Talloze malen heb ik het al geschreven: het gemeentebestuur van Middelkerke houdt niet van de gewone fietsers. Enkel van de professionele. In mijn artikel van 16 januari 2011 ‘De meest onlogische, minst toegepaste maar zeer gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers’ noemde ik dat ‘geen hart hebben voor fietsers’. Ik heb daarin een overzicht gegeven van de regels die gelden voor fietsers in het verkeer, maar ik had het ook over de fietswegeninfrastructuur in onze gemeente. Hoe ze zou moeten zijn en hoe ze is. Het resultaat kon allesbehalve schitterend genoemd worden. Ik zou op veel plaatsen eerder spreken van ‘achterlijke’ toestanden, die absoluut geen rekening houden met de veiligheid van onze fietsers.
Even kort het resultaat uit mijn vorig artikel resumeren Er zijn onvoldoende fietspaden in Westende. Als een weg vernieuwd wordt, “vergeet” men meestal ook een fietspad toe te voegen, waar het mogelijk is. (vooral waar veel fietsverkeer is, volgens de totale breedte van de weg). De gewestwegen N318 (Westendelaan - Lombardsijdelaan - Nieuwpoortlaan) en de N034 (Parklaan - Paul Grossettilaan - Koninklijke Baan) hebben een fietspad. Maar wat voor één, voor wat de eerste drie ‘lanen’ betreft. Maar ja, ze worden ‘zeer binnenkort’ gerenoveerd! Dat is tenminste het argument van het bestuur. Ondertussen blijft de wantoestand maar aanslepen, soms … al ettelijke jaren.. Dat is eveneens het geval voor de volgende Westendse gemeentewegen: de halve Henri Jasparlaan, de 77-jarige Essex Scottishlaan. De Badenlaan, de Langestraat (vanaf de Westendelaan tot aan de Noordstraat) en de Zeelaan moeten zeker een fietspad krijgen. Voor de laatste laan, zou het allemaal wel in orde komen, ‘als ooit de tramlijn’ verlegd wordt. Dus, even geduld!
De enquête van ‘Het Nieuwsblad’ Het Nieuwsblad en Radio 2 wilden graag weten hoe het is gesteld met de kwaliteit en veiligheid van de fietspaden in Vlaanderen. Op een kaart kon de internetgebruiker zijn gemeente selecteren en de goede en slechte fietspaden bekijken. Ik weet ook wel dat de lezers nooit massaal reageren op dergelijke enquêtes en dus is men geneigd de opmerkingen van de enkele ‘moedigen’ met een korrel zout te nemen. Aangezien het hier over materiële vaststellingen gaat, mag men toch aannemen dat het resultaat redelijk betrouwbaar is. De grootste klacht betreft, uiteraard, dat er in bepaalde straten geen fietspad is. Laten wij even de betroffen straten overlopen met daarnaast de opmerkingen die de bewoners maakten. Er zijn natuurlijk nog andere straten waar de fietsers zich niet veilig kunnen voelen.
Straat
FP
FSS
Afstand
tot rijweg
Breedte
Berijdbare
ondergrond
Oversteek-
plaatsen
Verlichting
Onder-
houd
Bamburgstraat
N
Onveilig
OV
Slecht
Onveilig
OV
Brugsesteenweg
N
Onveilig
Essex Scottishlaan
J
Onveilig
OV
Slecht
Onveilig
OV
Fleriskotlaan
J
Veilig
V
Goed
Onveilig
V
V
Henri Jasparlaan *
J
Veilig
V
Slecht
Onveilig
OV
Kalkaartstraat
J
Veilig
V
Goed
V
Kerkstraat
J
Onveilig
OV
Slecht
Onveilig
OV
Koninklijke baan (1)
J
V
Slecht
OV
Koninklijke baan (2)
J
Veilig
V
Goed
Veilig
V
Leopoldlaan
J
Onveilig
V
Goed
Onveilig
OV
V
Lombardsijdelaan
J
Onveilig
OV
Slecht
Onveilig
OV
OV
Nieuwpoortlaan
J
Onveilig
OV
Slecht
Onveilig
OV
OV
Oostendelaan
J(3)
Onveilig
OV
Goed
Onveilig
V
V
Oude tramweg
J
OV
OV
Oude tramwegel
J
Veilig
OV
Slecht
Veilig
OV
OV
Spermaliestraat (4)
N
N
Onveilig
Spermaliestraat (5)
J
Veilig
V
Goed
Veilig
V (6)
Tramweg
J
Veilig
OV
Slecht
OV
OV
Vaartdijk-zuid (8)
N
Onveilig
Westendelaan (9)
N
J
Onveilig
OV
Westendelaan (10)
J
Onveilig
OV
Westendelaan (11)
J
Onveilig
OV
Onveilig
OV
Zeedijk
N
Onveilig (7)
FSS = fietssuggestiestrook FP = fietspad OV = onvoldoende J = ja N = neen * tussen Doornstraat en Koninklijke baan (1) tussen Nieuwpoort en waar tram in Lombardsijde afbuigt naar het dorp (2) tussen Lombardsijde en Westende Sint-Laurentius (3) behalve ter hoogte van Marktplein (4) in Middelkerke – Wilskerke (5) verlenging naar Sint-Pieterskapelle (6) hier en daar overlangse scheuren (7) zeer onveilig tijdens de zomer (8) tussen Spermaliebrug en Leffingebrug (9) in Middelkerke (10) in Westende (11) tussen Middelkerke en Westende;geen voetpad;fietsers moeten rijbaan om voetgangers te ontwijken
De mening van Fred Vandenbussche Als schepen Devey beweert dat Middelkerke “een wielergemeente” is, dan bedoelt hij alleen dat hij graag diep in de gemeentekas (met andere woorden: uw en mijn zakken) graait om met tienduizenden euro’s te gooien naar organisatoren van cyclocross e.a. manifestaties van de wielersport. Hij bedoelt dus niet dat Middelkerke er alles aan doet om haar bevolking en haar toeristen veilig en comfortabel te laten fietsen. Die zijn niet belangrijk, want ja, bij coureurs kan je op de foto natuurlijk… Nochtans, met een fractie van wat Devey weggeeft voor die koersen kan de gemeente ingrijpende en heel nuttige maatregelen nemen om het fietsverkeer te verbeteren. Het moeten niet altijd nieuwe “velostrades” te zijn, zoals van Slijpe naar Sint-Pieterskapelle – en straks van Sint-Pieterskapelle naar Mannekensvere, als we schepen Dewulf mogen geloven! Velostrades dus van Nergens naar Nievers, want ja, zo intens is de fietstrafiek tussen die dorpen nu ook weer niet. (En wie dat wil fietst nu ook al over rustige en veilige landwegen van Sint-Pieterskapelle naar Mannekensvere – het volstaat die wegen met wegwijzers uit te rusten). Waar fietspaden écht nodig zijn, is in de dorpscentra. Daar waar we gaan winkelen, waar we naar de kerk gaan, naar de post, de bibliotheek en dergelijke. Uitgerekend daar vinden we nu geen fietspaden, hooguit probeersels de naam fietspad niet waard: niet in Middelkerke-dorp, niet in Westende-dorp en niet in Lombardsijde-dorp. Als we er de plattegrond van Groot-Middelkerke bij halen merken we dat het oost-westverkeer tussen Raversijde en Nieuwpoort verloopt langs vier grote assen:
De zeedijk, uiteraard vooral geschikt voor recreatief verkeer. De fietser komt er, zeker tijdens het toeristisch seizoen, onvermijdelijk in conflict met de voetganger.
De Koninklijke Baan o.m. Leopoldlaan/Koninginnelaan in Middelkerke. Voor gemotoriseerd verkeer, waar de fietser alleen maar in de weg loopt. De fietspaden in de Leopoldlaan zijn tot parking gedegradeerd, of tot stelplaats voor de torenkranen van de bouwpromotoren.
Oostendelaan/Westendelaan/Lombardsijdelaan – met nauwelijks zichtbare levensgevaarlijke fietspaadjes van een halve meter breed naast de parkeerstrook. Ook niets voor veilig fietsen dus.
De Duinenweg/Duinenlaan/Graafjansdijk/Duinenlaan/Bassevillestraat, van de grens met Oostende tot de grens met Nieuwpoort: zowat acht kilometer lang en echt gemaakt om te fietsen. Helaas, ook hier speelt het gemotoriseerd verkeer de baas – de chauffeurs zijn arrogant genoeg om zelfs beginnende fietsertjes de berm of de sloot in te toeteren…
Een slim en zuinig gemeentebestuur had de mogelijkheden van deze vierde verkeersas voor tweewielersverkeer al lang gezien, maar dat van Middelkerke dus niet. Sedert een paar jaar geeft de verkeerscode de kans om wegen uit te roepen tot “fietsstraten”. De auto wordt er nog geduld, maar mag geen fietsers inhalen en niet sneller dan 30 per uur. Met andere woorden: de fiets is er baas, het andere verkeer moet er zich aan heel strikte gedragsregels houden. Het statuut van fietsstraat invoeren kost, zeker naar verhouding met de prijs van nieuwe fietspaden, twee keer niets. En in onderhavig geval creëert Middelkerke in geen tijd een veilige verkeersas voor tweewielers tussen de drie kustdorpen, met in de dorpscentra van Middelkerke, Westende en Lombardsijde telkens een goed befietsbare verbinding met het dorpscentrum.
Middelkerke: Nog 20 dagen en we mogen/ moeten gaan kiezen
Zondag 25 mei 2014 zou een heel bijzondere dag voor ons allen moeten zijn. Dan moeten we immers de West-Vlamingen kiezen die ons zullen vertegenwoordigen in de Federale kamer en in het Vlaams parlement. We moeten ook 12 Vlaamse Europese parlementsleden aanduiden maar dat zijn kandidaten uit alle Vlaamse provincies.
Bij de federale verkiezingen kan de kiezer geen senatoren meer rechtstreeks verkiezen. In de toekomst worden de leden van de senaat immers onrechtstreeks aangeduid. Het vroegere ‘Hogerhuis’ wordt een ontmoetingsplek tussen gewesten en gemeenschappen van het federale België.Dus geen tweekamerstelsel meer! Misschien wordt dat wel een vergadering van de gebuisden?
Doen we dat allemaal nog wel met hart en ziel? Ik denk het niet, maar ja, wat moet dat moet. En dus kunnen we misschien best wat informatie over die verkiezingen gebruiken. Ik doe een poging…
De Middelkerkse kandidaten in alfabetische volgorde
Naam
Partij
Lijst
Plaats
Ann Ameele
Vl Belang
Kamer
15e effectief
Francine Ampe-Duron
CD&V
Kamer
7e opvolger
Rosa Christiaen-Desender
LDD
Kamer
10e effectief
Jean-Marie Dedecker
LDD
Kamer
1e effectief
Isabelle Desoete
N-VA
Vlaamse raad
20e effectief
Henk Dierendonck
LDD
Kamer
3e opvolger
Geert Galle
Open VLD
Kamer
8e opvolger
Katrien Goemaere
CD&V
Vlaamse raad
9e opvolger
Anita Houthoofdt - Meeuws
Vl Belang
Vlaamse raad
15e effectief
Stefanie Laenens
SP-a
Kamer
10e effectief
Janna Rommel-Opstaele
Open VLD
Kamer
4e effectief
Bianca Ryckewaert
LDD
Kamer
2e opvolger
Bart Vandekerckhove
Open VLD
Vlaamse raad
15e opvolger
Uit onze gemeente werd dus niemand geselecteerd voor een Europese lijst. Op een lijst mag het verschil tussen het aantal kandidaten (titularissen en opvolgers) van elk geslacht niet groter zijn dan één. De eerste twee kandidaten (titularissen èn opvolgers) van elke lijst mogen niet van hetzelfde geslacht zijn. Voor de overige plaatsen op de lijst is er geen verplichte volgorde man-vrouw, doch de verhouding 50 % mannen en 50 % vrouwen op de lijst moet steeds gerespecteerd worden.
Welk resultaat behaalden de partijen bij de vorige verkiezingen Ziehier het aantal zetels voor de onderscheidene partijen, uiteraard voor West-Vlaanderen.
Lijst
Kamer 2010
Vlaamse raad 2009
N-VA
4
2
CD&V
4
7
SP-a
3
3
Open VLD
2
3
VB
1
3
Groen
1
1
LDD
1
3
PVDA+
0
0
Toen behaalde voorkeurstemmen door de voor ons interessante kandidaten
Kandidaat
Partij
Kamer 2010
Vlaamse raad 2009
Plaats
Vincent Van Quickenborne
Open VLD
45.196
1e Effectief
Sabien Lahaye - Battheu
Open VLD
13.394
2e Effectief
Patrick De Klerck
Open VLD
7.704
1e Opvolger
Janna Rommel-Opstaele
Open VLD
7.096
6e Effectief
Jean-Marie Dedecker
LDD
32.514
1e Effectief
Wordt Janna ingezet om Jean-Marie te counteren? In ‘Het Nieuwsblad’ van 29 april 2014 wordt de ruil tussen Jong VLD-voorzitter Bert Schelfhout, voorheen op de vierde plaats op de kamerlijst met de vijfde plaats van de Middelkerkse burgemeester op de Vlaamse lijst meegedeeld. De titel van het artikel moet ons ervan overtuigen dat Rommel-Opstaele daarmee ‘ten strijde trekt tegen Jean-Marie en met hem het duel wil aangaan voor een kamerzitje.‘ Met mijn tabelletje hierboven wil ik aantonen dat Janna, op basis van de uitslagen bij vorige verkiezingen, geen schijn van kans heeft tegen Jean-Marie. De waarschijnlijkheid dat Janna een zetel behaalt is trouwens ‘oneindig klein’. Haar partij behaalde in 2010 twee zetels en als we aannemen dat het er deze keer niet meer zullen zijn, hoe zou zij er dan kunnen in slagen Vincent en Sabien te onttronen? Zelfs als de Open VLD toch een zetel meer zou halen, dan vindt ze nog steeds Patrick De Klerck (nu parlementslid en burgemeester van Blankenberge) op haar weg. Wil men daarmee misschien de kiezer doen twijfelen tussen Jean-Marie en Janna? In mijn ogen zou Janna nog niet aan de hielen van Jean-Marie reiken als parlementair. Wat jullie ook van Dedecker mogen denken, hij is een doorzetter die wantoestanden tot op het bot uitzoekt. Hij kan het bovendien goed uitleggen en hij durft dat ook. Ik neem aan dat het geen valse bescheidenheid is van harentwege (al weet je maar nooit!) maar Janna ontkent dat zoiets in de eerste plaats de bedoeling is: ‘De wijziging komt er omdat er zo een betere verdeling ontstaat. Ik stond samen met Bart Tommelein uit Oostende op de Vlaamse lijst. Op de lijst voor de Kamer prijkten met Vincent Van Quickeborne en Bert Schelfhout twee kandidaten uit het Kortrijkse.’ En wat denkt Jean-Marie er van? Hij reageert scherp en is overtuigd van het tegendeel. Zijn mening: “Ze moeten bij Open VLD wanhopig zijn. Het enige waarmee ze de wereld verbazen, is met hun kleutergedrag”. Schelfhout zou aan Jean-Marie zelf (hoe dom kan men wel zijn?) toevertrouwd hebben dat hij plaats moest ruimen voor Janna. Dat konden ze natuurlijk niet weten toen ze de lijst opstelden! Hm! Dedecker vervolgt: “Eigenlijk interesseert me dat geen barst. Het gaat om louter pestgedrag.” Nogal wat kandidaten zouden nu met verkiezingsdrukwerk zitten met daarop een onjuiste lijst. Jean-Marie vindt de Open VLD criteria om de lijst samen te stellen lachwekkend: “Een Middelkerkse kandidaat kreeg een bepaalde plaats toegewezen omdat hij dan zijn affiches van de vorige verkiezingen kan gebruiken.” Over wie hij het heeft? Dan kan enkel Geert Galle zijn, die in 2012 op de achtste plaats stond bij de provincieraadsverkiezingen en nu de achtste opvolger is op de lijst voor de kamer. Zijn motto ‘Doen’ dat we op zijn grote affiches zien prijken, komt mij inderdaad ook bekend voor.
Hoeveel mogen de partijen/kandidaten uitgeven om campagne te voeren? Elke partij mag, voor alle verkiezingen samen, maximum 1.000.000 euro uitgeven. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de hoogstgeplaatste kandidaten en de overige kandidaten. Het aantal hoogstgeplaatste per lijst is gelijk aan het aantal zetels dat de lijst de vorige keer behaalde in de kieskring, plus één. Een hooggeplaatste kandidaat mag maximaal 8.700 euro uitgeven, aangevuld met 0,035 euro per tijdens de vorige verkiezingen ingeschreven kiezer in de kieskring. De overige effectieve kandidaten en de eerste opvolger mogen elk 5.000 euro uitgeven, de overige opvolgers elk 2.500 euro. Op de website http://www.verkiezingen.fgov.be/index.php?id=3320&L=1 vinden jullie trouwens het antwoord op al jullie eventuele vragen in verband met de komende verkiezingen.
Hoe verloopt de campagne totnogtoe? Geert Galle was er vroeg bij met zijn grote affiches. Ook Jean-Marie Dedecker liet niet lang op zich wachten. Het minste dat van zijn affiches kan gezegd worden is dat hij weer eens vindingrijk geweest zijn. Er wordt onder het volk inderdaad gesproken over de waakhond.
Tot op vandaag ontving ik nog geen folders, maar daar is het misschien nog wat vroeg voor. De voordrachtsakten van de kandidaten moesten immers pas ten laatste op 26 april ingediend worden. We moeten trouwens ook nog een oproepingsbrief ontvangen. Dat moet ten laatste twee weken voor 25 mei gebeuren.
Hoe wordt in Middelkerke gestemd? In 151 van de 308 Vlaamse gemeenten en twee Brusselse gemeenten gebeurt het stemmen met het nieuw stemsysteem met een papieren bewijs. In 56 andere gemeenten - 39 Waalse en 17 Brusselse - gebruiken ze het 'gewone' stemsysteem met magneetkaart. In de 380 overige Belgische gemeenten wordt met potlood en papier gestemd. Middelkerke behoort nog steeds tot de laatste categorie. Dat betekent dat wij tussen 8 en 14 uur moeten gaan stemmen.
Grijpen de vrouwen de macht? Zeker in Middelkerke!
Er gaat geen week voorbij of we lezen, zien of horen in één of ander medium dat de vrouwen zouden benadeeld worden in onze maatschappij ten opzichte van de mannen.
Welke klachten hebben de vrouwen dan wel? Die zijn van verschillende aard. Ze zouden te weinig topfuncties bekleden.Dit wordt ‘verticale segregatie’ genoemd. Voor hetzelfde werk zouden vrouwen minder betaald worden. Om bevorderd te worden, zouden ze dubbel zo hard moeten werken als de mannen. Vrouwen vinden dat ze moeten beoordeeld worden op hun prestaties en niet op basis van subjectieve criteria. Het doorbreken van de onzichtbare muren op weg naar de top zou voor vrouwen een ,,langzaam, oneerlijk en ontgoochelend'' proces blijven. Er is weliswaar verbetering, maar de gelijkschakeling zou veel te traag gaan.
Een hele boterham, dus! Laten wij even nagaan of die klachten inderdaad gegrond zijn.
De statistieken Er worden soms statistieken verspreid die cijfers weergeven voor de ganse wereld. Dat kan natuurlijk niet. Er is te veel verschil tussen de continenten, op het gebied van godsdienst en dus op vrouwenemancipatie, op onderwijsniveau, … Maar ook als men zich beperkt tot België of tot Vlaanderen, dan blijkt duidelijk uit de cijfers dat het aantal vrouwen in zowat alle bestuursgebieden van de samenleving eerder klein is ten opzichte van het aantal mannen . Dat is ook het geval bij de overheid, in de functies onder topmanager (directeurs-generaal en directeurs). Ik hou echter niet zo van statistieken die mij zouden moeten leren hoeveel mannen en hoeveel vrouwen de topfuncties bekleden. Omdat de topfuncties inderdaad niet gelijkwaardig zijn en omdat ik nooit weet welke factoren juist in aanmerking genomen werden. En… wat men met die statistieken wil bewijzen…
Welke topfuncties worden bekleed door een vrouw? Wij hebben drie koninginnen! Wie doet ons dat ooit nog na? Ze hebben officieel wel niets te vertellen, maar jullie weten toch ook dat ‘Achter elke sterke man, een sterkere vrouw staat’. Soms noemt men dat ‘onder de sloef liggen’. Onrechtstreeks oefenen vrouwen dus een grote invloed uit, zelfs al bekleden ze zelf niet de hoge functie. Ik zou wel eens willen weten hoeveel vrouwen in een overheidsdienst de plak zwaaien zonder daarom de ‘grote’ baas te zijn. Hoeveel familiebedrijven worden tegenwoordig geleid door een dochter in plaats van een zoon? Ziehier een opsomming van belangrijke vrouwen.
In Europa: commissarissen 9/28 Catherine Ashton: Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Cecilia Malmström: Binnenlandse Zaken Viviane Reding, Europees commissaris voor Justitie en mensenrechten Neelie Kroes: Digitale Agenda Connie Hedegaard: Klimaatactie Maria Damanaki: Maritieme Zaken en Visserij Kristalina Georgieva: Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisbestrijding Androulla Vassiliou: Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur, Meertaligheid Màire Geoghegan Quin: Onderzoek, Innovatie en Wetenschap
In federaal België?
Federale ministers 5/13 Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Annemie Turtelboom: minister van justitie Laurette Onkelinckx: Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen Sabine Laruelle: Minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw Monica De Coninck: minister van werk
Staatssecretarissen 1/6 Maggie De Block: Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Justitie
Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten bij de Open VLD
Bij de federale overheid Dominique Leroy: CEO Belgacom Catherine De Bolle: commissaris-generaal federale politie Anne Vanderstappen: administrateur-generaal van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.
Bekleden ze minder topfuncties dan mannen, dan kan alleszins niet gezegd worden dat het geen belangrijke zijn en dat ze onvoldoende macht kunnen uitoefenen. En misschien heb ik er nog wel vergeten? In de justitiewereld beweert men dat er een soort glazen plafond bestaat. De lagere rechtscolleges - arbeidsrechtbanken, rechtbanken van eerste aanleg, vredegerechten - zijn heel sterk vervrouwelijkt. Maar in de hogere rechtscolleges is de situatie helemaal omgekeerd. De Raad van State telt slechts drie vrouwen op 39 leden, het Grondwettelijk Hof één op twaalf, het Rekenhof geen enkele. Maar de minister van Justitie en de grote baas van de federale politie zijn wel vrouwen! De federale overheid legt zichzelf geen genderverplichtingen op voor topfuncties. Er moet wel een ‘evenwicht’ zijn tussen Nederlands- en Franstaligen (50/50). En feitelijk moet er ook een ‘politiek evenwicht’ zijn en daarover wordt hard gebikkeld. Dat is de enige echte prioriteit. In de raden van bestuur van overheidsbedrijven (NMBS, Belgacom ...) lijkt het aantal vrouwen stabiel te blijven. Daar gelden wettelijke verplichtingen. Maar ook onder/naast de topmanagers van de federale overheidsbedrijven is er geen enkele vrouw. Ook daar is niet het genderevenwicht maar het ‘politiek evenwicht’ de prioriteit van de regering.
In Vlaanderen
Ministers: 4/9 Ingrid Lieten: vice-minister-president van de Vlaamse Regering, bevoegd voor Media, Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, Coördinatie van het Armoedebeleid en Economisch Overheidsinstrumentarium met inbegrip van het energiebedrijf. Hilde Crevits: Mobiliteit en Openbare Werken. Joke Schauvliege: Leefmilieu, Natuur en Cultuur. Freya Van den Bossche: Wonen, Energie, Sociale Economie en Stedenbeleid
Bij de Vlaamse overheid Raymonda Verdyck: afgevaardigd bestuurder gemeenschapsonderwijs sedert november 2008 Mieke Van Hecke: Directeur-Generaal Katholiek onderwijs Anne De Paepe Prof: rector van de Gentse universiteit Henny De Baets: administrateur-generaal van OVAM (Openbare Afvalmaatschappij) Marleen Evenepoel: administrateur van het Agentschap Natuur en Bos Sandra De Preter: gedelegeerd bestuurder Vlaamse Radio en Televisie (VRT) Veerle Lories: administrateur-generaal “Agentschap Innovatie Wetenschap en Techniek (IWT) Ann Verhaegen:Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming Katrien Verhegg: administrateur-generaal ‘Kind en Gezin’ Ann Vrancken: administrateur-generaal Agentschap voor Sociaal-cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Mia Douterlungne: administrateur-generaal Vlaamse Onderwijsraad Sonja Vanblaere: administrateur-generaal bij het agentschap Onroerend Erfgoed Gonda Cock: administrateur-generaal Centrale Accounting Claire Tillekaerts: topvrouw Flanders Investment & Trade
Bedrijfsleven Michèle Sioen: voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Ann Claes: directeur JBC Saskia Van Uffelen CEO ICT – bedrijf Bull Martine Reynaers: Reynaers Aluminium
Moeten er quota ingevoerd worden? Op 20 november 2013 schaarde het Europees Parlement zich met ruime meerderheid achter een richtlijn over vrouwenquota in bedrijven. Daarmee moeten tegen 2020 de raden van bestuur van grote beursgenoteerde bedrijven voor minstens 40 procent uit vrouwen bestaan. Openbare bedrijven moeten de doelstelling al tegen 2018 halen. Het Europese voorstel bevat sancties voor ondernemingen die hun laars lappen aan selectieprocedures die ertoe moeten leiden dat vrouwen meer niet-uitvoerende mandaten in handen krijgen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld uitgesloten worden van openbare aanbestedingen, of verstoken blijven van Europese steunfondsen. De Europese sociaaldemocraten hadden naar eigen zeggen nog verder willen gaan. Kathleen Van Brempt (SP.A) noemt het standpunt van Straatsburg niettemin ‘een signaal naar de lidstaten en bedrijven dat het ons menens is met genderbalans in de bedrijven’. Het dossier belandt op 9 en 10 december op de tafel bij de Europese ministers van Werk. Een minderheid van Oost-Europese landen en het Verenigd Koninkrijk kant zich tegen quota. Mogelijk hebben de coalitiebesprekingen in Duitsland een impact op de krachtsverhoudingen onder de lidstaten. Marianne Thyssen (CD&V) roept de lidstaten alvast op ‘even ambitieus’ te zijn. ‘Europa is er klaar voor om ook in het bedrijfsleven het glazen plafond te slopen en op die manier alle talenten in de samenleving maximaal te benutten.’ In België is in 2011 een wet goedgekeurd die een quotum van 30 procent vanaf 2017 invoert.
