Ontsnap aan de griep.
In deze koude en regenachtige dagen moeten we beroep doen op eenvoudige trucs om ons immuunsysteem te versterken en daarmee ziekten te voorkomen.
Waarom griep in de winter?
De griep gedijt in de winter als de zon het laagst staat. Wij beschermen onze armen, hoofd en handen tegen de kou. Dit betekent dat de zon niet meer in staat is om onze huid te bereiken; UVB stralen die ons lichaam aanzetten om cholesterol te veranderen in vitamine D.
Vitamine D: de beste verdediger.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het activeren van het immuunsysteem. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Immunology’, zou het van essentieel belang zijn voor de activering van de T-lymfocyten (of T-cellen), de 'lichaam-bewakers "die hun eigen leven geven om alle vijanden te vernietigen die ons lichaam willen binnendringen. Om actief te worden moeten deze cellen een transformatie ondergaan om hun taak te kunnen uitvoeren. Carsten Geisler en collega’s van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat zonder vitamine D de T-cellen niet transformeren waardoor ons immuunsysteem niet op volle capaciteit kan werken.
Grootmoeder had gelijk.
In de winter is het aan te raden om producten te eten die rijk zijn aan vitamine D: vette vis, levertraan, eieren, lever. Grootmoeder gaf ons levertraan om te vechten tegen rachitis. Het was niet alleen een bescherming tegen rachitis, maar ook onbewust tegen infecties.
Geen goede natuurlijke afweer zonder goede darmflora.
Bacteriën en gisten die onze darmflora bewonen beschermen het lichaam tegen infecties.
Er werd lang aangenomen dat de darm alleen een effectieve barrière was die alleen de juiste voedingsstoffen liet passeren. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat een slecht onderhouden darmwand bevolkt met slechte microben veel vreemde lichamen naar het bloed doorgeeft die zich verspreiden over het hele lichaam met verzwakking van het immuunsysteem tot gevolg.
In de winter, als het immuunsysteem in het bijzonder wordt aangesproken moet men veel gefermenteerde produkten eten. Zij nemen deel aan het onderhoud en de inzaaiing van gezonde darmflora door hun "melkzuurbacteriën": zuurkool, yoghurt, kefir maar ook wortelen, bieten, komkommer, augurken en uien onder gefermenteerde vorm.
Alle micro-organismen die een bewezen positief effect hebben op de gezondheid worden "probiotica" genoemd. Wij ondervinden hun werkzaamheid vooral als onze darmen overstuur zijn.
Andere verdedigingswapens.
Neem vitamine C, zink (bij tekort aan zink) en vitamine E (voor ouderen).
Vlier is ook nuttig voor het immuunsysteem. In vitro gegevens tonen aan dat zwarte vliersiroop de groei remt van veel stammen van het type A en B griepvirus en een immuunstimulerend effect heeft. In 1993, werd een dubbelblinde placebo-studie uitgevoerd met 27 proefpersonen in een Israëlische kibboets tijdens een griepepidemie. De resultaten gaven aan dat een extract van vlierbessen (Sambucol® siroop) beduidend beter scoorde dan een placebo in het snel verlichten van griepsymptomen. Na twee dagen, voelden 93,3% van de patiënten behandeld met vlierbes reeds een aanzienlijke verlichting van hun symptomen; het duurde zes dagen vooraleer 91,7% personen uit de placebogroep een soortgelijke verbetering constateerden. Tijdens het griepseizoen 1999-2000, organiseerden Israëlische onderzoekers in Noorwegen een dubbelblind onderzoek met placebo bij 60 proefpersonen met influenza A en B. De auteurs meldden dat de vliersiroop vier dagen vroeger verlichting bracht in vergelijking met de placebobehandeling. Vlierbes gaf ook een significante vermindering in het gebruik van medicatie vergeleken met placebo.
In Frankrijk is het gebruik van extract van grapefruitzaad om het immuunsysteem te versterken heel gebruikelijk onder de voorstanders van natuurlijke middelen.
In de homeopathie tenslotte versnelt Oscillococcinum het genezingsproces met 48 uur bij griep of verkoudheid.
Om te onthouden.
Stress en ongezonde voeding in de geïndustrialiseerde landen maken, ons kwetsbaar voor het griepvirus omdat ze het lichaam verzuren en het vitaminen en mineralen ontnemen.
We worden ook overspoeld met chemicaliën en giftige stoffen die ons lichaam moeilijk kan metaboliseren en elimineren - te beginnen met de geneesmiddelen. Om de balans te herstellen moeten wij suiker elimineren en meer groenten rijk aan polyfenolen eten. En wat betreft vlees, liever de zeer voedzame onderdelen zoals orgaanvlees (lever, etc.).
Neem regelmatig kuren van planten om toxines te verwijderen. Kies voor een gezonde voeding en eventueel een goede kwaliteit voedingssupplementen.
Oorspronkelijk artikel:”Esquivez la grippe cet hiver”, Jean-Marc Dupuis, Neo-nutrition, Nov. 11, 2015.
Bijlagen: http://www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/blackelder.pdf http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631
30-11-2015, 16:48 geschreven door opabio
|