Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    15-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieet voor díabetes

    Een diabetes dieet voor mensen die al alles hebben geprobeerd; dit dieet zal je leven veranderen.

    health

      
    (NaturalNews) Van je huisarts moeten horen dat je diabetes hebt is een levensveranderend ogenblik. Je weet instinctief dat alles in je leven zal veranderen. Wat je eet, hoe en wanneer je beweegt, of je kunt reizen en zelfs het soort werk dat je doet zal nu worden gezien door het filter van deze diagnose. Niets zal ooit meer hetzelfde zijn.

    Traditionele medische behandelingen voor diabetes zijn gericht op de verlaging van de suikerbloedspiegel. Injecteerbare insuline is het middel. De laatste jaren zijn meer medicijnen toegevoegd aan het arsenaal. Deze nieuwe geneesmiddelen omvatten, volgens de website American Diabetes Association, thiazolidinedionen, DPP-4-remmers, sulfonylurea, galzuurbindende harsen, alpha-glucosidase inhibitors, biguanides, meglitinides en SGLT2 remmers. Terwijl al deze medicijnen verschillend werken in het lichaam en een groot aantal bijwerkingen geven, is hun voornaamste doel om chemisch de bloedsuikerspiegel te verlagen.

    Een diabetes dieet voor mensen die alles hebben geprobeerd.

    Puur medische behandelingen zijn een manier om een hoge bloedsuikerspiegel aan te pakken. Maar ook al zijn insuline behandelingen de norm gedurende meer dan 90 jaar, en zelfs als meer en meer medicijnen worden gebruikt, beginnen nu sommige artsen het belang van voeding en beweging te benadrukken als aanpak van diabetes. Sommige studies suggereren zelfs dat de ziekte kan worden gestopt door veranderingen in dieet en levensstijl. Hier zijn een paar veranderingen in het dieet die u kunt doorvoeren en die de behoefte aan medische interventie verminderen en zelfs uw diabetes volledig kan doen keren.

         . Let op je gebruik van suiker - Het is een bekend feit dat geraffineerde suiker in uw dieet kan leiden tot overgewicht en obesitas is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Geraffineerde suikers veroorzaken pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel. Dit leidt niet alleen tot gewichtstoename, maar wakkert ook het hongergevoel aan, wat leidt tot het eten van onnodige calorieën. Geraffineerde suiker is overal aanwezig in onze moderne voeding. Het zit in frisdrank; in granen; zelfs in ketchup en mayonaise. Om diabetes onder controle te brengen is het belangrijk om geraffineerde suiker in al zijn vormen te vermijden. Natuurlijke, alternatieve zoetstoffen zijn appelmoes, gedroogde vruchten en stevia.

         . Sterk bewerkte koolhydraten moeten gemeden  worden - Kies voor volle granen in plaats van sterk bewerkte koolhydraten. Volle granen bevatten vitaminen en microvoedingsstoffen die essentieel zijn voor de algehele gezondheid, maar ze beschermen ook tegen diabetes. De vezels en de zemelen van de volle granen maken de vertering langzamer. Deze eigenschap stabiliseert de bloedsuikerspiegel. The Nutrition Source geeft een overzicht van de voordelen van volkoren granen zoals het verlagen van het totaal cholesterolgehalte, het verlagen van de bloed insuline niveaus en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd en gedurende de dag. In een analyse van de Health Studies van de Nurses, onderzochten de wetenschappers de consumptiegewoonten van meer dan 160.000 vrouwen gedurende 18 jaar. Die vrouwen die consequent volle granen en volkoren producten aten hadden maar liefst 30 procent minder kans op diabetes type 2.

         . Natuurlijke plantaardige vetten versus dierlijke vetten en transvetten - Uit een studie van de American Journal of Clinical Nutrition, is gebleken dat het verhogen van meervoudig onverzadigde vetten - zoals gevonden in zonnebloemolie en olijfolie - en het vermijden van transvetten, de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes vermindert. Volgens het artikel verlaagt het vervangen van slechts 2 procent transvetten door plantaardige vetten het risico van diabetes met 40 procent.

