Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    16-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darmflora onderhouden.

    Tips voor je darmen en je gezondheid. 

    Wij hebben de ontbrekende schakel gevonden!  Vanaf de jaren zeventig bereikten visionaire artsen duizelingwekkende resultaten met hun patiënten ... gewoon door veranderingen in hun dieet.  Tegen alle verwachtingen in slaagden ze erin ziekten zoals artrose, hypertensie, diabetes, depressie, angst, huidproblemen en zelfs aandoeningen aan de luchtwegen te genezen. Kortom, pathologieën die niets te maken hebben met voeding!

    Het probleem was dat we niet echt begrepen waarom en hoe het werkte.  Zelfs de grote pioniers, zoals Dr. Kousmine, Dr. Seignalet of Pr Joyeux (waarvan het bestverkopend boek Change of Diet voor het eerst in 1985 werd gepubliceerd!) wisten niet precies hoe voeding kon genezen.

    Maar vandaag is alles veranderd.  Er bestaat geen twijfel over: wat maakt uw dieet zo belangrijk voor uw gezondheid ... het is allereerst de impact op het leger van bacteriën dat zich in de dikke darm nestelt.

    Een quasi-orgaan dat te lang werd verwaarloosd door de moderne geneeskunde.

    Duizenden miljarden micro-organismen zwermen in onze dikke darm. Dit wordt de darmflora of microbiota genoemd.  Het is een "quasi-orgaan": al deze kleine levende wezens wegen 1,5 tot 2 kilo wanneer we ze verzamelen, wat een gewicht geeft dat vergelijkbaar is met dat van onze hersenen!

    Bacteriën treffen we bijna overal aan: ze koloniseren onze darmen, mond, neus, oren, geslachtsdelen en elke centimeter van onze huid.  In totaal zijn er minstens 10.000 soorten, elk met hun eigen DNA!  Heel bijzonder is dat deze bacteriën niet alleen met ons 'samenwonen', zoals min of meer illegale passagiers; nee, ze spelen een centrale rol in het goed functioneren van onze gezondheid.

    Zij waren er al lang voor ons.

    Als dit je verrast, onthoud dan dat bacteriën de eerste vorm van leven op aarde waren.  Wij kwamen lang daarna ... en onze fysiologie heeft zich aangepast aan hun aanwezigheid. We zijn zelfs mee geëvolueerd.

    Het meest fascinerend bewijs van deze symbiose ligt in het hart van elk van onze cellen.  Je hebt misschien al gehoord van "mitochondreën": het zijn de kleine "krachtcentrales" die 90% van de energie produceren die onze cellen nodig hebben om te functioneren ... en ons fit houden!  Wanneer deze mitochondriën slecht werken, zijn wij moe. Hun degradatie is de belangrijkste reden waarom men zich vermoeider voelt bij 80 dan bij 20.  Welnu deze mitochondriën, zo kostbaar voor onze vitaliteit ... waren de bron van bacteriën! Ze bevonden zich buiten onze cellen ... en werden uiteindelijk een integraal onderdeel ervan na miljoenen jaren van co-evolutie.  Daarom zijn de bacteriën die ons koloniseren zo belangrijk voor onze gezondheid: omdat onze organen en lichaam onder hun invloed zijn gegroeid.

    Bacteriën zijn onze vrienden ... als wij ze goed behandelen!

    Als we het hebben over 'bacteriën', denken we eerst aan schadelijke wezens die ons ziek maken.  Otitis, tonsillitis, huidinfecties (paronychia, abcessen ...), diarree, urinaire en genitale infecties, dit zijn zogenaamde "bacteriële" ziekten, dat wil zeggen veroorzaakt door een bacterie.

    Maar deze vereenvoudiging is een beetje kort door de bocht!  Neem de bacterie Clostridium Difficile, gevreesd voor de ernstige diarree die het veroorzaakt ... zo ernstig dat het levensbedreigend kan zijn.  We vonden deze bacterie in de darmen van 63% van de pasgeborenen. Bijna iedereen huisvest het op één of ander moment, zonder enige schade aan de gezondheid.  Pas als wij deze bacteriën laten gedijen en vermenigvuldigen, begint het een probleem te worden.