Niet alle vrouwen vinden dat er quota moeten ingevoerd worden. Sommige zijn van mening dat hun geslachtsgenoten maar meer op de voorgrond moeten treden. Of hebben vrouwen gewoon minder ambitie en stromen ze daarom niet door naar topposities? Andere vragen zich af of de keuze misschien eerder op een man valt omdat een vrouw misschien nog wel kinderen wil (of ze al heeft)?
Zelf vind ik dat de meest geschikte voor een welbepaalde job, die dan ook moet krijgen. Het invoeren van quota om kost wat kost de achterstand in te halen, mag niet tot gevolg hebben dat bekwame mannen jarenlang geen kans meer krijgen op promotie.
Bestaan er typisch mannelijke en typisch vrouwelijke beroepen? Men kan niet zeggen ‘dat kan een vrouw niet’ of ‘dat kan een man niet’. Is er een verschil tussen vrouwen en mannen? Gelukkig wel, natuurlijk, maar ik bedoelde het niet fysisch maar wel kwalitatief. Bovendien kunnen de ervaringen die mannen en vrouwen tijdens hun leven opdoen, wel eens verschillen. Daardoor zullen zij problemen soms op een andere manier benaderen.
En in het Middelkerks schepencollege? Met een vrouwelijke burgemeester, Janna Rommel-Opstaele en een vrouwelijke eerste-schepen Liliane Pylyser-Dewulf, kan men bezwaarlijk van mening zijn dat vrouwen geen topfuncties bekleden in onze gemeente. Bij de 5 andere schepenfuncties (inclusief de voorzitter van het OCMW) is ook de vijfde schepen nog een vrouw: Francine Ampe-Duron. De secretaris is een man maar de gemeenteontvanger een vrouw. Het is natuurlijk wel zo dat Michel Landuyt nog steeds aan een groot aantal touwtjes trekt. Hij is niet enkel voorzitter van de gemeenteraad, maar tevens schepen van financiën en van toerisme. Dat zullen wel de condities geweest zijn om vrijwillig zijn burgemeesterssjerp, die hij twaalf jaar omgordde, over te laten aan Janna.
Besluit De vrouwen hebben volgens mij toch niet al te veel reden tot klagen. Wat denken jullie?
De zoveelste 'parel' aan de kroon van Middelkerke?
Op 1 april 2013 lanceerde ik een aprilvis, over een nieuw casino, met als titel ‘Middelkerke wil het hoogste gebouw van België op zijn grondgebied’. Nauwelijks een jaar later komt Janna Opstaele met een project dat licht afwijkt van het mijne. Ze belooft, zoals voor alle door haar blauwe partij gelanceerde initiatieven, dat het een “parel' aan de kust zal worden.
Waarom slopen en niet renoveren? 'Slopen' zou een weloverwogen beslissing zijn, want ‘'Een werkgroep denkt al maandenlang na over de toekomst van het casino, ook over het juridische aspect ervan', zegt schepen van Toerisme Michel Landuyt (Open VLD). Het gemeentebestuur van Middelkerke overwoog aanvankelijk om het zestig jaar oude casino te verbouwen. 'Maar uit een haalbaarheidsstudie bleek duidelijk dat het beter is om meteen een volledig nieuw gebouw op te trekken. Het bestaande casino is oud en versleten. Zowat alles eraan moet worden vernieuwd', zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).
Is dat wel nodig? Op de website http://www.dekust.be/ontdekken/casino-middelkerke lees ik het volgende: Wie op de zeedijk wandelt, kan er niet naast kijken. Het gezelligste Casino van België nodigt uit voor een bezoek. De Baccarazaal is het unieke decor voor tal van muzikale optredens en andere evenementen. Geniet van een heerlijke verwenkoffie in de gezellige 'tavern on the beach' met prachtig uitzicht over zee. Het restaurant 'Il Circo'is het stemmige decor voor een heerlijk gastronomisch diner of een gezellig avondje uit. Natuurlijk kan in het Casino ook gespeeld worden. Naast klassieke casinogames zoals Blackjack, Roulette of Casino Stud Poker kun je ook je geluk beproeven op één van de slotmachines. Op aanvraag kunnen ook groepsbezoeken aan het Casino geboekt worden. (vanaf 15 personen)
Kan het dan nog beter?
We mogen toch niet onderdoen voor de andere badplaatsen! 'Een casino is de motor van het economisch en toeristisch leven in Middelkerke. De leefbaarheid hangt af van een sterk en gevarieerd aanbod in dit gebouw. Ook de zeewaartse promenade is voor mij een must, als sluitstuk van de vernieuwde wandelzeedijk en casinosite. De logische conclusie is dan ook om te gaan voor nieuwbouw', zegt Michel Landuyt. 'Al heeft de gemeenteraad uiteraard het laatste woord.' Wat een schijnheilige bemerking is dat nu weer? Wie van de meerderheid (CD&V en Open VLD) zou zich daartegen durven verzetten? En Janna vult aan: 'Koksijde heeft een golf, Nieuwpoort een jachthaven. Dit casino wordt ons paradepaardje. De inwoners zullen fier zijn. Middelkerke moet zijn uitstraling van vroeger terug krijgen’. Bij die uitspraken heb ik wel raar opgekeken, vandaar volgende vragen. En Knokke-Heist? Is dat geen concurrent? Wat is nu eigenlijk het paradepaardje van Janna en Michel? Bij elke nieuwigheid verandert dat schijnbaar (Epernayplein, Leopoldlaan, surfclub, evenementenplein met 3 verdiepingen ondergrondse parkeerplaatsen,...). Waar gaat dat eindigen? Ik neem aan dat Janna toch weet dat er in Lombardsijde ook een golf is? Vergelijkt ze nu dat gebouw met een ‘jachthaven? Denkt ze dat de toeristen in massa naar Middelkerke zullen afzakken om het te komen bewonderen? Welke ‘uitstraling’ bedoelt ze? Van voor de tijd dat de Open VLD aan de macht was? Waarom heeft ze daar niets aan gedaan in de voorbije 13 jaar?
Welke zullen de kwaliteiten zijn van het nieuw gebouw? Volgens de burgemeester zal het nieuwe casino een speelzaal bevatten, een dancing, een restaurant, een hotel van dertig tot zestig kamers, een loungebar die aansluit op het strand en een toeristisch infohuisje, 'We opteren bovendien voor een ondergrondse parking met een vierhonderdtal autostaanplaatsen en een evenementenzaal met een capaciteit van 1.500 mensen. In het huidige casino is dat allemaal niet realiseerbaar.’'We willen het gebouw zeer toegankelijk maken, zowel voor inwoners als voor toeristen', zegt Janna Rommel-Opstaele. 'De evenementenzaal krijgt een afdeling voor banketten en huwelijksfeesten, iets wat op dit moment bij ons niet te vinden is’. Het nieuw gebouw wordt dubbel zo groot als het huidige. ‘Dat is alleen al nodig voor het hotel en de voor evenementenhal. Ruimte willen we ook winnen door een efficiënter indeling van het dak. Nu gaat te veel ruimte in het dak verloren.'
Wat had ik in mijn aprilgrap nog voorzien? Meer verdiepingen natuurlijk, maar dat was voor de grap. Ik dacht ook aan bedrijfsruimten, kantoren en veel meer en luxueuzer kamers, enkele zwembaden, een aantal luxueuze appartementen, uitkijkgalerijen, een helihaven op het dak. Dat was natuurlijk nodig om al die verdiepingen op te vullen. Ik deed dat natuurlijk ook om de draak te steken met de hoogheidwaanzin van ons blauw koppel, die helaas nog blijft groeien.
Wanneer komt het nieuw gebouw er? De afbraak van het huidige gebouw is gepland voor binnen twee jaar. De bouw van het nieuwe casino zal ook zo’n twee jaar duren. In 2018 zal Middelkerke dus een nieuw casino hebben. Als het maar waar is!
Hoeveel zal dat weer kosten? Het nieuwe casino zou zo'n dertig miljoen euro kosten. Een peulschil! Zou de prijs voor het maandenlange nadenken van die werkgroep daar al bijgerekend zijn?
Wie zal dat betalen? De gemeente wil het realiseren via een PPS (Publiek Private Samenwerking). Over publieke private samenwerking wordt veel gepraat, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Schijnbaar is het vaak zo dat de gemeentebesturen er pas beginnen aan te denken als er niet genoeg centen zijn of als men wil meer doen met minder geld. Men wil er een partnerschap mee aangaan om samen te ontwerpen, te realiseren, de risico’s samen te dragen en de beschikbare middelen te optimaliseren en te zoeken naar alternatieve financieringsvormen. Het realiseren van de belangen van de partners moet zo geschieden dat er voor de privépartner een rendement is van zijn inbreng en voor de overheid een maatschappelijk voordeel. De overheid verbindt er zich dan toe om gedurende een bepaalde periode de gerealiseerde accommodatie te huren, die eventueel kan samengaan met een aankoopoptie achteraf. Resumerend: wat zijn de voor- en nadelen van publiek private samenwerking?
Voordelen • de overheid haalt geld en know-how in huis die ze zelf niet altijd bezit; • de eigen beschikbare middelen worden met een grotere efficiëntie ingezet. Nadelen • men bindt zich voor een vrij lange tijd aan een privépartner; • een eventuele verbreking van het afgesloten contract is een dure aangelegenheid. Besluit Publieke private samenwerking is zeker geen tovermiddel, maar een goed hulpmiddel om financiële en logistieke problemen op te lossen; Het is vooral een goede formule om grote projecten te realiseren: onderzoek in Groot-Brittannië wees uit dat dit tot een besparing van 17% kan leiden (toch niet niks afgemeten aan de som die het realiseren van zo’n project kost).
Hoe wordt het initiatief onthaald? 'Enkele inwoners’ (?) zouden zich wat ongelovig afgevraagd hebben ‘Komt er een nieuw casino?' Ze waren er namelijk van overtuigd dat het huidige gebouw gerenoveerd zou worden. Een zekere Marc Slagmulder valt een beetje uit de lucht. Hij weet dat de vernieuwing van de zeedijk op het programma staat, maar een nieuw casino? ‘Als dat waar is dan is dat goed nieuws. Wie kan daar nu tegen zijn?' Misschien de belastingbetaler, mijnheer Slagmulder? Fred Vandenbussche, ex-journalist, schreef daarover volgende open brief aan CD&V Middelkerke:
Beste medeburgers, Twee elementen in de lokale editie van Ampersand,(nvdr: een lezerskrantje van CD&V), dat mij vandaag in handen kwam, hebben mijn aandacht gewekt. Eén daarvan was de ‘casinosite’ . Onze mandatarissen doen daar heel geheimzinnig over, ze weten blijkbaar nog van niets of doen alsof. Helaas hebben twee blauwe bonzen vroeger vorige week alle mogelijke details verschaft over de plannen, tot en met het aantal hotelkamers en de capaciteit van de feestzaal. Waren "de onzen" op het schepencollege waar dat allemaal bedisseld werd? Of wilden zij het niet doorvertellen aan hun leden-kiezers? Wat het antwoord ook is, ze slaan een modderfiguur. Ik vraag me trouwens af hoe vaak die zaal voor 1.500 koppen vol zal raken (vraag het eens in Oostende, waar ze een zaal van amper 1.200 koppen nooit vol krijgen). Niemand lijkt zich af te vragen of Middelkerke zo'n onding als een casino (nog) nodig heeft. Zelfs Knokke-Heist heeft zijn al jaren oude nieuwbouwplannen afgeblazen, omdat de casinowereld lijdt aan "perte de vitesse" en op relatief korte termijn gedoemd is te verdwijnen. Dat er iets moet gebeuren met het casinogebouw kan best zijn. Maar als we daar nieuw gaan bouwen zal het onvermijdelijk veel meer kosten dan de dertig miljoen waar tante Janna en nonkel Michel het over hebben. Het is een project dat minstens vier generaties Middelkerkenaars bindt en mag dus wel eens grondig doordacht worden. Waarom niet een architectuurwedstrijd uitschrijven met de vraag om alle functies die we van het nieuwe gebouw verwachten samen te brengen? Moet een speelhol - verondersteld dat Middelkerke dat nog wil - uitgerekend op deze locatie staan? De mooiste en beste locatie van niet alleen Middelkerke, maar eigenlijk van de hele kust? Als het casino dan toch de motor is van ons toerisme, hoe verklaar je dan dat Middelkerke zienderogen en alarmerend achteruitboert in vergelijking met Nieuwpoort en Koksijde, die géén casino hebben (maar wel een creatief gemeentebestuur)?
Bron Het Nieuwsblad van 18.3.2014 artikel ‘Middelkerke sloopt casino om er een nieuw te zetten’ door mma focus wtv van maandag 17 maart 2014, auteur: lbo
Middelkerke: Is jouw GSM ook verouderd? Werp hem dan toch weg! Maar ver genoeg!
Beste bloglezer,
Dit is geen late aprilgrap! Toen ik in de krant las dat Middelkerke de ‘place-to-be’ zal worden voor al wie wil zien hoe men zijn GSM ver wegwerpt, dan keek ik toch even raar op. Wat is er dan wel gaande? Op 21 juli 2014 zal het Belgisch kampioenschap van deze ‘populaire’ discipline, niet meer in Bredene plaatsgrijpen maar in ons … bloedeigen Middelkerke. Als dat geen interessant wereldnieuws is! Omdat we nog maar pas 1 april achter ons gelaten hadden, moet ik eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie dacht: ‘opgelet, ik mag me hier niet laten beetnemen’. Maar neen, het lijkt bittere ernst te zijn.
Wat houdt dat GSM – werpen eigenlijk in? Als mijn GSM het niet meer doet, dan werp ik die ook weg, maar niet zonder die eerst onklaar te maken. Ik zocht wat op internet en stelde vast dat bepaalde gsm’s ‘wegwerp-gsm’s’ genoemd worden. Het zijn goedkope toestellen, ideaal voor mensen die niet dag in dag uit een gsm nodig hebben. Je gebruikt ze dan enkel als je op vakantie bereikbaar wilt zijn of in geval van nood. Voor iemand die sporadisch wel eens een gsm nodig heeft, maar geen verplichtingen wil, is dat de goedkoopste oplossing … en de eenvoudigste! Zo iemand heeft geen behoefte aan veel knoppen met spitsvondigheden. Straks worden die zelfs in papier gemaakt en dan zouden ze maar maximaal 10 euro meer kosten. Als je er dan al eens één verliest of gestolen wordt, dan is de schade beperkter.
Maar het moest iets anders zijn, want waarom een ‘Belgisch kampioenschap’? Het bleek toen inderdaad een internationale sport te zijn die in 2000 ontstond in Finland. Hierbij wordt een echte, waarschijnlijk afgedankte gsm, geworpen waarbij aan de afstand en soms ook aan de techniek een score wordt toegekend. Weten jullie dat het actueel wereldrecord bij de mannen meer dan 102 meter bedraagt? Beginnen jullie maar te oefenen! Er zijn 4 categorieën:
Traditioneel (original): de score wordt bepaald door de verste afstand van drie worpen waarbij de gsm door een schouderbeweging wordt geworpen
Vrije stijl (freestyle): de score wordt gegeven aan de choreografie
Ploeg (team-original): de score wordt bepaald door het optellen van de éne worp van maximum drie kandidaten.
Junior: de categorie voor kandidaten onder de twaalf jaar.
Waar grijpt het kampioenschap plaats? Het strand is uiteraard een ideale locatie om zoiets te organiseren. Als je dan weet dat ter hoogte van de watertoren, een dorp gebouwd wordt en er heel wat randanimatie gepland wordt, dan kan je best begrijpen dat onze schepen voor toerisme in de wolken is. Wat is een kinderhand toch rap gevuld! Landuyt: “Het wordt veel meer dan gsm-werpen alleen.. Dit is wat we nodig hadden om het imago van onze badplaatsen te verjongen". Na het verdwijnen van de Zomerhit was Middelkerke op zoek naar een topevenement in de zomer en dat is nu gevonden. Ja… anders geraakt het geld niet op.
En wie organiseert dit ludiek evenement? Dat blijkt ‘Jim Mobile’ te zijn. Het is een gsm operator, of wat dachten jullie? Een ‘mobile virtual network operator’ (MVNO) is een bedrijf dat niet over een licentie beschikt, maar onder eigen merknaam mobiele telefonie verkoopt over het netwerk van een andere GSM-operator. Zo is het merk ‘Jim Mobile’ een activiteit van de VMMa (Vlaamse Media Maatschappij), de moedermaatschappij van het eerste commerciële televisiestation in België: VTM. De VMMa is dan weer in handen van de Persgroep en de Roularta media groep die in samenwerking met Base company ‘Jim Mobile’ hebben gelanceerd.
Er wordt een pak publiciteit gemaakt. Zo zullen er in de zomer twaalf kusttrams rondrijden, beschilderd met reclame voor het BK. "Wij verwachten zo'n 1.500 deelnemers en gezien de publiciteitscampagne meer dan 10.000 bezoekers en sympathisanten", vertelt iemand van de organisatie. “De opbrengst gaat naar een goed doel* en wie geen oude gsm heeft, zal er ter plaatse één kunnen kopen voor 2 euro”. De gsm’s worden voor recyclage of hergebruik ingezameld ten voordele van Think-Pink, de permanente bewustmakingscampagne in het kader van de strijd tegen borstkanker in België.
Hoe wordt deze sporttak ingeschat? Om even te zwanzen: GSM – werpen staat bekend als een zeer hoogstaande competitie. Je moet er geestelijk en fysiek volledig voor in orde zijn en het is een internationale sportdiscipline. Precisie komt er niet bij te pas. Er is ook een publiekprijs voorzien voor het mooistgebouwde model. Ik hoorde al dat de andere kustplaatsen, Bredene uitgezonderd natuurlijk, groen zien van jaloezie. Ze willen hoegenaamd niet onderdoen voor Middelkerke. Koksijde zou denken aan ‘tabletwerpen (een soort schijfwerpen), in samenwerking met Media-markt. In Nieuwpoort is er al sprake van muiswerpen (muis van de computer, wel te verstaan) in samenwerking met ‘Vandenborre’ en De Panne twijfelt nog tussen ‘portemonneewerpen’ in samenwerking met Belfius en ‘stickwerpen’, samen met Sony.
Maar, waarom niet langer in Bredene? Neen, niet omdat men daar het naaktstrand wil uitbreiden! Ze hebben gewoon zelf gevraagd om het niet meer te moeten organiseren. Het kost namelijk te veel aan de gemeente. Schepen Eddy Gryson vond het totale kostenplaatje van 60.000 euro een overdreven uitgave. Eindelijk zijn de schellen van zijn ogen gevallen! Aangezien iedereen weet dat Middelkerke op geen 10.000 euro kijkt, was er al rap een badplaats gevonden die van het evenement een ‘paradepaardje’ wil maken.
Besluit Alle middelen om in een badplaats het toerisme vers bloed in te pompen, zijn op het eerste gezicht de moeite waard om bestudeerd te worden. En zeker als het imago daarmee moet opgepoetst worden, zoals ik ergens las. Ik ken het kostenplaatje voor Middelkerke niet, maar waarom zou het goedkoper zijn dan voor Bredene? Uiteraard vind ik 60.000 euro een buitensporig bedrag. Ik vind dat de Vlaamse Mediamaatschappij en Base zelf maar meer moeten bijdragen als ze een reclamecampagne op touw willen zetten. Ik vind het tevens, maar dat hebben jullie al kunnen vaststellen uit mijn tekst, een gekke waardeloze bedoening. Zijn er dan echt geen andere strandsporten? Maar ja, als er reclame mee moet gemoeid gaan, dan komt men tot de zotste dingen eerst.
Westende/Middelkerke: Belangrijke verbindingswegen in het nieuw
Geheel in de stijl van haar voorgangster, de huidige burgemeester Janna Opstaele, kondigde eerste schepen Liliane Pylyser – Dewulf, tevens bevoegd voor openbare werken, een aantal grote projecten aan, die een belangrijke bijdrage moeten leveren voor een verbeterde wegeninfrastructuur van Westende-dorp. De schepen aan het woord: “Vanaf volgend jaar,( dat is dus in 2014) gaat de vernieuwing van de Henri Jasparlaan en de Essex Scottishlaan van start. Deze twee verbindingswegen tussen Westende-bad en Westende-dorp krijgen een grondige opknapbeurt. Dat is ook nodig omdat in 2015 de verkeersituatie sterk zal wijzigen. Dan wordt de doortocht tussen Westende en Lombardsijde aangepakt en verhuist de kusttram. De wegen in kwestie zullen daarom tijdelijk met extra verkeersdruk te maken krijgen. Om de veiligheid en het comfort van de weggebruikers te bevorderen worden deze twee lanen nu al opnieuw aangelegd. In een eerste fase komt het stuk van de Essex Scottishlaan, tussen de Westendelaan en de Doornstraat aan de beurt. In het voorjaar van 2015 wordt in een tweede fase de Essex Scottishlaan tussen de Doornstraat en de Kustweg vernieuwd, en meteen ook de Doornstraat en de Strandlaan. Gezamenlijk met fase 1 van de werken in de Essex Scottishlaan zal ook de doortocht van de Henri Jasparlaan richting Kustweg aangepakt worden.”
Mijn mening over die beloften? Ik schrijf ‘beloften’ omdat ik er heilig van overtuigd ben dat de aangekondigde termijnen, zoals gebruikelijk, niet zullen (kunnen) gerespecteerd worden. Natuurlijk begroet ik met enthousiasme elke echte verbetering binnen redelijke normen, maar mijn principe, waar ik nooit zal van afstappen, is dat eerst de onontbeerlijke herstellingswerken aan de bestaande wegen moeten uitgevoerd worden. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg (Strandjutterslaan, Miamiwijk,...) en als de verantwoordelijke politici hun machtswellust en hun prestatiedrang een beetje willen intomen en hun verkiezingsbeloften een beetje willen temperen, dan zullen ze dat ook moeten toegeven.
Zijn die werken echt wel nodig?* We mogen en zullen niet vergeten dat die projecten weer stukken van mensen zullen kosten. Natuurlijk zullen nieuwe wegen er mooier uitzien, maar ik wens hier nogmaals aan te stippen dat eens een grondige, eerlijke en toch vanzelfsprekende studie ‘kosten-baten’ zou moeten uitgevoerd worden. Misschien kunnen de werken wat beter gespreid worden? Moeten de werken wel zo grondig ingrijpen in het leven van de bewoners? Zijn er geen alternatieven? Kan een betere verkeersorganisatie, bijvoorbeeld, door aanbrengen van betere indelingslijnen of aanpassen van de beschikbare breedtes van de rijwegen voor alle weggebruikers, niet in de plaats komen? Maar ja, dat zal wel weer in dovemansoren vallen.
Maar misschien moeten de rioleringen wel vernieuwd worden. Daar staat geen termijn op, maar als er grote wegenwerken gebeuren, zowel aan gewest- als aan gemeentewegen, dan wordt de scheiding regenwater-afvalwater ook uitgevoerd.
Laten wij nu even werk per werk bekijken en bespreken
De Essex Scottishlaan Ik heb daar op 15 maart 2008 al eens een artikel aan gewijd met de titel “Herkent u de Essex Scottishlaan nog?” Jullie vinden het in de map ‘Pleinen en Straten’.De Essex Scottishlaan is een bekende straat in Westende-dorp, waarschijnlijk de oudste in de huidige toestand, want ze dateert van 1937. Op 17-3-1937 werd dat in het beton gegraveerd.
Ze heette vroeger achtereenvolgens 'Molenstraat' omdat de molen van mijn over-overgrootmoeder Maria Theresia Lefevere-Degraeve °1775 +1863 en haar opvolgers er stond en ‘Zeelaan’ omdat ze van het dorp recht naar zee loopt. Op 10 juni 1945 kreeg ze de naam van het Canadees regiment dat Westende bevrijdde. Bijna alle Westendenaars hebben herinneringen aan de straat omdat ze er ooit wel eens te voet naar de tramhalte gingen. Vakantiegangers, vooral die in ‘Zon en Zee’ en in de camping ‘Westende’ wandelden er ook dagelijks langs om zich naar het strand te begeven. Jarenlang bleef de straat zo goed als onveranderd: geen hoge luxegebouwen, nog veel rijhuizen, weinig handelszaken, enkele duinstroken, kortom ze heeft nog nooit de allures van een mondaine badplaats gehad. Vanaf 2001 heeft ze zelfs heel wat van haar belang verloren door de overheidsaanslag op ‘Zon en Zee’ en op de omliggende handelsactiviteiten. In de voorbije 5 jaar hebben de immobiliënhandelaars de laan opnieuw ontdekt, als dat nog nodig was. Er zijn heel wat nieuwe appartementsgebouwen bijgekomen en we moeten nu even veel geduld hebben, tot de geplande gebouwen van Zon en Zee en het gepland hotel in Duinenzicht, uit de grond zullen gerezen zijn. Dan zal de noodzaak aan een verkeersveiliger, beter georganiseerde laan, met een degelijk wegdek, zich nog beter doen voelen. De fietsstrook, zoals jullie hieronder zien en het wegdek zijn de zwakke punten.
Eindelijk zal het kruispunt met de Lombardsijdelaan aangepakt worden. Men beweerde dat altijd uit te stellen omdat de laan nog in volle ontwikkeling was, maar waarom heeft men nooit tijdelijk een mouw willen passen aan dat al jaren aanslepend probleem? Wat men verder nog juist van plan is, weet ik niet, maar komt er nu ook een enkele richting, zoals gewenst door veel bewoners? Of zal men opnieuw niet luisteren naar diegene die er een persoonlijk belang bij hebben? Wat gebeurt er met de inrit van ‘Zon en Zee’ via de Vakantiestraat? Zal dat gecoördineerd worden met de aanleg van de nieuwe laan? Heeft men echt een oplossing gevonden voor die vakantiestraat? Zal die de drukke verkeerstroom van in- en uitrijdende voertuigen kunnen slikken zonder een opstopping te veroorzaken? Ik hoop het en ik kijk er naar uit!
