Vijf redenen om broccoli te eten.
Broccoli is een ongelooflijk gezonde groente.
Het heeft anti-kanker eigenschappen.
Het kan artrose stoppen.
Het verbetert de gezondheid van het hart.
Het handhaaft het gezichtsvermogen.
Het behoudt het geheugen.
En dat is niet alles.
Sommigen hebben ontdekt dat broccoli beschermt tegen radioactiviteit.
Broccoli is een uitstekende bron van vitaminen (in volgorde van de hoeveelheden): C, K, B2, B9, A, B5, B6, E.
Het is een goede bron van essentiële mineralen: koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor en kalium.
Toch denken de onderzoekers dat broccoli nog veel goede eigenschappen verbergt.
Vijf redenen om broccoli in uw dieet te voorzien.
Reden 1 - Broccoli werkt tegen kanker
Broccoli bevat in zijn bladeren veel glucosinolaat en het enzym myrosinase. In geval van een aanval door bacteriën worden myrosinase glucosinolaten omgezet in werkzame stoffen zoals sulforafaan, indol-3-carbinol en 3,3-diindolylmethane die krachtige antibacteriële activiteiten bezitten en dus de aanvaller te doden. Bij mensen heeft het gebruik van preparaten op basis van broccoli krachtige positieve en beschermende effecten.
Sulforafaan is de meest waardevolle. Het stimuleert de enzymen verantwoordelijk voor het neutraliseren van kankerverwekkende stoffen. Het heeft een antioxidant zoals kurkuma. Onderzoekers stellen dat sulforafaan ontstekingsremmend is.
Om maximum te genieten van sulforafaan moet men broccoli goed kauwen. De actieve myrosinase maakt in de mond de werkzame stoffen vrij. Myrosinase is ook erg gevoelig voor warmte zodat rauwe broccoli veel effectiever is voor de gezondheid dan gekookt.
Broccoli kan het risico op long-, prostaat-, eierstok-, borst- (bij postmenopauzale vrouwen), nieren en colorectale kanker verminderen.
Wat nog meer?
Verschillende epidemiologische studies hebben de anti-kankerkracht van kruisbloemigen (zoals broccoli) vergeleken met andere vruchten en groenten. De bevindingen suggereren dat kruisbloemige betere bescherming bieden tegen kanker. Bovendien geeft het 3 tot 5 keer per week eten van kruisbloemigen (zoals broccoli) aanzienlijke vermindering van het risico op kanker.
Een andere studie vond dat regelmatige consumptie van broccoli de overlevingskansen bij blaaskanker verhogen.
Reden 2 - Broccoli bestrijdt osteoartritis.
Tegen artrose is het dan weer de sulforafaan die ingrijpt. Britse onderzoekers hielden een experiment in vitro en in vivo op cellen van muizen met osteoartritis. De sulforafaan blokkeerde de enzymen die het kraakbeen vernietigen. Dit is een veelbelovend resultaat en klinische proeven op mensen zijn aan de gang.
Reden 3 - Broccoli is goed voor het hart.
Broccoli bevat het krachtig flavonoïde kaempferol. Volgens studies vermindert kaempferol het risico op hart- en vaatziekten. Tijdens een klinische proef werd het effect van broccoli bestudeerd op het sterfterisico door cardiovasculaire ziekten. Proefpersonen die 10 porties broccoli per week hadden gegeten hadden een lager risico op cardiovasculaire ziekten. Verder vermindert broccoli de concentratie van homocystïne in het bloed wat helpt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Reden 4 - Broccoli beschermt de gezondheid van het oog.
Broccoli is rijk aan antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten neutraliseren schadelijke deeltjes die zich ophopen in het lichaam door vervuiling, stress en slechte voeding. Zij nemen deel aan het verminderen van het risico op kanker en degeneratieve ziekten.
Luteïne en zeaxanthine worden als effectief aanzien bij het beschermen van de retina en macula van het oog. Ze verminderen het risico van cataract en maculadegeneratie.
Verrassend: de hoeveelheid antioxidanten in broccoli verhoogt bij het koken.
Reden 5 - Broccoli handhaaft het geheugen.
Onderzoekers hebben 13.000 vrouwen gevolg gedurende 25 jaar. Ze noteerden hun eetgewoonten en beoordeelden hun cognitieve vaardigheden.
Resultaat: het consumeren van kruisbloemigen (zoals broccoli) vermindert de cognitieve achteruitgang.
Opgepast bij hypothyreoïdie!
Alle kruisbloemige groenten, zoals broccoli, worden "goitrogens" genoemd. Dit betekent dat ze in grote hoeveelheden het absorptievermogen van jodium door de schildklier kunnen verminderen. Dit is problematisch voor mensen met een tekort aan jodium. Deze mensen moeten hun consumptie van kruisbloemigen controleren of gelijktijdig hun consumptie van vis (rijk aan jodium) verhogen.
Als je niet zeker bent is er een eenvoudig manier om blootstelling aan goitrogene stoffen te beperken door brocolli rauw te gebruiken wat geen effect heeft op de schilklier.
Kan ik broccoli eten die geel of fluorescerend groen is geworden?
