Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    04-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwige jeugd

    Zal dit zeer bizar dier een revolutie ontketenen in de geneeskunde?

    Het zijn de mitochondriën verborgen in onze cellen die de energie in ons lichaam produceren - de energie die onze neuronen aandrijft, onze harten laat kloppen of onze wonden herstelt.  Dezelfde mitochondriën laten ons ook min of meer oud worden!

    Actieve en gelukkige honderdjarigen danken hun dynamiek aan excellente mitochondria! tegenover degenen die "op hoge snelheid" verouderen met defecte mitochondriën!

    Het verzorgen van onze mitochondria is de veelbelovende manier om jong te blijven op elke leeftijd, of op zijn minst de schade van het ouder worden te vertragen!

    Het beste bewijs komt van een geweldig dier dat niet ouder wordt.  Wetenschappers vragen zich al jaren af wat zijn geheim is.  Een kleine groep onderzoekers is begonnen het mysterie van zijn langdurige jeugd te ontrafelen.

    Het betreft de naakte molrat!

    Het is een soort rat ongeveer zo groot als een muis.  De rat leeft volledig ondergronds

    Het wordt de "naakte molrat" genoemd en leeft in ondergrondse galerijen in Oost-Afrika (Somalië, Kenia, Ethiopië).

    Uiterlijk is dit dier echt niet verwend door de natuur.

    Ik spreek niet alleen over zijn ondankbare lichaamsbouw, maar vooral over zijn moeilijke levensomstandigheden:

    • Ondergronds is er heel weinig zuurstof, dit "molecule van leven" - maar de naakte molrat kan dit compenseren: het dier kan 18 minuten leven zonder het minste zuchtje zuurstof!

    • Erger nog: waar het dier woont is er veel koolstofdioxide (CO2). Dit is het risico van afschuwelijk lijden van de zuurtegraad - maar geen zorgen, de naakte molrat kent de pijn niet!

    • In de Afrikaanse galerijen is er ook geen water ... maar onze naakte molrat drinkt niet: het eet wortels en is tevreden met het water die ze bevatten!

    In feite heeft de naakte molrat ongelooflijke 'superkrachten' uit de natuur ontvangen:

    • Een normale rat leeft 3 tot 4 jaar ... deze leeft gemiddeld 30 jaar! Het is alsof een ras van mensen tot de leeftijd van 500 zou leven!

    • De andere ratten maken vaak kankers aan (daarom worden ze zo veel bestudeerd!) ... maar de naakte molrat lijkt wonderbaarlijk gespaard door deze ziekte!

    • Idem voor hartziekte en achteruitgang van de hersenen: het lijkt erop dat de naakte molrat "immuun" is tegen degeneratie!

    De naakte molrat lijkt helemaal niet ouder te worden.

    Het dier is net zo gezond op de leeftijd van 10 als op de leeftijd van 5.  Rond de 30 verslechtert zijn gezondheid en sterft binnen enkele weken.

    Voor wetenschappers die geïnteresseerd zijn in veroudering, is het een prachtig studieobject, maar aanvankelijk veroorzaakte het een enorme teleurstelling bij onderzoekers:

    Hij heeft de beroemdste theorie van veroudering weerlegd!

    Gedurende 30 jaar waren de meeste wetenschappers het met elkaar eens met hun “vrije radicalentheorie” bij het verouderen.

    De mens bestaat uit ongeveer 30.000 tot 100.000 miljard cellen.  Onze cellen zijn echte kleine "levende wezens”, die op zichzelf kunnen overleven in het laboratorium ... zonder ons!  Elke cel bestaat uit een kern waarin ons kostbare DNA ligt, onze genetische code, en honderden mitochondria, die energie produceren.  Zonder energie kan er geen leven zijn, laat staan complexe levens zoals die van planten en dieren.

    Het probleem is dat het moeilijk is om energie te produceren zonder "afval" te veroorzaken.  De mitochondriën produceren energie door de suiker uit onze voeding (of de vetten in ons lichaam) te verbranden met behulp van de zuurstof die we inademen ... en dit produceert onstabiele moleculen die "vrije radicalen" worden genoemd (of "reactieve derivaten van zuurstof").

    Probleem: deze beruchte vrije radicalen hebben een vervelende neiging om "alles te breken" op hun pad - wanneer er te veel zijn, spreken we van "oxidatieve stress".  Als deze vrije radicalen de kern van een cel doorboren, kunnen ze het DNA beschadigen!

    Als het DNA ernstig beschadigd is, is de cel gedoemd te sterven of zelfs te muteren in een kankercel.  Dus hoe meer vrije radicalen men produceert, hoe sneller onze  cellen degenereren en hoe sneller men ouder wordt.

    Dit is de "theorie van vrije radicalen" die veroudering zou moeten verklaren.  Ze verklaart in elk geval de leeftijds gerelateerde progressieve slijtage: elke keer dat we energie produceren, “belasten” we onze cellen een beetje vanwege de vrije radicalen die we in het proces produceren - en met de kracht van slijtage verzwakken onze cellen wat uiteindelijk leidt tot hun dood.

    Het werd echter al snel duidelijk dat deze theorie een grote tekortkoming had.

    Deze tekortkoming leren wij van de atleten: ze produceren veel meer energie dan anderen ... ze produceren veel meer vrije radicalen ... en toch leven ze langer en gezonder dan degenen die geen fysieke activiteit doen!