De Henri Jasparlaan Ook over onze andere prestigelaan schreef ik al eens een artikel, met als titel ‘Kennen jullie Henri Jaspar?’ Dat gebeurde naar aanleiding van het volksfeest op vrijdag 26 november 2010, dat met veel luister en verwenning van de aanwezigen maar in een rot weer, ingericht werd om de opening te vieren van de halve Henri Jasparlaan tussen de kerk van Westende-dorp en de Doornstraat, zijnde een afstand van 370 meter. Ik heb me laten vertellen waarom toen slechts de helft van de laan vernieuwd werd. Boze tongen beweren dat Janna Opstaele aan een lid van de oppositie, bewoner van de andere helft, het plezier niet wilde gunnen van een vernieuwde weg. Onder vriendinnen! Waarom die titel van mijn geschrift, meer dan drie jaar geleden? Michel Landuyt, toen nog burgemeester, verklaarde destijds in zijn toespraak dat hij zich vroeger altijd had afgevraagd wie Henri Jaspar was!!! De laan werd niet enkel genoemd naar Jaspar omdat hij eerste minister was van 1927 tot 1931, maar tevens omdat hij één van de Franstalige steunpilaren was van de financiële groep ‘Westende-plage’, een uitbreiding van ‘La Westendaise’ (vanaf 1898) qua aantal aandeelhouders, opgericht om de badplaats volop te kunnen uitbouwen. Hij bracht zijn verlof door in Westende. Daardoor kwam de gemeente gemakkelijk met hem in contact en kon bij bepaalde aangelegenheden een beroep op hem gedaan worden. Men moet toch zijn wereld leren kennen, nietwaar?
In 1913 werden plannen gemaakt om het dorp te verbinden met Westende-Bad. Daarvoor moesten talrijke onteigeningen gebeuren. De eerste wereldoorlog gooide echter roet in het eten en daarom moesten de aanlegwerken uitgesteld worden tot kort na de oorlog.
De laan is een gemeenteweg. Uit het verslag van de gemeenteraad van 12 december 2002 blijkt inderdaad dat de gemeente, op wens van het gewest, 5 gewestwegen waaronder de Henri Jasparlaan overgenomen heeft. Voor het geheel van de overgenomen wegen kreeg de gemeente een investeringssubsidie van (afgerond) 7,5 miljoen euro.
Eigenlijk moet ik hier zeggen dat die tweede fase van het aanleggen van de Henri Jasparlaan, als niet onontbeerlijk en zeker niet als dringend kan beschouwd worden. De organisatie op het gebied van fiets- en voetpaden is weliswaar niet verzorgd. Het wegdek in beton heeft ook zijn beste tijd gehad. Ik kan het niet nalaten van nogmaals onderstaand pijnpunt te vermelden. Waarom hebben de voetgangers hier voorrang en de fietsers niet (zie haaientanden)?
Bron https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/geheel/21831
De Westendelaan en de Lombardsijdelaan Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits zouden begin 2008 (zes jaar geleden) 2,5 miljoen euro opzijgezet zijn voor rioleringswerken in de doortocht in Westende die ‘ten vroegste’ in 2010 zouden uitgevoerd worden. Wanneer ‘ten laatste’? Dat zullen we moeten afwachten. Ik vind dat altijd een ‘rare’ uitdrukking ‘opzijgezet’. Waar gaat dat geld dan naartoe? Aan een interest van 0,85 %, inclusief getrouwheidspremie, op een spaarboekje gezet? Of er onontbeerlijke werken nodig zijn aan de Westendelaan, daar kunnen de meningen over verschillen. Eén ding is zeker : aan de zijde van de vrije basisschool worden de fietsers naar de autorijbaan geduwd omdat de parkeerstrook te smal is.
Op 11 april 2013 stelde burgemeester Janna Rommel-Opstaele dat de vernieuwing van de Lombardsijdelaan nu reeds vast ligt tot aan de Baronstraat en dat nu werk zal gemaakt worden van het laatste stuk tot buiten de dorpskern. Het spreekt vanzelf dat die werken onlosmakelijk verbonden zijn met deze om de tram te verwijderen uit de dorpskern en met de heraanleg van het Dorpsplein. Bestaan daar al plannen voor? Mogen wij, maar vooral de betrokken bewoners, die ook kennen?
Bron ‘Het Nieuwsblad’ (efo) van 7 maart 2008
Het verleggen van de tram en het heraanleggen van het Dorpsplein in Lombardsijde Natuurlijk heb ik het over dat onderwerp ook reeds uitgebreid gehad, in een artikel ‘Zou de tramlijn dan toch nog uit de dorpskern van Lombardsijde verdwijnen?’ en dat op 6 mei 2013 ( zie map ‘Verkeer‘) Ik heb daarin alle voor- en nadelen besproken en ik ben uiteindelijk en met een zekere aarzeling, tot het besluit gekomen dat de tramsporen inderdaad moeten verlegd worden van de dorpskern naar de Koninklijke baan, dat is op 500 meter van het huidige traject voor een gemiddelde inwoner. Zeker, als een meerderheid van de inwoners ervoor te vinden is. Vlaams minister Hilde Crevits heeft op 5 mei 2013 het tracé in Lombardsijde voorgesteld. Ik was daar spijtig genoeg niet van op de hoogte en dus niet aanwezig. Ik moest dus wat informatie ontlenen aan een dagbladartikel. Het enige aspect dat mij onbekend was, is de kostprijs. Dat worden enorme uitgaven. Wie ze ook draagt, het zal steeds gebeuren op de rug van de belastingbetaler. De investeringskost voor de nieuwe tramlijn wordt op 8,2 miljoen euro geraamd. Zoals altijd, zal het daar wel niet bij blijven!! De vernieuwing van het bestaande traject zou 12,2 miljoen euro gekost hebben. De jaarlijkse onderhoudskosten liggen lager als de sporen in eigen bedding liggen (wat hier in beide oplossingen grotendeels het geval is) dan wanneer ze op straat tussen het gemengde verkeer liggen. In het project zit ook de investering van een bijkomende keerlus ter hoogte van het Albert I - monument in Nieuwpoort.
Natuurlijk blijft er ook nog het aspect ‘vooruitzichten’ en ‘beloften’. Ik hoorde en las al allerlei voorspellingen. Ik ken de plannen niet, maar, als het dan toch moet, dan hoop ik dat men van de pijnpunten, vooral van de Nieuwpoortlaan, iets degelijks maakt. Schepen Liliane Pylyser-Dewulf beloofde immers “De huidige trambedding zullen we samen met de Vlaamse overheid omvormen tot een veilig wandel- en fietspad. De opmetingen werden al een hele tijd geleden uitgevoerd en sommige besloten daaruit dat de werken in 2014 nog zullen starten. Een verantwoordelijke beweerde zelfs dat het nieuwe spoor tegen de zomer van dit jaar zou klaar zijn. Half mei 2013 zou ‘De Lijn’ een studiebureau aanstellen om een ontheffingsdossier voor de MER-procedure (Milieu Effecten Rapport) op te maken. Na het indienen van dit dossier bij het departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) van de Vlaamse overheid zou beslist worden of voor dit project een MER-rapport moest worden opgemaakt. Deze beslissing werd verwacht tegen eind oktober 2013. Als er geen MER-rapport nodig was, zou het project eind 2013 aanbesteed kunnen worden. Dit betekent dat de werken in 2014 zouden kunnen starten. Als er wel een MER-rapport nodig was, zou het project qua planning opschuiven. De ingebruikname van het nieuwe traject zal tegelijkertijd plaats vinden voor de reguliere tram en voor de sneltram tussen Nieuwpoort en Oostende. Maar ja, beloften van politici!! Er zal wel weer iets tussengekomen zijn, zeker?
Voor de inwoners van Lombardsijde worden twee tramhaltes aangelegd op het nieuwe traject. De inplanting van deze nieuwe haltes gebeurt in samenspraak met de gemeenten Middelkerke en Nieuwpoort en met het Vlaamse Gewest. Hierbij wordt gekeken naar de vlotte bereikbaarheid voor de inwoners van Lombardsijde en naar de toekomstige ontwikkelingen rond de jachthaven van Nieuwpoort. Daarnaast kunnen de inwoners als alternatief de buslijnen 68/69 Oostende – Nieuwpoort – Koksijde – Veurne gebruiken. Deze bussen van lijn 68 of 69 rijden om het uur op weekdagen en tijdens het weekend.
Middelkerke: Michel Landuyt benoemd tot ere-burgemeester
Michel Landuyt (Open VLD) werd officieel benoemd tot ere-burgemeester van Middelkerke. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois verleende hem deze eretitel. Proficiat, dus!
Welke zijn de voorwaarden om deze eretitel te bekomen? De kandidaat’ moet eerst en vooral voldoen aan de ‘Anciënniteitsvoorwaarde’
OF, 6 jaar burgemeester + 12 jaar gemeenteraadslid
Michel Landuyt was burgemeester van 2001 tot 2012. Daarvoor was hij al 12 jaar politiek actief als gemeenteraadslid en oppositieleider. De eretitel had dus eigenlijk reeds 6 jaar vroeger kunnen toegekend worden, dus in 2007 aangezien Landuyt toen al voldeed aan de derde vereiste hierboven. Had dat misschien iets te zien met de zaak van schriftvervalsing van de notulen van het schepencollege op 4 december 2001 zodat de ijspiste in de tijd van het asielcentrum er zonder objectieve prijsvergelijking zou gekomen zijn? Op 8 januari 2007 werd Michel Landuyt veroordeeld voor schriftvervalsing tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar met uitstel en een boete van 1.487 euro. Op 25 februari 2010 sprak het hof van beroep in Gent hem uiteindelijk definitief vrij wegens ‘onvoldoende bewijzen’.
De betrokkene moet onberispelijk van gedrag zijn. Hij mag nooit een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf opgelopen hebben. Aangezien Landuyt vrijgesproken werd, mag hem dus niets meer verweten worden. Deze zaak, waardoor hij een hele tijd niet benoemd werd als burgemeester maar de functie wel bleef waarnemen, zal toch in mijn ogen altijd een smet blijven werpen op zijn blazoen.
De kwaliteit van het bestuur zelf wordt niet beoordeeld. Ja, wie zou dat wel doen?
Artikel in ‘Den Athenee’ In de editie maart-april-mei 2014 van het contactblad voor oud-leerlingen en vrienden van het Koninklijk Atheneum & Lyceum Oostende Centrum ‘Den Athenee’ vond ik daarover een artikel, overgenomen van ‘De Zeewacht’. Michel Landuyt studeerde namelijk in 1977 af aan de economische afdeling van dat atheneum. Vooreerst wordt melding gemaakt van zijn lange politieke loopbaan op gemeentelijk vlak, 12 jaar als gemeenteraadslid, 12 jaar als burgemeester en nu iets meer dan 1 jaar als schepen van toerisme en citymanagement, cultuur en musea, financiën, juridische zaken en verzekeringen, erfgoed en vrede en Europese samenwerking. Landuyt is ook voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van de huisvuilintercommunale IVOO en voorzitter van de raad van bestuur van het VVV toerisme. (mijn aanvulling: hij vertegenwoordigt de gemeente ook nog in de raad van bestuur of op de algemene vergadering van enkele andere intercommunalesBeroepshalve is hij advocaat, curator en volgt hij momenteel een opleiding tot federaal bemiddelaar.(zie verder) Volgens Michel Landuyt is het paradepaardje uit zijn 12 jaar burgemeesterschap de vernieuwing van het Epernayplein, dat heringericht werd tot een multifunctioneel evenementenplein. Over een aantal andere realisaties laat ik hem zelf aan het woord: “De toeristische centra van Middelkerke en Westende kenden een ware metamorfose en er werden tal van nieuwe woongebieden aangesneden. Onder mijn impuls kreeg de gemeente ook groen licht voor een nieuw bedrijventerrein langs de Kalkaartweg. We zijn erin geslaagd om de personenbelasting te verlagen van 7 naar 5 procent. We haalden ook belangrijke subsidies binnen voor ondermeer ‘Les Zéphyrs, de Oude Post, het nieuwe marktplein, ...”
Onderging Westende een metamorfose? Meent hij dat nu echt? Of bedoelt hij misschien de puinhopen aan Zon en Zee en aan Duinenzicht? Een metamorfose is inderdaad, volgens de definitie, een verandering van vorm en van structuur. Het betekent niet noodzakelijk een verbetering. Sommige straten lijken, wat de staat betreft, een beetje op deze uit Parijs-Roubaix. Kijk maar naar de ‘pareltjes’ van Westende-bad, de Distellaan en de Meeuwenlaan. Ik vond geen woord over zijn andere verwezenlijkingen, die hij ooit bestempelde als paradepaardjes, maar die we niet anders dan miskleunen kunnen noemen. Neem nu de surfclub die er bijligt als een oude barak, met een onverzorgde cafetaria. Wat gezegd van de zeer verkeersonveilige en economisch zwakke Leopoldlaan, die ooit in één adem vernoemd werd met het Epernayplein. Om maar te zwijgen van de ondergrondse parking (of moet ik zeggen parkeergarages?) onder het vernieuwde miljoenenverslindende marktplein met zijn ‘prachtige’ bloembakken, dat tot evenementenplein had moeten uitgroeien (nog één!!). En de zo geroemde Oostendelaan, met zijn intieme slaapkamerlampen en zijn mysterieuze bocht met bushalte! Zelf geraak ik maar niet uitgepraat over wat ooit de trots van Westende-dorp was: Zon en Zee en Duinenzicht. Michel beweerde ooit, bij de inhuldiging van dat laatste, dat het wel eens de heropleving van Westende-dorp in gang zou kunnen zetten, … Het werd helaas de ‘ondergang’ van wat ooit een bloeiend vakantiedorp was!!!
Subsidies? Ik zou het ook nog kunnen hebben over die ‘belangrijke’ subsidies, maar moet ik dan steeds blijven herhalen dat ik tegen subsidies ben? Bovendien maken ze slechts een klein percentage uit van de kostprijs van de projecten die men eigenlijk maar opzet … omdat men subsidies krijgt.
Wat doet een federaal bemiddelaar? Heel wat advocaten volgen tegenwoordig bijzondere, gespecialiseerde opleidingen (niveau bachelor overeenkomstig het Bologna-akkoord of gelijkwaardig) om erkend te worden en daarna te kunnen optreden als bemiddelaar. De bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijk proces voor het beheer van conflicten waarbij de partijen een beroep doen op een onafhankelijke en onpartijdige derde. Zijn taak bestaat eruit de partijen te helpen om zelf, met volledige kennis van zaken, tot een billijke overeenstemming te komen die de behoeften van alle interveniërende partijen respecteert. De opleiding bevat o.m. het aanleren van specifieke bemiddelingstechnieken (onderhandeling, communicatie, sociaalpsychologische aspecten, rollenspellen, recht). Een advocaat erkend als bemiddelaar kan optreden bij drie soorten geschillen: 1. in familiezaken: problemen tussen samenwonenden, tussen ouders, grootouders en kinderen, echtscheidingen, erfenissen, ... 2. in burgerlijke en handelszaken: geschillen over facturen, huur, bij de bouw van een woning, geschillen tussen bedrijven. 3. in sociale zaken: problemen op het werk, met de werkgever, met een werknemer, pesterijen, ontslag, ...
Bronnen Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van vrijdag 29 november 2013 door Dany Van Loo Omzendbrief BB 2007/06. - Procedure tot toekenning van eretitels aan lokale en provinciale mandatarissen - Titel X van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris
25 mei 2014, de moeder van alle verkiezingen. Doet Middelkerke ook mee?
Ik weet het, dat gaat niet echt over Middelkerke of Westende, of toch wel een beetje?
Op 25 mei 2014 vallen de federale, regionale en Europese verkiezingen samen. Men noemt dat ‘de moeder van de verkiezingen’. Dat betekent dat we zowel stemmen voor een nieuw Vlaams en federaal parlement als voor het Europees parlement. Zit er een tweede ambtstermijn in voor premier Elio Di Rupo? En houdt minister-president Kris Peeters stand in de Vlaamse regering? De grote uitdager van deze verkiezingen wordt opnieuw N-VA waar voorzitter Bart De Wever al heeft aangegeven op alle niveaus te willen meebesturen. Eer het zover is wil ik jullie in een paar artikels mijn visie laten horen over de partijen, hun programma’s en hun lijsten, ook als Middelkerke daar slechts een heel klein rolletje in speelt. Het ligt hier niet in mijn bedoeling stemadvies te geven.
Wat is er nieuw? Alle wijzigingen zijn vervat in het vlinderakkoord, genoemd naar de vlinderdas van di Rupo. Dat was het moeizaam (na 459 dagen) bereikte politieke akkoord rond de zesde staatshervorming in het najaar van 2011. Het werd gesloten tussen cdH, CD&V, Ecolo, Groen, MR, Open VLD, PS en SP-a. Ziehier de voornaamste en voor ons toepasselijke artikels uit dat akkoord.
De Senaat wordt niet meer rechtstreeks verkozen, maar wordt een "ontmoetingsplaats" van de deelstaten, en zal bestaan uit 29 Nederlandstaligen, 20 Franstaligen waarbij een vertegenwoordiging van 1 Duitstalige wordt gewaarborgd. Daarbij worden nog eens 6 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen gecoöpteerd.
De Kamer zal om de 5 jaar vernieuwd worden in plaats van om de 4 jaar. Niet alleen het Vlaamse, maar ook het federale parlement is vanaf nu een legislatuurparlement dat dus niet meer kan ontbonden worden. Wanneer de regering valt, dient er binnen de bestaande verkozen parlementariërs opnieuw een meerderheid gezocht te worden. Dat verklaart een verhoogde angst van sommige politici om niet meer verkozen te worden.
Er worden 150 leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers verkozen en dat in elf kieskringen: één per provincie en een kieskring Brussel-Hoofdstad.
Het Vlinderakkoord heeft aan de praktijk van schijnkandidaten en mensen die teveel overstappen van niveau een einde gemaakt.
2 Groen: Samen beter doen De partij geeft met dat thema aan zowel een socialer als een groener beleid te willen. De slogan vat volgens hen perfect samen wat er moet gebeuren: "Wij staan klaar met oplossingen voor de jongere op zoek naar werk, voor de ouders die geen plaats vinden in de crèche, voor de werknemer die de prijzen in de supermarkt ziet stijgen maar zijn loon niet, voor de gepensioneerde met een klein pensioentje, voor al wie last heeft van de vervuilende en ongezonde files."
3 Vlaams Belang: Een stok achter de deur Met dat thema wil de partij de Vlaming duidelijk maken dat het nefaste federale, Vlaamse en Europese beleid een weloverwogen keuze nodig maakt voor een partij die op dit historische kruispunt eerlijke en consequente standpunten inneemt.
7 Open VLD: Mensen hebben vleugels ‘De communicatie past’ is de toon die Open VLD wil zetten. Dit is niet de partij van de zeurende, klagende, pessimistische Vlaming. Optimism is nog steeds a moral duty voor de partij. Open VLD is de partij die gelooft in de geëngageerde burger, de partij van de PIP’s (positief ingestelde personen), de partij die vertrouwen heeft in de toekomst, in het kunnen van de mensen. De vleugels wijzen natuurlijk ook op vrijheid. Open VLD is de partij van de vrijheid.
8 LDD: Dedecker, niet te kraken Dedecker erkent dat ze door een moeilijke periode gaan. "Maar volgens een eigen peiling bij 2.000 West-Vlamingen halen we nog steeds 6,1 procent”. Hij beweert nochtans nooit te zullen opgeven en gelooft nog steeds in verandering en verbetering. Hij beseft wel dat er in de komende tijd harde noten zullen te kraken vallen. De slogan wordt dan ook "Dedecker, niet te kraken".
12 SP-a: Sociale welvaart (daar vaart iedereen wel bij) Een onbeschroomd sociaal-democratisch project van sociale welvaart. Dat voor de sp.a 'welvaart waar iedereen aan meewerkt en waar iedereen ook mee in deelt. Welvaart die niet alleen op de beurs te vinden is maar in jobs voor jonge mensen die aan een leven willen bouwen. Welvaart die niet alleen bonussen oplevert maar een fair loon voor al wie zich inzet en het beste van zichzelf geeft. Welvaart die een perspectief biedt aan iedereen, niet enkel aan de besten en de slimsten. Welvaart die gebouwd is op respect voor iedereen.’
13 N-VA: Verandering voor vooruitgang De partij gaat 25 verbintenissen aan, waaronder:
Efficiënte dienstverlening in ruil voor het betalen van torenhoge federale belastingen
Echt sociale zekerheid die ook zeker is in ruil voor het betalen van de enorm veel sociale bijdragen
Gunstig economisch en investeringsklimaat voor onze bedrijven en ondernemers die minder moeten betalen, dat alles om onze welvaart en ons welzijn te behouden en te versterken
Minder overheidsuitgaven
Lagere belastingen
Werken lonend maken
Ondernemen stimuleren
Een sociaal beleid met rechten én plichten en focus op de zwakste
Structuren veranderen om iets structureel te veranderen
Confederalisme om aan de Vlamingen op lange termijn het beleid te geven waar ze voor stemmen.
15 CD&V: In welk Vlaanderen wil u leven? (zou 'wilt u' moeten zijn) Een samenleving waarin tegenstellingen op de spits worden gedreven? Of één waar we samen werken aan de toekomst?
PVDA (Partij van de Arbeid)(Zonder Nr) De partij denkt zeker drie goede redenen te hebben om het sociale te benadrukken. Ten eerste is er de sociale achteruitgang in ons land zelf: 50.000 jongeren die geschorst worden van de dop, over ouderen die met een pensioen moeten rondkomen onder de armoedegrens, en de kinderarmoede die voor het derde jaar op rij groeit. Ten tweede vindt de partij dat de traditionele partijen het sociale aspect links hebben laten liggen. Zij vinden dat we steeds meer leven in een klassenmaatschappij waarbij enerzijds een dikke bankrekening gelijk staat met een ‘Speedy Pass’ voor het leven, terwijl anderzijds steeds meer mensen het moeilijk krijgen. De traditionele partijen volgen de weg van de private rijkdom en de publieke armoede.
De lijstvorming De vorming van de lijsten is nu bij de meeste partijen bijna volledig afgehandeld. Dat is niet overal even vlot verlopen. Iedereen, de klassieke uitzonderingen daargelaten, wil op een verkiesbare plaats staan. De zogenaamde ‘beschermde plaatsen’ zijn diegene die – op basis van de verkiezingsuitslag van 2010 – normaal een mandaat moeten opleveren. Dat ontaardt soms onder ‘partijvrienden’ in ruzies. Sommige ‘partijgetrouwen’ dreigen zelfs of stappen gewoon uit de partij of zelfs uit de politiek. Om geen gezichtsverlies te lijden laten sommige die slechts een strijdplaats toegewezen kregen, zogezegd hun plaats over aan een jongere. Kwestie van ‘aan de toekomst te denken’.
In West-Vlaanderen moeten verkozen worden: Voor de kamer van volksvertegenwoordigers: 16 effectieven en 9 opvolgers, kiesdrempel 6%. Voor de Vlaamse raad: 22 effectieven en 16 opvolgers, kiesdrempel 5% Voor Europa (één lijst voor gans Vlaanderen): 12 effectieven en 7 opvolgers, kiesdrempel 10%
CD&V
VLD
SP-a
VB
Groen
LDD
N-VA
Totaal
Kamer
4
2
3
1
1
1
4
16
Vl Raad
7
3
3
3
1
3
2
22
Europa
3
3
2
2
1
1
1
13 *
*wordt 12: Vlamingen verliezen een zetel op een vorig totaal van 22
Iedereen vermoedt dat de N-VA veel meer zetels zal behalen dan de vorige keer. (Kamer 4?, Vlaamse Raad 7?, Europa 4?) Voor de Vlaamse raad en voor Europa zal dat waarschijnlijk ten koste van het Vlaams Belang en sowieso van de Lijst Dedecker zijn, aangezien die deze keer niet meedoen.
De samenstelling van de lijsten ontleden (verhouding jong en oud, voldoende vrouwen, verdeling over de regio’s, hoeveel allochtonen), heeft weinig zin omdat vooral en misschien alleen de topplaatsen belang hebben en dan wordt de vergelijking uiterst moeilijk. Hierna volgen, per partij, de topkandidaten die op een verkiesbare plaats staan (vetgedrukt) of een gunstige plaats bekleden om eventueel in aanmerking te komen voor een mandaat. De tabel bevat ook de Middelkerkse kandidaten op een gele achtergrond.
1 Vincent Van Quickenborne 2 Sabien Lahaye-Battheu 3 Patrick De Klerck 16 Ward Vergote
Opvolgers 1 Anthony Dumarey 8 Geert Galle
1 Bart Tommelein 2 Mercedes Van Volcem 3 Francesco Vanderjeugd 5 Janna Rommel-Opstaele 22 Marleen Schillewaert
1 Emmily Talpe 15 Bart Vandekerckhove
1 Guy Verhofstadt 2 Annemie Neyts 3 ????? 12 Karel De Gucht
1 Philippe De Backer
8 LDD
1 Jean-Marie Dedecker
1
2
3
-
12 SP-a
1 Johan Vande Lanotte 2 An Vanheste 3 Alain Top 10 Stefanie Laenens 16 ?????
Opvolgers 1 Annick Lambrecht
1 John Crombez 2 Michèle Hostekint 3 Renaat Landuyt 22 Philippe De Coene
1 Steve Vandenberghe
1 Katleen Van Brempt 2 Saïd El Khadraoui 12 ????
1 Nick Mouton
13 N-VA
1 Brecht Vermeulen 2 Daphne Dumery 3 Jan Vercammen 4 Koenraad Degroote 16 Pol Van Den Driessche
Opvolger 1 Gijs Degrande
1 Geert Bourgeois 2 Ann Minne-Soete 3 Wilfried Vandaele 4 Axel Ronse 20 Isabel Desoete 22 Kristof Pillaert
1 Bert Maertens
1 Axel Ronse 2 Helga Stevens 3 Mark Demesmaker 4 Louis Ide 12 Marc Descheemaecker
1 ????
