Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    16-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dirty Dozen

    Aardbeien bevatten het meest bestrijdingsmiddelen.

     Het eten van fruit en groenten is van vitaal belang voor de algehele gezondheid, maar wat als elke sappige beet een cocktail van giftige pesticiden bevat?

    De Environmental Working Group (EWG) analyseerde monsters van conventioneel geteelde producten verzameld door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en ontdekte dat bijna 70 procent residuën bevatte van bestrijdingsmiddelen.

    Me ontdekte een totaal van 230 verschillende pesticiden of afbraakproducten ervan op duizenden monsters. 

    Onderstaande producten testten positief voor een aantal verschillende residuën van bestrijdingsmiddelen en bevatte hogere concentraties van pesticiden dan enig ander fruit en groenten. Volgens de EWG-bevindingen testte meer dan 98 procent van de monsters van appels, kersen, nectarines, perziken en aardbeien positief voor het residu van ten minste één type pesticide. Een enkele aardbeienbemonstering onthulde 20 verschillende bestrijdingsmiddelen, terwijl spinaziemonsters 1,8 keer zoveel pesticidenresidu’s bevatten als enig ander product.

    De groenten en fruit waarin het meeste residu’s werden gevonden zijn: appelen, appelspijs, bosbessen, druiven, sperziebonen, bladgroenten, peren, perziken, aardappelen, pruimen, spinazie, aardbeien, rozijnen, paprika's, tomaten, en winterpompoenen.

    Matig tot laag scoorden: appelsap, avocado's, bananen, bonen, broccoli, kool, meloenen, wortelen, bloemkool, selderij, maïs, aubergines, grapefruits, linzen, sla, uien, sinaasappels, sinaasappelsap , erwten, pruimen, zomerpompoenen, zoete aardappelen, tofu, tomatensausen en courgettes.

    EWG maakte een top 12 op van groenten en fruit met de meeste residuën van bestrijdingsmiddelen (Dirty Dozen).

    1 Aardbeien

    2 Spinazie

    3 Nectarines

    4 Appelen

    5 Druiven

    6 Perziken

    7 Kersen

    8 Peren

    9 Tomaten

    10 Selderij

    11 Aardappelen

    12 Zoete paprika's

    EWG voegde ook hete pepers toe aan de productmonsters omdat deze sterk verontreinigd waren met insecticiden die toxisch zijn voor het menselijke zenuwstelsel. De USDA vond residuën van drie zeer toxische insecticiden (acefaat, chloorpyrifos en oxamyl) op een deel van 739 geteste monsters hete pepers in 2010 en 2011, in concentraties die hoog genoeg waren om erover bezorgd te zijn. In 2015, registreerde men in Californië nog steeds residuën van deze drie insecticiden bij een test van 72 ongewassen hete pepers. 

    Als je geen biologische hete pepers kunt vinden, zou het koken ervan de pesticideresidu's verminderen.

    Deze resultaten onderstrepen de gezondheidsrisico's die door pesticiden verontreinigde gewassen opleveren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Interne Geneeskunde vond een verband tussen het eten van voedingsmiddelen met hoge pesticidenresiduën en vruchtbaarheidsproblemen.

    De studie betrof vrouwen die rapporteerden dat ze twee of meer porties per dag aten van producten met hogere residuën van bestrijdingsmiddelen. Ze bleken 26 procent minder kans te hebben op een succesvolle zwangerschap tijdens het onderzoek dan deelnemers die minder porties van deze voedingsmiddelen aten.

    Een andere studie onder mannen vond vergelijkbare associaties tussen consumptie van voedingsmiddelen met hogere residuën van bestrijdingsmiddelen en reproductieve gezondheid.

    Analiste Sonya Lunder van EWG, legt uit hoe hun team elk jaar een lijst opmaakt met de Dirty Dozen en een video met de titel "Shopper's Guide to pesticides in products." Lunder belicht ook de Clean Fifteen-lijst met vijftien groenten en fruit met de minste hoeveelheid van pesticideresiduen onder de duizenden monsters die de EWG testte. De lijst bevat o.a. avocado, pompelmoezen en bloemkool

    De gids kan mensen helpen die graag weten welke voedingsmiddelen hoog scoren in de categorie met bestrijdingsmiddelen en moedigt hen aan om biologisch geteelde versies te kopen om ervoor te zorgen dat alle gezondheidsvoordelen worden verkregen zonder blootstelling aan chemicaliën.Mensen die biologische producten eten krijgen veel minder of geen pesticiden binnen. 

