Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    24-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurkumathee

    Kurkumathee kan onze gezondheid op ten minste zes manieren verbeteren.

    Kurkuma, een bloeiende plant van de gemberfamilie, is al duizenden jaren gekend om zijn medicinale waarde en is een belangrijk onderdeel van zowel de oude Chinese als de Ayurvedische geneeskunde. In recentere jaren heeft de plant door wetenschappelijke studies ook haar plaats gekregen in de moderne westerse geneeskunde.

    Het geheim van de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van kurkuma is een fenolachtige samenstelling die bekend staat als curcumine. Deze samenstelling - die ook verantwoordelijk is voor de helder gele kleur van kurkuma - heeft verbazingwekkende ontstekingsremmende, anti-kanker en antioxiderende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het pijn verlicht, bloedstolsels vermindert en het lichaam ontgift. Het vermogen om enzymen en cytokinen die ontstekingen veroorzaken te reguleren, die op hun beurt ziekte veroorzaken, maken het een krachtige manier om meerdere ziekten te voorkomen, waaronder kanker en hartaandoeningen.

    Curcumine heeft ook krachtige antivirale, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.

    De talloze voordelen van kurkumathee.

    Verlicht longaandoeningen: een meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacological Research in 2017 vond dat curcumine veelbelovend is voor de behandeling van longaandoeningen zoals astma, cystic fibrosis en zelfs longkanker. Omdat het ook anti-fibrotische effecten heeft, kan curcumine weefsellittekens voorkomen, waardoor het een krachtig wapen is tegen ziekten zoals pulmonaire fibrose.

    Bestrijdt en voorkomt kanker: kurkuma remt de groei, overleving en invasie van kankercellen en heeft veelbelovende resultaten laten zien in de strijd tegen borst-, huid- en darmkanker. Een dierstudie gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift Nutrients, vond dat curcumine de groei van tumoren voorkomt. Andere studies hebben aangetoond dat het apoptose of celdood van kanker bevordert. Er is ook gevonden dat het de werkzaamheid verhoogt van kankergeneesmiddelen die aan patiënten met alvleesklierkanker worden gegeven.

    Vermindert het risico op hart- en vaatziekten: door ontstekingen te bestrijden, kan curcumine hartziekten voorkomen. Het vermindert ook de bloeddruk en verhoogt de productie van heilzaam stikstofmonoxide. Door de "kleverigheid" van bloedplaatjes te verminderen, kan kurkuma werken tegen atherosclerose en het risico op een hartaanval en beroerte verminderen.

    Kurkuma verhoogt ook de "goede" (HDL) cholesterol, terwijl de "slechte" (LDL) cholesterolgehalte afneemt. Een studie toonde aan dat 500 mg curcumine dagelijks gedurende slechts één week  ingenomen, de HDL-cholesterol met maar liefst 29 procent kan verhogen, terwijl de algehele cholesterol met 12 procent wordt verlaagd.

    Werkt als een krachtige antioxidant: vrije radicalen zijn het natuurlijke gevolg van biochemische reacties in het lichaam. Stoffen die het genereren van vrije radicalen versnellen zijn te vinden in onze rechtstreekse omgeving: het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken. In de loop van de tijd veroorzaken vrije radicalen schade aan verschillende delen van de cellen door een proces dat bekend staat als oxidatie. Hierdoor verliezen deze delen van de cel hun vermogen om normaal te functioneren en na verloop van tijd kan de cel afsterven. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat verhoogde productie van vrije radicalen resulteert in zenuwcelbeschadiging en ziekten veroorzaakt. Antioxidanten zijn de manier van de natuur om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en zijn aanwezig in de vitamines C, A en E en in enzymantioxidanten. Studies hebben aangetoond dat kurkuma een krachtig antioxidant is.

    Helpt bij de spijsvertering: kurkuma-thee bevordert een gezond spijsverteringsstelsel, waardoor opgeblazen gevoel en gas worden verminderd.

    Behandelt depressie zonder bijwerkingen: peer-reviewed, baanbrekend onderzoek concludeerde dat curcumine even effectief was als Prozac bij de behandeling van depressieve stoornissen, maar geen ernstige bijwerkingen had en door patiënten over de hele linie goed werd verdragen.

