NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • 20.04.2019 Tsjaffeleers Borgloon
 • 14.04.2019 Old Time Stappers te Winksele
 • 13.04.2019 wsc Langdorp te Gelrode
 • 07.04.2019 Cracks Wolvertem te Meise
 • 06.04.2019 Tervuren Bos
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Nederbelgopstap

  14-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14.04.2019 Old Time Stappers te Winksele

  De jonge deernes op de werkplek noemen mij steevast ‘oldtimer’, dus waar kan ik beter gaan wandelen als bij de Old Time Stappers ? Treinreisje van 9 minuten in het gezelschap van Jules (Turnhout) en even lang wandelen naar een ruime en druk beklante startzaal. Heb geen idee wat ik van deze tocht kan verwachten, laat mij verrassen over 32 km parkoers.  Booke eten en op pad voor een eerste lus, zal drie keer door de startzaal passeren. In de koude en grijze ochtend wandel ik langs een fraaie dorpskerk en loop linea recta de bebouwing uit. Bij een kapel als glasraam rechtsom de natuur tegemoet. Heerlijke holle wegen dansen door het landschap op en neer. Mollekensberg en Mollekensveld, ik geniet van het mooie onbekende groen. Even huisjes lopen dan langs een dalend kasseitje bij een temperatuur van 3°C. Open veld tenslotte richting spoorbaan en langs achterafjes naar de startlocatie. Leuke opener van iets meer dan 6 km.

  Terug naar het glasraam van daarstraks. Open veld nu en dan onder de spoorbaan Leuven – Brussel door. Tijdje tarmac langs een diepliggende beek en dan de weidse akkers in langs de Sint-Jobsweg. De vroege patat steekt in de grond, koolzaad zorgt voor kleur. Achterafjes loodsen ons naar de volgende rustpost in Veltem-Beisem. Ik heb er een lokale lus van 7 km te goed. Stap langs het stemmige kerkje ter ere van Sint-Michiel over een kasseitje nattige natuur tegemoet. Heerlijk flaneren langs de Molenbeek, een schitterend biotoop. Strook open akker dan met bloesems die voor een frêle witte kleur zorgen. Nog maar eens een kasseitje dat overgaat in gras dwars door de akkers, ik geniet steeds meer van deze tocht. Strookje landelijk tarmac tussendoor en dan weer naar het groen. Bosrand wordt echt wild bos met duizenden witte bloempjes als lichtjes in het grijze zwerk. Moet wel opletten voor de hindernissen onderweg, omgewaaide bomen. Bij het verlaten van het bos opnieuw een kasseitje en vervolgens graspaden langs ontluikende populieren. Hé, hé heb er 18 prachtige kilometer opzitten.

  Moet nu weer naar de overkant van de spoorweg. Voorbij de gebouwen van Vitalac en dan pittig klimmen langs Roetaard. Duik halfopen gebied in, een variatie van bossen en grasland. Blijkt Bertembos te zijn. Schitterend parkoers en stevig golvend. Een kasseitje dat ik ken van Paradijske zet mij een verdieping lager af. Blijf door het golvend bos lopen tot een manège. Even langs een drukke steenweg en ik duik onder de baan door. Loop een dijkje langs een uitgedroogde beek en ben plots weer bij de start. Heb de tijd voor een drankje en een laatste lokale lus. Zachtjes klimmen langs achterafjes de Ijzerenberg op. Vervolgens door open landschap langs een fietspad en aarden weg, plateau lopen met uitzicht op Gasthuisberg en de torens van Leuven. Bertembos komt opnieuw aan bod. Pittige afdaling in het groen en dan tergend traag klimmen naar de watertoren. We zijn met z’n zessen om adem te happen tijdens een relatief vlakke bosstrook en duiken vervolgens via een hobbelpad terug een verdieping lager. Ben daar niet zo goed in en laat mijn maatjes gaan. Kom weer bij het tunneltje onder de drukke baan uit en loop uit over de dijk langs de droge gracht. Hoog tijd voor de trein van 17:39.   

  Ben enorm tevreden over mijn Vlaams-Brabantse tweedaagse en zeker de tocht van vandaag. Was een schitterend en pittig parkoers, een prima organisatie ook, kortom een absolute aanrader !   

  FOTOREEKS

  14-04-2019 om 19:58 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:old time stappers, winksele
  >> Reageer (0)
  13-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.04.2019 wsc Langdorp te Gelrode

  Ik ben tot mijn verbazing de enige wandelaar op bus 335 van Leuven naar Aarschot. De Pinguins hebben de tocht vanuit Gelrode nooit op het niveau van hun andere wandelingen gekregen wat de deelnemers betreft.  Er is nochtans geen reden voor want van hieruit kunnen ze prachtige tochten aanbieden. Vanaf de bushalte is het een ruime kilometer stappen tot de startlocatie. Herken de omgeving niet omdat ik voor het eerst achterom de parochiezaal binnen kom. Groetjes aan het Lydie team en moeizaam inschrijven, de barcode van mijn lidkaart is haast onleesbaar geworden. Bammetje eten en op pad voor 30 km. Een eerste keer langs de stemmige dorpskerk, deels opgetrokken uit ijzerzandsteen en dan de Bergstraat haar naam eer laten aandoen. Het eerste aarden pad van de dag voert mij naar de Eikelberg. Eigenlijk een duin in het Hageland. Loop dan ook een hele tijd vlak, hoog en droog, met prachtige vergezichten nog leuker nu er heel wat berk gekapt is. Niveautje zakken en de bushalte van daarnet passeren. Ik stap richting Rotselaar. Gevarieerd parkoers vanaf de spoorbaan. Soms wat villa’s dan weer velden of bossen, beekjes tussendoor. Er staat een staalblauwe hemel maar ‘op’ de wind voelt het fris aan. Kom opnieuw bij de spoorbaan uit en beklim de Hensberg, op en neer. Fruitbomen tonen stilaan hun bloesems en verspreiden subtiel hun zurige geur. Belooft voor volgend weekend in Borgloon. Ik passeer de Moedermeule, een verplicht nummer in Gelrode. Wielrenners doen massaal hun ding in omgekeerde richting. Terug naar de start nu, de eerste, lokale lus zit er op.

  De innerlijke mens versterken en weer op pad. Gewoon rechtdoor tot Schaapsvijver en het Kloesebos. De natuur twijfelt er tussen winter en lente. Struikgewas oogt al fris groen, hogere bomen zijn nog in winterse pauze. Ook de heidestrook is nog in rust. Ik passeer een eerste keer een dierenkerkhof en stap vervolgens ‘klimmend’ onder de A2 door. Loop door akkers en kom er Roger en zijn dame tegen. Korte guitige babbel en vort met de bok. Tijdje villa’s kijken, hoog en droog en dan naar Nieuwrode duiken, zowat halven dans. Er staan nu 9,2 km op het menu. Aanvankelijk dwars door akkers en vervolgens op en neer langs holle wegen. Terheideveld, dat is grondgebied Holsbeek, ik stap dan naar Houwaart en weer de steenweg over. Mag kasteeldomein Horst in. Heerlijk flaneren langs dreven tot het eigenlijke kasteel van de Rode Ridder. Vervolgens door het open terrein en de kasseitjes van de Guldendelle. Dwars door de nieuwbouw van Sint-Pieters-Rode dan en dokkeren over kasseitjes naar een kleiner kasteeltje. Vervolgen door een nattige bosstrook tot akkerland waar de boer voor landelijke geuren zorgt. Vanaf de Grote Losting is het huisjes kijken tot de laatste pauze in Nieuwrode.

  De laatste loodjes dan. Langs de kerk van Nieuwrode en een werf richting weilanden met een zee van paardenbloemen. Lekker pittig klimmen in een holle weg met begeleiding van wat witte hemelse vlokken. Kom uit bij de lokale voetbal en ga een heel eind parallel de A2 beton lopen van bewoning naar groen. Duiken dan naar Hellegat, onder de A2 door en weer omhoog in het groen. Genieten van prille bloesems en tenslotte over veldwegen de duik naar Gelrode City. Ik zet meteen koers naar de bushalte. Het was weer eens reuzeleuk wandelen bij de Pinguins.        

  FOTOREEKS

  13-04-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:wsc langdorp, gelrode
  >> Reageer (1)
  07-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07.04.2019 Cracks Wolvertem te Meise

   Ik ben op zoek naar wat extra wandelkilometers en Louis en zijn maatjes van de Cracks doen mij in dat opzicht een leuk aanbod, een marathon vanuit Meise liep ik nog nooit. Om zes uur trek ik de huisdeur dicht en reis over Brussel-Noord en Vilvoorde naar de startlocatie, nauwelijks 50 meter  van de bushalte. Broodje gehakt, dat gaat er bij een Brusseleir altijd vlotjes in en op pad. De zon vecht met de ochtendlijke nevels als ik over de brug van de A12 stap en aanvankelijk villa’s mag bewonderen. De 43 duikt de velden in bij Groenveld met de basiliek van Grimbergen als mikpunt. Wegenwerken, een kasseitje, we zijn in Grimbergen en volgen een beekje tot de stelplaats van De Lijn. Nog meer kasseien, merkwaardige huizen en dra de kortere afstanden oppikken. Het is behoorlijk druk tijdens de lange trage klim door de akkers naar Beigem. Heb ruim 8 kilometer in de benen en ga weer voor een broodje met in de drukke zaal.

