NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • 14.07.2019 Stroboeren Merksem
 • 07.07.2019 IJsetrippers Overijse
 • 30.06.2019 Adeps à Bousval
 • 28.06.2019 MESA à la-Roche-En-Ardennes
 • 27.06.2019 MESA à Sainte-Ode
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Nederbelgopstap

  07-07-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07.07.2019 IJsetrippers Overijse

  Geen wandeltocht voor mij dit weekend maar een eigen organisatie van de IJsetrippers. Begin er op zaterdag aan rond 07:00 in Leuven met een trein richting Etterbeek. La Grande Boucle noopt mij tot ‘bizon futé’ in mijn reisweg. Busje komt zo, busje komt zo, busje komt zo ? Ja, busje heeft vertraging en rijdt maar tot Jusekes-Eik ! Ben net op tijd voor maatje Wim en de eerste opdracht, pijltjes hangen in het bos. Langs de Onze-Lieve-Vrouwe-Weg tot de splitsing van de niet verkende verkorting van de 4 km. Twijfels bij ons beiden en we doen iets, we zien later wel. Vlotjes verder pijltjes hangen, we babbelen voortdurend over wat en hoe, we maken het de wandelaar makkelijk. Zijn een heel vlot duo. Waar de 4 km terug aansluit zijn we het eens, dit klopt niet ! Onze krijgsraad duurt langer dan anders, we zijn beiden in gedachten verzonken. Terugkeren naar het probleem zegt Wim en dat doen we. Verdorie, twee parallelle paden nauwelijks 50 meter van elkaar. Wij kozen voor één, moet twee zijn. Met vereende krachten de nodige correcties maken, the masterpiece van Wilfried moet correct van pijltjes voorzien zijn ! Vlotjes uitbollen dan door de Jachtdreef tot De Bosuil. We leren elke tocht weer bij, vooral met het plaatsen van STOP tekens die wij nu van Adeps hebben overgenomen.

  Wim woont op het parkoers van La Grande Boucle en reist naar huis, ik blijf een paar nachten in Jezus-Eik slapen. Lekker slaatje calamares in De Bosuil en ik ga weer op pad, parkoerscontrole. Wilfried vraagt of ik mee de set-up van toog twee wil doen voor morgen. Ik ben flexibel, keer ne kier were, samen met Francis afspraken maken want ik heb hier geen ervaring mee. We ruilen ijskasten en meubel om glazen te plaatsen tot een praktische opstelling. Zondag zal blijken dat ik een paar beginnersfoutjes heb gemaakt bij het vullen van de frigo’s, moet kunnen. Zie toch dat het volledige team verder geroutineerd het zaakje onder controle heeft. Lekkere steak tartaar als avondeten in de Bosuil en dan … Vive le vélo.

  Zondag om 08:00 ontbijt in Hotel Soret en dan meteen naar ‘the duty’. Wifried heeft assistentie nodig. Op lus 1 blijkt er verwarring te zijn bij een bocht naar links. Rugzak met materiaal en ik ga op pad, weet exact waar het euvel is. Mmm, is een 05 voor 09 markering, ik maak er 15 voor 09 van met technische hulp van Natuurvrienden Zoersel, waarvoor mijn dank. Terug naar de startlocatie … voor de tweede opdracht, er zijn pijlen weg op lus drie, die van Wim en mijzelf. We snappen niet waar en op aangeven van Wilfried loop ik tegendraads en vraag advies aan de wandelaars. Kom niet uit de antwoorden en neem de parkoerscontrole erg breed. Net als Wilfried belt vind ik het probleem. Schandalig ! Ik ben echt boos ! Bocht van 90° helemaal aan het uiteinde van het parkoers waar de voor-pijl, de volledige rechter bocht en de na-pijl verwijderd zijn ! Dit is gedaan door een kenner !  Ik herstel en loop met het plannetje via een kortere weg terug naar De Bosuil.

  Sluit opnieuw aan bij Marina & Wim aan toog twee. Pik hun ervaringen op en we werken ons de ganse namiddag door de vele leuke wandelaars. Twee togen op één locatie, dat zijn we niet gewend en ik spreek af met Francis hoe we dat doen qua consolidatie van de drankbakken. De logistieker in mij komt boven. Dubbelcheck met Jacqueline, het ziet er goed uit. Een hele groep helpers blijft lekker eten in Den Bosuil, ik ook natuurlijk. Een paar Brugse Zot en  opnieuw Vive le vélo, ik blijf nog een nachtje bij Soret. Leuk sober hotelletje trouwens. Na het ontbijt meteen op pad, pijltjes uit het bos halen. Mieke en Roland beginnen er aan als ik gedaan heb. Vervolgens de bus naar Delta. Shit, vanaf hier rijden er geen treinen meer naar Leuven, heb dit fout ingeschat. Brainstormen op mijn eentje en een kwartiertje lopen tot station Etterbeek, langs ’t Plein van de ULB-VUB, coté Chirec. Tijd genoeg om ongezond een dubbele hotdog binnen te spelen en dan rustig af te reizen. Het was een bewogen weekend, maar ik hou daar wel van, doet mij mijn eenzaamheid eventjes vergeten.

  07-07-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:ijsetrippers, jezus-eik
  >> Reageer (0)
  30-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30.06.2019 Adeps à Bousval

  Gisteren dagje rust genomen na een toch wel hete en pittige MESA, nagenieten dat ook, ben echt wel tevreden over mijn prestatie. Vandaag dan weer die andere wandelliefde Adeps à Bousval. Is een prachtige streek tussen Ottignies en Nivelles, vallonée et boisée. Heb geluk in station Ottignies, bus vertrekt één minuut na dat ik er aan kom. Heel toffe chauffeur trouwens die mij zowaar afzet voor de deur van de startschool ! Het is al heet om 09:00 maar er staat ook wat wind, zal wel lukken. Booke eten en op pad langs  la Dyle Romane en dan middels een holle weg hoger in het landschap. Granen begrenst met schitterende rode papavers. Kom er twee Hanskes tegen, kan je overal verwachten dit koppel in de Walen. Fototoestel is nukkig, dan maar zonder. Wat tarmacjes lopen door het groen, de 20 km mag er even alleen vandoor. Riviertje La Falise volgen en dan zachtjes opwaarts door het hoge gras tot een eerste bosstrook. Nog hoger langs een bietenveld tot la Chapelle du Try de Chêne, kapel in the middle of nowhere. Kilometers lang over het warme landbouwers plateau nu, it is hot !  Les Kajoes, ja natuurlijk, parkoers voor Siske ! Ik laat de korte afstanden achter mij en sluip naar het bos. Heerlijk fris en mooie diepe holle weg die ik mag afdalen. De Dyle en een Ravel over en dan pittig klimmen naar een witte hoeve. Er rondom loopt een kasseitje duikend naar een doorsteek onder een drukke baan. Klimmen maar weer langs de Sentier de Laloux, tussen tarwe en patat in bloei, verderop letterlijk tussen de bieten. En het blijft zo maar op en neer gaan. Sentier de Draye zet ons af bij een bos en de 20 km gaat zijn eigen gang. Nog 9 kilometer te gaan.

  Stap door een nat bos en mag nog eens klimmen. In de open ruimte oogt het zwerk donker. Is er onweer op komst ? Herken plots de omgeving van eerdere en andere Adeps tochten. Loop nu wel omgekeerd. Lange rechte strook langs een maïsrand en genieten van vele prachtige varens. Duik een bos in ,ook al in omgekeerde richting van vroegere tochten, puur genieten. Even zakken in het landschap en een mij onbekend beekje meepikken tot een vijver met natuurlijke overloop. Klimmen dan maar weer en mensen die hun honden uitlaten een paar keer kruisen. Ik puf als ik bij een grote hoeve uitkom en weer mag zakken langs een holle weg. Loop vervolgens op een richel hoog boven La Cala, beekje mij welbekend. Ik weet, nu wacht er een lange trage klim die overgaat van asfalt naar puur natuur. Dit parkoers is toch echt mijn ding wel ! Terug het plateau op en golvend naar de laatste kapel van de dag, ik ken het met mijn ogen ‘toe’. Langs een mooie holle weg zakken naar het dorp. Stemmig dorpskerkje met kassei en uitbollen tot de school. Bus is net weg dus genieten van twee Bousval Blonde.

  Uurtje later weer op pad. Heb geluk in Ottignies ben net op tijd voor de trein naar Leuven. Alle deelgemeentes van Genappe, ze mogen in de agenda van de wandelaars niet ontbreken ! 

  FOTOREEKS

  30-06-2019 om 19:43 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Adeps, Bousval
  >> Reageer (0)
  28-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28.06.2019 MESA à la-Roche-En-Ardennes

  Was het aanvankelijk mijn bedoeling in Ollomont te blijven tot zondagochtend ik heb gisteren eens alles op een rijtje gezet. Vraag aan Siske of ik met hen vandaag terug naar Halle kan reizen. Heb toch wel veel te doen wegens verslagen van de MESA en BNLW. Hij is meteen akkoord en dat vind ik prachtig, heb hem en Linda leren waarderen als aangename mensen dezer dagen. Vertrek dus met de late shift vandaag maar kan in La Roche toch al om 07:15 op pad voor de laatste 32 km. Heel rustige start over een lommerrijk tarmacje langs de Ourthe en camping Benelux, het is zowaar frisjes ! Zachte klim dan om over technische paadjes terug naar het water te dalen. Een paar kilometer heerlijk flaneren stroomopwaarts een klaterend bergbeekje. Passeren daarbij een steengroeve in werking. Hé wat is dit makkelijk voor La Roche maar ook wonderlijk mooi. Twee keer moeten we letterlijk door de beek, springend van steen naar steen en dan volgt het echte werk. Klimmen, klimmen en nog eens klimmen de Col de Hausire op tot het monument ter ere van Claudy Criquelion, 498 meter boven de zeespiegel. Ik heb het overleeft ! Wordt beloont met een ‘half maantje’ op het plateau. Jonge den, een zee van roze vingerhoedjes en een fantastisch uitzicht, dit is genieten. Stilaan zakken over een pad tussen jonge populieren en dan weer een klimmetje langs statige sparren. Maar de daling naar de Grote Halte wordt ingezet. Bij een waterpost pikken we de kortere afstanden op en stomen met z’n allen door het bos naar de rustpost in Maboge. Het is er berendruk. De militaire worst en een paar drankjes, ik sluit aan bij Siske die vandaag slechts 16 km loopt, hij moet straks nog een paar uur rijden. Kom er ook vroegere werkmaatjes Marina & Ronny tegen, altijd een leuk weerzien.

