NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Eieren gezond?
 • Zonlicht noodzakelijk
 • CBD bij huidproblemen
 • Gezonde huid
 • Cacao gezond

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  25-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Multivitamines
  Veel artsen nemen (discreet) voedingssupplementen.

  Volgens een studie uit de Verenigde Staten neemt 81% van de gezondheidswerkers multivitamine en mineralen supplementen. (1)

  De goede adviezen houden ze voor zichzelf, maar ze hebben de neiging om deze te "vergeten" vertellen aan hun patiënten. De meerderheid van de bevolking in de Verenigde Staten neemt nog altijd geen voedingssupplementen. Ze zijn het slachtoffer van de propaganda van de media om te geloven dat gewoon "evenwichtig" eten voldoende is.

  In Europa worden de mensen die multivitaminen nemen vaak beschouwd als zonderlingen of zachte milieuactivisten en enigszins naïef.

  Toch weten we dat door de moderne levensstijl, stress, vervuiling en leeftijd (opname van voedingsstoffen vermindert) het nemen van de gezondste en meest gevarieerde voeding geen garantie is  een optimale levering van vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.
  We eten ook te veel remmende verbindingen zoals koffie, thee, frisdrank, niet-gefermenteerde soja en alcohol.  Ze verminderen de opname van bepaalde voedingsstoffen. De eerste slachtoffers zijn ijzer, zink, calcium en foliumzuur. Bovendien vernietigt tabaksrook, bij zowel actief of passief roken, veel vitaminen.

  Tot slot veroorzaken veel geneesmiddelen nutriëntenverliezen en een afname van de absorptie. Toch is het zeldzaam dat een arts naast een medicijn multivitamines voorschrijft om de bijwerkingen van het geneesmiddel te compenseren.

  Maar dit is geen reden om niets te doen en te "vergeten" zorgen voor onze eigen gezondheid. Talrijke studies hebben het essentiëel belang van het dagelijks innemen van multivitaminen aangetoond. Eerst natuurlijk omdat zij veel ernstige ziekten helpen voorkomen (meer daarover hieronder), maar ook omdat zij eenvoudigweg de subjectieve perceptie van stress, vermoeidheid en angst voor  ongeveer 30% verminderen, volgens een onderzoek door onderzoekers van de Swansea University in Engeland. (2)

  Het nemen van multivitaminen verbetert het moreel en de kwaliteit van het leven en heeft gunstige effecten tegen ziekten.

  Belangrijke positieve effecten op de gezondheid.

  De terughoudendheid van gezondheidswerkers om hun patiënten in te lichten over het belang van vitaminen is nog onbegrijpelijker nu het meer dan tien jaar wetenschappelijk is vastgesteld dat zij essentieel zijn voor de gezondheid. Het lijkt erop dat iedereen is vergeten dat  vitamines, per definitie, essentieel zijn voor de gezondheid en de normale werking van ons lichaam.
  Een algemene synthese van alle studies over multivitaminen werd gepubliceerd in 2002 en concludeerde dat als voorzorgsmaatregel alle volwassenen dagelijks multivitamines zouden moeten innemen om ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en osteoporose te voorkomen. (3) (4)
  Dit is ook  de mening van de meest vooraanstaande expert in de wereld op voedingsgebied, professor Walter Willett, voorzitter van de afdeling Voeding van de School voor Openbare Gezondheid aan de Harvard University. Dr Willet gaat nog verder en is van oordeel dat de beroemde "voedselpiramide" de dagelijkse inname van mulltivitamines zou moet bevatten voor een optimale gezondheid. (5)

  Ouderen, zwangere vrouwen en kinderen eerst!

  Sommige mensen baren meer zorgen dan anderen.

  Het zijn vooral de ouderen. Ze hebben het meest nodig om multivitaminen te nemen omdat hun darmen minder voedingsstoffen absorberen en zij zich vaak ontoereikend voeden door gebrek aan eetlust, moeilijkheden bij kauwen, eenzaamheid, enz. . (6)

  Gevolgd door zwangere vrouwen. Gynaecologen schrijven meestal foliumzuur (vitamine B9) voor, dat effectief is in het verminderen van de incidentie op neurale buisdefecten bij de baby. Maar het gebruik van prenatale multivitaminen (ze bevatten gewoonlijk allemaal minstens 400 mcg foliumzuur) kunnen ook nog andere foetale misvormingen voorkomen.