  Volg nu een steenweg richting Humbeek. Veldweg dan met het gebulder van Brussels Airport op de achtergrond. Lange rechte paden tot het zeekanaal en dan langs het water tot Verbrande Brug. Simpel maar toch ook wel leuk wandelen. Heb een lus van 10 km te goed. Raymond (cravatte) waarschuwt voor ontbrekende pijlen. Loop de brug over en langs bedrijf Caterpillar richting Eppegem. Mag dan genieten van een groene bosrand en vervolgens de rietkragen van laagstaand water, kilometers lang. Ik vermoed een zijtak van de Zenne, dit is echt haast zomers genieten ! Kasteel Eeltveld is mijn keerpunt, een kasseitje met platanen en dan de akkers in. Maar eerst een korte pauze op een bankje. Leek ik aanvankelijk alleen, plots zijn we met z’n zessen om de terugweg naar Verbrande Brug aan te pakken. Puur beton met af en toe een beekje als afwatering, afstandstraining, mijn collega’s hebben T-shirts van Bornem aan. Nog een strookje kanaal en ik ben in de rustpost waar Katrien plots voor mij staat.

  We nemen ruil de tijd om bij te praten, was ook alweer lang geleden. Zij vertrekt finaal haar maatjes achterna, ik besef dat mijn tijd te krap wordt voor de marathon. Zal dus maar de 30 km volgen. Duik de velden in voor een lange rechte lijn langs achterafjes met ontluikende meidoorn. Passeer de Veldkantkapel en een kasteel bij Diegemput om het Lintbos in te stappen. Heerlijk slingerpaadje in het lentegroen met heel wat vrolijk fladderende citroenvlinders en uitzicht op de abdij van Grimbergen. Lange trage klim dan aan de rand van akkers tot de laatste pauze in Beigem.  Heb nog een uurtje voor de boeg. Langs de lokale voetbal en een kasseitje de akkers in. Er dreigt onweer. Zachtjes klimmen langs de Hazepoot met een prachtig vergezicht reikend van Verbrande Brug over de basiliek van Grimbergen tot de ‘bollen’ van Brussel, heerlijk. Achterafjes voeren ons terug naar de A12 en het centrum van Meise. Ik heb er zo’n 36 km opzitten en ben echt wel tevreden over deze tocht, er zaten een paar ontdekkingen in. Ben moe, val in bus en trein een paar keer in slaap, maar stap deze keer wel correct in Leuven uit . Weekendje van ongeveer 70 km, ik ben op de goede weg.   

  FOTOREEKS

  07-04-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Cracks, Meise
  >> Reageer (0)
  06-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06.04.2019 Tervuren Bos

  Tiental wandelaars op de bus bij Leuven station, bijna allemaal WSP op een paar uitzonderingen na waaronder Jacqueline en uw dienaar. Driekwart uur en we zijn aan de schoolpoort voor de start van ons jaarlijks Tervurens wandelavontuur, traditie moet er zijn. We wandelen vandaag richting Duisburg en Leefdaal, heb het nooit anders geweten. Klim met clubmaatje Nestor door de lokale witte wijk  richting oudere villa’s. Steek een tandje bij want wil zo graag 32 km lopen en stap naar het Arboretum. Genieten van hoge bomen en de toeristische dreef. Willy uit Mortsel en z’n vrouwtje zijn ook weer van de partij. Passeer Ghislaine en een kasseitje zet mij terug af in de bebouwing van Tervuren, netjes voorbij de bus van de Lachende Klomp. Eerste pauze na net geen 6 km en dus te vroeg voor mij. Verdiepingke zakken tot een paar vijvers en vervolgens een uitloper van Zonïen in. Langgerekte vijvers volgen en nog meer winters beukenbos. Er heeft een hardlopers wedstrijd plaats met als motto ‘EESTI’, blijken Estlanders te zijn, moet kunnen aan de Brusselse Rand. Loop de bebouwing van Duisburg binnen en vervolg met de Ten Hertswegen, een heerlijke holle weg langs bolle akkers. Even op en neer en pauze in Duisburg met vele bekenden, waaronder de broertjes De Keyser, krollenkop loopt al terug 25 km, ik ben er blij mee.  

  Na een ruime pauze vanwege de vele babbels terug op pad voor het tweede deel. Immer gerade aus Duisburg uit hoog in het landschap en vervolgens door de akkers randje Vossem. De vroege patat steekt in de grond. Puur beton ja, maar schitterende nevelige vergezichten. Gevederde vrienden zijn mijn gezellen. Doldwaze kievieten, vrolijk zingende leeuweriken, schrille kreten van fazanten. Ben de enige die geen of nauwelijks geluid maak. Brede Weg stuurt mij kilometerslang door het landbouwlandschap zonder ook maar iets of niemand tegen te komen. Finaal daal ik een holle weg af, de Hellenberg tot het centrum van Leefdaal waar ik de rustpost van Pallekeshof oversla.  

  Loop langs een prachtige kerk dwars door het dorp en draai weg van beton bij ’t Boske. Heerlijk dreefje tot kasteel en kerk en dan het Voerwegje op. Wordt kilometers lang genieten stroomopwaarts het riviertje langs een heerlijk wandelpad. Wat is dit een mooie tocht ! In Vossem moet ik weg van het water, loop door open veld. Na de bebouwing een pracht van een vergezicht en zacht klimmen in het landschap richting Duisburg. Ik neem een pauze bij een bankje. Krijg gezelschap van een Ollandse Stroboer, gezellige babbel. Hij vertrekt weer voor mij.  Ik sla de Duisburgse rustpost over en dokker over een kasseitje het open terrein in met wat serres. Passeer een nieuwbouw zone, de achterkant van een golfterrein en een militaire basis. Duik Zoniën in middels een kasseitje en verderop de Isabelladreef. Een holle weg loodst mij naar de kasseitjes van de Wolvenweg en de laatste pauze in centrum Tervuren.

  Ik loop gelijk door en kom een dametje tegen die haar mobieltje verloren is. Na drie keer bellen vindt ze hem terug in het struikgewas. Hierdoor mis ik wel een splitsing en herstel. De parkoersmeester speelt nu met de vijvers van Tervuren en de omliggende bossen. Wisselt steeds af tussen paden langs de toeristische plassen en het bos. Heerlijk vind ik dat. Finaal komen we natuurlijk uit bij de muzikale fontein en de eindmeet. Ben moe maar tevreden, dit was één van de mooiste tochten die ik ooit vanuit deze locatie wandelde.  Reis met de Antwerpse Ollander terug naar Leuven. Gezellige babbel tot het station.

  FOTOREEKS

  06-04-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Tervuren-bos, Tervuren
  >> Reageer (0)
  31-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31.03.2019 Heidetochten te Gooik

  Konijntje sukkelt weer met de lage rug. We houden krijgsraad en besluiten de 50 km van Gooik maar te vergeten. Vermits Annie voorgelopen heeft kent ze de mooiste stroken en bouwen we een eigengereid parkoers van 27 km. Het is erg druk om 09:00 in Guuk, onder meer omdat er net een bus uit Boezinge aankomt. We gaan op pad. In tegenstelling tot gisteren is het behoorlijk fris en staat er een gure oostenwind. Meteen klimmen de weidse akkers tegemoet. Draaien om het mooie kasteel van Saffelberg en vervolgen onze weg langs menig onverhard achterafje tot de kerk van Lombeek. Volgen dan het Moeliebeekpad, gaan wat klimmen en dalen. Een schuin pad langs een weiland is niet echt mijn ding, ben niet zo’n technische stapper. Bereiken tenslotte de Ninoofse Steenweg. Netjes bij het groene licht oversteken en dan zakken langs de bewoning tot de merkwaardige kerk met groenige bol op de toren. Eerste pauze in Strijtem het is er behoorlijk druk.  Annie & Chris hebben hun werk om de vele clubmaatjes te begroeten. Aan helpende handen heeft deze vereniging duidelijk geen tekort.  

  Terug op pad dan, zoals gezegd eigenwijs want meteen de 50 km 2de maal volgend. Langs het Koetshuis en door een bosje. Mottigen Bever haalt ons in en loopt uiteraard vrij snel door. We lopen hetzelfde fietspad als gisteren , langs het geboortebos tot de Ninoofse Steenweg. De drukke baan over naar links, gisteren was het naar rechts. Gaan klimmen, aanvankelijk tarmacsgewijs en vervolgens een keienpad tot de windmolen van Zeppos. Altijd leuk om dat jeugdsentiment weer te kunnen oprakelen. Zwerven door weidse akkers dan tot het Berchembos. Er zit een verraderlijke afzink in die ik absoluut niet graag loop. Spring dus van boom tot boom, tot jolijt van Chris. Daslook heeft nog geen bloem, bosanemonen en hyacinten komen al wel verspreid piepen. Lekker klimmetje dan over een smal pad tussen beukenhaag en mini beekje richting Neigembos. Paarswit is hier al nadrukkelijker aanwezig, zalig ! Vervolgens de trappen af, goed voor een niveauverschil van 24 meter weet Chris. Mijn links knie vindt het niet leuk en protesteert een poosje. Lopen verder langs een bosrand, het zonnetje boort zich stilaan door het grijze zwerk. Er wacht een stevige opdracht, de Woestijnstraat en zijn prachtige Woestijnkapel. Hé,hé dit is pittig. Chris kraakt, nog steeds een gevolg van zijn ladder incident. Ik stap verrassend vlot tot boven, verbaas mezelf. Door het open land gaat het nu naar Den Haas, een bloeiende afspanning met onder meer een uitgebreide bierkaart. Daar kunnen we niet aan weerstaan, het wordt Chimay Rouge voor Annie, natuurlijk Orval voor Chris en een Quadrupel La Trappe voor mij. Het is alsof er een engeltje op mijn tong plast. Intussen grappen met De Jef, hij kan het ook niet laten mij in de mangel te nemen.