    Recept van heerlijke kurkuma thee.

    Ingrediënten

    • 2 kopjes melk naar keuze, zoals amandel, pecannoten, kokos of zuivelproducten, of gebruik beenbouillon in plaats van de melk voor een stevige thee

    • 1 theelepel kurkuma

    • ½ theelepel kaneelpoeder

    • snufje gemalen zwarte peper

    • klein stukje verse, gepelde gemberwortel of ¼ theelepel gemberpoeder

    • snuifje cayennepeper (optioneel)

    • 1 theelepel rauwe honing of ahornsiroop of naar smaak (optioneel)

    Bereiding

    1 Meng alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa.

    2 Giet in een kleine steelpan en verwarm gedurende 3-5 minuten op middelhoog vuur tot het warm is, maar niet kookt.

    3 Onmiddellijk drinken.

    Oorspronkelijk artikel:”Turmeric tea can improve your health in at least six ways”, Saturday, November 10, 2018 by: Tracey Watson, Natural News.

    Bijlagen:
    http://web.stanford.edu/group/hopes/cgi-bin/hopes_test/about-free-radical-damage/   
    https://wellnessmama.com/223/turmeric-tea/   

    24-11-2018, 21:56 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags: antioxidanten, kanker, cholesterol, curcumine, depressie, spijsvertering, vrije radicalen, goodhealth, hartziekten, longaandoeningen, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke remedies, preventie, recepten, superfood, kurkuma.
    22-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium belangrijk voor hersenen

    De verrassende band tussen magnesium en hersengezondheid.

    Veel van de gezondheidsproblemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, kunnen worden teruggevoerd op tekorten aan voedingsstoffen. Je hebt misschien gehoord van het belang van bijvoorbeeld vitamine D of omega 3 vetzuren, maar andere voedingsstoffen lijken niet zoveel aandacht te krijgen. Als het gaat om de gezondheid en cognitie van de hersenen is er echter één voedingsstof die topaandacht verdient, en dat is magnesium.

    Wetenschappers hebben gekeken naar het verband tussen het wijdverspreid magnesiumgebrek en de toename van problemen zoals de ziekte van Alzheimer. De meeste patiënten met deze ziekte vertonen een lager serum- en hersenmagnesium gehalte. Aangezien ongeveer 50 miljoen Amerikanen magnesiumdeficiënt zijn en meer dan 16 miljoen oudere Amerikanen lijden aan cognitieve stoornissen, is het belangrijk om veel mensen te helpen door deze connectie te onderzoeken.

    Een studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease liet zien dat magnesium de cognitieve functie bij mensen kan verbeteren terwijl het de kans op achteruitgang vermindert. In de studie werd een groep volwassenen tussen 50 en 70 jaar met geheugenverlies verdeeld in groepen, waarbij sommigen magnesiumsupplementen namen en anderen een placebo slikten.

    De groep die magnesium nam, merkte significante verbeteringen op in hun cognitieve functies.  Hoofdauteur Dr. Guosong Liu zei dat dit komt omdat magnesium de dichtheid van hersensynapsen verhoogt en tegelijkertijd de cognitieve vaardigheden verbetert en herstelt.

    Studies op dieren hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd. In één onderzoek leidden magnesiumsulfaatinjecties tot significante verbeteringen in de synaptische werkzaamheid en voorkwamen leer- en geheugenstoornissen bij ratten die de ziekte van Alzheimer hadden. Dit leidde de onderzoekers van een dergelijke studie, die werd gepubliceerd in PLoS One, tot het suggereren dat behandeling met magnesium tijdens de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer wel eens zou kunnen beschermen tegen cognitieve stoornissen.

    Van magnesium is ook aangetoond te helpen bij de stemming van de mensen en angst te verlichten, waardoor het een geweldig hulpmiddel is voor natuurlijke stressbeheersing. Omgekeerd zijn magnesiumdeficiënties gekoppeld aan een hogere incidentie van angst en depressie.

    Het is ook vermeldenswaard dat hoge niveaus van aluminium in de neuronen in de hersenen zijn gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer; magnesium helpt aluminium en andere zware metalen uit het  lichaam verwijderen. Dit zou nog een andere manier kunnen zijn waarop magnesium de gezondheid van de hersenen kan helpen verbeteren.