         . Vergeet niet de supplementen - Van veel vitaminen en mineralen is bewezen dat zij de bloedsuikerspiegel verlagen. Overweeg aanvulling van uw nieuwe, gezonde voeding met chroom, magnesium en vanadium. Voeg antioxidant vitaminen toe aan uw dieet zoals beta-caroteen, vitamine C, vitamine E, zink en selenium.

         . Kruid je voeding - Kruiden en specerijen zijn een leuke manier om onze voeding te verbeteren. Ze maken onze voeding niet alleen gezonder, maar voegen ook smaak en spanning toe aan ons voedsel. Bloedglucoseverlagende kruiden en specerijen zijn vooral kaneel, fenegriek en de nopalcactus.

    Hoe natuurlijker uw dieet, hoe beter uw gezondheid. Vervang verwerkte suikers, meel en vetten door hun natuurlijke alternatieven, en je bent goed op weg naar een gezond leven. Dit dieet zal je leven veranderen.

    Oorspronkelijk artikel: "A diabetes diet for people who have tried everything else: this diet will change your life", Wednesday 28, 2014 by: Aurora Geib, Natural News.

    Bijlagen:
    http://ajcn.nutrition.org/content/73/6/1001.full   
    http://science.naturalnews.com/diabetes.html   
    http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/oral-medications/what-are-my-options.html   
    http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/health-gains-from-whole-grains/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760498?dopt=Citation   

    15-10-2014, 21:38 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:diabetes, gezonde voeding
    14-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borstvoeding, een goede investering.

    Omega-3-rijke moedermelk draagt meer bij aan de intelligentie van een kind dan het onderwijs kan doen.

    (NaturalNews) De voordelen van borstvoeding stapelen zich op bij elke studie en klinische observaties hieromtrent. De aandachtspunten zijn meestal de binding met de moeder om aan de emotionele behoeften van de baby te voldoen bij binnenkomst in onze gekke wereld, de ontwikkeling van vroege  immuniteit die kan worden aangetast door vroege vaccinaties en de ontwikkeling van een sterkere gezondheid en immuniteit op latere jaren.

    Dus een moeder moet worden gemotiveerd om uitsluitend borstvoeding te geven gedurende enkele maanden en nog steeds een deel van de tijd als de baby een peuter wordt. Het is ook gunstig voor de moeder zelf.

    Borstvoeding verlaagt de risico's van borst- en eierstokkanker en versterkt de binding met het kind en andere voordelen voor de gezondheid. Het werkt op twee fronten.

    Gezamenlijke UC Santa Barbara-Universiteit van Pittsburgh IQ studies.

    Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Santa Barbara (UCSB) en de universiteit van Pittsburgh bundelden hun krachten om aan te tonen dat moedermelk de IQ VAN zuigelingen verhoogt en de schoolresultaten verbetert.

    Ze publiceerden de resultaten van hun studie in het online tijdschrift Prostaglandins, Leukotrienes & Essenstial Fatty Acids, die vetzuurprofielen van moedermelk van vrouwen in meer dan twee dozijn landen vergeleken met hoe goed kinderen uit diezelfde landen academische testen uitvoerden, en zelfs met de statistieken over de nationale inkomens en financieringen van het onderwijssysteem in die landen

    De onderzoekers onderzochten meer dan 50 landen. Ze waren in staat om de gegevens voor zowel omega-3 vetzuren in de moedermelk als de testscores van het Programme for International Student Assessment in 28 landen te raadplegen  om een nauwkeurige beoordeling te kunnen geven van de manier waarop moedermelk academische prestaties beïnvloedt.

    Zij ontdekten dat het hoog omega-3-vetzuur gehalte van de moedermelk betere academische resultaten gaf dan al het geld dat een regering zou kunnen steken in een educatief systeem, vooral uitgesproken bij sportprestaties.