  De laatste loodjes dan. De helling die ik vreesde valt best mee. Aan een klein percentage de heuvel op en de 32km krijgt een leuk smal paadje cadeau. Oppassen voor de vele boomwortels ! Weg nu van het roze, de varens en de bramen in bloei we zoeken het weidse warme landschap op. Heb vanmorgen een gratis petje kunnen bemachtigen en dat zet ik geen seconde af, voelt goed en koel aan. Het parkoers blijft golvend en loopt over tarmacjes langs stille dorpjes zoals Thimont en Roupage. We duiken nog eens een sparrenbos in en het wordt zowaar vlak. Ben ik al een paar keer over de ‘kajoes’ gestruikeld, deze keer ga ik op een neutraal lijkende plek echt plat. Medestanders zijn meteen bij mij, niks aan de hand beste vrienden, het was een ‘dérapage controlé’. Ben wel steeds voorzichtiger met de vele hindernissen onder onze voeten. Er zijn geen markeringen meer elke vijf kilometer en ik heb dus geen gevoel hoe ver ik nu eigenlijk wel ben. Stap de open ruimte in, daal een eindje door het hoge gras en het zoveelste sparrenbos. Mag nog steeds genieten van weidse vergezichten en spaarzame bebouwing. Door een dorpje en nog een pittige, zei het korte klim. Op naar  Hives en zijn laatste waterpost. Nog 3 km zegt een meestappende militair. Aanvankelijk nog eens vlak bos en dan stilaan naar La Roche zakken.  De echte afdaling is geen spek voor mijn bek. Hoog % en ‘des kajoes partoes’, ik vorder dan ook heel behoedzaam in het zweet mijns aanschijns en laat de vele militairen maar huzarenstukjes uitvoeren om recht te blijven. Oef, ben beneden, uitbollen nu door het stadje en zijn winkelstraat. Siske en zijn vrouwtjes doen een terrasje, wensen mij meteen proficiat. Samen met Hennie loop ik naar de finish, zij steekt mij een hartelijk hart onder de riem, merci meisje. Ik keer terug naar het terrasje, we pikken de militaire parade nog mee en gaan rijden. Linda & Siske zijn zo vriendelijk mij voor mijn deur in Leuven af te zetten. Ben echt blij met mijn prestatie, 128 km Ardennen in erg warme omstandigheden, ben toch gelukkig dat ik dit nog kan. Heb ook weer een paar echt toffe mensen leren kennen. L’Amitié par la marche is ook bij de Heidetochten geen ijdele uitspraak. Merci Linda & Siske, dit was echt wel een aangename kennismaking.       

  FOTOREEKS

  28-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:la roche, mesa
  >> Reageer (0)
  27-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27.06.2019 MESA à Sainte-Ode

  Ondanks de waarschuwingen van Anny ga ik er van uit dat dit de makkelijkste dag wordt. Starten doen we van op een weide buiten het dorp. Even een knikje naar de Ourthe en dan rustig klimmen naar het groen. Vanaf het hoogste punt in het bos loop ik een eindje met voorzitter Jef mee. Ze zijn een ietsje te snel voor mij en ik pik mijn eigen tempo op. Door weilanden en een keienpad naar de ‘scannage’ en de langere afstanden gaan er vandoor. De tweede helling van de dag is eigenlijk een makkie, meer vals plat dan wat anders. Het is wel opletten geblazen met de vele boomwortels die evenveel hindernissen vormen. Merkwaardig, ik loop hier zowat alleen. Heeft de hitte van de afgelopen twee dagen dan zoveel slachtoffers gemaakt ? Geniet van de vele varens en vooral het prachtige vingerhoedskruid dat massaal aanwezig is. Loop vervolgens opnieuw in de open ruimte met prachtige vergezichten. Stille dorpjes ook en de vele runderen met stoere stieren en nieuwsgierige kalfjes. Her en der merk ik aanduidingen van een Compostella route. Bij het kerkje van Moircy steek ik een baan over en mag nog eens stevig klimmen door de velden, genietend van de fraaie omgeving. Drankpost bij de top, ik had niet anders verwacht. Loop nu langs hooiland en de rand van het bos. Kom Thierry tegen die aan het foerageren is. Rustig parkoers nu overigens om stilaan het bos in te trekken. Waden door het hoge gras naar de volgende open strook en opnieuw het thema van deze vierdaagse ‘ des kajoes’.  Toch wel vervelend die rollende dingen onder je voetzolen. Het is toch weer behoorlijk warm en de wind is op rantsoen. Wandel parallel een groene vallei naar het volgende dorp, Tillet. Daar hebben onze gastheren de centrale rust neergezet. Pauzeren bij Jef, genieten van een militaire worst en vrolijke vrienden begroeten waaronder Colette en Hugo. Anny & Chris hebben ook deze eerste lus gelopen maar gaan dan naar de 24 km.

  Ik stoom dus opnieuw door richting 34 km want zo lang is onze tocht vandaag. In schuifjes de heuvel op, een pittige hoor ! Krijgen met z’n allen een prachtig vergezicht cadeau met moderne windmolens op de achtergrond. Gaan weg van de andere afstanden voor een grote rechthoek door het open landschap. Drie zijden lopen we, de twee lange en tussenin de korte in de omgeving van Magery. Zachtjes golvende paden met onder meer wat meidoorn in de berm. Het is er rustig wandelen. Plots een pittige korte klim om in Houmont te geraken. Hé, hé het frisse water onder de moderne kerktoren is meer dan welkom. Loop ik goed, echt super ben ik hier nog niet geweest. Ik hou het dus bij een rustig tempo en ga weer de velden en de weidse vergezichten tegemoet. Loop nu echt tussen de windmolens door. De zon brand, na zo’n 22km grijp ik naar mijn klassiek recept, cola en zijn snelle suikers. Passeer een merkwaardig monumentaal kruisbeeld en duik naar een dorp. Nog 8 km zeggen ‘onze jongens’ bij de waterpost. Hupsakee opnieuw een heuveltje op. Ik verslik mij even in de bepijling, eigen schuld dikke bult, herstel snel en duik via een graspad naar weer een ander dorpje aan de Ourthe. Korte klim en dra vervoegen wij de kortere afstanden. Met z’n allen via een maaipad zakken naar  de vijver van Sprimont en de laatste waterpost.

  Ik besef, de finish ligt halve hoogte de heuvel bij Sainte-Ode en dus zal er nog geklommen moeten worden. Beetje bij babbelen met Colette die op zoek is naar informatie over wandelen in Zeeland. Ik kan enkele tips meegeven. Rustig stappen nu over een maaipad en zelfs vlonders langs de Ourthe maar tenslotte in een paar schuifjes de heuvel op. Hé, hé wir haben es wieder geschaft ! Anny & Chris vangen mij op. Ik voel plots een branderig gevoel in de nek en ‘oep maane kletskop’. Ben op het randje van de zonneslag. Zal morgen moeten opletten, nu drie kwart van de tocht gelopen is mag het echt niet meer fout gaan.       

  FOTOREEKS

  27-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:mesa, sainte-ode
  >> Reageer (0)
  26-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26.06.2019 MESA à Houffalize

  We starten vandaag in gespreide slagorde. Anny, Chris en ik vertrekken erg vroeg. Linda & Siske een uurtje later zodat ze nog even kunnen samenzijn met hun dochters die ook een kleinere afstand meestappen. Ik vertrek dus alleen op de 32 km, mijn maatjes vinden het veel te warm. Houffalize dat is telkens weer een joekel van een klim om uit de bebouwing te geraken. Begin vrij snel te hijgen en pas mijn tempo aan. 1,2 km pittig klimmen tot een voetbalveld. Ik luister naar mijn lichaam en kom rustig ademend boven, mooi zo. Prachtige vergezichten, daar zal ik de komende uren kunnen van genieten. Het parkoers is trouwens rustig, golvend op en neer langs een kikkerpoeltje, over een maaipad of de vele keien, prachtige brem of gaspeldoorn in de bloei. Heelder kuddes runderen, jong en oud staren ons loom aan. We lopen door een paar stille dorpjes luisterend naar namen als Fagnoux. Ik heb een lekker gezapig tempo, voel mij goed. We krijgen een prachtige gele muur cadeau, brem, schitterend. Het parkoers blijft op en neer gaan, ik geniet van elke meter. Nu weer door het hoge gras richting Vellereux en dan een pittig tarmacje terug de heuvels in. Bereik het bordje van de 15 km, ik weet het nu zeker, wordt 32 km vandaag. Moet nog ruim 2 km tot de centrale rust in Bonnerue. Gezelschap van Linda (Sporton). Neem ruim de tijd voor een natje & een droogje. Anny & Chris lopen ver voor mij uit.

  Terug op pad. De ‘scannage’ verloopt moeizaam, soms lukt het soms niet. Lange afdaling naar de Ourthe toe. Aanvankelijk tarmac vervolgens een nat keienpad, niet echt mijn ding. Militairen denderen mij voorbij. Kom bij de Moulin de Reniwez uit en mag de rivier volgen. Hoofdweg tussen La Roche en Houffalize oversteken en door het bos over een vlak pad. Maar het moet er eens van komen. Weg van het idyllische water en opwaarts. De lange klim valt eigenlijk best mee. Aanvankelijk pittig en vervolgens een lange strook vals plat. Het einde is weer potig en ik hap naar adem, bereik licht verzuurd de top. Open terrein nu en je kan de wandelaars honderden meters ver zien lopen. Ik heb merkwaardig genoeg geen enkel probleem met de hitte, doe gewoon mijn ding en geniet van elk moment. Bij wat lommerte een waterpost, is altijd welkom. Plots een puist in het parkoers, pittig tarmacje in de schaduw tot de 25 km. Ik parkeer, dringend snelle suikers opnemen mits een blikje cola. Het parkoers wordt opnieuw golvend. We duiken onder een drukke baan door en komen uit bij de weg naar Houffalize. Had ik gehoopt nu naar het stadje te duiken, mis poes ! Onze gastheren sturen het gild opnieuw weg over een smal pad parallel een groen valleitje, zachtjes klimmend. Aan dat zacht komt een einde met een pittig tarmacje in open terrein. Menigeen parkeert er. Vals plat langs enkele huizen en dan steil dalen langs de Rue Sainte-Anne naar het centrum van Houffalize. Hé, hé, even zitten en bekomen, ben een beetje duizelig. In de schaduw van een kloostertoren recupereren bij mijn maatjes. Katrien en haar ventje begroeten, zij hebben de trail gestapt. Tot mijn verbazing ook Hennie & Theo (de eerste zonder kast om mij op te jagen, wat uitzonderlijk is).