  De laatste loodjes dan. Lange rechte pad met heerlijke vergezichten. We zakken langzaam richting centrum Gooik. Net voor de finish worden we nog eens weggestuurd langs watertjes en weilanden. Lopen een strookje van een oude tramzate en passeren daarbij de extra controlepost om de ‘zeurzakken’ te betrappen. Een ideetje dat Chris helemaal niet vreemd is. Strookje vlak tarmac en dan gaat het langs de flank van de Kesterheide. Lekker op en neer door het groene land en dit is de makkelijkste kant. Over de boer zijn erf, een strookje bewoning en dan wacht er ons nog een heerlijk biotoopje, zalig. Dwars over een bolle akker met verdort wintergroen gaat de reis verder. Een laatste strookje vals plat en we duiken langs een plaveizenpad naar de finish. Op 200 meter van de meet haak ik achter zo’n steen en maak onzacht kennis met moeder aarde. Iedereen schrikt maar het is gelukkig zonder erg. Beetje geschaafde knie en verder niets, gelukkig maar. Nagenieten doen we uitgebreid in overvolle zalen. Naast mij zit een dametje uit Beerse met ijszak op de enkel, voet verzwikt maar ze kan er wel op staan. Lijkt wel een ziekenboeg het hoekje van de zaal waar wij zitten. Heidetochten mocht vandaag ruim 2.100 wandelaars begroeten en dit was dik verdient, zegt dat Patrick het gezegd heeft !       

  FOTOREEKS

  31-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Heidetochten, Gooik
  >> Reageer (0)
  30-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30.03.2019 Pajotten te Roosdaal

  Door werken aan het spoor is Giesbaarge slecht bereikbaar deze ochtend en dus pikken mijn maatjes me op aan de achterkant van station Ninove. Zijn zodoende binnen het kwartier in Roosdaal op de Ledeberg. Een parkeerplaats zoeken duurt er even lang en ons opwarmertje is een kuitenbijter van een kilometer of zo. Hebben drie etappes van ongeveer zeven kilometer voor de boeg. Konijntje gaat er meteen vandoor vanuit een druk beklante zaal, de mannen volgen aan een gezapiger tempo. Dalen de heuvel af met uitzicht op de molen van Zeppos aan de overkant van de vallei. Lopen in U-vorm door de vallei, het eerste been een tarmac door de velden, het tweede been een fietspad langs een bosrand, geboortebos. Al beton zegt Chris een beetje misnoegd. De boer zorgt voor de welgekende landelijke geuren en vanaf de Ninoofse steenweg krijgen we eindelijk wat wilgenpaadjes aangeboden. Er volgen weer straten en een kasseibaantje tot de rustpost in het centrum van Roosdaal. Beetje een afknapper deze eerste etappe.

  Na het drankje meteen een smal pad achterlangs de mooie kerk. Duiken een vallei in met weilanden en prachtige dorre rietkragen. Heerlijk flaneren door de natte Pamelse meersen, wat een contrast mat daarstraks ! Komen uit in Liedekerke en stappen vrijwel meteen weer de weilanden in. Opnieuw heerlijk wandelen in het groen van de Palitsebeekvallei. Blijkt dat de Heidetochten hier morgen ook hun ding doen maar dan in omgekeerde richting. Kwestie van bij de les te blijven met al die pijlen. Het is intussen wel heerlijk wandelen bij een heus zomers temperatuurtje, puur genieten dus. Wat achterafjes, opnieuw weiland en een paadje langs een beek. Afsluiten doen we met een stevige klim langs een kasseitje tot de overvolle startzaal. Een heuse parel deze tweede etappe.

  Terrasje doen en wegwezen voor de afsluiter. Opnieuw de heuvel af en vrij snel wandelen langs akkers en ros gespoten grasland. De heuvel op dan en toch wat huisjes kijken in Borchtlombeek. We zijn verdacht snel opnieuw hoog in het landschap en kunnen genieten van prachtige vergezichten. François heeft nog wat in petto. Duikt een verdieping lager om ons door een bos terug potig op het hoogste niveau te brengen. De eindmeet is in zicht, het is al wat rustiger in de zaal. Was eigenlijk een leuke tocht met drie totaal van signatuur verschillende omlopen. In feite wel een goed idee, al lopen wij natuurlijk liever door de meersen dan de straten. Morgen wacht Guuk. Aperitieven doen we ‘oep den hof’ winderig is het er wel maar toch ook met het nog steeds weldadig zonnetje. 

  FOTOREEKS

  30-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Pajotten, Roosdaal
  >> Reageer (0)
  24-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24.03.2019 Adeps à Holleken

  Tot mijn niet geringe verbazing kom ik Jacqueline & Luc tegen in Bruxelles-Midi. Ook zij reizen naar Holleken om een Adeps te bewandelen. Je kan ze ook echt wel overal verwachten ! Pijlen vanaf het perron en Luc meteen in overdrive, hoeft voor mij niet heb de ganse dag voor 20 km. Hollebeekstraat Ferme Holleken, was vorig jaar een parel van een pittige tocht. Dame aan de inschrijving zegt dat er vier verschillende parkoersen zijn, ben benieuwd. Bij volle zon start ik met een eerste kasseitje op en neer richting Linkebeek. Onderaf het centrum langs enkele kapellekes richting Hoek (Rode). Mooie holle weg dan , Brabantse kassei uiteraard en langs weilanden. Opvallend veel maretak in de bomen, schitterend. Laat mij verleiden door een verliefd koppel hand in hand en kom op de 5 km terecht.  Domme toch, oude dwaas keer ne kier were ! Het parkoers voert naar Beersel met een uitzicht op ‘altitude 100’ het hoogste punt van Brussel. Duik het groen in langs een beekje en overwin enkele bomen geveld door de storm. Klimmen dan maar weer langs Heesterken en vervolgen over golvend veld. Ik vind het parkoers makkelijker dan vorig jaar. Kasseitje niveautje lager naar Solheide en de 20 km gaat zijn eigen weg duikend naar de Laureinsborre om er weer van weg klimmen.

  Is zowat den ‘halven dans’. Heerlijk paadje nu langs de Zevenbronnen tot de gelijknamige vijvers. Ommetje rond de plassen en dan stevig klimmend villa’s bekijken op grondgebied Braine-l’Alleud en Sint-Genesius-Rode. Ben zodoende weer in Alsemberg en pauzeer bij het busstation van de Drie Gapers. In de staminee zitten er twee en ik ben de derde … Zakken in het landschap tot de gerestaureerde papiermolen Herisem en dan langs de Losseweg hoog boven de vallei parallel lopen tot de gigantische kerk van Alsemberg. De twee  Gapers lopen er mij voorbij. Ben hier bekend met het parkoers, liep vorig jaar omgekeerd. Leuke klimmende holle weg, een strookje vlak tarmac en eindigen met een leuke bosstrook opnieuw met stormschade. J & C hebben er nog niet genoeg van en wandelen door tot Linkebeek. Ik heb een slechte dag en stap naar station Holleken. Tussen de Midi en Leuven val ik in slaap en wordt wakker …in Bierbeek, eerstvolgende halte Liège Guillemins ! Och ja, reis graag met de trein net als Kim.               

  FOTOREEKS

  24-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Adeps, holleken
  >> Reageer (1)
  23-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23.03.2019 Vier Op Een Rij Zedelgem

  Vandaag ben ik te gast bij Wim. In vervlogen tijden stapten wij de lange afstand in Wallonië maar zijn daarna elk onze eigen kortere weg gegaan. Ik stap van de trein in Zedelgem met Lokerse Marcel en zijn wandelmaatje, we reppen ons naar de startlocatie met zo’n tiental wandelaars. Scannen, broodje gehakt en weg wezen, het is al na tienen. Stratenloop in het begin met uiteraard een afdeling van bedrijf New Holland, anders ben je niet in Zedelgem geweest ! Na de industriezone Kemelwegel volgen winterse akkers. Rondom en dwars door woonwijkjes tot de eerste pauze in sportcentrum Groene Meersen na 3,4 km. Ik loop met een dametje gelijk door, weifelend, de bepijling is dun. We slaan er ons doorheen langs een blijkbaar recent afgebrande woning en een ast. Heirwegpad leest ik op een houten bord en we stappen rond een droog liggend moeras tot een steenweg. Ook hier was een pijltje meer welkom geweest. Nog een strook gewone straat en dan het Vloethemveld in. Eindelijk onverhard en genieten van heerlijke dreven. Terug tarmac dan richting Snellegem en door de weilanden. De boer zet gemotoriseerd zijn koebeesten af bij het malse gras. Bij de kerk besef ik de rustpost gemist te hebben  maar loop, dankzij mijn Adeps ervaring, gewoon door. Heb hier terreinkennis en stap middels een brug over de snelweg en Varsenare met zijn villa’s tegemoet. Eerste pauze in Het Anker na 14,4 km, moet kunnen.

  Bijtanken en L & L volgen, zij op pad voor een thuismatch van 50 km. De Kasteelbossen komen nu aan bod, althans vooral de rand ervan. Enkele beeldjes van het Beisbroek planetenpad en vervolgens de rand van domein Tudor, de E 40 is nooit ver weg. Steek de Torhoutsesteenweg over achter een vlot stappend hups dametje en vervolg door halfopen terrein dat mij onbekend lijkt. Frisgroen lentekleurtje voelt lekker aan. Kom uit in Tillegem en de villa’s van Sint-Michiels. Stap naar een vijver en dan linea recta langs akkers met een typische landelijke lentegeur. Hop weer de steenweg over en pauzeren in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken, mij totaal onbekend. Best aangenaam wandelen sinds Snellegem.

