Wat als uw cholesterol te hoog is?
"Cholesterol is niet de boosdoener"
"Cholesterol is geen vergif"
"Medicijnen tegen cholesterol zijn giftig" ...
Het is niet leuk als bloedonderzoek aangeeft dat uw cholesterol te hoog is.
Men moet iets doen! Men kan niet verder te leven alsof er niets gebeurd is!
Maar hoe nog van het leven genieten, plezier hebben, genieten van een maaltijd rond een rijke tafel met dit zwaard van Damocles boven het hoofd ?
De rol van cholesterol bij cardiovasculaire ziektes is waarschijnlijk helemaal overdreven.
Het cholesterolgehalte verlagen door een dieet zonder verzadigd vet of geneesmiddelen (statines) doet het risico op overlijden niet verminderen.
Echter, ongeacht uw leeftijd en gezondheid, zijn er natuurlijke methoden om uw cardiovasculair risico te verminderen. Het zou absurd zijn om daar geen gebruik van te maken! Vooral als je terugkomt van uw huisarts met de slechte tijding.
Maar vooraf een beetje uitleg over de rol van cholesterol.
Cholesterol is goed voor de gezondheid
Cholesterol is één van de belangrijkste moleculen in het menselijk lichaam voor de productie van cellen en vitale hormonen zoals stress- en sekshormonen en vitamine D.
Cholesterol is essentieel om vet te verteren: het is een component van de galzuren aangemaakt door de lever.
Tot slot is het van vitaal belang voor de hersenen en specifiek voor de geheugenfunctie: mensen die kunstmatig hun cholesterol verlagen met statines (medicijnen) hebben problemen met het geheugen, een hoger risico op diabetes, depressie, zelfmoord en gewelddadige dood.
Dit alles is wetenschappelijk gedocumenteerd.
De geneeskunde weet weinig over de werking van het hart en de bloedvaten.
We moeten ons realiseren dat cardiologie en geneeskunde van het hart nog steeds erg onduidelijk is.
Het is juist dat artsen wonderen doen met kunstharten en transplantaties. Ze maakten ook grote vooruitgang in de spoedgeneeskunde, om het leven van mensen te redden die een hartaanval (myocardinfarct) hebben doorgemaakt.
Echter, grote onzekerheid blijft over de oorzaken van hart- en vaatziekten, waarom ze zich voordoen, hoe ze te voorkomen en hoe je een volgende hartaanval of beroerte kunt vermijden.
Weinig artsen zullen het u recht in uw gezicht vertellen, maar de meest tegenstrijdige theorieën botsen met elkaar.
Om u een voorbeeld te geven, veel artsen zijn van mening dat het de cholesterol is die de slagaders verstopt. In feite, wat men "plaque" noemt, dat de diameter van de slagaders verkleint en het risico op verstopping vergroot omvat voornamelijk spiercellen van de bloedvaten die calcium en ijzer hebben opgeslagen; overgebleven cholesterol is in de minderheid.
Sommige onderzoekers geloven dat er een verband is met cholesterol. De cholesterol is er echter aanwezig om de schade veroorzaakt door de ontsteking van de slagaderwanden te repareren: dat is de reden waarom we op die plaatsen cholesterol vinden.
De toename van cholesterol is een middel dat het lichaam gebruikt om zichzelf te beschermen. En het verlagen van zijn cholesterol met medicijnen is een heel slecht idee!
Evalueer uw risico op hartaandoeningen: de echte analyse.
Eén ding is zeker: uw totale cholesterol is geen goede manier om het cardiovasculair risico te voorspellen.
Het is veel nuttiger voor u om de volgende analyses te laten uitvoeren:
Triglyceride niveau: hoewel een snelheid van 2 g per liter officieel aanvaardbaar wordt geacht zijn deskundigen het erover eens dat een triglyceride die dicht bij 1,5 g/l ligt al aan een zeer slechte staat van cardiovasculaire gezondheid weergeeft. Het niveau moet altijd kleiner zijn dan 1,2 g/l.
HDL-ratio/cholesterol: het niveau van HDL (de "goede" cholesterol), is een voorspeller van het risico op hartaandoeningen. Deel eenvoudig uw HDL door uw totale cholesterol. De verhouding moet groter zijn dan 24 op 100.
Verhouding triglyceriden/HDL: je kunt de controle ook uitvoeren met de verhouding van triglyceride tot uw HDL. De verhouding moet minder zijn dan 2.
Uw bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand (FPG): Studies tonen aan dat mensen die een nuchtere glucose van 100-125 mg/dl hebben bijna 300% meer risico hebben op coronaire hartziekten dan degenen die minder dan 79 mg/dl hebben.