15 CD&V
1 Hendrik Bogaert 2 Nathalie Muylle 3 Roel Deseyn 4 Franky Demon 16 Felix De Clerck
Opvolgers 1 Bercy Slegers 7 Francine Ampe-Duron
1 Hilde Crevits 2 Bart Dochy 3 Martine Fournier 4 Johan Verstreken 5 Griet Coppé 6 Jan Verfaillie 7 Sabine Poleyn 22 Sabine de Bethune
1 Jan Durnez 9 Katrien Goemaere
1 Marianne Thyssen 2 Ivo Belet 3 Steven Vanackere 12 Geertrui Van Rompuy-Windels
1 Tom Vandenkendelaere
Geen nationaal Nr
Wegens niet vertegenwoordigd in een parlement
PVDA
1 Filip Desmet
1 Bart Desmedt
1 Tim Joye 2 Lydie Neufcourt 12 Han Soete
Piratenpartij
1 Sarah Van Liefferinge
Rossem???
En wat met onze Middelkerkse kandidaten?
Het kan ongetwijfeld nuttig zijn een vertegenwoordiger van de gemeente te hebben in het federaal parlement of in de Vlaamse raad. Voor Europa is dat mijns inziens enkel een prestigezaak voor de verkozene. Zijn/haar aanzien in de gemeente stijgt daardoor ongetwijfeld. Maar … er staat toch geen enkele Middelkerkenaar op de Europese lijsten!! Laten wij even de kansen afwegen van onze gemeentelijke kandidaten. Enkel Jean-Marie Dedecker staat op een verkiesbare plaats. Om verkozen te worden in de federale kamer, moet zijn partij in de provincie 6% van de stemmen halen. Aangezien hij, volgens een eigen referendum, enkel een deftig resultaat kan halen in zijn eigen provincie, werden alle krachten naar West-Vlaanderen verplaatst. Het zal niettemin een moeilijke opdracht worden. De kandidate die van alle andere het dichtst bij een verkiesbare plaats staat, namelijk de vijfde voor de Vlaamse raad, is burgemeester Janna Rommel-Opstaele. Zij heeft volgens mij slechts een kleine waterkans. Twee kandidaten die voor haar staan hebben bij de vorige verkiezingen meer stemmen gehaald dan zij (7.096), namelijk Tommelein (26.188) en Van Volcem (11.972). De andere twee, Vanderjeugd en Vandendriessche, worden hoog ingeschat door de partijleiding maar je weet maar nooit! De kans dat de Open VLD zijn aantal zetels van 3 naar 5 zou brengen, is zo goed als onbestaande. De andere Middelkerkse kandidaten kunnen we zonder meer ‘lijstvullers’ noemen. Die zijn er ook nodig, natuurlijk, en er wordt van hen toch gevraagd zoveel mogelijk stemmen te behalen om het aantal zetels van de partij te verhogen of minstens gelijk te houden, maar dat ze een mandaat zouden behalen is een utopie. Een speciaal woordje nog over Stefanie Laenens, die bij de SP-a op de tiende plaats staat voor de federale kamer. Het is een kleuteronderwijzeres, 25 jaar oud. Ik had er nog nooit van gehoord en ze heeft alvast haar strepen (nog) niet verdiend in Middelkerke. Zou dat een teken van armoede kunnen zijn?
Maar ja, misschien moeten we maar geloven wat Michel Landuyt daarover denkt: “In 1989 ben ik dan verkozen en dat hoewel ik als voorlaatste op de kieslijst stond. Dat is eigenlijk een onverkiesbare plaats maar ik gebruik dat nog altijd als argument naar nieuwelingen in de politiek. Iedereen wil een plaats in de top vijf van een lijst, maar van op elke plaats kun je verkozen worden.”
Besluit Niettegenstaande de ‘wijze’ woorden van Michel mogen we dus gerust zeggen dat de Middelkerkse kandidaten door hun partijen niet in optimale condities aan de start gebracht werden. De kiezers van de Groenen, van het Vlaams Belang en van de Partij van de Arbeid, zullen alvast het bolletje moeten rood maken naast een andere kandidaat van hun lijst of een lijststem/kopstem uitbrengen. Zoals gezegd hierboven, heb ik de verdeling van de goede plaatsen over de verschillende regio’s niet willen analyseren, maar ik vrees dat die verdeling wel eens zeer negatief zou kunnen zijn voor Middelkerke.
Westende/ Middelkerke: ĀZittenĀ jullie ook op Facebook?
In het onderwijs sta je, bij het leger lig je, bij het gerecht sta je of zit je. Dat laatste is ook het geval in de gevangenis maar blijkbaar ook bij Facebook.
Wat is eigenlijk precies de betekenis en de bedoeling van Facebook? Facebook beroert sinds de start in 2004 de gemoederen van miljoenen particulieren en ondernemers. Het idee kwam van de Amerikaan Mark Zuckerberg. Zijn bedoeling? In een plezierige internet-omgeving privé en zakelijk met elkaar in contact komen en dat over de ganse wereld, arm en rijk, oud en jong.
Informele sfeer Zuckerberg zocht een eenvoudige manier om via internet met zijn studievrienden in contact te blijven in een informele, bijna gezellige sfeer die uitnodigt om jouw ‘ding’ te melden en zo online vrienden te maken en hen te volgen. Met teksten, foto’s filmpjes, verwijzingen naar websites legt men contacten (“vrienden”). Die beoordelen deze posting positief (“like”) en/of sturen hem weer door aan hun Facebook vrienden. Iedere deelnemer hoopt natuurlijk dat zijn of haar ‘dingetje’ ook wordt gewaardeerd en wordt door-gedeeld. Al met al ontstaat al snel een groep vrienden die informatie uitwisselen over familie, hobby, school, het dorp, de wereldpolitiek etc.
Persoonsgegevens De manier waarop Facebook gebruikers gemakkelijk bijna al hun persoonlijke gegevens vrijgeven, is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend: voor- en achternamen, adressen, url’s, telefoonnummers, leeftijden, geslachten, hobby’s en voorkeuren op seksueel, politiek, literair, auto of voetbalgebied. Hiermee presenteren de facebookers zich zo mooi mogelijk aan hun vrienden en creëren ze (haast onwetend) een aantrekkelijke visvijver, waarin de marketeer zeer gericht zijn hengeltje kan uitwerpen.Zo kan die heel gericht doelgroepen selecteren en bereiken met een advertentie.
Verder kan men pagina’s vinden van scholen (Duinpieper, Sint-Lutgardis, Sint-Jozef), sportploegen (DAVO, MIBAC, turnclub Sirene, SK Spermalie), campings (Westende), bedrijven (De Kegel X-treme), verenigingen (Chiro Westende), gemeentediensten (cultuurraad, jeugddienst), horecazaken (Zon en Zee Appartementenhotel), … te veel om allemaal op te noemen.
Een groep maken Ik wil het hier verder speciaal hebben over de initiatieven zoals ‘Je bent van Westende als …’. Hoe maak je zo’n groep? De belangrijkste keuze die je voor je groep moet maken gaat over privacy. Indien je wil dat de hele wereld de berichten in je groep kan zien, dan kies je voor openbaar. Enkel de groepsleden zullen berichten kunnen posten, maar iedereen zal deze berichten kunnen zien. Wil je dat de berichten alleen voor de groepsleden zichtbaar zijn, dan kies je voor gesloten. Wanneer je het bestaan van de groep zelf wil verbergen dan kan je nog een stapje verder gaan en kiezen voor geheim. Zelfs de naam van je groep zal dan nergens binnen Facebook zichtbaar zijn. Ook zal niemand kunnen zien wie er lid is van de groep (buiten de leden zelf, uiteraard). Je kunt een groep maken door jouw ‘vrienden’ uit te nodigen om er deel van uit te maken.
Chris Niville is de oprichter van de openbare groep “Je bent van ‘Westende’ als ….”. Pas gestart op 12 februari 2014, telt de groep nu al niet minder dan 381 (op 11.03.2014) leden, de ene al actiever dan de andere. Na een paar dagen waren er al enkele honderden berichten geplaatst en dat succes houdt nu nog steeds aan. ‘Je bent van Lombardsijde als …’ telt ook reeds 241 leden. (op 13.3.2014) ‘Je bent van Middelkerke als …’ schiet echter de hoofdvogel af met 1431 leden. (op 13.3.2014)
Waarom zo’n groep? Natuurlijk vind ik dit, met mijn neiging tot nostalgie, een mooi initiatief. Dergelijke groepen verenigen blijkbaar vooral nostalgische mensen en die zijn dus talrijk. Ik heb al kunnen vaststellen dat heel wat mensen nog beschikken over foto’s van schoolklassen, van beide Westendse scholen, waar ik reeds zo lang naar op zoek ben. Zeer oud zijn die foto’s meestal niet maar daarvoor zouden nog meer oudere mensen zich bij de groep moeten aansluiten. Je vindt familieleden of vrienden terug waarvan je al lang niet meer gehoord had. Ik juich ook het feit toe dat men op die manier heel wat informatie over Westende kan verzamelen. Je kunt er herinneringen ophalen aan vroeger. Hoe ouder je bent, hoe verder je kunt teruggaan. Sommige leden posten hun berichten in het dialect, andere in het algemeen nederlands. Als ze maar zo goed mogelijk de schoonheidsfouten vermijden!
De ‘voorwaarden’ om ‘van Westende te zijn’ geven natuurlijk geen zekerheid dat wie eraan beantwoordt inderdaad ook van hier is. Dat hoeft ook niet absoluut zo te zijn. Hier geboren zijn, hier gewoond hebben of één of andere binding hebben met Westende moet zeker volstaan. Of zoals iemand het zo mooi uitdrukte: “Als je vele jaren later terug komt en het gevoel hebt thuis te komen”
De geposte berichten moeten zo goed mogelijk beantwoorden aan de voor de groep gestelde doelen, namelijk vragen of de leden zich op de één of andere manier verbonden voelen met Westende, door gebeurtenissen, namen van personen of handelszaken op te rakelen.
Is een dergelijk initiatief een lang leven beschoren? Hoe lang kan zoiets meegaan? Ik hoop dat fantasierijke leden van de groep nog lang hun geheugen mogen aanspreken en met leuke herinneringen voor de dag komen. Zo’n groep kan zich inderdaad ook negatief ontwikkelen. Ik lees dat de Kortrijkse stichter van de stedelijke groep niet tevreden is met hoe de inhoud van ‘zijn’ pagina evolueert. ‘Het was boeiend om tezien hoe een kleine groep heel snel kon groeien. Maar de pagina is nu een soort ordinaire feestzaal waar iedereen door elkaar roept.’
Over heel wat onderwerpen heb ik reeds een artikel geschreven in deze blog: de Lac-aux-Dames, de meesters August Dewulf en de gebroeders Albert en Georges Bloes, Jerome de Niengelsman, Vacarsa, landschapspark in de Hofstraat, DAVO en de onmisbare gebroeders Renty, Monique en Eddy en hun dagbladwinkel, Zon en Zee, kermis in Westende, …
Ik heb er uit de vele geposte berichten enkele leuke gehaald. Misschien vind ik ze bijzonder omdat ik er als oudere, speciale herinneringen aan overgehouden heb. Hier zijn ze:
‘Je bent van Westende als…’ je ‘vital’ nog gekend hebt’: vital boogie live haha: natuurlijk heb ik Vital met zijn krullen goed gekend. Je moet daarvoor eigenlijk al wat ouder zijn. Hij was de straatzanger in Nieuwpoort en in Westende en natuurlijk in ‘zijn’ Lombardsijde. Hij begeleidde zichzelf op een ingebeelde guitaar die hij inderdaad altijd eerst moest stemmen. Zijn favoriete tekst was ‘Met de kl…. in de wei … en Vital erbij’. Hij werd door jong en oud opgejut om te zingen en hij was bijzonder in vorm als hij daarbij een pint aangeboden kreeg. Hij kende nochtans goed de waarde van geld en op dat gebied kon je hem niets wijsmaken.
je nog naar de tap geweest bent. Natuurlijk ben ik ook nog naar de tap geweest, waar de voorloper van de chirojeugd ons inderdaad aangename namiddagen bezorgde, onder de leiding van de geestelijkheid van Westende; ik herinner me dat Gilbert Cappelle , later pastoor van Lombardsijde, onze leider was. Het jaarlijks kamp was een bijzondere attractie. Zo herinner ik mij speciaal een verblijf in het kasteel van Beernem.
je neetje verbanck nog gekend hebt. Hij werd ‘sneeuwitje’ genoemd omdat hij altijd zo ‘proper’ gewassen was. Hij woonde in het nog bestaande kleine huisje in de Noordstraat, in het stuk tussen de Hofstraat en de Langestraat. Ik heb er eens zijn bidprentje op na gelezen. Interessant!! “Hij was een kind van de natuur;Zovele zaken in het leven, datgene wat wij uiterlijk fatsoen noemen en waar wij zo aan vast zitten, waren voor hem van het alleminste belang. Daarentegen was hij gehecht aan de vrije natuur, aan zijn dieren. Met welke toewijding verzorgde hij zijn duiven niet. Hij deed een beetje denken aan de grote Sint Franciscus die ook een man van de vrije natuur was en een grote dierenvriend. Ook René wilde vrij zijn als een vogel in de lucht.”
je nog mo kiekt naar je vulzakken en dat ie scheurt... er zouden er nu nieuwe komen
je de velo- en billekarreverhuur gekend hebt van Camiel Vermoortel in de Essex Scottishlaan. Dat is lang geleden en ik had nooit meer iets van die familie vernomen. Ik ging destijds nochtans regelmatig om met de zoon Daniël.
Ik vond ook enkele berichten waardoor ik plots niet meer van Westende was, omdat ik de gebeurtenissen niet meegemaakt heb of er niet van op de hoogte was:
je nog geschaatst hebt op de putten van doeninge Claeys waar later Bouve zijn villa heeft gebouwd!
je nog gezwommen hebt in de putten die ze graafden voor het stort aan de Kerkhofstraat!
Besluit Doe zo voort, huidige en vroegere Westendenaars en alle sympathisanten!
Jullie herkennen toch het werk 'I can hear it' van Ivars Drulle, dat op het strand aan de Rotonde staat? De foto rechts werd genomen op 20 februari 2014. Op 9 maart, nochtans een (zeer) warme dag, waren kinderen met hun strandschopjes, in het bijzijn van hun ouders, het beeld nog wat hoger aan het toedekken. Ik begrijp natuurlijk wel dat het zand opwaait en dat het bronzen beeld te lijden heeft onder de weersomstandigheden, maar dat laatste kan vermeden worden door het beeld te behandelen met een speciale coating. Trouwens, had men dat niet kunnen/moeten voorzien toen het kunstwerk op het strand geplaatst werd?
Waarom regent het toch altijd? Zo komen er nooit sociale woningen in de Badenlaan! (zonder woorden, daar heb ik al te veel woorden aan verspild!)
Honderd jaar geleden werd Westende in puin geschoten… Het is nooit anders geweest… wie in Westende-dorp gaat wandelen of fietsen komt altijd terecht in de omgeving van Zon en Zee en van wat ooit ‘Rustoord’ of ‘Duinenzicht’ was. Wie dat vandaag doet, denkt automatisch terug, vooral nu de herdenkingsjaren van de eerste wereldoorlog een aanvang zullen nemen, aan 1914. Toen lagen in Westende-dorp nauwelijk nog enkele bakstenen op elkaar. Enkel nog puinhopen en kapotgeschoten huizen. Ook toen werden Westende en Lombardsijde, dorp en bad, in hun opbloei gestuit door het uitbreken van de oorlog en door een overweldiger. Wie zich nog herinnert dat Westende vóór 2000 een gekend, bloeiend dorp was met succesrijke vakantiekampen, kan zijn ogen niet geloven als hij of zij veertien jaar later wil heraanknopen met de herinnering aan een verblijf alhier. De paviljoenen van Zon en Zee zijn deze keer niet met kanonnen, maar met bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Nu zijn daar hopen zand en steenbrokken en waterputten voor in de plaats gekomen. Zij bieden een troosteloze aanblik! Wie de gebouwen van ‘Duinenzicht’ achteraan, vaak nog maar 10 jaar geleden gebouwd, nog eens wil terugzien, ziet enkel glas van verbrijzelde ruiten, ingestampte deuren en overal verspreid puin. Hierna zien jullie daarvan enkele voorbeelden.
Vooraan is het niet beter. Een echte woestenij. Een hoop restafval voor de open deur en verschillende vensters ingegooid of uitgewaaid.
De ‘overweldigers’ van vandaag zijn in eerste instantie het gemeentebestuur (in ongeveer dezelfde samenstelling) dat zich in 2001 en daarna gedroeg als een lakei van Vande Lanotte. Daarna schenen zij ‘haast’ te hebben om voor beide gebouwen een oplossing te vinden. (grapje!). Misschien hebben de huidige eigenaars lang moeten wachten op de nodige vergunningen maar zij gaan ook niet volledig vrij uit want zij schijnen maar geen aanstalten te maken om met de bouw van appartementen te starten. Vooral de woestenij en de puinhoop van ‘Duinenzicht’ vind ik ontoelaatbaar en daar zou enige sanctie wel op zijn plaats zijn. Echt uitstekende reclame voor het komende zomerseizoen!!!
Straataanduiding op de hoek van de Bassevillestraat en de Beukenstraat (2 x zonder woorden)
Verboden rechts in te slaan aan ‘La Marquise’ of ‘Dubbele veiligheid’? Wie van Oostende komt en via de Henri Jasparlaan het pleintje wil bereiken achter het restaurant ‘La Marquise’, wordt dat met alle middelen belet. Links zien jullie natuurlijk het verbodsteken C31b dat verbiedt rechts in te slaan aan het volgend kruispunt.
Wie dat niet gezien heeft of wie dat niet wil opvolgen, die moet de gevolgen maar dragen en die wordt, niet zonder grote schade aan de wagen, de weg versperd door vijf grote stenen bollen. Is dat een dubbele veiligheid? Je zou je de vraag kunnen stellen of er dan nog wel een kruispunt bestaat als het inrijden van de Portiekenlaan onmogelijk gemaakt wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou het volgend kruispunt dat zijn waar de Henri Jasparlaan en de Arendlaan elkaar kruisen. Je zou dan rechts de Arendlaan niet meer kunnen inslaan. Ik stelde de vraag aan de heer Karel Hofman, attaché Verkeersreglementering bij de FOD Mobiliteit en Vervoer, die ik bedank voor de volgende snelle en duidelijke uitleg.
“Dat kruispunt blijft bestaan want volgens artikel 2.9 van het verkeersreglement is een kruispunt: ‘De plaats waar twee of meer openbare wegen samenlopen’. Dat het inrijden van de Portiekenlaan fysiek onmogelijk wordt gemaakt, betekent geenszins dat deze het karakter van een openbare weg zou verliezen. De voertuigen kunnen immers nog steeds die openbare weg gebruiken, zij het niet vanaf de Henri Jasparlaan. Het betreft dus nog steeds een kruispunt; er komen op die plaats immers twee openbare wegen samen. Het C31b bord staat er dus op zijn plaats.”
Besluit Waarom duidt de gemeente toch niemand aan om te doen wat ik nu al enkele jaren doe: eens rondrijden met de fiets en zien wat er allemaal verkeerd gaat in de verschillende deelgemeenten.
Ziezo, er is alweer een jaar voorbij. En dus wordt dit opnieuw een dialectweek. Ik verontschuldig me bij al diegene die er niet veel van snappen, maar misschien komt dat nog wel. Of behoort dat soms niet tot de ‘inburgering’? Alweer roep ik de Westendenaars op om mij eventueel te corrigeren. Ik zou er echt dankbaar voor zijn. Hier gaan we dan!
Goju giedur soms nog no du kerumesu? Wa zeg ju giedur: fooöru of kerumesu?
Gusjhieëdunisu Witju giedur ijguntlik wel wienu da ‘kerumesu’ buteeëkunt? Dat is u vurbasturdeeriengu van kerkumesu! Worom? Omdat du kerumesu van oorsproenk u joörmart was bie guleegunijt van du wiediengsdag van u parochiekerku. Up die dag stroomdu tvoök tugoöru tur eeëru van du patroonijlugun, voe vurgifunisu tu vraagn, mor ook voe pluzieër tu maakn. In du grooëtu steedn is tvurband met du kerku oendurtusjhun vurwoöturt mor in somugu dorpn goöt ur nog asan u prosesju uut.
In de goeie noeden tied woarn me bliede dat were kerremesse was Omme wieder kleeëne woarn keekn me wieder u geeël joar uut no tmoment dat de kraamn were gieng toekommn en da geeël torp were gieng riekn no frietn en smoetbolln. Mo ja, toene was de kerremesse in u dorp eeën van de winnugge meugelukeedn voe ju tamuzeren, hé? Uzze moedre deit de grooëte kuuste en bakte toartn want twas de gewente dat de verre famielje up bezoek kwaamt. Eigentlik moenk toegeevn damme wel u bitje benouwd woaren van tkerremessevoëk. Aaltied mo roendrieën in weunwaagns met knechtn diedre bitje verdacht uutzaagn en under kienders die volgens uus noois no tschole giengn. Mu woaren doar nie aaltied gerust in. Mu spoardn geil tjoar om u bitje drienkgeld ten teegn da tzoverre was. Petje en metje en peetre en meetre dostn ook alleki under portemonnee boovn aaln, tewoare da je droef gewist woöt.
In du kerumesweeku wiertur vanalus gorganieseert Da bugost met u speciale oogmesse en medu procesje. De zundagachternoene waster vielokoers. Lombartsiedde atoen twi koereurs die nog bie doenafhankelikkn, lik of data toene eeëtte, gereen en: Demeulenaere en Geryl. De kaffees zaatn vul en dadde toet in de vroege urtjes. Twierd doa nogal u pientje verzet, wi. En overal wierdn dur koartieng gorganiseeërd. In de balzaaln, in de kasino bie Cyriel Couvreur met zun orgel en in ‘De Kroone’ bie Medard Derudder met u nakkordeong kostju gin oend u slag geevn. Twas ook tradiesje dat de joengens doar de beste kaanse haddn om u meisje an de naak te sloan. Zaddn u voorkeure voer intje uut Westende want ot dur eeên probeerde u meisje uut unandre gemeeênte, bevoorbeeld Lombartsiedde, te verleidn kreegtn ambras, met andere woordn ne liep tgevoar datn u pak slaagn kreeg. Mo dur woarn ook nog andre aktiviteitn. He ju gieder nog nooit meegedoan an zakloopn of an uneierkoers? Dag geeëstig, wi! Tpaleklemmen adook vele suukses. Ju glotst doa gemakkelik of, hé, want zaddn zeeëpe an die pale gesmeeërd. De neeësten die boovn gegrocht was kreegt u pries. U faanfaare adden mu nie mo dur kwaamt altied wel unorgeldroaier of, soms met unaptje mo da mocht toenie mi van de dierebeschermienge.
Dattrakties van de kerremesse zève Westende a nateurlik gin groote markt wodat de kerremesse koste stoan. Doarom stoendn de kraamn in de Duuneweg. Taantal kraamn was dodeure ook noga beperkt. Voe de klintjes woaren der de vielootjes en de peeërdemeuln met u flosje. Oju den deen ku pakkn meugje uki voe nieks meerieën. Ze kosten ook visschn achter uneendje of an u korretje trekkn metu kadootje dran.
De kaffiemeuln was ook geeëstig. Da schient u vergeetn kraam te zien want kosten gin foto dovan vienden. Voe de grooëte aaju de schuuttn, de sliengerpies, de rupse en nateurlik de boksottoos met u stringe madam achter de kassa.
Dudeze die vroeg rieppe woaren vroegn an tmeisje van wien daan zu bitje zot woarn ossu met under in dezèfste notto wilde zittn. Deze die nog nie zo verre woarn bokstn altied teegn de notto worin dat tmeisje zat daan zuptooge adden. Voer iedereeën eigentlik waster de bollosmietto en tschieëtkraam.
Trattekot, zeg jundr da nog etwat? O tratje deur tgatje liep me joen numero up, ha ju gewonn: u flesche (zeure) wien of unandr kadootje. Ojoenger adde kost ju u zak frietn eetn of u zak met smoetbolln. Ju kost goet zieën wien datur van die bolln geetn adde, want zu woarn geeëlegaans bestrooid me witte poeier.
En watister doa van overgebleevn? Deur de komste van vaste pretparkn en teenorm anbod van alle soortn evinnementn, koansers en feeëstn hen de kerremessen in de latste tientalln joarn langzaam mo zeekr an populariteit ingeboeêt. Ot dadde uzo verdergoat, zoet wel uki kunn zien dat da soorte van volksamusement ten dode upgeschreevn is. En da zoe toch stief jammer zien, hé. In de dorpn is da nog zo erg nie, mor in de groddere steedn ister u groat verschil met vroegre. In de tied stoend ju no de kraamn te kieken en te luustern no de muziek. Nu kuddet allemalle niet ard, oge, luudde, uutdaagndur en benouwelijk genoeg zien.
Tot over hun oren in de schulden, maar maken jullie zich vooral niet ongerust!