    Dit betekent dat vrije radicalen ook positieve effecten kunnen hebben!

    Bovendien hebben wetenschappers tonnen aan antioxidanten (tegen vrije radicalen) bij ratten aangemaakt ... maar zijn ze er niet in geslaagd om ze langer te laten leven!

    Eindelijk, de oplossing van het probleem komt van onze beroemde "naakte molrat":

    Laten we terug gaan naar onze naakte molrat

    Heeft dit dier dat zijn hele leven jong blijft minder vrije radicalen?  Nee, helemaal niet!  Zou er in dit geval een beter afweersysteem zijn tegen deze vrije radicalen?Ook niet!  Het dier produceert niet meer antioxidanten in zijn cellen dan andere ratten!

    De klassieke theorie van veroudering stort hiermee in!

    Het goede nieuws is dat ons dier een andere theorie blootlegt: die van de  mitochondriën.

    De fout tot nu toe was zich te concentreren op de impact van vrije radicalen op de cel, de kern en het DNA.  We waren alleen geïnteresseerd in de gezondheid van de cel ... en niet in die van de mitochondriën!

    Het is waar dat het veel moeilijker is om een mitochondriën te onderzoeken dan een cel want elke cel heeft honderden mitochondriën!  Het is omdat de mitochondriën uiterst klein zijn dat we ons niet genoeg om hen bekommerden.  Maar hun rol is cruciaal - en het beste bewijs is dat ze ook een DNA hebben!.  Het wordt mitochondriaal DNA genoemd en het is niet hetzelfde als het bekendste DNA, de kern van onze cellen (nucleair DNA).

    De aandacht van alle wetenschappers werd 50 jaar lang gericht op de zeer beroemde nucleaire DNA maar dat heeft het minstens zo belangrijk mitochondriaal DNA verdoezeld!  Nu blijkt dat dit DNA, genesteld in de mitochondriën, veel kwetsbaarder is voor de schade veroorzaakt door vrije radicalen!  Om een eenvoudige reden: het wordt niet beschermd door een kernel!  In tegenstelling tot het DNA van onze cellen zweeft het DNA van onze mitochondria vrij, zonder speciale bescherming.

    En dit is hoe we "terugvallen" op het probleem veroorzaakt door de overmaat aan vrije radicalen.  Het echt probleem is de overmaat aan vrije radicalen in de mitochondria (en niet in de cellen)!  Overmatige vrije radicalen vallen het DNA van onze mitochondriën aan, die minder goed werken ...  en als onze mitochondriën falen, produceren we steeds minder energie, worden we ouder en zijn we vatbaarder voor ziekten!

    Dit is een zeer solide theorie van veroudering.  Natuurlijk zijn er nog steeds veel mysteries om te doorbreken en te ontdekken.

    Ik ben zo opgewonden door de nieuwe stelling omdat deze theorie zojuist is bevestigd door de naakte molrat!

    De ware bescherming van de naakte molrat zit verborgen in zijn mitochondriën.  Zij genereren niet minder vrije radicalen dan andere ratten maar slagen er wel in deze veel effectiever te ontgiften.

    Onderzoekers hebben heel recent ontdekt dat deze molratten de mogelijkheid bezitten die 2 tot 5 keer groter is om vrije radicalen tegen te werken.  Het is dus geen toeval dan ze ongeveer 5 keer langer leven dan andere ratten.  Dit is zeker de belangrijkste verklaring voor hun lange jeugd.

    Dat betekent ook dat wij onze mitochondria goed moeten verzorgen willen wij een zaadje meepikken van die belangrijke ontdekking en zelf in goede vorm willen oud worden, geen kanker willen ontwikkelen, ons brein en ons hart op volle kracht willen laten werken tot het einde.  

    Dit vereist een voorbeeldige levensstijl maar ook het gebruik van waardevolle stoffen die de werking van de mitochondria verbeteren.  Eén van die stoffen is melatonine; dit hormoon is wellicht een bron van jeugd voor de mitochondriën.  Inderdaad het slaaphormoon dat ons goed doet slapen.  Het heeft zoveel voordelen voor de gezondheid dat professor Pierpaoli 20 jaar geleden er een boek over schreef: The Miracle Melatonin.

    De kracht van melatonine is zijn antioxidant effect in de mitochondriën.  Een uitstekende reden om ervoor te zorgen dat ons lichaam genoeg van die stof produceert.  De productie van melatonine is afhankelijk van het licht: geniet van het morgenlicht tussen 6.00 en 8.30 uur; neem je siësta ’s middags niet in het donker; verminder ’s avonds geleidelijk aan het licht; vermijd schermen (blauw licht) voor je naar bed gaat; slaap in volledige duisternis eventueel met een oogmasker; is dat nog niet voldoende dan kan men melatonine innemen … 0,5mg tot 1mg anderhalf uur voor het slapen gaan.

    De sleutel van onze gezondheid op lange termijn: zoveel mogelijk energie hebben dankzij gezonde mitochodriën.

    Oorspronkelijk artikel:”Cet animal très bizarre va-t-il révolutionner la médecine?”, Xavier Bazin, Santé Corps Esprit, 14 Mars 2019.

    Bijlagen:
    https://elifesciences.org/articles/31157   
    https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/4502819/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187924/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864909   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30699925   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30768748   
    https://www.sante-corps-esprit.com/animal-revolution-vieillissement/   

    04-07-2019, 22:35 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:mitochondriƫn, eeuwige jeugd
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!