    Een mede-auteur van deze studie, UCSB antropologie professor Steven Gaulin, verklaarde:

    Menselijke intelligentie heeft een fysieke basis in de enorme omvang van onze hersenen - ongeveer zeven keer groter dan men zou verwachten voor een zoogdier met onze lichaamsgrootte. ... deze grote hersenen hebben veel extra bouwstoffen - belangrijker nog, ze hebben omega-3 vetzuren, vooral DHA [docosahexaeenzuur] nodig. Omega-6 vetten echter doen afbreuk aan de effecten van DHA en lijken slecht te zijn voor de hersenen.

    De onderzoekers hebben vastgesteld dat de regionale verschillen in de hoeveelheden omega-3 in de moedermelk gebaseerd zijn op regionale voedingskeuzen. Het standaard Westers dieet (SWD) is zwaar beladen met omega-6.

    Volgens deskundigen zijn de ideale verhoudingen van dieet omega-6 tot omega-3, 1: 1 of ten hoogste 3: 1. Maar sommige deskundigen stellen vast dat in de westerse voeding de verhouding van omega-6 tot omega-3 uitloopt tot 20: 1.

    Een beetje over de vetzuren en hun bronnen.

    De transvetzure gehydrogeneerde oliën verwerkt in fastfood, in frituurvet en salade dressings zijn allemaal omega-6 oliën.

    Er zijn gezonde omega-6 oliën, zoals koudgeperste olijfolie van eerste persing, dat linolzuur bevat dat heel goed is voor de cardiovasculaire gezondheid alhoewel de verhouding omega-6/omega-3 nog altijd 10: 1 is.

    Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor het bouwen van hersencellen en bevorderen sterk het myeline omhulsel dat de zenuwen beschermt en de neuronen communicatie bevordert. Bronnen voor deze vetzuren zijn vette vis, verschillende soorten visolie, eieren en zuivelproducten.

    Een vrij jonge gezonde vrouw kan plantaardige omega-3 uit lijnzaad en chia zaden omzetten in gezonde DHA voor de hersenen.

    Het verschil tussen deze twee soorten bronnen van omega-3 is dat de dierlijke bronnen de conversies voor ons hebben uitgevoerd, terwijl ons lichaam de plantaardige omega-3 nog moet omzetten in DHA dat direct betrokken is bij de werking van de hersenen en de neuronen cellulaire ontwikkeling.

    Aan de moeders die borstvoeding willen geven raden wij dan ook aan SAD links te laten liggen en hun voeding te verrijken met omega-3 als ze borstvoeding willen geven.

    Oorspronkelijk artikel: "Omega-3-rich breast milk improves child intelligence more than income and education spending", Friday, October 03, 2014 by: PF Louis, Natural News.

    Bijlagen:
    http://science.naturalnews.com/Omega_3_fatty_acid.html   
    http://www.naturalchild.org/guest/leslie_burby.html   
    http://www.plefa.com/article/S0952-3278%2814%2900127-6/abstract   
    ww.news.ucsb.edu/2014/014386/hold-mayo   

    14-10-2014, 22:11 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:omega 3, vetzuren, borstvoeding
    13-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Probiotica tegen PDS

    Probiotische voedingsmiddelen beïnvloeden de darmmicroben door het aantal ongezonde bacteriën te verminderen.

    probiotic

    (NaturalNews) Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Franse Nationale Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) en Danone Nutricia Research, en gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports van 11 september, kan het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen rijk aan probiotica de samenstelling van de darmbacteriën zo veranderen dat spijsverteringsaandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan voorkomen of verlicht worden.

    Probiotica is een term gebruikt voor levende micro-organismen die een positieve rol spelen in een ander organisme; in de nutritionele of medische contex verwijst dat "ander organisme" naar de mens. Studies hebben aangetoond dat probiotica helpt bij het verteren van vezels, preventie en behandeling van diarree en bij het reguleren van het immuunsysteem.