  Halven dans en de maatjes van het werk vragen hoe het met mij gaat, een leuke attentie. Rustige terugrit naar ons logement en recupereren na een verkwikkende douche. Ben best tevreden met mijn fysiek tot nog toe.

  FOTOREEKS

  26-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:mesa, houffalize
  >> Reageer (0)
  25-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25.06.2019 MESA à Vielsalm

  Gisteren BNLW bijgewerkt in de voormiddag  en dan via Liège-Guillemins afgereisd naar Melreux-Hotton. Mooi ritje van een uurtje het laatste stuk, spoorlijntje dat ik nog niet kende en langs de Ourthe. Anny & Chris komen mij ophalen en een halfuurtje later zitten wij op het terras Chez Nathalie in het centrum van La Roche En Ardennes. Krijgen er het gezelschap van Linda & Siske, twee Heidetochters die ik hier leer kennen. Op naar ons verblijf in Ollomont, halverwege de weg naar Houffalize. Hapje eten, A & C hebben aan de kookpotten gestaan, nog wat bijpraten en naar bed, het is morgen vroeg dag. We beslissen de officiële starturen te negeren en gaan om 7 uur al op pad, beducht voor de aangekondigde hitte. Nog meer Heidetochters overigens met voorzitter Jef op kop. Zoals het bij de MESA meestal het geval is klimmend het stadscentrum uit. Even pauze bij een hooiland en dan weer omhoog de bossen in met aardig wat vingerhoedskruid en hoge frisgroene varens, de toon is gezet. Erg zwijgzame Anny, Chris en ik, geen van de drie lijkt zijn tempo te vinden. Het parkoers wordt na een erg lange klim nochtans rustiger en golft zachtjes op en neer door een immens woud. 5 km in één uur, 10 km in twee uur, normaal tempo voor deze militaire kilometers. Ik zwerf rond mij maatjes heen, dan weer 20 meter voor hen met een beetje tempo, dan weer achterop wegens het maken van foto’s of een plaspauze. We lopen het grootste deel van de route alleen. Finaal volgt een afdaling naar de menselijke aanwezigheid. Ik krijg het moeilijk wegens ‘la fringale’ maar weet de redding nabij. Stappen door Blanche Fontaine naar Petit Thier en de Grote Rust waar het behoorlijk druk is want alle afstanden komen er samen. Wij liepen de eerste lus van de 24 – 32 km, ook 8 & 16 km zijn hier present.  Het is heerlijk koel in de zaal en wij kikkeren echt wel op. Boterhammetje eten, wat vocht bijtanken, Anny beslist voor ons te starten met de boodschap dat ze afzakt naar 24 km. De mannen laten haar begaan. Atleten moet je niet tegenspreken.

  Begroet een aantal bekenden waaronder clubmaatje Cecile en ook wij gaan weer op pad langs de stemmige dorpskerk. Mont-de-Soie lees ik op een naambord. Inderdaad we gaan aanvankelijk zachtjes klimmen maar daar komt gauw verandering in. In het zweet ons aanschijns door open veld pittig de heuvels in. Even pauze bij prachtige varens en hupsakee daar gaan we weer. Zoals de meesten onder ons regelmatig pauzeren om op adem te komen. Dit is verdomd stevige kost. Eenmaal boven gekomen een waterpost, onze gastheren zullen vier dagen lang steeds op strategische plaatsen voor de bevoorrading zorgen waarvoor onze dank. De 32 km gaat er opnieuw alleen vandoor. Lekker dwalen door de bossen in zachtjes dalende lijn. Soms over nattige paden want bronnetjes en meer zijn nooit ver weg. Waar mogelijk een fraaie uitkijk op de omgeving en onvermijdelijk …. Wat goes down must come up ! Het wordt een loodzware klim, achter elke bocht wacht er weer een pittige strook. Opnieuw trappen de meesten op hun adem en verzuren de benen. In het laatste potige strookje krijg ik zowaar de bibber, cola lost dat euvel op. Oef, eindelijk boven bij een waterpost en de andere afstanden.

  Bijtanken en nog 50 meter op de tanden bijten, hebben maar enkele kilometer meer te gaan in dalende lijn. Chris lijkt een ietsje sterker dan ik en gaat mij voor. We eindigen met een heel steile bergaf vol keien, echt mijn ding niet, ik vorder dan ook langzaam. Straten loopje door het stadje en we bereiken de gezellige weide. Het is er behoorlijk druk en feestelijk, wandelaars babbelen honderduit en zijn blij elkaar weer te ontmoeten in dit feest. Helaas moeten sommigen afgevoerd worden, de hitte eist zijn tol. Wij wachten op onze chauffeur Siske die blijkbaar een uur na ons gestart is vanochtend. Hij komt binnen samen met Rita van de Singelwandelaars. Hé, hé was een stevige dag vandaag en vooral het tweede deel dan. Was ik niet echt in mijn goede doen ik voel tijdens de avond dat de recuperatie vlot verloopt. Mijn maatjes beslissen morgen maximaal 24 km te lopen, ik blijf voor de volle pot gaan ondanks de aangekondigde 33°C.      

  FOTOREEKS

  25-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:MESA, Vielsalm
  >> Reageer (0)
  23-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23.06.2019 Den Engel te Bierbeek

  Busje komt zo … om 08:32 gaat de eerste rit naar Bierbeek vanaf station Leuven, zitjes volzet met wandelaars uiteraard JPD en Marc (Wezembeek) op kop. Ik mag ook mee …

  Halfuurtje later aan De Borre en de voetbalkantine die vandaag als startzaal dienst doet. Wandelbroodje en weg zijn wij. Een eerste kasseitje en dan waden tussen hooi, kleurend graan en donkergroene patat. Het is al behoorlijk warm en ik zit niet lekker in het ritme. Stap een bosstrook in en dankzij een zacht windje tussen beukenbomen door begint het mij te vlotten. Opnieuw de weidse akkers dan, op de taalgrens en er over met leeuwerikjes die hun hoogste lied zingen. Vlas, bijna uitgebloeid en biet maken de dienst uit. Kom bij een eenzame hoeve en een mooie kapel uit. Holle weg dan en nog meer kasseitjes, is mijn ding wel. Ben bijna door het eenzame land heen als Dirk & Karin omgekeerd blijken te lopen. Hebben nood aan een extraatje via een lokale route.   Sommige wandelaars hebben er nooit genoeg van ! Een pad met knap veel klaprozen en ik loop Beauvechain in tot zijn rustpost net na de kerk.

  Even pauzeren en de dorstige laven, weer op pad langs kerk en oude kerkhof. Ruig paadje om uit het stille dorp te geraken. Kasseitjes en nog meer steentjes om opnieuw de akkers op te zoeken. Holle wegen naar het bolle granengroen ook. Ik loop op mijn eentje nu echt wel te genieten ! De wind wordt bij wijlen gerantsoeneerd en dan is het verdorie warm. Rode papavers en witte patattenbloem, schitterend zicht toch !  Metershoog onkruid ook langs het verweerde tarmacje dat ik loop. En dan komen de kinderkopjes weer opzetten, honderden meter lang ‘immer gerade aus’, wat is dit leuk ! Tienbunders noemt deze baan aan Vlaamse kant. Bij een herenhoeve die doet denken aan ‘De Heren van Zichem’ even een straat en dan … akkers en ‘kinderkopjes’. Ik beslis niet terug naar de startzaal te stappen maar meteen de 23 2x op te zoeken.

  Geniet van de heerlijke geur van rijpend koren en stap met vele vraagtekens in het hoofd de bosstrook van deze ochtend. Besef dat ik de splitsing verkeerd gelezen heb en opnieuw 23 1 x aan het volgen ben. Loop dan maar naar de aankomst terug met de 5 km, mooie kasseitje op, holle weg tot de kantine. Tijd zat voor een Duvelke en babbel met clubmaat Roger … die hetzelfde deed als ik. IJsetrippers verstaan elkaar …    

  FOTOREEKS

  23-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:den engel, bierbeek
  >> Reageer (0)
  16-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16.06.2019 IVAS Itegem

  Halfuurtje wachten in het station van Heist-op-den-Berg en ik ben rond 09:30 bij de gastheren van IVAS, de verwachtingen hooggespannen. Willy gaf mij vorige week een hint om minstens 33 km te lopen en daar ga ik dus voor. Een laatste training tot de MESA. Vanaf de dorpskerk met merkwaardige toren is het maar één straat lopen tot een eerste modderbad. Ik schaats mij door de Smisweg midden prachtig fris groen een eerste keer naar de Grote Nete. Geniet van de rust zo op mijn eentje en het prachtige gezang van onze gevederde vriendjes, zelfs de koekoek is nog paraat. Weg van het water en door halfopen landschap, wat frêle koolzaad in bloei en opschietend maïs. Doorsteekje naar een tweede stuk Nete, nog steeds stroomafwaarts en tot bij ’t Schipke, in renovatie. Een koele bries houdt het voor de wandelaar aangenaam. Door het hoge gras richting verspreidde huizen van de Molenhei. Ik loop langzaam Itegem centrum terug binnen na een parel van een etappe van iets minder dan 9 km. Stoom haast gelijk door over een graspad terug naar het thema van de dag De Grote Nete. Stroomopwaarts nu heerlijk mee slingeren met de meanders over dijken met een veelheid aan kleur en de klaproos dominant aanwezig. Slingerende bospad weg van het water en dan door Hallaartse straten tot mijn eerste pauze ruim 12 km ver. Druk beklant overigens en de wandelaars genieten van het ruime terras.