    Gebrek aan magnesium aanpakken voor de gezondheid van de hersenen.

    Wat zit er achter de wijdverbreide magnesiumtekorten? Niet genoeg binnen krijgen langs voeding is slechts een deel van het verhaal. We verliezen natuurlijk ook magnesium als onderdeel van het verouderingsproces. Bovendien consumeren veel mensen veel koffie en andere cafeïnehoudende dranken, die het lichaam van magnesium beroven.

    Zelfs voedingsmiddelen die typisch rijk zijn aan magnesium brengen weinig aarde aan de dijk omdat de moderne gewassen meestal gekweekt worden op gronden die grotendeels zijn uitgeput door de moderne landbouwmethodes. Gooi milieu-toxines en het fluoride in drinkwater in de mix en het is gemakkelijk te begrijpen hoe kwetsbaar we zijn.

    De huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen ligt ergens tussen de 320 en 420 milligram per dag, maar de gemiddelde inname is ruwweg slechts 250 milligram per dag. Het is een probleem dat zich niet beperkt tot Amerika; magnesiumtekort is het op één na meest voorkomend mineraalgebrek over de hele wereld.

    Als wij onze hersenen willen beschermen langs een verhoogde magnesiuminname moeten wij kiezen voor de biologische versie van bladgroene groenten, donkere chocolade, cacao, pompoenpitten, zonnebloempitten, cashewnoten en amandelen. Echter, zoals eerder vermeld, wanneer deze voedingsmiddelen worden gekweekt op grond die weinig of geen magnesiumbevat,  kan men niet veel verwachten van de voordelen van dit essentieel mineraal. Daarom kiezen veel mensen ervoor om magnesiumsupplementen te gebruiken om voldoende inname te garanderen.

    Oorspronkelijk artikel:”The surprising link between magnesium and brain health”, Tuesday, November 06, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://bebrainfit.com/magnesium-anxiety-stress/   
    https://bebrainfit.com/magnesium-anxiety-stress/   
    https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium   
    https://www.naturalhealth365.com/magnesium-deficiency-2114.html   
    https://www.naturalnews.com/2018-10-23-why-you-need-magnesium-if-youre-constantly-stressed.html   

    22-11-2018, 20:30 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:ziekte van Alzheimer, angst, hersengezondheid, cognitieve functie, depressie, levensduur, magnesium, magnesiumsupplementen, geestelijke gezondheid, mineralen, natuurlijke remedies, voedingsstoffen, voedingstekorten.
    20-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaarlijk blauw licht.

    Het blauw licht van digitale apparaten kan de gezondheid van het oog schaden.

    Is de mobiele telefoon schadelijk voor de ogen? Nieuw onderzoek heeft een nieuwe valkuil van de moderne technologie in de verf gezet: het maakt je langzaam blind. Een studie die zojuist in Scientific Reports is gepubliceerd heeft een nare waarheid blootgelegd: voortdurende blootstelling aan blauw licht van mobiele telefoons en andere apparaten leidt tot leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, één van de belangrijkste oorzaken van blindheid in de Verenigde Staten. Deskundigen zijn het erover eens dat blauw licht slecht voor de ogen kan zijn, maar de ware oorzaak is net ontdekt.

    Onderzoekers aan de Universiteit van Toledo hebben net ontdekt hoe blauw licht schade toebrengt aan de gezondheid van het oog. Hoofdonderzoeker Dr. Ajith Karunarathne, universitair docent aan de afdeling UT van de afdeling Scheikunde en Biochemie, merkte op: "Het is geen geheim dat blauw licht onze visie schaadt door het netvlies van het oog te beschadigen. Onze experimenten leggen uit hoe dit gebeurt en we hopen dat dit leidt tot therapieën die maculaire degeneratie vertragen, zoals een nieuw soort oogdruppel. "

    Volgens Dr. Karunarathne zijn het hoornvlies en de lens van het oog niet in staat om blauw licht te blokkeren of te reflecteren. Dit onvermogen, gecombineerd met ongekende niveaus van blootstelling, is zeker het recept voor een grote gezondheidsramp.

    Blauw licht en slechte ogen.

