NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Eieren gezond?
 • Zonlicht noodzakelijk
 • CBD bij huidproblemen
 • Gezonde huid
 • Cacao gezond

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  06-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cholesterolmythen

  De Cholesterolmythen

  Uffe Ravnskov, med dr, docent

  Een van de hardnekkigste mythen in de geneeskunde zegt dat te veel dierlijk vet in de voeding en een verhoogd cholesterolgehalte schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Op deze pagina’s volgen feiten die veel mensen zullen verrassen en waarvan de meeste artsen en onderzoekers niet op de hoogte zijn.


  Als je denkt dat dit pure onzin is, kijk dan eens op Dr Ravnskovs website; hier vind je een overzicht van zijn wetenschappelijke artikelen en enkele recensies van zijn boek.

  Lees ook Dr Ravnskovs opmerkelijke artikel "High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis".  Dit werd gepubliceerd in het Quarterly Journal of Medicine, een van ‘s werelds toonaangevende medische tijdschriften. Het is al lange tijd het meest gelezen artikel in dit blad. Een populair-wetenschappelijke variant van dit stuk is beschikbaar in het Engels en in het Nederlands.


  Enkele feiten.

  Klik op de links als je meer wilt weten of als je wilt nagaan op welke wetenschappelijke literatuur de tekst is gebaseerd.

  1. Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen. Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.

  2. Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.

  3. Ons lichaam produceert 3 tot 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.

  4. Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van atherosclerose of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiënten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen. 

  5. Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vóór de introductie van de statines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen; bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten

  6. De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken. Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.

  7. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen die overlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.

  8.  Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.

  9. De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuu

  Meer weten?

  Lees "The Cholesterol Myths". Hier kom je bovendien meer aan de weet over...

  De vele mislukte cholesterolverlagende experimenten,
  Zinloze dierproeven,
  Familiaire hypercholesteremie (erfelijk verhoogd cholesterol) en waarom je daar niet al te bang voor hoeft te zijn,
  De mythen rond triglyceriden,
  De gevaren die zijn verbonden aan het eten van te veel meervoudig onverzadigd vet en transvetzuren,
  De onlogische argumenten voor het mediterrane dieet,
  De ondermaatse wetenschap achter Dr Ornish’ ‘revolutionaire’ voedingsadviezen,
  Hoe we worden bedrogen door de farmaceutische industrie en de leiders van de cholesterolcampagne En nog veel, veel meer.Met veel geestige illustraties van Sidney Harris, Robert Mankoff, Johnny Hart, Junko Innanen, Tim Toles en Harley L Schwadron.


  Recensies van The Cholesterol Myths (out of print)John Brignell, PhD, hoogleraar biochemie (Engels)


  Stephen Byrnes, PhD, ND, RNCP (Engels)
  Michael Gurr, PhD, hoogleraar biochemie (Engels)
  Bodil Jönsson, PhD, hoogleraar natuurkunde (Zweeds)
  Joel Kauffman, hoogleraar farmacologie en biochemie (Engels)
  Ira Pilgrim, PhD (Engels)
  Ray Rosenman, MD, wereldvermaard Amerikaans cardioloog (Engels)
  Clara Felix (Engels)
  Fragmenten uit recensies op amazon.com en amazon.co.uk

  P.S. Dit is geen vertaling maar ik kon het niet laten van dit artikel ter kennisgeving op mijn blog te plaatsen gezien zijn belangrijke informatie op wetenschappelijke basis geschoeid.

  Bijlagen:
  http://www.leefbewust.com/061213.htm   
  http://www.ravnskov.nu/ducholesterol.htm    

  06-12-2013, 15:03 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:cholesterol, mythes
  03-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijzer

  Ijzer als mineraal even essentieel als gevaarlijk.

  IJzer is een sporenelement essentieel voor de goede werking van ons lichaam. Het is simpel: men kan niet gezond zijn bij gebrek aan ijzer.

  Vrouwen met zware maandstonden worden in het bijzonder getroffen door dit risico.

  Het probleem is dat, omgekeerd, de aanwezigheid van grote hoeveelheden ijzer in het lichaam kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

  IJzer is essentieel voor een goede gezondheid.

  In het begin van de twintigste eeuw ontdekte de Franse chemicus Gabriel Bertrand dat de aanwezigheid van ijzer, weliswaar in zeer kleine hoeveelheden, een belangrijke rol speelt in ons organisme.

  IJzer is aanwezig in de hemoglobine van onze rode bloedcellen die zuurstof naar de lichaamscellen voeren. Het wordt ook gevonden in myoglobine, een stof die de spieren helpen om zuurstof in reserve te plaatsen.

  Ijzer participeert in verschillende vitale processen:

  - Het speelt een belangrijke rol in de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiemolecule van elk van onze cellen.

  - Het helpt het immuunsysteem infecties het hoofd te bieden​​.

  - Het neemt deel aan de regeling van een aantal belangrijke functies met inbegrip van de lichaamstemperatuur en ons uithoudingsvermogen.

  - Het is betrokken bij de ontwikkeling van cognitieve functies en de productie van neurotransmitters.

  Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie lijdt ongeveer 25% van de wereldbevolking aan anemie, een tekort aan rode bloedcellen (1). De helft van deze gevallen wordt veroorzaakt door anemie (ijzerdeficiëntie) die wordt gekenmerkt door een afname van het aantal rode bloedcellen of hun gehalte aan hemoglobine.