  De Kloekskes als gezellen aan tafel, een sappige mengeling van Westvlaams en Aantwaarps, toffe maatjes die 42 lopen vandaag. Pas maar op Patje, binnenkort kan jij ze niet meer volgen !! Nog een strookje groen en dan langs de Keunewegel rondom een vijver. Dwars door het domein OLV Bethanie en weer ‘genieten’ van de boerengeur van daarstraks. Villa’s nu en foutlopen, gebrek aan attentie en dunne bepijling, het moest er van komen. Achterafjes lopen en dan een tarmacje langs een bosrand, de Calverdreef. Gaan slingeren door nog kale akkers, pijlen zijn eens te meer schaars. Ik sla er mij moederziel alleen doorheen tot domein Ter Loo. Strookje groen en dan over een oude zate naar de Groene Meersen. Ik neem meteen de afslag ‘terug’ en kom in industriezone De Arend uiteraard bij New Holland. Even de supermarkt induiken en gewoon uitlopen naar het station. Weet het al jaren, Zedelgem ligt iets te ver van Brugge om er een supertocht van te maken. Heb toch iets nieuws ontdekt in Zevenkerken en dat vind ik leuk.    

  FOTOREEKS

  23-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:vieropeenrij, zedelgem
  >> Reageer (0)
  17-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17.03.2019 Adeps à Braine-le-Comte

  Het is vandaag weer tijd voor een Adeps wandeling. Rechtstreekse boemeltrein (S noemt dat tegenwoordig) vanuit Leuven naar Braine-le-Comte. Onbekend terrein voor mij en dus nieuwsgierigheid troef. Kilometertje lopen als opwarming door stille, vrij grauwe straten tot de startlocatie. Een héél grote school met basketbal zaal. Geen kaartje deze keer maar een tekst en op pad. Bij de eerste pijl gaat het al mis, meerdere wandelaars waaronder uw dienaar gaan de 5 km op. We herstellen snel en lopen het stadje binnen. Het is zonnig en winderig. Duurt ook een hele poos voor we uit de bebouwing geraken. Bij een oud kerkhof is het zover. Langs zijn verweerde muur duiken we de glooiende akkers in. Snel vliedende beekjes langs weerskanten de tarmacjes, geen veldwegen te bekennen. Klim in schuifjes steeds hoger het landschap in met steeds breder wordende vergezichten. De 20 km gaat er alleen vandoor bij Petit-Roeulx-lez-Braine. Ben op de top van de heuvel en geniet van een magistraal vergezicht nog meer uitgediept door hoge stapelwolken in wit en grijs. Dit is best wel leuk. Wandel nu een hele poos op een winderig plateau. Een duo joggers steekt mij voorbij, verder lijk ik alleen op de wereld. Boerderijen liggen ver uit elkaar en je hoort er zelfs geen hond. Duik een valleitje in en wordt even bekogeld door hemelse witte bolletjes. Ze lijken verdwaalt want het duurt nauwelijks een paar minuten. Opnieuw klimmen dan en een derde wandelaar blijkt heel wat sneller te zijn dan ik. Riviertje in de diepte, zicht op een dorp met dominante en mooie kerk. Ga er naartoe en blijken de Zenne en Steenkerque te zijn. Als ik het goed heb een deelgemeente van Tubize.

  Bij een splitsing van straten geen pijlen meer, wat gedaan ? Loop wat heen en weer, vind 20 km Adeps pijlen zonder kleur en dus heel oude exemplaren. Tout droit zegt een loper en weg is hij. Ik besluit de organisatie te bellen. Juist ja ‘tout droit’ en opnieuw La Senne over. Stoor mij al een hele tijd aan de te schaarse aanbreng van pijlen, is denkelijk met de auto gedaan. Voorbij een kapel en weer heel lang klimmen in het open land, tja 100 % tarmac. Op de kim uitzicht over een gemeente en tweetoren kerk, zouden we daar naartoe gaan? Neen dus. Even de chaussée dégradé delen met motards en dan terug moederziel alleen langs de paar huizen van Le Scaubecq. Leeuwerikjes zingen hoog boven de akkers hun mooiste lied, kieviten halen de gekste kapriolen uit om een kraai te verjagen. Krijg nu toch een buitje over me heen, deels opnieuw met hagel. Mag zowaar door een holle weg tot een op de draad versleten boerderij, haantjes en kippetjes waar je niet veel fricassée zal van maken, frêle doch vinnige diertjes. De tijd tikt weg, ik blijf maar heen en weer lopen door de landerijen. Snap hier niets meer van. Duik een dal in na een lopend dametje en klim finaal naar de bebouwing. Nog een paar straten en ik ben na 4 uur wandelen ter aankomst. Loop gelijk door naar het station en heb haast meteen een boemeltje naar Leuven. Weer eens geen succes een Adeps in Henegouwen. Schaars van pijlen voorzien, 100 % tarmac en kilometers die meer op miles leken. Och ja, ben bespaart gebleven van de voorspelde bakken water, een mens kan niet alles willen. Volgend weekend plan ik Zedelgem op zaterdag en Adeps Holleken op zondag. Deze laatste was vorig jaar echt wel zwaar maar magistraal. Tot dan …   

  FOTOREEKS

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:adeps, braine-le-comte
  >> Reageer (0)
  16-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16.03.2019 Wandelclub Paul Gerard te Beverlo

  Om 9:00 bij de kapper, drie huizen ver en om 09:44 op de trein, mijn favoriet vervoermiddel ondanks de kuren van de NMBS. Vlotte overstap in Hasselt en dan stapvoets door Zonhoven wegens storingen aan de overwegen, we kennen het liedje. WPG zorgt netjes voor een bepijling vanaf het station van Beverlo tot de goed beklante startzaal zo’n 700 meter verder op. Scannen en wegwezen voor twee lussen van een kleine 10 kilometer.

  Straten lopen langs onder meer een kerk met ronde beuk (buik). Het duurt mij wat lang alvorens ik de winderige straten kan verlaten. Eindelijk bosrand en vervolgens echt wild bos, genieten ! Waterpartijtjes en tussen duinen door stappen, mooi zo. Bij den halven dans even een strookje stille steenweg en dan onverhard vervolgen door half open terrein met nogal wat berk. Duik opnieuw de bossen in met heerlijke slingerpaadjes voorzien van massaal aanwezige en metershoge hulst. Loop langs een lange rechte straat de eerste lus uit samen met  Chris van VOS. Zeer aanvaardbaar dit parkoers.

  Sanitaire stop en op pad voor 10B. Weer een strook stratenloop waarbij 10A gekruist wordt. Prachtig intermezzo langs de Grotebeek die net nog onder het bruggetje door kan, hoog water !  Slingerend tarmacje dan naar de volgende bosstrook. Fietspad en nog wat huizen. Vrouw zoekt hond, Chris heeft hem gezien en een boodschap gelaten maar het diertje is nog niet terecht. Ik stoom door het volgende bos in. Loop over van die heerlijke smalle paadjes door een gevarieerd isotoop van loof en spar. Felgroen mos zorgt hier voor de vrolijke noot. Anders dan vanochtend heel wat bomen die vorig weekend de zondagsrust letterlijk namen en … blijven liggen zijn ! De wandeling wordt een lange ‘steeple chase’. Stilaan kom ik terug in de menselijke aanwezigheid. Even op de klok kijken, ik heb 9 minuten voor 700 meter tot de trein, gas geven dus. Treintje komt zo, treintje komt laat …wegens werken aan het spoor is de dienstregeling gewijzigd, heb halfuurtje pauze op het desolate perron van Beverlo maar haal vlot mijn verbinding naar Leuven. Avontuurlijk … 

  FOTOREEKS

  16-03-2019 om 20:15 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:paul gerard, beverlo
  >> Reageer (0)
  10-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10.03.2019 Horizonstappers te Pellenberg

  Net als gisteren geld plan B vandaag. De trein naar Aalst heeft 30 minuten vertraging wegens ‘voertuig op het spoor te Ezemaal’ en ik red het dus niet tot de Euraudax in Aalst. Gelukkig is er internet en kan ik gelijktijdig naar Pellenberg met De Lijn. Ben trouwens niet alleen, een klein groepje wandelaars loopt in het dorp naar de nog stille startlocatie. Inschrijven en wegwezen, aanvankelijk voor een lokale lus. Hoog in het landschap de Lastberg af en een eerste bosstrookje in met vlonders. Maretakken alom bij de bomen rondom het ziekenhuis en een eerste bui over onze ‘verdoemenis’. Er lopen nogal wat mensen fout bij het park ook rondom het kasteel en ik doe daar mijn voordeel bij. Had de lage pijl ook niet gezien. Het Koebos nu, vettige paden door een parkachtige omgeving, schaatsen. Ik kan niet goed mee met de groep, kuiten zitten nog van Tubize gisteren in de spieren. Ik ploeter mij door het groen en zet vervolgens mistroostig door het open land, copieus begoten met hemelvocht. Maar zie, na regen komt zonneschijn en ik kan vrolijk de gladde Sollenberg beklimmen, al is ie dan behoorlijk vettig door de modder. Uitbollen wat de eerste etappe betreft nu over tarmacjes langs het Herendaelhof tot de startlocatie. Ik beslis gewoon door te lopen, gewoonte van Adeps. Stukje steenweg en dan bij een metershoge haag het veld in bij geel gespoten gras. Volgende schaatsbaan tot een bosrand. Het waait intussen stevig. Zakken middels een kasseitje en vervolgens een stratenloop naar Linden. De Bovenstraat doet mij stevig op mijn adem trappen. Vanaf de watertoren terug door het geploeter naar de basis en de rust in Linden, zowat halven dans en met vele Ijsetrippers, Ghislaine op kop.