    Hetzelfde geldt voor de bacterie Helicobacter pylori, verantwoordelijk voor maagzweren: die wordt pas schadelijk als ze zich op een ongeordende manier vermenigvuldigt.

    Wanneer wij de bacteriën in uitgebalanceerde hoeveelheden kunnen houden, doen zij geen pijn, maar zijn ze zelfs een bondgenoot voor onze gezondheid en ons gewicht!  Ze helpen ons onze eetlust beter onder controle te houden ... en voorkomt u dat u te veel eet! Veel zwaarlijvige mensen lijden aan een tekort van  Helicobacter-bacteriën in hun darmen

    Al met al kan ons leven drastisch veranderen als wij van een onevenwichtige flora naar een gezonde flora overgaan.  Dit verklaart het spectaculaire succes van een nieuwe therapie, niet erg smakelijk maar 100% natuurlijk.

    De ongelooflijke resultaten van "Fecale Transplantatie”.

    Het principe van deze "therapie" is eenvoudig: transplantatie van de darmflora van een "gezonde" persoon in een "ziek" persoon.  Daarvoor zijn er geen zesendertig oplossingen: het is noodzakelijk om het grootste natuurlijke reservoir van darmbacteriën te gebruiken die in de ontlasting zitten en om ze op een niet invasieve manier in de darmen van de zieke patiënt te introduceren

    De resultaten zijn indrukwekkend.  Zelfs de conventionele geneeskunde heeft deze techniek al gebruikt voor de behandeling van bepaalde infecties (Clostridium difficile).  Verrassend genoeg lijkt deze therapie te werken bij ziektes die uiteenlopen van prikkelbare darm, hepatitis, multiple sclerose, enz.

    Recentelijk, tijdens het Harvard Bowel Symposium, verraste dr. Nieuwdorp het publiek met zijn ontdekking.  Hij legde uit dat hij fecaal materiaal van  gezonde niet diabetische patiënten had getransplanteerd naar meer dan 250 patiënten met type 2 diabetes.  Met deze eenvoudige operatie is hij erin geslaagd om hun bloedglucose aanzienlijk te verbeteren, tot nu toe volledig uit de hand was gelopen.

    Nog spectaculairder: dr. Pearlmutter, een gerenommeerd neuroloog, heeft verschillende gevallen van bijna genezen autistische patiënten gemeld!

    Dat verduidelijkt dat onze darmflora onze gezondheid beïnvloedt!

    Tip 1: Trakteer uzelf op koffie, thee, rode wijn en pure chocolade.

    Met mate geconsumeerd, behoren deze voedingsmiddelen behoren tot de beste remedies voor de darmen!  Theeblaadjes, koffie, cacaobonen en druivenschillen bevatten kostbare "polyfenolen" die de groei van "goede bacteriën" in de darmen bevorderen.

    Groene thee verhoogt bijvoorbeeld het aantal bifidobacteriën (goede bacteriën) en vermindert tegelijkertijd het aantal schadelijke soorten.  Dezelfde resultaten kennen wij met cacao-polyfenolen, koffie en rode wijn.  Dit alles werd bevestigd door de grootste studie ooit over de samenstelling van de darmflora, gepubliceerd in april 2016 in het tijdschrift Science.   De onderzoekers analyseerden de microbiota van meer dan 1.000 gezonde mensen (in Nederland) en onderzochten de link met hun eetgewoonten.  Het is niet verwonderlijk dat degenen die de meeste groenten, fruit en oliehoudende zaden aten een rijkere en  diversere darmflora hadden.  Net na deze voedingsmiddelen die het meest geassocieerd worden met gezonde flora  kwamen … koffie, thee en rode wijn (chocolade werd niet getest in deze studie)!

    Tip 2: Eet pre- en pro-biotisch voedsel.

    Een andere belangrijke voedingsstof is "prebiotica", specifieke vezels. De goede bacteriën houden ervan omdat ze hun groei en activiteit garanderen!

