NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Magnesiumvormen
 • Astaxanthine
 • Suikervervangers
 • Alzheimer de baas
 • Walnoten tegen darmkanker

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  14-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorschade genezen

  Aanvulling met vitamine B3 voorloper helpt gehoorverlies voorkomen.

  ear

  (NaturalNews) Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Weill Cornell Medical College en de Gladstone Institutes en gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, kan een chemische voorloper van vitamine B3 gehoorverlies, veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden, helpen voorkomen.

  ”Eén van de belangrijkste beperkingen in de behandeling van aandoeningen van het binnenoor, zoals gehoorverlies, is dat er een zeer beperkt aantal opties zijn”, zegt hoofdauteur Kevin Brown, MD, PhD, van de Universiteit van North Carolina. "Deze ontdekking geeft een unieke route en een potentieel geneesmiddeltherapie om lawaai geïnduceerd gehoorverlies te behandelen."

  De voorloper van vitamine B3, bekend als nicotinamide riboside (NR), verhoogt de activiteit van een eiwit dat niet alleen beschermt tegen gehoorverlies maar ook uiteenlopende leeftijd  gerelateerde aandoeningen kan helpen voorkomen.

  De studie werd gefinancierd door Weill Cornell, de Gladstone Institutes, de New York State Department of Health Spinal Cord Injury Fonds en de National Institutes of Health.

  Voorkomt gehoorschade, zelfs na blootstelling aan lawaai.

  Het lichaam verandert NR niet alleen in vitamine B3, maar ook in een andere verwante verbinding, nicotinamideadeninedinucleotide (NAD +). In laboratoriumstudies hebben Brown en senior medewerker Samie Jaffrey gevonden dat NAD+ schade in de zenuwcellen van een deel van het oor, bekend als de cochlea, kan voorkomen. De cochlea is het deel van het oor dat geluid uitzendt in het  ganglion spiraal, dat vervolgens informatie stuurt naar de hersenen. De haarcellen en zenuwsynapsen zijn bijzonder kwetsbaar voor schade als gevolg van lawaai.

  NAD+ is een zeer onstabiele verbinding waardoor de onderzoekers vreesden dat het ineffectief zou kunnen zijn bij levende dieren. Om die reden voerden ze een dierenproef uit met NR. Dit werd mogelijk gemaakt door een nieuwe methode ontdekt door medewerker Anthony Sauve, PhD, waarbij NR kan worden gesynthetiseerd in hoeveelheden die groot genoeg zijn voor dierproeven.

  "NR dringt zeer gemakkelijk binnen in de cellen en kan worden geabsorbeerd wanneer het oraal wordt genomen,” zei Jaffrey. "Het heeft alle eigenschappen van een geneesmiddel dat kan worden toegediend aan mensen."

  De onderzoekers hebben muizen blootgesteld aan NR voor en na contact met geluiden luid genoeg om cochleaire veroorzaken. Zij vonden dat, ongeacht of deze werd toegediend vóór of na de ruis, NR de synaptische schade bij muizen verminderde. Bovendien leden muizen behandeld met NR minder gehoorverlies op zowel korte als lange termijn. De bescherming werkte ongeacht wanneer NR was toegediend.

  Dezelfde chemicaliën kunnen ziekten door veroudering te voorkomen.

  Van NR en NAD+ is bekend de activiteit te activeren van een eiwit dat bekend staat als sirtuin 3 (SIRT3), dat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van een gezonde werking van de mitochondriën die energieleverende cellen leveren. De onderzoekers vertrokken van de hypothese dat dit effect zou kunnen ten grondslag liggen aan de beschermende voordelen van de chemicaliën. In een volgend experiment vonden zij dat muizen bij wie de SIRT3 niveaus kunstmatig waren verhoogd net zo resistent waren tegen ruisschade in hun slakkenhuis als de muizen aan wie NR was toegediend. Muizen bij wie het SIRT3 gen verwijderd werd hadden geen voordeel van NR.

