Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    15-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is stevia gezond?

    Is stevia gezond en veilig?

    health

    (NaturalNews) Het wordt al tientallen jaren in Japan gebruikt om te helpen bij het beheren van diabetes. Liefhebbers omarmen het als een bijna perfect alternatief voor suiker. En gezondheidspredikers prijzen stevia omdat het voedsel zoet maakt zonder de nadelen van overtollige calorieën of van kunstmatige zoetstoffen. Stevia is de lieveling van de natuurlijke suikervervangers.

    Toch is een donkere kant naar voor gekomen, nl. mogelijke problemen met de productie van insuline, schildklier werking en het hormonaal evenwicht. Gewichtstoename, bloedsuiker stoornissen en bijnier stress zijn een paar van de vermoede bijwerkingen. Het is een controversieel onderwerp dat waarschijnlijk twijfel zal zaaien onder degenen die het kruid regelmatig gebruiken. De wetenschap is er nog steeds niet uit maar verschillende studies brengen de belangrijke vraag naar voor: is stevia echt veilig of houden we ons gewoon voor de gek?

    Afgifte van insuline versus stevia.

    Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism vond bij dierproeven een verbinding in stevia dat rechtstreeks op de pancreatische betacellen die insuline afscheiden, inwerkt. Het team ontdekte ook dat stevia het plasmamembraan K + adenosinetrifosfaat wat aantoont dat het extract helpt bij het sensibiliseren van cellen voor het beïnvloeden van de effecten van insuline. Een afname in cellulaire gevoeligheid voor insuline is één van de grootste zorgen bij diabetespatiënten en het is ook een belangrijke oorzaak van obesitas. Bij deze studie hebben we twee aspecten - triggeren van de afgifte van insuline en verhoogde cellulaire gevoeligheid voor het hormoon; beide kunnen nuttig zijn bij de behandeling van type 2 diabetes mellitus.

    Een andere studie vond soortgelijke bevindingen. Bij het testen van de invloed van het stevia extract rebaudioside op de insulineafgifte bij muizen, vonden de onderzoekers dat de insuline werd gestimuleerd zolang extracellulaire calciumionen (Ca2 +) aanwezig waren.

    Hoewel het triggeren van de afgifte van insuline waardevol kan zijn voor diabetici, geldt hetzelfde ook voor mensen met een normaal bloedsuikermetabolisme? Kate Skinner, een gediplomeerd voedingsdeskundige en oprichter van Nutrition by Nature, meent dat stevia problematisch kan zijn: "Stevia smaakt zoet in de mond zodat het lichaam ervan uitgaat dat het suiker ontvangt en zich erop voorbereidt. Glucose wordt gewist uit de bloedbaan en bloedsuikers zetten zich neer, maar er wordt geen echte suiker/glucose aangevoerd als compensatie. Wanneer dit gebeurt stijgen adrenaline en cortisol om suiker te mobiliseren uit andere bronnen (lever- en spierglycogeen of eiwit of lichaamsweefsel) om de bloedglucosespiegel terug op peil te brengen. Het hele proces is belastend voor het lichaam. We willen geen beroep doen op een verhoogde bloedsuikerspiegel ten koste van een gezonde huid, spieren of  het immuunsysteem."

    Het is belangrijk op te merken dat de overmatige afgifte van stresshormonen ook bijdraagt tot de schildklierfunctie, verhoogde ontsteking, een trager metabolisme en gewichtstoename in de buik.

    Interessant is dat de oprichter van Mark's Daily Apple, een website over oer-leven, niet het gevoel heeft dat het gebruik van stevia een reden is tot bezorgdheid. In feite vindt hij dat het zelfs voordelig kan zijn: “Stevia is een alternatief voor suiker met een aantal potentiele therapeutische effecten. Zoals met kaneel of kurkuma gebruiken we het niet voor de calorieën of als letterlijke brandstof voor ons lichaam, maar voor variatie in de smaak en eventuele gezondheidsvoordelen. Het kan insulinesecretie induceren maar verhoogt de insulinegevoeligheid, verlaagt glucose in het bloed (dwz dat de insuline zijn werk doet) en veroorzaakt geen verhoging van de eetlust. Het wordt reeds honderden jaren gebruikt door de mens en reeds decennia door diabetespatiënten in Azië."

    Het debat gaat verder. In tussentijd raden wij aan biologische stevia extracten te gebruiken zonder extra toevoegingen; en het oordeelkundig gebruik van de zoetstof zal helpen eventuele risico's te minimaliseren.

    Oorspronkelijk artikel:"Is stevia healthy and safe to use?", Monday, February 02, 2015 by: Carolanne Wright, Natural News.

    Bijlagen:
    http://empoweredsustenance.com/is-stevia-bad-for-you/   
    http://www.marksdailyapple.com/stevia/#axzz3UUWXEkRK   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371   
    http://www.nutritionbynature.com.au/blog/q-a-mondays-stevia-quinoa-almond-milk   

    15-03-2015, 22:18 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stevia, bloedsuiker, insuline
    09-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oprukkende soyaplantages in Paraguay

    Paraguayaanse kleine boeren vechten tegen de multinationals die hun leven vernietigen.

