Bewezen dat GGO landbouw katastrofische milieuschade veroorzaakt.
(NaturalNews) Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Virginia hebben een 14-jaar durende studie uitgevoerd over genetisch gemodificeerde (GGO) gewassen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zij vonden dat door het wijdverbreide gebruik van genetisch gemodificeerde zaden het gebruik van insecticiden is afg
enomen maar van herbiciden is toegenomen; onkruiden worden resistenter.
GGO-gewassen zijn een verhit onderwerp van discussie geweest omtrent de risico's voor de gezondheid van mens en milieu. Monsanto beweert dat GGO heel de wereld zal voeden met tegelijkertijd de vermindering van het gebruik van pesticiden. Maar volgens nieuw onderzoek is het gebruik van herbicides dramatisch gestegen in de afgelopen jaren met ernstige schade aan het milieu als gevolg.
Nieuwe studie onthult afschuwelijke waarheid.
Federico Ciliberto, econoom aan de 'University of Virginia', leidde de studie samen met Edward D. Perry van 'Kansas State University', David A. Hennessy van de 'Michigan State University' en GianCarlo Moschini van de 'Iowa State University'.
Samen analyseerden de vier academici de jaarlijkse gegevens van meer dan 10.000 soja- en maïsboeren in de VS van 1998 tot 2011. Ze verzamelden gedurende 14 jaar gegevens over de boerderijen over heel de VS, waardoor dit de grootste studie naar genetisch gemodificeerde gewassen en bestrijdingsmiddelen is tot nu toe. Alle voorgaande studies zijn beperkt tot slechts één of twee jaar.
Het feit dat zij boeren volgden gedurende 14 jaar maakt deze studie uniek zei Ciliberto. Zij noteerden herhaalde opmerkingen van de dezelfde boeren en konden duidelijk volgen wanneer ze genetisch gemodificeerde zaden gebruikten en hoe die hun gebruik van giftige chemicaliën veranderde.
Zoals gerapporteerd door ‘Popular Resistance’ zijn genetisch gemanipuleerde gewassen goed voor meer dan 80 procent van maïs en soja in de VS sinds 2008. Maïszaden worden algemeen gemodificeerd met twee genen: één van hen doodt insecten die de zaden eten terwijl het andere maakt de zaden resistent tegen glyfosaat, een herbicide vaak gebruikt in bestrijdingsmiddelen zoals Roundup.
Uit de studie bleek dat boere met GGO mais 1,3 procent minder herbiciden gebruikten in de onderzochte periode, terwijl het herbicidegebruik van boeren met GGO soja steeg met maar liefst 28 procent in vergelijking met hun niet-genetisch gemodificeerde tegenhangers.
Gebruik van herbiciden is dramatisch toegenomen in de afgelopen vijf jaar.
Ciliberto en zijn collega's schreven de stijging toe aan de opkomst van glyfosaat-resistente onkruiden, die ervoor zorgen dat boeren meer en verschillende combinaties giftige chemische stoffen gebruiken die de biodiversiteit kunnen schaden en de water- en luchtverontreiniging verergeren.
Maïsboeren zijn gespaard gebleven van hetzelfde niveau van herbicide weerstand omdat ze niet zo snel gemodificeerde gewassen hebben geplant als in de soja-industrie.
Ondanks het lager herbicidegebruik in de maïsindustrie denken experts dat onkruidresistentie een groeiend probleem is voor zowel de soja- als maïsteelt. Zij vonden bewijs dat gedurende de laatste vijf jaar van de studie bij zowel de maïs- als sojaboeren het gebruik van herbiciden drastisch was toegenomen.
"In het begin was er een vermindering van het gebruik van herbiciden," zei Ciliberto, "maar na verloop van tijd verhoogd het gebruik van chemicaliën omdat de boeren nieuwe chemische stoffen moesten gebruiken omdat het onkruid een weerstand tegen glyfosaat ontwikkelde.”
Maïsboeren met GGO teelten gebruikten 11,2 procent minder insecticide dan voorheen; insecten lijken niet een soortgelijke weerstand te ontwikkelen. Dit komt voornamelijk omdat de federale regelgeving eist dat die boeren "veilige havens" voor insecten moeten aanleggen. Deze veilige havens zijn vrij van genetisch gemodificeerde gewassen en creëren een veilig onderkomen voor insecten en wormen.
Deze insecten ontwikkelen geen resistentie en koppelen met andere insecten in de rest van het veld waardoor de ontwikkeling van resistente genen wordt voorkomen.
Milieuschade.
Terwijl insecticidengebruik afneemt maken de bevindingen duidelijk dat GGO- gewassen een negatieve invloed hebben op de omgeving. Zij verhogen de herbicideresistentie waardoor meer chemicaliën moeten ingezet worden die in de bodem en het water sijpelen en het ecosysteem en onze voedselketen vervuilen.
Ciliberto zei dat hij verrast was over de mate waarin het gebruik van herbiciden is toegenomen in de afgelopen jaren en dat hij ernstig bezorgd is over de mogelijke gevolgen voor het milieu.
Met behulp van een maatregel genaamd het ‘environmental-impact quotiënt’ (EIQ), concludeerden de auteurs dat de goedkeuring van het gebruik van genetisch gemodificeerde soja een enorme negatieve impact heeft op het milieu als gevolg van het toegenomen gebruik van herbicide.
Oorspronkelijk artikel:”GMO agriculture proven to cause catastrophic environmental damage”, Thursday, September 22, 2016 by: Amy Goodrich, Natural News.
Bijlagen: https://popularresistance.org/gmo-study-shows-massive-environmental-damage-in-us/ https://popularresistance.org/gmo-study-shows-massive-environmental-damage-in-us/
09-11-2016, 00:00 geschreven door opabio
|