  Omdat het niveau van SIRT3 natuurlijk afneemt met de leeftijd, veronderstellen de onderzoekers dat verlaagde niveaus van dit eiwit verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor enkele van de gevolgen van de vergrijzing en voor de ontwikkeling van bepaalde met leeftijd gerelateerde ziekten. SIRT3 niveaus verschillen ook van nature vrij sterk tussen individuën, wat ook kan verklaren waarom sommige mensen de neiging hebben om gezond te blijven als ze ouder worden.

  "Het succes van deze studie suggereert dat toepassing van SIRT3 met behulp van NR een levensvatbaar doelwit kan zijn voor het behandelen van allerlei verouderings gerelateerde aandoeningen - niet alleen gehoorverlies maar ook metabole syndromen zoals obesitas, pulmonaire hypertensie en zelfs diabetes," zei medewerker Eric Verdin, MD.

  Oorspronkelijk artikel:”Supplementing with vitamin B3 precursor helps hearing loss”, Saturday, December 13, 2014 by: David Gutierrez, staff writer, Natural News.

  Bijlagen:
  http://gladstoneinstitutes.org/pressrelease/2014-12-02/vitamin-supplement-successfully-prevents-noise-induced-hearing-loss   
  http://science.naturalnews.com/nicotinamide_adenine_dinucleotide.html   

  14-12-2014, 21:56 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Tags:oorschade, vitamine B3
  13-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D uit voeding.

  Voedingsmiddelen met veel vitamine C.

  health

  (NaturalNews) Vitamine D is één van de meest belangrijke vitaminen die nodig zijn voor de optimale gezondheid van ons lichaam. Het vergemakkelijkt de opname van calcium door de maag, moduleert de celgroei, regelt onze stemming en doet nog veel meer. Wanneer we een tekort hebben aan vitamine D krijgen we vaak pijn in de botten, spierzwakte, cardiovasculaire aandoeningen, depressie toestanden en talloze andere gezondheidsproblemen.

  Aangezien menselijke huidcellen vitamine D kunnen produceren met behulp van bepaalde golflengten van het ultraviolette B licht, blijft zonlicht altijd de grootste bron van deze essentiële vitamine. De deskundigen schatten dat ons lichaam tussen de 10.000 en 20.000 internationale eenheden vitamine D kan produceren na slechts 30 minuten onbeschermd zonnen, wat veel groter is dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van een volwassene van 600 internationale eenheden.

  Echter, degenen onder ons die in gebieden wonen met weinig zon zullen veel van de broodnodige vitamine D uit voedsel moeten halen (tenzij ze bereid zijn om een synthetisch supplement te nemen). Gelukkig is er een klein aantal natuurlijke voedingsmiddelen met respectabele hoeveelheden van deze belangrijke "zonvitamine."

  Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D.

  Levertraan.

  Levertraan is essentiële olie gewonnen uit de levers van kabeljauw en de grootste voedingsbron van vitamine D. Slechts één eetlepel van deze goudkleurige olie, die vaak wordt geconsumeerd in capsulevorm omwille van de onaangename smaak, levert ons lichaam 1.400 internationale eenheden vitamine D, of 233 procent van onze dagelijkse behoefte. Dit kan helpen verklaren waarom zoveel studies regelmatige   consumptie van levertraan koppelen aan de behandeling van osteoporose, artritis en andere ernstige botziekten.

  Vette vis.

  Zoals te verwachten zijn vissen die grote hoeveelheden olie bevatten ook goede bronnen van vitamine D. Dit is vooral het geval met zalm, zwaardvis en forel, die tussen de 86 en 97 procent van onze ADH aan vitamine D per 85 gram leveren. Op de tweede plaats staan gerookte witte vis en makreel die ten minste 50 procent van onze ADH aan vitamine D per 85 g bevatten. Tonijn, heilbot, haring, sardines, roodbaars, tong en bot bevatten eveneens hoge hoeveelheden vitamine D.

