NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Eieren gezond?
 • Zonlicht noodzakelijk
 • CBD bij huidproblemen
 • Gezonde huid
 • Cacao gezond

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  22-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flessenwater gezond?
  Flessenwater blijkt meer dan 24.000 chemische stoffen te bevatten met inbegrip van endocriene verstoorders.

  (NaturalNews) De wijdverspreide vraag van consumenten naar kunststof produkten die vrij zijn van het hormoonverstorend bisfenol-A (BPA) heeft geleid tot een aantal belangrijke positieve veranderingen in de manier waarop voedsel-, drank- en watercontainers worden vervaardigd. Maar een nieuwe studie uit Duitsland heeft geconstateerd dat duizenden andere potentieel schadelijke chemische stoffen nog lekken uit kunststofproducten in voedsel en dranken, waaronder het hormoonverstorend (EDC) bekend als di (2-ethylhexyl) fumaraat of DEHF.

  Martin Wagner en zijn collega, Jorg Oehlmann, van de Goethe Universiteit in Frankfurt, in samenwerking met een team van onderzoekers van het Duitse Federaal Instituut voor Hydrologie, ontdekten dit probleem na het uitvoeren van proeven op 18 verschillende flessenwater om te zoeken naar de aanwezigheid van EDC's. Met behulp van een geavanceerde combinatie van biotesten en hoge-resolutie massaspectrometrie vond het team dat er in het geteste water soms 24.520 verschillende chemische stoffen zaten.

  De grootste zorg betrof DEHF, een chemische stof die wordt gebruikt om plastieken flessen flexibeler te maken. Volgens de rapporten werd DEHF duidelijk gedefinieerd in het geteste water als de meest consistente en duidelijke dader van de anti-oestrogene activiteit. Hoewel sporen van meer dan 24.000 andere potentieel schadelijke chemicaliën gevonden werden was de aanwezigheid van DEHF het meest verontrustend.

  De gepubliceerde studie toont aan dat 13 van de 18 flessen "significante" anti-oestrogene activiteit vertoonden terwijl bij 16 van de 18 monsters chemicaliën werden gevonden die de androgene receptoren (n.v.d.r. cellen in de prostaat) in het lichaam remmen, een verbazingwekkend 90 procent. Bovendien werden de overige 24.520 chemische sporen naast DEHF ook geïdentificeerd als antagonistische (n.v.d.r. elkaar tegenwerkend) activiteit te vertonen wat betekent dat ook zij schadelijk zijn voor het hormonaal systeem in ons lichaam.

  De vele duizenden hormoonontregelende chemicaliën die worden gebruikt in de plastiek productie bewijzen dat het materiaal onveilig is.

  Maar DEHF is blijkbaar niet de enige dat aanzienlijke schade aan het endocriene systeem veroorzaakt want de studie was niet in staat om deze stof te identificeren als zijnde specifiek anti-androgeen (n.v.d.r. androgeen is de algmene term voor elke natuurlijke of synthetische stof, meestal een steroide hormoon, dat de ontwikkeling en het onderhoud van de mannelijke eigenschappen in gewervelden stimuleert en controleert). Wat suggereert dat er een ander chemisch element of chemische combinatie lekt in het gebotteld water dat interfereert met chemische signalen van het lichaam verantwoordelijk voor de productie van hormonen.

  "Wij bevestigden de identiteit en de biologische activiteit van DEHF en bijkomende isomeren van dioctyl fumaraat en maleaat met authentieke standaarden" meldden de onderzoekers. "Daar DEHF anti-oestrogeen is maar niet anti-androgene concluderen wij dat extra, nog niet geïdentificeerde EDC's bijdragen aan het antagonistische effect van flessenwater."

  Terwijl deze specifieke bevindingen inzake DEHF baanbrekend zijn kan de algemene conclusie worden getrokken uit dit onderzoek dat veel meer studie nodig is om de soorten chemicaliën te bepalen die uit kunststof lekken in ons voedsel en drinkwater. En aangezien het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de rest van de drieletterige overheidsinstellingen niet staan te trappelen om dit belangrijk onderzoek uit te voeren zal de onafhankelijke wetenschap dit op zich moeten nemen.