  Babbeltje met Agnes en François en weer op pad. Zachtjes klimmen tussen villa’s richting Heist-on-the-Hill. Langs het voormalige klooster richting watertoren. Even een bosstrook en dan drie zijden van een rechthoek lopen langs villa’s. Dwars door het maïs vervolgens en langs het wijngaardje Berghoven. Privé terreintjes in het groen en tarmacjes lossen elkaar af. Een maaipad loopt van wei over akker naar bos, met een serieuze collectie metershoge berenklauw.  Hup over een pallet een mini heuveltje op en daar is de Nete weer. Kilometerslang heerlijk flaneren ‘op mijn ukkie’ door het bloemrijke hoge gras vanaf de Looidijk, lijkt mij een nieuw bewandelde strook in deze omgeving. Kom een Ollandse Stroboer tegen. Zij is met de fiets aan het geocachen. Ik geniet van de vele kleuren in de berm, geel, paars, roze tot het witte van margrieten, je vindt het hier allemaal. Bij Penzelieke verlaat ik de rivier en loop door grasland en bosstroken terug richting Hallaar. Grappig ommetje als we langs twee kanten van een gracht dienen heen en weer te wandelen. Nog ruim 12 km te gaan bij de rustpost. Ik besluit door te lopen in functie van de uren van de bus.

  Terug zachtjes de Heistse berg op middels een andere straat dan daarstraks en opnieuw naar het klooster dat nu een politiekantoor blijkt te zijn ! Willy houdt woord, trappekes op ! Wat de deugniet er niet bij vertelde is dat we 4 keer op en neer zullen gaan binnen één kilometer ! Startte ik vanochtend moeizaam wegens een lastige maag, gaandeweg kreeg ik ‘goede benen’ en dit pittige strookje deert mij dus niet vandaag. Krijg een parel van een uitzicht, met de kerk van Hallaar prominent op de voorgrond cadeau en ga dan wat straten lopen. Strookje privé graspad en het monument ter ere van de Lancaster die hier in 1944 neerstortte. Er volgt een lekkere bosstrook en een graspad tussen meidoorn hagen. Op de achtergrond de vrolijke klanken van een Latino muziekfestivalletje. Veel koperblazers en stemmige samenzang. Het stuwt een wandelaar vooruit tijdens deze zonnige namiddag. Door een nieuwbouwwijk tot Ter Kerselaere, de laatste rustpost. Ik zit netjes binnen de vooropgezette tijden, neem dus de ruimte voor een drankje. Martin valt binnen in het gezelschap van ‘zoon Heidetochten’. Korte babbel, sorry maatjes busje komt zo.

  Stap vrijwel meteen wandelbos de Averegten binnen. Heb nog ‘jus’ in de benen en stap stevig door over grindpaden tussen de vele ‘toeristen’ die hier een zondagse zomerse neus komen halen. Toch ook wel een strook die in geen enkele tocht hier in de buurt mag ontbreken. We lopen deze keer langs de boerderij en menige uitgebloeide rododendron. Even een paar straten en dan de groene afsluiter : het bospark van domein La Garenne. Het ligt er opvallend ‘wild’ bij met veel gesneuvelde bomen en struiken. Ik ben een kwartier te vroeg voor de bus, opdracht volbracht dus. Merci beaucoup IVAS, misschien was de tocht wat minder avontuurlijk dan de vorige jaren maar ik vond de opbouw van de dag rond de Grote Nete PRACHTIG. 

  FOTOREEKS

  16-06-2019 om 20:08 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:IVAS, itegem
  >> Reageer (0)
  15-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15.06.2019 Houtheimstappers te Steenokkerzeel

  Het is drukkend als enkele wandelaars op de bus stappen bij station Leuven. Een bont allegaartje, Leuvenaars uiteraard maar ook stappers uit Antwerpen, Brussel en zelfs iemand van Wallonia Namur. Ruim 40 minuten straatjes rijden tot de kerk van Steenokkerzeel. Ik loop mee met Mark naar de startzaal, deze tocht is mij volledig onbekend. 28 km op het programma beginnend met een lokale lus van net geen 7 km. Ben gans alleen langs een groene muur en met zicht op de stilaan beruchte controletoren van Brussels Airport. Strookje gras mits nog wat hemels gedruppel en dan straten lopen, onder de landingsbaan door tot het al even befaamde asielcentrum. Fietspad op tussen de hekken van én de luchthaven én de gesloten zone, beklemmend gevoel. Stop even bij een ‘spotters’ zone waar grote grijze vogels net voet aan grond zetten, toch wel leuk om naar te kijken. Loop onderaf een bolle patattenveld en zal dat geweten hebben. De stevige buien van vorige nacht hebben modderstromen teweeg gebracht en mijn nieuwe schoenen worden gedoopt. Ver weg loopt een ooievaar behoedzaam te foerageren. Immer gerade aus langs de luchthaven tot een steenweg en dan genieten van een prachtige kleurrijke berm met klaproos in het middelpunt van de belangstelling. Vervolgen tussen bewoning en paardenweiden om terug in Steenokkerzeel centrum uit te komen. Was speciaal deze etappe.

  Kom in de startzaal tot de vaststelling dat de bosrijke extra lus in Nederokkerzeel geannuleerd is wegens wateroverlast en ik dus slechts 19,5 km ga lopen vandaag. Het weze zo, ik heb toch geen super dag. Even bijpraten met Connie en daar ga ik weer, maak er een Adeps wandeling van. Langs een kasteel met vijver, wat villa’s ook. Dra de weidse en vlakke akkers in. Handig laveren rond de vele ruime plassen, het moet hier ’ruig’ gedaan hebben vannacht. Klaproos zorgt eens te meer voor kleur. Leeuwerikjes zingen hun hoogste lied en ook een kievit lokt mij weg van zijn broedplaats, vliegt cirkels boven mijn hoofd.  Ik wandel helemaal alleen terwijl vele grijze vogels pardoes plots uit het donkere zwerk opduiken in hun vlucht naar de National. Sluit stilaan aan bij de kortere afstanden middels een prachtig veld van klaproos en korenbloem. Nog even door de Dr. Kloeckwegel en ik ben bij de rustpost van Nederokkerzeel.

  Kom er Nestor tegen en tot mijn vreugde Gina & Krist. ‘Blondie’ blijkt last te hebben van een lopersknie en doet aan ‘self currency’ mits een injectie van eigen bloedplaatjes onder strikte medische begeleiding. Kan al weer 11 km aan. Na twee maanden ‘radiostilte’ ben ik maar wat blij hen terug te zien. Frans, je weet wel van Jefke zaliger, stapt met hen mee. Ik heb nog een uurtje te goed. Aanvankelijk een miezerige stratenloop, vervolgens weer de weidse akkers in. Rood voert de boventoon samen met stilaan kleurend koren. Beton lopen langs een bosrand doe ik met een koppeltje Euraudaxers. De grijze vogels zijn nooit ver weg. Het Humelgempad voert mij opnieuw naar de bewoning en een kasteel in wederopbouw, mijn tocht zit er op. Geniet na met een Duvelke tot de bus. Val er prompt in slaap en een medewandelaar maakt mij wakker bij Leuven station, merci kameraad. Morgen wacht Ivas, ben benieuwd.            

   

  FOTOREEKS

  15-06-2019 om 21:12 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Houtheimstappers, Steenokkerzeel
  >> Reageer (1)
  09-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.06.2019 Tornado te Haacht

  Non je ne regrette rien (Edith Piaf) een passender afscheid konden we niet nemen van de immer vrolijke levensgenieter die Jan was. Hij is net geen 90 jaar geworden, de IJsetrippers zijn aangeslagen door zijn onverwachte vertrek en zijn dan ook talrijk aanwezig bij zijn uitwuiven. Dag ‘pa’ het gaat je goed waar je ook bent.

  Vandaag dus terug aan de orde van de dag, een zondagse wandeling. Met Jacqueline, Rudy en Sylveer in Leuven op bus 284, ritje van een halfuur tot de kerk van Haacht. Heb 30 kilometer op het programma staan. De eerste 3,7 zijn er om gauw te vergeten. Langs de Kleine Appel een zinloze stratenloop. Krijgen bij de eerste stop drie aardbeien in een … ijshoorntje aangeboden door CM, origineel. De vruchten smaken lekker fris en ik loop door. Eindelijk onverhard in halfopen landschap met ontluikend mais. Trek  het Haachtse Broek in. Heerlijk zwerven kilometers lang door een wilde en natte natuur. Vlonders hebben in deze droge streken geen nut meer, maar geven een extra cachet aan de wandeling. Wat is dit een prachtig omgeving ! Verlaat het wulpse groen en ruil het in voor Molenspoor, een brede veldweg. Hop den IJzeren Weg over en dan immer gerade aus over een tarmacje langs weilanden tot de vaart Leuven – Mechelen. Bij de Kruineikebrug weg van het water en langs het Ursulinenklooster naar de rustpost waar Jeannine mee de dienst uitmaakt. Mooie etappe gelopen onder een stralend zonnetje en nu even bijpraten met Marc (Wezemaal).

  Op pad dan voor een lus van 8,5 km. Tarmac lopen door de akkers, granen, tarwe nog donker groen, gerst al kleurend en prille bieten. Plukken margrietjes in de bermkant. Stap op de grens met Herent, grote grijze vogels zakken brommend uit de lucht. Krijg het gezelschap van Willy  (Ivas) en we bespreken de tocht van volgende zondag, krijg meteen een leuke tip. Zuiddijk langs de vaart en vervolgens bos en wei. Mijn maat gaat er vandoor, hij is te snel voor mij. Op mijn gemakje loop ik langs het Potloodbos terug naar de Engelenburcht en de Ursulinen. Niet echt spectaculair deze etappe.