  Neem een langere pauze dan gewoonlijk en trek mij opnieuw op gang voor de lokale lus. Langs wijnranken stilletjes de bosrijke heuvel op. Keer merkwaardig op mijn stappen terug en een steenweg over. Ander deel van het Lindenbos dan wat ik ken. Stilletjes klimmen en langs vlonders lopen, toch wel hoog in het landschap. Het parkoers wordt pittig. Op en neer door holle wegen, diep ingesneden. Stormschade ook waar een klimop omvallende boom er bij ligt en een stroomkabel heeft mee naar beneden getrokken. Zonder verdere schade lijkt het mij en ik kan gerust doorlopen. Kom in een open vlakte uit met prachtige vroege bloempjes van kerselaars en struikgewas. Loop langs akkers, beek en fietspad tot de abdij van Vlierbeek, heel leuke en verassende omzwerving. Fietspaden dan door het open en gelukkig Leuvens droge land tot een bosstrook bereikt wordt. De bossen van kasteelhoeve de Beauffort en weet de rust nabij, gewoon de steenweg aflopen tot de merkwaardige kerk.

  Wordt er ontvangen door Patrick & Linda uit Halen. Krop in de keel , tranen in de ogen, Patje is aan het genezen van de vreselijke ziekte, ze zijn allebei FORMIDABLE. Ben zo blij hen te ontmoeten en ze lopen warempel de 30 km ! Zij vertrekken op de lokale lus en dan ontstaat er onrust in de zaal.  De brandweer is stroken van het parkoers aan het afsluiten wegens stormweer. Ik beslis het parkoers te verlaten en naar Kessel-Lo en Leuven te lopen langs de steenweg. Kom zodoende P & L opnieuw tegen want wandel langs de abdij van Vlierbeek. Kan hen nog een stevige knuffel geven, hebben ze wel verdiend. Richting station nu waar vrijwel alle treinen zijn afgeschaft wegens het noodweer. Bedenk bij mezelf, alle nadeel heb zijn voordeel , ben heel vroeg thuis.  

  FOTOREEKS

  10-03-2019 om 20:54 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Horizonstappers, Pellenberg
  >> Reageer (0)
  09-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.03.2019 Les Roses Noires Tubize

   

  Gisteren de verkenning van onze eerste tocht 2019 gelopen vanuit Ottenburg. Wilfried heeft er werk van gemaakt en leuke nieuwe stroken toegevoegd waar zeker de 8 & 25 km hun profijt gaan mee doen. Ik heb alvast genoten. Plan A voor vandaag was een Euraudax in Lommel maar werken aan het spoor vanwege Infrabel hebben daar een stokje voor gestoken. De marathon van Tubize dan maar, op uithouding trainen in plaats van snelheid. We stappen met drie Vlamingen van de trein, waarvan twee een plannetje Google Maps mee hebben. De derde blijkt een ex-Ijsetripper te zijn maar ik vergeet zijn naam te vragen. Onze wegen gaan uiteen, we lopen verschillende afstanden.

  Langs le stade Leburton volg ik een leuk riviertje. Het zwerk is grijs maar de treurwilgen vertonen al het eerste groen en vinkjes geven van katoen. Lijk geen goede benen te hebben vandaag, wordt ‘op slecht karakter’. Passeer de vijvers van Coeurcq en stap onder het spoor door voor een tarmac retourtje. Bij de lokale ‘balle pelote’ meteen een potige helling, ik kreun. Zakken door een akker dan tot een sociale woonwijk waarbij een dametje mij terug roept, ben te ver op een steenweg. Klimmen dan opnieuw langs ‘naakte’ platanen tot de eerste pauze, cafeetje na een uurtje toch wel tempo maken. Langs dezelfde woondozen van daarnet en dan een strookje steenweg. Dalen vervolgens in het weidse landschap langs akkers en woningen tot een strookje ‘wild’, het geurt er heerlijk naar daslook. Een brug loodst mij over een kanaal bij Oisquercq en dan volgt weer een potige tarmac klim. What goes up must come down, en ik zak naar Clabecq langs de steenweg die het Dutroux-paleis herbergt. Pijlen vind ik nog nauwelijks loop maar gewoon door tot het dorpscentrum en kan daar de volgende café rust vinden. Zwak deze tweede etappe.

  Er komt nog heel wat steenweg aan te pas in de vallei van de Hain al probeert de parkoersbouwer groene extraatjes toe te voegen. Na de zoveelste pittige klim eindelijk bos en weiland. Ik loop samen met drie Luikenaars op een deel van het Adeps parkoers van morgen. Maretak is weelderig aanwezig. Wandel naar Braine-le-Chateau, inderdaad met zicht op kerk en kasteel tot de volgende rustpost, waar ik clubmaatje Ghislaine ontmoet. De tijd tikt weg, ik pauzeer er niet. Maak mijn tweede fout van de dag en dus ‘kier ne kier weere’. Volg de steenweg naar het dorpscentrum en de -kerk. Wat achterafjes en dan stevig klimmen tot een kerkhof. Draai om de muren heen met een prachtig uitzicht over de streek en daal dan een verdieping lager over een kasseitje. Straten en ‘sentiers’ wisselen nu voortdurend af, op en neer en nog een keer. Verdomd pittig ! Bij een hoek van 270° maak ik mijn derde fout van de dag, ben niet bij de les. Hoog in het landschap loop ik nu langs bosrand en akkers. Het zonnetje komt stilaan het grijze zwerk verblijden.  Mag zakken naar Wauthier-Braine waar het even zoeken is naar de rustpost op het kerkplein. Vreemd, de Luikenaars die voor mij liepen komen een kwartier na mij aan. Het is wat met die bepijling vandaag, veel te ver uit elkaar en daardoor voor verwarring zorgend.

  Ben nu over de helft en vertrek bij een stormwind langs een diepe ‘zoenk’ in een bosje, ik mag klimmen. Ga een lange lus lopen rondom een afvalberg waaruit gas wordt gewonnen. Wat paardenweiden en een brug over een autostrade, ga weer de combinatie van paden en straten op. Zit hoog in het landschap en zak dus door een villawijk naar de vallei van de Hain. Linea recta door de akkers nu voorbij de Seigneurie Deschamps en zijn hoeve met donjon. Prachtig ! Loop midden een mini carnavalstoet de voorlaatste rust binnen, mijn Luikenaars zijn nog maar eens fout en ik begrijp ze. Die bepijling hé ! Er komt een man binnen die een rondje gelopen heeft, discussie op zijn Waals. Ik knoop de commentaren in mijn oren, ben een slimme ezel.

  Op pad dus, de volgende tarmac helling op en dan genieten van de Sentier des Fiefs in het groen. Kom op het beruchte punt uit en … loop perfect in de juiste richting ! Klimmen maar weer langs grasland en een kasseitje. Hoge bomen vangen veel wind en ik dus ook. Mag een eindje vlak lopen en daar ben ik niet boos om. De veldweg wordt holle weg, wordt golvende weg. De Luikenaars zitten mij weer op de hielen. Passeren een paar keer anti-tank restanten van 1939, die Koningshooikt met Wavre verbonden. Klimmen in een bosje, hoog in het landschap tot een oude hoeve en rusten bij Sint-Veroon. Nog een uurtje stappen voor de boeg.

  Duik het Lembeekbos in met paasbloemen in de bloei, één van de mooiste stroken van het parkoers. Loop vervolgens langs weilanden en een diep ingesneden beek richting Clabecq. Nog wat achterafjes en hupsakee het kanaal over. Passeer de ter ziele gegane Forges en riviertje la Sennette. Ken hier de weg, loop niet terug naar koning voetbal maar naar zijn maatje ‘den ijzeren weg’. Dit was niet echt de leukste tocht van het jaar. Veel te dun gepijld, veel beton en toch behoorlijk potig. Ander en beter dus.    

  FOTOREEKS

   

  09-03-2019 om 21:24 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:roses noires, tubize
  >> Reageer (0)
  03-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03.03.2019 wsc Langdorp te Aarschot

  Het begint te regenen als wij op weg zijn naar Aarschot. Het is triestig weer als wij uit de auto stappen. Mijn maatjes beslissen er een summier tochtje van te maken. Het weerbericht sprak vanochtend over opklaringen na de noen en dus volhard ik in de planning, ga voor de marathon. Annie en Chris zijn voor mij weg, ik babbel nog wat na met kennissen uit Herentals. Vertrek in een miezerig weertje langs de Demer en duik dan prachtige Demerbroeken in. Mmm, denk niet dat ik dit strookje al ooit stapte. Drukke steenweg oversteken en dan stilaan klimmen in het glooiende landschap. Tarmacjes en onverhard lossen elkaar af. Opnieuw de steenweg over en door open veld richting Rillaar, gemarkeerd door zijn imposante kerk. Ben ruim een uur onderweg. Stop even bij A & C en loop door. Weer een waterpartijtje over en dan klimmen de Konijnenberg op. Hijgend genieten boven op het duin en dan richting Achter Schoonhoven tot het stemmige kerkje van Langdorp. Ben 11 kilometer ver en het loopt lekker. Beslis dan ook door te gaan zonder pauze. De Adeps training werpt zijn vruchten af. Stap de Demervallei in zonder de rivier te zien, strookje glad in het begin. Blijf in Achter Schoonhoven en de Binneweg kilometers lang gewoon rechtdoor lopen over onverhard langs wei- en hooilanden. Zodra de 20 km mij verlaat ben ik moederziel alleen. Het hemelse nat verdwijnt stilaan en ik loop te genieten met als enige compagnons enkele paarden in hun wei. Richting Testelt gaat de reis al ken ik deze strook eigenlijk niet. Finaal moet ik de spoorweg Aaarschot – Diest over en stap de bossen van Wolfsdonk in. Spar en rosse varens voeren er de boventoon. Klassiek nogal wat straten om onder de kerktoren van Wolfsdonk te pauzeren ‘chez Roger’. Kom er clubmaatje Chantal tegen, ook op de 42 km.