  Auteurs van een meta-analyse van zeven epidemiologische studies in 2007 concludeerden dat het nemen van multivitaminen tijdens de zwangerschap een lager risico geeft op hersentumoren, tumoren van het sympathische zenuwstelsel (neuroblastoom) en leukemie bij kinderen. (8)

  Volgens een epidemiologische studie met 2.423 Amerikaanse kinderen (9) kunnen kinderen die tijdens het eerste jaar van hun leven multivitaminen nemen het risico op allergieën op schoolleeftijd verminderen en hun intelligentie quotiënt (IQ) verbeteren.

  Volgens Britse onderzoekers maakt het slikken van multivitamines intelligenter.

  Het dagelijks nemen van multivitaminen kan de cognitieve prestaties verbeteren (concentratie, geheugen, alertheid ...) zowel bij kinderen als volwassenen, volgens de Britse onderzoekers.
  In een serie artikelen gepubliceerd in het British Journal of Nutrition en Human Psychopharmacology hebben teams van Britse neurowetenschappers de effecten van multivitaminsupplementen bestudeerd op moraal, stress en cognitieve functies.

  Hoewel de onderzoeken verspreid waren over vier tot twaalf weken kwamen de effecten daadwerkelijk tot uiting in de eerste weken:
  - mannen die vitamine B-complex namen blekent een toename van hun cognitieve prestaties te ondervinden, voelden zich mentaal minder moe en hadden meer kracht;
  - vrouwen die vitamines en mineralen namen toonden een grotere nauwkeurigheid en een grotere snelheid om meerdere taken uit te voeren;
  - kinderen van 8 tot 14 jaar vertoonden een groter concentratievermogen.

  Meerdere studies bevestigen het belang van multivitaminen tegen ernstige ziekten.


  De fout, wijd verspreid door de officiële geneeskunde is te geloven dat we voldoende vitamine D hebben zolang wij niet lijden aan rachitis en genoeg vitamine C zolang wij geen last hebben van scheurbuik.

  Dit is een zware misvatting.  In werkelijkheid zijn deze ziekten meestal extreme uitingen van een vitaminegebrek.

  Ook voor het verschijnen van deze ziekten moeten lichaam en geest optimaal functioneren. Volgens professor David Kennedy van de Universiteit van Northumbria, is "het optimale niveau van vitamines ruim boven het niveau van dit wat de ziekte zou verhinderen."

  Het nemen van multivitaminen dient niet alleen om bepaalde ziekten te voorkomen. Het optimaliseert de gezondheid met inbegrip van het verminderen van het risico op ernstige ziekten.
  We weten bijvoorbeeld, dankzij de grote dubbelblind Franse SUVIMAX studie met  placebos gedurende zeven jaar met 12.741 personen in de leeftijd van 35 tot 60 jaar, dat het nemen van multivitaminen de incidentie van kanker bij mensen vermindert. (10).  Nochtans heeft SUVIMAX  slechts zeer lage doses van een paar vitaminen in synthetische vorm bestudeerd verre van de optimale doseringen.

  Het nemen van een multivitamine supplement zou op lange termijn resulteren in een vermindering van 40% op het risico van een myocardinfarct (hartaanval). Dit wordt aangetoond door de resultaten van een Zweeds onderzoek waarbij 34 000 vrouwen van 49 jaar en ouder gedurende tien jaar gevolgd werden. (11)

  In een klinische studie uitgevoerd in China hebben 2141 personen in de leeftijd van 45-74 jaar elke dag gedurende 5 jaar twee multivitaminen capsules en 15 mg beta-caroteen genomen of een placebo. Onder de personen van 65 tot 74 jaar die een supplement hadden genomen kwam veel minder staar (problemen met het gezichtsvermogen) voor dan in de placebogroep. (12)

  Er is nu geen twijfel dat multivitaminen zouden moeten voorkomen in het medisch arsenaal om de kans op ernstige ziektes te verminderen. De stilte die gezondheidsautoriteiten weten te behouden rond dit onderwerp is uiterst zorgwekkend i.v.m. hun objectiviteit en onafhankelijkheid ten opzichte van de grote farmaceutische bedrijven die er alle belang bij hebben om de werking van multivitaminen ter voorkoming van ziektes te negeren.

