Kanker versus noten: geen twijfels meer!
Jarenlang volgden tegenstrijdige studies over notenconsumptie en kanker elkaar op en leken ze op elkaar. Behalve de laatste, die we te danken hebben aan een team van Iraanse onderzoekers.
Ze besloten een grote meta-analyse uit te voeren om enerzijds de consumptie van noten en pinda's (gecombineerd), en anderzijds de consumptie van alleen noten (alle soorten noten pistache, walnoten, pecannoten, macadamianoten, enz.) te onderzoeken en tot slot de consumptie van alleen pinda's.
Door bijna 43 studies over het risico op kanker en 9 over het risico op kankersterfte te vergelijken, ontdekten ze dat een toename van 5 gram noten en pinda's per dag werd geassocieerd met een risicoreductie van 3% voor algemene kankers, 6% voor pancreas en 25% voor darmkanker. In termen van kankersterfte zou de consumptie van noten zonder pinda's de beste resultaten opleveren met een reductie van 18% van het sterfterisico tegen 8% voor pinda's. Ten slotte werd een toename van 5 gram per dag consumptie van noten en pinda's geassocieerd met een 4% vermindering van het risico op sterfte door kanker.
Samenvattend, of het nu gaat om noten of pinda's, de resultaten zijn duidelijk: consumptie van noten heeft een positieve invloed op het risico op kanker en kankersterfte. Aan de noten dus. Bijlagen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33307550/
01-02-2022, 17:00 geschreven door opabio
|