Avocado: een buitengewone vrucht.
De meeste vruchten zijn rijk aan koolhydraten. Avocado is rijk aan goede vetten.
Specifiek, bevat het enkelvoudig onverzadigde vetzuren net zoals olijfolie. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-9):
- voorkomen obesitas
- voorkomen hart- en vaatziekten
- voorkomen diabetes type 2
De goede vetten in avocado werken samen met de anti-oxidanten om vrije radicalen te elimineren.
Hoe werken anti-oxidanten en vrije radicalen?
Je hoort veel over "vrije radicalen" en "anti-oxidanten".
Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die onze cellen aanvallen, en zelfs onze DNA. Daarom veroorzaken zij veel ziekten die verband houden met veroudering, zoals gezichtsproblemen en kanker.
Vrije radicalen komen in ons lichaam door vervuiling, chemicaliën, sigarettenrook of zelfs herhaalde stress.
Er is maar één manier om vrije radicalen te elimineren: antioxidanten. Antioxidanten komen van nature voor in ons lichaam en in verse groenten en fruit, vooral gekleurd zoals paprika.
Het probleem is dat sommige antioxidanten, zoals bètacaroteen, niet gemakkelijk worden opgenomen door onze cellen. Ze blijven buiten de cellen en worden uit het lichaam verdreven zonder het vernietigen van vrije radicalen.
Avocado verbetert de assimilatie van antioxidanten.
Er is een eenvoudige manier om de absorptiecapaciteit van ons antioxidant drastisch te verhogen: groenten en fruit eten samen met iets vet.
Onderzoek heeft aangetoond dat saladegroenten waaraan avocado is toegevoegd vermenigvuldigen:
- de snelheid van absorptie van lycopeen met 4 (het lycopeen is een antioxidant uit tomaat)
- het beta-caroteen niveau met 2,6 (beta-caroteen is een voorloper van vitamine A die in overvloed aanwezig is in wortelen en in mindere mate in groene bladgroenten).
Wanneer avocado-olie werd toegevoegd aan een salade, vondt men een vermenigvuldiging:
- van 7,2 voor alfa-caroteen
- van 15,3 voor bêta-caroteen
- van 5,1 voor luteïne (luteïne is een rood-oranje antioxidant gevonden in eigeel, maïs, wortelen, spinazie en zuring dat in het bijzonder ons netvlies beschermt) .
De samenwerking van avocado en antioxidanten vecht tegen elke ontsteking en stopt zo vroegtijdige veroudering. Dit is de reden waarom avocado helpt om het lichaam te verjongen van binnenuit.
De effectieve pleitbezorger voor het beheersen van onze eetlust
77% van de calorieën avocado komen uit het vet. Deze hoeveelheid veroorzaakt al een verzadigingsgevoel bij een halve vrucht. De avocado is dan ook een goede manier om onze eetlust te controleren. Dit is handig als men de neiging heeft te veel te eten en overgewicht te krijgen.
Avocado's zijn ook rijk aan vezels die de transit reguleren en de darmen helen.
Onderzoek naar de avocado gaat veel verder ... denken we maar aan het tegengaan van prostaatkanker, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten door het beheersen van onze cholesterol, verlichten van artritis.
Twintig vitamines en mineralen.
Dit is niet alles.
Avocado bevat 20 vitaminen en verschillende mineralen:
- Vitamine K: belangrijk voor de bloedstolling. Het draagt ook bij tot de kracht van onze botten
- Foliumzuur of vitamine B9: belangrijk voor een goede celgroei en de ontwikkeling van onze weefsels. Fouten in de celdeling bijvoorbeeld kunnen de kwaliteit van het sperma in gevaar brengen. Een studie heeft aangetoond dat vitamine B9 deficiëntie gepaard met een toename van genetische afwijkingen op de chromosomen van sperma.
- Vitamine E: beschermt de weefsels tegen vrije radicalen en ons hart.
- Luteïne: noodzakelijk voor de bescherming van onze huid.
- Vitamine C: versterkt het immuunsysteem en neutraliseert vrije radicalen
- Vitamine B6 versterkt ook het immuunsysteem, helpt de zenuwfunctie en de synthese van rode bloedcellen.
- Vitaminen B5, B1, B2, B3, A en kalium (meer dan een banaan), magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink en fosfor.
Wanneer gebruiken?
Een avocado die zacht aanvoelt betekent niet dat die rijp is. Vaak is dat het gevolg van veelvuldige betasting door de kopers voor ons. Sterker nog, we moeten weten dat een avocado normaal hard aanvoelt in de winkel.
Avocado’s rijpen niet aan de boom. De vrucht produceert het vluchtig hormoon ethyleen waardoor het rijpen begint zoals bij bananen, tomaten en appels.
Om het tempo van het rijpen op te drijven volstaat het de avocado in te pakken in papier om het ethyleen te vangen. De rijpingsduur wordt op die manier gedeeld door drie. Over ’t algemeen duurt de rijping 3 tot 9 dagen. Men kan de avocado ook leggen in de fruitmand waar hetzelfde proces zich voltrekt met de andere vruchten (bananen, appelen, tomaten).
Zo krijgt men uniforme rijpe avocado's ... het vlees krijgt een mooie groengele kleur ... de structuur is vast en romig ... en de smaak ligt dicht bij noten.
Een aanrader voor onze gezondheid.
Oorspronkelijk artikel:”Avocat: le fruit hors norme”, par Eric Müller, Néo-nutrition, Oct. 27, 2015. Bijlagen: http://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/ http://jn.nutrition.org/content/135/3/431.full http://www.avocado.org.au http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2008/03/19_folatesperm.shtml http://www.foodrepublic.com/2012/10/18/know-your-avocado-varieties-and-when-theyre-in-season/ http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=acides_gras_omega-9_ps
11-11-2015, 22:19 geschreven door opabio
|