Wat gebeurt er als mijn persoonlijke financiële toestand er slecht voor staat? Als de (normale) gewone burger het financieel wat moeilijk krijgt, wegens de verslechterde economische toestand of wegens ziekte, of werkloosheid van één of van beide partners of door een echtscheiding, dan beslist of overweegt hij/zij al vlug (willens nillens) om de buikriem wat strakker aan te spannen. Jonge gezinnen die eraan dachten een huis te kopen, moeten hun plannen nog wat uitstellen. Oudere gezinnen die dachten eindelijk de noodzakelijke renovaties aan hun woning uit te voeren, overwegen om daar nog wat mee te wachten. Dat moet ook want de banken zijn geen liefdadige instellingen. Ze wensen namelijk op tijd terugbetaald te worden. Energiekosten lopen hoog op en daar kan heel wat op bespaard worden, door voor de goedkoopste maatschappij te kiezen of door het hier en daar met een graad minder te doen en door waterkranen enkel nog te laten lopen als het echt moet. De verzekeringsmaatschappijen worden vergeleken en als de dekking toch dezelfde is, kunnen we dan niet beter van maatschappij veranderen? We kennen allemaal de rages in het telefoongebruik. Heb ik echt wel een ‘smartphone’ (met diverse, uitgebreide functies) nodig? Of kan een cameratelefoon (met zeer goede camera) of een muziektelefoon (met standaard extra's voor muziekliefhebbers) al volstaan? Misschien beantwoordt de ‘ladyphone’ (speciaal voor vrouwen) of de prepaid telefoon (voor wie weinig belt) ook wel aan jullie behoefte? Nieuw kostuum nodig? Of een nieuw kleedje? Misschien kunnen de ‘oude’ ook nog wat langer dienst doen? Een handige naaister kan misschien wonderen doen? Moet dat klein stukje naar de winkel absoluut met de auto? Misschien kan het ook met de fiets of te voet? En het is nog gezonder ook! Hebben papa, mama en de kinderen echt wekelijks hun eigen tijdschrift nodig? We worden dagelijks overstelpt met aanbiedingen via internet of via in onze bus gedropte folders. Misschien moeten we daar wat meer aandacht aan besteden? De jaarlijkse vakantie kan misschien even succesvol zijn door te kiezen voor een dichterbij gelegen bestemming of in een hotel met een sterretje minder? Mijn lijst kan zeker nog wat aangevuld worden … Elk gezin maakt natuurlijk eigen keuzes! Wie niettegenstaande alle genomen maatregelen toch in financiële problemen komt, wendt zich best tot het OCMW van zijn gemeente, die hem/haar zal helpen bij eventuele budgetbegeleiding, schuldbemiddeling, collectieve schuldenregeling, minnelijke schikking, inroepen van juridische bijstand, enz… De particulier die al dan niet door eigen schuld opgescheept zit met een schuldenberg, waar hij/ zij niet zo gemakkelijk overheen kan kijken, komt vaak in een depressie terecht of begeeft zich aan overdadig drankgebruik. Wie wel terugvecht, beleeft alvast niet de mooiste tijd van zijn leven!
Middenstander of KMO in moeilijkheden! Wat nu? De redenen waarom een middenstander, een baas van een kleine of middelgrote onderneming in moeilijkheden geraakt, zijn wel van een enigszins andere aard. Ik ben niet bevoegd om ze te rangschikken, maar ik denk dat de concurrentie door lage loonlanden en door het (al te vlug) openen van de grenzen van Europa wel de belangrijkste is. De afzetmarkten zijn gekrompen. Misschien werd er wel te lang gewacht om noodzakelijke vernieuwingen door te voeren. Te hoge loonlasten krijgen gemakkelijk de schuld toegeschoven, te hoge premies voor de bedrijfsleiders soms vergeten. Wie boven zijn stand leeft, wordt daar vaak voor afgestraft. De baas van een bedrijf dat zijn omzet en dus zijn winsten ziet verminderen, wordt dan wel eens door de raad van bestuur /beheer aan de kant geschoven. Of het bedrijf wordt gesloten, gefusioneerd of afgeslankt. Steeds grotere percentages aan arbeidskrachten worden afgedankt. Om te investeren in nieuwe producten, machines, enz … is er geld nodig. De banken weten natuurlijk ook welke toekomstmogelijkheden er nog overblijven voor de bedrijven en komen steeds moeilijker over de brug met vers geld. Als de moeilijkheden zeer hoge proporties aannemen, als er geen overnemer voor het bedrijf kan gevonden worden, en er geen geld meer is om de nog openstaande facturen en de werknemers te betalen, kortom als er geen zicht is op beterschap voor een zaak of voor een bedrijf, dan dreigt het faillissement. Gaat het ‘slechts’ om eenmalige of tijdelijke wanbetalingen, dan kan nog een beroep gedaan worden op de wet ‘continuïteit der ondernemingen’.
Het lijdt dus geen twijfel dat de leiders van een bedrijf met een zware schuldenlast, vaak mee aan de basis daarvan liggen waardoor ze zichzelf en hun bedrijf zware kopbrekens of schade berokkenen.
En de gemeenten dan? Dat is nog een ander paar mouwen. Hebben jullie ooit al gehoord van het faillissement van een gemeente? Of van een afgezette burgemeester? Of van een ontbonden gemeentebestuur, te wijten aan een hoge schuldenlast? Veel politici beweren te besturen als een goede huisvader. Dat moet ook, maar doen ze dat ook echt? Misschien ontbreekt voor vele een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ze beseffen natuurlijk best dat ze in een luxepositie leven. Schulden hoeven niet altijd een probleem te zijn. Veel burgers hebben schulden. Zo is een lening voor een huis ook een schuld. Schulden worden pas een probleem wanneer je er niet meer in slaagt je rekeningen te betalen. Dit is dan schuldoverlast. Hieronder zien jullie hoe hoog de schuldenlast is van onze kustgemeenten. De reddingsboei zijn de belastingen die tweede verblijvers elk jaar moeten betalen, waardoor de eigen burgers voorlopig buiten schot blijven. Controleert dan niemand hoeveel schulden de gemeenten hebben? Toch wel, de gemeenten zouden zelfs beter gecontroleerd worden dan de staat. Ze moeten namelijk een meerjarenbegroting opmaken (op dit moment voor de komende 3 jaar, en dat gaat nog verlengd worden). Dat betekent dat een gemeente die in haar begroting van 2014 een lening wil opnemen, de terugbetaling van die lening in 2015 en 2016 in de meerjarenbegroting moet opnemen. En die begroting mag niet negatief zijn. Een lening mag dus, als je kunt aantonen dat je ze kunt terugbetalen. En tenslotte leeft altijd toch een beetje de gedachte, hoe onfair ook, dat de opvolgers in de volgende legislatuur, maar moeten zien hoe ze die schuldenberg opruimen.
En, hoe brengt Middelkerke het er van af?
Hieronder zien jullie twee grafieken, links de uitstaande schuld van onze gemeente en rechts de schuld per inwoner.
Hieronder zien jullie een tabel waarin de schuld per inwoner voor 2012 voor de negen kustgemeenten vergeleken wordt:
2012
In euro
1
Koksijde
5.610
2
Nieuwpoort
3.454
3
Blankenberge
2.782
4
Middelkerke
2.385
5
Oostende
1.764
6
Knokke-Heist
1.695
7
De Haan
1.262
8
Bredene
1.043
9
De Panne
872
Middelkerke staat dus met de vierde grootste schuld per inwoner van de 9 kustgemeenten, na Koksijde, Nieuwpoort en Blankenberge. Elk van ons heeft een gemeentelijke schuld die meer dan dubbel zo hoog is als die van De Haan, Bredene en De Panne. Sinds de Open VLD het in Middelkerke voor het zeggen heeft, is de openstaande schuld met de helft gestegen van 30.665 in 2000 naar 45.363 euro in 2012. De schuld per inwoner steeg in dezelfde periode met meer dan ¼ van 1.849 naar 2.385 euro. Leven die gemeenten boven hun stand? Dat mag men wel zeggen, maar niemand schijnt er wakker van te liggen. We mogen ook niet vergeten dat het afbetalen van schulden een rem is op nieuwe investeringen. In mijn artikel ‘De burgemeester van Middelkerke heeft een nieuw woord geleerd: “sparen/besparen!” van 11 november 2013 (zie map ‘Burgemeester’) heb ik de intenties weergegeven van de huidige meerderheid. Ik vroeg me al jaren af of ze dan niet inzagen dat ze op een veel te grote voet leefden. Daar zou nu een besparingsplan opgesteld zijn. We zullen nog moeten afwachten wat het resultaat daarvan zal zijn!
Besluit Men zou nu kunnen besluiten dat een verantwoordelijke van een gemeente die de schuld zo hoog doet oplopen daarvoor eigenlijk zou moeten bestraft worden. Natuurlijk heeft de ene gemeente het financieel moeilijker dan de andere door allerlei redenen. Het gemeentefonds zorgt voor een horizontale herverdeling van de financiële middelen, afhankelijk van de te dragen lasten en het fiscale vermogen. Zodoende houden de verdelingscriteria doorgaans rekening met het aantal inwoners, de verschillen in niveau van de belastbare basis (de inkomsten van de gezinnen en de inkomsten uit vastgoed), de bevolkingsdichtheid, de indicatoren van de centrumfunctie (de omvang van de arbeidsbevolking, het aantal leerlingen in het onderwijs) enz. Aangezien al die factoren toch min of meer gelijk zijn voor de kustgemeenten, begrijp ik niet waarom de schuld per inwoner zo sterk kan verschillen.
Herdenking van de slachtoffers van de eerste wereldoorlog
Op 21 mei 2013 lanceerde de Belgische federale overheid zijn website www.be14-18.be voor de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Ons land neemt daarin uiteraard een centrale plaats in. Er staan drie herdenkingsplechtigheden met internationale uitstraling op het programma:
op 4 augustus 2014 wordt in Luik de invasie van België door Duitsland en de schending van de Belgische neutraliteit herdacht met als thema: de weerstand tegen de invasie
op 28 oktober 2014 wordt in Ieper en Nieuwpoort de slag bij Ieper herdacht met als thema: de weigering van de onderwerping en het onder water zetten van de IJzervlakte
op 11 november 2018 wordt in Brussel de ondertekening van de wapenstilstand herdacht met als thema: het einde van de oorlog en de terugkeer naar de vrede en de heropbouw
Daarnaast neemt de federale overheid ook deel aan vier grote herdenkingsactiviteiten. Met de herdenkingen wil de federale regering drie thema’s in de kijker plaatsen:
de collectieve herinnering en de overdracht naar de volgende generaties
het gezamenlijk streven naar een vreedzame toekomst
solidariteit en partnerschap
Organisatie van de herdenking In het koninklijk besluit van 23 maart 2012 werden Paul Breyne, voormalig gouverneur, en Jean-Arthur Régibeau, directeur-generaal bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, benoemd als commissaris-generaal en adjunct-commissaris-generaal belast met de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hun opdracht bestaat erin:
de werkzaamheden van de operationele werkgroepen op te volgen met het oog op de voorbereiding van de nationale herdenkingsplechtigheden en een federaal meerjarenprogramma
te zorgen voor overleg op federaal niveau, alsook met de deelgebieden en de lokale en provinciale overheden
in dialoog te blijven met hun collega's op internationaal niveau.
Het organisatiecomité bestaat uit vertegenwoordigers van de FOD Kanselarij van de eerste minister, de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Ministerie van Defensie en het Instituut voor Veteranen – NIOOO. Voor begeleiding en hulp in zijn geschiedkundige en wetenschappelijke werkzaamheden, besliste het comité een beroep te doen op wetenschappelijk raadgevers, zijnde hedendaagse historici-onderzoekers. Zij moeten de wetenschappelijke en historische adviezen voor het organisatiecomité voorbereiden, de historische waarheid waarborgen, een vernieuwde ‘storytelling’ definiëren voor de plechtigheden en de dossiers evalueren die ingediend worden in het kader van de federale projectenoproep.
Grote tentoonstelling in Brussel Het ‘Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis’ in het Jubelpark in Brussel doet (uiteraard) ook zijn duit in het zakje. Van 26 februari 2014 tot 26 april 2015 kan men er de rijke en unieke collecties van het museum bekijken en daardoor beter alle facetten van het conflict die Europa beroerd en verzwakt hebben, begrijpen. Er wordt een bijzondere aandacht gegeven aan de boeiende levensverhalen van twee neven die tijdens de oorlog lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan: de Belgische koning Albert I en de Duitse keizer Willem II. Aan de hand van authentieke objecten, decors, getuigenissen, multimedia installaties, films en sensoriële ruimtes leert de bezoeker hoe dit conflict de 20ste eeuw grotendeels vorm gaf. Jullie kunnen er meer over lezen op de website www.expo14-18.be
Vlaamse, provinciale of gemeentelijke herdenkingen Het zou mij verwonderen mocht er geen wedloop ontstaan tussen de gemeenten om de grootste of belangrijkste of duurste herdenking te organiseren. Oudstrijders van 1914 – 1918 zijn er uiteraard niet meer. Om oudstrijder 40-45 te kunnen geweest zijn, moet men nu al de tachtig voorbij zijn. Ze zijn ook niet talrijk meer. Vroeger vond je geen gemeente zonder oudstrijdersvereniging waarvan de leden jaarlijks op het appel waren bij herdenkingen zoals de nationale feestdag van 21 juli of de wapenstilstand op 11 november. Zij waren het ‘geweten’ van de gemeente. Deze 1914 – 18 herdenking is echter ‘een speciaal geval’ en we mogen er ons dus aan verwachten dat alle genoemde overheden hun steentje zullen willen bijdragen. Hopelijk worden de Belgische gedenktekens overal eens gereinigd en opgesmukt! Bij de Britten is dat een vanzelfsprekendheid dank zij de ‘War Graves Commission’. Worden die plechtigheden statige bedoeningen met vlaggen trompetgeschal, decoraties en militaire aanwezigheid? Sommige wel, maar ze zullen ook gepaard gaan met culturele, artistieke, historische en wetenschappelijke initiatieven. Zo zal er waarschijnlijk een WO 1 –toerisme op gang komen. Iemand schreef onlangs ‘Ik hoop dat het geen Vlaamse kermissen worden! De ‘War Graves Commission’ beweert, bijvoorbeeld, dat zij reeds verscheidene aanvragen binnenkregen om ‘iets’ in te richten onder de Menenpoort in Ieper. Ze werden allemaal geweigerd. De laatste aanvraag, betrof een ‘diner’. Waar halen ze het toch? Ik heb voor het ogenblik al weet van volgende organisaties in onze streek:
Vrijdag 17 oktober 2014 in Nieuwpoort: 8.750 toortsdragers zullen de frontlijn van destijds tussen Nieuwpoort en Ploegsteert verlichten Zaterdag 18 oktober 2014 in Nieuwpoort: concert Zaterdag 8 november 2014 in Diksmuide: talrijke activiteiten afgerond met een unieke creatie door de Duitse musici van ‘Einstürzende Neubauten’.
Historici willen zich onsterfelijk maken Waarschijnlijk bestaat er geen onderwerp waarover zoveel boeken geschreven werden en waaraan de media zoveel aandacht besteed hebben. Niet dat ik vind dat het beter niet zou gebeuren, want deze oorlog heeft al zoveel stof doen opwaaien en heeft zoveel mensenlevens gekost, dat de mensen van deze tijd er nooit genoeg aan herinnerd kunnen worden dat zoiets in onze Westelijke wereld nooit meer mag gebeuren. We mogen in de komende maanden en jaren nog heel wat nieuwe boeken verwachten. Soms vraag ik mij af of er nog steeds nieuwe feiten of geheimen kunnen opgerakeld worden. Is die oorlog nu nog niet van uit alle oog- of standpunten bekeken? Worden nog steeds onbekende archieven ontdekt? Hebben onze historici in hun vorige boeken vergeten sommige aspecten te belichten? Of hadden ze zich misschien vergist? Of willen ze gewoon hun collega’s overtroeven? Of is zo’n boek echt zo winstgevend? Voor wat de media betreft: hopelijk mogen we ons aan iets beters verwachten dan ‘In Vlaamse velden’, een reeks op de VRT. Historicus, ex-geschiedenisleraar, gids en medewerker aan ‘In Flanders Fields’ Roger Verbeke, een oude vriend van me uit Wervik, is er alleszins niet over te spreken, wegens ‘te veel fouten’. In de dagbladwinkels ligt de ‘Oorlogskrant’ in verschillende delen. Het zijn reproducties van de kranten die destijds verschenen.
En maar verzamelen! In deze eeuw van het internet kan men duizenden websites terugvinden die handelen over WO 1. Gemeentelijke musea en private verzamelaars doen een oproep om mensen die interessante documentatie bezitten, ertoe aan te zetten om deze al dan niet definitief ter beschikking te stellen. Naast ‘Flanders Fields’ in Ieper dat al jaren wereldreputatie geniet, werd in de zomer van 2013 het ‘Memorial Museum Passchendaele 1917’ geopend. Straks komt er nog een interessant museum bij onder het koning Albertstandbeeld in Nieuwpoort. In Poperinge is er ‘Talbot House’ en het museum in de IJzertoren van Diksmuide is noch min noch meer merkwaardig te noemen.
Wat gebeurt er in Middelkerke? Op een ogenblik dat alle overheden en alle gemeenten een kalender opgesteld hebben met de herdenkingen die zij plannen, was ik verbaasd nog niets over onze gemeente gehoord te hebben. Daarom vroeg ik dan maar aan onze dienst ‘Erfgoed’ wat er zo allemaal voorzien was. Op 13 januari 2014 kreeg ik volgend antwoord: ‘de beleidsvoorbereiding is momenteel bijna afgewerkt en zal na formele goedkeuring globaal gecommuniceerd worden via de geëigende kanalen’. Op de evenementenkalender voor 2014, uitgegeven door de provincie West-Vlaanderen, komt de naam ‘Middelkerke’ niet voor. In de gemeente wordt ook geen enkel van de 25 gesubsidieerde projecten verwezenlijkt waarmee de Provincie West-Vlaanderen een belangrijke impuls wil geven aan de ontwikkeling van culturele projecten en evenementen in de sector van de kunsten, cultuurparticipatie, creatie of cultureel erfgoed (bv. tentoonstellingen) zoals beeldende kunst, muziek, podiumkunsten, literatuur, film enz., Maar dat is nog maar een eerste reeks! Wie weet?
WO1 in de verenigingen van Westende en Lombardsijde Veel verenigingen maken van de gelegenheid gebruik om hun leden te informeren teneinde hun kennis over WO 1 ofwel op te frissen ofwel bij te werken. OKRA beet op 4 februari 2014 om 14 uur reeds de spits af. J.M. Barra uit Leffinge was er de gastspreker. Op de vraag waarom deze activiteit niet vermeld werd in de nieuwsbrief van de gemeente, moet ik het antwoord schuldig blijven. Niet belangrijk genoeg, zeker? De “Seniorenbond Lombarde’ is de volgende. Voor hen zal Kristof Jacobs op 29 maart 2014 om 14 uur, een uiteenzetting houden in ‘De Zeekameel’, Lombardsijdelaan 235. Ook niet-leden zijn er welkom. Wensen jullie een vertelnamiddag mee te maken over de eerste wereldoorlog? Komt dan allen op 26 april 2014 om 14u30 naar de eetzaal van de gemeenteschool in Lombardsijde. Daar zal ikzelf op vraag van het Davidsfonds Westende-Lombardsijde een uiteenzetting verzorgen over 1914-18, niet zozeer over politiek, strategie en tactiek maar over wat de Westendenaar en de Lombardsijdenaar willen en moeten weten over WO 1, dus over wat zich hier lokaal afspeelde. Natuurlijk wordt dat ook goed ingekaderd. Volgens de voorzitter van het Fonds is iedereen welkom, ook niet-leden. Ik verwacht jullie talrijk!!!
EnquĆŖte over ons gemeentebestuur: degradatieplaats voor burgemeester, coalitie gaat achteruit
Het is weer de tijd geweest voor het voeren van enquêtes en voor het publiceren van de resultaten daarvan. Ik heb mij al vaak afgevraagd of ik er goed aan doe door daar elke keer weer een artikel aan te wijden. En toch doe ik het maar weer omdat daar toch altijd wel een nuttig besluit uit kan getrokken worden. De meningen van de politici over de kwestie zijn uiteraard verdeeld. Het is geen toeval natuurlijk dat de burgemeesters en de gemeentebesturen, die een goed rapport kregen, positief staan tegenover het initiatief en de ‘gebuisden’ of ‘bijna gebuisden’ er niet over te spreken zijn. Het aantal antwoorden op de vragen die aan de Vlamingen gesteld werden is toch wat klein om daar zeer ernstige of definitieve besluiten uit te trekken. Het waren er 116.000. Ik vraag me ook telkens af hoeveel er dat waren uit Middelkerke. Een andere vraag die ik me stel is hoeveel burgers er eigenlijk op die vragen kunnen antwoorden. Is de burger wel genoeg op de hoogte van de behandelde materie of antwoordt die maar lukraak? Ik geef toe dat ik op veel van die vragen zou moeten antwoorden: “Ik weet het niet!”. Maar die optie is niet voorzien. Het zou mij verwonderen mocht een groot deel van de antwoordende burgers niet eerder het belang van hun partij zien dan dat ze bezorgd zouden zijn om de juiste toestand in de gemeente weer te geven. Hoeveel weten er waar camera’s hangen en hoe de aanpak is? Hangen ze op de juiste plaatsen? Wat vindt u van de aanpak van de verkeersveiligheid en van de criminaliteit? Hoe verloopt de integratie van allochtone gemeenschappen!! Wie kan daar nu op antwoorden?
Hoe brachten Janna Opstaele en haar meerderheid het er persoonlijk van af? Janna heeft zojuist het 1ste studiejaar beëindigd. Ze deed het niet beter of niet slechter dan haar voorganger Michel, maar 5,8 op 10 is natuurlijk geen cijfer om trots op te zijn. Er zijn natuurlijk nog 5 studiejaren te gaan in de lagere school/politiek maar als politicus zou ik mij toch ongerust maken over de goeie afloop. Ik hoor het haar al zeggen tenzij ze wat origineler is in haar reactie dan Michel in 2009, die schouderophalend met een dooddoener zei: “De verkiezingen van 2012 zullen wel een ander beeld geven!’. Ik vrees toch dat het niet mogelijk zal zijn om zoiets te blijven zeggen. Het gemeentebestuur scoort lichtjes beter dan de baas maar ziet zijn score uit 2009 (6,5/10) verminderen tot 6,1/10. Ligt dat aan de vervanging van het Progressief Kartel door de CD&V? Dat is moeilijk te becijferen, natuurlijk. Als in de enquête dan de vraag gesteld wordt of het nieuwe gemeentebestuur het beter of slechter doet dan het vorige, dan kiest 11,2% voor ‘Beter’, 14,3% voor ‘Slechter’ en 68,8% voor ‘Hetzelfde’. Als je die respectieve stemmen niet kunt koppelen aan een partij, kan je daar eigenlijk geen conclusies uit trekken. 63,5 % van de bevraagden zouden dezelfde stem uitbrengen als er opnieuw verkiezingen zouden zijn en 21,5 % zouden dat niet doen.
Hoe is het volgens de bevraagden met ‘WONEN EN LEVEN’ in Middelkerke
Wat vindt u over
Goed 2013
Goed 2009
Slecht 2013
Slecht 2009
Betaalbaarheid van de woningen?
22,0
15,4
29,7
32,6
Aanbod sport en cultuur?
63,5
72,3
8,3
7,0
Parken en groen?
59,7
13,9
Plaats om te wonen en te werken (bedrijventerreinen, nieuwe verkavelingen)
37,8
21,1
Werk en ondernemen
25,4
24,5
29,7
21,1
Buitenschoolse opvang en speelpleinwerking
45,0
59,2
5,2
3,3
Integratie van allochtone gemeenschappen
19,6
21,4
15,8
11,9
Ondersteuning van het verenigingsleven
48,6
53,2
10,5
7,3
Hulp en opvang voor bejaarden en gehandicapten
56,3
48,0
8,3
6,7
Onderhoud van wegen en voetpaden
42,6
51,4
35,7
22,7
Vernieuwing van openbare ruimtes (pleinen, gebouwen, monumenten
41,9
26,8
FINANCIEN
Goed
Slecht
Ja
Neen
Aanpak financieel beheer
24,7
36,6
Nieuwe inkomsten zoeken via bijkomende heffingen, retributies of belastingen?
18,9
66,1
Focussen op besparen? investeren?
29,9 47,0
U zit in gemeentebestuur en u moet maatregelen nemen om te besparen of belastingen te verhogen. Wat kiest u? Specifieke heffingen verhogen of in het leven roepen (retributies) Verhogen van algemene belastingen Verminderen subsidies aan organisaties en verenigingen Besparen op personeel Besparen op grote infrastructuurwerken
14,3 3,8 36,6 54,2 58,7
GASBOETES EN CRIMINALITEIT
Akkoord
N-akkoord
Goed
Slecht
Er is veel kleine overlast (lawaai, rondslingerend vuil, wildparkeren, klein vandalisme,…)
51,5
42,9
GAS-boetes zijn een goede manier om overlast aan te pakken
43,8
45,8
Ik heb geen idee waarvoor GAS-boetes worden gegeven
54,9
22,5
Middelkerke geeft te snel een GAS-boete
17,0
35,0
Criminaliteit en kleine overlast worden goed aangepakt
41,9
28,3
Hoe is de aanpak van bewakingscamera's op openbare plaatsen? In 2009
17,0
8,6
32,8
29,7
VERKEER
Wat vindt u van (in Middelkerke)
Goed
Slecht
2013
2009
2013
2009
Parkeermogelijkheden
35,7
34,9
41,0
37,3
Aanpak van snelheidscontroles
41,2
36,0
23,9
24,0
Verkeersveiligheid
41,9
27,3
Besluit Er zijn te weinig items die door meer dan de helft van de bevolking positief beoordeeld worden: enkel ‘aanbod sport en cultuur’ (gedaald t.o.v. 2009), ‘parken en groen’ en ‘Hulp en opvang voor bejaarden en gehandicapten’. (op groene achtergrond) Alhoewel er een lichte stijging is ten opzichte van 2009, noteren we een al te lage score voor een paar toch belangrijke punten: ‘Betaalbaarheid van de woningen’, ‘Aanpak financieel beheer’, ‘Verkeersveiligheid’, 'Werk en ondernemen'. (op rode achtergrond)
Publiek toegelaten, maar kan iedereen wel horen wat er tijdens de gemeenteraad van Middelkerke allemaal gezegd wordt?
Openbaarheid van de zittingen Volgens artikel 28, §1, eerste lid, 1°, van het Gemeentedecreet, zijn de vergaderingen van de gemeenteraad in principe openbaar. Dit principe is gebaseerd op artikel 162, tweede lid, 4°, van de Grondwet. Hierop zijn wel enkele logische uitzonderingen voorzien. Zo is een vergadering van de gemeenteraad besloten indien het gaat om aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken. Dat is bijvoorbeeld het geval als het over gemeentepersoneel gaat (vaststelling administratieve toestand, benoemingen en opleggen van tuchtstraffen) of als het privaatleven van gemeenteraadsleden ter sprake komt. De wetgever heeft met deze beslotenheid willen bereiken dat de raadsleden onttrokken worden aan de druk die de aanwezigheid van de belanghebbenden op hen zou kunnen uitoefenen en hen dus zou beletten in volle vrijheid te beslissen. Met deze beslotenheid wou de wetgever dus een volledige vrijheid van woord en stemming garanderen aan de raadsleden.
