Omega-3 oliën blijken neuro-inflammatie te stoppen die leidt tot de ziekte van Alzheimer.
Omega-3 vetzuren hebben de laatste tijd veel aandacht getrokken in het nieuws omdat studies hun bekende voordelen verder bevestigen en een aantal nieuwigheden ontdekken.
Terwijl Omega-3 al lang verbonden is met de gezondheid van de hersenen, blijkt uit nieuw onderzoek hoe voedingsessentiële vetzuren de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen tijdens hun vroege stadia kunnen behandelen.
Het belangrijkste Omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) creëert signaalmoleculen die bekend staan als docosanoïden wanneer cellulair evenwicht wordt verstoord door ziekte of letsel. Wetenschappers van de Louisiana State University School of Medicine's Neuroscience Center of Excellence hebben een docosanoïde genaamd Neuroprotection D1 (NPD1) ontdekt en zeggen dat het neuronen beschermt door de manier te bepalen waarop bepaalde genen in de hersenen en de retina reageren.
Dit heeft belangrijke gevolgen voor de ziekte van Alzheimer omdat preklinische toestanden van de ziekte, zoals dendritische ruggengraat schade, communicatie problemen tussen cellen en neuro-inflammatie allemaal samenvallen met afnemende DHA in de hersenen. De neuroprotectieve bioactiviteit van NPD1 heeft het vermogen om ontsteking te moduleren en de celoverleving te bevorderen wat het evenwicht in de cellen kan herstellen.
De wetenschappers zijn hoopvol dat hun werk zal leiden naar toekomstige behandelingen. Ze zeggen dat het de sleutel is naar het ingrijpen in de ziekte in een vroeg stadium.
Eén van de auteurs van de studie, dr. Nicolas Bazan, zei: "Het is onze hoop dat deze kennis bijdraagt aan het beheer van vroege fasen van zulke verwoestende ziekten zoals Alzheimer's, beroerte, traumatisch hersenletsel, leeftijdverwante maculadegeneratie, Parkinson en anderen.”
Vorige studies tonen de voordelen van omega 3 voor de hersenen.
Vorige studies hebben aangetoond dat DHA en een ander Omega-3 vetzuur, EPA, de optimale gezondheid van de hersenen helpen behouden. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease bleek dat Omega-3 rijke voedingsmiddelen zoals zalm, makreel en sardines de ziekte helpen voorkomen door de bloedstroom in de delen van de hersenen te bevorderen die verantwoordelijk zijn voor de regulering van leren en geheugen. Uit een studie van 2013, verschenen in hetzelfde tijdschrift bleek dat het combineren van Omega-3 vetzuren met vitamine D het vermogen van het immuunsysteem kan verbeteren om deposito's van amyloïde plaque in de hersenen te elimineren, die verband houden met de ontwikkeling van de ziekte.
De ziekte van Alzheimer's is het meest voorkomend type van dementie dat vijf miljoen Amerikanen treft en jaarlijks meer mensen in ons land doodt dan borstkanker en prostaatkanker samen. Problemen rond het herinneren van nieuw verworven informatie zijn een algemeen vroegtijdig symptoom en de symptomen groeien snel naar ernstig geheugenverlies, wantrouwen van geliefden, gedragsveranderingen en problemen bij het praten, stappen en slikken.
Topbronnen van Omega-3.
Volgens een studie van de Association of U.K. Dietitians is vette vis de beste bron van Omega-3. Met name raden zij makreel, forel, zalm, haring, krab, zwaardvis, sardines en tonijn aan. Witte vis is niet zo’n goede bron als vette vis, maar schelvis, kabeljauw en heilbot bevatten ook wat Omega-3. Mensen die geen vis eten, kunnen Omega-3 halen uit zaden, noten en groene bladgroenten. De diëtisten geven de raad niet te rekenen op met Omega-3 verrijkte voedingsmiddelen zoals Omega-3 melk. Daarnaast benadrukken ze dat het krijgen van Omega-3 uit voeding veel beter is dan supplementen te nemen, tenzij men om de één of andere reden niet genoeg Omega-3 uit voeding kan verkrijgen.
Bevindingen zoals deze illustreren de enorme kracht van voeding als het om onze gezondheid gaat. Slechte eetgewoonten kunnen een aantal ongewenste gezondheidsproblemen veroorzaken; gezond eten kan helpen om een lang en gezond leven te leiden. Daarom is het zo belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste onderzoeken en elke dag slimme keuzes te maken.
Oorspronkelijk artikel:”Omega-3 oils found to halt neuroinflammation that leads to Alzheimer’s disease”, Wednesday, August 02, 2017 by: Isabelle Z., Natural News. Bijlagen: https://www.bda.uk.com/foodfacts/omega3.pdf https://www.naturalnews.com/2017-05-25-confirmed-omega-3s-boost-blood-flow-to-regions-of-the-brain-responsible-for-learning-and-memory.html https://www.naturalnews.com/2017-06-02-eating-foods-high-in-omega-3s-like-salmon-mackerel-and-sardines-found-to-prevents-alzheimers-disease-by-boosting-blood-flow.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170718124732.htm
13-09-2017, 21:00 geschreven door opabio
|