    Blauw licht wordt uitgezonden door de zon en door veel van onze favoriete moderne apparaten en gadgets - laptops, mobiele telefoons en tablets, om er maar een paar te noemen. Met de steeds toenemende schermtijd is het geen verrassing dat blauw licht langzaam maar zeker de visie van mensen beïnvloedt. Maculaire degeneratie neemt toe en blauw licht zou een belangrijke rol kunnen spelen in het gebeuren. Op dit moment hebben ongeveer 11 miljoen mensen in de VS maculaire degeneratie - maar dat aantal zal naar verwachting in 2050 verdubbelen.

    Maculaire degeneratie wordt veroorzaakt door het afsterven van de fotoreceptorcellen in het oog, maar hoe blauw licht dit proces beïnvloedt was nog niet bekend - totdat Dr. Karunarathne en zijn team onderzoek hierop startten. De wetenschappers ontdekten dat "blootstelling aan blauw licht reacties van de retina veroorzaakt en  toxische chemische moleculen in de fotoreceptorcellen  genereert.” Retinal is een molecule die fotoreceptoren nodig hebben om licht te detecteren en signalen naar de hersenen te sturen.

    “Men heeft een continue toevoer van retinale moleculen nodig om te kunnen zien. Fotoreceptoren zijn nutteloos zonder retinal, wat in het oog wordt geproduceerd," zegt Dr. Karunarathne.

    Kasun Ratnayake, een doctoraatsonderzoeker van het  Karunarathne's laboratorium, legt uit dat wanneer blauw licht en retina elkaar ontmoeten, de toxische reactie optreedt. "Als je blauw licht op het netvlies laat schijnen, doodt het netvlies de fotoreceptorcellen terwijl de signaalmolecule op het membraan oplost", zegt Ranayake.

    "Fotoreceptorcellen regenereren niet in het oog. Als ze dood zijn, zijn ze voorgoed verloren", voegde hij eraan toe.

    Het team ontdekte verder dat de toxiciteit van netvlies en blauw licht vrijwel elke cel in het lichaam kan doden. Maar er is hoop - vitamine E kan zelfs de ogen helpen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van blauw licht.

    De voordelen van vitamine E.

    Tocoferol, een vorm van vitamine E, is een natuurlijke antioxidant in het lichaam en het voorkomt dat fotoreceptorcellen afsterven - zelfs als ze worden blootgesteld aan blauw licht. De American Optometric Association (AOA) bevestigt dit en merkt op dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat vitamine E maculaire degeneratie en zelfs cataractvorming kan helpen voorkomen.

    De AOA rapporten:

    De mijlpaal Age-Related Eye Disease Study (AREDS), gesponsord door het National Eye Institute, stelde vast dat AMD verband houdt met voeding. De studie toonde aan dat bij een inname van vitamine E 400 IE/dag, ingenomen met bèta-caroteen, vitamine C en zinksuppletie, de progressie van AMD met ongeveer 25 procent vertraagde bij personen met een hoog risico op de ziekte. Zeven kleinere onderzoeken hebben deze resultaten bevestigd.

    Oorspronkelijk artikel:”The dangers of blue light from digital devices: It can harm your eye health”, Thursday, October 18 by: Vicki Batts, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.healthline.com/health-news/phone-may-be-damaging-your-eyes   
    https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180808093907.htm   

    20-11-2018, 15:06 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:blindheid, blauw licht, gevaarlijke technologie, ooggezondheid.
    19-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch loont.

    Studie bewijst dat mensen die biologisch eten 25% minder risico hebben op kanker.

    Als u ooit hebt getwijfeld of biologisch voedsel het hogere prijskaartje waard is, zou een onderzoek dat onlangs in de interne geneeskunde van JAMA werd gepubliceerd, u moeten overtuigen. In de studie toonden Franse onderzoekers aan dat mensen die biologisch eten 25% minder risico hebben op kanker.

    De studie werd uitgevoerd onder leiding van epidemioloog Julia Baudry, die de voeding van bijna 70.000 Franse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar, liet nagaan. De vrijwilligers waren verdeeld in vier categorieën, afhankelijk van hoe vaak ze 16 biologische producten aten, waaronder groenten, fruit, vis, vlees, bereide maaltijden, specerijen, voedingssupplementen, plantaardige oliën en andere producten.