Ijzergehalte: de overmaat aan ijzer in het lichaam is een belangrijke bron van oxidatieve stress. Als u te veel ijzer hebt (niveaus boven 200 ng/ml) kan dit het slijmvlies van de bloedvaten beschadigen en uw risico op een beroerte verhogen. De eenvoudigste manier om uw ijzergehalte te verminderen is bloed te geven. Als het niveau bijzonder hoog is, raadpleeg dan een hematoloog; het kan een teken zijn van hemochromatose, een erfelijke ziekte.
Natuurlijke manieren om uw cardiovasculair risico te verminderen.
Let op: de beste oplossing om het risico te verminderen is niet het slikken van chemische pillen.
Dit zal niet helpen. Als uw niveaus slecht zijn is het is een probleem van levenswijze dat zichzelf corrigeert door het aanpassen van je gedrag en je dieet.
Hier is de lijst van mogelijke natuurlijke acties:
Vervang junk food, verwerkt en kunstmatig voedsel door volwaardig vers voedsel, koken ervan tot een minimum beperken en waar mogelijk biologisch en lokaal geteeld.
Vermijd laag vetgehalte en verhoog uw inname van goede vetten voor de gezondheid: avocado, vette vis, biologische eieren, boter van grazende koeien, kokosvet, kokosolie, noten (walnoten, amandelen , hazelnoten ...), niet gebrand en ongezouten, biologische koolzaadolie of olijfolie; bekijk vooral de omega-3/omega-6 verhouding, die dient tussen 1/1 en 1/5 te liggen, maar zeker niet tussen 1/20 of 1/30, zoals in het algemeen het geval is in de huidige westerse voeding.
Optimaliseer uw inname van calcium, magnesium, natrium en kalium. Als je veel biologische groenten eet zal dat geen probleem zijn. Drink groentensappen om de opname van deze elementen te verhogen.
Let op uw niveaus van vitamine D. Hou ze optimaal door blootstelling aan de zon. U kunt uw optimaal niveau van vitamine D bereiken door elke dag 15 tot 20 minuten ten minste driekwart van je lichaam onbeschermd bloot te stellen aan de zon; als je dit niet kunt neem dan een voedingssupplement met vitamine D en neem gelijktijdig vitamine K2. Deze vitamines werken samen om de verkalking van de slagaders (arteriosclerose) af te remmen. (N.v.d.r. zelf bezit ik twee UVB lampen waar ik ga voorstaan als er geen zon is om mijn dagelijkse portie vitamine D op te doen. Zie hieronder).
Stoppen met roken tegen elke prijs, maar drink één glas rode wijn per dag. Vermijd zoete wijnen, likeuren en sterke drank.
Doe regelmatig lichaamsoefeningen: dit is de veiligste en meest effectieve manier om hart-en vaatziekten te voorkomen en te behandelen.
Zorg voor een goede tand- en mondverzorging: een dode tand (devitalized), plaque (bacteriën rond de tanden en het tandvlees), ontstoken tandvlees (rood) worden geassocieerd met vele ziekten zoals hart- en vaatziekten. Uit een studie van 2010 blijkt dat mensen met een slechte mondhygiëne een 70% hoger risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met degenen die hun tanden tweemaal per dag borstelden.
Vermijd statines die cholesterol artificieel verlagen zonder inspanning, maar met het risico van veel bijwerkingen. De enigen die kunnen profiteren van statines voor hun gezondheid zijn zij die lijden aan familiaire hypercholesterolemie, een zeer zeldzame ziekte die een zeer hoog cholesterolgehalte geeft onafhankelijk van dieet of levensstijl. Als het nodig is om statines te nemen, neem absoluut ook CoQ10 erbij, een belangrijke co-enzym voor cellulaire energie, en waarvan de productie ook wordt geblokkeerd door statines die de aanmaak van cholesterol niet zullen verminderen.
Om uw insuline te verlagen en uw gevoeligheid voor insuline te verbeteren, kies voor een dieet met lage glycemische index, dat zijn levensmiddelen die niet snel uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden: zoete aardappelen in plaats van aardappelen, honing in plaats van suiker, peulvruchten (erwten, bonen) in plaats van granen. Er is ook een voedingssupplement, alfa-liponzuur (400 mg), dat de gevoeligheid voor insuline verhoogt. (N.v.d.r. voor de vervanging van suiker zie ook het artikel "Suiker tegen cariës" van 2015/01/03).
Oorspronkelijk artikel:”Que faire si votre cholestérol est trop haut?”, Feb. 3, 2015 par Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation. Bijlagen: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/05/25/fasting-part-one.aspx http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/19/vitamin-d-vitamin-k2.aspx http://www.bmj.com/content/340/bmj.c2451.abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11104842 http://www.news4all.org/mijn-uvb-lamp http://www.news4all.org/mijn-uvb-lamp http://www.thecholesteroltruth.com/could-low-cholesterol-levels-jeopardise-brain/
03-02-2015, 15:20 geschreven door opabio
|