  De laatste 10 kilometer dan. Langs de mooie kerk van Tildonk en vervolgens eindeloos de vaart volgend. Het is intussen drukkend geworden en ik kan daar geen weg mee. Meerdere wandelaars lopen mij voorbij, mijn tempo stokt. Ben blij bij de Hollestraat langs bos & wei te mogen lopen, is al wat klimatologisch aangenamer. Bij Heike de spoorweg over en vervolgens over een fietspad in het groen. Bij het gemeentepark haal ik R & S in, even verder de laatste rustpost, die tevens de eerste was. Is niet mijn gewoonte te stoppen op drie kilometer van ‘de meet’ maar vandaag dus wel. Duveltje drinken, santé ‘pa’ ! Duik nog eens het wilde groen in en zwerf vervolgens over paden door akkerland met een mix van boterbloemen en madeliefjes in de bermen. Ben netjes op tijd voor de bus naar Leuven die op zondag slechts om de twee uur rijdt. Hetzelfde viertal van deze ochtend zet de terugreis in. Kijk met gemengde gevoelens terug op deze tocht, een frisse neus was het trouwens ook niet …    

  FOTOREEKS 

  09-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Tornado, Haacht
  >> Reageer (0)
  02-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02.06.2019 Heidetochten Strijland

  Het voordeel van bij Anny & Chris te blijven slapen is dat je geen wekker nodig hebt, zij zorgen er wel voor dat je op tijd uit je bed bent, twee hoog. Ik schat dat het zowat 05:30 is als ik in de wachtrij sta voor de inschrijving te Strijland. Mijn maatjes zijn helpers vandaag, stappen niet. Kodakje bij, vraagt de secretaris, natuurlijk zeg ik, we kennen en waarderen elkaar. Op de luxueuze bus dan met Chris D., Bart en Willem, Bart met een duidelijk verslag over Omloop Kluisbergen gisteren. Ik probeer nog wat slaap te vatten maar ben bloednerveus, faalangst door de voorspelde hitte en mijn verdunde zuurstofpijpjes. Wil toch zo graag deze tocht hé. Wat mij opvalt is dat er veel dames deelnemen, dikwijls van jongere leeftijd ook. Mooi toch voor de wandelsport ! Volle zon aan de ‘bollen van Brussel’ en 17°C om 06:50. De groep start aan een gezapig tempo en daar ben ik blij mee. Ik kies zo’n beetje mijn richtpunten zodat ik zonder krachten te gebruiken vlot mee kan. Lukt heel leuk langs paden die ik als Brusselaar uiteraard ken. Strookje Park van Laken, Square Leopold III en dan het schitterende Park Boudewijn en zijn Molenbeek. Onze gastheer trekt door langs de beek tot wat ik vermoed het Laarbeekbos te zijn. Langs het spoor nu naar de Rivieren, Ganshoren weet ik. Tussendoor eens een kasseitje en dan voorbij Winkelcentrum Basilix. Leuk achterdoortje in het groen en bij de Lusthuizenweg (wat een naam) genieten van een colaatje, we zijn een ruim uur onderweg.

  Enkele straten lopen in Berchem-Sainte-Agathe en dan het Kattebroek in. Onze gastheren rijgen de groene Brusselse stroken aan een onwaarschijnlijk tempo aan elkaar. Had ik zo mijn mikpunten voor de wagenrust, nu loop ik alleen, wat mij niet deert. Wandel een schitterende natuurreeks die ik recent met Adeps in omgekeerde richting deed. In het groen met een massa aan gele boterbloem, stappend over vlonders ook. Wat is dit zalig ! Kom in Dilbeek uit en moet een paar pittige straten lopen en graanland. Afdaling dan bij de autobaan maar in het groen met een heerlijk geur van verwelkende daslook.  What goes down must come up en het Pajottenland toont zijn ware gezicht, golvend. De schitterende bebossing van de Thaborgberg mag ik deze keer vervolgens in dalende lijn doen mits vele haardspelbochten. Saaie strook dan om onder de autobaan te geraken maar het kan niet anders. Maar er is wat moois beloofd … de Wolfsputten. Onze baas houdt het rustig en wisselt zachtjes golvend af tussen bosjes en gele weilanden. Nog eens, wat een parel van een start is dit eigenlijk ! Ik pauzeer zoals iedereen een eerste keer na 18 km. Vraag mij eigenlijk af waar ik in de groep zit en dat valt best mee. Zeker 25 wandelaars achter mij en ze zien er allemaal tien jaar ouder uit dan normaal, tot ik mezelf in de spiegel bekijk … oeps de warmte eist ook bij mij zijn tol !

  Ik maak nu een beginnersfout. De afpeilers komen binnen en ik vertrek ‘sofort’ voor de volgende etappe, iets te weinig pauze eigenlijk. Een eerste bosje en dan nogal wat bebouwing (flats) en tarmac. Het wordt verdomd warm en de wind is op rantsoen, niet bepaald bevorderlijk voor mijn versmalde zuurstofpijpjes. Een mix van verhard en onverhard stuurt mij naar het stemmige kerkje van Sint-Anna-Pede. We zijn met z’n tweeën intussen om de schapenweide onder de spoorwegburg door te gaan. Krijgen nu een reeks veldwegen cadeau, linea recta. Elk moment van lommer of zuchtje  wind is een verpozing, elke strook zon een marteling. Het is knokken door de velden tot de Rustberg, amaai als dit niet betert red ik het niet ! Ligt zeker niet aan het parkoers dat best wel leuk en relatief vlak wandelt maar aan de temperatuur. Rudy & Chris bekijken mij met zorgen op de Rustberg, gaat het maatje, ik hou mij taai na 25 km. Bouw een kwartiertje pauze in. Eten is er niet bij vandaag, te veel zenuwen en warmte.

  Maar kijk, het kan verkeren zei Bredero. Ik laat mijn trainingsvest achter bij Chris en merk een heerlijke frisse bries als ik weer verder trek. Heb terug ‘benen’ bij het volgend tarmacje dat ik volg achter een drietal ’ut de Vloanders’. Kan ze meestal een paar kilometer  volgen maar bij de minste molshoop lopen ze van mij weg. Kom Annie en Siske tegen, het gaat goed mannekes en Annie ziet dat het waar is. We stappen naar Kasteel Groenenberg en dan is het echt wel feest. Zalig genieten van het park met zijn oude bomen een heerlijke omzwerving. Helaas beton erna naar Vlezenbeek en Elingen, kilometers maken, moederziel alleen. Het gaat mij goed af aan een gezapig tempo. Terug feest als ik het bos van het Kasteel van Gaasbeek in mag. Effe zakken tot de kerk en dan onderaf het kasteel langs de vijvers en over een tarmacje het dorp binnen tot de rust op het plein. Cafeetje de Pajot, Annie had mij gewaarschuwd maar ik ken de omgeving.

  Mijn fototoestel geeft de geest, dus ik moet even als tweeoog verder. Het trio ‘ut de Vlaonders’ steekt mij moeiteloos voorbij na een veldklim en bij een zalig pad langs een beekje. We zijn in Sint-Kwintens-Lennik en ik recupereer mijn derde oog. Het wordt nu linea recta, eerst beton, dan onverhard, vervolgens kiezel richting Leerbeek.  Dit is een echt wel een zware strook, zeg niet dat ze slecht is maar mentaal niet te harden. Passeren de Verbrande Hof en gaan met z’n tweeën water vragen bij de eerste huizen. Guy haalt ons in en voorspelt de rust binnen de 600 meter. Heb er en marathon opzitten en denk aan stoppen, ben ‘perte totale’ .

  Annie stapt toevallig ook de rust binnen. Ze bekijkt mij en beslist haar maatjes te laten en mij te begeleiden tot de finish ruim 7 km verder. Twee keer klimmen over de Kesterheide, de cola doet zijn werk maar dan ben ik leeg. Annie doet er alles aan om mij bij de les te houden. Juist ja, prachtige afdalingen door open groene land maar ik weet perfect waar ik ben. Toch heeft ze mij in de hand, ik geef niet op. Ook niet als we net voor de finish nog eens het veld induiken en mogen dalen en klimmen. Siske en Chris  proberen mij op 1,5 km van de finish nog in een auto te krijgen. Ben categoriek, Annie brengt mij binnen en daar ben ik best wel fier op ! Rudy komt er mij begroeten, heeft op mijn aankomst gewacht, Heidetochten zijn toch wel mijn maatjes, de aandacht doet deugd.  We gaan eerst een pauze pakken  ‘op den hof’ en later op de avond kan ik Annie nog een plezier doen door een vervelend probleem op te lossen. Elk om beurt is niets te veel.

  Zei ik gisteren ‘nooit meer bij zulke temperaturen’ en ondanks de spierpijn vandaag … in de handen, ik weet het niet, het heeft toch iets die zottigheden.            

  FOTOREEKS

  02-06-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Heidetochten, Strijland
  >> Reageer (0)
  31-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31.05.2019 100 km van Ieper

  Het is jaren geleden en ik maak van een brugdag gebruik om nog eens naar Ieper te reizen. Ben al gauw zo’n drie uur onderweg. Kies vanaf het station voor een opwarmertje dwars door de prachtige stad, doe daarbij een ontdekking. Start dus na den tienen voor een tocht van 32 km vanaf jeugdcentrum Fenix. Streepje Ieperse wallen en dan over graspaden door de prachtige Verdronken Weide, kleurrijk. Kom tot mijn verrassing uit bij de Zillebeekse vijver die ik van de rechtse kant mag bewandelen tot het dorp. Zacht klimmetje dan, beton en de 30 krijgt een extraatje in het groen, maaipad. Het eerste oorlogskerkhof dient zich aan, we zullen hier drie keer passeren vandaag. Hé heel ander parkoers dan ik van deze tocht gewend ben ! 1x is een betonwegeltje door de velden en dan over tarmac naar Hill 62 Sanctuary Wood Cemetery. Ruim 6 kilometer op de teller maar ik loop gelijk door.

  Passeer het Canadian Memorial en vervolg langs hooiland. De splitsingen waaien mij om de oren, een parkoers op een zakdoek en bij de les blijven dus ! Gasthuisbossen nu, smullen dus voor de modale wandelaar. Deze etappe wordt een heerlijke afwisseling van statige beukendreven met een ondergroei van frisgroene varens en open ruimtes. Gerst kleurt al opvallend vroeg geel. We lopen hoog in het landschap en dus mag een wijngaard niet ontbreken, nog prille plantjes weliswaar. Bij een steenweg passage staan bosjes margrieten in bloei, zalig. We verlaten de bossen en gaan beton lopen tot een tweede passage bij het kerkhof met witte zerken. Prachtig uitzicht over het Heuvelland trouwens met de Rode-, Zwarte- en Catsberg. Rondje om perelaars met vrij weinig vruchten en  terraspauze. Chris Duhamel is mij voor, JPD loopt achter mij.

