Geen geknoei met brood
Britse wetenschappers geloveb dat ze slim zijn door een manier te vinden om wit brood te produceren waarvan wordt gezegd dat het ”beter voor de gezondheid" is.
Hun "ontdekking" zou de vezels van wit brood verdubbelen.
Ze waren zo trots dat ze hun ontdekking hebben gepubliceerd in het medische tijdschrift Plus One ... En ze beloven de komst van hun “superwit brood” in de schappen van onze supermarkten binnen 5 jaar!
Dit is het bewijs dat ze niet begrepen hebben wat een brood "goed" of "slecht" maakt voor de gezondheid!
Het is waar dat het een beetje ingewikkelder is dan het lijkt.
Wit brood, volkorenbrood: ze hebben een ENORM nadeel.
Men heeft ons doen geloven dat volkoren brood "goed" is - althans veel beter dan witbrood.
Maar zo simpel is het niet!
Of het nu wit of volkoren is, de meeste broden hebben één grote fout: hun glycemische index is hoog! Dit betekent dat deze broden de bloedsuikerspiegel te plotseling verhogen, wat veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Als je kijkt naar de tabel met glycemische indexen die is opgesteld door de prestigieuze Harvard University, zul je zien dat de glycemische index van wit brood en volkorenbrood ongeveer 70 is, zoals tafelsuiker. Het is zelfs hoger dan dat van Coca Cola, dat "slechts" 63 is!
Al met al zijn de meeste broden daarom bewerkt voedsel en rijk aan suiker (onthoud dat zetmeel suiker is!). Dit betekent dat dit "leuke" voedingsmiddelen zijn, maar geen "gezonde". Het is zelfs één van de eerste voedingsmiddelen om te elimineren bij afvallen of verminderen van suiker en koolhydraten.
Dit geldt des te meer omdat er nog een groter probleem is met de broden van vandaag:
Een andere 'dodelijke zonde' van commercieel brood.
Of het nu "wit" of “volkoren” is, de meeste broden zijn rijk aan gluten. En hoe "industrieeler” (verwerkt) hoe meer gluten het bevat! Het is een open geheim: de meeste bakkerijen voegen gluten toe aan hun brood! Waarom? Om het brood nog "zachter" te maken!
Gluten zijn een soort "plakkerig goedje”, erg plakkerig, waardoor het mogelijk is om goed opgeblazen broden te hebben. Het probleem is dat deze "lijm" moeilijk te verteren is ... en de neiging heeft om de darmen te beschadigen!
Het is wetenschappelijk bewezen: gluten verhoogt de doorlaatbaarheid van de darm bij iedereen, inclusief degenen die niet intolerant of gevoelig zijn voor gluten. Het is echter zeer gevaarlijk om een "poreuze" darm te hebben: het is het risico nemen dat gevaarlijke stoffen in het bloed terechtkomen die onze gezondheid kunnen belagen!
En als je je afvraagt hoe onze voorouders het deden, die veel brood aten, herinner ik je eraan dat moderne tarwe twee keer zoveel chromosomen bevat als oude tarwe ... en veel meer gluten dan voorheen! Bovendien zijn onze voorouders gespaard gebleven van moderne stoffen die schadelijk zijn voor de darmflora, zoals antibiotica, bisfenol A, pesticiden of zware metalen.
Daarom konden ze zonder veel problemen veel brood eten. En met fysiek werk in de velden of fabrieken verbrandden ze snel de suiker uit het brood ... wat niet het geval is als je de dag achter een bureau doorbrengt!
Zelfs de "voordelen" van volkorenbrood zijn problematisch.
Het is waar dat volkorenbrood vezels, vitamines en mineralen bevatten, wat goed is voor de gezondheid. Maar met een voeding rijk aan fruit, groenten en oliehoudende zaden (noten, amandelen ...), heb je nog meer vezels, magnesium, kalium en groep B-vitamines ... zonder de tekortkomingen van volkorenbrood!
Weet je waarom volkorenbrood meer vezels, vitamines en mineralen bevat dan witbrood? Dit komt omdat het de 3 elementen van de tarwekorrel bevat:
de zemelen, de buitenste schil van het graan;
het endosperm, de middelste laag;
en de kiem, de binnenste laag.
Wit brood bevat echter alleen de middelste laag. Daarom bevat volkorenbrood meer vezels en voedingsstoffen dan witbrood. Maar om dezelfde reden heeft volkorenbrood drie belangrijke tekortkomingen:
Niet-biologisch volkorenbrood bevat meer pesticiden dan witbrood. Dit is logisch, omdat de buitenste schil van het graan (zemelen) meer wordt blootgesteld aan sproeien met pesticiden. Integendeel, het endosperm van witte bloem is beter beschermd omdat het zich in de korrel bevindt.
Volkorenbrood bevat meer fytinezuur dan witbrood.
Fytinezuur is een "anti-agressor" substantie, die de tarwekorrel beschermt tegen indringers - het zit daarom ook geconcentreerd in de buitenste schil van de tarwekorrel (zemelen). Het probleem is dat dit fytinezuur ervoor zorgt dat het lichaam essentiële mineralen zoals zink, calcium, ijzer of magnesium niet goed opneemt.
Volkorenbrood bevat meer acrylamide dan witbrood. Dit is niet ideaal, omdat volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) "acrylamide in voedsel mogelijk het risico op kankerontwikkeling verhoogt voor consumenten van alle leeftijdsgroepen". Kortom, u ziet dat "volkoren" brood niet de schat van de gezondheid is die onze autoriteiten ons nu al jaren proberen te verkopen, onder invloed van de tarwelobby.
Gelukkig zijn er andere broden …
Aanvaardbaar commercieel brood.
Als je niet zonder brood uit een bakkerij kunt, is er één soort dat de voorkeur heeft: biologisch volkoren, zuurdesem.
Met biologisch vermijd je de pesticiden van volkorenbrood, terwijl je profiteert van de vitamines en mineralen. Met de gisting van zuurdesem (in plaats van bakpoeder), heb je ook een veel beter verteerbaar brood, omdat het rijker is aan enzymen ... en armer aan gluten en fytinezuur! En als je bang bent voor acrylamide, vermijd dan teveel brood te roosteren en leg de korst altijd opzij als deze donker of verbrand is.
|
Xavier Bazien
Oorspronkelijk artikel: “Non au pain trafiqué, oui au pain NATUREL!”, Xavier Bazin, Santé Corps Esprit, 19 février 2020; https://www.sante-corps-esprit.com/non-au-pain-trafique-oui-au-pain-naturel/ Bijlagen: Hollon J, Puppa EL, Greenwald B, Goldberg E, Guerrerio A, Fasano A. Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1565-76. doi: 10. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7970697/High-fibre-white-bread-sale-Britain-5-years-thanks-new-wheat.html https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25734566
24-02-2020, 19:15 geschreven door opabio
|