  Al was het al een tijdje droog, als ik aan mijn retour begin wordt ik terug enkele minuutjes begoten. Het duurt een tijdje voor ik uit de behuizing ben, inclusief heen-en-weertje t.o.v. daarstraks. Sparrenbos dan met een kleurrijke ondergroei van mossen. Berk en heide zijn het zanderige vervolg rond de lokale windmolen. Ik stoom door naar den IJzeren Weg en loop er een tijdje parallel me. Het valt mij intussen op hoe lief de Pinguïns voor hun gasten zijn vandaag, er zitten nauwelijks hellingen in het parkoers. Nu komt er een pittige vanaf de Witte Weg. Ik sleur mij slingerend naar boven en blaas uit op een lange strook spar plateau. Finaal terug zakken naar de rustpost van Langdorp, heb nog ruim 14 km voor de boeg en loop noch steeds lekker.

  Beetje verwarrend deze terugweg met vele splitsingen. Nochtans, als je netjes de parkoersbouwer volgt is er geen probleem. Maar een wandelaar kan zo verdomd betweterig en ijdel zijn, ik ken hier de weg ! Samen met een tweede wandelaar bereiken we veilig de Demer. Hé, weer een strook die ik zelden bewandelde. Onder een winderige natuur slinger ik heerlijk stroomopwaarts de rivier, genietend !  Bij de Hompelstraat de akkers in en even klimmen langs de Helleweg, duik naar de volgende vallei met de kerk van Rillaar als baken. De Kerkvoetweg stuurt ons de beemden in tot de rustpost. Ik stuur een mailtje naar Chris, tof tochie !

  Groeten aan Erwin en Frans en op pad voor het laatste uurtje, ik verwacht vuurwerk. Langs de mooie lokale kerk en dan de Molenstraat op, zachtjes klimmen. Tot mijn verrassing vervolgens onverhard en vlak, wat zijn de Pinguïns braaf vandaag. Zachtjes klimmen dan langs weilanden tot een sparrenbos. Zit plots hoog in het landschap bij Leiberg. Stevig dalen door het statige bos met nog één geniepige knik om in Aarschot stad uit te komen. Ik volg nog even in dalende lijn maar loop niet terug naar Bekaf. Zet koers naar het Begijnhof en station, scheelt ‘em gauw een halfuur tot een uur eerder in Leuven. BNLW wacht op mij ! Ben heel tevreden over deze alternatieve tocht wegens het wegvallen van de rustpost in Everbeur. De nieuwe combinatie Aarschot – Rillaar – Langdorp – Wolfsdonk bood nieuwe stroken parkoers die zelden bewandeld worden. De afwezigen hadden ongelijk vandaag. 

  FOTOREEKS

  03-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:wsc langdorp, aarschot
  >> Reageer (0)
  02-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02.03.2019 Burchstappers te Borsbeke

  We spreken af om op de noen in Giesbaarge. Chris moet in de namiddag werken en Annieken en ik gaan een toertje wandelen in Borsbeke. Niet evident om daar te geraken want De Koers heeft voorrang. Om 13:00 steken we van wal voor zo’n 23 km. Gaan eerst de grote lus lopen en houden de lokale 6 km als reserve afhankelijk van hoe Chris het er van af brengt met zijn opdracht. We stappen samen de spoorweg over bij station Herzele en gaan de heuvel op naar Ressegem. Duiken dan de akkers in met kieviten in dolle scheervluchten, de eersten die ik zie dit jaar. Konijntje dribbelt stilaan van mij weg, logisch toch. Ik hou ze een tijdje in het vizier tot wat straten en ben ze dan plots kwijt. Loop opnieuw akkers in en daal vervolgens huisjes kijken, geen Anny meer te zien ! Ik passeer een bosje, zie wandelaars van links aansluiten, hier klopt iets niet. Na een uur stappen belt mijn maatje mij op, waar ik blijf ? Ik begin te begrijpen dat ik niet op weg ben naar rustpost Aaigem maar naar de startzaal ! We spreken af dat elk zijn eigen ding doet. Ik baal als een stekker ! Later zal blijken dat ik een heen-en-terug fout gelezen heb.

  Drankje in de startzaal en ik vertrek voor de lokale lus van ruim 6 km. Klimmetje langs de lokale voetbalhelden en dan de akkers in met mooie vergezichten. Drentel over en weer langs velden en bosjes. Vind een doorsteek die mij toelaat een drietal kilometer twee keer te lopen, inclusief een klimmende holle weg in het Rot van Sint-Lievens-Houtem. Bij het beeld van De Romein koers ik dan naar de straten van Borsbeke met merkwaardige verkeersremmers : een boompje, een haag en … en zitbankje ! Gekker kan je het niet bedenken !

  Ik wacht op mijn maatjes in de startzaal en pik er clubmaatjes Christine & Noël op, is altijd dollen. Was eigenlijk een stevige baaldag, maar met toch ook een paar positieve nootjes. Chris is als een handige Harry door Ninove geflitst en is netjes rond 17:00 in de startzaal. Ik passer mijn avond in Giesbaarge en dezer dagen mag de Geuteling er niet ontbreken, stevige kost geserveerd als dessert door onze cheffin.      

  FOTOREEKS

  02-03-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Burchtstappers, Borsbeke
  >> Reageer (0)
  24-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24.02.2019 Euraudax te Lokeren

  Ik heb deze week getwijfeld, Raymond en Jeroen meteen achter elkaar, kan ik dat wel aan. Ben zo makkelijk door de opdracht van Raymond geraakt dat ik zaterdagavond overtuigd ben, ik ga naar Jeroen. De treinuren zijn wat ongelukkig, samen met Nadia en een man uit Mons zijn we een uur te vroeg in startlocatie De Dam, een prachtige fitness & cafetaria van recente signatuur. Polleken en Jeroen verwelkomen ons hartelijk. Ik lees op mijn gemakje de gazet. Zie tot mijn verbazing Diane & Rudy, Chantal en wandelmaatje uit Bornem binnen drippelen. Verder veel volk dat er gisteren ook bij was natuurlijk. Gaan met 60 wandelaars op pad. Het tempo is netjes en gelijkmatig. Wat huisjes kijken tot een drukke steenweg en dan … de meersen in. Hagemeersen lees ik op een bord. Tarmacje tussen hoge rietkragen door, moerassig gebied. Nestel mij in het midden van de groep, lekker in de cadans al zit er geen extra versnelling in de benen. We zwerven richting E17 en grondgebied Zele. Strookje akkers en weilanden en dan weer de meersen in nu Durme genoemd, rivier waaraan deze tocht opgedragen wordt zo blijkt. Is een verdomd mooi en zonnig landschap over nu grotendeels onverhard. Ik doe hier en daar een ‘klappeke’, loop meestal toch op mijn eentje te genieten. Uiteindelijk gaan we weg van het water en dwarsen hooiland. Passeren een mooie Sint-Jozefkapel met houten beeld en stappen naar gehucht Sint-Anna Waasmunster en zijn prachtige witgekalkte kapel. De rustpost na 11 km bestaat uit twee kleine volkscafeetjes. Ik posteer mij in mijn eentje op een heerlijk zonnig terrasje.

  Na de pauze gaat het feest gewoon door. Strookje steenweg om weer bij de Durme te geraken en hupsakee de grasdijken op. Laag water overigens, de Schelde-getijden komen tot hier. Brede rietkragen dus en vettig aangeslibde oevers , pareltjes in het stralende zonlicht. We stappen vervolgens langs enkele plassen waarvan een medewandelaar weet dat ze ontstaan zijn door zandwinningen voor de aanleg van de E17. Bij de grootste hebben we onze tweede pauze, een wagenrust met koekje. De laatste etappe voert ons tussen de waters  door en vervolgens langs nog winterse populieren mee met de Durme naar Lokeren centrum. We delen de paden met vele fietsers en wandelaars maar dat verloopt hoffelijk. Euraudaxers zijn attent bij zulke situaties. Merken in de meersen de eerste ooievaar van het jaar op, foeragerend op natte grond. Stappen vervolgens langs het statige marktplein van Lokeren met meerdere mooie gebouwen en stoppen nog eens één kilometer voor de finish. Tijd voor een borrelke en de uitreiking van meerdere schelpen. In de sporthal heb ik nog de tijd voor een Omer en reis met Nadia terug naar Brussel, al val ik onderweg in slaap. Bedankt André, Jeroen en het hele team voor deze prachtige wandeltocht, een raszuivere promotie voor het Euraudax stappen.

  FOTOREEKS

  24-02-2019 om 21:01 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Euraudax, Lokeren
  >> Reageer (0)
  23-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23.02.2019 Euraudax à Auderghem

  Nadia wordt mijn reisgezel vanaf de metro in Brussel-Centraal. Ze weet te vertellen dat we een stads-Euraudax gaan wandelen vandaag. Ik ben nieuwsgierig, stap sowieso in mijn ‘pays natal’.  Cafeetje l’ Arrosoir is te klein, ik doe een terrasje tot de start. We starten voorbij de eerste GB ooit in België meer dan 50 jaar geleden en vervolgens door de vallei van de Woluwebeek. Parken Senty & Ten Reuken tot de koperen, nu leegstaande, building van de Royale Belge. Avenue de la Fauconnerie en dan naar de groene luiken van l’Archiduc, kom een paar keer tot op 200 meter van het ouderlijk huis ! We duiken naar het Reigersbos, stappen langs trappen tot de stelplaats van de STIB bij DELTA. Lopen aanvankelijk langs de univ. tot nieuwbouw Chirec, ziekenhuis en winkelcentrum tegelijk. Vervolgens de  Waverse Steenweg op, voorbij de oude kazernes van leger en gendarmerie tot ‘la Chasse’, een winkelcentrum uit vervlogen tijden en onze eerste rustpost in een verweerd café. Wat is dit voor mij allemaal nostalgie ! Puur genieten dus.

