Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    17-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbessen superfood

    Blauwe bessen voor een langer leven.

    blueberries

    (NaturalNews) Gezonde voedingsmiddelen vallen niet altijd in de smaak van iedereen. Bosbessen zijn een uitzondering, ze zijn en lekker en voedzaam. Bosbessen zijn een echt “superfood” om verschillende redenen. Hoewel ze een zoetekauw kunnen tevreden stellen, hebben ze een laag suikergehalte en een lage glycemische index, zodat ze niet leiden tot pieken van de bloedsuikerspiegel. Ze zitten vol gezonde vezels om de spijsvertering te verbeteren en te helpen bij gewichtsverlies. Ze zijn verder rijk aan vitaminen, mineralen en bio-actieve verbindingen zoals anthocyanen die krachtige anti-oxidante eigenschappen hebben. Het is deze sterke combinatie van voedingsstoffen die zo veel voordelen voor de gezondheid biedt en volgens de nieuwe studie zelfs een langere levensduur.

    Levensduur en DNA.

    Terwijl er veel ziekten en aandoeningen zijn die kunnen leiden tot voortijdige dood, is de onderliggende oorzaak van deze problemen het DNA en zijn herstel. Er is DNA in elke cel in het lichaam en in de loop van hun leven kunnen veel dingen (zoals ziekte, blootstelling aan giftige stoffen of het verouderingsproces) dat genetisch materiaal beschadigen. De cellen zelf kunnen dit DNA repareren, maar als het lichaam ouder word zijn ze minder efficiënt voor deze taak. Dit resulteert in beschadigingen van het DNA wat kan leiden tot problemen zoals kanker die sterk de levensverwachting inkort.

    De sterke antioxiderende eigenschappen van bosbessen helpen dit proces voorkomen en het risico van DNA beschadiging en fouten verminderen en aldus de kans op veel chronische ziekten, die de levensduur verkorten, verlagen.

    Wat bosbessen kunnen doen.

    Vanwege hun hoog gehalte aan antioxidanten, hebben extracten van bosbessen aangetoond in staat te zijn om DNA beschadiging te herstellen en zo de oxidatieve stress op de cellen, die kan leiden tot beschadiging, te reduceren. Dit betekent dat, aangezien de DNA schade wordt voorkomen vanaf het begin, de kans op het ontwikkelen van levensverkortende ziekten zoals kanker eveneens gereduceerd wordt.

    Bosbessen lijken zo ongelooflijk effectief dat in een gezamenlijke studie van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en andere onderzoeksinstellingen, wetenschappers vastgesteld hebben dat regelmatige consumptie van bosbessen en hun sterke antioxidanten de levensduur kan verhogen met ongeveer 28 procent, of een gemiddelde van 22 jaar. Dit is omdat bosbesplanten geëvolueerd zijn om zich te kunnen aanpassen aan verschillende milieu-invloeden, zoals droogte, hoge of lage temperaturen en andere bedreigingen. Wanneer mensen deze bessen consumeren kunnen zij profiteren van een aantal van de gunstige verbindingen die de bessen hebben opgebouwd.

    En de voordelen zijn echt geweldig, waaronder:
    - Bescherming van het het zenuwstelsel, inclusief de hersenen.
    - Bescherming van de cellen tegen DNA schade door vrije radicalen.
    - Verlagen van de kans op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten;

    Kortom, recent onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van blauwe bessen de inname van anti-oxidanten verhoogt wat cellulaire DNA-schade kan beperken en het ontstaan van veel chronische ziekten kan voorkomen. Het eindresultaat hiervan is een uitgesproken toename van levenskwaliteit en levensduur.

    Oorspronkelijk artikel:"Eat blueberries to live a longer life", Saturday, July 11, 2015 by: Sandeep Godiyal, Natural News.

    Meer informatie: http://www.naturalnews.com/050364_blueberries_antioxidents_longevity.html#ixzz3fzfDIMb0

    Bijlagen:
    http://www.lifeextension.com/magazine/2012/7/Blueberries-Boost-Longevity/Page-01   
    http://www.medicaldaily.com/health-benefits-blueberries-5-reasons-eat-more-blueberries-246727   
    https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-blueberries.html   

    17-07-2015, 19:07 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bosbessen, antioxidanten
    15-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cholesterol mythen.

