Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    21-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode biet en bloeddruk
    Dagelijks sap van rode biet verlaagt de bloeddruk.

    (NaturalNews) Een nieuwe studie net gepubliceerd in het American Heart Association Journal Hypertension vond een stof die aanzienlijk hoge bloeddruk verlaagt. Het is geen nieuw medicijn van Big Pharma en het is vrij van bijwerkingen. In plaats van medicatie is het gewoon een kleine hoeveelheid bietensap.

    Onderzoekers ontdekten dat mensen met hoge bloeddruk die 25 cl bietensap per dag dronken een daling van de bloeddruk hadden van ongeveer 10 mm Hg. De wetenschappers legden uit dat de hoeveelheid sap van de verbruikte rode biet 0,2 g nitraat bevatte - dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid nitraat die wordt gevonden in een grote kom sla of ongeveer twee bieten.

    Wat heeft nitraat te maken met de bloeddruk? Het blijkt dat na dat het is geconsumeerd, nitraat in het lichaam wordt omgezet in nitriet en vervolgens in het gas stikstofmonoxide. Eenmaal in de bloedbaan, verwijdt stikstofmonoxide de bloedvaten, helpt de bloedstroom en verlaagt de bloeddruk.

    "Onze hoop is dat het verhogen van iemands inname van groenten met een hoog nitraatgehalte, zoals groene bladgroenten of rode biet, een gewoonte mag worden om op een gemakkelijke manier de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren," zei Amrita Ahluwalia, Ph.D., hoofdauteur van de studie en professor in de vasculaire farmacologie aan de The Barts and the London Medical School in Londen.

    Een beetje groentensap heeft een groot effect op de gezondheid.

    De bloeddruk wordt gemeten door twee getallen - de systolische bloeddruk (het hoogste getal) die de druk meet in de slagaders wanneer het hart pompt terwijl de diastolische bloeddruk (het laagste getal) de bloeddruk meet in de slagaders wanneer het hart in rust is.

    De studie gebeurde bij acht vrouwen en zeven mannen die een systolische bloeddruk tussen 140-159 millimeter kwik (mm Hg) hadden wat hoge bloeddruk betekent. Niemand had andere medische complicaties en ze namen geen medicatie. De proefpersonen dronken 250 ml bietensap of water met een lage hoeveelheid nitraat. Hun bloeddruk werd gevolgd gedurende de volgende 24 uur.

    Vergeleken met de groep die nitraatwater dronk noteerde men bij de proefpersonen die bietensap gedronken hadden een verminderde systolische en diastolische bloeddruk. Dit effect op de bloeddruk bleef ook nadat de nitrietwaarde in het bloed was teruggekeerd naar het niveau voordat het sap werd geconsumeerd. In feite manifesteerde het meest positieve effect zich drie tot zes uur na het drinken van sap en zelfs een dag later.

    In de Verenigde Staten lijden meer dan 77 miljoen volwassenen aan hypertensie wat een belangrijke risicofactor is voor hartaanvallen en beroertes. Het eten van groenten die rijk zijn aan voedingsvezels, nitraat en andere kritische voedingsstoffen is een gemakkelijke en goedkope manier om de bloeddruk te beheren, zei Dr Ahluwalia in een persmedeling.

    Dit is niet het enig onderzoek dat aantoont dat rode bieten gezondheids beschermende eigenschappen hebben.  Eerder werd al gewag gemaakt van een studie gepubliceerd in Nitric Oxide: Biology and Chemistry,  het tijdschrift van de stikstofoxide vereniging waarbij wetenschappers van het Wake Forest University's Translational Center gevonden hadden dat bieten zorgen voor een verhoogde doorbloeding en helpen zuurstof aan te voeren naar plaatsen in het lichaam waar zuurstof ontbreekt - inclusief de hersenen - en mensen kan helpen met dementie.

    Oorspronkelijk artikel: " Drinking beet juice daily lowers blood pressure" Sunday, April 21, 2013 by: Sherry Baker, Health Sciences Editor, Natural News.


    N.v.d.r.  Je kunt een lekker fris drankje maken met rode biet die je laat fermenteren zoals uitgelegd op de site aHealthylife.nl (zie bijlage).  Persoonlijk geef ik er een zoet tintje aan dat de scherpe smaak van rode biet verzacht door wat gember (hoeveelheid volgens smaak) mee te laten fermenteren.  Wat sap in een glas water en gezond drinken maar.  Niet alleen goed voor de bloeddruk maar ook voor de darmflora.

    Bijlagen:
    http://hyper.ahajournals.org/content/early/2013/04/15/HYPERTENSIONAHA.111.00933.abstract   
    http://newsroom.heart.org/news/drinking-cup-of-beetroot-juice-daily-may-help-lower-blood-pressure   
    http://www.ahealthylife.nl/gefermenteerde-voeding-gezond-bieten-kvass-recept/   

    21-04-2013, 22:44 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Tags:rode biet, hypertensie
    19-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloeddruk verlagen
    Negen voedingsmiddelen die de bloeddruk verlagen.

