Uit studie blijkt dat vitamine D helpt bij het voorkomen en behandelen van darmkanker.
(NaturalNews) Meer details over kankerpreventie van vitamine D zijn vermeld in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Gut. Onderzoekers aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston vonden dat vitamine D een cruciale rol speelt bij het ondersteunen van het immuunsysteem, met inbegrip van preventie en behandeling van darmkanker.
Het voedingsmiddel kan het ontstaan van kanker voorkomen, volgens de studie. En bij patiënten die reeds gediagnosticeerd zijn met de ziekte, kan vitamine D de levensduur verlengen.
Deze studie is de eerste die verder inzicht geeft op de rechtstreekse werking van vitamine D op de immuunrespons van het lichaam tegen kanker. Vergelijkbaar met hoe vitamine D het risico op borstkanker vermindert, vonden de onderzoekers dat het prohormoon zich ook richt op darmkanker.
"Wij weten al een tijdje dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de preventie van andere vormen van kanker," zegt Dr Robert Graham, een internist aan het Community and Public Health van het North Shore-Long Island Jewish Health System, die volgens Newsday niet deelnam aan de studie.
Vitamine D bevordert de vorming van immuuncellen in de strijd tegen kanker.
De manier waarop dit gebeurt is door zich te hechten aan receptoren in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor de regulering van de aangeboren immuunrespons. Zoals blijkt uit een studie van 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Reviews in Endocrine and Meabolic Disorders, remt de aanwezigheid van vitamine D via dit mechanisme de ontwikkeling van inflammatoire darmziekte, een predisponerende factor bij darmkanker.
In deze laatste studie ontdekten de onderzoekers dat vitamine D helpt bij het bevorderen van de vorming van speciale immuuncellen die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van kanker. Vitamine D wordt eveneens door de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D, dat wordt geassocieerd met een lager dan gemiddelde risico op colorectale tumoren.
"Vitamine D verhoogt de werking van het immuunsysteem door het activeren van T-cellen," zei Dr Shuji Ogino, hoofdauteur van de studie van de Harvard School of Public Health.
Vitamine D helpt kankerpatiënten die conventioneel behandeld worden 33 procent langer overleven.
Voor hun onderzoek analyseerden Dr. Ogino en zijn team gegevens van 170.000 deelnemers aan de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Van de bijna 1000 bekeken individuën waren 318 gediagnosticeerd met colorectale kanker.
Van alle deelnemers waren bloedmonsters genomen in de jaren 1990 voordat één van hen kanker had ontwikkeld. Interessant is dat men vond dat patiënten met de hoogste niveaus aan vitamine D het laagste risico op darmkanker bleken te hebben. Dezelfde mensen hadden ook een sterker uitgebouwd immuunsysteem wat de onderzoekers toeschrijven aan de vitamine D.
Deelnemers die reeds gediagnosticeerd waren met colorectale kanker, maar die veel vitamine D in hun bloed hadden vóór de behandeling met chemotherapie en gerichte kankermedicijnen, bleken gemiddeld ook langer geleefd te hebben dan deelnemers met lagere niveau’s aan vitamine D.
Vergeleken met gemiddelde overleving van 24,5 maand voor de deelnemers met de laagste vitamine D-niveaus overleefden die met de hoogste niveaus gemiddeld van 32,6 maanden. Dit vertaalt zich in een ruwweg 33 procent langere overlevingstijd.
"Ik stel voor dat patiënten van 800 tot 1.000 internationale eenheden vitamine D per dag nemen,” voegde Graham, die in de kracht van zowel vitamine D-supplementen als natuurlijke blootstelling aan zonlicht gelooft, eraan toe.
Oorspronkelijk artikel:"Study finds vitamin D helps prevent and treat colon cancer", Tuesday, February 03, 2015 by: Ethan A. Huff, staff writer, Natural Health. Bijlagen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21861107 http://www.newsday.com/news/health/vitamin-d-helps-to-prevent-colon-cancer-researchers-find-1.9816544 http://www.vitamindcouncil.org/category/vitamin-d-news/
17-02-2015, 12:00 geschreven door opabio
|