  Na de pauze gebeurt wat er moest gebeuren. Ik verslik mij in de vele splitsingen en ga voor 30 3x in plaats van 2x. Wist het nochtans verduiveld goed maar ben eens te meer niet bij de les, gebeurt mij meer de laatste tijd. Foert ! Stap dan maar de heuvel af naar Zillebeke en zijn vijver die ik nu langs de andere kant rond. Kom traditiegetrouw uit bij de magische kraan en krijg op 500 meter van de meet een ijsje aangeboden. Heb dus een lus van zo’n 14 kilometer gemist, had toch geen goede benen vandaag dus het weze zo. Ben echt wel verrast geweest door het nieuwe parkoers en zet deze tocht zeker weer op mijn programma.  Nu ik toch vroeg ben passeer ik bij mijn ontdekking van deze ochtend, een ambachtelijk charcuterie. Zou de halve winkel leegkopen maar beperk mij tot Westvlaams Potjesvlees, konijnenpaté en varkensrilletes, dat wordt smullen deze week. Intussen wacht zondag  … Brussel – Gooik !       

  FOTOREEKS

  31-05-2019 om 19:08 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:100 km van Ieper,Ieper
  >> Reageer (0)
  30-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30.05.2019 Adeps à Louvain-la-Neuve

  Tot voor enkele jaren kon ik vandaag met pensioen. Michel 1 heeft echter beslist dat ik mij nog twee jaar naar Zaventem dien te slepen om mijn boterham te verdienen. Profiteurs van de sociale zekerheid en medewerkers van Proximus mogen intussen op hun lauweren rusten. Alle Belgen zijn gelijk Sire, alleen de ene wat ouwere dan de andere. Hoop dat Tom de kans krijgt om daar andere noties in te krijgen. Maar ik heb nu vijf dagen vakantie, voor het eerst dit jaar en ben er echt aan toe. Rustig reisje vanochtend over Ottignies naar de kunstmatige gemeente Louvain-la-Neuve. Ontstaan uit Leuven Vlaams toen mijn vader rijkswachter was en er massaal uren ‘klopte’ letterlijk en figuurlijk.  Opvallend veel kleine kinderen aan de start die deelnemen aan  een fotozoektocht van 5 km. Loop langs steegjes en een park voorbij het kabaal. Ben heel tevreden over de markering, die is echt wel goed. Stap langs een merkwaardige plas zonder water op uitzondering van een beekje dan,  en toch zijn er  een groep ganzen aanwezig, als vissen op het droge dus. Loop nogal wat straatjes in de universiteitsstad tot de 5 km mij verlaat. Het groen wenkt vanaf hotel Ibis, le Bois de Lauzelle. Heerlijk golvend terrein,  hoofdzakelijk beukenbos, nat gebied ook met vele glasheldere beekjes, schitterend. Passeer le Blanc Ry, een vijvertje bevolkt met luid kwakende Canadaganzen. En steeds weer op en neer, een smal pad nu bij weilanden en de eerste bebouwing van Limelette. Beetje huisjes kijken, ben blijkbaar nog maar 6 km ver en al een ruim uur onderweg, Adeps kilometers zijn meestal aan de lange kant. Bois des Quèwées lees ik op een bord alvorens weer wat huizen aan te doen. Er volgt een dot van een holle weg met op de achtergrond het gejoel van de Walibi-jeugd. Loop ik vrijwel alleen, ik haal een vijftal wandelaars in. Blijken zowaar Jean en Liliane bij te zijn ! Even bijpraten dus want is al lang geleden dat ik ze nog ontmoette. Pittige, potige helling volgt. Trekt de longen open, mijn tempo gaat crescendo en ik laat het groepje achter mij. Bijhijgen op het vlakke tussen de landhuizen en dan een pittige ‘sentier’ terug naar beneden. What goes down must come up en dat doe ik tussen bolle akkers tot een merkwaardige mix van villa’s en chalets. Kom zo uit bij het Arboretum de Lauzelle in wording. Net als vorig jaar over het tarmac er rond lopen, alleen het oog krijgt wat en dan dwars door ‘le golf de LLN’ over een tegelpad. Opnieuw het Bois de Lauzelle in, zalig genieten maar ook kreunen bij een joekel van een helling. Opvallend veel frisgroene varens en na een heerlijke omzwerving het bos verlaten via een kasseitje. Nog 2,7 km zegt het laatste informatiebord. Over een fietspad in het groen en vervolgens een valleitje met wilgen die lijken op groene beatlekopjes. Hé bordjes die wijzen naar de treinperrons ! De verleiding is groot maar ik zet door. Een wal van prachtige klaproos en dan steegjes lopen door de stad. Er komt verdorie geen einde aan deze tocht. Kilomètres à l’élastique zeg ik tegen medewandelaars die mijn gevoel volmondig beamen. Zal zowat 4 uur gelopen hebben over deze toch wel weer mooie tocht. Adeps en Brabant-Wallon, echt toch wel mijn ding !                 

  FOTOREEKS

  30-05-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:adeps, louvain-la-neuve
  >> Reageer (0)
  26-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25.05.2019 K.V.R.VL.BT. te Heverlee

  Gisteren onze Bosuiltocht verkent bij een hemels natje en droogje. Vooral voorzitter Wilfried was hier niet op voorbereid. Verder was het een leuk groepje dat 3 x 7 kilometer aan een gezapig tempo wandelde.

  Vandaag dus andere koek. Kan starten op zowat drie kilometer van mijn deur. Wordt gedwongen onderweg aan een volstrekt nutteloze burgerlijke daad te voldoen. Kost mij gelukkig nauwelijks meer dan één minuutje, hoor van andere wandelaars dat ze 30 minuten in de rij hebben gestaan. Loop verkeerd aan de Naamsepoort en kom bij kasteel Arenberg uit. Kan er pijlen oppikken en een paar kilometer straten lopen tot de startlocatie, effe geluk gehad. Onze gastheren zijn hun zaal in Kazerne de Hemptinne kwijt, met dank aan het veiligheidsbeleid van diegenen die ik een regel vroeger bedoelde. Kunnen nu starten vanuit een ruime en veilige school voor vier lussen van elk tussen 8 en 9 kilometer. Voel mij niet te best maar ga er toch voor. Elke lus heeft zijn eigen naam en een korte en lange afstand, best wel praktisch.

  ABDIJ (8,8 km)

  Begin alfabetisch en loop langs achterafjes tot onder een oude spoorwegbrug. Dokker er lekker over een kasseitje en vervolg met een tarmacje langs spoor en watertje. Opnieuw onder een spoorbrug door en dan heerlijk genieten dwars door de Abdij van Park. De grotere afstand maakt een ommetje langs de Phillips Building en een weiland. Wel wat hinderlijk de vele beestjes onderweg, het is nogal drukkend. We duiken met z’n allen middels een bosje een niveau lager tot de vijvers van de abdij. Heerlijk flaneren nu met een prachtig uitzicht op de gebouwen van de Abdij en genietend van het niet aflatende concert van Kermit en zijn vriendjes. Een reiger zit vanaf een tak op de loer, kan hij het geluid een beetje dimmen zo nu en dan ?  Even wat klimmende straten lopen en dan door het militair domein, prachtig genieten in het groen tot de kazerne. Er net naast, in een sporthal, staan de brave burgers meters lang aan te schuiven voor hun plicht, jammer van de verloren zondag. Ik ben bijna ‘binnen’ voor mijn eerste lus, is mij goed meegevallen.

  BOS (8,8 km)

  Ik had het niet meteen door maar ook de boslus was 8,8 km lang. Vertrekken door de prachtige dreef die leid naar het paterskerkhof en vervolgen tot het militaire kerkhof. Dan langs een fietspad met nogal wat rode beuk, mijn favoriete boom. Steenweg over en hupsakee het Arboretum van Heverleebos in. Passeer een zee van jonge varens en een fraai houtsnijwerk alvorens te gaan genieten van lange dreven in het beukenbos. Hé loop beter dan de eerste lus, hier is meer zuurstof en mijn moteur is daar dankbaar voor. Strookje kaalslag tussen sparren, heideplag ? Dan weer van spar naar loof over lange dreven tot de kerkhoven. Grappig zicht als een kudde runderen zich sloom naar hun noenmaal begeven over hun eigen pad parallel de wandelaars. Tijd voor een pauze op een bankje want binnen vind ik het te benauwd en druk.

   

  VELD (8,4 km)

  Opnieuw het heentje langs de kerkhoven maar nu voor de militairen naar links door een laantje tot een graanakker en een bedrijvenzone. Volg daarna een tijdje een fietspad met tunneltjes randje Haasrode. Duik een smal akkerpad in dat mij afzet in Blanden. De Duivenstraat is een op en neer aan de rand van de bebouwing. Mag finaal terug het bos in voor een ‘parcours commun’ met daarstraks tot de startzaal. Leek mij kort deze lus. Blijf nu ‘hangen’ eerst met Peter & Nestor, dan Annemie & Roland, finaal Sabine & Freddy zowaar ! Ben dicht bij huis, dus ‘het steekt nie zo nauwe’.

   

  KASTEEL (8,6 km)  

  Aanvankelijk villa’s kijken tot er weer een bosstrookje wordt aangeboden. Heerlijk flaneren door beukendreven. De kasseitjes van Herendreef sturen mij dan naar het spoor en Campus Arenberg II. Kom bij het prachtige kasteel uit en zijn waterpartijen en watermolen. Zwerf vervolgens door het domein met zijn vele activiteiten : waterpartijen en park, studentenwoningen, sportterreinen en zelfs een bosstrook met rododendrons. Ik begin moe te worden, bij de Sint-Lambertuskapel kan ik het parkoers verlaten en mijn retourtje van deze ochtend aanvatten. Ben toch wel zeer tevreden over deze tocht en de 40 km die ik heb neergezet. Ideale training voor de Heidetochten volgende week.   

