Wetenschappers: Plantaardige oliën veroorzaken hoofdpijn, vermoeidheid, en zelfs dementie.
Al jaren heeft men ons aangespoord om boter te vervangen door plantaardige oliën. In het midden van de 20e eeuw werden verzadigde vetten verantwoordelijk gesteld voor het stijgend aantal hartaanvallen, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Sommige wetenschappers denken nu dat dit een vergissing was.
Neem bijvoorbeeld, Dr. Catherine Shanahan, auteur van het nieuwe boek, "Deep Nutrition. Why Your Genes Need Traditional Food". Shanahan, een huisarts uit Denver met een graad in de biochemie en genetica heeft de conventionele wijsheid nooit gevolgd als het gaat over voeding.
In tegenstelling tot andere artsen en diëtisten die diëten aanraden met veel groenten en fruit (en plantaardige vetten), prijst Shanahan diëten aan op basis van dierlijke eiwitten en vetten, groenten en noten. Shanahan was raadgeefster van de bekende basketbalster Kobe Bryant en is uiteindelijk directeur geworden van Lakers' voedingsprogramma. Ze zegt dat haar volgende taak is om Amerika te overtuigen te stoppen met het gebruik van plantaardige oliën, volgens haar ’de ergste vijand voor onze hersenen.’
Plantaardige oliën zijn niet zo gezond als men zou denken. Dr. Shananan merkt op dat plantaardige vetten zoals zuivere olijfolie, kokosolie, avocado- of pinda-olie niet problematisch zijn. Volgens haar liggen de echte gevaren bij koolzaad-, palm-, maïs-, soja-, saffloer-, zonnebloem-, katoenzaad-, en rijstzemelenolie. Als men weet hoe deze oliën algemeen gebruikt zijn geworden zal men begrijpen waarom ze niet gezond zijn. Shananan schreef in de New York Post: "In de jaren 1950 vertelde men ons dat dat verzadigde vetten gevaarlijk waren. Wij stopten met het eten van boter en natuurlijke vetten, maar nog steeds hunkerde men naar vet voedsel, dus dan maar plantaardige oliën gebruiken. En dan begonnen ook restaurants deze spotgoedkope vetten te gebruiken, "legt ze uit. Terwijl er aanvankelijk werd beweerd dat onverzadigde vetten (plantaardige) beter en gezonder zijn, heeft recent onderzoek aangetoond dat deze stelling wellicht niet klopt. Dr Aseem Malhotra, een cardioloog, legt in een artikel uit dat de vervanging van dierlijke vetten door plantaardige rampzalig is geweest; sindsdien zijn het aantal gevallen van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn over de hele wereld omhooggeschoten. Ook is hij van mening dat wat we kiezen om te koken een enorme impact heeft op onze gezondheid. Studies tonen nu aan dat plantaardige oliën verwarmd tot hoge temperaturen schadelijke stoffen vrijgeven. Zonnebloemolie, maïsolie, en andere populaire plantaardige oliën zijn onstabiel bij hoge temperaturen, en breken af in giftige adelhyde, dat in verband is gebracht met verhoging van het risico van kanker en andere gezondheidsproblemen. Uit een recente studie bleek dat zelfs na 20’ koken plantaardige olie 20 keer meer adelhyde vrijgaf dan de de veilige limiet (bepaald door de World Health Organization). Andere rapporten hebben aangetoond dat verhitting van plantaardige oliën zoals palmolie tot 200°C of hoger gerotoxines en andere schadelijke verbindingen vrijgeeft. Onderzoekers hebben een studie uit 9170 die stelde dat het consumeren van plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten het risico op hart-en vaatziekten en de dood zou kunnen verlagen, opnieuw geanalyseerd. Uit de nieuwe analyse bleek dat de eerste bevindingen verkeerd waren. Zij onthulden zelfs dat het consumeren van te veel plantaardige olie het risico op hart- en vaatziekten verhoogde.
Toxische oliën kunnen schade toebrengen aan onze hersenen. Shanahan zegt dat de manier waarop de oliën worden behandeld voordat zij aangeboden worden aan de consument, een grote rol speelt in hun toxiciteit. Door het bewerken van de oliën tijdens de productie gaan de anti-oxidanten verloren. Dit maakt dat de ziekte verwekkende vrije radicalen overheersen in deze oliën. Eén van de belangrijkste zorgen van Dr. Shanahan is het effect van de plantaardige oliën op de hersenen. Zij gelooft dat de vrije radicalen in de oliën kunnen meewerken aan de oxidatieve stress op de hersenen. Volgens haar kan het regelmatig gebruik van deze plantaardige oliën leiden tot lusteloosheid en concentratieproblemen en zelfs tot het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer. Shanahan zegt dat de consumptie van te veel plantaardige olie zich initieel uit in migraine, samen met algemene vermoeidheid van de hersenen.
Oorspronkelijk artikel: “Scientists: Vegetable oils cause headaches, fatigue, and even dementia”, Tuesday, February 07, 2017 by: Vicki Batts, Natural News. Bijlagen: http://nypost.com/2017/01/31/eating-vegetable-oils-could-lead-to-fatigue-migraines-and-dementia/ http://www.dailymail.co.uk/health/article-3574810/The-toxic-truth-vegetable-oil-Cooking-healthy-fats-increases-risk-heart-disease-type-2-diabetes-cancer.html
23-07-2017, 15:29 geschreven door opabio
|