Verzadigd vet: de wind draait in ons voordeel!
![](http://ts1.mm.bing.net/th?&id=HN.607992465544840272&w=300&h=300&c=0&pid=1.9&rs=0&p=0) Jarenlang vertellen de officiële gezondheidsinstanties ons dat verzadigde vetten in boter, vlees, eieren, dierlijke vetten en tropische oliën niet goed zijn ...
Ze waarschuwen tegen hoge cholesterol ...
Ze zeggen dat het vet, met name dierlijk vet, de slagaders afsluit met een hartaanval als gevolg.
Om gezond te blijven raden ze je een bestraffende manier van leven aan: brood zonder boter, vlees zonder saus, bruine rijst met zo weinig mogelijk garnituur, groente salades zonder dressing en indien mogelijk geen zout.
Citroensap wordt nauwelijks getolereerd. Afscheid van lamsbout, kokos, chocolade. Afscheid van genieten van uw eten!
Geen wetenschappelijke basis.
Echter zijn er elk jaar nieuwe studies die de mythe van verstopping van de bloedvaten door verzadigd vet ontkrachten. Er is vandaag bewijs dat de mythe dat de verzadigde vetten het hart ziek maken (coronaire hartziekte of ziekte van de kransslagaders) geen ernstige wetenschappelijke basis heeft.
Er blijft geen steen op de andere van deze mythe. Maar de autoriteiten houden nog altijd vast aan hun standpunt.
De anti-vet propaganda van de overheid blijft op volle toeren draaien in de opleiding van voedingsdeskundigen, scholen, ziekenhuizen en horeca ...
De verklaring is schrijnend: niemand wil "het risico nemen":
1. Erkennen dat de autoriteiten verkeerd waren - en ons hebben bedrogen - gedurende 40 jaar. Het is juist dat bepaalde beroepen in de voeding in diskrediet zouden gebracht worden. En het zou de doos van Pandora openen: talloze processen zouden kunnen plaatsvinden tegen de gezondheidsautoriteiten die de mensen zomaar iets verteld hebben.
2. Nieuwe richtlijnen geven: hoewel veel levens op het spel staan is het gemakkelijker om te blijven doen alsof er niets aan de hand is en het groeiend bewijs van het tegenovergestelde in de doofpot te stoppen ...
Maar het tij is aan het keren. Het is nog niet de algemene stormloop, maar sommige hooggeplaatste autoriteiten beginnen toch hun mening te herzien.
Eén van de belangrijkste gezondheidsautoriteiten wereldwijd geeft het voorbeeld.
Een eerste voorbeeld manifesteert zich in de VS met de site "UpToDate". UpToDate is een beslissingsondersteunend systeem gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, uitgevoerd door artsen om hun collega's 'in het veld' te helpen de juiste beslissingen te nemen. Hun advies wordt werdeldwijd erkend en gebruikt door medische professionals en universiteiten. Dit is de meest bekende en gebruikte site in de wereld van de conventionele geneeskunde.
Tijdens het laatste decennium groeide de twijfel. Een indrukwekkende hoeveelheid verzamelde data suggereert dat het verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en coronaire hartziekte ofwel zeer zwak is (laag) ofwel niet bestaat.
Een recente meta-analyse van observationele studies concludeerde dat elke relatie tussen verzadigd vet en coronaire hartziekte (slagaders die bloed naar het hart sturen raken verstopt) zoek is.
Ondanks de kritiek van veel deskundigen tegen deze studie, besloot UpToDate een onvermijdelijke update van zijn aanbevelingen uit te vaardigen die als volgt luidt:
"Hoewel het bekend is dat er een evenredig verband bestaat tussen continue serumcholesterol en coronaire hartziekten, en dat de consumptie van verzadigd vet in de voeding het serumcholesterol verhoogt, bleek uit een meta-analyse van prospectieve waarnemende studies dat er geen verband is tussen de inname van verzadigd vet en het risico van coronaire aandoeningen.
Uit de meta-analyse bleek dat er geen relatie is tussen mono onverzadigd vet en coronaire hartziekten, maar suggereert een vermindering van coronaire hartziekten bij een hogere inname van omega-3 polyonverzadigde vetzuren. Een voordeel van omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren blijft onzeker.
Ons baserend op deze resultaten, raden wij niet langer aan verzadigd vet te vermijden hoewel veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zijn minder goed zijn voor de gezondheid dan voedsel met lager niveaus.
In het bijzonder hebben we niet langer de indruk dat er substantieel bewijs is dat magere zuivelproducten beter zijn. We blijven wel adviseren om het verbruik van transvetzuren te verminderen."
Je moet eens denken welke revolutie dergelijke verklaring vertegenwoordigt.
Wees er ook van overtuigd dat de deskundigen van UpToDate deze regels hebben geschreven na veel nadenken want ze zijn volledig in tegenspraak met wat gedurende tientallen jaren werd aanbevolen.
Wat grappig is, is dat ze zeggen dat ze niet meer "suggereren" om verzadigde vetten te vermijden, terwijl deze aanbeveling nooit gelanceerd is als suggestie maar als absolute stelling wat door de gezaghebbers klakkeloos is overgenomen.
Je kunt er zeker van zijn: in de komende jaren zullen universiteiten en autoriteiten zich als dominostenen zachtjes en ongemerkt aansluiten bij de nieuwe stelling.
Ongetwijfeld zal het een paar jaar duren eer die stelling in Europa ingang zal vinden want de cardiologische bewegingen en de ministeries van volksgezondheid zijn bijzonder ongevoelig voor wetenschappelijke gebeurtenissen die de wereld door mekaar schudden.
Oorspronkelijk artikel:"Graisses saturées: le vent tourne en notre faveur!", Nov. 29, 2014, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation. Bijlagen: http://www.uptodate.com/contents/whats-new-in-cardiovascular-medicine
08-12-2014, 17:30 geschreven door opabio
|