Laat je lichaam niet van binnenuit karameliseren!
Heb je ooit caramel bereid voor uw desserts?
Het begint met een handvol witte suiker op de bodem van een steelpan op laag vuur. Dan vooral niets doen. Niet roeren. Na een paar minuten gebeurt er ogenschijnlijk nog niets en worden wij ongeduldig. De witte suiker is nog steeds intact en onschuldig. Maar als we goed toekijken zien we aan de randen een donkerbruine dikke vloeistof verschijnen. Dit is het moment waar we met kinderen rondom ons voorzichtig moeten zijn want de temperatuur van het goedje bereikt probleemloos 180°C.
Deze radicale transformatie is bijna zonder overgang. Plotseling veranderen de witte kristallen in een hete bruine lava. Deze twee opeenvolgende toestanden van suiker zijn zo radicaal dat het bijna griezelig is. Alsof de suiker een gespleten persoonlijkheid heeft. Bij het opdrogen wordt de gekarameliseerde suiker broos en taai (het kleeft aan de tanden).
Je hebt ongetwijfeld opgemerkt dat de suiker zich eerst bindt aan de ingrediënten om dan het geheel te karameliseren. Bijvoorbeeld bij bakken van suiker en vlees samen, zou men verwachten dat één zijde karamel is en vlees aan de andere. In werkelijkheid verkrijgt men gekarameliseerd vlees. Een vraag: zou het kunnen dat de suiker in ons lichaam ook karameliseert?
Glycatie: karamelisering in de cellen.
De uiterlijke tekenen van veroudering (rimpels, vlekken op de huid, haaruitval, de verschijning van de transformatie) weerspiegelen een vertraagde veroudering, goed gevorderd in het binnenste van ons lichaam.
Eén van de kenmerken van innerlijke veroudering is glycatie. Dit is een spontane chemische reactie tussen eiwit en suiker. Na voltooiing van de reactie reageert het ”geglycosyleerd" eiwit niet meer. Het lichaam kan het niet meer gebruiken of er zich van ontdoen. Na verloop van tijd hopen de geglyceerde eiwitten zich op als niet recycleerbaar afval en verstoren ze de normale werking van ons organisme.
Glycatie beïnvloedt de spieren, bloedvaten, ogen, hersenen en andere vitale delen.
Bijvoorbeeld, tijdens een cataract wordt de lens van het oog meer en meer ondoorzichtig tot blindheid toeslaat. Als de lens denatureert tot ondoorzichtig is dit te wijten aan glycatie. Tegenwoordig is cataract een echt volksgezondheidsprobleem. Het komt voor bij 1 op de 5 na 65, 1 op 3 na 75 jaar, en bij 2 op de 3 mensen na 85 jaar!
Van glycatie is ook bekend dat het beschadiging toebrengt aan het zenuwstelsel en de nieren.
Hoe meer suikers en snel verterend zetmeel (brood, pasta, aardappelen), hoe meer glycatie wordt aangestuurd met vroegtijdige veroudering en de ontwikkeling van degeneratieve ziekten als gevolg... het lichaam karameliseert langzaam.
En het is niet langer een geheim dat in onze moderne voeding suiker alomtegenwoordig is.
Je vindt het overal!
Zo schaars en duur suiker was voor onze voorouders, zo algemeen is die geworden met de groeïende suikerbietenteelt (grootste industriële cultuur in Europa vandaag!).
Ondertussen is het verbruik van poedersuiker en suikerklontjes erg achteruit gegaan. Al mijn familieleden en collega's zijn gestopt met het nemen van suiker in hun thee of koffie. Dit is vooruitgang, maar het is misleidend. Men zou al snel geneigd zijn te zeggen: "Ik ben gestopt met suiker" in plaats van "Ik ben gestopt met suiker toevoegen.” Suiker zit tegenwoordig heel slim overal verborgen.Dit geldt des te meer sinds 1970, het jaar van de ontdekking van glucose-fructosestroop, gewonnen uit maïs. Het is zoeter, makkelijker te mengen (voor vloeistof) en goedkoper dan suiker uit riet of bieten.
Vandaag is glucose-fructosestroop alom tegenwoordig in de industriële voeding. Niet alleen in frisdranken, zoetwaren, sauzen, soepen, granen en diepvriesmaaltijden. Wist u dat het wordt gebruikt om zachte broodkruim goed te maken en een gouden bruine korst te krijgen?
Overbodig te zeggen dat we op onze hoede moeten zijn voor iets dat we zelf niet hebben bereid - zelfs gezouten bereidingen.
Zes maatregelen om glycatie te voorkomen.
Om extra glycatie te beperken zijn volgende 6 maatregelen essentieel:
Beperk of vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen zoals broodjes, gebak, snoep, frisdrank, enz.
Kijk naar verborgen suikers in kant en klaar maaltijden, sauzen, diepvriesmaaltijden, enz.
Vermijd thuis of op restaurant gebakken en gegrilde gerechten. Kies voor zacht koken: stoom, papillotten, enz.
Eet meer fruit en vooral groenten.
Vervang witte pasta, aardappelen en rijst door langzaam verteerbare koolhydraten zoals de voedingsmiddelen met "lage glycemische index": volkoren pasta, basmati rijst, zoete aardappel, linzen, rode en witte bonen, kikkererwten, boekweit, enz.