    Het wordt aangetroffen in alle planten, vandaar het belang van fruit, groenten en noten.  Prebiotica zitten vooral in de volgende voedingsmiddelen: aardpeer (rauw), witlof, ui, banaan, rauwe knoflook, rauwe prei.

    Probiotica zijn een ander wonder van de natuur. Maar verwar ze niet met prebiotica!  Prebiotica hebben een indirecte werking: ze voeden de goede bacteriën die zich al in de darmen bevinden.  Probiotica zijn bacteriën die goed zijn voor onze gezondheid en die direct uw darmflora verrijken. Ze komen massaal voor in gefermenteerde voedingsmiddelen - wat verklaart waarom ze deel uitmaken van veel culinaire tradities.  Al 6000 jaar kennen de Chinesen gefermenteerde kool. Zuurkool (een bepaalde vorm van gefermenteerde kool) wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Midden-Europa. Hetzelfde geldt voor yoghurt, een gefermenteerd zuivelproduct.

    In het belang van onze flora moeten wij meer gefermenteerd voedsel eten!  We praten vaak over gefermenteerde zuivelproducten, zoals Griekse yoghurt of kefir. Maar als men niet tegen zuivelproducten kan is er ook nog yoghurt of kefir gemaakt van kokosmelk.  Probiotica kunnen ook eenvoudige groenten en fruit zijn, gemarineerd zijn in zout water ("pekel"), zoals augurken.  Het nuttigste probiotisch voedsel is waarschijnlijk gefermenteerde kool. 

    Tip 3: Beperk suikers en zetmeelrijke voedingsmiddelen!

    Weet je welk voedsel het meest statistisch geassocieerd is met een deplorabele darmflora?  Dat zijn "koolhydraten", dat wil zeggen suikers (koolhydraten) van allerlei aard, evenals snacks.  Hoe meer suiker wij verbruiken (suiker en toegevoegde fructose maar ook de suiker uit granen), hoe meer wij onze darmflora uit balans brengen.  Het is logisch: tot de verschijning van de landbouw (dus gedurende 99,9% van de geschiedenis van de mensheid) voedde de mens zich  met weinig suiker: vlees, vis, groenten, bessen, noten ...  Onze darmflora is daarom perfect aangepast aan deze voedingsmiddelen ... en helemaal niet voorbereid op het modern westerse dieet, gevuld met zetmeel en toegevoegde suikers.  Als klap op de vuurpijl bevatten alle zoete koekjes en zetmeelrijke tarwe (brood, pasta ...) gluten, een eiwit dat de binnenkant van onze darmen mishandelt en indirect de flora verstoort.

    Tip 4: Mijd industriële zoetstoffen!

    Als de suiker zo slecht is, lijkt het logisch om terug te vallen op "suikervrije" producten, die "zoetstoffen" bevatten die de heerlijke zoete smaak behouden.  Dat is wat miljoenen Coca-Cola-consumenten deden die terugvielen op 'Coca-Light' en dachten dat het onschadelijk was.  We weten vandaag dat het een grote fout was: we moeten best geen zoete drankjes noch drankjes met een zoetstof nemen!

    Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature in 2014 gaf het beste bewijs: muizen die saccharine, sucralose of aspartaam toegediend kregen vertoonden een geteisterde darmflora nog erger dan van degenen die echte suiker hadden gekregen! De verandering in hun darmflora leidde er zelfs naar toe suiker niet goed te assimileren ... wat de eerste stap is naar diabetes!

    En dit gaat niet alleen over muizen.  Franse onderzoekers hebben sinds 1993 meer dan 66.000 vrouwen gevolgd. Ze constateerden dat vrouwen die drank namen met zoetstoffen (Coca light, enz.) dubbele zoveel diabetes hadden als degenen die gewoon zoete drankjes dronken!

    Tip 5: Eet  biologisch vlees, fruit en groenten.