    (NaturalNews) Hoge bloeddruk of hypertensie wordt beschouwd als een grote risicofactor voor hartaanvallen, beroertes en nierfalen. Velen hebben hoge bloeddruk, maar de meeste weten het niet aangezien er geen kenmerkende symptomen zijn.

    Bij bloeddrukmetingen zijn er twee cijfers te beoordelen. Het bovenste getal, systolische druk, geeft de druk op de vaatwanden wanneer het hart klopt. Het lagere getal, diastolische druk, geeft de druk op de vaatwanden weer tussen de hartslagen.

    Een normale verhouding is 120/80. Boven die verhouding tot 140/90 wordt beschouwd als pre-hypertensie en boven de 140/90 als hypertensie. Mensen met een normale gezondheid lopen in de pre-hypertensie zone geen risico op beroertes, hart- of nierfalen.

    Deze met overgewicht of diabetes lopen meer risico met hogere cijfers dan normaal. Meer dan de helft van de bevolking met diabetes heeft hoge bloeddruk. Mannen hebben meer kans op hoge bloeddruk vooral als ze overmatig roken en alcohol drinken.

    Farmaceutische medicijnen met decongestiva, NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen): zoals ibuprofen, steroïden, anticonceptiepillen en antidepressiva zijn waarschijnlijk bloeddruk verhogers. De reguliere geneeskunde beschouwt zout/natrium gebruik als een belangrijke factor bij hoge bloeddruk.

    Echter kant-en-klare voeding en fastfood zijn verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de inname van natrium door het gebruik van giftig zout gemengd met andere additieven: zoals  schadelijke HFCS en transvet zure oliën die meer verantwoordelijk zijn voor hoge bloeddruk dan puur onbewerkt zeezout.

    Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen tot het verminderen van hoge bloeddruk.

    (1) Cayenne uit chili pepers. Het gebruik ervan in de voeding is goed voor het verminderen van de bloeddruk alhoewel het zo niet aanvoelt.

    Kruidendeskundigen Dr Christopher en Dr Schulz raden twee keer per dag het innemen aan van een theelepel van minstens 40.000 hitte eenheden van cayennepeper poeder gemengd met water voor een gezond hart.

    (2) Hibiscus of Jamaica (hu-mijn-ca) ijsthee is bekend als een verfrissende drank op de Caribische eilanden, Zuid-Amerika en Mexico. Het is klinisch bewezen dat het hoge bloeddruk verlaagt. U kunt na het nemen van cayennepeper je mond blussen met deze ijsthee en zo een dubbel voordeel halen.

    Gedroogde hibiscus bloemblaadjes worden gebruikt om de thee te maken. Sommige reformwinkels hebben de blaadjes. Winkels gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse voeding hebben die ook. Of u kunt ze online bestellen.

    Bereiding: Bedek de bodem van een grote pan met een dikke laag bloemblaadjes en giet er heet (niet kokend) water over heen. Dek af en laat staan voor een half uur. Daarna zeven en in een glas bewaren in de koelkast.

    (3) Een medisch centrum in Louisville vond in een studie dat driemaal daags knabbelen op rozijnen de bloeddruk verlaagde van een groep personen met prehypertensie.  In de studie werden zelfs snacks met rozijnen gebruikt. 

    (4) De American Heart Association heeft ontdekte dat het eten van drie kiwi's per dag de bloeddruk verlaagt. 

    (5) De American Chemical Society beweert dat paarse wortelgroenten zoals paarse aardappelen chemische eigenschappen hebben die de bloeddruk verlagen.

    (6) Uit een studie aan de Florida State University bleek dat watermeloen de bloeddruk verlaagt naast zijn bijdrage voor aanvoer van kalium. Ze vonden een specifiek aminozuur dat bijdraagt tot die verlaging. 

    (7)  Over kalium geproken ... vergeet niet om bananen te eten. Een studie van de  in Engeland gevestigde Harvard Medical School deelde mee dat voor het verlagen van de bloeddruik voedingsmiddelen die kalium bevatten beter zijn dan supplementen van natriumchloride. 

    (8) Van meidoorn (crataegus) bessen zeggen zowel reguliere medici als kruidendokters dat ze bloeddrukverlagend werken. De thee van de Chinese meidoorn (Crataegus pinnatifida) is in Chinese huishoudens al eeuwen gekend als een tonicum voor het hart. 

    (9) We mogen chocolade niet vergeten. Ze moet  biologisch en donker zijn of bitterzoet zonder melk en met zeer weinig suiker.  Er zijn verbindingen in cacao die de bloedvaten doen ontspannen en de bloeddruk verlagen.