  FOTOREEKS

  26-05-2019 om 21:15 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:K.V.R.VL.BT., Heverlee
  >> Reageer (0)
  19-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19.05.2019 Adeps à Berchem-Sainte-Agathe

  De dijen branden nog na de inspanning van gisteren, het druppelt als ik naar het station stap. De ‘moral’ is er niet maar toch doet iets mij vandaag naar een wandeltocht reizen. Rommelig in Brussel, was vergeten dat Simonis twee stationsnamen heeft en ik dus in Elisabeth moet zijn ! Hoe Brussels kan je zijn ! Loop druilerig naar de startlocatie langs de Basiliek van Koekelberg, drie kilometer ver. Het is er stil. Even wat eten en op pad, anders dan vorig jaar door een parkje. Heel afwisselend begin overigens  met straten en dan weer wulps groen, of geel met duizenden boterbloempjes. Hoogveld blijkt een smal pad, we vervolgen langs flats drie hoog of meer. Mogen door het Scheutbos stappen, prachtig park inclusief vlonders. Steken vervolgens de Ninoofse steenweg over en vervolgen langs een lange rechte lijn door een gele wijk (Moortebeek) met platanen aan weerskanten. Tot mijn verbazing kom ik bij shopping centrum Westland uit in Anderlecht en de wandeltocht van de Police Walkers. Echt gelijk lopen zullen we nauwelijks doen maar we komen elkaar wel regelmatig tegen. Ik draai meteen van PW weg en loop over een grasveld langs een diepliggende beek.  Pik efkes PW terug op en ga dan tarmac lopen richting Veeweyde en de Luizenmolen. Kom uit op een kasseitje bij de boer die zijn hooi in witte plastieken balen verpakt. Mag samen met PW door het wulpse groen naar de vijver van Neerpede. Ommetje langs kwakende kikkers en heel wat futen. Kasseitje dan en klimmend tarmac door de velden waar ik Nielske tegenkom. Ben zowat ‘halven dans’ .

  Het volgende Brabantse kasseitje, klimmen samen met een viertal freules te paard. Weg van de dames, het veld in door het hoge gras. What goes down must come up. Ik kruis clubmaatje Ghislaine die ook PW aan het stappen is, tijdens een lange helling die mij weer naar Dilbeek voert. Mooie achterafjes nu lang onder meer Geboortebos Het Loo en de kapel bij de Alenaborre. Kom tot mijn verbazing uit bij de Ninoofsesteenweg en de Brusselse Grote Ring randje Molenbeek. Wat straten lopen nu tot de Thaborberg. Wordt weer eens een heerlijke omzwerving, bij momenten pittig, met een heerlijke geur van daslook . Deze parkoersbouwer is echt wel een kei. Ik blijf maar in Dilbeek lopen, steeds weer op en neer. Ben verbaast over én de goede benen die ik heb én de lengte van het parkoers. Krijg na wat straten weer een schitterende strook cadeau,  duizenden gele boterbloempjes in golvende weiden. Ik loop zelf over vlonders in het groen. Een laatste afdaling is het Wilderbos dat ik met trappekes op terug beklim. Nog een kasseitje langs een kerk, ik ben ‘binnen’. Liep 4:15 over deed prachtige tocht van 20 km, wordt ik nu echt oud ?    

  FOTOREEKS

  19-05-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Adeps, Berchem-Sainte-Agathe
  >> Reageer (2)
  18-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18.05.2019 Wandelend Paal

  Heb een loodzware werkweek achter de rug maar teken toch present bij Eddy om 06:00 aan het busstation van Leuven. Zal wel zien hoe ver de reis rijkt. De meute is zo’n drie minuten weg zegt ie, en dus ga ik alleen op pad. Verlaat de stad langs het Burgbergpad naar een ander deel van Kessel-Lo. Het provinciaal domein is nog gesloten en dus wordt het straten lopen tot de Abdij van Vlierbeek. Duik vervolgens over fietspaden en tarmacjes de mistige akkers in. Een mooie holle weg, wat kasseitjes in de velden. Kom nauwelijks iemand tegen en bereik Linden en Holsbeek, het Chartreuzebos ook. Genieten dus van deze groene strook die uitgebreid aangedaan wordt, Eddy dus. Paar straten en dan over een graspad weer het groen tegemoet. Hé dit natte bos ken ik niet ! Zalig wandelen door bos en langs bosrand, maaipad met diep liggende beek ook. Na een luie veestapel kom ik in Nieuwrode uit en zijn Blauwmolen, eerste pauze na 13,5 km. Ben weer bij de groep. Theo is uiteraard present, lijkt mij logisch. Babbel met Fientje, Magda en Eddy. Het was een prima start.

  Korte pauze en verder langs een steenweg naar Wezemaal. De holle Sint-Jobsweg stuurt ons hoger in het landschap voorbij de wijnranken, een klassieker. Zakken dan tot voor Gelrode en onder de A2 door. Voorbij een aspergeveld en het dierenkerkhof het Kloesebos in. Genieten dus alweer van bos en hei. Komen hoog boven Aarschot uit en mogen dan de 100 trappen afdalen naar zijn centrum, mijn ding niet dezer dagen. Behoedzaam dus naar de magistrale kerk en dan door het park van de Capucienen naar de Demer. Hoe dikwijls liep ik deze strook opwaarts de rivier al niet naar Langdorp ! Fluitenkruid, gepluisde paardenbloem en massaal gele boterbloem gunnen het oog ook wat.  Leuk dat Eddy ons door het kerkhofje van Sint-Pieter stuurt met zijn vele smeedijzeren zerkjes. Tweede pauze en zowat halven dans, het vergaat mij echt goed.

  Er zijn twee opties vanaf deze rust, de Demer of Achter Schoonhoven, het wordt de tweede. Vlak parkoers dus onderaf de Wijnberg maar helaas ook veel beton. Beetje klimmen naar Rommelaar en dan genieten van het wilde groen in Krekelbroek. Het wordt een mix van beton en groene stroken over Messelbroek richting Keiberg en zijn caférust. Beetje mindere deel van deze tocht, maar je kan niet blijven toveren. Fientje en Magda zijn weer van dienst, kom er ook Bart & Willem tegen ‘ut de Vloanders’. We hebben een laatste 11 km voor de boeg. Ik loop kilometers lang door zonnige akkers, mij bekend als ‘het Zichems veld’ De basiliek van Scherpenheuvel laten we rechts liggen. Na een uurtje neem ik een pauze bij een Aveve-zaak. Vervolg door akkers op het duin maar lekker vlak en met mooie vergezichten. Duik finaal richting Assent en de vallei naar de laatste pauze bij Demerstee.

  De laatste 6 kilometer verrassen mij. Tegen alle traditie in stappen we lekker vlak door veld en bos richting Sint-Jan. De ‘jus’ is uit mijn benen, ik slenter meer dan ik wandel. Plots doemt die verdomde Citadel op. Neen dit is geen spek meer voor mijn bek, fysisch en mentaal leeg besluit ik door de winkelstraten en het begijnhof van de Oranjestad te slenteren. Kan bij het station nog net een frietje steken tot de trein. Wordt wakker in … Kortenberg ! De treinbegeleider terug naar Leuven heeft oor naar mijn verhaal. Heb een leuke maar vermoeiende dag achter de rug. Merci Eddy en team, dit is voor herhaling vatbaar.      

  FOTOREEKS

  18-05-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Wandelend Paal, Leuven
  >> Reageer (0)
  12-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12.05.2019 Wit-Blauw Scherpenheuvel te Averbode

  Vandaag ga ik stappen  waar zowat twintig jaar geleden mijn wandelwieg stond, in Everbeur. Trein om de twee uur tot in Zichem en dan twee kilometer met de 2pk tot de startzaal. Kom er meteen veel maatjes tegen, Agnes & Francois vormen team met Tilly & Jean-Pierre. Inschrijven is er momenteel niet bij wegens een ellenlange file. Weet van Hans & Kathy dat ik eerst een lokale lus moet lopen, dus registratie kan later nog. Volg de meute de trap af en het parkoers op. Mmm, dit klopt niet ! Heb hier terreinkennis want zeven jaar gewoond. Ben duidelijk op weg naar de rustpost in Veerle-Heide maar te lui om rechtsomkeer te maken. Stap dan maar aan de rand van Okselaar naar de fameuze vijvers. Ben verbaasd dat én de camping en taverne Vossehol gesloten zijn, waren in de jaren 90 bloeiende zaken. Net voor de ‘lekdreef’ en de abdij van Averbode draaien we weg richting Tessenderlo. Duiken even verder de bossen De Merode in, heerlijk flaneren in het prille lentegroen. Een strook heide zorgt voor variatie, bewoning met oude chalets ook. Heb er ruim een uur opzitten tot de rustpost die ik oversla, stap nogal lange stroken tegenwoordig.  Passeer de moderne kerk van Veerle-Heide en loop wat straten tot ik weer de bossen in mag. Heerlijk genieten van een stralende dag, spar met een ondergroei van loof, soms uitzicht op weilanden of een vijver. Gek, heb dit gekend als bossen in de jaren ‘90, is nu een ruime regenpoel en een zandpad met bloeiende brem of gaspeldoorn. Op naar Schoot dan, pure bostocht met brede en smalle paden. Suskewiet geeft van katoen. Streekbossen noemt het hier, tarmacje dat zijdelings langs Okselaar loopt richting Molenstede. Gaan beton lopen door de villa’s van het Prinsenbos tot de rustpost bij VVV Molenstede.

  Roger kijkt mij vragend aan – wat ben jij aan het doen. Ik weet het niet goed. Jij bent de ‘elvendertigste’ zegt hij die de splitsing in de start gemist heeft. Hé, hé, ben minder dom dan ik dacht. Volg hem uiteraard op het lokale lusje langs Dassenaarde & Asdonk. Zoals het al de hele dag is vandaag deels verhard maar ook veel onverhard. Genieten van het prachtige groen in een vallei en zwervend over brede grintpaden. Ik stop niet meer in Meulstee, loop door over de Eikelenberg en geniet daarna van de vallei van de Zwarte Beek met zicht op het stemmige kerkje van Molenstede. Heuveltje over en dan immer gerade aus langs Katsenberg, ik ben hier kind aan huis. De finish wenkt, heb ruim de tijd voor een terrasje, ik heb geen zin meer in een extra 9,5 kilometer. Was een degelijke tocht, alleen jammer van die onduidelijke markering bij de start.

  FOTOREEKS

  12-05-2019 om 19:58 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Wit-blauw Scherpenheuvel, Averbode
  >> Reageer (0)
  11-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11.05.2019 Horizon Opwijk te Mazenzele

  Heb het dezer dagen letterlijk op mijn heupen, kwetsuur net boven de linker bil maar daar weet Spidifen wel raad mee. Op pad dus richting Mazenzele mits twee treinen en een bus, loopt perfect. Nieuwe startlocatie in ook al even nieuwe zaal Kersenpit onder de charmante dorpskerktoren. Zal vandaag nogal wat maatjes van de IJsetrippers ontmoeten. Alleen Lydie ontbreekt wegens bronchitis, snel beterschap gewenst meid. Op pad dus voor net geen 25 km. Onder de kerktoren vandaan en de maximale afstand loopt een extra lokale lus.  Een gracht omgeven door hoog frisgroene gras, een smal paadje tussen weilanden dat ik aanvankelijk niet opmerk, een fruitgaard die zurig ruikt en dan de weidse akkers in. Paddenbroeken noemt het hier, de grens tussen Merchtem en Opwijk. Nogal wat beton lopen met bloeiend fluitenkruid langs de kant van de weg. Na wat straten opnieuw de velden in. Even technisch bij een smal pad met diepliggende greppel in het midden. Beentjes open dames en heren ! Langs de weidse akkers dan en met zicht op een ast loop ik terug naar de start. Nauwelijks een uurtje wandelen voor 6,7 km, hé ben ik zo snel vandaag !