    Oorspronkelijk artikel:”Strawberries are the most pesticide-ridden crop you can eat”, Monday, May 14, 2018 by:: Janine Acero, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.wakingtimes.com/2018/04/11/see-which-produce-has-the-most-pesticides-in-ewgs-2018-dirty-dozen-list/   
    https://www.ewg.org/foodnews/summary.php#highlights   
    https://www.youtube.com/watch?v=rLUZsnnoAdg&feature=youtu.be   

    16-05-2018, 20:44 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:conventioneel geteelde producten, voedselveiligheid, insecticiden, lokaal geteelde producten, organische stoffen, residuen van bestrijdingsmiddelen, pesticiden, giftige chemicaliƫn
    14-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langer leven

    Het eten van noten en zaden verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met de helft.

    Eet meer noten en zaden voor een anger leven. Volgens een studie vermindert het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6-vetzuren, het risico op vroegtijdige dood met bijna de helft. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, toonde aan dat niveaus van de omega-6 vetzuren, die te vinden zijn in plantaardige oliën, een betere gezondheid van het hart waarborgen.

    Omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren staan bekend om hun gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Omega-6-vetzuren bevorderen ook de productie van ontstekingsremmende stoffen. De wetenschappers onderzochten de associaties van voedingsfactoren met het risico op het ontwikkelen van ziekten alleen door zich te concentreren op hun effecten op ziekterisicofactoren. 

    De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland. Het team bekeek de bloedvetzuurniveaus van 2.480 mannen in de leeftijd van 42 tot 60 jaar bij het begin van het onderzoek. Vervolgens werd een follow-up test uitgevoerd op de deelnemers gedurende gemiddeld 22 jaar, waarbij 1.433 mannen stierven aan verschillende ziektes. De onderzoekers splitsten de deelnemers in vijf verschillende groepen op basis van hun bloed linolzuur niveau. Linolzuur is het meest voorkomend meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur.

    Resultaten van de studie toonden aan dat een hoog niveau aan linolzuur, een veel voorkomend omega-6 vetzuur, leidde tot een 43 procent minder risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met degenen met het laagste niveau. De onderzoekers benadrukten ook dat omega-6-vetzuren de productie van ontstekingsremmende stoffen bevorderen.

    Een andere belangrijke ontdekking van het onderzoek is dat er voordeel ongeacht de gezondheidstoestand van de deelnemer voorafgaand aan het onderzoek. Conclusie: de resultaten van het onderzoek gaven aan dat hoe hoger het niveau van linolzuur in het bloed, hoe lager het risico op vroegtijdige dood. Bovendien ondersteunt de studie bevindingen uit eerdere op populatie gebaseerde onderzoeken die een hogere inname van linolzuur en een hoger niveau van linolzuur in het bloed associëren met een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen en type 2 diabetes, zonder het risico op kanker te verhogen.

    "Onze bevindingen toonden een inverse associatie van een hogere biomarker van linolzuur inname met cardiovasculaire mortaliteit en weinig bezorgdheid voor enig risico, wat de huidige voedingsaanbevelingen ondersteunt om de linolzuurinname te verhogen voor preventie van hart- en vaatziekten," verklaarde Jyrki Virtanen, één van de auteurs van het onderzoek.

    De beste bronnen van omega-6-vetzuren zijn vlaszaadolie, lijnzaad, lijnzaadmeel, hennepzaadolie, hennepzaden, druivenpitolie, zaden zoals pompoenpitten en rauwe zonnebloempitten, noten zoals pijnboompitten en pistachenoten, boragieolie, teunisbloem olie, zwarte bes zaadolie en acai.

    Naast omega 6-rijk voedsel zijn andere voedingsmiddelen die kunnen helpen het leven te verlengen veenbessen, groene thee, zalm, bosbessen, volle granen en olijfolie en wijn.

    Oorspronkelijk artikel:”Eating nuts and reeds found to cut your risk of premature death by HALF”, Sunday, April 22, 2018 by: Michelle Simons, Natural News.

    Bijlagen:
    https://foreveryoung.perriconemd.com/best-food-choices-for-omega-3-and-omega-6-and-omega-9-essential-fatty-acids.html   
    https://www.express.co.uk/life-style/health/934523/How-to-live-longer-nuts-seeds-risk-premature-death-diet-omega-6   
    https://www.huffingtonpost.com/2014/02/26/anti-aging-foods-_n_4855653.html   

    14-05-2018, 21:43 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Bloed linolieniveaus, cardiovasculaire ziektepreventie, cardiovasculaire gezondheid, ziektepreventie, ziektebehandelingen, vroege dood, vetzuren, voedsel als medicijn, voedselwetenschap, goed dieet, goede voeding, goede wetenschap, genezend voedsel, gezon
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!