Tips voor je darmen en je gezondheid.
Wij hebben de ontbrekende schakel gevonden! Vanaf de jaren zeventig bereikten visionaire artsen duizelingwekkende resultaten met hun patiënten ... gewoon door veranderingen in hun dieet. Tegen alle verwachtingen in slaagden ze erin ziekten zoals artrose, hypertensie, diabetes, depressie, angst, huidproblemen en zelfs aandoeningen aan de luchtwegen te genezen. Kortom, pathologieën die niets te maken hebben met voeding!
Het probleem was dat we niet echt begrepen waarom en hoe het werkte. Zelfs de grote pioniers, zoals Dr. Kousmine, Dr. Seignalet of Pr Joyeux (waarvan het bestverkopend boek Change of Diet voor het eerst in 1985 werd gepubliceerd!) wisten niet precies hoe voeding kon genezen.
Maar vandaag is alles veranderd. Er bestaat geen twijfel over: wat maakt uw dieet zo belangrijk voor uw gezondheid ... het is allereerst de impact op het leger van bacteriën dat zich in de dikke darm nestelt.
Een quasi-orgaan dat te lang werd verwaarloosd door de moderne geneeskunde.
Duizenden miljarden micro-organismen zwermen in onze dikke darm. Dit wordt de darmflora of microbiota genoemd. Het is een "quasi-orgaan": al deze kleine levende wezens wegen 1,5 tot 2 kilo wanneer we ze verzamelen, wat een gewicht geeft dat vergelijkbaar is met dat van onze hersenen!
Bacteriën treffen we bijna overal aan: ze koloniseren onze darmen, mond, neus, oren, geslachtsdelen en elke centimeter van onze huid. In totaal zijn er minstens 10.000 soorten, elk met hun eigen DNA! Heel bijzonder is dat deze bacteriën niet alleen met ons 'samenwonen', zoals min of meer illegale passagiers; nee, ze spelen een centrale rol in het goed functioneren van onze gezondheid.
Zij waren er al lang voor ons.
Als dit je verrast, onthoud dan dat bacteriën de eerste vorm van leven op aarde waren. Wij kwamen lang daarna ... en onze fysiologie heeft zich aangepast aan hun aanwezigheid. We zijn zelfs mee geëvolueerd.
Het meest fascinerend bewijs van deze symbiose ligt in het hart van elk van onze cellen. Je hebt misschien al gehoord van "mitochondreën": het zijn de kleine "krachtcentrales" die 90% van de energie produceren die onze cellen nodig hebben om te functioneren ... en ons fit houden! Wanneer deze mitochondriën slecht werken, zijn wij moe. Hun degradatie is de belangrijkste reden waarom men zich vermoeider voelt bij 80 dan bij 20. Welnu deze mitochondriën, zo kostbaar voor onze vitaliteit ... waren de bron van bacteriën! Ze bevonden zich buiten onze cellen ... en werden uiteindelijk een integraal onderdeel ervan na miljoenen jaren van co-evolutie. Daarom zijn de bacteriën die ons koloniseren zo belangrijk voor onze gezondheid: omdat onze organen en lichaam onder hun invloed zijn gegroeid.
Bacteriën zijn onze vrienden ... als wij ze goed behandelen!
Als we het hebben over 'bacteriën', denken we eerst aan schadelijke wezens die ons ziek maken. Otitis, tonsillitis, huidinfecties (paronychia, abcessen ...), diarree, urinaire en genitale infecties, dit zijn zogenaamde "bacteriële" ziekten, dat wil zeggen veroorzaakt door een bacterie.
Maar deze vereenvoudiging is een beetje kort door de bocht! Neem de bacterie Clostridium Difficile, gevreesd voor de ernstige diarree die het veroorzaakt ... zo ernstig dat het levensbedreigend kan zijn. We vonden deze bacterie in de darmen van 63% van de pasgeborenen. Bijna iedereen huisvest het op één of ander moment, zonder enige schade aan de gezondheid. Pas als wij deze bacteriën laten gedijen en vermenigvuldigen, begint het een probleem te worden.
Hetzelfde geldt voor de bacterie Helicobacter pylori, verantwoordelijk voor maagzweren: die wordt pas schadelijk als ze zich op een ongeordende manier vermenigvuldigt.
Wanneer wij de bacteriën in uitgebalanceerde hoeveelheden kunnen houden, doen zij geen pijn, maar zijn ze zelfs een bondgenoot voor onze gezondheid en ons gewicht! Ze helpen ons onze eetlust beter onder controle te houden ... en voorkomt u dat u te veel eet! Veel zwaarlijvige mensen lijden aan een tekort van Helicobacter-bacteriën in hun darmen
Al met al kan ons leven drastisch veranderen als wij van een onevenwichtige flora naar een gezonde flora overgaan. Dit verklaart het spectaculaire succes van een nieuwe therapie, niet erg smakelijk maar 100% natuurlijk.
De ongelooflijke resultaten van "Fecale Transplantatie”.