Welke zijn in Middelkerke de condities waarin de aanwezigen een gemeenteraadszitting moeten beleven? Alhoewel het beginuur van de zitting vastgesteld werd op 19 uur, begaf ik mij op 19 december 2013 om 18u30 naar het gemeentehuis. Ik dacht dat dit nodig was om zeker een zitplaats te hebben, want er zijn maar een dertigtal stoelen ter beschikking van het publiek. Ik was wel als eerste op het appel en ik kon daardoor volgende foto maken.
Zien jullie ook dat er verandering is opgetreden op een punt waar ik het al enkele keren over gehad heb, tot vervelens toe waarschijnlijk? Bij de vijf vlaggen, geen toeristenvlag meer, maar een authentieke Middelkerkse vlag (rechts). Toen iedereen zijn plaats ingenomen had, stelde ik vast, voor zover ik al die mensen ken, dat het publiek vooral bestond uit oud-gemeenteraadsleden, uit OCMW – leden en uit familie van de zittende leden van beide raden. Persmensen heb ik niet herkend en ik vrees dat die er ook niet waren. Andere burgers die gewoon geïnteresseerd zijn in de politiek, zoals ik, zullen wel uiterst zeldzaam geweest zijn.
Hoe ziet de (gevulde) raadzaal van Middelkerke eruit? De raadzaal is klein (11 meter op 8,5 meter) en biedt dus weinig mogelijkheden. Middelkerke telt 25 gemeenteraadsleden die in een vierkant opgesteld zitten: vooraan, bij de vlaggen, het schepencollege, samengesteld uit 4 Open VLD’ers en 3 CD&V’ers. Daar tegenover zitten de 7 raadsleden van de lijst Dedecker, met 1 meter daarachter twee rijen publiek. Op de beide andere zijden van het vierkant, zitten enerzijds de 5 overige Open VLD’ers en anderzijds het Progressief kartel (2), N-VA (2) en de twee resterende CD&V’ers.
Mijn ontgoocheling Op enkele uitzonderingen na, die de regel bevestigen, spreken de schepenen en raadsleden stil of zeer stil. Ik ben twee uur blijven proberen om toch maar één agendapunt volledig te kunnen volgen, maar spijtig genoeg is me dat niet gelukt. Soms kon ik zelfs niet horen, met de agenda in de hand, welk punt aan de orde was. Natuurlijk is dat grotendeels te wijten aan het feit dat ik gehoorgestoord ben, en zelfs met mijn hoorapparaat is de verstaanbaarheid ruim onvoldoende. Ik neem echter aan dat ook goed horende toehoorders niet alles konden verstaan. Ik ben dan ook maar opgestapt, zij het dan met tegenzin want ik ben eigenlijk zeer geïnteresseerd. Daarom vraag ik mij af waarom de raadzaal niet minstens uitgerust is met een eenvoudige geluidsinstallatie. Waarom moeten de gehoorgestoorden, zelfs diegene die elke week een kritisch blogartikel schrijven, gediscrimineerd worden? In Nederland zijn alle raadzalen uitgerust met een geavanceerd audiovisueel systeem. Ook in Vlaanderen besluiten meer en meer gemeenten dat ze met hun tijd moeten meegaan. Dat is nu reeds het geval in Aarschot, Affligem, Assenede, Boechout, Bonheiden, De Panne, Diest, Essen, Geetbets, Gent, Hamme, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Houthalen-Helchteren, Ingelmunster, Jabbeke, Kapellen, Knokke-Heist, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Lier, Lille, Maldegem, Malle, Nevele, Oostende, Oosterzele, Ronse, Tongeren, Voeren, Wechelderzande, Zandhoven, Zele, Zelzate, Zwijndrecht. Er moeten er zeker nog meer zijn dan die 39! Middelkerke hinkt dus achterop zoals iemand die vandaag nog steeds zweert bij zwart-wit televisie. Maar… kan het eigenlijk wel anders?
Hoe zou de installatie (volgens mij) samengesteld moeten zijn? Ik zou hier dus een pleidooi kunnen houden voor een moderne uitrusting van de Middelkerkse gemeenteraadszaal opdat het publiek de voorstellen, toelichtingen en discussies optimaal zou kunnen volgen, ook thuis. Ik bedoel daarmee dus ‘de ideale oplossing’. Daarom heb ik eens opgezocht wat daar allemaal voor nodig is.
Elk raadslid moet over een microfoon beschikken, met ingebouwde luidspreker, met volumeknop (+/-)
Volgende bijkomende mogelijkheden moeten daarop voorzien zijn: a. mits invoeren van een persoonlijke kaart met pincode, aankomst of vertrek van het raadslid op de zitting registreren b. mits indrukken van een knop moet het raadslid het woord kunnen vragen, een On/Off knop dus (onderaan) c. door middel van knoppen (‘Ja ++’, ‘Nee 0’ en ‘Onthouding +’), moet een stem kunnen uitgebracht worden; het resultaat van de stemming wordt in het blauw aangegeven (‘00’) Anoniem stemmen moet mogelijk zijn.
d. Vervangbare lithium - on batterijen moeten een lange autonomie verzekeren (meestal 20 jaar) en moeten snel herlaadbaar zijn. 2. Het systeem moet draadloos zijn, dat wil zeggen dat een router nodig is, een ingangspunt van het systeem 3. Er moeten natuurlijk luidsprekers geïnstalleerd worden 4. Telkens een raadslid het woord neemt, moet automatisch een camera op haar of hem gericht worden Daarvoor zijn dus voldoende draadloze camera’s nodig om heel de zaal te kunnen bestrijken. Deze kunnen best in de zoldering ingewerkt worden. Er moet ook een vaste camera voorzien worden die een overzichtsbeeld van de zaal geeft.
De micro van de voorzitter heeft voorrang op alle andere. Deze moet het spreekrecht verlenen aan de raadsleden en voorrang aan één raadslid toekennen.
6. De voorzitter of de secretaris of een ander bevoegd persoon, niet-raadslid, moet beschikken over een centrale eenheid (draadloos of niet) om
licht en geluid in de zaal aan- of af te zetten of de sterkte ervan te regelen
beamer aan – of af te zetten
ingang voor een laptop te kiezen
De voorzitter of de secretaris moet over een centrale controle-eenheid beschikken, een laptop met de nodige software, waarin de lijsten van de agendapunten en van de raadsleden ingevoerd werden, om de stemmingen te kunnen beheren. Dat laat ook toe een aantal gegevens via een beamer te projecteren op een groot scherm of op een persoonlijk LCD scherm voor de raadsleden die onvoldoende zicht hebben op het groot scherm: genummerd schema van de opstelling van de zaal met voor elk lid het nummer en de naam, volgende agendapunt, resultaat van de stemming, afbeelding en naam van het raadslid dat aan het woord is (voor het publiek)
Om echt tegemoet te komen aan de gehoorgestoorden, moet een ringleiding voorzien worden. Een ringleidingsysteem maakt het voor de slechthorende mogelijk om naar één geluidsbron te luisteren zonder last te hebben van achtergrondgeluid, mits zijn/haar hoorapparaat daarop in te stellen. Hierdoor verhoogt men de spraakverstaanbaarheid.
Om werk te besparen achteraf voor het gemeentepersoneel, moet voorzien worden in de middelen (software) om de vergaderingen te notuleren.
De zitting moet geregistreerd worden en via ‘livestreaming’ rechtstreeks gepubliceerd worden via een website, zodat de inwoners de debatten kunnen volgen vanuit hun luie zetel thuis.
De agendapunten besproken in de ‘Besloten vergadering’ moeten vertrouwelijk kunnen behandeld worden.
Eerste vraag: Moet ineens voor de ideale oplossing gekozen worden? Zoals reeds gezegd, betekent dit een installatie die voldoet aan alle audio- maar ook visuele normen. Kan dat fysisch eigenlijk wel? Ik denk het niet, gezien de beperkte afmetingen van de raadzaal. Afgeronde tafels zouden weinig aan de toestand veranderen. Dat vind ik bijzonder spijtig, want het schijnt dat als je mensen aan een ronde tafel samen zet, ze zich meer als een groep voelen en ze minder ruzie maken. Mensen daarentegen die in rijen zitten, zouden meer geneigd zijn om hun egoïsme naar boven te laten komen. Daarmee wil ik vanzelfsprekend niet pleiten voor de bouw van een nieuw gemeentehuis met een grotere raadzaal. Een gemeenteraad hoeft trouwens niet noodzakelijk in het gemeentehuis te verzamelen. Er kan natuurlijk in eerste instantie aan een geluidsversterking gedacht worden om dan later over te gaan tot een flexibele uitbreiding. Er moet natuurlijk voor gezorgd worden dat het initieel aangekochte materiaal nog kan dienen bij de uitbreiding.
Tweede vraag: wensen de raadsleden en het publiek zo’n installatie? De gehoorgestoorden zullen er alvast dankbaar voor zijn. Men moet niet onmiddellijk gaan denken dat de inwoners massaal de zittingen gaan bekijken via internet. Dat heeft zijn tijd nodig. Er zal zeker een afname vastgesteld worden van het publiek dat naar de raadzaal komt, maar is hun inbreng wel echt belangrijk? Men zou ook kunnen aanvoeren dat de vooruitgang met moderne mediamiddelen niet kan afgestopt worden en dat alle raadzalen vroeg of laat met zo’n audio-visuele installatie zullen uitgerust zijn.
Derde vraag: hoeveel gaat dit weer kosten? In mijn vorige blogartikels heb ik altijd gepleit tegen allerlei onnodige uitgaven. De kosten voor het aanschaffen van een volledig audio-visueel systeem zijn natuurlijk niet aan de lage kant. Als we weten dat één raadszitting per lid exclusief de schepenen 175 euro kost… Bij mijn bezoek aan ‘De Ril’, bij de opening, heb ik echter kunnen vaststellen dat de daar door Televic geleverde installatie ook een aardige duit moet gekost hebben. Dus, dat kan het probleem niet zijn! Prijzen wil ik hier liever niet vermelden omdat er te veel variatie is, in functie van de gekozen firma, van de kwaliteit, maar vooral van de gekozen installatie (hoeveel micro’s? hoeveel camera’s? kwaliteit van de toestellen?). Het kostenplaatje wordt bepaald door: 1. Leveren, installeren en ingebruikstellen van de volledige audiovisuele infrastructuur 2. Webcasting voor een periode van één of meerdere jaren 3. Onderhoudscontract voor een periode van één of meerdere jaren
Besluit Het woord is nu aan het bestuur, dat er nu maar eens voor moet uitkomen hoeveel belang het hecht aan goede informatie van de burgers en aan het contact burger-politicus.
De criminaliteit in ons land is fors gedaald! Pardon? Ja, ja Ā op de inbraken naĀ
Ongeloof Waarom krijg ik toch altijd een gevoel van ‘Hier klopt iets niet’ als ik via de media moet vernemen dat de criminaliteit in ons land (alweer) gedaald is? Jullie horen en lezen toch ook hoe vaak er zich tegenwoordig criminele feiten voordoen? Dagelijks worden mensen op straat overvallen of doen er zich vechtpartijen voor waarbij iemand met een mes neergestoken wordt. De verkrachtingen van vrouwen houden nooit op. Tram -, trein - en busbestuurders of -begeleiders staken omdat ze vinden dat de agressie tegen hun persoon moet ophouden. Homejackings, al dan niet gepaard gaande met gijzelingsacties, maar ook carjackings en stalking, zijn schering en inslag. Steeds meer gevallen van pedofilie, zelfs door priesters en opvoeders, doen zich voor of zien nu het daglicht. Niettegenstaande opgedreven alcoholcontroles gebeuren nog steeds talrijke, meestal zware, ongevallen waarbij de bestuurder vaak vluchtmisdrijf pleegt. Talloos zijn de illegalen, ooit naar hier gebracht door gewetenloze mensensmokkelaars. Helikopters moeten ingezet worden om koperdieven langs de spoorwegen op te sporen en op te pakken. Familiedrama’s zijn van alle tijden, maar ik heb de indruk dat hun aantal eerder toeneemt dan afneemt. De politie krijgt het alsmaar drukker bij het in bedwang houden van groepen jongeren. En dan had ik het nog niet over de ‘witte boordencriminaliteit’. Ook het aantal gevallen van fraude of schriftvervalsing in contracten en in regularisatiedossiers is niet meer bij te houden. Corruptie tiert helaas welig, ook bij politici en politie! Afpersen is iets dat altijd bestaan heeft, maar nu is er ook de moderne vorm, namelijk ‘steaming’. En zo kan ik nog een poosje doorgaan… Als we niet opletten ontfutselt men ons de code van onze betaalkaart via internet of aan de automaat. Aanzetten tot webcamseks is “in”. Er wordt nu ook al ingebroken in computers. Drugsgebruik neemt angstwekkende proporties aan. De gevangenissen zitten overvol en de gerechten klagen steen en been dat ze te weinig personeel hebben om hun hoge stapels dossiers af te werken. En mijn opsomming is spijtig genoeg misschien nog onvolledig!
De cijfers Zopas heeft de federale politie de cijfers vrijgegeven voor de eerste trimester van 2013. En wat blijkt daaruit? Er zou een ‘sterke daling’ van de criminele feiten vastgesteld zijn!. Alhoewel het semestercijfer 480.683 zelf ons niets zegt, vernemen wij aldus dat er nooit minder geweest zijn sinds 2000, zelfs in de grote steden. Ongelooflijk toch? Het aantal inbraken in woningen zou daarentegen ‘alarmerend hoog’ blijven. Wat kunnen wij anders doen dan vertrouwen hebben in de cijfers? Het spijt mij, maar ik vind de gemelde daling van de begane criminele feiten toch zo onwaarschijnlijk! Als dat juist is, dan ziet het er toch uit alsof de laatste ploeg uit het voetbalklassement blij is dat ze nu op de voorlaatste plaats staat, nog steeds een degradatieplaats. Eergisteren hoorde ik nog in het TV - nieuws hoe schrikbarend weinig winkeliers nog diefstallen en inbraken in hun zaak aangeven: "Er wordt toch geen gevolg aan gegeven!" Zou dat misschien de reden van de 'afname' kunnen zijn? Tenslotte kan ik enkel nog toevoegen dat bovenstaande lijst vooral samengesteld werd door er feiten aan toe te voegen die in de voorbije dagen een nieuwsitem waren in de TV – journaals.
Hoe is het totaal aantal misdrijven geëvolueerd in Middelkerke? Hieronder werd de daling van het totaal aantal misdrijven in de kustplaatsen (uitgezonderd Oostende en Zeebrugge) in beeld gebracht. Overal een daling dus, bijna overal voor het tweede opeenvolgende jaar, maar de cijfers vertellen ons eigenlijk weinig, alleen de tendensen, omdat de gemeenten niet even groot zijn. Enkel Knokke-Heist en Blankenberge krijgen nog meer bezoek van inbrekers dan Middelkerke.
Hoe is het aantal woninginbraken geëvolueerd in Middelkerke?
Niet alle kustplaatsen volgen de landelijk trend, waarbij het aantal inbraken zou stijgen. In slechts vier daarvan, Knokke-Heist, De Panne, Middelkerke en Nieuwpoort, is dat het geval. Ook hier bekleden wij de weinig benijdenswaardige tweede plaats na Knokke-Heist, maar ook hier gaat het minder over de aantallen dan over de evoluties ervan.
Aantal inbraken per gemeente op 1000 woningen In onderstaande tabel zien jullie in dalende orde in welke kustgemeenten het meest inbraken plaatsvonden op 1.000 woningen. Die tabel heeft dus wel wat meer betekenis. Ik heb er ook de cijfers aan toegevoegd, voor vier buren van onze kustgemeenten. Hun aantallen zijn beduidend hoger. Volgens mij ligt dat aan het feit dat de kust een hoog aantal lege appartementen telt die voor een inbreker weinig lonend zijn, tenzij om er te overnachten.
Gemeente
o/oo
Knokke-Heist
2,27
Middelkerke
1,76
Koksijde
1,51
De Panne
1,49
Nieuwpoort
1,36
De Haan
1,34
Blankenberge
1,09
Bredene
0,93
Gistel
4,27
Jabbeke
6,82
Oudenburg
6,02
Zuienkerke
5,17
Besluit Wie van de lezers kan mij diets maken waarom Middelkerke in veel klassementen, zoals dit hierboven, eerder naar de rode lantaarn dan naar de gunstige leiderspositie opschuift? Aan de organisatie, de kostelijke uitrusting en het optreden van onze politie zal dat wel niet liggen, neem ik aan. Of zijn er te weinig patrouilles? Is de oppervlakte daarvoor misschien te groot? Waarom zou onze gemeente aantrekkelijker zijn voor inbrekers dan andere? Ligt het aan de straatverlichting, aan een tekort aan alarminstallaties, aan nonchalance van de eigenaars? Welke specialist kan en wil op die vragen antwoorden?
Bron Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ op donderdag 16 januari 2014 door Steven De Grove
Jaak Maes heeft een merkwaardig boek geschreven. Het heet ‘De Afrekening’ en omdat hij het ook op internet gezet heeft, op zijn website http://www.bloggen.be/deafrekening/ kan iedereen het daar lezen. Ik kan de lectuur ervan alleen maar aanraden vooral aan al diegene die geïnteresseerd zijn in Westende. Hoewel de auteur al bijna 70 jaar in Antwerpen woont, is hij steeds een Westendenaar gebleven, in hart en nieren. Niemand zal ontkennen dat die man een bewogen jeugd gekend heeft. Omdat die zich voor een groot deel in Westende afspeelde, heb ik daaraan op 7 oktober 2013 al een artikel gewijd. Deze week heb ik de bedoeling jullie wat meer te vertellen over het boek zelf. Het is echt een monumentaal werk. Het beslaat vijftien boekdelen van elk meer dan honderd A4-tjes ! In totaal zijn dat ongeveer duizend zevenhonderd bladzijden.Jullie zullen dat misschien (terecht) nogal omvangrijk vinden en daarom heeft de auteur voor het leesgemak elk boekdeel samengesteld uit een kleine twintig hoofdstukken van acht à tien bladen.
Ik heb natuurlijk niet de bedoeling het boek voor jullie te resumeren. Ik wil jullie enkel duidelijk maken waarom het een interessant boek is. De periode waarin de beschreven gebeurtenissen zich afspelen, loopt van maart 1938 tot december 1947. De auteur beweert dat het berust op drie pijlers: waargebeurde feiten uit zijn eigen jeugd, een strikt historisch kader en tenslotte een ‘pikante saus’, ontsproten aan zijn verbeelding.
Waargebeurde feiten uit zijn eigen jeugd In mijn vorig artikel heb ik het relaas van de betroffen jeugdperiode van de auteur weergegeven, zoals hij mij die in privébriefwisseling beschreef. Met zijn toestemming, uiteraard! In het boek zelf verweeft hij zijn jeugdervaringen met die van echte Westendenaars en met die van verzonnen personages of van bestaande personages die onder een andere gedaante optraden in een Westends en verderop in een Berlijns decor.
De historische achtergrond De auteur laat zijn lezers zo waarheidsgetrouw als mogelijk de historische achtergrond bij zijn verhaal beleven. Hij vond dat nodig omdat de meeste onder ons, de beschreven periode niet aan den lijve beleefd of bewust meegemaakt hebben. Hij was ook van oordeel dat de handelwijze van de personages in het boek in grote mate door die historische gebeurtenissen beïnvloed werden, alhoewel ze geen flauw benul hadden van hoe de vork in de steel zat op hoog niveau. De boeken waaraan hij zich daarvoor inspireerde, zijn niet van de minste. Vooreerst is er de bestseller ‘La Guerre d’ Espagne’ van Hugh Thomas. De auteur laat ons verder kennismaken met de keerzijde van het sovjetparadijs, uit ‘De Goelag-archipel’ van Solzjenitsyn, als tegenhanger van de naziconcentratiekampen. En voor de verdediging van Moskou maakte hij gebruik van ‘La Chaussée de Volokolamsk’ van Alekzandr Beck. Allemaal zeer leerzame stof, de moeite om te lezen… In alle bescheidenheid wil de auteur de lezer niet verplichten om dat te doen. Daarom brengt hij alle beschrijvingen van historische feiten onder in aparte hoofdstukken. Toch lezen, zou ik zeggen, ook al vraagt het tijd en ook al is dat niet altijd gemakkelijk omdat de vermelde Spaanse en Russische namen ons meestal niet vertrouwd in de oren klinken.
De ‘Spaanse burgeroorlog’ (17.7.1936 – 01.04.1939) komt inderdaad uitvoerig aan bod. Dat was een strijd gestart door generaal Franco tegen de gevestigde republikeinse regering, die door een staatsgreep aan de macht kwam, met de steun van nazi-Duitsland, Italië en Portugal. De Sovjet-Unie en Mexico steunden de republikeinse regering. Het was een oorlog van de controversiële soort. Men kan zich afvragen waarom linkse sympathisanten uit de hele wereld zich daarin geëngageerd hebben op gevaar voor hun leven voor een zaak waaraan hun eigen regeringen weigerden hun steun te verlenen. De auteur wijdt verschillende hoofdstukken aan deze oorlog. Als ‘kapstok’ om dit historisch drama aan op te hangen, heeft hij de figuur van de anarchistische schoenlapper Rudy Steiner verzonnen, die gedurende de crisisjaren ’36-’38 wel effectief in de dorpskom van Westende gewerkt heeft, maar die op een bepaald moment verdwenen is om in Spanje te gaan vechten bij de ‘Rooien’. Steiner neemt ons ook nog mee, na het einde van die oorlog, door de naweeën daarvan en uiteindelijk ook bij de Duitse veldtocht naar Rusland, maar dan aan de Russische kant om tenslotte een laatste verschijning te doen bij de ‘Witte Brigade’ in Westende.
Wie een beter inzicht wil krijgen in de collaboratie tijdens de tweede wereldoorlog en het verloop van de oorlog zelf, komt in het boek uitstekend aan zijn trekken. De belangrijke rol en invloed daarin van André Inghelram en zijn lidmaatschap van het Verdinaso worden in het lang en het breed uitgesmeerd. De auteur maakt duidelijk een onderscheid tussen diegene die collaboreerden uit overtuiging en andere die er persoonlijk voordeel meenden uit te kunnen halen.
De kennis over de achttiendaagse veldtocht wordt ons op leerzame wijze bijgebracht. De perfect gedocumenteerde auteur schildert op pijnlijk juiste manier hoe wanordelijk en onvoorbereid de mobilisatie verliep. Hij geeft ook de redenen aan waarom een zwak Belgisch leger niet kon optornen tegen een machtig Duits leger dat dus weinig weerstand ondervond in zijn wedloop naar de zee. Het Belgisch leger verschanste zich tenslotte achter de Leie en heeft daar zijn enige echte slag geleverd. Van 23 mei tot aan de capitulatie gaf het slechts enkele kilometers terrein prijs, maar de overgave leek tenslotte toch de enige logische oplossing.
Ook de landing in Normandië komt aan bod, zij het in mindere mate dan de gevechten aan het Oostfront waarbij de auteur het vooral heeft over de Vlamingen die er vrijwillig gingen vechten met het ‘Vlaams Legioen’ of met de ‘divisie Langemarck’. Hij steunde daarvoor op het boek ‘Vlamingen aan het Oostfront’, die hij de Bijbel noemt voor ‘al wie de waarheid achter de mythe wil leren kennen’.
Hij beschrijft ook de overlevingsstrijd in Berlijn, de vernieling van de stad, het sneuvelen van kindsoldaten, het ophangen van deserteurs en uiteindelijk de dood van Hitler. Hij heeft het natuurlijk ook over de bezetting door de Russen die de bevolking ‘dierlijke angst’ aanjaagden en later door de Amerikanen, die volgens Jaak Maes gehaat werden door hun bombardementen die ‘blinde vernieling van kunstschatten’ en ‘laffe slachtingen onder de burgerbevolking’ veroorzaakten. De auteur is daar namelijk als tiener persoonlijk getuige van geweest.
Ook de laatste stuiptrekkingen, waarin enkel de heel optimistische Duitsers nog hun hoop stelden, het von Rundstedtoffensief in de Ardennen, worden in het lang en in het breed uiteengezet.
Het verzet, vaak met goede bedoelingen, maar dat soms uit de hand liep door onterechte verklikkingen en waarbij veel opportunisten aansloten toen de oorlog bijna op zijn einde liep, blijft evenmin onbesproken.
Jaak Maes heeft er een interessant leesstuk van gemaakt. Hij geeft de gebeurtenissen weer op minutieuze wijze en met een treffende, schilderachtige en vaak verrassende taal, soms opgesmukt met een erotisch tintje (‘het pikante sausje’) dat eigen was aan dat soort leven, met echtgenoten aan het front en rondzwervende soldaten, die het niet te nauw namen met de normen en waarden.
Even het verhaal in de Westendse historische context plaatsen Het verhaal speelt zich dus af tussen maart 1938 en december 1947. Inghelram was oorlogsburgemeester van Middelkerke maar hij was wel jaren onderwijzer in onze gemeenteschool tot hij afgezet werd wegens ‘onwaardig gedrag tijdens de ganse duur van de bezetting, wegens het bekleden van een leidende positie en als een hevig propagandist voor groeperingen die onvaderlandse en antinationale doelen nastreefden.‘ Het was de tijd dat Westende-bains beheerst werd door de Franstaligen en waar weinig Vlaams te horen was. Ik herinner mij dat ‘Avenue des Chardons’, ‘Avenue de l’Eté’, ‘Avenue du Soleil’, ‘Avenue des Mouettes’, ‘Avenue des Hirondelles’ als vanzelfsprekend als straatnamen gebruikt werden. In dezelfde zin kan men in het boek lezen over de ‘Société’, Jean de Peerdepoot, alias ‘monsieur Jean’, de autoritaire heerser van de tennis. Die was niet de enige die de dorpsbewoners als ‘boerenpummels’ afschilderde en ze als dusdanig ook behandelde. Wie van onze generatie heeft geen herinneringen aan de Lac-aux-Dames met restaurant, (ik heb er zelfs leren zwemmen!) aan de stille badplaats in de winter en het ontwaken met Pasen of bij de start van het seizoen, aan de turnclub ‘Papa Ours’ ijsberen? Wie was nooit getuige van het leggen van haakjes op het strand? Wie had geen (meestal vrouwelijk) familielid dat villa’s ging kuisen en/of verwarmen in de badplaats zodat de rijke eigenaars er met de feestdagen of bij het begin van het seizoen op comfortabele manier hun intrek konden nemen? Misschien waren sommige lezers wel bij de vele jongens en meisjes die een vakantiejob hadden als ballenraper in de tennis of als loopjongen in een ‘agence immobilière’ of bij de bakker, beenhouwer of kruidenier? Zelf was ik er ook één van tijdens al mijn schoolvakanties. Ook stukken uit de geschiedenis van Westende-dorp (Rustoord) worden behandeld, vooral de rol van de collaborerende meester Enghelborghs. En ook feiten uit de kleine geschiedenis worden opgerakeld. Wie van onze generatie heeft nooit loden bollen of geel of rood koper opgeraapt en ze daarna verkocht aan ‘Stanten’ (Waeyaert) voor wat drinkgeld? Wie is nooit naar een filmvoorstelling of toneelstuk of zangcrochet geweest in ‘De Tap’, onze toenmalige feestzaal? Het zijn allemaal onderdelen die het boek interessant maken voor Westendenaars. Misschien herinnerden jullie zich dat ook nog maar vaag of zelfs helemaal niet? Jaak Maes heeft het ook uitvoerig over de gevluchte en daarna gedeporteerde Joden maar ik moet toegeven dat ik daar nauwelijks herinneringen aan heb. Ik was toen nog te jong.