    Zes leugens over cholesterol.

    Voedingslectuur zit vol mythen gevaarlijk voor de gezondheid. Al tientallen jaren wordt ons voorgelogen dat verzadigde vetten en cholesterol ons vergiftigen. Er is nochtans geen enkel bewijs dat ze slecht zijn voor de gezondheid.

    De zes grootste leugens, mythes en misvattingen over verzadigde vetten en cholesterol.

    Leugen 1 - Een dieet met weinig vetten (lipiden) en veel volle granen is ideaal voor mensen.

    In de jaren 60 en 70 geloofden hooggeplaatste wetenschappers dat de grote boosdoener van hart- en vaatziekten gevonden was: verzadigd vet dat de "slechte" cholesterol in het bloed verhoogt.

    Dit idee was de hoeksteen van een vetarm dieet (weinig vet) met veel volle granen.

    Door een paar slechte wetenschappelijke studies en ongelukkige politieke beslissingen werd dit dieet in 1977 aanbevolen aan alle Amerikanen en vervolgens in alle westerse landen overgenomen.

    Ziek of niet, alle burgers van de geïndustrialiseerde landen waren ervan overtuigd dat ze meer volle granen moesten eten en het consumeren van vet, vooral dierlijke vetten (boter, room, eieren, spek, vet vlees), moesten verminderen.

    Het was het grootste grootschalig experiment ooit uitgevoerd op de menselijke voeding.

    En de resultaten waren een ramp die nooit ophoudt te verergeren. De gevallen van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten bereiken elk jaar nieuwe records. Deze epidemie begon op bijna hetzelfde moment dat de gezondheidsautoriteiten van alle landen adviseerden om de consumptie van vet te verminderen en die van granen (koolhydraten) te verhogen.

    Alles was niet verkeerd in deze aanbevelingen. Inderdaad, het is beter om volle granen te eten dan geraffineerde (wit meel); goed gebakken en gekookte plantaardige vetten zijn inderdaad ongezond.

    Echter de manier waarop deze aanbevelingen grootschalig aan de man zijn gebracht was katastrofaal. Mensen begonnen gezonde producten met hoog gehalte aan goede vetten (eieren, vette vis, orgaanvlees, boter, vlees van dieren die op traditionele manier gekweekt waren) te vervangen door "light" producten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

    Door dit eten zonder vet begonnen veel mensen te lijden aan chronische honger wat resulteerde in toevlucht zoeken in snacks.  Supermarkten en benzinestations zijn veranderd in massale distributiecentra van snoep, gebak, koekjes, chocoladerepen of zoetigheden van alle soort, chips, koekjes en zoete aperitief drankjes, energiedrankjes ….

    Pas in de vroege jaren 2000 heeft men het vetarm dieet rijk aan granen wetenschappelijk  getest. Dit was één van de grootste gecontroleerde studies in de geschiedenis van de voeding, de Women's Health Initiative, met een budget van $ 625.000.000.

    In deze studie werden 48.835 vrouwen in de menopauze in twee groepen verdeeld. De eerste moest vasthouden aan een vetarm dieet (met volle granen, enz.). De andere groep mocht normaal blijven eten.

    Na 8 jaar wogen de vrouwen die het lipide dieet hadden gevolgd 400 gram lichter dan de anderen. De gewichtsafname was verwaarloosbaar. Bovendien ondervonden zij geen vermindering op het risico van cardiovasculaire ziektes of kanker.

    Andere zeer grote studies hebben bevestigd dat er geen gezondheidsbevorderend effect is door een vetarm dieet.

    En dat is niet alles: volgens wetenschappelijke studies is een vetarm dieet, aanbevolen door de meeste gezondheidsautoriteiten, niet alleen ineffectief maar het zou zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

    Volgens verschillende studies op mensen zijn decardiovasculaire risicofactoren toegenomen, met verhoging van triglyceriden, vetten wiens pathologische rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten algemeen erkend wordt.