Het principe van deze "therapie" is eenvoudig: transplantatie van de darmflora van een "gezonde" persoon in een "ziek" persoon. Daarvoor zijn er geen zesendertig oplossingen: het is noodzakelijk om het grootste natuurlijke reservoir van darmbacteriën te gebruiken die in de ontlasting zitten en om ze op een niet invasieve manier in de darmen van de zieke patiënt te introduceren
De resultaten zijn indrukwekkend. Zelfs de conventionele geneeskunde heeft deze techniek al gebruikt voor de behandeling van bepaalde infecties (Clostridium difficile). Verrassend genoeg lijkt deze therapie te werken bij ziektes die uiteenlopen van prikkelbare darm, hepatitis, multiple sclerose, enz.
Recentelijk, tijdens het Harvard Bowel Symposium, verraste dr. Nieuwdorp het publiek met zijn ontdekking. Hij legde uit dat hij fecaal materiaal van gezonde niet diabetische patiënten had getransplanteerd naar meer dan 250 patiënten met type 2 diabetes. Met deze eenvoudige operatie is hij erin geslaagd om hun bloedglucose aanzienlijk te verbeteren, tot nu toe volledig uit de hand was gelopen.
Nog spectaculairder: dr. Pearlmutter, een gerenommeerd neuroloog, heeft verschillende gevallen van bijna genezen autistische patiënten gemeld!
Dat verduidelijkt dat onze darmflora onze gezondheid beïnvloedt!
Tip 1: Trakteer uzelf op koffie, thee, rode wijn en pure chocolade.
Met mate geconsumeerd, behoren deze voedingsmiddelen behoren tot de beste remedies voor de darmen! Theeblaadjes, koffie, cacaobonen en druivenschillen bevatten kostbare "polyfenolen" die de groei van "goede bacteriën" in de darmen bevorderen.
Groene thee verhoogt bijvoorbeeld het aantal bifidobacteriën (goede bacteriën) en vermindert tegelijkertijd het aantal schadelijke soorten. Dezelfde resultaten kennen wij met cacao-polyfenolen, koffie en rode wijn. Dit alles werd bevestigd door de grootste studie ooit over de samenstelling van de darmflora, gepubliceerd in april 2016 in het tijdschrift Science. De onderzoekers analyseerden de microbiota van meer dan 1.000 gezonde mensen (in Nederland) en onderzochten de link met hun eetgewoonten. Het is niet verwonderlijk dat degenen die de meeste groenten, fruit en oliehoudende zaden aten een rijkere en diversere darmflora hadden. Net na deze voedingsmiddelen die het meest geassocieerd worden met gezonde flora kwamen … koffie, thee en rode wijn (chocolade werd niet getest in deze studie)!
Tip 2: Eet pre- en pro-biotisch voedsel.
Een andere belangrijke voedingsstof is "prebiotica", specifieke vezels. De goede bacteriën houden ervan omdat ze hun groei en activiteit garanderen!
Het wordt aangetroffen in alle planten, vandaar het belang van fruit, groenten en noten. Prebiotica zitten vooral in de volgende voedingsmiddelen: aardpeer (rauw), witlof, ui, banaan, rauwe knoflook, rauwe prei.
Probiotica zijn een ander wonder van de natuur. Maar verwar ze niet met prebiotica! Prebiotica hebben een indirecte werking: ze voeden de goede bacteriën die zich al in de darmen bevinden. Probiotica zijn bacteriën die goed zijn voor onze gezondheid en die direct uw darmflora verrijken. Ze komen massaal voor in gefermenteerde voedingsmiddelen - wat verklaart waarom ze deel uitmaken van veel culinaire tradities. Al 6000 jaar kennen de Chinesen gefermenteerde kool. Zuurkool (een bepaalde vorm van gefermenteerde kool) wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Midden-Europa. Hetzelfde geldt voor yoghurt, een gefermenteerd zuivelproduct.
In het belang van onze flora moeten wij meer gefermenteerd voedsel eten! We praten vaak over gefermenteerde zuivelproducten, zoals Griekse yoghurt of kefir. Maar als men niet tegen zuivelproducten kan is er ook nog yoghurt of kefir gemaakt van kokosmelk. Probiotica kunnen ook eenvoudige groenten en fruit zijn, gemarineerd zijn in zout water ("pekel"), zoals augurken. Het nuttigste probiotisch voedsel is waarschijnlijk gefermenteerde kool.
Tip 3: Beperk suikers en zetmeelrijke voedingsmiddelen!
