Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    07-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moderne tarwe

    Moderne granen: plastiek.


    Granen zijn een ultramodern voedsel dat de mensheid niet heeft gebruikt gedurende 99,5% van zijn bestaan. Het is pas 5000 jaar geleden dat onze voorouders als jager verzamelaars massaal granen begonnen te kweken, terwijl de mens al 8 miljoen jaar op de aarde leefde.

    Onze spijsvertering is niet geschikt om granen te verwerken. Het massaal gebruik van granen in de voeding heeft ons niet veel goeds gedaan. De grootte, de levensduur en de gezondheid van onze voorouders gingen achteruit en het is pas in het begin van de 20e eeuw dat we de lengte van onze voorouders, jager verzamelaars, hebben terug gevonden.

    Nochtans had de eerst geteelde tarwe ook voordelen wat te verklaren is door de sterke toename van de populatie: zeer rijk aan calorieën; zeer productief en verhoging van de kans van een grote populatie om te overleven. Het dwong de nomaden zich te vestigen waardoor vrouwen meer kinderen kregen: het is dankzij de granen dat de eerste grote steden ontstonden met een verdeling van arbeid over de technische, intellectuele, artistieke en wetenschappelijke vooruitgang.

    Over het algemeen zijn granen een zegen voor de mensheid geweest. De mens heeft dat vlug begrepen en de nodige zorg besteed aan het selecteren van de beste soorten, dat wil zeggen, sterke rassen met steeds maar grotere opbrengsten.

    Geselecteerde soorten voor meer opbrengst.

    Een belangrijk element bepaalt de keuze van een tarwevariëteit. De Egyptenaren ontdekten dat gemalen tot meel en gemengd met water en zout, sommige hybride tarwesoorten fermenteren, zwellen en gebakken kunnen worden tot brood; aangenamer om te eten dan pap of pannenkoeken.

    Met de primitieve graansoorten gecultiveerd door de mens kon men geen brood maken. Zoals rijstmeel, maïs of boekweit, kan men ze mengen met water en gist maar het deeg zal niet zwellen.

    Om van een eenvoudig gekookte bol te komen tot een elastische gezwollen pasta moet het meel bepaalde eiwitten bevatten om zich te binden aan zetmeel. Deze eiwitten, prolaminen en gluteninen, vormen de gluten. Hoe meer gluten een graansoort bevat hoe meer het deeg de neiging zal hebben om te rijzen, hoe hoger het brood of gebak zal rijzen en hoe krokanter.

    De tarwe aanvankelijk door de mens gekweekt, genaamd "wilde tarwe”, bevatte weinig gluten. Deze tarwe was bruikbaar voor gebak maar niet voor brood. De Egyptenaren slaagden er echter in deze tarwe te kruisen met een andere plant om een nieuwe variëteit te produceren met meer gluten, met de wetenschappelijke naam Triticum dicoccum.

    Doorheen de geschiedenis hield men zich bezig met het kruisen en selecteren van variëteiten met meer gluten om steeds mooiere broden te bekomen.

    Hoe meer gluten hoe voldaner de consument.

    Tegenwoordig bevatten de granen zoals tarwe, kamut, gerst, rogge en spelt tot 69% prolaminen wat enorm is.

    Het resultaat is dat de klant tevreden is over de bakkerijen: men kan voor een paar euro een enorm brood kopen. Een enkele keer beseft men dat zijn sandwich de textuur heeft van een schuimtennisbal. In het uitstalraam lijkt die echter vast van structuur! Moeders zijn verrast dat hun kinderen een heel brood kunnen opeten. De reden is dat dit brood, ondanks zijn grootte, weinig voedingswaarde heeft..

    Een ander voordeel: het nieuwe meel rijk aan gluten betekende een explosie van de handel in allerlei gebak.

    Is er nu iets gemakkelijker dan een kleine bevroren bol om te toveren in een mooi gouden broodje, een zachte croissant of glanzend chocoladebroodje. Gewoon een goedkope elektrische oven en een ongekwalificeerde werknemer. We kunnen een gebak dat 5 cent kost om te produceren verkopen aan € 1 of € 1,20 aan de klant die zopas door de drukte zijn maaltijd heeft moeten overslaan.

    Dergelijke bollen zijn nu ook te koop in supermarkten en winkels van diepvriesproducten. Op de foto's zien zij er zo lekker uit dat je nauwelijks je ogen kunt geloven als je het pakket opent en je een wanhopig klein hoopje deeg in je handen krijgt. Maar eens in de oven ... o wonder! Het lijkt inderdaad min of meer op wat de foto op de verpakking laat zien.