  Om deze reden is het belangrijk om vis als zorgvuldige bron voor onze gezondheid te koesteren. Vis uit de Atlantische Oceaan is minder vervuild dan vis uit de Stille Oceaan, terwijl duurzaam gekweekte vis bijna altijd minder gifstoffen bevat dan niet duurzaam gekweekte vis.

  Paddenstoelen.

  Veel mensen zijn verbaasd dat veel eetbare paddestoelen  boordevol vitamine D zitten. Dit komt omdat champignons op natuurlijke wijze vitamine D produceren wanneer ze worden blootgesteld aan bronnen van UV licht - iets wat vaak gebeurt, aangezien champignons meestal blootgesteld zijn aan de weerselementen.

  Mitake paddestoelen lijken de koning van vitamine D zijn, met per gemiddelde grote paddestoel ongeveer 131 procent van onze ADH. Morel, shiitake en cantharellen zijn ook uitstekende bronnen van vitamine D, die ons bijna een kwart van onze ADH geven per paddestoel.

  Andere bronnen.

  Naast vis en champignons zijn er nog een aantal natuurlijke voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden vitamine D bevatten. Misschien is de derde beste voedselbron van vitamine D wel eieren, die ongeveer 10 procent van de ADH (vooral geconcentreerd in de dooier) bevatten. Tofu, rauwe melk en rundvlees bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine D, maar bij lange na niet genoeg om aan onze dagelijkse behoeften te voldoen.

  Oorspronkelijk artikel:"The best dietary sources of vitamin D", Friday, December 12, 2014 by: Michael Ravensthorpe, Natural News.

  Bijlagen:
  http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/   
  http://science.naturalnews.com/vitamin_d.html   
  http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrient&dbid=110   
  http://www.greenamerica.org/livinggreen/seafood.cfm   
  http://www.healthaliciousness.com/articles/high-vitamin-D-foods.php   
  http://www.powerofmushrooms.com.au/health-nutrition/health-nutrition/vitamin-d/   

  13-12-2014, 00:00 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Tags:vitamine D, voeding
  11-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond blijven.

  Gezond blijven en overleven in een giftige wereld.

  organic

  (NaturalNews) Er is geen twijfel over dat onze lichamen niet bedoeld waren om te vechten tegen het aantal gifstoffen waaraan we nu elke dag worden blootgesteld. De stijging van de gevallen van kanker is een teken dat er iets gaande is rondom ons waar we moeilijk vat op krijgen. We kunnen ook de uitbreiding van astma, autisme, ADHD, dementie, en auto-immuunziekten niet ontkennen. Dus hoe kunnen we overleven, of beter nog, hoe bereiken wij een optimale gezondheid?

  Wat te eten in een giftige wereld?
  Eerst en vooral, eet zoveel mogelijk biologisch. Dit is zo vanzelfsprekend. Waarom zou je herbiciden, fungiciden en pesticiden toevoegen aan uw lichaam dat al zo belaagd wordt?

  Als je vlees of zuivel eet denk eraan dat je aan de top van de voedselketen staat. Biologisch is van vitaal belang bij vlees en zuivel. Als je conventioneel eet, stel je jezelf bloot aan alle giftige stoffen die dieren hebben opgeslagen: de hierboven genoemde stoffen plus GGO's, antibiotica en hormonen.

  Vermijd kunstmatige chemische stoffen. Met andere woorden eet geen voedsel met kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Geen BHA, BHT, MSG, GGO's, of transvetten. En als u wilt dat uw immuunsysteem optimaal blijft werken blijf dan af van verwerkte suikers. De basisregel is: eet echt voedsel - onbewerkte, verse, biologische, volwaardige, nutriënt-dichte voedingsmiddelen. De best mogelijke voeding bestaat voor 80% of meer uit rauwe producten met meer groenten dan fruit.