  Ik stoom gelijk door, heb maar een bus naar Asse of Opwijk om de twee uur. Opnieuw langs de mooie kerk en dan langs de steenweg op Asse. Stap een geasfalteerde steeg in die mij naar bolle weilanden en akkers leidt. Loop door ontluikend maïs en dan komt het feest waarom ik voor deze tocht koos, het Kravaalbos. Heerlijk flaneren over vlakke paden door het frisse lentegroen. Duikje naar de bebouwing en vervolgen over kasseitjes met weer een ander mooi kerkje op de achtergrond. Nog enkele paden en paadjes te gaan tot centrum Meldert en de tweede rustpost. Ik blijf hier redelijk lang zitten met Claire & Roland. Zal stevig moeten doorstappen voor de bus van 15:12. Heb eerst een lokale lus te goed door de Faluintjes. Dwars een mini valleitje en loop wat huizen tot een voetbal terrein. Heerlijk groen dan met veel weilanden en wilgen. Het parkoers golft zachtjes op en neer. Een hop plantage mag in deze streek ook niet ontbreken, goed zo parkoersbouwer. Ik eindig de lus met wat straten tot de kerk van Meldert.

  Sla de laatste rustpost over en moet een lange rechte straat doorworstelen tot .. het Kravaalbos. Is weer genieten van een strook groen die uitmondt bij weilanden in halfopen terrein. Nat gebied met nogal wat wilgen en populieren, waterzuigers bij uitstek. Er steekt plots een felle, frisse wind op, ik hoop het droog te houden want het was tot nog toe een zonnige en zelfs warme dag. Kom terug in Mazenzele aan langs een achterafje met een mix van beukenhaag en meidoorn. Ben veel vroeger aan de finish dan verwacht. Clubmaatjes bevestigen dat zij hetzelfde gevoel hebben, korte kilometers vandaag.

  Tijd zat voor een natje en een droogje en hop naar de bus. Busje komt zo, busje komt zo, busje is veel te laat. Ik mis mijn trein in Asse van drie minuten. 57 minuten pauzeren op een zonnig perron dus en gezellige babbel met een mij onbekende dame … over tand implantaten ! Onze wegen scheiden in Bruxelles-Midi want zij woont in Brugge en ik moet uiteraard naar Leuven. Mijn onderrug doet het goed, de tocht en het weer waren behoorlijk. Ben tevreden en reis morgen naar Everbeur voor wat meer kilometers.    

  FOTOREEKS

  11-05-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Horizon Opwijk, mazenzele
  >> Reageer (0)
  05-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05.05.2019 Adeps à Pecrot

  01 Mei en gisteren niet gewandeld want te veel werk voor BNLW en Straumann maar vandaag paraat voor een tochtje dicht bij huis. Adeps Pecrot was vorig jaar zwaar maar mooi en dus reis ik er weer heen, nauwelijks een uur ver door-to-door. Korte kilometer stappen vanaf het station tot de startzaal, hoog boven de spoorbaan en Etang de Pecrot. Broodje ham kopen en weg zijn wij. Onder de spoorbaan door middels hemels gedruppel en meteen het groen in. Halfopen terrein in de vallei van de Dijle, immer gerade aus langs heerlijke paden met weelderijk fluitenkruid. Even wat vlonders tot een waterzuivering,  la Dyle Romane. Draai weg van het water naar de monumentale hoeve van Florival. Tijdje het spoor volgen en dan La Verte Voie opzoeken kasseitje in het groen. Zachtjes  klimmen via een holle bosweg tot een landbouwplateau. Ben hier bekent, de akkers met het kerkje van Bossut als achtergrond. Heerlijk flaneren is het tussen opgroeiende granen en patat, veldleeuweriken zingen hun hoogste lied. We doen het dorp niet aan, alleen zijn rand tussen hoge hagen. Draaien opnieuw de zacht bollende akkers in genietend van prachtige en beboste vergezichten. Ik geniet, dit is wat ik hier wil. Kasseitje nu, niet het eerste vandaag. Schitterende holle  en kronkelende weg tot waar ik de kortere afstanden oppik.  We lopen een tijdje samen door een gehucht en dan ga ik er weer vandoor langs een kasseitje en verweerde muur. Blijkt een oude tramzate te zijn, zoals wandelaars mij vertellen. Ik geniet van het verblindende licht van bloeiend koolzaad en kruip dan tergend traag door een holle weg in bos een verdieping hoger. De parkoersmeester heeft echt voor ‘soft’ gekozen dit jaar, was 12 maanden geleden effe anders ! Op het bosplateau kom ik uit bij de Walendreef, hou kan je juister Vlaanderen binnen stappen. Heerlijk flaneren door het prille beukengroen van het Meerdaalwoud, deze tocht biedt echt alles ! Duik finaal naar een paar prachtige vijvers en vervolg tot de achterkant van het station Sint-Joris-Weert, noemt hier Weert-Saint-Georges, want een taalgrens moet er wezen. Passeer een prachtige watermolen en zet koers richting Rode langs de meanders van de Dijle. De parkoersmeester is nog niet ‘uitgeklapt’. Hij stuurt ons langs een gracht en vele vlonders door het Grootbroek. Beetje lastig voor een dame met beperkte zicht maar oh zo mooi. Passage langs een hoeve met zeker 100 runderen en riviertjes La Marbaise, ik stap naar het station. Laat de Etang de Pecrot en zijn  moerassen al zijn ze nog zo mooi voor wat ze zijn, ben een uur vroeger in Leuven. Heb nog werk voor Straumann NV. Kijk terug op een fantastische tocht, echt alles er op en er aan, in tegenstelling tot Archennes vorige week. Dit was echt genieten !                

  FOTOREEKS

  05-05-2019 om 17:06 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:adeps, pecrot
  >> Reageer (0)
  28-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28.04.2019 A.M.I. à Archennes

  Vandaag zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Twintig minuutjes met de trein en ik ben in Archennes voor een tocht die ik altijd graag stap. En blijkbaar denken veel wandelaars daar zo over, heel wat Vlamingen trouwens. Bots haast letterlijk op Sir Gerard, de wandelridder uit Oostduinkerke op stap met een groep Oost-Vlamingen. De wederzijdse begroeting is zeer hartelijk. Kilometertje tot de drukke startzaal, traditiegetrouw bevolkt met heel wat IJsetrippers. Er staat opnieuw een dertiger op mijn programma. Vrij snel een eerste kasseitje opzoeken bij riviertje Le Train en vervolgen over golvend tarmac tot een drukke baan. Aan de overkant een veldweg tot het clubhouse in Grez, ben drie kilometer onderweg. Lekkere cervelas kopen en ‘vort met de bok’. Langs riviertje Le Pisselet tot een oude verweerde hoeve en dan de golvende akkers in, zo heb ik het hier graag. Bloeiend koolzaad zorgt voor kleur. Een fraaie holle weg stuurt mij nu hoger een bosrijk gebied in. Nog meer gele kleur met schitterende brem. Na een klim volgt uiteraard een afdaling, smal krakkemikkig pad dat mij tot bij vijvers brengt. Een strookje huisjes kijken dan voorbij het kerkhof van Waver en La Dyle Romane bij Basse-Wavre, mijn eerste rust na 11 mooie kilometer.

   Ben met deze club nog nooit in Waver geweest en ben dus benieuwd naar wat ze te bieden hebben. Vreemd, loop zowat door alle stille winkelstraten van de stad, langs kerk en gemeentehuis en zet dan koers richting Bierges. Heb honger en permiteer mij en frietje. Stap langs een spoorweg en krijg eindelijk een strookje veld tot de Moulin de Bierges en de Dijle. Even verder een heerlijke klim langs bolle akkers met op de achtergrond het gejoel van de Walibi jeugd. Het is weer uit met de pret en ik mag villa’s kijken tot ik weer in Basse-Wavre uitkom. Deze lus was een enorme teleurstelling. Luc is het met mij eens en ik ventileer mijn ontgoocheling bij de helpers van dienst. Krijg de kans de nieuwe parkoersbouwer aan te spreken. Désolé zegt hij, sorry voor het vele beton, volgend jaar trekken we een andere kant op. Ik hoop het !

  Loop nu een eindje in het groen langs de spoorbaan. Luc stoomt mij voorbij. Bij Gastuche gaat het weer bergop in een strookje bos. Volg dan een strook beton die ik ken van een Adeps vorig jaar en kom dus opnieuw in Grez uit. Loop gelijk door en mag langs bolle akkers en een prachtige strook bos naar de golf en de landhuizen van Bercuit. Verslik mij een paar keer in de toch wel minimale markeringen. Vind het vreemd dat ik niet in de buurt van Archennes uitkom. Duik langs een mooi veld en een holle weg naar …. het kerkje van Grez ! Shit wat heb ik fout gedaan. Inderdaad net na de rustpost een splitsing fout gelezen en de lokale lus van de 12 kilometer bewandeld. Het zwerk ziet gitzwart, ook dat nog. Ik dokker over verweerde kasseitjes de laatste restjes naar de kerk van Archennes, krijg een pak water over mij heen en bereik de zaal om zes uur ! Verbaasde wandelaars uit Oudenaarde, waar was jij gebleven ? Ik doe mijn verhaal en krijg van de organisatie zowaar nog een gratis Chimay Blue aangeboden waarvoor mijn dank. Kloddernat naar het station en vang een uiltje in de trein. Wordt net in Leuven wakker en stap rillend naar huis, meteen mijn bed in. Heb een heel raar weekend achter de rug, voel mij vooral mentaal leeg. Beetje perfectionistisch ?

  FOTOREEKS

  28-04-2019 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:A.M.I., Archennes
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 08/07-14/07 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!