De auteur waarschuwt er zelf voor dat de lezer niet uit het oog mag verliezen dat het boek een straffe cocktail is van waarheid en fictie, die met verstand moet gedronken worden. Hij is er echter in geslaagd om ook de fictieve gebeurtenissen zo voor te stellen dat ik regelmatig problemen had om het onderscheid te zien tussen fictief en waargebeurd.
De auteur over de West-Vlamingen uit de crisisjaren van de vorige eeuw De auteur beschrijft op enige wijze, met soms wat rauwe bewoording, ‘zo natuurgetrouw mogelijk’ de eenvoudige mensen tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw: “Zatlapperij op straat was dagelijkse kost en op alle kermissen werd nog regelmatig het mes getrokken...Een rauwe tijd ,waarin heel wat ouders niet konden lezen of schrijven, de radio nauwelijks bestond en men nog kranten bijeenzocht om ze tot A-5 formaat te versnijden voor het schijthuis op de koer... Destijds hadden de ‘Schone Vlaamse gezinnen’ – bij de gratie van een domme meneer pastoor en een dokter die ook niet beter wist – tien ‘jong’ nog in leven en vijf vroeg gestorven aan TBC of kinkhoest... Uit pure frustratie voor deze overwoekerende vruchtbaarheid spaarden de ouders – onder het goedkeurend oog van de buren – de roede niet, wat de zaken meestal nog erger maakte...Veel van deze dompelaars moesten iedere dag zwaar travakken om het hoofd boven water te houden, want op enigerlei financiële steun uit de gemeenschap konden ze toen nauwelijks rekenen... Het soort West-Vlaming dat ik in mijn verhaal aan het woord laat, is ondertussen godzijdank uitgestorven. En als ik genadig zeg dat ik hen ‘aan-het-woord-laat’ dan is dat natuurlijk een eufemisme. Want die mensen stonden nooit – en ook nu nog niet – erg bekend voor hun taalvaardigheid. Hun dialect was wat het was: een stort van allerlei buitenlandse verbasteringen, overgoten met gutturale uitwassen en compleet onverstaanbaar voor niet-ingewijden. Omdat die sukkels met zo’n taaltje alle drie woorden over hun eigen tong struikelden, kregen ze het er zélf nogal rap van op hun heupen. En riepen ze in hun wanhoop doorlopend om goddelijke hulp.”
De Westendse personages Onder de vermelde Westendenaars kennen wij natuurlijk de families Couneye, Hosten, Quartier, Renty, Deny en de (jonge)heren Jacky Legein, Kamiel Maene, Victor Gunst, Robert Dewyse of Omer Huygebaert... Een paar generatienoten uit de jeugd van Jaak Maes hebben model gestaan voor de karakters van dit verhaal. Hij schrijft erover op zeer herkenbare manier. Zelfs al worden ze niet altijd bij naam genoemd of met een licht vervormde naam, toch weten wij duidelijk over wie het gaat. Zo zijn daar: de meesters Bloesaert, Denolf en Enghelborghs, Dokter Loenders, de familie Erte met Roland, Robert, Olga en hun vader Briek, Erna en Nadine Devuyst /De Handt, Solange en Huguette Lemot/Mollet. In de nog bestaande boerderij in de Duinenlaan (vroeger ‘-weg’) woonde toen boer Deputter waar we melk konden halen. De ‘agence Rayée’ en de ‘groentenwinkel Lansens’ zijn voor velen onder ons vertrouwde namen. Ook baron Crommelinckx, alias Crombez, speelt een rol. Alhoewel de firma Byttebier, ‘Berebiet’ genoemd in het boek, in Kortrijk gevestigd was, is ze voor veel oudere Westendenaars een begrip. Naast aannemer Georges Soete, verschafte ze vooral bij de bouwwerken van de Atlantikwal werk aan veel van onze dorpsbewoners, weliswaar in opdrachten voor het Duits leger. De firma’s werden daarvoor trouwens na de oorlog ter verantwoording geroepen.
De verzonnen personages Veel personages worden ‘verzonnen’ genoemd hoewel ze dat eigenlijk niet echt zijn. Vele hebben ergens het leven van de auteur doorkruist, soms in een andere rol. De hoofdpersonen in het boek zijn de broers Jef en Leon Petré en hun moeder Marie. Rond de kleurrijke persoonlijkheid van de eerste en zijn tragische belevenissen aan het Oostfront is het boek opgebouwd. Veel heeft de auteur daarvoor, volgens hem, niet moeten verzinnen om hun rol in zijn verhaal op te vullen: bij hun samenleven in Berlijn zou Jef hem alles al voorgekauwd hebben. Voor de andere personages, die zijn verhaal kleur moesten geven, heeft de auteur zwaarder moeten fantaseren, ook al hebben echte dorpsgenoten voor hen model gestaan. Misschien zijn er lezers voor wie de moeder Marie, wel een lichtje doet branden. Zij hielp tijdens het vooroorlogse toeristenseizoen in de keuken van de pleegouders van de auteur. Zij had toevallig twee zonen waarvan er één effectief is gaan vechten in Rusland. Zij woonde in een armzalige barak vlak bij de ‘Tap’ aan de huidige Vakantiestraat. Ze verloor haar man in volle crisistijd bij het stropen van oude obussen en had het niet altijd breed. Maar tijdens de bezetting werkte zij als kokkin in de kazerne van ‘Ons Rustoord’, en was er gekend als Vlaamsgezinde. Daarenboven werd ze de ‘vriendin’ van haar Duitse baas. Haar ‘beschermheer’ kreeg in de blog de naam ‘Jupp Deutinger’ en alles wat die twee in het verhaal verder uitspoken is compleet verzonnen ! Ook de figuren van Paul Hazard en Jean ‘Peerdepoot’ zijn nauwelijks opgesmukt uit ons badplaatsleven geplukt. Voor de figuur van ‘de garde’ zou er wat meer fantasie nodig geweest zijn. De drie meesters van het gemeentelijke jongensschooltje speelden vanzelfsprekend een voorname rol. Wat zij in het verhaal onderling bespraken of bekokstoofden, beweert de auteur uit zijn duim gezogen te hebben. ‘Meester Engelborghs’ zou natuurlijk ook nooit zijn diepste gedachten aan hem toevertrouwd hebben.
Waarom ‘De Afrekening’? Het hoofdpersonage Jef Petré is steeds op zoek gebleven naar zichzelf en naar zijn echte vader en werd uiteindelijk een verbitterd man. De dank die hij verwachtte voor zijn strijd tegen het bolsjevisme, kwam er uiteraard niet. Hij leverde een barbaarse strijd aan het Oostfront met verlies van een been. Zijn liefdesavonturen schonken hem weinig of nauwelijks voldoening, van zijn familie vervreemdde hij en hij kende heel wat ontbering. Hij nam zich dan ook voor zich te wreken op diegene die verantwoordelijk waren voor al zijn miserie. Wie dat waren en wat van die afrekening terechtgekomen is, wil ik jullie niet verklappen.
Besluit Jaak Maes geeft blijk van een onuitputtelijke verbeelding. Met veel schrijverstalent heeft hij 17 jaar aan het boek gewerkt en hij heeft dan ook geen facet van de oorlog onbesproken gelaten. Er wordt soms beweerd dat ‘de wereld klein is’. Is dat de reden voor het heel groot aantal toevalligheden met steeds terugkerende ontmoetingen door dezelfde personen, die het verhaal aaneensmeden? Misschien was deze wereld wel ‘een beetje te klein’. Eens dat de lezer in gang geschoten is, blijkt het groot aantal bladzijden met soms spannende ontknopingen geen hinderpaal meer. Komt het door zijn persoonlijke levenservaring die zwaar op zijn maag bleef liggen, maar zijn zoektocht naar de stamboom van de hoofdpersonages vind ik wel wat te lang uitgesponnen. Hoewel de auteur als tiener leefde in een milieu van collaboratie, was hij niet Duitsgezind. Zijn boek lijkt nochtans vaak geschreven door iemand van ‘de andere zijde’ die wel nog een onderscheid kan maken tussen de goede en de slechte Duitser, de goede en slechte Rus en de goede en slechte Amerikaan.
Geen roddels Ā maar interessante weetjes over Westende en Middelkerke
Kerk Westende-dorp Hebben jullie de nieuwe kerk van Westende al bewonderd? Nieuw? Natuurlijk werd ze alleen maar gerenoveerd, maar geeft toe dat ze er als nieuw uitziet. Op het bord links dat de werken van Fase 2 – ‘Daken & Gevels Glas in lood’ aankondigde, staat er geen prijs vermeld.
Toen er een bord hing voor ‘Fase 1 Elektriciteit + Loopbruggen’, ook al zonder prijsplaatje’, heb ik op 27 september 2009 het artikel ‘Weten jullie wat een ‘kerkfabriek’ is?’ geschreven. Dat was immers de opdrachtgever, met subsidies van onder andere de gemeente. Jullie kunnen het lezen in de map ‘Godsdienst – Kerken’. Natuurlijk zullen er onder de lezers van deze blog weer heel wat zijn die zich afvragen waarom de overheid de restauratie van kerken blijft subsidiëren, gezien steeds minder gelovigen de weg naar de kerk vinden. Daarom herhaal ik nog eens de politiek van ons ‘cultuurminnend’ gemeentebestuur, verschenen in ‘De Sirene’ van juli-augustus 2007:
“Het onderhoud en de restauratie van dit waardevol bouwkundig erfgoed is niet goedkoop maar wel noodzakelijk. Vaak zijn niet alleen de gebouwen op zich architecturaal waardevol, de meeste kerken herbergen ook een belangrijke collectie kunstvoorwerpen en meubilair. De Middelkerkse kerken zijn niet alleen centra van bezinning maar ook van kunst en cultuur.”
Ik laat de beoordeling over aan de lezer.
Verfraaiingssubsidie De Vlaamse regering heeft geld te veel! Ja, toch? Hoe verklaar je anders dat ze subsidies uitdeelt aan verschillende gemeenten om hun handelskernen te versterken? Toch niet door de op komst zijnde verkiezingen, zeker? En wat lees ik in volle verbazing? Deze keer bekleedt Middelkerke wel de koppositie en krijgt ze niet minder dan 49.026 euro in de schoot geworpen. Een andere ‘arme’ gemeente, Koksijde, volgt met 16.290 euro terwijl ook de middenstand van De Panne met niet minder dan 6.332 euro een ’stevige’ steun in de rug krijgt. Wat de bedoeling is? De detailhandel in de gemeenten moet daarmee gestimuleerd worden, onder meer om de leegstand tegen te gaan. En wat gaat Middelkerke precies met al dat geld doen? Omdat het niet zo duidelijk is waar het precies gelegen is, zal het winkelgebied daarmee afgebakend worden en met vlaggen aangeduid worden. Er komt ook meer groen en meer zitbanken, infobrochures en een betere aanduiding van de parkeergelegenheid. En als kers op de taart: al die acties worden gecoördineerd door een halftijds aangestelde centrummanager.(!!!!) Jullie weten natuurlijk zo goed als ik dat de Open VLD het hier al 13 jaar voor het zeggen heeft. Dat de schepenen voor lokale economie voor die partij optraden. En dat ze een werkgroep ter beschikking hadden! Ik wijdde al eens een artikel aan de mislukte Leopoldlaan (aangelegd in 2004) met als titel ‘Leopoldlaan duikelt van zijn voetstuk’. (zie map ‘Pleinen en Straten’) Zelfs de handelaars noemden ‘hun’ straat in 2010 ‘geen onverdeeld succes’. Hun ‘kinderhand’ werd toen gevuld met een nieuwe inkom via de zeedijk. Mijn bloeddruk stijgt nog steeds als ik denk aan de miljoenen euro’s die de ondergrondse parking op het marktplein verslonden heeft. Of aan de astronomisch hoge uitgaven voor ontwerpers van projecten die tenslotte niet uitgevoerd werden. Had men al die jaren wat meer aandacht gehad en wat meer geld voorbehouden voor de handelsstraten (ook in Westende!) dan had de Vlaamse regering de gemeente geen ‘aalmoes’ moeten toestoppen. Natuurlijk is dat bij manier van spreken want heel wat mensen zouden zich bijzonder gelukkig voelen met een geschenk van 50.000 euro, maar voor de gemeente Middelkerke is dat slechts een ‘peulschil’. Ze verdienen die subsidie bovendien niet omdat hun falend beleid aan de basis ligt van de ‘zwakke handelskern’. Waarom krijgt Nieuwpoort er geen? Waarom is er daar geen leegstand, waarom zijn daar zoveel mooie winkels? Waarom is Nieuwpoort-bad zo aantrekkelijk?
Dat onze ‘leiders’ zich daaraan maar eens spiegelen! Ziet de Vlaamse regering zoiets dan niet?
Bron Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van 4.1.2014 door krv/jvde ‘Vlaamse subsidies steunen middenstand in de regio’
Beaufortlicht gaat definitief uit Met ‘Beaufort04’ was de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee in 2012 aan haar vierde editie toe. Middelkerke ondersteunt dat initiatief rijkelijk, niet enkel met een belangrijke financiële bijdrage, maar ook telkens met de aankoop van één van de kunstwerken die in de maandenlange tentoonstelling op haar grondgebied opgesteld staan. In 2009 was dat voor de prijs van 36.000 of 38.000 euro (al naargelang de bron, want het was nooit een agendapunt van de gemeenteraad!) de lichtinstallatie die de Nederlandse kunstenares Tamar Frank bovenaan de watertoren aan de Logierlaan plaatste in het kader van Beaufort 03.
Wegens de hoge kosten en wegens aantasting door roest van het kunstwerk door de vochtige omgeving, heeft het gemeentebestuur een tijdje geleden beslist het niet langer in stand te houden. Zoals jullie hierboven zien is/was dat een kleurrijke lichtbaken, een ‘prachtige blikvanger’ volgens oppositiepartij LDD, die wel voorstander is van de herstelling. Ons poëtisch bestuur: "Het is niet zomaar een verlichting. Het moet een artistieke meerwaarde geven aan de toren, waarvan de kroon om de zeven minuten een andere kleur krijgt en omgetoverd wordt van watertoren naar vuurtoren. Het ruisen van de zee en het suizen van de wind worden vertaald in een subtiele beweging en langzame kleurschakering van de lichtstralen. Frank gebruikt daarbij ragfijne nylondraad, gespannen om de twee centimeter. De gekleurde draden worden overdag beschenen door de zon en ’s nachts uitgelicht. Dat spel moet een magische sfeer creëren.”
Wie had nu toch kunnen denken dat een niet-verwarmde, vochtige toren misschien wel niet de ideale plaats zou zijn voor een systeem gebaseerd op elektronica? Of wisten de verantwoordelijken misschien niet dat de zuurstof in de vochtige lucht 'in de meeste gevallen' ongunstig inwerkt op een ijzeren installatie? De lezers van deze blog weten vanzelfsprekend wel dat dit verschijnsel ‘roest’ heet en dat het materiaal erdoor aangetast wordt. Als je niet gewoon bent om te sparen, dan denk/weet je natuurlijk ook niet dat een kunstwerk van die aard wel eens hoge energiekosten zou kunnen meebrengen. De gewone burger weet natuurlijk wel dat elektriciteit zeer duur is. Bij de installatie zal wel niemand gedacht hebben aan mogelijke pannes en aan de eventuele wisselstukken, die ooit nodig zouden kunnen zijn om die te herstellen. En dan gebeurt het! In 2012 moesten toch wel zeven armaturen vervangen worden, zeker! En een ongeluk komt nooit alleen want de LED – lichten die verwerkt zaten in de printplaat van die armaturen, konden niet afzonderlijk vervangen worden. Wat nu? Maar wonder boven wonder bleek de firma die de armaturen leverde in 2009, de gemeente toch te kunnen depanneren. Oef! Wie had daaraan toch kunnen of moeten denken? Dat daar een aardig prijskaartje van bijna 4.500 euro aan vast hing, dat was maar bijzaak. En zo waren er nog meer herstellingen, waarvan ik jullie de details wil besparen. En alle kosten rijzen de pan uit zodat het ons ‘spaarzaam’ gemeentebestuur stilaan een beetje van het goede te veel werd. Dus, gedaan met het lichtspel op de watertoren! Op de nieuwjaarsreceptie van de Westendse handelaars op 12 januari 2014 in 'Zon en Zee' vernam ik echter dat het gemeentebestuur nu toch van plan zou zijn om nog een herstelling uit te voeren. Vallen al die bezwaren nu plots weg? Misschien moet ons gemeentebestuur wat vooruitziender worden? Een beetje meer nadenken zou ook aangewezen zijn, dan moeten er minder beslissingen herroepen worden.
Ik had in onderstaande bron ook gelezen dat de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening (TMVW) in 2014 die watertoren wil afbreken en vervangen door een pompsysteem. Ik heb daarvan bevestiging gevraagd aan de maatschappij en zeer snel een antwoord gekregen, waarvoor mijn dank. De afbraak, zonder dat daarvoor al precieze plannen bestaan, zou maar voorzien zien voor 2014-2015.
En hoe moet dat dan ooit zonder watertoren? Nu ligt er naast de toren een ondergronds reservoir met pompstation. Het hogedruk transportnet brengt het drinkwater in de kuip van de toren. Via de kuip gaat het drinkwater naar het distributienet waarop de klanten zijn aangesloten. Bij hoge piekverbruiken of bij calamiteiten op het hogedruknet kan de torenkuip onvoldoende bijgevuld worden en dient water vanuit het reservoir naar de kuip gepompt. Na het uit dienst nemen van de toren zal het hogedruknet rechtstreeks water leveren aan het distributienet via een mechanisch drukregelapparaat. Bij hoge piekverbruiken of calamiteiten op het hogedruknet, zorgen drukgeregelde pompen in het pompstation dan voor de bevoorrading van het distributienet vanuit het reservoir. Door een toerentalregeling houden de pompen in kwestie een constante druk aan in het distributienet, net zoals de kuip dat nu in de watertoren doet. In geval van elektriciteitspannes worden de betrokken pompen aangedreven door een noodgenerator.
Bron Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van 19.12.2013 ‘Beaufortlicht gaat definitief uit op watertoren’ door Dany Van Loo
Toen ik deze morgen mijn brievenbus leegmaakte, stond mij een aangename verrassing te wachten: daar lag warempel nog eens een partijkrantje van de CD&V.
Periodiciteit Een mager beestje! Ja, dat mag ik toch zeggen. We zijn toe aan jaargang 13. Een nummer heeft het niet, wel een datum: december 2013. Het blaadje verscheen dus voor het eerst in 2002, eerst in krantenvorm tot ergens in 2009, nu in het handiger A4 – formaat. Ligt het aan de verdeling of werden er echt zo weinig verspreid? Ik bewaar zulke documenten van alle partijen en voor de CD&V mocht ik er maar 19 ontvangen in die dertien jaar, waarvan 9 in de laatste vijf jaar.
Titel en Samenstelling Het blaadje heette vroeger D!rect, maar dat is al een paar jaar niet meer het geval. Nu staat telkens bovenaan een kernzin: ‘Samen is super’, ‘De toekomst luistert’, {iedereen inbegrepen} en nu ‘Goed Gezinde Gemeente’. Zoals gebruikelijk wordt de helft van de 8 pagina’s voorbehouden voor de lokale en de andere helft voor de Vlaamse CD&V.
Woordje van de voorzitter Kristof Devos Kristof volgde begin februari 2013 Wim Desender op als voorzitter. Dit is dus het eerste blaadje dat hij mag of kan inleiden. Hij wenst de lezers vooreerst een warm eindejaar en een schitterend 2014. Of dat 'warm' op de eindejaarstemperatuur slaat of op het innerlijke van de mensen, beide zijn genietbaar en worden in dank aanvaard. Als ik de CD&V nu ook een warm 2014 wil wensen, dan dreigt het gevaar dat het opgevat wordt als ‘zoveel mogelijk druk vanwege de oppositie’. Een warm innerlijk en een goede gezondheid, dat wensen wij in elk geval aan alle leden en sympathisanten van de oranje partij. De voorzitter schrijft dat zijn partij ‘werk maakt van de uitdagingen in onze gemeente’. Hij somt deze op en verder weiden zijn beide schepenen erover uit. Laten wij die punten eens één voor één de revue passeren. Ik heb hiervoor ook een beroep gedaan op Geert Verdonck en Lode Maesen van het Progressief Kartel. Zij zijn daarvoor de aangewezen personen aangezien zij beide schepen waren binnen de vorige meerderheid van 2006 tot en met 2012. Hier komen de punten van de voorzitter:
Uitbreiden van de mogelijkheden om hotels, restaurants, cafés en B&B’s op te starten in woongebieden
Opwaarderen van de site ‘Tennis en Minigolf’ en van het Mouchotteplein tot moderne locaties mits een groene inkleding. (zie verder)
Prioriteit aan de vernieuwing van de dorpskern van Lombardsijde, een lange termijnrealisatie (zie verder)
180 nieuwe woningen in Lombardsijde (zie verder)
Een oplossing geven aan het probleem van de waterput in de IJzerlaan (zie verder)
Versterking van de ouderenzorg door het opstarten van het dagverzorgingscentrum ‘De Sluze’. Iedereen zal dat wel een goed initiatief vinden, zeker? Geert Verdonck: “natuurlijk hebben we daar geen problemen mee, maar waar ik het wel moeilijk mee heb is dat we enerzijds investeren in het welzijn van onze senioren, maar aan de andere kant koppig ziende blind blijven voor de steeds sneller voortschrijdende vergrijzing. Het huidige schepencollege gaat er immers prat op in deze legislatuur ‘er voor te zorgen dat er per jaar een 400 tal appartementen zullen worden bijgebouwd’. Dat is dus dweilen met de kraan open: het overgrote deel van deze appartementen wordt immers gekocht en bewoond (al dan niet als tweede verblijf) door senioren die veelal van buiten de gemeente komen. Het laat zich raden wie in een vrij nabije toekomst financieel zal opdraaien voor de zorg voor al die mensen. (die hebben bijgedragen in hun gemeente van herkomst, maar bijna niet in Middelkerke). Maar ja , ze hebben de te verwachten tweede verblijftaks hard nodig om hun megalomane plannen te financieren.
Werk maken van een degelijk milieubeleid (zie verder)
Wat is een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan? Eerste schepen Liliane Pylyser – Dewulf legt uit: “dat is een plan waarmee het gemeentebestuur in een bepaald gebied de bouwkundige bestemming vastlegt.” Het is dus de gemeente die de bouwkundige voorschriften in dat gebied bepaalt. De schepen zegt het zelf: “het gemeentebestuur kan daarin de invulling van haar grondgebied sterk beïnvloeden”. Is dat wel zo’n goeie zaak? Kan dat geen aanleiding geven tot willekeur en favoritisme? De gemeenteraad moet nog wel zijn goedkeuring daarvoor geven, gevolgd door deze van de bestendige deputatie, wat toch al een iets betere waarborg biedt. Naast de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, zijn er ook nog deze van de provincie (PRUP) en van het Vlaams Gewest.(VRUP). Recent werd zo’n PRUP goedgekeurd dat de naam ‘Strand- en dijkconstructies’ kreeg en waardoor de aanleg van terrassen en strandbars op het strand mogelijk maakt. Ik heb daaraan reeds een uitvoerig artikel gewijd om te waarschuwen voor de mogelijk kwalijke gevolgen van dat plan. Ik legde toen uit dat de horecazaken op de dijk zelf daardoor fel benadeeld worden en dat de concessies voor dergelijke uitbatingen (ook reeds in Blankenberge) in handen waren/zijn van machtige bedrijven die heer en meester zijn en waartegen nog nauwelijks verhaal mogelijk is. Jullie kunnen dat artikel lezen in de map ‘Horeca’ onder de titel “Bredere dijken in Middelkerke en Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, weest op uw hoede!” Er werden ook nieuwe bouwkundige richtlijnen opgesteld om de ‘golfdempende uitbouw van de zeedijk en bijkomende invullingen voor de casinosite’ mogelijk te maken. Schepen Pylyser – Dewulf zou ook werken aan de herziening van een aantal achterhaalde gemeentelijke BPA’s of RUP’s, zoals dat voor de zeedijk en één voor de leegstaande site ‘Tennis en Minigolf’ tussen de Leopoldlaan en de Koninginnelaan, de fameuze site waar Janna haar ‘kunsttoer’ met de onderaardse parking drie diep van het marktplein wilde herhalen. Het liep echter uit op een grote sisser. Daar zal nu ook nieuwe bebouwing mogelijk worden. Ook het Mouchotteplein wordt gerenoveerd en wordt groen ingekleed. Het krijgt daarvoor een apart RUP. Als dat zo verder gaat, dan zal elke straat en elk pleintje straks zijn eigen RUP hebben ‘à la tête du client’. De bewoners/eigenaars van het plein zouden ‘gestimuleerd’ worden om hun verouderde appartementsblokken te renoveren. Zal dat gebeuren met stimulatiepremies of gelooft het gemeentebestuur nog in Sinterklaas? Het Mouchotteplein mag wat opgefrist worden, alhoewel… een plein met auto’s ziet er nooit leuk uit. Kan het zijn dat de pleintjesvernieuwingsmicrobe weer heeft toegeslagen? Ziehier de vier zijden (foto’s streetview Google)
Het Progressief Kartel is niet te spreken over deze verklaring van het CD&V. Lode Maesen: “Maar… het gaat gepaard met het aanpassen van het BPA waardoor bouwpromotoren hoger kunnen gaan bouwen. Het is dus vooral een opwaardering ten gunste van de bouwpromotoren. De zijstraatjes van de Kerkstraat liggen er al jaren verwaarloosd bij, al die tijd woonden er in deze werkmanshuisjes gewone Middelkerkenaars. Zou het kunnen dat de plannen voor een vernieuwing ingegeven zijn door het feit dat een ‘bevriende’ bouwpromotor er onlangs appartementsgebouwen bouwde?”