    Traditioneel zijn gefermenteerde levensmiddelen bijna altijd "levende" voedingsmiddelen met probiotica. De consument moet wel zorgvuldig de labels lezen om er zich van te vergewissen dat  het voedingsmiddel niet gepasteuriseerd is want dan zijn de bacteriën niet meer levend. Om het ons gemakkelijker te maken hebben veel fabrikanten - in het bijzonder van yoghurt - het initiatief genomen om te vermelden dat hun producten geënt zijn met probiotica of "levende culturen."

    Alhoewel mensen reeds 12.000 jaar gefermenteerde levensmiddelen consumeren hebben de onderzoekers nog maar weinig inzicht in de mechanismen waarmee probiotica omgaan in onze lichamelijke systemen.

    Aantal goede bacteriën verhogen; slechte verlagen.

    Eerder onderzoek gecoördineerd door het INRA heeft nieuwe technieken ondekt voor het bestuderen van de miljarden micro-organismen die leven in de darmen van de mens en heeft het mogelijk gemaakt veel nieuwe soorten bacteriën te identificeren.

    "Tot nu toe was het onmogelijk om de invloed van probiotica op de darmflora op bacterieel niveau te bestuderen, van nu af aan zullen we een veel gedetailleerder beeld van de dynamiek van dit ecosysteem kunnen geven," zei hoofdonderzoeker Dusko Ehrlich.

    De nieuwe studie maakte gebruik van deze technieken in een kleine pilot studie oner 28 PDS-patiënten.

    "In deze studie werd het effect van het product getest op mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS), een pathologie die in de geïndustrialiseerde landen 20% van de bevolking treft," zei Ehrlich.

    De samenstelling van de darmflora van de deelnemers werd geanalyseerd voor en na consumptie van gefermenteerde melkproducten met probiotica, zoals Bifidobacterium lactis. De onderzoekers stelden na de consumptie een toename vast van bacteriën die het chemische butyraat produceren, waarvan is aangetoond dat het de darmgezondheid verbetert. Met name hebben studies aangetoond dat PDS-patiënten meestal lagere-butyraat producerende bacteriën in de darmen hebben dan de algemene populatie.

    De onderzoekers vonden ook dat probiotische consumptie leidde tot een afname van de niveaus van de bacteriën Bilophila wadsworthia, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van intestinale ziektes.

    Veel werkingsmechanismen.

    Onderzoek blijft talloze manieren ontdekken waarop probiotica bijdragen tot intestinale gezondheid. Zo hebben veel studies aangetoond dat een gezonde samenstelling van de darmflora het immuunsysteem helpt reguleren om zo auto-immuunziekten zoals PDS te voorkomen.

    Een studie uit 2013 uitgevoerd door onderzoekers van de Emory University en gepubliceerd in The EMBO Journal stelde ook vast dat bij muizen en fruitvliegen, probiotica van het genus Lactobacillus de genezing en regeneratie van de darmwand bewerkstelligen.

    "Het is algemeen bekend dat zoogdieren leven in een homeostatische symbiose met hun darmflora en dat ze van invloed zijn op een breed scala van fysiologische processen," aldus hoofdonderzoeker Andrew S. Neish. "Echter, de moleculaire mechanismen van de symbiotische uitwisseling in de darmen zijn grotendeels niet gekend. In ons onderzoek hebben wij ontdekt dat Lactobacilli reactieve zuurstof specimen kunnen stimuleren die een regulerend effect hebben op intestinale stamcellen en de activering van de proliferatie van deze cellen."

    Oorspronkelijk artikel: "Probiotic foods impact gut microbes to reduce number of unhealthy bacteria", Thursday, October 02, 2014 by: David Gutierrez, staff writer, Natural News"

    Bijlagen:
    http://presse.inra.fr/en/Resources/Press-releases/Impact-on-gut-microbiota-of-a-fermented-milk-product-containing-probiotics-revealed-by-new-technology   
    http://science.naturalnews.com/probiotics.html   

    13-10-2014, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:probiotica, darmbacteriën,prikkelbaar darmsyndroom
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!