    Herinnert u zich nog de film "Back to the Future 2", uitgebracht in 1989, waar de held een machine kreeg om te reizen door de tijd naar 2015? Een bepaalde scène had mij getroffen toen een oma in haar oven een kleine pelletachtige kunststoffen balletje plaatste waaruit na enkele seconden een enorme dampende pizza kwam onder de goedkeurende kreten van haar kleinkinderen. Nu zijn we inderdaad zover. Al deze wonderen hebben we te danken aan de gluten van het moderne graan.

    De moderne ambachtelijke bakkerijen.

    Een deel van het publiek is moe van wit brood en industriële sandwiches. Een aantal slimme bakkers lanceerden in de jaren '90 meer ingewikkelde vormen van meel, vaak gepresenteerd als “volwaardig”, “halfvolwaardig” of "meergranen “; men had er de eerder verwijderde zemelen (het omhulsel van de korrel) en/of zaden terug aan toegevoegd.

    Deze “speciale” broden worden veel duurder verkocht dan wit brood. Maar ze zijn helemaal niet traditioneler omdat de tarwe variëteiten waarmee ze gemaakt worden dezelfde zijn en gewoon niets te maken hebben met wat onze voorouders tarwe noemden.

    Tientallen meer chromosomen!

    Tijdens de jaren 60 van vorige eeuw maakte het onderzoek in de landbouw grote vooruitgang in de ontwikkeling van resistente tarwerassen, productiever en met meer gluten.

    Het ontwikkelen van hybrides maakte de weg open naar nieuwe rassen die men nog “tarwe” noemde maar die nog weinig te maken hadden met het oorspronkelijk product.

    De moderne tarwe van de jaren 70, Lerma Roio 64, Siete Cerros, Sonora 64 of Super X heeft in feite 42 chromosomen daar waar zijn oorspronkelijke versie er slechts 14 had. Bij de mens betekent 1 chromosoom teveel met een handicap geboren worden of de dood.

    Nieuwe proteïnes die de mens niet kan verteren.

    Chromosomen zijn het brein achter ons DNA die dienen om de proteïnes, de bouwstenen, te coderen. Het feit dat de moderne granen tientallen chromosomen meer hebben impliceert dat er veel nieuwer proteïnen in zitten waarvan er veel onverteerbaar zijn door de mens.

    Inderdaad, opdat een proteïne zou kunnen verteerd worden moet het spijsverteringsstelsel de nodig enzymen fabriceren, t.t.z. de nodige chemische bestanddelen die in staat zijn ze te verwerken. Maar dat is niet altijd het geval, verre van zelfs. Zo bijvoorbeeld kunnen we gras niet verteren en een koe wel omdat wij niet dezelfde enzymen bezitten.

    De moderne granen veroorzaken bijgevolg bij veel mensen spijsverteringsproblemen en reacties zoals coeliakie of minstens overgevoeligheid die zich uit in huidziekten, chronische moeheid, depressie, zwakke botten enz.

    Sommige specialisten zoals de Zwitser Elke Arod beweren dat 80% van de bevolking intolerant is voor granen.

    Andere zoals Julien Venesson zeggen dat minstens 6% van de populatie problemen heeft en noodgedwongen zijn toevlucht moet zoeken tot een glutenvrij dieet. Dit is geen modeverschijnsel noch een psychologisch probleem. De moderne granen zijn werkelijk vreemd voor ons en voor sommigen komt dat op hetzelfde neer als het eten van plastiek. Glutenvrij eten verbetert werkelijk de gezondheid en is zeker niet moeilijk om toe te passen.

    Granen zijn niet goed, zelfs niet noodzakelijk.

    Gedurende miljoenen jaren hebben onze voorouders helemaal geen granen gegeten want zij bevatten antivoedingsbestanddelen die de opname van mineralen blokkeren.

    De wereldwijde propaganda rond de noodzaak van volle granen in de voeding heeft geen enkele wetenschappelijke achtergrond.

    Het is pas sinds dat de Amerikanen en vervolgens de Europeanen massaal granen in hun voeding zijn gaan gebruiken dat de problemen van obesitas, diabetes en cardiovasculaire implicaties zijn ontstaan. De oorzaak is dus niet het te vet of te zout eten … maar de granen.

    Iedereen kan glutenvrij eten indien hij (zij) dat wenst.

    Eten zonder gluten zal geen kwaad doen. Integendeel, men zal de granen moeten vervangen door voedingsmiddelen met betere voedingskwaliteiten.

    Iedereen kan zonder gluten eten. Maar het is evident dat iemand die intolerant is voor gluten, coeliakie, er meer baat zal bij hebben.


    Oorspronkelijk artikel: “Blé moderne: une sorte de plastique”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Novembre 1, 2015.

    Bijlagen:
    http://www.amazon.fr/Gluten-Comment-moderne-nous-intoxique/dp/2365490433   
    http://www.intolerancegluten.com/cuisiner_sans_gluten.html   

    07-11-2015, 18:15 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:brood, gluten
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!