    Oorspronkelijk artikel: " Nine foods that lower blood pressure" Friday, April 19, 2013 by: PF Louis, Natural News.


    Bijlagen:
    http://www.1in3people.com/facts/index.jsp?usertrack.filter_applied=true&NovaId=2935376947560548192   
    http://www.huffingtonpost.com/2012/03/28/raisins-and-7-other-foods-lower-blood-pressure_n_1382535.html   
    http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/dash-diet   

    19-04-2013, 11:57 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Tags:bloeddruk, meidoorn
    18-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine B en kanker
    Vitamine B kan borstkanker helpen voorkomen.


    (NaturalNews) Nieuw onderzoek vindt dat de ingrediënten gevonden in vitamine B het risico op borstkanker kan helpen verminderen; vooral foliumzuur een wateroplosbare vitamine B die van nature in voedsel voorkomt.

    De studie van 1.412 vrouwen, door onderzoekers van de Universiteit van Hawaii Cancer Center in Honolulu, vond "dat prediagnostische plasmaconcentraties van pyridoxal-5'-fosfaat (PLP), een actieve vorm van vitamine B6, borstkanker kan voorkomen".

    In de samenvatting is te lezen dat "Uit de resultaten bleek dat proefpersonen met de hoogste concentraties aan plasma PLP een verminderd risico hadden op invasieve borstkanker in vergelijking met de vrouwen met de laagste PLP 'niveaus".

    Die resultaten bevestigen de ontdekkingen in eerdere studies die erop wijzen dat foliumzuur en andere B-vitamine ingrediënten effect hebben op het voorkomen van borstkanker, vooral bij vrouwen in de pre-menopauze.

    B vitamines gekoppeld aan afname van het risico op kanker.

    Volgens bevindingen gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology vorig jaar, hadden vrouwen in de pre-menopauze met de hoogste gemiddelde inname van foliumzuur uit de voeding 40 procent minder kans op het ontwikkelen van borstkanker.

    De studie werd uitgevoerd op vrouwen in China, waar geen verplichte regel geldt voor de toevoeging van foliumzuur - de synthetische vorm van folaat - in meel. In de VS zijn graanproducten sinds 1998 verrijkt met foliumzuur. 

    De resultaten van een studie op Hawai werden gepubliceerd in het septembernummer van het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Er werden 706 invasieve borstkanker patiënten geselecteerd op leeftijd, menopauzale hormoongebruik, etniciteit en andere kenmerken, met een gelijk aantal vrouwen die niet ziek waren.

    Lagere plasma PLP niveaus werden waargenomen bij vrouwen met overgewicht, obesitas en rokers. Vrouwen met plasma PLP niveaus  in de top 25 procent van de deelnemers bleken een 30 procent lager risico op invasieve borstkanker te hebben vergeleken met de vrouwen van wie de niveaus in het laagste kwart lagen.

    Studies toonden aan dat hoge doses vitamine B6 de groei van tumorcellen, waaronder borst tumorcellen verminderde. Van deze vitamine zijn ook anti-onststekings-  en anti-oxidant eigenschappen gevonden die ook kankerrisico verminderen.

    "Deze studie levert nieuw bewijs dat niveaus van vitamine B6 omgekeerd gerelateerd zijn aan het risico van invasieve borstkanker na de menopauze," zeiden de auteurs. "Hoewel het exacte mechanisme waarmee vitamine B6 het risico op borstkanker kan verminderen nog onbekend is, zijn deze laboratoriumbevindingen cruciaal in het bewandelen van nieuwe wegen in de strijd tegen borstkanker. 

    Kortom, deze resultaten, in combinatie met informatie van twee andere prospectieve studies, suggereren een rol van betekenis voor vitamine B6 in de preventie van postmenopauzale borstkanker."

    Eerdere studies kwamen tot vergelijkbare resultaten.

    Foliumzuur is te vinden in groene bladgroenten zoals spinazie en raapstelen, citrusvruchten en sappen en in gedroogde bonen en erwten.

    "Sinds granen en zaden op grote schaal worden geconsumeerd in het Westen hebben deze producten een zeer belangrijke bijdrage aan het westers dieet," zegt een woordvoerder van het National Institutes of Health.

    Andere studies hebben eveneens B-vitamines in verband gebracht met verminderd risico op kanker.

    In 2010 hebben onderzoekers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek gevonden dat een hogere inname van vitamine B leidde tot een 50 procent daling van het risico op longkanker.

    "Onderzoekers volgden 400.000 mensen uit 10 Europese landen gedurende acht jaar," schrijft David Gutierrez voor Natural News. "Aan het eind van de onderzoeksperiode vonden ze dat ongeacht of de deelnemers rokers waren, niet-rokers of ex-rokers, die met de hoogste bloedspiegels aan vitamine B6 en het aminozuur methionine, 50 procent minder kans hadden om longkanker te ontwikkelen dan die met de laagste niveaus. 