Geert Verdonck gaat nog een stapje verder: “De opwaardering is er eerder één van de portemonnee van de vrienden-promotoren (en dus al dan niet rechtstreeks de eigen portemonnee van een aantal schepenen die ook in de immosector actief zijn).” Wat de mini-golf site betreft: “het is er hen vooral om te doen om het huidige plan weer aan te passen zodat er toch veel meer appartementen kunnen gebouwd worden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Er worden alleszins kosten noch moeite gespaard om de provincie te proberen te overtuigen in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.” Voor het Mouchotteplein: “hier maken ze het echt wel bont: eigenlijk gaat het over de vraag (via mail) van een bevriende bouwpromotor om het BPA te herzien, zodat er hoger kan gebouwd worden. Zijn uitleg: de bestaande gebouwen zijn oud en verouderd (klopt) en zijn duidelijk aan opfrissing toe (klopt ook). volgens deze bouwpromotor is de syndicus (hijzelf van mening dat de kosten hoog zullen oplopen en nog volgens hem zouden de huidige eigenaars weinig zin hebben om te investeren. Zijn oplossing is dus de boel neerhalen en meteen wat meer appartementen neerpoten op dezelfde oppervlakte. Winst verzekerd dus. Schepen Dewulf had overigens proberen te verdoezelen waar het eigenlijk om ging: het punt stond op de gemeenteraad geagendeerd als zou het er over gaan dat het plein een groene facelift kon gebruiken. Ze willen dus de vrienden een dubbele cadeau doen: meer mogelijkheden om hoger te bouwen en als kers op de taart nog een nieuw aantrekkelijk plein op kosten van de gemeente. (!!)
Burgemeester Janna kondigde een tijdje geleden reeds aan dat er drie nieuwe hotels zouden bijkomen in de gemeente. Eén daarvan wordt niet aangehaald door schepen Liliane, namelijk dat in het ‘Kasteel’, het wellness-hotel’. Dat wordt voor haar een golfhotel langs de Zeelaan in Lombardsijde. Van duidelijkheid en eensgezindheid gesproken!
Er zou ook reeds geanticipeerd worden op het verdwijnen van de tram in Lombardsijde-dorp. Lode Maesen: “In het meerjarenplan zal het pas gebeuren in 2017-2018, dus geen al te grote prioriteit. De trambedding had er volgens de schepen van mobiliteit al moeten liggen vóór de vorige zomer maar de eerste spadesteek moet nog altijd gegeven worden.”
Geert Verdonck: “het idee komt overigens evenmin uit hun koker: tijdens de vorige legislatuur organiseerde de meerderheid op onze vraag een deur aan deur bevraging met betrekking tot de toekomst van de tram, met daaraan gekoppeld reeds een voorstelling van hoe het plein er in de toekomst zou kunnen uitzien. Een meerderheid van de Lombardsijdenaren stemde toen helaas tegen.”
Het dorp krijgt er ook 180 nieuwe woningen bij. Lode Maesen: “dit is een volledige realisatie van Geert Verdonck, tegen de zin van de VLD in de vorige legislatuur. Volledig akkoord dus met zoveel nieuwe woningen op die plaats. Helaas zien we dat dit college er alles aan doet om het aantal sociale woningen en kavels te verminderen naar het minimum, zelfs nog erger. Geen goeie evolutie als we het dan hebben over betaalbaar wonen, iets wat ze allemaal in hun verkiezingspropaganda schreven.”
Geert Verdonck: “De plannen en de onderhandelingen met de eigenaar-promotor werden inderdaad een drietal jaren terug door mij opgestart. Ook de bijzondere voorwaarden met betrekking tot prijs voor de ‘betaalbare’ woningen en het aantal sociale woningen werden door mij onderhandeld en aanvaard door de promotor. De rol van de CD&V in deze is dus nihil, behalve dat de plannen zullen uitgevoerd worden in deze legislatuur. In tegenstelling tot wat de CD&V laat uitschijnen zullen er in de komende legislatuur trouwens beduidend minder sociale woningen worden gebouwd dan ik had voorzien en ook reeds voorbereid. Zo zal de site van het oud-gemeentehuis in Westende waarschijnlijk aan de privé worden verkocht, terwijl er reeds een studiebureau was aangesteld en reeds plannen ontworpen waren, die trouwens in de vorige legislatuur door de VLD mee werden goedgekeurd. (al was het tegen hun zin, vooral tegen de zin van de huidige burgemeester trouwens). Ook wat de site ‘Badenlaan’ betreft doen ze momenteel hun uiterste best om het aantal sociale en betaalbare woningen omlaag te halen, in het voordeel van jawel, dezelfde vrienden. Mevrouw Dewulf heeft trouwens herhaaldelijk ‘en public’ verkondigd dat sociale woningen niet thuishoren in Westende-Bad. Bewoners van sociale woningen zijn in haar visie immers niet ‘het juiste publiek’ voor Westende-Bad. In haar rijke beschermde wereldje zijn die mensen immers ‘kotjesvolk’. Dat de meeste gewone mensen moeite hebben om zich in Middelkerke een betaalbare woning aan te schaffen, is duidelijk haar zorg niet. In haar beperkte ‘visie’ komt het in Middelkerke immers allemaal wel goed als er maar voldoende mooie en dure appartementen gebouwd worden voor een rijk publiek.”
De schepen zou ook werken aan een oplossing voor de beruchte waterput in de IJzerlaan. Jullie herinneren zich misschien nog dat het huis van de familie Ronny en Carine Bamelis – Deboyser in april 2005 onbewoonbaar verklaard werd wegens verzakkingen veroorzaakt door het graven van een diepe put voor ondergrondse garages naast hun deur. De werken werden stilgelegd, de bouwheer raakte failliet, er werd vergaderd en geprocedeerd, deskundigen gaven adviezen, de rechters deden uitspraken maar zolang de verantwoordelijke niet vastgesteld was, wilde de verzekeringsmaatschappij niet betalen. De familie vond toen nergens gehoor en ze beleefden toen de ellendigste periode uit hun leven. Een echte lijdensweg. Tot op vandaag konden ze nog steeds niet genieten van enige schadevergoeding. De gemeente wil nu de ‘schandvlek’ weg uit het straatbeeld en heeft het bpa gedeeltelijk gewijzigd, zodat er bij bouwpromotoren weer interesse voor die stek kan groeien. Er kunnen voortaan meergezinswoningen komen en de bouwhoogte wordt aangepast tot 3 en maximum 4 niveaus. De schepen vindt dat die put “een bijzonder negatieve impact heeft op de toeristische uitstraling van Middelkerke”. Ik vind eerder dat de negatieve impact op het leven van de familie veel groter is. Mag ik ook nog even vermelden dat Liliane Pylyser – Dewulf van begin 2000 tot einde 2005 dezelfde schepenfunctie bekleedde als vandaag. Ik weet wel dat dit geen eenvoudig dossier moet geweest zijn, maar misschien moest men toch wel weten dat de ondergrond op de bouwplek niet geschikt was om zo diep uitgegraven te worden. Het gemeentebestuur heeft daar volgens mij in elk geval te weinig voor gedaan. Het ‘Progressief kartel’ heeft daarover een min of meer gelijkluidende mening:
Lode Maesen: “De oplossing voor de bouwput kwam volledig van het vorig college. Ik heb dit al enkele keren gezegd in de gemeenteraad. De oplossing is dubbel. Maar we gingen akkoord uit sociale overwegingen. De lijdensweg van die huiseigenaar duurde nu al lang genoeg. Maar mevrouw Dewulf heeft daar geen enkele bijdrage toe geleverd. Goedkoop populisme noemt men dat.”
Geert Verdonck: “Dat klopt. Ook al moet ik zeggen dat ik nooit zou hebben ingestemd met het toelaten van meergezinswoningen aan die kant van de IJzerlaan, indien het voor de buren van ‘ de put’ geen (financiële) oplossing zou bieden voor hun jarenlange miserie. Miserie die nota bene werd veroorzaakt door de toenmalige schepen van Openbare werken…mevrouw Dewulf. Ik was net schepen toen de miserie op die werf begon en ik had reeds ervoor (toen Johan Desseyn nog schepen was) gewezen op de gevaren van dergelijke bouwwerken op die locatie. (instabiele ondergrond met turflagen); Ik was hier goed van op de hoogte omdat mijn ouders ooit zelf hebben gebouwd op gelijkaardige grond (aan de overkant van de Westendelaan) .”
Een duurzame groei voor Middelkerke. Het verschil zit in de details. Korte uiteenzetting van schepen voor milieu, energie en duurzaamheid, Francine Ampe – Duron. De schepen beweert dat zij in de toekomst een voortrekkersrol zal spelen in het groenbeheer: de gemeentelijke groendienst zal in 2014 geen pesticiden meer gebruiken. Door het gebruik van houtsnippers zal de groei van onkruid tegengegaan worden, zodat aanplantingen optimaal verder kunnen groeien. In haar betoog lees ik echter geen nieuwe en zeker geen sensationele dingen. Het is weliswaar nuttig dat de inwoners regelmatig eens herinnerd worden aan de grondregels om de afvalberg te verminderen door beter te sorteren en te recycleren. Dat de bedrijfsafvalzakken vanaf januari ingevoerd worden, daarmee hinkt Middelkerke de gemeenten achterna die dat al vijf jaar of meer doen. Sinds 1 mei 2008 mag de gemeente trouwens geen bedrijfsafval meer ophalen conform het Afvalstoffendecreet (OVAM), tenzij de hoeveelheid beperkt blijft tot 2 bedrijfsafvalzakken per week (gelijkgesteld met huishoudelijk afval). In zijn voorwoord noemt de CD&V – voorzitter dat ‘werk maken van een degelijk milieubeleid’. Is dat echt wel een beleid? Is dat alles?
Het Progressief Kartel’ is daarover evenmin enthousiast. Lode Maesen: “Dat milieubeleid zien we echter niet in het meerjarenplan dus dat zal wel een lege doos zijn.
Geert Verdonck: “ik ben alvast benieuwd. In de vorige legislatuur was er van een milieubeleid (mijn bevoegdheid trouwens, en ook mijn grote frustratie toen) te weinig sprake: een onderbezette dienst, met een diensthoofd die meer af- dan aanwezig was (van CD&V strekking trouwens en weinig middelen. Het feit dat alles wat met groenvoorziening te maken had toen tot de bevoegdheid van Janna behoorde maakt een echt milieubeleid zo goed als onmogelijk. Janna wou dit trouwens niet aan mij laten. Ik wil er nog aan toe voegen dat onze huidige burgemeester altijd met minachting heeft neergekeken op alles wat met milieubeleid te maken had. Ik denk niet dat ze van gedacht is veranderd, dus veel zal er echt niet veranderen vrees ik.”
Besluit De CD&V vraagt aan het einde van het partijblaadje, dat al wie een opmerking heeft over het gemeentebeleid of over de CD&V werking in onze gemeente niet zou aarzelen en de conversatie zou aangaan. Ik hoop dat ik hiermee aan hun vraag voldaan heb.
Wordt Middelkerke ooit nog de start- of aankomstplaats van een tourrit? Is die hoop wel gewettigd en redelijk?
Middelkerke is een wielergekke gemeente. Of is het eerder een wielergek gemeentebestuur? Of is het een wielergekke groep inwoners met aan het hoofd de wielergekke sportschepen Johnny Devey? Burgemeester Janna Rommel-Opstaele en schepen Devey dromen er al jaren van dat hun gemeente ooit het startschot zal mogen geven of een eindspurt meemaken van een uiteraard vlakke rit in de ronde van Frankrijk. In mijn dagblad lees ik dat ze er blijven voor inzetten, zelfs al hebben ze er voor 2014 weer naast gegrepen, ten voordele van Ieper, die de start van de vijfde rit mag organiseren. Moeten we dat ‘inzetten’ beschouwen als ‘gokken’ of mag Middelkerke er inderdaad verder op blijven rekenen, dat hun droom ooit bewaarheid wordt? In 2015 al, hopen zij. De Tour start dan in Utrecht om vervolgens wellicht door ons land te komen. Laten wij even alle facetten van hun droom en van de organisatie op een rijtje zetten.
In welke wielerorganisaties heeft Middelkerke nu al één of meerdere voeten? De grote trots van Devey is natuurlijk de Noordzeecross veldrijden waarvan hij erelid of werkend lid of toegetreden lid is. Als jullie daar meer over willen weten, dan kan dat in twee van mijn vorige artikels, uiteraard in de map ‘Sport’. Op 24 februari 2013 beschreef ik mijn wedervaren op de cross op 16 februari 2013 en op 23 september 2013 maakte ik de eindbalans ervan op. Ik zocht zo goed mogelijk alle kosten op en kwam tot een eindresultaat van bijna 70.000 euro. Ik ben er echter zeker van dat het wel nog een stuk meer zal geweest zijn.
Middelkerke was ook al 11 jaar na elkaar, vanaf 2003, de startplaats van de Driedaagse van De Panne – Koksijde. Ik heb die start twee keren bijgewoond en jullie kunnen daarover mijn relaas lezen van 4 april 2010 en van 3 april 2011. In 2014 start de wedstrijd opnieuw in De Panne. Het organisatiecomité beweert dat Middelkerke niet meer geïnteresseerd was omdat het niet paste in hun budget. Er is wel nog een doortocht van Middelkerke voorzien.
De organisatoren van de driedaagse van West-Vlaanderen hebben zopas met het gemeentebestuur van Middelkerke een nieuwe overeenkomst bereikt om de eerste rittenkoers van het seizoen nog tot 2016 in onze badplaats te laten starten met een proloog. Die vindt volgend jaar plaats op 7 maart. De eerste rit vertrekt uit Brugge. Mijn waarneming bij vorige edities was dat het deelnemersveld nogal zwak was en weinig grote namen voorstelde, wat de wedstrijd vanzelfsprekend minder aantrekkelijk maakte. Behalve in de deelgemeente Middelkerke zelf, staan ook nauwelijks toeschouwers langs de omloop van de proloog.
De doortocht van Gent-Wevelgem Die is nauwelijks het bekijken waard. De echte koers begint pas veel later en bij ons rijdt een volledige groep met keuvelende renners voorbij.
Zoals ook al eens in 1958, beleefde Middelkerke op maandag 9 juli 2007 de doortocht van de Tour de France. Het ging om de rit van Duinkerke (F) naar Gent, met een tussensprint ter hoogte van de Heidestraat en een bevoorradingszone in de Spermaliestraat. Het gemeentebestuur vatte dat, zoals altijd, groots op. Het moest een onvergetelijk feest worden: er werden zwaaivlaggetjes en gele petjes uitgedeeld, de ganse gemeente werd geel bevlagd/gekleurd. Op het plein van Westende waren drankkraampjes en tafeltjes opgesteld. De publicitaire karavaan, tussen 13u36 en 13u58, werd tussen 15u09 en 15u41 gevolgd door de renners. Een flits … en het was voorbij.
Op 10 augustus 2013 werd het dernycriterium van Lombardsijde georganiseerd. Sympathiek, maar een echte wedstrijd is er niet te zien en de spanning is ver te zoeken.
Op 6 juli 2013 had de kwarttriatlon plaats moeten grijpen, maar dat ging niet door. De organisatie zou nu de nodige tijd nemen om het concept voor 2014 te herwerken zodat de uitstraling naar deelnemers en publiek toe, opnieuw het niveau van de jaren 2000 kan halen.
Ik heb nu ook vernomen dat de gemeente de ‘Tour de l’Eurométropole’ vroeger ‘Circuit Franco Belge’, ook nog ‘Tour de Wallonie’ subsidieert. In 2013 was er een aankomst voorzien in Nieuwpoort, voorafgegaan door enkele plaatselijke ronden. Het is een kleine rittenwedstrijd die van 2 - 5 oktober 2014 zal verreden worden.
Wat is eigenlijk de meerwaarde van heel dat wielergebeuren voor Middelkerke? In oktober 2013 verklaart sportschepen Devey in ‘Het Nieuwsblad’ over de Noordzeecross: “Met 600.000 tv-kijkers en ruim 15.000 betalende toeschouwers zorgt dat wielerevenement telkens voor een enorme toeristische en economische meerwaarde. Wielrennen is en blijft een sport van het volk, laat ons dat niet vergeten. Dat daaraan een prijskaartje hangt, is vanzelfsprekend, maar de return is navenant. Wat men ook moge beweren, het wielergebeuren zorgt voor een grote meerwaarde in Middelkerke”. Ook de gemeentesecretaris schreef mij destijds dat de publiciteit voor de gemeente een handelswaarde heeft van ‘wellicht honderdduizenden euro’s’. Eigenlijk is de cross op zich een slecht voorbeeld voor wat zij beweren. Ik heb dat al proberen te ontzenuwen in mijn balans van de cross. Misschien ben ik wel bedoeld met ‘wat men ook moge beweren’? Aangezien er gegeten en gedronken wordt op de omloop, zowel door VIP’s als door het plebs, kan men bezwaarlijk beweren dat de plaatselijke horeca/ economie daarvan profiteert, wel de organisatoren natuurlijk. ‘s Avonds was er dan nog de prijsuitreiking in het casino, dat wel profiteert, maar de andere horecazaken toch niet? Ik was één van de talloze toeschouwers die onmiddellijk na de cross op mijn tram stond te wachten. Ik schreef ook al eens dat het Epernayplein tien minuten na de start van de driedaagse van De Panne opnieuw leeg was, neen niet om de horecazaken te gaan vullen, maar naar het openbaar vervoer en naar de persoonlijke wagens. Natuurlijk zijn er een paar van de omliggende cafés of tearooms die zoals de ‘Manderlay’ hun 14 tafeltjes gevuld kregen maar dat is het spreken niet waard. De hotels hadden er niets aan want ik stelde namelijk vast op de website van de driedaagse dat geen enkele ploeg één van de drie nachten doorbracht in een Middelkerks hotel. Ze trekken uiteraard vooral naar De Panne, maar ook naar Gent, Kortrijk, Koksijde, Drongen, Nazareth, Wetteren, Oudenburg, Doornik, Waregem, Aalst, Erpe-Mere, Oostende, Deinze of Deurle. Men kan zich nu afvragen of de doortocht van zo’n koers nog wel de moeite loont om daaraan centen te besteden. Ik las zojuist dat de Limburgse gemeente Heers geen doortocht meer wil van de Eneco Tour … wegens te duur. De blauwe burgemeester vindt namelijk dat besparingen noodzakelijk zijn en dat de wedstrijd de lokale middenstand geen extra opbrengsten oplevert. En dan wordt van die Limburgers gezegd dat ze traag zijn. Van begrip alleszins niet!
Het dernycriterium in Lombardsijde heeft zeker geen meerwaarde voor de lokale economie. De organisatoren sluiten overeenkomsten met de uitbaters van allerlei kraampjes en de lokale handelaars, voor zover die er nog zijn op de omloop, krijgen geen kansen.
Wat de ronde van Frankrijk betreft: dat is natuurlijk het grootste wielerevenement. Dat kan dus uiteraard wel wat meer volk aantrekken. Alle ritten van de tour zijn zo opgevat dat de renners in de late namiddag aankomen en ’s anderendaags op een andere plaats vertrekken. In het beste geval, vóór of na de koers, zou de karavaan dus 1 avond en nacht in Middelkerke vertoeven. Heeft Middelkerke wel de nodige hotels? Ik vrees van niet. Zelfs al wordt beweerd dat er gaan bijkomen, zal moeten blijken of die hotels qua sterren beantwoorden aan de wensen van de heren renners en hun gevolg. Doen die het wel voor minder dan vier sterren? Wie heeft dan eigenlijk wel baat bij zo’n organisatie? De sponsors natuurlijk, die daarvoor ons belastingsgeld gebruiken. En verder? Is het niet enkel de horeca die daarvan profiteert? Niet alle inwoners zijn immers wielergek. Waarom moeten wij absoluut een wielergemeente worden? Omdat het zo’n ‘zuivere’ sport is? Het is de 'sport van het volk', zegt Devey. Hoeveel procent van dat volk zou hij bedoelen? Is het gerechtvaardigd dat zo’n groot gedeelte van het budget besteed wordt aan wielrennen? Als de horeca-uitbaters er echt baat bij hebben, dan moeten zij misschien een deel van de kosten dragen? Als de gemeente mordicus wil blijven beweren dat die wielerwedstrijden een enorm economisch en toeristisch belang hebben, dan zouden ze toch wel eens met cijfers moeten boven water komen. Kopen of huren de mensen een huis of appartement in Middelkerke omdat daar veel wielerwedstrijden ingericht worden? Hebben ze daardoor Middelkerke leren kennen? Misschien moet daarover eens een wetenschappelijke enquête uitgevoerd worden?
Hoe vaak mocht ons land de tourkaravaan of het tourcircus verwelkomen? Hieronder vinden jullie de ritten op Belgische bodem in de voorbije vijfentwintig jaar.
Plaats
Start
Aankomst
Antwerpen
1
1
Gent
1
Ieper
1
Waregem
1
Plaats
start
aankomst
Wallonië
11
10
Vlaanderen
3
2
Brussel
2
2
Hoe zijn Ieper en Waregem er in geslaagd de tour naar hun stad te halen?
Ieper Het is vooral oud-premier Yves Leterme die daarvoor het lobbywerk heeft verricht. Leterme: "Het is een werk van jaren geweest. Ik heb al lang een goed contact met Tour-organisator ASO. Daar is later het contact bijgekomen met de parcoursbouwer, die nog voor de ploeg van Jef Braeckevelt reed. Voor de rest los je af en toe eens iets op voor die mensen. Dat creëert banden en dan gaat het zoals met zo veel: als je elkaar een plezier kunt doen, gebeuren zulke dingen uiteindelijk." Bovendien zal de herdenking in het kader van de eerste wereldoorlog in Ieper ook wel een rol gespeeld hebben. De Ieperse burgemeester zag nog andere troeven: "Ieper is een fantastisch mooie stad om zo'n start te organiseren. We hebben de afgelopen jaren al enkele wedstrijden gehouden en getoond dat we dit aankunnen."
Waregem “De keuze voor Waregem was niet vanzelfsprekend”, beweren ze daar. Er werden uit Vlaanderen eveneens kandidaturen voor aankomst en/of startplaats ingediend door Antwerpen, Bilzen, Brugge, Deinze, Gent, Heusden-Zolder, Knokke-Heist, Kortrijk, Mechelen, Middelkerke, Poperinge, Roeselare, Veurne, Vilvoorde en Werchter-Rotselaar. Na het uitstippelen van het parcours van de Tour bleven toen enkel nog Brugge, Deinze, Gent, Kortrijk, Roeselare, Waregem en … Middelkerke over. Dat het Waregem werd, hadden ze te danken aan de vriendschap die ploegleider Jef Braeckevelt had met de afscheidnemende tourbaas. Ik vrees dus dat ereburger Freddy Maertens voor die ‘vriendjespolitiek’ niet groot genoeg is en in zijn onderhandelingen met de tourdirectie wat te licht uitvalt, niettegenstaande zijn palmares in die rittenwedstrijd. Hopen dat na Ieper in 2014 alweer voor een West-Vlaamse gemeente zal gekozen worden in 2015, lijkt mij ook wat optimistisch.
Hoeveel kost het? Natuurlijk verkrijgt men zoiets niet gratis. Al naargelang de bron lees je allerlei bedragen. Schepen Dominique Dehaene van het kartel CD&V/N-VA in Ieper: "Er geldt sowieso een vaste fee die betaald moet worden om als stad deel te nemen aan het Tour de France - parcours. Om een rit te laten vertrekken zal dat bedrag ongeveer 80.000 euro bedragen en om een rit te laten aankomen hangt het bedrag rond de 120.000 euro. Daarnaast valt het nog af te wachten welke extra kosten erbij zullen komen." De organisatiekosten zijn daar uiteraard niet inbegrepen. De start van de ronde kost natuurlijk nog veel meer. Utrecht zou 10 miljoen euro moeten ophoesten om startplaats te mogen zijn. Het bedrijfsleven betaalt daarvan wel de helft. Toen Brugge zich in 2004 kandidaat stelde, rekenden ze als kostprijs voor het Tour-evenement op 200.000 tot 250.000 euro. Dat zal 10 jaar later heel wat meer zijn! De gemeente Middelkerke schrijft in zijn begroting voor 2014 de bedragen in die ze voorziet als steun/ subsidie voor de verschillende wedstrijden: 35.000 euro voor de Driedaagse van West-Vlaanderen, 30.000 euro voor de Noordzeecross en 30.000 euro als toelage voor TV/vzw Cyclocross, 30.000 euro voor het dernycriterium, 30.000 euro voor ‘Tour de l’Eurométropole’, 15.000 euro voor doortocht Driedaagse van De Panne (dat laatste onder voorbehoud)… Zelfs al vinden we dat nu al veel, dan moeten we weten dat dit niet de totaalbedragen zijn die aan die wedstrijden besteed worden. Daar komen nog heel veel organisatiekosten bij: politie, werklieden gemeente, brandweer, … Ik zou wel eens jullie mening daarover willen kennen, maar ik persoonlijk vind dat al die uitgaven samen de spuigaten uitlopen.
Besluit Als we lezen dat een start of een aankomst van de Ronde van Frankrijk de ‘ultieme droom’ is van ons gemeentebestuur, hoe mogen we dat dan opvatten? ‘Ultiem’ betekent ‘allerlaatste, uiterste”. Houdt het daar dan mee op? Daarmee bedoel ik dus enkel dat ‘redelijkheid’ hier ten zeerste aangewezen is.
Bronnen Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van VLN op 24 oktober 2013