  "Dit werk is een 'tour de force' in de identificatie van endocriene verstorende stoffen in verpakte materialen," zegt Bruce Blumberg van de University of California, Irvine, zoals geciteerd door Chemistry World. Dit type analyse, voegt hij eraan toe, "zal zeer belangrijk zijn voor onze toekomstige kennis over wat chemische stoffen aan dewelke wij routinematig worden blootgesteld opleveren aan endocriene verstoorders."

  Ondertussen kan men voor alle zekerheid zijn toevlucht nemen tot glazen of metalen verpakking in plaats van zich bloot te stellen aan deze risico's.

  Oorspronkelijk artikel: "Bottled water found to contain over 24,000 chemicals, including endocrine disruptors", Thursday, September 19, 2013 by: Ethan A. Huff, staff writer.

  Bijlagen:
  http://www.medicalnewstoday.com/articles/266038.php   
  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0072472   
  http://www.rsc.org/chemistryworld/2013/09/worrying-molecule-bottled-water-endocrine   

  22-09-2013, 12:22 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:flessenwater
  21-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waarheid over agavesiroop.
  Verspil uw geld niet aan agavesiroop.

  Eén van de grootste marketing successen van de voedselindustrie in de afgelopen jaren is wel de verkoop van agave siroop.

  Tien jaar geleden totaal onbekend voor het grote publiek (en zelfs vele deskundigen), heeft agavesiroop een plaats verworven in de biowinkels en zich neergezet op de schappen van de supermarkten. 

  Je kunt agavesiroop vandaag overal vinden. Weinig huishoudens hebben het nog niet geprobeerd. Miljoenen klanten gebruiken het regelmatig.

  Om welke reden? Omdat de 'marketeers' die de agave gepromoot hebben het geniale idee lanceerden alsof  het ging over een nieuw soort zoetmiddel met een hogere zoetkracht dan suiker, zonder meer effect op de bloedglucose (bloedsuiker) dan fruit en dus aanbevolen voor diabetici en terzelfdertijd volkomen "natuurlijk" en "biologisch."

  Daarnaast hebben communicatiecampagnes rond de lancering van agave siroop slim doen doorschemeren dat het een traditioneel product is dat reeds lang gebruikt werd in Mexico.

  Dit heeft de consument aangezet om de exorbitante prijs van agave te slikken. Agave heeft ook zijn weg gevonden in drankjes, graanrepen, desserts en veel andere producten en dit alles tussen de dieet en biologische produkten. 

  In werkelijkheid echter is agave siroop noch traditioneel, noch goed voor de gezondheid.

  De glycemische index (effect op de bloedsuikerspiegel in het bloed) kan zo hoog zijn als die van pure glucose. En het is niet aanbevolen voor diabetici of voor mensen op zoek om gewicht te verliezen of naar een evenwichtige voeding.

  Wat is agave?

  Agave is een plant die vooral groeide in Mexico maar nu te vinden is in alle warme, droge gebieden en in de mediterrane landen. De plant was tot voor kort alleen gekend als de belangrijkste component voor tequila.

  Als de plant de tienjarige leeftijd heeft bereikt worden de bladeren verwijderd om het hart te kunnen oogsten. Dat kan 25 tot 75 kg wegen en heeft de vorm van een grote ananas. Het sap wordt geëxtraheerd en omgezet in "agave siroop" door het enkele uren te koken.  Op dezelfde manier koken Canadezen esdoornsap om er ahornsiroop van te maken.

  Het product dat men op deze manier verkrijgt heet inuline en heeft een hoog gehalte aan fructose.

  Misvattingen over agavesiroop.

  Consumenten denken vaak dat agave siroop weinig calorieën bevat.

  Dat is onjuist. Een theelepel agave siroop bevat 16 calorieën, evenveel als suiker.

  Diabetici en pre-diabetici gebruiken agavestroop omdat ze denken dat de glycemische index laag is en het gebruik ervan niet leidt tot een glucose piek in het bloed.