  Schoon water drinken - gedistilleerd of bronwater is het beste. Op zijn minst de voorkeur geven aan gefilterd water.

  Voeding is de belangrijkste factor in onze overleving - de basis voor een goede gezondheid. Zelfs in een beerput van giftigheid voor het milieu (Okinawa) resulteert een goed dieet in lage cijfers voor kanker. Maar deze zelfde mensen emigreren naar de Verenigde Staten, nemen een westers dieet aan en daar gaat hun risico op kanker de hoogte in.

  Hoe koken en voedsel bewaren?
  Gebruik geen magnetron en kook nooit in aluminium pannen. Gebruik geen antikleef bakvormen van welke aard dan ook. Er zijn nieuw procédés van antikleef potten en pannen op de markt, maar waarom het risico nemen? Gebruik gietijzer, glas, email, keramiek en roestvrij staal. Gietijzer is de originele pan met antiaanbaklaag. Als je gietijzer goed gebruikt is het gemakkelijk te reinigen. Zelfs als resten van voedsel aan de bodem kleven is tien minuten weken in warm water alles wat nodig is om het helemaal los te maken. Even met de schuurspons erover en het is schoon.

  Niet koken met een hoge warmte en niet snel koken, tenzij je stoomt of een snelkookpan gebruikt.

  Kook met volwaardige kruiden die superfood kwaliteiten bezitten zoals kurkuma, gember, knoflook, ajuin en oregano.

  Kook niet te veel. Bereid rauwe maaltijden en eet veel rauwe producten zoals salades met bovengenoemde kruiden.

  Sla restjes op in glas, niet in plastic. Chemicaliën uit kunststoffen spoelen uit naar het voedsel. Voorkom het kopen van voedsel in plastic verpakkingen.

  Vervuil je omgeving niet.
  Omring jezelf waar mogelijk met niet-giftige meubels, vloerbedekking, verf, enz. Maar omdat we niet altijd de controle hebben over wat ons omringt is het minste wat we kunnen doen voorkomen van toxische belasting toe te voegen aan onze omgeving. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, zuiveringszout, en citroenen of koop gifvrije schoonmaakmiddelen. Gebruik geen luchtverfrissers. Indien nodig, gebruik essentiële oliën of kook citrusvruchten op het fornuis om de lucht te verfrissen.

  Voeg geen giftige stoffen toe aan je lichaam langs de huid.
  Onze huid absorbeert alles wat we erop aanbrengen. Kies dus voor biologische huidproducten - zeep, shampoos, conditioners, scheerschuim, lotions, en make-up. Gebruik oliën voor lotions (zoals kokosolie of amandelolie).

  Dood Candida en ontgif minstens tweemaal per jaar.
  Een tweejaarlijkse ontgifting is een noodzaak, zelfs als je zo proper mogelijk leeft. Er zijn gewoon te veel giftige stoffen in het voedsel, water en lucht en maak van deze gelegenheid gebruik om het lichaam te reinigen. 

  Oorspronkelijk artikel:"Staying healthy and surviving our toxic world", Tuesday, December 09, 2014 by: Michael Edwards, Natural News.

  Bijlagen:
  http://truthwiki.org/Garlic   
  http://truthwiki.org/Oregano   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/how-to-clean-your-floors-with-homemade-non-toxic-cleaners-instead-of-store-bought-chemicals/   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/how-to-kill-candida-and-balance-your-inner-ecosystem/   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/inexpensive-easy-detox-the-one-gallon-challenge/   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/11-80-raw-food-diet/   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/6-dr-shillingtons-total-body-cleanse/   
  http://www.organiclifestylemagazine.com/total-nutrition-make-your-own-homemade-multivitamin-and-mineral-formula/   

  11-12-2014, 21:04 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:toxische omgeving, detoxifiëring, gezond token
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuunsysteemboosters

  Drie super immuunbooster kruiden.

