5 keer rijker aan antioxidanten dan vers sinaasappelsap.
Moeilijk te geloven, maar volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) maken insecten deel uit van de voeding van minstens 2 miljard mensen wereldwijd. De belangrijkste zijn: kevers en rupsen. We wisten al dat eetbare insecten goede bronnen zijn van eiwitten (met alle essentiële aminozuren), meervoudig onverzadigde vetzuren, mineralen en vitamines van groep B. Maar we kenden hun rijkdom nog niet aan ... antioxidanten!
Wateroplosbare en in vet oplosbare extracten van twaalf eetbare insecten die op de markt verkrijgbaar zijn, werden in vitro geanalyseerd door een Italiaans team om hun antioxiderende kracht te meten. Resultaat: de sprinkhanen en zijderupsen behaalden de beste TEAC-score (die de antioxiderende kracht van voedsel uitdrukt), vijf keer hoger dan die van vers sinaasappelsap! Dubbel zoveel als van olijfolie voor de cicade en de Afrikaanse rups.
Sprinkhanen, zwarte mieren en meelwormen bevatten de meeste polyfenolen. Het is daarom geen toeval dat onlangs uit een ander onderzoek is gebleken dat de dagelijkse consumptie bij het ontbijt van 25 g poeder van sprinkhanen gedurende twee weken de niveaus van een pro inflammatoire molecule (cytokine TNF) aanzienlijk verlaagde - in het bloed van twintig gezonde volwassenen ... Smakelijk!
Bijlagen: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00106/full https://www.pubfacts.com/detail/30018370/Impact-of-Edible-Cricket-Consumption-on-Gut-Microbiota-in-Healthy-Adults-a-Double-blind-Randomized-C
19-04-2020, 17:16 geschreven door opabio
|