:roll:
Restaurant la Tour dy Voir:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Onverholen, nieuwe ambities
De eeuwenoude wenteltrap baant zich een weg in de brede muren uit de 15de eeuw... Méér dan een toren zonder draak op het beroemde Zavelplein, is la Tour d'y Voir vooral een van de meest typische restaurants in onze hoofdstad. Nieuwe eigenaar-chef, Bruno Landana, weet heel goed dat dit indrukwekkende kader niet primeert. Hij houdt de kerk liever in het midden en relativeert daarom het vermeende bezoek van paus Clemens V aan dit historisch beladen gebouw.
Bruno Landana heeft zijn vaste stek al meer dan tien jaar op de Zavel, maar deze 38-jarige autodidact kent de Brusselse 'keukenscène' als geen ander. Van Le Vieux St Martin tot Le Saint Louis over het Café de la Gare: hij stond lange tijd achter verschillende lokale fornuizen vóór hij in dienst ging bij Pascal Anciaux. Hij was zijn trouwe rechterhand tot hij de zaak zelf overnam met de vastberaden overtuiging om het restaurant uit de anonimiteit en vergeten ligging te halen
Het is Brunos bedoeling om de zaak voort te zetten in de lijn van de beroemde verrassingsmenus geïntroduceerd door zijn voorganger, terwijl de smaak van verse, huisgemaakte producten hoog in het vaandel staat, net als een uitgekiend evenwicht tussen een traditionele Franse keuken en meer exotische accenten.
De twee zalen van het restaurant, de kapittelzaal en de kapel, lijken recht uit een geschiedenisboek te komen. Logisch dat de nieuwe chef deze Romaanse sfeer angstvallig beschermt in een sobere eenvoud. De schoonheid van de oude muren en de haast heilige sfeer benadrukken de natuurlijke gastvrijheid van deze ruimte die in de zomer volledig geklimatiseerd wordt. Net als zijn voorgangers beperkte Bruno Landana de inrichting van dit middeleeuwse gebedsoord tot een doordachte belichting, zoals de achterlangs belichte glas-in-loodramen in de kapel. Eenvoud primeert tussen de oorspronkelijke stenen, muuropeningen en kapitelen. Een vergulde spiegel is het perfect tegenwicht voor de koepelgewelven, net als enkele selecte decoratie-elementen, zoals de wandkandelaars of de schetsen van Ferdinand Pire. De kapittelzaal biedt plaats aan 22 gasten en de aansluitende kapel aan 34 gasten, hoewel tijdens banketten hier 42 genodigden kunnen plaatsnemen. Beide zalen kunnen ook als één geheel ingericht worden voor maar liefst 70 gasten die tijdens het feest al snel de indruk krijgen dat ze deel uitmaken van een vooraanstaande orde.
Hoe dan ook, de menusamenstelling in La Tour dy Voir is allesbehalve sober. U heeft de keuze uit een verrassingsmenu , het prestigemenu en zelfs een speciaal prestigemenu. Naast het aantal gangen, wordt het prijsverschil ook verklaard door de productkeuze. U laat zich gewoon leiden door de keuzes voorgesteld op de kaart, zodat de chef rekening kan houden met uw wensen en voorkeuren.
Misschien kiest u voor de meer klassieke gerechten, zoals carpaccio van sint-jakobsvruchten met truffeljus, kalfszwezeriken met boleten, filet pur van rund met biersaus, filet van zonnevis, fondue van prei en coulis van schaaldieren met dragon. Of misschien houdt u meer van de gedurfdere gerechten, zoals ganzenlever op een tompoes van rode bietjes, struisvogel met bospaddestoelen, halfgegaarde zalm en cannelloni van aubergines met zachte geitenkaas en crème van kurkuma.
Op de kaart vindt u tevens enkele vegetarische bereidingen en seizoenssuggesties. Wilde eend mocht uiteraard niet ontbreken, evenmin als everjong, reebok gebakken in een kruidenkorst of een tournedos van hert met peperkoek. Naar aanleiding van een stevig gevierde verjaardag stelt het restaurant ook een jubileummenu voor.
In de lijn van de overname werd ook de wijnkaart volledig aangepast. Vandaag liggen er een veertigtal etiketten in de kelder, waarbij alle wijnstreken van onze zuiderburen netjes aan bod komen. Enkele goede flessen uit Italië, Chili, Australië en Zuid-Afrika mochten niet ontbreken.
Het restaurant La Tour dy Voir, anno 2007, opent graag zijn deuren voor banketten, feesten en verjaardagen. Slechts weinig etablissementen kunnen dan ook bogen op zon authentiek kader in het hartje van Brussel. De gasten kunnen bovendien natafelen in de rooksalon waar u van de betere havannas geniet in een heerlijk bonte, comfortabele sfeer, genesteld in de authentieke fauteuils, met zicht op de bar in hout en metaal. Een andere interpretatie van feestvieren op een gewijde plek.
Restaurant Tour dy Voir - Grote Zavel 8-9 - 1000 Brussel Tel.: 02 511 40 43 - website: www.tourdyvoir.be zie ook www.6minutes.be /a la carte
|