    Het is bekend dat antibiotica per definitie zeer schadelijk zijn voor de darmflora (hun doel is om bacteriën te doden, en ze maken geen onderscheid tussen "goed" en "slecht").  Maar vaak wordt genegeerd dat we elke dag kleine doses antibiotica consumeren ... via vlees of gekweekte vis!  In feite gebruiken boeren (niet-biologisch) zwaar antibiotica. Niet alleen om epidemieën te voorkomen ... maar ook sluipenderwijs, om kalveren, koeien, varkens sneller te laten groeien ...  Om elk spoor van antibiotica in uw vlees en gevogelte (of melk) te vermijden, is het het veiligst om ze biologisch te kiezen, of te halen bij een lokale producent waar u op vertrouwt.

    Hetzelfde geldt voor groenten en fruit: beter om biologisch te eten! Niet voor antibiotica (ze bevatten deze duidelijk niet), maar voor de pesticiden omdat pesticiden per definitie ook gericht zijn op "het leven te vernietigen" (onkruid, in het algemeen). En onder de levens die ze vernietigen, leven er levende micro-organismen in onze darmflora.

    Tip 6: Bescherm uzelf tegen de gifstoffen uit het dagelijks leven.

    Wist je dat er ook sporen van antibiotica zijn ... in leidingwater?   Maar het echte probleem is het chloor dat het bevat, gebruikt om het te desinfectern; omdat chloor bacteriën doodt. Dit voorkomt ernstige vervuiling ... maar schaadt ook de diversiteit van onze darmflora.

    Dus geef je best de voorkeur aan gefilterd water of bronwater om dit risico te vermijden (je kunt je kraanwater ook een paar uur in een karaf laten staan en de  chloor t verdampen).

    Nog een gif voor onze flora: Bisphenol A. Niet alleen verstoort het de werking van onze hormonen, maar wordt ervan verdacht een proliferatie van bepaalde bacteriën te bevorderen en zo de flora uit balans te brengen.

    In feite hebben de meeste giftige stoffen in onze dagelijkse omgeving dezelfde schadelijke effecten op onze darmflora.

    Verwen je buik ... zonder stress!

    Ik realiseer me dat het heel moeilijk is om de juiste hoeveelheid van pre- en probiotica te eten, om zich te beschermen tegen de giftige stoffen die ons omringen, of zelfs altijd biologisch te eten.  Dus probeer niet per se alles "perfect" tegelijk te doen. Probeer gewoon zo dicht mogelijk bij een gunstige levensstijl te komen ten gunste van de bacteriënflora.

    En bovenal, maak je geen zorgen als je het niet "perfect" doet want chronische stress beschadigt ook de voering van de darmen!  Dus zorg voor je flora ... terwijl je zen blijft.

    Oorspronkelijk artikel:”6 conseils pour sauver votre intestin (et vous avec!)", Xavier Bazin, Santé Corps Esprit, 5 octobre 2016

    Bijlagen:
    http://microbiome.mit.edu/wp-content/uploads/2016/04/Sasha-science-565.full_.pdf   
    https://ccj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-6-61   
    https://www.nature.com/articles/nature13793   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21489301   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892813   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892813   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364017   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25538312   

    16-12-2018, 22:35 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Probiotica tegen griep.

    Eenvoudige manier om griep en verkoudheden te voorkomen: eet meer probiotica.

    Als je deze winter liefst niet buiten komt in de hoop verkoudheid of griep te vermijden, zul je blij zijn te vernemen dat je op een eenvoudige en natuurlijke manier je risico kunt verminderen, zodat je vrij naar buiten kunt gaan.

    Recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Gastroenterology laat zien dat orale probiotica de griep en andere vormen van luchtweginfecties kunnen voorkomen en onze immuniteit kunnen versterken. In een placebo gecontroleerd onderzoek met 250 deelnemers, testten onderzoekers een mix van vijf verschillende probiotische bacteriestammen en ze ontdekten dat ze de incidentie van griep en verkoudheid drastisch verminderden.

    In de studie noteerde de placebogroep 16 griepepisoden, terwijl er slechts drie griepepisoden voorkwamen in de groep die probiotica had geslikt. Dit betekent dat de mensen die geen probiotica gebruikten viermaal meer kans hadden om griep te ontwikkelen.