    Oorspronkelijk artikel: " B vitamins can help prevent breast cancer" Thursday, April 18, 2013 by: J.D. Heyes, Natural News


    (N.v.d.r.  In België is het toevoegen van folaten in graan vooralsnog niet toegelaten.)


    Bijlagen:
    http://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/   
    http://www.lef.org/newsletter/2012/0921_Higher-Vitamin-B6-Levels-Associated-With-Lower-Risk-Of-Invasive-Breast-Cancer.htm   
    http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Folate-may-reduce-pre-menopausal-breast-cancer-risk-Study   

    18-04-2013, 17:05 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:borstkanker, vitamine B
    16-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop bij melanoomkanker
    Melanoom doorbraak: substantie in groenten en fruit stopt huidkankercellen.

    (NaturalNews) Niet alle vormen van huidkanker zijn levensbedreigend, maar er is een vorm - melanoom - die moeilijk succesvol te behandelen is en dodelijk kan zijn. Een vorm van kanker die begint in melanocyten (cellen die het pigment melanine aanmaken), kan starten als een huidmelanoom, maar kan ook beginnen in andere gepigmenteerde weefsels, zoals in het oog of zelfs in de darmen. Volgens het National Cancer Institute zijn dit jaar bijna 77.000 nieuwe gevallen van melanoomkanker te verwachten.

    Momenteel is er geen enkel(e) therapeutisch middel of combinatietherapie die alle melanomen kan behandelen. Ongeveer 9480 Amerikanen zullen naar verwachting in 2013 sterven aan deze maligniteit die zich verspreidt over het hele lichaam. 

    Maar er is goed nieuws in het onderzoek over de ziekte. Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat een natuurlijke stof, gossypin, gevonden in groenten en fruit melanoomcellen een halt kunnen toeroepen - en ze beweren dat ze weten waarom.

    "We identificeerden gossypin als een nieuw middel met een dubbele remmende werking op twee veel voorkomende mutaties wat ideaal is voor melanoom behandeling," zegde Texas Biomed's Hareesh Nair, Ph.D., hoofd van het onderzoek in een persmedeling. "Onze resultaten geven aan dat gossypin een groot therapeutisch potentieel heeft als tweevoudig inhibitor van mutaties genoemd BRAFV600E kinase en CDK4, die voorkomen bij de meeste melanomen."

    Nair voegde eraan toe dat de bevindingen van zijn onderzoeksteam "... een nieuwe weg geopend hebben voor het genereren van een nieuwe klasse van middelen voor de behandeling van melanomkanker."

    Natuurlijke stof blokkeert de groei van melanoomcellen.

    Voor de nieuwe studie, net gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics, werkten Nair en zijn collega's met menselijke melanoomcellen in het labo. Zij vonden dat gossypin door directe binding humane melanoom celproliferatie remde in de melanoomcellijnen die de twee mutaties herbergen.
    Bovendien remde de uit groenten en fruit afgeleide stof de groei van verschillende menselijke melanoomcellen. Men vond ook bij dierexperimenten met muizen getransplanteerd met menselijke melanoom tumoren dat gossypin behandeling gedurende 10 dagen de tumorvolume verminderde en de overlevingkans verhoogde.

    Nair's team onderzoekt nu hoe het lichaam gossypin absorbeert en hoe het wordt gemetaboliseerd. In de persmededeling merkten de onderzoekers op dat er onderhandelingen aan de gang zijn met het Cancer Therapy & Research Center aan de Universiteit van Texas Health Science Center over het testen van gossypin bij melanoompatiënten.

    Oorspronkelijk artikel: "Melanoma breaktrhough: Natural fruit and vegetable substance stops skin cancer cells" Tuesday, April 16, 2013 by; Sherry Bakker, Health Sciences Editor.

    Over de auteur:Sherry Baker is een bekende auteur waarvan artikels zijn verschenen in Newsweek, Health, the Atlanta Journal and Constitution, Yoga Journal, Optometry, Atlanta, Arthritis Today, Natural Healing Newsletter, OMNI, UCLA's "Healthy Years" newsletter, Mount Sinai School of Medicine's "Focus on Health Aging" newsletter, the Cleveland Clinic's "Men's Health Advisor" newsletter en veel andere.

    Bijlagen:
    http://mct.aacrjournals.org/content/12/4/361.full?sid=5dcf306d-ee42-4a2c-ad03-99469abcb836   
    http://txbiomed.org/news-press/detail/news/2013/04/10/naturally-occurring-substance-proves-effective-against-deadly-skin-cancer-in-test-tube-and-mice-studies   
    http://www.cancer.gov/cancertopics/types/melanoma   

    16-04-2013, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:kanker, melanomen
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!