  Let op: in de werkelijkheid hangt het er van af hoe de agave siroop werd vervaardigd. Naargelang de productiewijze kan de glycemische index (GI) van agavesiroop variëren van 55 (zoals gekookte spaghetti) tot 90, hetzelfde als witte suiker.  Die informatie zult u waarschijnlijk niet vinden op het etiket. 

  Als je diabetes bent is het belangrijk om te weten dat er zeer weinig onderzoek is gedaan naar de relatie tussen agave siroop en diabetes en de meeste van hen werden op ratten uitgevoerd en niet op mensen.

  Waarom is fructose een probleem?

  Laat me eerst een belangrijk punt verduidelijken. Geconcentreerde fructose bevindt zich niet van nature in vruchten noch elders in de natuur.  Fructose in de natuur is altijd vergezeld van enzymen, water, vitaminen, mineralen, vezels en pectine en gemengd met andere natuurlijke suikers .

  Geconcentreerde fructose wordt verkregen door een proces van raffineren op een kunstmatige manier .

  Wanneer je fruit eet wordt fructose langzaam geabsorbeerd voordat het door de lever zal worden omgezet in direct beschikbare energie . Echter, als je de geconcentreerde of gezuiverd fructose consumeert komt fructose te snel in de lever die niet alles kan omzetten in energie.  De overschot wordt omgezet in vet dat zal circuleren in uw bloed voordat het wordt opgeslagen .

  Nu heb je de sleutel tot het mysterie dat verklaart waarom het eten van fruit goedis en fructose zeer slecht.

  Zelfs als fructose de bloedglucose niet doet instorten of verhogen wordt deze niet omgezet in bloedglucose zoals andere suikers. Vandaar het idee dat agave siroop, rijk aan geconcentreerde fructose, goed zou zijn voor diabetici.

  Dit is echter niet het geval .

  Onlangs hebben Harvard onderzoekers aangetoond dat het eten van hele vruchten het risico op diabetes type 2 vermindert maar dat het drinken van vruchtensap concentraat rijk aan vezels en vrije fructose dit risico verhoogt (1) .

  Bovendien remt fructose het leptineniveau, het verzadigingshormoon dat je lichaam vertelt dat je genoeg hebt. Met andere woorden fructose doet je meer eten. En het gaat niet alleen om een gewichtsprobleem ... maar de fructose zet je lichaamsvet af op de gevaarlijkste plaats voor de gezondheid van uw vitale organen (visceraal vet),  nl. in het gebied van de romp/buik .

  Dit is duidelijk aangetoond in een studie van mei 2009 verschenen in het Journal of Clinical Investigation. (2)

  De conclusie : agave siroop heeft een hoog fructosegehalte en fructosestroop is slecht voor de gezondheid. Agave siroop is niet traditioneel, niet natuurlijk en zeer geraffineerd : Dus te mijden.

  Wat nu?

  Ik geef je aanwijzingen maar ik moet u hoe dan ook zeggen dat het nodig zal zijn te wennen aan het eten van minder suiker.

  De Fransen consumeren gemiddeld 35 kg suiker per jaar. Voor een gezonde voeding zou men niet hoger mogen gaan dan 8 kg per jaar.

  Maar vooraleer over te gaan tot radicale beslissingen moeten we twee belangrijke punten te onthouden:

  - Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Ze veroorzaken hoe dan ook meer schade dan natuurlijke suiker;

  - Probeer stevia als je een zoetebek bent. Het is een natuurlijke zoetstof gebruikt door de Guarani Indianen van Paraguay en Brazilië. Deze stof is compatibel met hypoglycemie diëten en diëten voor diabetici.

  Bronnen : 

  (1) Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, Sun Q. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes : results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 Aug 28;347:f5001. 

  (2) Kimber L. Stanhope, Jean Marc Schwarz, Nancy L.Keim, Steven C. Griffen, et al, Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetends, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans, The Journal of Clinical Investigation, 2009;119(5):1322-1334. 


  Oorspronkelijk artikel: " Ne gaspillez pas votre argent avec le sirop d'agave" van Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Sept. 20, 2013.

  21-09-2013, 22:46 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Tags:agavesiroop, fructose, diabetes
  16-09-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega 3 bij wervelkolomschade
  Omega-3 vetzuren keren zenuw en wervelkolom schade.