  Veel voorkomende symptomen van een ijzertekort zijn een grote lichamelijke vermoeidheid, het gevoel "niet langer kracht te hebben," duizeligheid, depressie, de benen zijn instabiel en kortademigheid bij de geringste inspanning.

  Milde bloedarmoede heeft geen grote invloed op de gezondheid. Echter, als ijzertekort niet wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen of bij zwangere vrouwen tot een verhoogd risico op vroeggeboorte.

  In onze voeding komt ijzer onder twee vormen voor: het zeer goed opneembaar ijzer (absorptie van 15-20 % ) afkomstig van vlees en vis , en het slecht opneembare (absorptie 3-5 %) uit planten, melk en eieren. Vegetariërs en veganisten hebben dus wat meer risico op ijzertekort .

  Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en opgroeiende kinderen is de behoefte aan ijzer fysiologisch hoog en niet altijd gedekt door voedsel, niet vanwege een te lage inname van vlees of vis maar omwille van overmatige inname van andere elementen die de opname van ijzer blokkeren. Ouderen zien de absorptiecapaciteit afnemen met de leeftijd en hebben ook een groter risico op ijzertekort ondanks adequate voedselinname.

  Voor de vegetariërs is het goed om weten dat plantaardig ijzer minder goed wordt opgenomen dan het dierlijk en is het raadzaam om voedsel rijk aan vitamine C te consumeren tijdens de maaltijd (bijvoorbeeld rode paprika, broccoli, spruitjes, appelsiensap , etc. . ) en kiemen van peulvruchten en de consumptie te beperken van volkoren granen om de ijzeropname te verbeteren.

  Hoe kunnen wij ons ijzergehalte optimaliseren?

  IJzer is al lang bekend als een essentiële voedingsstof en de effectiviteit van het gebruik van ijzersupplementen om tekortkomingen te voorkomen is ook al lang bewezen.

  De afgelopen jaren hebben onderzoekers de effecten van overmaat aan ijzer in het lichaam bestudeerd. Het menselijk lichaam heeft weinig mechanismen voor het elimineren van dit sporenelement zodat het zich gemakkelijk ophoopt. Wanneer het ijzergehalte te hoog is wordt het een krachtig oxidant in celweefsel en kunnen cardiovasculaire problemen, diabetes en kanker optreden. (2) Zo kan ijzer gevaarlijk worden i.p.v. gezond.

  Wij kunnen gelukkig gemakkelijk evalueren of ons ijzergehalte optimaal is. Hiervoor moet men een bloedonderzoek laten uitvoeren en de ferritine laten meten, een eiwit dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Als men last heeft van ijzertekort is de ferritine lager dan 30 ng/ml. Als dit percentage hoger is dan 100 ng/ml is het ijzergehalte te hoog. Men spreekt van overmaat als de uitslag groter is dan 150 ng/ml.

  Bij te hoge ferritine is de oplossing bloed geven. Over 't algemeen zijn 1-3 donaties per jaar voldoende om de normale ferritine niveaus te herstellen (tussen 40 en 60 ng/ml). Indien nodig kan men maandelijks tot bloedafname overgaan zonder enig risico voor de gezondheid. Natuurlijk moet men ook stoppen met het nemen van eventuele ijzer supplementen. Verminderen van consumptie van rood vlees kan ook helpen.

  Lijdt men aan anemie als gevolg van bewezen ijzertekort dan is het nemen van een ijzer supplement aangewezen. In dit geval moet de keuze van ijzersupplementen rekening houden met twee criteria: de biologische beschikbaarheid en de veiligheid van de vorm van het gebruikte ijzer.

  Volgens verschillende studies geeft de organische vorm van ijzer gebonden aan aminozuren een betere intestinale absorptie en is veel minder agressief dan minerale vormen gewoonlijk gebruikt in klassieke medicijnen gegeven bij bloedarmoede. (3)

  Oorspronkelijk artikel: "Le fer, un minéral aussi indispensable que dangereux", François Mercier, Neo-nutrition, La lettre de la nutrithérapie, Novembre 28, 2013.

  Bronnen:

  (1) Organisation mondiale de la Santé. Worldwide prevalence on anaemia 1993-2005 Summary of the worldwide prevalence on anaemia [Consulté le 17 février 2011]. www.who.int

  (2) The role of iron in type 2 diabetes in humans. Rajpathak SN, Crandall JP, et al. Biochim Biophys Acta. 2009 Jul;1790(7):671-81. Review.

  Iron : An emerging factor in colorectal carcinogenesis. Chua AC, Klopcic B, et al. World J Gastroenterol. 2010 Feb 14;16(6):663-72.5.

  Association of body iron stores with development of cardiovascular disease in the adult population: a systematic review of the literature. Zegrean M. Can J Cardiovasc Nurs. 2009;19(1):26-32. Review.

  (3) Walker A. F., Marakis G., Christie S., Byng M. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep ;16(3) :183-91.7.

  Hendricks G. M., Guo M. R., Kindstedt P. S. Solubility and relative absorption of copper, iron, and zinc in two milk-based liquid infant formulae. Int J Food Sci Nutr. 2001 Sep;52(5):419-28.

  03-12-2013, 17:55 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:ijzer, anemie
  Archief per week
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!