Verspil uw geld niet aan agavesiroop.
Eén van de grootste marketing successen van de voedselindustrie in de afgelopen jaren is wel de verkoop van agave siroop.
Tien jaar geleden totaal onbekend voor het grote publiek (en zelfs vele deskundigen), heeft agavesiroop een plaats verworven in de biowinkels en zich neergezet op de schappen van de supermarkten.
Je kunt agavesiroop vandaag overal vinden. Weinig huishoudens hebben het nog niet geprobeerd. Miljoenen klanten gebruiken het regelmatig.
Om welke reden? Omdat de 'marketeers' die de agave gepromoot hebben het geniale idee lanceerden alsof het ging over een nieuw soort zoetmiddel met een hogere zoetkracht dan suiker, zonder meer effect op de bloedglucose (bloedsuiker) dan fruit en dus aanbevolen voor diabetici en terzelfdertijd volkomen "natuurlijk" en "biologisch."
Daarnaast hebben communicatiecampagnes rond de lancering van agave siroop slim doen doorschemeren dat het een traditioneel product is dat reeds lang gebruikt werd in Mexico.
Dit heeft de consument aangezet om de exorbitante prijs van agave te slikken. Agave heeft ook zijn weg gevonden in drankjes, graanrepen, desserts en veel andere producten en dit alles tussen de dieet en biologische produkten.
In werkelijkheid echter is agave siroop noch traditioneel, noch goed voor de gezondheid.
De glycemische index (effect op de bloedsuikerspiegel in het bloed) kan zo hoog zijn als die van pure glucose. En het is niet aanbevolen voor diabetici of voor mensen op zoek om gewicht te verliezen of naar een evenwichtige voeding.
Wat is agave?
Agave is een plant die vooral groeide in Mexico maar nu te vinden is in alle warme, droge gebieden en in de mediterrane landen. De plant was tot voor kort alleen gekend als de belangrijkste component voor tequila.
Als de plant de tienjarige leeftijd heeft bereikt worden de bladeren verwijderd om het hart te kunnen oogsten. Dat kan 25 tot 75 kg wegen en heeft de vorm van een grote ananas. Het sap wordt geëxtraheerd en omgezet in "agave siroop" door het enkele uren te koken. Op dezelfde manier koken Canadezen esdoornsap om er ahornsiroop van te maken.
Het product dat men op deze manier verkrijgt heet inuline en heeft een hoog gehalte aan fructose.
Misvattingen over agavesiroop.
Consumenten denken vaak dat agave siroop weinig calorieën bevat.
Dat is onjuist. Een theelepel agave siroop bevat 16 calorieën, evenveel als suiker.
Diabetici en pre-diabetici gebruiken agavestroop omdat ze denken dat de glycemische index laag is en het gebruik ervan niet leidt tot een glucose piek in het bloed.
Let op: in de werkelijkheid hangt het er van af hoe de agave siroop werd vervaardigd. Naargelang de productiewijze kan de glycemische index (GI) van agavesiroop variëren van 55 (zoals gekookte spaghetti) tot 90, hetzelfde als witte suiker. Die informatie zult u waarschijnlijk niet vinden op het etiket.
Als je diabetes bent is het belangrijk om te weten dat er zeer weinig onderzoek is gedaan naar de relatie tussen agave siroop en diabetes en de meeste van hen werden op ratten uitgevoerd en niet op mensen.
Waarom is fructose een probleem?
Laat me eerst een belangrijk punt verduidelijken. Geconcentreerde fructose bevindt zich niet van nature in vruchten noch elders in de natuur. Fructose in de natuur is altijd vergezeld van enzymen, water, vitaminen, mineralen, vezels en pectine en gemengd met andere natuurlijke suikers .
Geconcentreerde fructose wordt verkregen door een proces van raffineren op een kunstmatige manier .
Wanneer je fruit eet wordt fructose langzaam geabsorbeerd voordat het door de lever zal worden omgezet in direct beschikbare energie . Echter, als je de geconcentreerde of gezuiverd fructose consumeert komt fructose te snel in de lever die niet alles kan omzetten in energie. De overschot wordt omgezet in vet dat zal circuleren in uw bloed voordat het wordt opgeslagen .
Nu heb je de sleutel tot het mysterie dat verklaart waarom het eten van fruit goedis en fructose zeer slecht.
Zelfs als fructose de bloedglucose niet doet instorten of verhogen wordt deze niet omgezet in bloedglucose zoals andere suikers. Vandaar het idee dat agave siroop, rijk aan geconcentreerde fructose, goed zou zijn voor diabetici.
Dit is echter niet het geval .
Onlangs hebben Harvard onderzoekers aangetoond dat het eten van hele vruchten het risico op diabetes type 2 vermindert maar dat het drinken van vruchtensap concentraat rijk aan vezels en vrije fructose dit risico verhoogt (1) .
Bovendien remt fructose het leptineniveau, het verzadigingshormoon dat je lichaam vertelt dat je genoeg hebt. Met andere woorden fructose doet je meer eten. En het gaat niet alleen om een gewichtsprobleem ... maar de fructose zet je lichaamsvet af op de gevaarlijkste plaats voor de gezondheid van uw vitale organen (visceraal vet), nl. in het gebied van de romp/buik .
Dit is duidelijk aangetoond in een studie van mei 2009 verschenen in het Journal of Clinical Investigation. (2)
De conclusie : agave siroop heeft een hoog fructosegehalte en fructosestroop is slecht voor de gezondheid. Agave siroop is niet traditioneel, niet natuurlijk en zeer geraffineerd : Dus te mijden.
Wat nu?
Ik geef je aanwijzingen maar ik moet u hoe dan ook zeggen dat het nodig zal zijn te wennen aan het eten van minder suiker.
De Fransen consumeren gemiddeld 35 kg suiker per jaar. Voor een gezonde voeding zou men niet hoger mogen gaan dan 8 kg per jaar.
Maar vooraleer over te gaan tot radicale beslissingen moeten we twee belangrijke punten te onthouden:
- Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Ze veroorzaken hoe dan ook meer schade dan natuurlijke suiker;
- Probeer stevia als je een zoetebek bent. Het is een natuurlijke zoetstof gebruikt door de Guarani Indianen van Paraguay en Brazilië. Deze stof is compatibel met hypoglycemie diëten en diëten voor diabetici.
Bronnen :
(1) Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, Sun Q. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes : results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 Aug 28;347:f5001.
(2) Kimber L. Stanhope, Jean Marc Schwarz, Nancy L.Keim, Steven C. Griffen, et al, Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetends, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans, The Journal of Clinical Investigation, 2009;119(5):1322-1334.
Oorspronkelijk artikel: " Ne gaspillez pas votre argent avec le sirop d'agave" van Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Sept. 20, 2013.
21-09-2013, 22:46 geschreven door opabio
|