In het algemeen eet men broccoli zo vers mogelijk. Kies planten met een goed dicht en donkergroene kroon. Wacht niet langer dan 5 dagen om ze te eten want al vlug worden de bladeren geel tot neon groen. Dit is een teken dat de brocolli aan het bloeien is of geoogst is ,juist voor de bloei. Ze is nog steeds eetbaar maar niet zo lekker en hard en heeft veel van haar voedingswaarde verloren.
Is de de stengel van broccoli eetbaar?
Laten we eerlijk zijn, niemand eet de stengel van broccoli. Die is minder smakelijk dan de bovenkant van het boeket.
Maar is het je de laatste tijd ook al opgevallen dat de winkels de neiging hebben om broccoli te presenteren met langer stengel ... terwijl de hoeveelheid blad niet toeneemt? Zonde voor je geldbeugel om die stengel weg te gooien.
De stengel van broccoli kan lekker zijn!
Schil de steel van broccoli om de harde huid te verwijderen en leer die te gebruiken in uw gerechten. Broccoli blad is sterker van smaak dan de stengel. De stam heeft een minder uitgesproken smaak en leent zich makkelijk tot het toevoegen aan onze gerechten.
Idee No. 1: Rasp de stengels.
Broccoli stengels kunnen rauw worden geraspt. Men kan ze toevoegen aan elke geraspte of gesneden salade: wortelen, bieten, knolselder, courgette, rode of witte kool …
Verder zullen wij het hebben over het belang van het eten van rauwe broccoli.
Idee 2: Als puree.
Stoom de broccoli met stengel. Maak er puree van en voeg er feta aan toe voor een echte punch. Sommigen dienen de puree op met quinoa, pasta of op toast als een bruschetta.
Idee No. 4: Als groentebouillon in een soep.
Het is eenvoudig. Men knipt de broccolistengels in blokjes of sticks en bewaar ze in de diepvries voor uw volgende groentebouillon of soep.
Idee 5: Roerbakken.
Hak de broccolistengels en voeg ze toe aan gebakken (of wok-) groenten, paddestoelen, rundvlees, kip, varkensvlees, garnalen ...
Eet zoveel mogelijk rauwe broccoli.
Het kan onlogisch lijken de broccoli niet te koken maar een groot deel van de goede stoffen verdwijnen tijdens het koken.
In gekookte broccoli zit bijna geen sulforafaan meer, het belangrijkste bestanddeel van broccoli.
Gelukkig weerstaan de meeste vitamines in broccoli het bakken en invriezen. Als men de broccoli moet koken, dan zo weinig mogelijk en al dente.
Enkele ideeën om broccoli rauw te eten:
Rauwe broccoli: vermenigvuldig de effecten van broccoli 50 maal.
Een goede manier om een broccoli remedie te maken is die te drinken als sap of smoothie.
Broccoli sap zonder enige zoetigheid heeft een zeer bittere ruwe smaak. Bovendien is het niet eenvoudig om een homogeen sap te verkrijgen. Als men niet beschikt over een sapcentrifuge is een krachtige blender nodig. Ik raad aan om het te mengen met zoet en smakelijk fruit, zoals bananen. Het verzacht de bitterheid van broccoli. De banaan geeft ook een gladde textuur aan het sap, zelfs met een mixer van gemiddeld vermogen. Reken op één banaan bij gebruik van een mixer of blender, per handvol broccoli (boeket en de steel). Voeg water toe tot de gewenste consistentie.
Broccoli kan ook worden gebruikt in een sapcentrifuge.
Voeg ten slotte één eetlepel lijnzaad- en koolzaadolie toe van eerste persing. Door deze olie wordt de absorptie van de antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine 50 maal versterkt.
Heerlijke salade met rauwe broccoli (zeer eenvoudig)
Was en snijd de broccoli in dunne plakjes (1 cm maximum). Dit laat toe de broccoli te garen zonder koken. Bak spek met paddestoelen. Meng olijfolie met appelazijn voor de saus en voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg er enkele grof gehakte walnoten aan toe.
Broccolispruiten.
Broccolikiemen kunnen gemakkelijk thuis gekweekt worden. Broccolispruiten zijn zeer vergelijkbaar met waterkers. Ze hebben geen sterke smaak waardoor ze gemakkelijk toe te voegen zijn aan rauwe salade. Broccoli spruiten bevatten dezelfde voedingsstoffen als de volgroeide broccoli.
Voedingssupplement van rauwe broccoli
Het is niet altijd gemakkelijk om dagelijks verse kwalitatieve biologische broccoli op de kop te tikken. Om toch te genieten van de goede eigenschappen van broccoli is men eerder aangewezen op supplementen die de groente geconcentreerd bevatten. Op de markt zijn goede met sulforofaan uitgebalanceerde broccolisupplementen te verkrijgen. Elke capsule van zulk supplement bevat het equivalent van 750 gram rauwe broccoli. Men kan er tot 2 per dag nemen wat overeenkomt met 1,5 kg verse broccoli.
Oorspronkelijk artikel:”Cinq raisons de vous jeter sur les brocolis”, Eric Müller, La lettre Néo-nutrition, Juin 5, 2016. Bijlagen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023002?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15113959?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15342455?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15852398?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16257343?dopt=Citation http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16510043?dopt=Citation http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17379619 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20551305 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9718215?dopt=Abstract http://www.pnas.org/content/110/46/18650.abstract
21-07-2016, 18:01 geschreven door opabio
|