    Het was niet alleen de griep die door probiotica kon vermeden worden. De groep die het oraal probiotisch mengsel innam, had ook 35 procent minder kans op verkoudheid. Onder degenen die wel ziek werden, maakte het mengsel de  symptomen minder ernstig. Onderzoekers meldden dat de probiotica een daling van 39 procent veroorzaakten in de duur van hoest en een afname van 22 procent in de duur van verkoudheid.

    Vijf waardevolle probiotica voor de preventie van griep en verkoudheid.

    De onderzoekers maakten een krachtig mengsel met behulp van bacteriestammen die in eerdere studies hadden getoond dat ze de darmgezondheid ondersteunen. Er waren twee vormen van Lactobacillus rhamnosis, twee vormen van Lactobacillus plantarum en één van Bifidobacterium lactis.

    Andere soorten worden echter ook als nuttig beschouwd. Toen onderzoekers bijvoorbeeld een stam van Bacillus subtilis CU1 toevoegden, merkten zij een opmerkelijke goede werking bij het stimuleren van de immuunrespons van oudere volwassenen met een risico op luchtweginfectie. Naast het stimuleren van het immuunsysteem om het IgA-antilichaam uit te scheiden stimuleerde het de vorming van gezonde darmbacteriën en produceerde het antimicrobiële stoffen.

    Een Franse klinische studie waarbij 100 volwassenen tussen de 60 en 74 jaar betrokken waren, vond een statistisch significante vermindering van infecties van de lagere luchtwegen en een stijging van 45% IgA in speeksel bij een groep die 2 miljard micro organismen per dag nam van de Bacillus subtilis in vergelijking met de placebo groep. Bovendien merkten ze op dat het veilig was en goed werd getolereerd.

    In een andere studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, testten onderzoekers de effecten van Lactobacillus casei op de griep. Ze ontdekten dat muizen, die een lage dosis van het probioticum kregen, de griep overleefden  hoewel ze waren afgevallen. Degenen die een hogere dosis L. casei hadden gekregen overleefden de griep terwijl ze hun gewicht behielden. Degenen die geen probiotica hadden geslikt leden zwaar gewichtsverlies en stierven uiteindelijk. Ze concludeerden dat de probiotica de muizen immuniteit gaven tegen dodelijke secundaire infecties door ze te beschermen tegen toenemende virale belastingen en griep gerelateerd gewichtsverlies.

    Het is logisch dat probiotica de weerstand tegen griep en verkoudheid kunnen helpen opbouwen als men bedenkt dat de darmflora meer dan 70 procent van het immuunsysteem bevat. Om van de voordelen van de griepbescherming te kunnen genieten kan men best dagelijks een probioticum nemen; men kan ook gezonde bacteriën binnen krijgen uit voeding zoals kefir, yoghurt en zuurkool. Het is een veiligere en effectievere route dan het krijgen van de griepprik, en het heeft het bijkomende voordeel dat het de algehele gezondheid verbetert!

    Oorspronkelijk artikel:”Simple way to avoid the flu and common colds: Consume more probiotics”, Thursday, December 13, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://globalnews.ca/news/4681578/foods-supplements-flu-season/   
    https://www.naturalhealth365.com/probiotics-flu-common-cold-2717.html   
    https://www.rd.com/health/wellness/probiotic-wards-off-flu/   

    14-12-2018, 20:05 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:verkoudheid, verkoudheid, griep, grieppreventie, darmgezondheid, immuunsysteem, infectieziekte, influenza, natuurlijke immuniteit, natuurlijke remedies, preventie, probiotica.
    10-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurkuma tegen Alzheimer

    Kurkuma is "goud" voor onze hersenen.

    Het Indiase kruid heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen vanwege de gezondheidsvoordelen en veel mensen nemen nu kurkuma supplementen tegen ontstekingen. Wist je echter dat curcumine, het belangrijkste bioactief component in kurkuma, uitstekende voordelen biedt voor de hersenen? Het beschikt over verschillende eigenschappen die het de bijnaam geven van "goud" voor de hersenen.

