Een ultra-gezonde levensstijl en elke dag een beetje cacao, dat is het geheim.
Hieronder vind je echte redenen om cacao te eten.
En elk van deze redenen zou je moeten aanmoedigen om het elke dag te eten ...
1. Chocolade is gewoon heerlijk.
“Biologische" chocolade met meer dan 85% cacao, heerlijk en gezond om het einde van een maaltijd te accentueren.
2. Een buitengewone bron van antioxidanten.
Cacao is één van de voedingsmiddelen die de meeste polyfenolen bevat, waaronder flavonoïden, krachtige antioxidanten die het lichaam helpen de aanvallen van vrije radicalen tegen te gaan. Cacao bevat 3 tot 4 maal meer antioxidanten dan groene thee. Er zijn epicatechins en catechins zoals in groene thee, maar ook procyanidines, vooral in de tannine die cacao zijn bitterheid geeft. Natuurlijk, hoe minder de cacao verwerkt is, hoe rijker het is aan flavonoïden.
3.Helpt om de bloeddruk te verlagen.
Van flavanolen in cacao wordt gedacht dat ze de stikstofmonoxide in het bloed verbeteren, wat het functioneren van de bloedvaten kan verbeteren en de bloeddruk kan verlagen. Het effect van cacao en thee werd gedurende 2 weken vergeleken in 5 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met 173 deelnemers. Verdict? Een significante verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk: respectievelijk met 4,7 mmHg (p = 0,002) en 2,8 mmHg (p = 0,006) [6].
4. Beschermt de huid tegen UV-straling.
Misschien heb je wel eens een lipstick met cacaosmaak gebruikt. Dit is normaal, cacao is een uitstekende huidbeschermer tegen oxidatieve schade veroorzaakt door UV-straling: het wordt vaak gebruikt in preparaten voor de huid;
5. Cacao vermindert de insulineresistentie (goed voor diabetes).
Laboratoriumstudies geven aan dat cacaoflavanolen de vertering en opname van koolhydraten in de darm kunnen vertragen. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat een hogere consumptie van flavanolen zoals cacao het risico op diabetes type 2 kan verminderen. Er wordt ook gedacht dat consumptie van donkere chocolade of flavanolrijke cacao de insulinegevoeligheid kan verminderen, de glykemische controle kan verbeteren en ontstekingen kan verminderen bij mensen met en zonder diabetes.
6. Minder hartaanvallen.
Uit een uitgebreid overzicht van studies met meer dan 150.000 mensen bleek dat een hoge chocoladeconsumptie gepaard ging met een significant verminderd risico op hartaandoeningen, beroerten en zelfs verminderde mortaliteit.
Twee Zweedse onderzoeken lieten zien dat chocoladeconsumptie verband hield met een lager percentage hartfalen, met doses variërend van 19 tot 30 gram chocolade per dag.
7. Waarom het echt goed is voor het moreel.
Wetenschappelijke studies zijn niet nodig om vast te stellen dat cacao de stemming beïnvloedt en helpt bij de bestrijding van depressie; de positieve effecten ervan hangen samen met verschillende elementen. Waarschijnlijk door de flavanolen in cacao, maar ook de omzetting van tryptofaan naar serotonine, het stemmingshormoon speelt hierin een rol. Men denkt ook dat het cafeïnegehalte of gewoon het zintuiglijke plezier van het eten van chocolade de positieve effecten ervan kan verklaren!
8. Goed voor de tanden!
De beschermende effecten van cacao tegen tandbederf en tandvleesschade komen van de anti-bacteriële, anti-enzymatische verbindingen die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden. Dit is zo op één voorwaarde: dat de voordelen van cacao niet worden verstoord door te veel suiker. Belangrijk is wel de goede chocolade te kiezen.
Hoe meer uw cacao wordt bewerkt, hoe minder interessant voor de gezondheid.
Om cacao om te zetten in chocolade zijn ongeveer tien verschillende bewerkingen nodig. Het begint met drogen onder de loden zon van Ivoorkust, Madagaskar of Costa Rica. Dan is er het roosteren op 100 of 140 ° waarbij de cacao een groot deel van zijn eigenschappen verliest, daarna wordt de cacao urenlang gemixt. Het is voldoende dat de cacao niet voldoende rust te geven, of dat de temperatuur te hoog was, om het aroma en de gezondheidsdeugden te laten verdampen !!
Oorspronkelijk artikel:"Et 8 vraies raisons d'en manger quand même", Benoit Dauriac, La Lettre Nutri-Santé,
Bovendien voegen chocolademakers, wanneer dit het geval is, vaak cacaopoeder toe om de smaak van "gegrild" te dekken. Lees de verpakking zorgvuldig door, want in dit het geval, moet het poeder in de lijst met ingrediënten staan.
Cacaobonen eten: een goed idee?
Veel mensen denken dat de beste manier om goede cacao te eten is om naar de bron te gaan: bitter en heerlijk. Het wordt soms "rauwe cacao" genoemd.
Natuurlijk is het altijd beter om onverwerkt voedsel te eten. Maar in dit geval is er een goede reden dat cacao wordt omgezet:
ongebrand bevat cacao van nature grote hoeveelheden fytinezuur, een natuurlijk voorkomende stof in het omhulsel granen of zaden. Het is een anti-voedingsstof. Fytinezuur blokkeert de opname van mineralen in het lichaam. Het is een belangrijke oorzaak van ondervoeding in ontwikkelingslanden (vanwege volle granen). Het fytinezuur wordt verwijdert tijdens de cacaoproductie (door weken en braden). Bijlagen: https://heart.bmj.com/content/101/16/1279 https://io9.gizmodo.com/i-fooled-millions-into-thinking-chocolate-helps-weight-1707251800 https://lemag.bureauveritas.fr/top-article-1/cinq-criteres-secrets-chocolat/ https://medicalresearchjournal.org/index.php/GJMR/article/view/922 https://news.harvard.edu/gazette/story/2007/02/cocoa-shows-promise-as-next-wonder-drug/ https://www.cjr.org/analysis/the_history_behind_the_chocolate_hoax.php https://www.mdpi.com/2076-3921/6/4/84 https://www.researchgate.net/publication/239585925_Effect_of_Cocoa_and_Tea_Intake_on_Blood_Pressure https://www.researchgate.net/publication/253329299_Where_Chocolate_Begins_and_Research_Methods_End_Understanding_Kuna_Cacao_Consumption
12-04-2019, 16:51 geschreven door opabio
|