    En ondanks de pathetische resultaten blijven de meeste voedingsdeskundigen over de hele wereld hun patiënten een vetarm dieet aanraden wat hen meer schade toebrengt dan hulp.

    Leugen 2 - Voedingsmiddelen rijk aan cholesterol (zoals eieren) zijn slecht voor ons.

    Voedingsdeskundigen hebben opmerkelijk succes geboekt met het demoniseren van perfect gezond voedsel.

    Het ergste voorbeeld is waarschijnlijk dat van de eieren die één van de gezondste voedingsmiddelen is die er zijn.

    Denk er eens even over na: de voedingsstoffen in een ei zijn voldoende om een bevruchte cel om te zetten in een hele kip met botten, ogen, veren, bek, bloed en hartslag! Geen vet kuiken met hart en bloedvaten verstopt met eigeel; nee een jonge kip in goede gezondheid en vol energie! Maar omdat de eidooiers veel cholesterol bevatten werd gedacht dat ze hart- en vaatziekten konden veroorzaken.

    Studies tonen echter aan dat cholesterol in de voeding het totale cholesterolgehalte in het bloed niet doet stijgen. Consumptie van eieren is nooit geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

    Eieren zitten vol vitaminen, mineralen, goede eiwitten, antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen voor de hersenen (choline) en de ogen. De beste voedingsstoffen zitten in de dooier, maar het wit is ook erg goed: het is de meest complete bron van proteïne die er is.

    Mensen wijsmaken dat ze de dooier best niet eten is één van de meest belachelijke verhalen in de geschiedenis van de voeding.

    Leugen 3 - Het is altijd nuttig om uw cholesterol te verlagen.

    De grootste fout van de moderne geneeskunde is wellicht zich te richten op de "totale cholesterol" of "slechte cholesterol" (LDL-deeltjes) als indicatoren van het risico op een infarct. De waarheid is dat er nooit een causaal verband is aangetoond tussen coronaire sterfte en cholesterol. Grote epidemiologische studies van Framingham, Seven Land Studie en MRFIT hebben dit bevestigd en herbevestigd.

    Studies voor de cholesterolverlagende geneesmiddelen (4S studie, Survey van 7 landen en Oxford CTSU) waren allemaal gepubliceerd vóór 2004, dat wil zeggen vóór de Vioxx studie. Onafhankelijke analyses hebben aangetoond dat hun resultaten vervalst waren.

    Sindsdien worden de farmaceutische industrie en het medisch onderzoek veel beter gecontroleerd en geen enkel onderzoek heeft de werkzaamheid van geneesmiddelen tegen cholesterol voor het verlagen van de mortaliteit aangetoond.  Maar de financiële inzet rond deze geneesmiddelen is zodanig groot dat de gezondheidsautoriteiten erover zwijgen. Dus veel artsen blijven hun patiënten geneesmiddelen tegen cholesterol voorschrijven alsof er niets gebeurd was!

    De cholesterol molecule is onmisbaar om te kunnen leven. Ze is de bron van veel biologische functies. Ze is essentieel voor het goed functioneren van cellen, spieren, neuronen, hart, hersenen en spijsvertering. Zonder haar zou geen communicatie tussen de cellen mogelijk zijn en ze ligt aan de oorsprong van geslachtshormonen, de stress, de voortplanting en de  waardevolle vitamine D.

    Verstoren van het cholesterol metabolisme met geneesmiddel is echt de tovenaarsleerling spelen. Kunstmatig verlagen van cholesterol kan zelfs gevaarlijk zijn.

    Dit kan men vaststellen in de syndromen van het genetisch deficiet waar zijn gehalte van 0,1-1,3 g/l gepaard gaat met foetale sterfte, ernstige dysmorphia van het gezicht en ledematen en microcefalie met vaak fatale afloop voor de leeftijd van 2 jaar, en in het bijzonder immuun problemen. Dit is één van de redenen waarom statines leiden tot een aantal complicaties, voornamelijk spieren, neurologische, psychologische en seksueel en verboden wordt voor zwangere vrouwen.

    Er is ook geen goede of slechte cholesterol. Dit is een mythe.