Geef uw geld niet uit aan dieet restaurants.
Eenmaal deze maatregelen genomen moet u uw lichaam helpen zich te ontdoen van de huidige voorraad aan geglyceerde eiwitten.
Hoe de glycatie ongedaan maken?
Word actief! Fysieke activiteit is een eenvoudige manier om geglyceerde eiwitten uit het lichaam te verwijderen. Dat is de reden waarom sporters (met mate) er over ’t algemeen jonger uitzien dan ze in werklijkheid zijn.
Om een impuls te geven aan je lichaam zijn er ook stoffen die het glycatie proces vertragen.
Carnosine offert zich op om glycatie te voorkomen.
Carnosine is een antioxidant dat vaak wordt gevonden in hersenen en spieren, maar ook in het hart en elders in het lichaam.
Een goed niveau van carnosine in de spieren verbetert uw prestatievermogen en vermindert spiervermoeidheid.
Maar carnosine is er ook om te voorkomen dat eiwitten gaan glyceren. Carnosine bindt zich aan de suiker om “geglyceerde carnosine" te vormen. In tegenstelling tot geglyceerde eiwitten, wordt geglyceerde carnosine gemakkelijk uit het lichaam verwijderd. Het is zelfs onschadelijk op lange termijn. Kortom, carnosine offert zich op om de glycosylering van goede eiwitten te voorkomen.
Dit werkt zolang er genoeg carnosine aanwezig is natuurlijk. Mensen die veel suikers of zetmeel eten hebben veel carnosine nodig. Het wordt ook gebruikt om diabetes gerelateerde complicaties te behandelen.
Een studie werd uitgevoerd bij mensen met cataract aan wie carnosine oogdruppels werden gegeven. De behandeling bestond uit 1 tot 2 druppels 3-4 keer per dag gedurende 3 tot 6 maanden bij 96 oudere patiënten met cataract. De onderzoekers namen 100% genezing waar bij mensen met een recente cataract en 80% bij mensen met een oudere cataract. Dit is nog steeds een uitstekend resultaat!
De anti-glycatie werking van carnosine zou ook kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkison.
Waar carnosine vinden?
Carnosine wordt vooral verkregen via de voeding. Hiervoor moet je dierlijke producten (vlees en vis) eten. Rundvlees, geelvintonijn, paling, en in mindere mate roze tonijn, zwaardvis en wilde zalm (indien mogelijk). Een verklaring waarom vegetariërs minder carnosine in hun spieren hebben dan vleeseters.
Men denkt dat het effect niet dagelijks waarneembaar is. ... maar vooral voor atleten maakt carnosine een enorm verschil.
Carnosine zelf is gevormd uit twee aminozuren: bèta-alanine en histidine. We weten nu dat het lichaam in staat is om carnosine te produceren uit deze twee aminozuren. Net zoals carnosine wordt beta-alanine verkregen door het eten van vlees en vis.
De lever produceert histidine; dus hierover hoeven wij ons geen zorgen te maken. Histidine bevindt zich verder ook in eiwitten.
Wat je moet weten over carnosine.
Als je overweegt om carnosine capsules te nemen, moet u het volgende weten.
Carnosine wordt niet goed opgenomen door het lichaam: het heeft een slechte "orale biologische beschikbaarheid". Dit betekent dat ons lichaam slechts in staat is om een fractie van de aangevoerde carnosine op te nemen. De onderzoekers berekenden dat ongeveer 10% van de ingenomen carnosine daadwerkelijk opgenomen wordt. De resterende 90% gaat rechtstreeks naar het toilet.
Ernstige fabrikanten kennen dit probleem en zorgen ervoor dat dat de capsules wordt gedoseerd rekening houdend met het verlies van 90%. Streef naar een inname van ten minste 1000 mg carnosine per dag of geef de voorkeur aan bèta-alanine suppletie.
Bèta-alanine.
Er is een andere manier om carnosine aan te vullen. Carnosine bestaat uit bèta-alanine en histidine. Een supplement van bèta-alanine verhoogt effectief de productie van carnosine in het lichaam.
Neem 2 tot 5 gram bèta-alanine per dag, verspreid over de dag en bij de maaltijd. Wees geduldig: de positieve effecten van bèta-alanine zullen pas na 2 weken verschijnen. Het heeft geen bijwerkingen maar bij teveel ineens voelt men tintelingen (dit is normaal).
Benfotiamine
Achter deze vreemde naam zit een speciale vorm van vitamine B1.
Het beschermt de bloedvaten en glycatie van de zenuwen.
Het wordt aanbevolen om ten minste 100 mg per dag te nemen.
Oorspronkelijk artikel: ”Ne laissez pas votre corps se caraméliser de l’intérieur”, Aout 4, 2015, Eric Müller, Néo-Nutrition. Bijlagen: http://alternative-healthzine.com/avoid-glycation-extend-life/ http://www.livestrong.com/article/251024-list-of-carnosine-rich-foods/ http://www.livestrong.com/article/517676-what-foods-contain-histidine/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16868650 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842534 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20865290 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3362866
14-10-2015, 21:38 geschreven door opabio
|