    Er zijn veel manieren waarop curcumine de gezondheid van de hersenen verbetert. Omdat het de bloedstroom naar de  hersenen verhoogt, kan het de concentratie en geheugen verbeteren. Eén studie toonde zelfs aan dat één enkele dosis curcumine leidde tot aanzienlijke verbeteringen in het werkgeheugen en de aandacht van gezonde senioren na slechts één uur. Een andere studie concludeerde dat curcumine supplementen de bloedstroom net zo goed kunnen verbeteren als lichaamsbeweging.

    Dit antioxidant kan de bloed hersenbarrière passeren en zo de cellen in de hersenen  beschermen tegen schade door vrije radicalen en andere gevolgen van veroudering. Het verhoogt ook het niveau van een eiwit dat bekend staat als van de hersenen afgeleide neurotrofe factor, of BDNF, dat de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert.

    Vechten tegen Alzheimer.

    Studies hebben ook aangetoond dat curcumine waardevol kan zijn in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Curcumine kan de plaques die worden aangetroffen in de hersenen van Alzheimerpatiënten doorbreken, en het vermindert ook andere factoren die een rol spelen bij de ziekte, zoals oxidatieve stress, metaaltoxiciteit en ontsteking. Het is ook vermeldenswaard dat populaties waar kurkuma regelmatig wordt geconsumeerd, zoals in India, Alzheimer minder voorkomt. 

    Geestelijke gezondheidsvoordelen.

    Curcumine kan ook dienen als een natuurlijk antidepressivum dankzij het vermogen om dopamine en serotonine te verhogen, twee neurotransmitters die verband houden met depressie. Eén studie waarbij drie groepen patiënten met depressie Prozac of curcumine kregen of beide, vond dat de supplementen met curcumine even effectief waren als Prozac bij de behandeling van depressie. Degenen die zowel Prozac als curcumine namen, meldden de meeste depressieve noodhulp.

    Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat chronische ontsteking een oorzaak van depressie is; het vermogen van curcumine om ontstekingen te bestrijden zou een andere reden kunnen zijn dat het zo effectief is in het aanpakken van depressies. Het beste van alles is dat het veel veiliger is dan de antidepressiva die doorgaans door artsen worden voorgeschreven.

    Van curcumine wordt ook verondersteld om angst en stress te verlichten. Hoewel dit een gebied is dat nog niet algemeen is bestudeerd, heeft één studie aangetoond dat curcumine depressie en angst bij mensen met een depressieve stoornis kan minimaliseren. Het kan ook gebruikt worden om premenstrueel syndroom gerelateerde angst bij vrouwen te verlichten, evenals andere emotionele en fysieke symptomen van PMS.

    Een andere studie, gepubliceerd in Journal of Affective Disorders, heeft aangetoond dat curcumine in combinatie met fenegriek angst, vermoeidheid en stress kan verminderen bij mensen die te maken hebben met extreme beroepsstress. Ondertussen ontdekte een studie verschenen in de North American Journal of Medical Sciences dat curcumine suppletie tot opmerkelijke verbeteringen kan leiden in dwangmatigheid en geheugenverlies bij mensen die lijden aan een obsessief compulsieve stoornis.

    Zoals je ziet, zijn er veel goede redenen om meer kurkuma te gebruiken, en het is gemakkelijk om het te consumeren in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het is net zo welkom in een soep of smoothie als in traditionele curries. Wanneer het wordt geconsumeerd in voedsel, wordt kurkuma als extreem veilig beschouwd. Kurkuma  esupplementen moeten echter worden vermeden door degenen die bloedverdunners nemen of die zijn gepland voor een operatie omdat ze het risico op bloedingen verhogen. Je moet ook onthouden dat kurkuma moet worden geconsumeerd met zwarte peper; de verbinding bekend als piperine, aangetroffen in peper, verhoogt zijn absorptie 20 maal.

    Oorspronkelijk artikel:”Turmeric is nutritional “gold” for your brain”, Thursday, October 04, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://bebrainfit.com/curcumin-supplements/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22624119   
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032716310217   

    10-12-2018, 20:56 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags: Alzheimer, antioxidant, Angst, hersengezondheid, curcumine, depressie, ontsteking, levensduur, geheugen, geestelijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde, natuurlijke remedies, superfood, kurkuma.
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!