    Wat gemeten wordt is niet de cholesterol maar zijn dragers: lipoproteïnen of LDL (ten onrechte aangeduid als slechte cholesterol) die de cholesterol uit de lever waar het wordt geproduceerd, transporteren naar weefsels in nood, en HDL (aangeduid als "goede cholesterol") die de cholesterol nadat deze is gebruikt door de weefsels naar de lever, het centrum van de vervaardiging en recycling van cholesterol, terugvoert.

    Leugen 4 - Plantaardige oliën zijn beter voor de gezondheid.

    Om zeer vreemde redenen worden plantaardige oliën aanzien als goed voor de gezondheid.

    Het beeld van een korenaar, een zonnebloem, tarwekiemen, druivenpitten, is voor veel mensen verbonden aan iets natuurlijks plantaardig, en dus goed.

    We moeten echter weten dat de mens pas zeer recent begonnen is met het consumeren van deze oliën nl. ongeveer 100 jaar geleden. Eerder maakte de techniek het niet mogelijk om plantaardige oliën te produceren voor menselijke consumptie.

    De zonnebloem werd gebruikt voor kleurstoffen. Het was pas in de late negentiende eeuw dat de teelt zich richtte naar het produceren van eetbare olie.

    Wat betref maïsolie ... Heb je je ooit afgevraagd hoe het mogelijk was om olie te maken uit maïs ? Het is pas onlangs dat iemand het idee had om het te proberen en toegegeven het was niet evident.

    Voor de productie van maïsolie worden de korrels eerst vermalen onder zeer hoge druk waardoor een vette vloeistof vrijkomt. Om de olie te isoleren wordt een oplosmiddel gebruikt, hexaan of 2-methylpentaan. Het oplosmiddel wordt daarna verdampt, teruggewonnen en hergebruikt. Na extractie wordt de maïsolie geraffineerd om de plakkerige substantie te verwijderen en ondergaat daarna een alkalische behandeling om de fosfatiden eruit te halen. De alkaline neutraliseert de vrije vetzuren en elimineert de kleur van de olie (witwassen).

    Dan begint het proces van het verwijderen van de triglyceriden voor het verkrijgen van een transparante olie. Tenslotte wordt de olie ontgeurd door stoomdestillatie bij 232-260 ° C onder zeer lage druk.

    Dan pas kan de olie in flessen die je vind in je supermarkt. Nu begrijp je waarom onze overgrootouders nooit maïsolie hebben gezien, laat staan gegeten. Ze konden zich niet eens voorstellen dat het mogelijk was om olie te maken uit maïs!

    Deze geraffineerde olie kan nu nog verder bewerkt worden; wat meestal het geval is voor het maken van margarines of voor gebruik in biscuits, cakes en veel andere industriële levensmiddelen. De olie wordt gefractioneerd, gehydrogeneerde en heresterd.

    Hetzelfde gebeurt met andere plantaardige oliën (tarwekiemolie, druivenpitolie, sojaolie, saffloerolie ...). In ieder geval, besef dat deze producten niet zouden bestaan zonder de industrie of chemie.

    Daarentegen had de mens al lang het idee voor het persen van olijven, noten, kokos, en natuurlijk ook om het vet van de dieren te gebruiken: zeehondenvet, eendenvet, schapenvet, rundsvet, varkensvet, walvisvet en vette vis.

    Deze natuurlijke vetten stonden al sinds mensenheugnis centraal in de voeding van onze voorouders.

    Koolzaadolie kan bijvoorbeeld eenvoudig worden verkregen door te malen in een eenvoudige traditionele molen. De techniek bestaat al duizenden jaren (waarschijnlijk sinds -1500 v.Chr. JC.).

    Weet hoe de genieën van de voeding erin geslaagd zijn in de jaren 60-70, het publiek ervan te overtuigen dat deze natuurlijke vetten "gevaarlijk" waren en om te schakelen naar plantaardige olie; een symbool van de moderniteit en de technische vooruitgang.

    In werkelijkheid zijn deze oliën meestal veel goedkoper om te produceren. En het gebruik van landbouwgrond voor de teelt van zonnebloem en maïs had een grote invloed op de nationale productie statistieken en zo op het BNP (bruto nationaal product).

