Eten van biologisch voedsel vermindert de blootstelling aan pesticiden met bijna 90% na slechts een week.
NaturalNews) Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van de RMIT University in Australië en gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research op 29 april 2014 kan een dieet dat grotendeels (maar niet helemaal) bestaat uit organisch voedsel, na één week, de blootstelling van volwassenen aan pesticiden, verminderen met een verbazingwekkende 90 procent.
Hoofdonderzoeker Dr Liza Oates zei: "Onze resultaten tonen aan dat mensen die overstappen naar het eten van voornamelijk biologisch voedsel na slechts een week drastisch hun blootstelling aan pesticiden verminderen, waaruit blijkt dat biologische voeding een belangrijke rol speelt in een preventieve aanpak voor het terugdringen van blootstelling aan pesticiden. "
Blootstelling aan neurotoxines keldert. Verschillende studies hebben het effect van biologische voeding op het lichaam inzake pesticiden bij kinderen onderzocht, deze nieuwe studie is het eerste gepubliceerd onderzoek over hetzelfde fenomeen bij volwassenen. De onderzoekers hadden willekeurig gekozen 13 volwassenen een dieet gegeven samengesteld uit ten minste 80 procent biologische of tenminste 80 procent "klassieke" (geproduceerd met behulp van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen). Na zeven dagen schakelden alle deelnemers over naar het ander dieet voor één week. Urinemonsters werden genomen de dag na de afsluiting van elk dieet.
"Blootstelling aan pesticiden bij Australische volwassenen is vooral via de voeding, maar er zijn ook andere bronnen van blootstelling, dus we wilden weten welk verschil biologisch kon maken," zei Dr Oates.
De urine van de deelnemers werd onderzocht op zes verschillende chemische stoffen van de familie dialkylphosphates (DAP), die worden geproduceerd als het lichaam organofosfaatpesticiden probeert af te breen.
"De conventionele landbouw gebruikt vaak organofosfaatpesticiden; neurotoxinen die inwerken op het zenuwstelsel van insecten - en mensen - door het blokkeren van een belangrijk enzym," zei Dr Oates.
"Recente studies hebben bezorgdheid doen ontstaan over de gezondheidseffecten van deze stoffen zelfs bij relatief lage niveaus."
De onderzoekers vonden dat de DAP niveaus in de urine van de deelnemers 89 procent lager waren na een week van vooral organische voeding vergeleken met een week op overwegend conventionele voeding.
"Deze studie is een belangrijke eerste stap in het uitbreiden van onze kennis over het effect van biologische voeding," zei Oates. De onderzoekers zijn nu bezig met een follow-up studie.
Andere manieren om blootstelling te verminderen.
Hoewel het eten van een strikt biologische voeding duur kan zijn, zijn er andere manieren om uw blootstelling aan agrarisch giftige stoffen drastisch te verminderen. Elk jaar brengt de Environmental Working Group (EWG) een ranglijst uit van groenten en fruit met de hoeveelheid residuën van bestrijdingsmiddelen die ze bevatten, gebaseerd op de gegevens uit studies uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens de EWG kan het volledig vermijden van conventionele producten uit de "Dirty Dozen List" (de 12 meest verontreinigde groenten en fruit) en in plaats daarvan een keuze te maken uit de lijst "Clean Fifteen" (de 15 minst verontreinigde) of biologische vervangers uw blootstelling aan pesticiden verminderen met 80 procent.
U kunt uw blootstelling aan toxines ook drastisch verminderen door het aannemen van een grotendeels vegetarisch dieet bebaseerd op vooral biologische producen of producen die niet voorkomen in de Dirty Dozen. Volgens een studie uit 2010, vertonen mensen die in een boeddhistische tempel voor vijf dagen de levensstijl van de monniken volgen inclusief het eten van een vlees-vrij dieet een drastische daling in sporen van antibiotica en ftalaten in hun urine.
Ftalaten zijn vaak ingrediënten van pesticiden en zachte kunststof. Er is bewezen dat zij endocriene verstoorders zijn en problemen kunnen veroorzaken bij de voortplanting, het zenuwstelsel en andere lichamelijke systemen. Antibiotica wordt veel gebruikt in de klassieke veeteelt als groeibevorderend middel.
Deelnemers die meer rundvlees, varkensvlees en zuivel aten voor aanvang van de studie begon in de tempel hadden significant hogere niveaus van ftalaten in hun urine dan deelnemers die minder van deze voedingsmiddelen hadden gegeten.
Oorspronkelijk artikel: "Eating organic foods reduces pesticide exposure by nearly 90% after just one week", Tuesday, May 06, 2014 by: David Gutierrez, staff writer. Bijlagen: http://science.naturalnews.com/organic_food.html http://www.ewg.org/foodnews/ http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/health/the-dirty-dozen-and-clean-15-of-produce/616/ http://www.rmit.edu.au/browse;ID=e3hoqm8befvj1
25-06-2014, 22:49 geschreven door opabio
|