Fenol pterostilbeen in blauwe bessen vermindert lichaamsvet en kan het risico op diabetes verlagen.
(NaturalNews) Je hebt misschien gehoord over het wonder antioxidant resveratrol, gevonden in bosbessen, druiven en rode wijn. Maar wist u dat deze zelfde voedingsmiddelen een andere fenolische verbinding, pterostilbeen, bevat die kan helpen bij het verlagen van lichaamsvet en het risico op diabetes kan verminderen? Dat was de conclusie van een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Spaanse Biomedical Research Centre in Pathofysiologie of Obesity and Nutrition (CIBERobn) van het Carlos III Institute of Health, in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Pterostilbeen behoort tot dezelfde chemische familie als resveratrol en is aanwezig in druiven, bosbessen, cranberry's en pinda's. Pterostilbeen is veel minder onderzocht dan resveratrol, en de meeste studies tot op heden hebben zich gericht op de kankerbestrijdende eigenschappen. Door zijn kleine omvang, kan pterostilbeen de celmembranen van kankercellen penetreren en zo celdood induceren. Er is verder aangetoond het vermogen van kankercellen te kunnen onderdrukken om de energie welke vereist is om te functioneren.
De nieuwe studie is het eerste pre-klinisch werk om te kijken naar de effecten van pterostilbeen op obesitas op een diermodel.
Voorkomt diabetesen beschermt het hart.
De onderzoekers vonden dat pterostilbeen de synthese van vet in vetweefsel verminderde en ook de vetverbranding in de lever verhoogde wat resulteert in een afname van lichaamsvet.
De bevindingen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Overgewicht te wijten aan overtollige vetopbouw is een belangrijke risicofactor voor ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en leververvetting en wordt geassocieerd met andere ziekten zoals hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Obesitas wordt beschouwd als overwegend aanwezig in rijkere landen.
Hoewel de beste manier om overgewicht te voorkomen is met dieet en lichaamsbeweging, suggereert de studie de mogelijkheid van het verstrekken van extra ondersteuning door het consumeren van belangrijke voedingsstoffen, aldus de onderzoekers.
De studie is niet de eerste die stelt dat pterostilbeen kan helpen het risico op diabetes te verminderen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat, zoals resveratrol, pterostilbeen zowel fungeert als een antioxidant dan als ontstekingsremmer. Beide eigenschappen kunnen helpen het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartziekte, die zijn verbonden met chronische ontsteking en oxidatieschade veroorzaakt door vrije radicalen, te verminderen.
Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition vond dat pterostilbeen bijdraagt tot de bescherming van de beta-cellen in de alvleesklier die het bloedsuiker verlagend hormoon insuline produceren. Het helpt bij het stabiliseren van de insulineniveaus wat insulineresistentie en diabetes type 2 kan voorkomen. Concreet voorkomt pterostilbeen schade door vrije radicalen aan beta-cellen na maaltijden met veel suiker. Dit leidt tot een verbeterde insulinerespons en omgekeerde insulineresistentie.
In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Vascular Pharmacology, vonden de onderzoekers ook dat pterostilbeen de slagaderverharding (atherosclerose) die kan leiden tot hartaanvallen, kan helpen voorkomen. Dit gebeurt door het DNA te helpen bij het reguleren van het weefsel dat de slagaders bekleedt, waardoor de ophoping van plaque wordt voorkomen.
Onderzoek nog maar net begonnen. Met tot nu toe zo weinig onderzoek te hebben gedaan op pterostilbeen is het is heel goed mogelijk dat deze fenol net zo wonderbaarlijk zou kunnen zijn als zijn beter bestudeerde neef resveratrol.
Naast zijn antioxiderende eigenschappen heeft resveratrol aangetoond preventief te werken tegen kanker. Er is aangetoond dat het de effectiviteit van HIV geneesmiddelen verhoogt, het uithoudingsvermogen verbetert en de effecten van een vetrijk dieet tegenwerkt. Ook is aangetoond dat het infectie in planten kan voorkomen vergelijkbaar met effecten bij de mens.
Veel onderzoek naar resveratrol heeft zich gericht op zijn schijnbaar vermogen om het leven te verlengen. Talrijke studies hebben aangetoond dat resveratrol de levensduur van eenvoudige organismen verlengt. Andere studies hebben dezelfde effecten aangetoond bij meer complexe organismen, waaronder enkele vertebraten. Zo bijvoorbeeld bleek uit een onderzoek uit 2003 dat vis gedurende korte duur gevoed met resveratrol 50 procent langer leefde en actiever was tot op hoge leeftijd.
Oorspronkelijk artikel:"Blueberry phenol pterostilbene reduces body fat, could lower diabetes risk", Wednesday, December 03, 2014 by: David Gutierrez, staff writer, Natural News. Bijlagen: http://ars.usda.gov/is/AR/archive/nov06/health1106.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Pterostilbene http://science.naturalnews.com/pterostilbene.html http://www.basqueresearch.com/berria_irakurri.asp?Berri_Kod=5290&hizk=I#.VH9kSqauEch
03-12-2014, 20:27 geschreven door opabio
|