  NIH

  (NaturalNews) Het leven op aarde is een stressvolle bedoening voor alle levende wezens. Deze spanning zorgt voor een adaptieve stimulans voor planten en dieren om sterker en veerkrachtiger te worden. Sommige kruiden hebben zich door de eeuwen heen aangepast tot ongelooflijke immuunsysteem versterkers. Knoflook, oregano en gember zijn een paar krachtige immuunversterkende kruiden.

  Al het leven in de natuur moet zich voortdurend beschermen tegen bedreigende elementen en milieu-invloeden. Dit omvat dramatische verschuivingen in het weer, micro-organismen, UV-licht, enz. Kruiden en planten hebben zich aangepast met krachtige antimicrobiële en antioxidante mogelijkheden voor hun eigen overleving. Als we deze kruiden consumeren profiteren we mee met van de immuunsysteem versterkende aanpassingen.

  Knoflook.

  Knoflook is een penetrant kruid en één van de sterkste natuurlijke antibiotica. Dankzij de krachtige zwavelhoudende voedingsstoffen en immuunstimulatoren binnen knoflook wordt het beschouwd als een 'superfood' kruid. De dagelijkse consumptie van knoflook is de beste verdediging tegen infecties en ziekte tengevolge van ontstekingen.

  Knoflook bevat meer dan 100 biologisch actieve componenten, waaronder alliin, allicine, alliinase en unieke zwavelverbindingen. Wanneer knoflook wordt fijngemaakt of gekauwd komen de alliin en allinase enzymen tesamen en veroorzaken een chemische reactie om zo allicine te produceren.

  Allicine en zwavelhoudende verbindingen werken als krachtige antibiotica, antiviraal en antischimmel en hebben een krachtig immuunstimulerend effect. Daarnaast wordt knoflook ook gebruikt om de bloeddruk en cholesterol te verlagen en kanker te voorkomen.

  Onderzoekers hebben ontdekt dat knoflook krachtiger is voor het vernietigen van pathogene bacteriën dan de populaire antibiotica penicilline en tetracycline. Het is ook zeer effectief tegen virussen en gisten zoals Candida. Knoflook is ook zeer krachtig bij het vernietigen van tumorcellen in de maag, darmen, borst en prostaat. De zwavelverbindingen zijn ook effectief bij het ontgiften van zware metalen zoals kwik, lood en aluminium. (5)

  Oregano.

  Oregano olie is een buitengewoon krachtig natuurlijk antibioticum. In een recent studie vond men dat oregano significant beter werkt bij de behandeling van MRSA stafylokok infecties dan alle van de 18 momenteel gebruikte antibiotica. De sterke fenol antioxidanten vernietigen pathogene bacteriën, virussen en gisten.

  De USDA rangschikt antioxidant capaciteit van oregano overal 3 tot 20 keer hoger dan van gelijk welk ander kruid. Oregano heeft vier keer de antioxidant kracht dan bosbessen, 12 keer die van sinaasappelen en 42 keer die van een appel.

  Oregano olie is eenn klassiek gebruikt ontsmettingsmiddel, een hulpmiddel bij neus, keel en infecties van de luchtwegen, candidiasis en elke vorm van bacteriële of virale aandoening. Daarnaast onderdrukt het inflammatoire mediatoren en kankercellen. De olie is krachtiger dan het gedroogde kruid, alhoewel de gedroogde versie nog altijd veel krachtige voordelen heeft voor de gezondheid.