    Zelfs op school, herinner ik mij, werd ons geleerd dat Frankrijk de titel van "grote macht" verdiende, dankzij de kracht van de voedingsindustrie, BSN (Danone vandaag) was op dat moment de wereldleider. Er werd neerbuigend gekeken op de traditionele arme boer die nog niet was over geschakeld op algehele mechanisatie en het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Overal verscheen plantaardige olie en we waren blij, eindelijk overtuigd om gezonde en goede oliën te consumeren.

    Helaas heeft onze generatie snel de gevolgen gezien. De consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren van de omega-6 familie, die bijdragen aan ontstekingen, werd totaal overdreven. Vandaar de epidemie van hart- en vaatziekten. Ironisch genoeg worden deze plantaardige oliën nog altijd aanbevolen tegen hartziekten, terwijl veel studies het risico op deze ziekten aantonen.

    Leugen 5 - Verzadigde vetten en transvetten zijn hetzelfde.

    Transvetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (plantaardige olie, bijvoorbeeld) die chemisch zijn gemodificeerd en een langere houdbaarheid hebben. Ze zijn ook bekend onder de naam van gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten.

    Het productieproces is walgelijk; bij hoge druk en hoge temperatuur, met een metalen katalysator en waterstofgas. Bovendien worden ze veelal bereid uit plantaardige oliën van de slechtste kwaliteit. Hoe ooit iemand zich kon voorstellen dat transvetten goed zijn voor de mens valt niet te begrijpen.

    Om verwarring bij de mensen te veroorzaken worden verzadigde vetten en transvetten vaak samen gegroepeerd onder de generieke term van "slechte vetten."

    Echter, zoals hierboven aangegeven zijn verzadigde vetten volledig onschadelijk en hebben ze niets te maken met transvetten.

    Transvetten zijn zeer giftig, verhogen insulineresistentie, bevorderen ontstekingen en zijn een gevaar voor ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Ze zijn nu verboden in Europa, maar gehydrogeneerde oliën zonder transvetten mogen op de markt blijven.

    Voor uw gezondheid echter, eet “goede” boter, vlees, kokosolie, maar vermijd transvetten alsof je leven ervan afhangt.

    Leugen 6 - “Light” producten zijn goed voor de gezondheid.

    De fantasievolle aanbevelingen tegen lipiden hebben de industriële verwerking van levensmiddelen geduwd in de richting van het elimineren of het verminderen van de hoeveelheid vet in hun producten.

    Maar er is een groot probleem: natuurlijke voedingsmiddelen smaken slecht en krijgen een lelijke textuur als je het vet eruit verwijdert.

    De meeste aroma’s vestigen zich in het vet; daarom werden de parfums vroeger uitsluitend gemaakt met olie. Dit is ook de reden waarom er in de koelkasten een afgesloten opslagruimte is voor boter. Als de boter in de nabijheid van ajuin of een banaan ligt bvb. zal de boter er vlug naar ruiken.

    Om het verlies aan smaak te compenseren hebben de industriëlen overal suiker toegevoegd aan hun producten. Ter compensatie voor het gebrek aan textuur, gebruiken ze meel (maïzena bijvoorbeeld) dat vooral bestaat uit koolhydraten (suiker) zijn. Dat is waarom de meeste "light" producten eigenlijk koolhydratenbommen zijn, erg slecht voor de gezondheid.

    Als u het woord 'light' of '0% vet "op een etiket ziet dan vind je waarschijnlijk suikers, meel en diverse chemische producten op de lijst van ingrediënten.  De verkoop van dit soort voedsel is gestegen omdat voedingsdeskundigen ze blijven aanbevelen, hoewel onbewerkt veel beter is, voor de gezondheid.

    Oorspronkelijk artikel:”Six mensonges sur le cholesterol”, Jean Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 11/07/2015.

    Bijlagen:
    http://ajcn.nutrition.org/content/70/2/247.short   
    http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/899.short   
    http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=377969   
    http://link.springer.com/chapter/10.1007%252F978-1-4684-0967-3_18   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391215   

    15-07-2015, 22:16 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:cholesterol, staties
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!