  Kies een multivitamine zonder oxiderende elementen.

  Veel commercieel verkrijgbare multivitamines bevatten ijzer en/of koper.  Die hebben  een belangrijke pro-oxidant effect en zijn schadelijk  voor mensen die niet lijden aan deficiëntie. Verschillende Amerikaanse studies hebben aangetoond dat ijzer of koper onder vrije vorm in voedingssupplementen bijzonder gevaarlijk zijn en de mortaliteit kunnen verhogen in plaats van ons te beschermen tegen ziekte (14). 

  (N.v.d.r. Bij de keuze van multivitamines en twijfel best een orthomoleculaire dokter raadplegen.  Lijst van othomoleculaire dokters onder http://www.fache-instituut.be/adressen/orthomoleculaire_artsen).

  Bronnen:

  (1) Gardiner P, Woods C, Kemper KJ. Dietary supplement use among health care professionals enrolled in an online curriculum on herbs and dietary supplements, BMC Complementary and Alternative Medicine , 12 juin 2006. L'étude est accessible en format PDF à l'adresse suivante : www.biomedcentral.com [consulté le 16 juin 2006]. 

  (2) Sara-Jayne Long, David Benton. Effects of Vitamin and Mineral Supplementation on Stress, Mild Psychiatric Symptoms, and Mood in Nonclinical Samples: A Meta-Analysis. Psychosom Med PSY.0b013e31827d5fbd; published ahead of print January 29, 2013, doi:10.1097/PSY.0b013e31827d5fbd 

  (3) Fletcher RH, Fairfield KM. Vitamins for chronic disease prevention in adults: clinical applications. JAMA. 2002 Jun 19;287(23):3127-9. 

  (4) Fairfield KM, Fletcher RH. Vitamins for chronic disease prevention in adults: scientific review. JAMA. 2002 Jun 19;287(23):3116-26. 

  (5) Willett WC, Stampfer MJ. Clinical practice. What vitamins should I be taking, doctor?. N Engl J Med . 2001 Dec 20;345(25):1819-24. 

  (6) Johnson KA, Bernard MA, Funderburg K. Vitamin nutrition in older adults . Clin Geriatr Med . 2002 Nov;18(4):773-99. Review. 

  (7) Prenatal multivitamin supplementation and rates of congenital anomalies: a meta-analysis . Goh YI, Bollano E, et al. J Obstet Gynaecol Can. 2006 Aug;28(8):680-9. Review. 

  (8) Prenatal multivitamin supplementation and rates of pediatric cancers: a meta-analysis . Goh YI, Bollano E, et al . Clin Pharmacol Ther . 2007 May;81(5):685-91. Review. 

  (9) Use of multivitamin supplements in relation to allergic disease in 8-y-old children . Marmsjö K, Rosenlund H, et al . Am J Clin Nutr . 2009 Oct 28. 

  (10) Hercberg S, Galan P, et al . The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial of the health effects of antioxidant vitamins and minerals . Arch Intern Med. 2004 Nov 22;164(21):2335-42. 

  (11) Rautiainen S, Akesson A, et al . Multivitamin use and the risk of myocardial infarction: a population-based cohort of Swedish women . Am J Clin Nutr. 2010 Sep 22. 

  (12) The Linxian cataract studies: two nutrition intervention trials . Sperduto RD, Hu TS, et al. Arch Ophthalmol 1993;111:1246 -53. 
  Oorspronkelijk artikel: "Le complément que prennent (discrètement) les médecins"  door Jean-Parc Dupuis, Santé Naturen Innovation.


  Bijlagen:
  http://www.lanutrition.fr/bien-comprendre/les-complements-alimentaires/comparatif-des-complements-alimentaires-multivitamines-pour-adultes.html   
  http://www.lanutrition.fr/les-news/des-vitamines-qui-donnent-le-cancer.html   

  25-08-2013, 16:18 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:multivitamines
  Archief per week
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!