  Studies hebben aangetoond dat carvacrol, een fenolantioxidant binnen oregano, een krachtige anti-inflammatoire en antimicrobiële activiteit wanneer toegepast in de voeding of als supplement. Oregano bevat ook rozemarijnzuur dat zeer sterke kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

  Gember:

  Dit ongelooflijk 'superfood' kruid is de 13e op de antioxidanten lijst. Gember is samengesteld uit verschillende vluchtige oliën die het zijn karakteristieke smaak en geur geven: zingerone, shogaols en gingerolen. Deze oliën zijn krachtige antibacteriële, antivirale, antifungale en antiparasitaire elementen. Bovendien remt het kankercellen en stimuleert het ons lichaamseigen aangeboren vermogen om kankercellen in een vroeg stadium te vernietigen.

  Gember wordt geclassificeerd als een carminatief (vermindering intestinale gas) en een intestinale spasmolytisch (kalmeert darmkanaal) middel, terwijl het de darmmotiliteit induceert. Van gember is bekend koorts gerelateerde misselijkheid, reisziekte en gevoelens van ochtendmisselijkheid te verminderen. Daarnaast is het een steun bij de productie van gal, waardoor het bijzonder nuttig is bij het verteren van vet.

  Gember is ook een belangrijk onderdeel van ehet aanwakkeren van natuurlijke pijnonderdrulking. Van de stof genaamd 6-gingerol is aangetoond een zeer reactieve stikstof molecule te produceren, stikstofmonoxide significant af te remmen wat snel het gevaarlijke vrije radicaal peroxynitriet vormt. Bovendien beschermt gember de opslag van glutathion, een krachtig antioxidant dat vrije radicalen vernietigt in het lichaam.

  Oorspronkelijk artikel:"Three super immune-boosting herbs", Monday, December 08, 2014 by: Dr. David Jockers, Natural News.

  Bijlagen:
  http://truthwiki.org/Garlic   
  http://truthwiki.org/ginger   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514796   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21535822   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22101063   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23662381   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24059278   
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginger+anti-microbial   
  http://www.truthwiki.org/Oregano   

  11-12-2014, 00:00 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:immuniteit, antioxidanten, phenolen
  08-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzadigd vet niet ongezond.

  Verzadigd vet: de wind draait in ons voordeel!


  Jarenlang vertellen de officiële gezondheidsinstanties ons dat verzadigde vetten in boter, vlees, eieren, dierlijke vetten en tropische oliën niet goed zijn ...

  Ze waarschuwen tegen hoge cholesterol ...

  Ze zeggen dat het vet, met name dierlijk vet, de slagaders afsluit met een hartaanval als gevolg.

  Om gezond te blijven raden ze je een bestraffende manier van leven aan: brood zonder boter, vlees zonder saus, bruine rijst met zo weinig mogelijk garnituur, groente salades zonder dressing en indien mogelijk geen zout.

  Citroensap wordt nauwelijks getolereerd. Afscheid van lamsbout, kokos, chocolade. Afscheid van genieten van uw eten!

  Geen wetenschappelijke basis.

  Echter zijn er elk jaar nieuwe studies die de mythe van verstopping van de bloedvaten door verzadigd vet ontkrachten. Er is vandaag bewijs dat de mythe dat de verzadigde vetten het hart ziek maken (coronaire hartziekte of ziekte van de kransslagaders) geen ernstige wetenschappelijke basis heeft.

  Er blijft geen steen op de andere van deze mythe. Maar de autoriteiten houden nog altijd vast aan hun standpunt.

  De anti-vet propaganda van de overheid blijft op volle toeren draaien in de opleiding van voedingsdeskundigen, scholen, ziekenhuizen en horeca ...

  De verklaring is schrijnend: niemand wil "het risico nemen":

  1. Erkennen dat de autoriteiten verkeerd waren - en ons hebben bedrogen - gedurende 40 jaar. Het is juist dat bepaalde beroepen in de voeding in diskrediet zouden gebracht worden. En het zou de doos van Pandora openen: talloze processen zouden kunnen plaatsvinden tegen de gezondheidsautoriteiten die de mensen zomaar iets verteld hebben.