  Na de pauze een beetje minder bekend terrein, door Etterbeekse bewoning naar de prachtige kerk Saint-Antoine en de Pont du Germoir. Duiken dan langs de typische bewoning van deze omgeving naar de vijvers van Elsene en Place Flagey, het vroegere NIR ofte de BRT. Op zaterdag is er een exotisch voedingsmarktje en we lopen er even door. Gaan dan straten lopen richting Saint-Boniface, het gemeentehuis van Elsene en de rand van Matongé Een korte passage door een winkelcentrum dompelt ons helemaal onder in de Congolese cultuur. We passeren de Porte de Namur en zetten koers naar de Koninklijke Protestante kapel van Leopold I. Toch wel leuk dat Raymond regelmatig historische uitleg geeft bij de plaatsen waar we voorbij komen, zelfs als echte Brusselaar leer ik vandaag veel bij. Lucia vraagt een extra pauze aan bij de klok van de Kunstberg, wil het manneke van 13:00 zien tevoorschijn komen. We stappen daarna verder boven Brussel-Centraal naar het Warandepark, tussen parlement en koning. Even pauze, drankje van Antoine en zijn team.

  We vervolgen richting station Luxemburg waar Armeniërs een stille optocht houden en doorkruisen de gebouwen van de EEG.  Passeren ook het metrostation Maalbeek en stappen bij het Ambiorixplein langs een prachtige woning geïnspireerd door architect Horta. Wandelen naar het Jubelpark dat we bereiken bij een moskee. Lopen onder de bogen door en koersen door een winkelcentrum en vervolgens stille straten, de veertig wandelaars lopen stilaan in groepjes, worden moe. Ik positioneer in groep twee, waar ik best tevreden mee ben. We stappen door de Fransciskanesserenhof naar de Tervuursesteenweg en het park van Woluwe. Lekker flaneren langs waterpartijen maar ook wel golvende paden. De oude spoorbaan op dan, lekker vlak tot de Waverse steenweg en de finish. Met Nadia reis ik terug naar Brussel – Stad, denkelijk zijn wij morgen bij Jeroen in Lokeren weer gezellen.  Pure nostalgie vandaag en dat doet deugd.

  FOTOREEKS

  23-02-2019 om 21:10 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  Tags:euraudax, auderghem
  >> Reageer (0)
  17-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17.02.2019 Witloofstappers te Berg

  Makkelijk reisje vandaag al is het een kombinatie van trein en bus. Steek al om 08:42 van wal in de Torfbroeklaan te Berg. Het Torfbroek dus, een eerste wild bosje met een dun speklaagje op de paden. Het heeft nog gevroren vannacht maar de dooi treedt meteen in onder een weldadig zonnetje. Bos wordt weiland, boven onze hoofden de statige grijze vogels die zich zachtjes laten uitglijden tot Brussels Airport. Door het Listerveld zetten wij koers naar Nederokkkerzeel. Vettige bosstrookjes wisselen steeds weer af met akkers en soms een streepje beton. Vier kilometer op de teller, te vroeg om een pauze te nemen en ik loop door. Een betonnen fietspad loodst ons het dorp uit en het Silsombos tegemoet. Natte omgeving en soms is het wel ploeteren. Komen bij de Zwarte Madam, merkwaardige naam voor een nattige zone. Heerlijk wandelen overigens toch wel echt naast de vlonders en door halfopen natuurlijk landschap. Het bos wordt vervangen door een graspad langs een diepliggende, snel vliedende en glasheldere beek.  Prachtige etappe zo ver. Nu komt er beton aan te pas, gewoon landelijk en ‘rechten doore’, met een gracht aan weerskanten de weg. Bij een kasseitje gaan de grootste afstanden hun eigen gang. Nog enkele grasgroene veldwegels en ik kom aan bij het Park van Relst en mijn eerste pauze na zowat 11km wandelplezier.

  Ben hier compleet onbekend en ga er ook nog eens een lus maken. Ga dus een blanco veldje op mijn wandelkaart opvullen vandaag. Passeer een bizarre kerk met toren op een zijkant en stap dan over een betonnen fietspad tot een drukke steenweg. Vogelzang noemt de overkant en dat verdient zijn naam vandaag. Onze gevederde vriendjes geven van katoen terwijl ik langs de villa’s loop ‘linea recta’. Spechten doen hun best, tok, tok, is hier iemand thuis ? Laat de bebouwing achter mij en loop het Weisetterbos in. Heerlijk flaneren tussen beuk met her en der een beetje spar. Zoals altijd in deze regio mag het waterloopje niet ontbreken. Ga dan de dijk op van de Leuvense vaart. Futen dobberen nonchalant op het water. Ik deel het pad met vele fietsers. Passeer een jachthaventje en het sas. Een eindje verder duik ik opnieuw de landelijke wegels in die mij zullen afzetten bij het terrasje in Relst.

  Wordt bij mijn retour naar Nederokkerzeel verrast door een fris briesje dat dwars over de open akkers jaagt. Is nog steeds lekker lenteweer voor midden februari uiteraard. Loop langs een bosrand rechtuit met aan de rechterhand een leuk meanderend helder beekje. Bij de lokale golfterreinen gaat het linksom een tijdje tarmac lopen en huisjes kijken. Even een lekkere spekpauze en dan weer beton langs een kasteel met de kerk waar we naartoe moeten als vergezicht. Krijgen nog een lekker ommetje cadeau. Aanvankelijk graspad en vervolgens de blubber en vlonders waar je deze keer best niet naast loopt. Pik een aantal Ijsetrippers op en blijf dus langer dan gepland ‘hangen’ bij de laatste rust.

  Tempo maken dus maar over de laatste 6,8 km. Een strookje akker, palletten als hulpmiddel in het natte bos. Passeer een waterkasteel grondgebied Erps-Kwerps en duik dan de weidse vlakke akkers in. Gewoon een halfuurtje met z’n allen stappen met uitzicht op kerktorens en de controle van de luchthaven. De Witloofstappers verwennen ons nog met een jeneverke en deze mooie tocht zit er op. Ik ben op tijd voor de geplande bus … die zijn kat stuurt. Weg trein dus in Haacht en 55 minuten zonnebaden op een verlaten perron.  Bof maakt mij niks uit, twee leuke en zonnige tochten gelopen dit weekend. De knietjes doen wat moeilijk door de snelheid van uitvoering. Komt wel goed met denkelijk twee keer Euraudax volgend weekend bij Raymond ‘cravatte’ en Jeroen.      

  FOTOREEKS

  17-02-2019 om 18:36 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Witloofstappers, Berg
  >> Reageer (0)
  16-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16.02.2019 Euraudax Sint-Amandsberg

  Midden de week verander ik mijn planning, ga voor het onbekende op zaterdag. Moet vanuit Leuven naar Gent-Sint-Pieters om in de Dampuurte te geraken. Nadia (Bxl) is mij voor maar ik raak haar spoor bijster. Loop een zonnige N70 af tot de startlocatie van het Heilig-Kruis in Sint-Amandsberg, leuke zaal naast moderne kerk. Nog meer bekenden hier met o.m. Steven (Malinois), Kristel en Jeroen (was het nu D’ermonde of Aalst ?), Polleke natuurlijk en Ronny (Torhoet), om er maar enkelen te noemen. Met 82 wandelaars starten we aan deze eersteling, een heus succes. Gaan voor drie maal acht kilometer en een beetje.

  Al ben ik dan een snelle starter, ik trap meteen op mijn adem en ben niet de enige. Lijkt eerder op 6,5 dan 6 die eerste straten. Weet niet goed wat ik van mijn conditioneel peil moet denken en beslis Ronny als leidraad te gebruiken. Zolang ik bij hem kan blijven in het midden van de groep zit het snor. Midden de stratenloop even langs een parkje met vijver, Westveld. Ik vind mijn ritme en loop vrolijk mee door de zonnige dag.  We hebben een voorloper die zowat 50 meter vooruit loopt en aandachtige baankapiteins in de stille straten. Beton lopen ja, maar ik merk dat we van kasteel tot kasteel wandelen, ben bij de les. Stilaan ook onverhard langs wilgenlaantjes en een bidplaats, het wordt leuker. Passeren een eerder sobere kerk en een statig stadhuis met park  en duiken de ‘meersen’ lees akkers in. Komen bij een grote plas uit, het Damvalleimeer en de eerste rustpost in een sportcentrum. Mmm, ben benieuwd naar het vervolg terwijl ik een zonnig terrasje doe, op 16 februari nota bene !

  Na een pauze van 40 minuten rondden we nog een strook van het meer en duiken opnieuw de meersen in. Een strook tot letterlijk op de draad versleten vlonders trekt het wandelgild op een lint. Vooraan wordt er niet gewacht, ik vecht mij terug in de eerste groep, leuk dat ik dit kan. Even pauze in de Meerestraat grondgebied Laarne en dan voorbij een paardenmelkerij de blubber in. Weer op een lint en weer vecht ik mij terug bij de hoofdmacht door puur natuur, een nat gebied dat ik ken van Postiljon. Ik hou nu eenmaal van blubber ! Over een hakselpad dan en aan de babbel met Nadia. De hoofdmacht houdt halt, de kloven tussen de stappers worden te groot. Wel een parel van een etappe deze tweede. Paar straten en tweede pauze ‘chez pol’, drankje en koekje, even de spiertjes laten rusten. Ben echt goed bezig tot nog toe, wat biedt de derde ronde ?