  (NaturalNews) Nieuw onderzoek van UCLA geeft artsen hoop dat hun ontdekking uiteindelijk kan leiden tot een behandeling van personen van wie het lopen moeilijk is door schade aan het ruggenmerg.

  Verstikking van communicatie-snelweg.

  Bij het ouder worden vernauwt het kleine gat door het midden van elke wervel waardoor de druk die wordt geplaatst op het ruggenmerg zelf verhoogt. De druk is in sommige ongelukkige gevallen groot genoeg om leed en schade aan mobiliteit en zenuwfunctie te veroorzaken. Momenteel is de behandeling het verlichten van de druk langs chirurgische weg. Helaas wanneer men medische hulp zoekt als gevolg van symptomen zoals pijn en problemen met de motoriek zijn dit aanwijzingen dat de schade aan het ruggenmerg al aan de gang is. Het verlichten van de druk door een operatie zal echter de schade aan de zenuwen niet verhelpen, maar de zenuwen hebben een ongelooflijke plasticiteit waardoor de schade alsnog zou kunnen genezen.

  Een veelvoorkomend probleem voor een vergrijzende bevolking.

  Een aandoening, de zogenaamde cervicale spondylotic myelopathy betreft compressie van het ruggenmerg door de wervels. De aandoening is algemeen bij mensen met progressief degeneratieve ziekten die invloed hebben op het botweefsel zoals reumatoïde artritis en osteoporose. "Cervicale", een term die vaak wordt gebruikt voor de geribbelde opening van de baarmoeder betekent eigenlijk "hals" waarnaar de cervix wordt genoemd. De cervicale wervels liggen direct onder de schedel en boven de schouders.

  Omdat de aandoening gevolgen heeft voor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam, kan compressie leiden tot problemen zoals pijn, gevoelloosheid of moeite met bewegen van armen en benen.  Bij mensen boven de leeftijd van 55 vertegenwoordigt het de meest voorkomende vorm van stoornis bij het lopen veroorzaakt door de wervelkolom. Chirurgie is de beste methode van behandeling.

  Een goed teken voor chronische letsels aan de ruggengraat.


  ​​In een poging om de problematische zenuwbeschadiging die de compressie kan hebben veroorzaakt aan te pakken, hebben de onderzoekers het standaard americaans dieet gerepliceerd - veel suiker en vet - - bij ratten, om te onderzoeken hoe ontsteking het proces kan beïnvloeden en hoe het helend patroon er zou kunnen uitzien. Ze creëerden ook twee andere testgroepen.   Eén groep kreeg een normaal rattendieet en de andere kreeg een normaal dieet met supplementen docosahexaeenzuur (DHA), een curcumine uit de gele specerij kurkuma. DHA, een omega-3 vetzuur werkt gunstig op beschadigde cellen. Alle ratten hadden last van ruggenmergletsel.

  Onderzoekers onderzochten de invloed die verschillende dieetaanpassingen zouden kunnen hebben op de voortgang van de zenuw regeneratie. In de loop van het proces kregen de ratten op het standaard westerse dieet loopmoeilijkheden die geleidelijk verslechterden. Na het eten van het Amerikaans dieet gedurende drie weken werd de aandoening nog slechter. De ratten met het DHA dieet, daarentegen vertoonden verbeteringen in loopvaardigheid na slechts zes weken. Onderzoek op cellulair niveau vertoonden de groepen niveaus van schade aan de zenuwen die direct overeen kwamen met hun loopvermogen.

  Oorspronkelijk artikel: "Omega-3 fatty acids reverse nerve and spine damage" Saturday, September 14, 2013 by: Raw Michelle, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.cidpusa.org/cervical_myelopathy.htm   
  Omega-3 vetzuren te keren zenuw en wervelkolom schade. (NaturalNews) Nieuw onderzoek van UCLA geeft artsen hoop dat hun ontdekking uiteindelijk kan leiden tot een behandeling van personen van wie het lopen moeilijk is door schade aan het ruggenmerg. Ver   

  16-09-2013, 21:49 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Omega 3, zenuwschade, oud worden
  Archief per week
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!