  2. Nieuwe richtlijnen geven: hoewel veel levens op het spel staan is het gemakkelijker om te blijven doen alsof er niets aan de hand is en het groeiend bewijs van het tegenovergestelde in de doofpot te stoppen ...

  Maar het tij is aan het keren. Het is nog niet de algemene stormloop, maar sommige hooggeplaatste autoriteiten beginnen toch hun mening te herzien.

  Eén van de belangrijkste gezondheidsautoriteiten wereldwijd geeft het voorbeeld.

  Een eerste voorbeeld manifesteert zich in de VS met de site "UpToDate". UpToDate is een beslissingsondersteunend systeem gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, uitgevoerd door artsen om hun collega's 'in het veld' te helpen de juiste beslissingen te nemen. Hun advies wordt werdeldwijd erkend en gebruikt door medische professionals en universiteiten. Dit is de meest bekende en gebruikte site in de wereld van de conventionele geneeskunde.

  Tijdens het laatste decennium groeide de twijfel. Een indrukwekkende hoeveelheid verzamelde data suggereert dat het verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en coronaire hartziekte ofwel zeer zwak is (laag) ofwel niet bestaat.

  Een recente meta-analyse van observationele studies concludeerde dat elke relatie tussen verzadigd vet en coronaire hartziekte (slagaders die bloed naar het hart sturen raken verstopt) zoek is.

  Ondanks de kritiek van veel deskundigen tegen deze studie, besloot UpToDate een onvermijdelijke update van zijn aanbevelingen uit te vaardigen die als volgt luidt:

  "Hoewel het bekend is dat er een evenredig verband bestaat tussen continue serumcholesterol en coronaire hartziekten, en dat de consumptie van verzadigd vet in de voeding het serumcholesterol verhoogt, bleek uit een meta-analyse van prospectieve waarnemende studies dat er geen verband is tussen de inname van verzadigd vet en het risico van coronaire aandoeningen.

  Uit de meta-analyse bleek dat er geen relatie is tussen mono onverzadigd vet en coronaire hartziekten, maar suggereert een vermindering van coronaire hartziekten bij een hogere inname van omega-3 polyonverzadigde vetzuren. Een voordeel van omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren blijft onzeker.

  Ons baserend op deze resultaten, raden wij niet langer aan verzadigd vet te vermijden hoewel veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zijn minder goed zijn voor de gezondheid dan voedsel met lager niveaus.

  In het bijzonder hebben we niet langer de indruk dat er substantieel bewijs is dat magere zuivelproducten beter zijn. We blijven wel adviseren om het verbruik van transvetzuren te verminderen."

  Je moet eens denken welke revolutie dergelijke verklaring vertegenwoordigt.

  Wees er ook van overtuigd dat de deskundigen van UpToDate deze regels hebben geschreven na veel nadenken want ze zijn volledig in tegenspraak met wat gedurende tientallen jaren werd aanbevolen.

  Wat grappig is, is dat ze zeggen dat ze niet meer "suggereren" om verzadigde vetten te vermijden, terwijl deze aanbeveling nooit gelanceerd is als suggestie maar als absolute stelling wat door de gezaghebbers klakkeloos is overgenomen.

  Je kunt er zeker van zijn: in de komende jaren zullen universiteiten en autoriteiten zich als dominostenen zachtjes en ongemerkt aansluiten bij de nieuwe stelling.

  Ongetwijfeld zal het een paar jaar duren eer die stelling in Europa ingang zal vinden want de cardiologische bewegingen en de ministeries van volksgezondheid zijn bijzonder ongevoelig voor wetenschappelijke gebeurtenissen die de wereld door mekaar schudden.

  Oorspronkelijk artikel:"Graisses saturées: le vent tourne en notre faveur!", Nov. 29, 2014, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.

  Bijlagen:
  http://www.uptodate.com/contents/whats-new-in-cardiovascular-medicine   

  08-12-2014, 17:30 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:verzadigde vetten, hartziekten
  Archief per week
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!