    Na een gemiddelde opvolging van 4 ½ jaar, keken de onderzoekers hoeveel van de deelnemers één of andere vorm van kanker hadden ontwikkeld. Na het vergelijken van de scores voor biologische voeding van de vrijwilligers met kankergevallen, konden ze vaststellen dat diegenen die het meest biologische voedsel aten 25 procent minder kans hadden om kanker te krijgen. Als het ging om specifieke soorten kanker, had de groep die biologisch at, 73 procent minder kans om door te gaan met het ontwikkelen van non-Hodgkin-lymfoom en 21 procent minder kans op het ontwikkelen van postmenopauzale borstkanker.

    Het is misschien verleidelijk om aan te nemen dat de groep die biologisch voedsel at, in het algemeen meer gezondheidsbewust zou zijn en waarschijnlijk over het algemeen een gezonder dieet zou hebben dat kan verantwoordelijk zijn voor het lager risico op kanker. De onderzoekers zeggen echter dat dit gewoon niet zo is; zelfs diegenen die een dieet van lage tot middelmatige kwaliteit hadden en toch voor biologisch hadden gekozen, profiteerden van het verminderd kankerrisico.

    De auteurs concludeerden dat als de bevindingen bevestigd zouden worden, het promoten van de consumptie van biologisch voedsel voor het publiek zou kunnen dienen als een goede strategie tegen kanker.

    Pesticiden worden al lang in verband gebracht met kanker.

    De mede-auteur van het commentaar dat werd gepubliceerd naast het onderzoek, Harvard T.H. Chan School of Public Health Associate Professor Dr. Jorge E. Chavarro noemde de bevindingen "ongelooflijk belangrijk" en wees erop dat deze consistent zijn met de bevindingen van het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker: dat pesticiden kanker bij de mens kunnen veroorzaken.

    De bevindingen van de studie worden ook ondersteund en andere studies hebben een negatief verband aangetoond tussen de consumptie van biologisch voedsel en non-Hodgkin lymfoom in het bijzonder.

    Agrarische chemische bedrijven zoals Monsanto hebben lang beweerd dat hun producten geen non-Hodgkin-lymfoom veroorzaken. In augustus kreeg Monsanto echter de opdracht om een schoolmeester die terminaal ziek was van de ziekte, $ 289 miljoen aan schadevergoeding te betalen, en ze worden geconfronteerd met collectieve rechtszaken namens talloze andere kankerpatiënten die de ziekte hebben ontwikkeld na blootstelling aan glyfosaat.

    Ja, biologisch loont de moeite.

    Hoewel het onderzoek een aantal vragen onbeantwoord laat, zijn de auteurs van mening dat de invloed van biologische voeding op kankerrisico het gevolg is van de "significante" afname van de blootstelling aan contaminatie die plaatsvindt wanneer mensen conventioneel voedsel vervangen door biologische variëteiten.

    Verdedigers van conventionele landbouw en degenen die profiteren van pesticiden kunnen beweren dat het onderzoek gebrekkig was, maar het is voor veel mensen moeilijk om te rechtvaardigen dat ze doorgaan met het nemen van een dergelijke gok met hun gezondheid. In het afgelopen decennium is de biologische voedingsindustrie meer dan verdubbeld. Vorig jaar meldde de Organic Trade Association dat biologisch voedsel 5,5 procent uitmaakt van al het voedsel dat in de VS wordt verkocht. Hoewel meer mensen deze gezonde keuze maken, is het duidelijk dat er meer vooruitgang moet worden geboekt bij het verspreiden van de voordelen bij het kiezen van biologisch..

    Oorspronkelijk artikel:”Study proces ws.that people who eat organic have 25% lower risk of cancer”, Friday, November 02,2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.telegraph.co.uk/business/2018/08/11/monsanto-ordered-pay-289-million-cancer-patient/   
    https://www.usnews.com/news/health-care-news/articles/2018-10-24/can-eating-organic-ward-off-cancer-this-study-says-yes   

    19-11-2018, 21:34 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kanker, non-Hodgkin lymfoom, biologische voeding, pesticiden, preventie, giftige chemicaliƫn
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!