Weet je welk voedsel het meest statistisch geassocieerd is met een deplorabele darmflora? Dat zijn "koolhydraten", dat wil zeggen suikers (koolhydraten) van allerlei aard, evenals snacks. Hoe meer suiker wij verbruiken (suiker en toegevoegde fructose maar ook de suiker uit granen), hoe meer wij onze darmflora uit balans brengen. Het is logisch: tot de verschijning van de landbouw (dus gedurende 99,9% van de geschiedenis van de mensheid) voedde de mens zich met weinig suiker: vlees, vis, groenten, bessen, noten ... Onze darmflora is daarom perfect aangepast aan deze voedingsmiddelen ... en helemaal niet voorbereid op het modern westerse dieet, gevuld met zetmeel en toegevoegde suikers. Als klap op de vuurpijl bevatten alle zoete koekjes en zetmeelrijke tarwe (brood, pasta ...) gluten, een eiwit dat de binnenkant van onze darmen mishandelt en indirect de flora verstoort.
Tip 4: Mijd industriële zoetstoffen!
Als de suiker zo slecht is, lijkt het logisch om terug te vallen op "suikervrije" producten, die "zoetstoffen" bevatten die de heerlijke zoete smaak behouden. Dat is wat miljoenen Coca-Cola-consumenten deden die terugvielen op 'Coca-Light' en dachten dat het onschadelijk was. We weten vandaag dat het een grote fout was: we moeten best geen zoete drankjes noch drankjes met een zoetstof nemen!
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature in 2014 gaf het beste bewijs: muizen die saccharine, sucralose of aspartaam toegediend kregen vertoonden een geteisterde darmflora nog erger dan van degenen die echte suiker hadden gekregen! De verandering in hun darmflora leidde er zelfs naar toe suiker niet goed te assimileren ... wat de eerste stap is naar diabetes!
En dit gaat niet alleen over muizen. Franse onderzoekers hebben sinds 1993 meer dan 66.000 vrouwen gevolgd. Ze constateerden dat vrouwen die drank namen met zoetstoffen (Coca light, enz.) dubbele zoveel diabetes hadden als degenen die gewoon zoete drankjes dronken!
Tip 5: Eet biologisch vlees, fruit en groenten.
Het is bekend dat antibiotica per definitie zeer schadelijk zijn voor de darmflora (hun doel is om bacteriën te doden, en ze maken geen onderscheid tussen "goed" en "slecht"). Maar vaak wordt genegeerd dat we elke dag kleine doses antibiotica consumeren ... via vlees of gekweekte vis! In feite gebruiken boeren (niet-biologisch) zwaar antibiotica. Niet alleen om epidemieën te voorkomen ... maar ook sluipenderwijs, om kalveren, koeien, varkens sneller te laten groeien ... Om elk spoor van antibiotica in uw vlees en gevogelte (of melk) te vermijden, is het het veiligst om ze biologisch te kiezen, of te halen bij een lokale producent waar u op vertrouwt.
Hetzelfde geldt voor groenten en fruit: beter om biologisch te eten! Niet voor antibiotica (ze bevatten deze duidelijk niet), maar voor de pesticiden omdat pesticiden per definitie ook gericht zijn op "het leven te vernietigen" (onkruid, in het algemeen). En onder de levens die ze vernietigen, leven er levende micro-organismen in onze darmflora.
Tip 6: Bescherm uzelf tegen de gifstoffen uit het dagelijks leven.
Wist je dat er ook sporen van antibiotica zijn ... in leidingwater? Maar het echte probleem is het chloor dat het bevat, gebruikt om het te desinfectern; omdat chloor bacteriën doodt. Dit voorkomt ernstige vervuiling ... maar schaadt ook de diversiteit van onze darmflora.
Dus geef je best de voorkeur aan gefilterd water of bronwater om dit risico te vermijden (je kunt je kraanwater ook een paar uur in een karaf laten staan en de chloor t verdampen).
Nog een gif voor onze flora: Bisphenol A. Niet alleen verstoort het de werking van onze hormonen, maar wordt ervan verdacht een proliferatie van bepaalde bacteriën te bevorderen en zo de flora uit balans te brengen.
In feite hebben de meeste giftige stoffen in onze dagelijkse omgeving dezelfde schadelijke effecten op onze darmflora.
Verwen je buik ... zonder stress!
Ik realiseer me dat het heel moeilijk is om de juiste hoeveelheid van pre- en probiotica te eten, om zich te beschermen tegen de giftige stoffen die ons omringen, of zelfs altijd biologisch te eten. Dus probeer niet per se alles "perfect" tegelijk te doen. Probeer gewoon zo dicht mogelijk bij een gunstige levensstijl te komen ten gunste van de bacteriënflora.
En bovenal, maak je geen zorgen als je het niet "perfect" doet want chronische stress beschadigt ook de voering van de darmen! Dus zorg voor je flora ... terwijl je zen blijft.
Oorspronkelijk artikel:”6 conseils pour sauver votre intestin (et vous avec!)", Xavier Bazin, Santé Corps Esprit, 5 octobre 2016. Bijlagen: http://microbiome.mit.edu/wp-content/uploads/2016/04/Sasha-science-565.full_.pdf https://ccj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-6-61 https://www.nature.com/articles/nature13793 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21489301 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892813 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892813 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25538312
16-12-2018, 22:35 geschreven door opabio
|