  Ga aan de babbel met Lucia & Steven en zak wat weg in de groep. Wandel intussen langs een mooie oude Schelde-arm met brede rietkraag en nauwelijks water. Onverhard bij de Vrouwewegel en zijn geknotte wilgen, ik ruk nog eens op in de groep, bewust als test. Raak aan de babbel met iemand uit het Heuvelland, toch wel mijn lievelingsstreek dankzij een zekere G.W. Begin moe te worden maar doe nog een ruk voorwaarts in een villawijk. Ronny is nog steeds mijn mikpunt. We eindigen de tocht door het mooie parkbos van de Rozebroeken. Ik slenter vervolgens naar het station. Ben tevreden, dit was een leuke tocht, geen topper maar gewoon goed. Is voor herhaling vatbaar.

  FOTOREEKS

  16-02-2019 om 19:15 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Eurauudax, Sint-Amandsberg
  >> Reageer (0)
  09-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.02.2019 Pascale For Ever te Tessenderlo

  Mijn planning voor dit weekend lag vast. Zaterdag kort tochtje in Evergem en zondag sinds lang nog eens een 50km in Elingen, maandag rustdag. Helaas de weer- en werkgoden tonen zich van hun slechtste kant en boycotten mij. Den ouwe is en blijft flexibel en wijzigt de planning naar zaterdag Ssenderlo, zondag rustdag en maandag werken i.p.v. woensdag. Beetje vervelende reis vanochtend want in Diest is de bus net weg als de trein uit Leuven er aankomt. Uurtje wachten dus net als dorpsgenoot Luc. De snoodaard probeert mij bij de kerk van Tessenderlo de verkeerde kant op te sturen maar ik heb terreinkennis en zijn plannetje mislukt dus.

  We gaan elk apart op pad voor een tien-tien-tien tocht zoals het hier altijd is. In de eerste kilometers en bij een wind als een zotte fluit, villaatjes kijken. Dan duiken we het bronsgroen eikenhout in. Spar wordt al eens afgelost door frêle jonge berk. Het is zonnig en dus geven de vinkjes van katoen. Wandelen door een strookje van chalets naar de volgende sparrenzone. Komen zodoende in de verspreide bebouwing van Schoot uit. Net dan schut Ons Heer een eerste keer zijn pamper uit, het duurt gelukkig maar een paar minuutjes. De tarmac van Zavelberg loodst de wandelaars naar de uitkijktoren bij Ter Scoete. Zijn nu echt wel in domein Gerhagen, waar ik onder de deskundige begeleiding van Mamma Jeanneke mijn revalidatie liep na mijn open hart operatie in 2003.  We gaan met z’n allen zwerven door de bossen. Passeren een ondergroei van rosse varens, stappen rond een  weiland en krijgen nog een strookje berk cadeau. Bij de Peerdenposterij verlaten we het groen en gaan enkele tarmac laantjes lopen. Aan één kant van de weg is de puiten opvang reeds aan de gang. Bij een OLV Grot opnieuw het bos in, ik weet de rustpost ’t Schoolhuis nu echt wel dichtbij. Kan er een eerste keer bijpraten met Linda & Charles.

  Tweede etappe dan, langs de huizen van Schoterheide terug naar het sparrenbos. Aan de overkant van een drukke steenweg ruil ik Limburg in voor Vlaams-Brabant en zelfs even Antwerpen. Wandel op grondgebied Everbeur en dus even Veerle. Aanvankelijk lange rechte paden, vervolgens de eerste vennen en stroken geel pijpenstrootje en donkere heide. Krijg een prachtig uitzicht op de abdij van Averbode en keer dan weer door de bossen de Merode. Her en der wordt er geplagd om heide terug tot zijn recht te laten komen. Stap langs de Bierhoeve en maak dan een ruime, zanderige omzwerving rond het grootse ven van dit biotoop. Wordt daarbij getrakteerd op een pittig buitje. Deert niet, dit is echt wel heerlijk wandelen. De steenweg over en terug in de bossen van Gerhagen, Limburg dus. Een nog ruime omzwerving tussen sparren door en een tweede en laatste pauze in ’t Schoolhuis. Opnieuw met Linda & Charles overigens.

  De laatste etappe loop ik met Luc. Aanvankelijk dwars door de sparrenbossen met redelijk wat ‘kap’ richting Jagershuis en visvijver. De parkoersmeester doet ons een prachtig stuk heide en een dicht begroeit ven cadeau. Steenweg over in Schoot en dan de ‘bocages’ in. Meestal onverhard wandelen langs vele weilanden en een strookje jong bos. Luc heeft een stevig tempo en ik moet aanpassen, wat mij lekker lukt. Uitlopen door enkele straten dan en met een fikse regenbui als uitsmijter. Vanbuiten zijn we dus nat, nu nog vanbinnen. We reizen samen terug tot Diest. Luc neemt de bus naar Leuven ik de trein, al wonen we nauwelijks een kilometer van elkaar. Ieder zijn ding.

  Was eens te meer een leuke tocht vandaag bij fatsoenlijk weer. Plan voor volgende week twee dertigers in Linkhout en Berg, als de wandelgoden mij gunstig gezind zijn.

  FOTOREEKS

  09-02-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Pascale for ever, tessenderlo
  >> Reageer (0)
  03-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03.02.2019 Adeps à Auderghem

  Het contrast met gisteren kan niet groter, ik kan uitslapen, hoef maar een uurtje te reizen en het is een stralende ochtend. Startlocatie Saint-Julien is nauwelijks 200 meter verwijderd van metrostation Delta. Ik zie het meteen, ander parkoers dan vorig jaar. Geen park van Woluwe maar meer richting Bosvoorde, mon village de jeunesse. Het kriebelt ! Broodje ‘thon’ eten en op pad. Stap onder een griet van een zon de Boulevard des Invalides af tot de woonhokjes van wijlen Etrimmo. Heb die nog weten bouwen toen ik kind was. Verslik mij even in de bepijling door de lage zon en het mijmeren in jeugdsentiment. Naar Place Pinoy gaat de reis. Hier werd vroeger balle pelote (kaatsen) gespeeld, nu huist er een belangrijke klant van mijn twee laatste werkgevers. Kom bij de Vorstlaan uit na  twee kilometer huisjes kijken. De 5 km gaat de parken van het Woluwedal in, de anderen klimmen stilletjes door straten naar de lokale witte wijk. Hier verwijderde ik ooit pijlen voor de Ijsetrippers tot mijn vingers stokstijf stonden van vrieskou en nattigheid, was mijn eerste ervaring als pijlenmannetje ! Na 3,9 km bereik ik de toenmalige rustpost van mijn club en kan langs de kasseitjes van de Blankendelleweg het Zoniënwoud in. Ben aangenaam verrast, er ligt nog veel sneeuw. Had onderweg ook al wat gladde partijtjes overwonnen.

  Schitterend gezicht meteen, de witte ondergrond overgoten door stralende zonneschijn. Draai van het kasseitje weg een helling op en mag verder door half bevroren, half modder, een pad improvisatie van onze gastheer, net als vorig jaar. Het bruine blad van frêle jonge berk oogt rossig in het prachtige zonlicht. Ik laat mijn tempo een beetje zakken, wil puur genieten en ontstressen van de druk van het zijn. Zowaar een betonbaantje in dalende lijn en dan het prachtige Varensvoetpad, één van de mooiste slingerende holle wegen van het woud. Een specht timmert zijn noenmaal bij elkaar, vinken zingen hun hoogste lied, zalig ! Bij een ster van wegen kiest onze gastheer voor de Tamboerdreef, heb 7,9 kilometer in de kuiten. Dra volgt het Bunzingenvoetpad, weer zo’n beauty slingerend langs een beekje goed gevuld met smeltwater. Even pauze langs de vlakke Mezendreef. De 15 kilometer gaat naar rechts richting Bosvoorde, de 20 kilometer naar links richting kapel van Welriekende. Uiteraard volgt de Kapeldreef en de Berenweg, heerlijk golvend op en neer door het schitterend winters landschap. Hier ben ik meer dan ooit thuis ! Ik stap richting Groenendaal maar reik zo ver niet, kier ne kier were langs het tarmacje van de Graaf van Vlaanderen. Daal dan het Heidebloemvoetpad af en weet dat ik bij de Bezemhoek uitkom. Coin du Balais 12,8 kilomètre lees ik op het bord. Heuveltje op, heuveltje af, nog steeds in bos tot de heerlijke straatjes van le Vieux Boitsfort. Kom bij het Bosvoordse boswachtershuis uit en zet koers naar Le Repos du Chasseur, mij bekend als Charles Albert.

  Einde van het bosparkoers meteen en vanaf het watervalletje flaneren door het Park Tenreuken en zijn grote vijver, ben op enkele honderden meters van het ouderlijk huis. Steek de Vorstlaan over en klim naar de naoorlogse sociale woonwijken van Floréal (gele luiken) en Archiducs (groene luiken). Passeer daarbij de school waar ik in het frans en onder de leiding van een Westvlaamse non mijn kleuterklassen doorliep. In de kerk had de uitvaartdienst van mijn grootvader plaats. Allemaal emoties. Het grote leegstaande gebouw van de Place des Archiducs wordt gerenoveerd … in het rood ! Kan in mijn ogen niet, moet historisch groen zijn ! Trapkes af nu, terug naar Etrimmo en Les Pêcheries, de vijver van het Reigersbos. Trappekes op tot metrostation Beaulieu, mijn opdracht zit er op. Schitterende en sentimentele tocht die ik zeker en vast volgend jaar opnieuw loop. En toen … was er Elingen, wie weet ?         

  FOTOREEKS

  03-02-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Adeps, Auderghem
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!