    Monsanto's toxic herbicide Roundup (glyphosate) Hormone Inhibitor In Our Food Chain | YOUR FOOD, YOUR ENVIRONMENT, YOUR HEALTH: #Biotech #GMOs #Pesticides #Chemicals #FactoryFarms #CAFOs #BigFood | Scoop.it

    (NaturalNews) Bureaucraten die mordicus beweren, vaak heftig, dat genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) nodig zijn voor "het voeden van de wereld" zijn zich duidelijk niet bewust van het feit dat deze onheilspellende gewastechnologie agressief is in het vernietigen van de biodiversiteit en de oorzaak is dat de boeren en landelijke bewoners over heel de wereld geen andere optie hebben dan massaal naar de steden te trekken op zoek naar ander werk.

    Een dergelijk scenario is endemisch in grote delen van Zuid-Amerika waar regenwouden, boomgaarden en kleine boerderijen moeten wijken voor GGO soja plantages. De diversiteit in een deel van het oosten van Paraguay die bestond uit zo'n 8.000 unieke plantensoorten, is geslonken tot slechts 10 procent van de oorspronkelijke grootte, het resultaat van agrochemische bedrijven die het land inpalmen.

    Met beloften van enorme opbrengsten en welvaart voor iedereen verleiden multinationals, zoals Monsanto, de boeren in het omzetten van hun biodiverse landbouwsystemen in chemisch intensieve plantages. Eenmaal vastgenageld aan contracten voelen deze zelfde boeren zich uiteindelijk schuldig als ze kijken hoe de natuur om hen heen verloedert.

    De situatie in het oosten van Paraguay, zoals blijkt uit een recent artikel in The Guardian, is bijzonder verontrustend daar de ooit uitgestrekte en diverse Atlantische bossen nu bijna  gedecimeerd zijn als gevolg van het aanplanten van genetisch gemodificeerde soja gewassen. Eén na één wordt de diverse fauna van grote kavels vernietigd en omgevormd tot een grote bio-industrie, die zwaar spuit met giftige chemicaliën.

    Volgens The Guardian, is tussen 2006 en 2013 de productie van GGO soja meer dan verdubbeld in het gebied en steeg van 1,6 miljoen hectare naar 3,5 miljoen hectare. Naast het lijden van massaal verlies aan biodiversiteit is het gebied nu meer vervuild dan ooit en veel mensen zijn volledig van hun land verdreven.

    "Onze boerderijen en onze families werken samen - we willen werken en gezond zijn - en dat betekent de bescherming van de bomen en de bodem en het water," verklaarden twee kleine boeren die actief het tij van de agrarische overnames in oostelijk Paraguay willen doen keren. "Zonder dat hebben we niets. Soja geeft ons niets en doet ons alles verliezen."

    Uit statistieken blijkt dat dagelijks 707 hectare biodivers Chaco land in Paraguay wordt ingepalmd door de chemische landbouw.

    De twee boeren, Sixto Alado en Victorino Gimenes Roa hebben door de jaren heen gezien hoeveel van hun buren het gebied ontvluchtten als gevolg van de soja-plantages. De monocultuur technieken die betrokken zijn in het kweken van genetisch gemodificeerde soja besmetten de bodem met dodelijke chemicaliën, zeggen ze, en vervuilen de natuurlijke waterbronnen in het gebied, waardoor het onmogelijk is om nog genoeg voedsel te verbouwen om van te kunnen leven.

    Beide mannen vechten om in hun eigen levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. De kleine boerderij rond Victorino's huis is omringd door wijngaarden en velden met ananas, sinaasappelen, meloenen en pinda's evenals het divers "agroforestry paradijs", dat gelukkig nog steeds bestaat om hen heen. De druk wordt echter sterker maar zij weten van geen opgeven en zijn niet van plan dit op welk moment ook te doen.

    In de Chaco, een 250.000 vierkante mijl gebied in het noorden van Paraguay, dat ongeveer 60 procent van het totale landoppervlak van het land vertegenwoordigt, is de ontbossing het ergst waar te nemen. Volgens de recentste statistieken van september vorig jaar gaan 707 hectare per dag verloren aan niet alleen sojaplantages maar ook rundvlees ranches die het veevoer gemaakt met de GGO soja geteeld op de plantages aan hun dieren voederen.

    "Ik kan niet stoppen met vechten want anders zal het eindigen met een massale migratie uit het gebied, vervuiling en vernietiging van de gemeenschap," voegde Geronimo Arevalos eraan toe. Geronimo is een andere waakzame kleinschalige biologische boer wiens land nu omringd wordt door GGO soja plantages, waarvan sommige al op 100 meter afstand. “Het land is het (mijn) leven ... als er geen land meer is voor gezond voedsel te verbouwen, waar moet ik dan heen?”

    Oorspronkelijk artikel:"Paraguayan small farmers fight back against multinational corporations destroying their lives", Monday March 2, 2015 by: Ethan A. Huff, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.dw.de/paraguay-struggles-to-grow-soy-sustainably/a-17665185   
    http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/feb/03/big-soy-small-farmers-are-fighting-back-against-power-agribusiness   
    https://nacla.org/soyparaguay   

    09-03-2015, 15:36 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:GGO, Paraguay,
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!