11 Anti-Verouderings voedingsmiddelen om regelmatig te eten eens de 40 voorbij.
1.Rode pepers.
Rode peper is één van de groenten het rijkst aan antioxidanten en vitamine C. Vitamine C helpt mee aan de productie van collageen, het eiwit dat de huid en botten structureert. Carotenoïden, rode, gele en oranje pigmenten die groenten en fruit kleuren, zijn ontstekingsremmend en beschermen de huid tegen de gevaren van de zon. Natuurlijk dienen ze niet als een “zonnebrandcrème" om te voorkomen dat we zouden verbranden in de felle zon. Maar regelmatig rode paprika eten Is goed voor de huid. Het Is ook een zeer gezonde groente, caloriearm en goed verteerbaar.
2. Spinazie.
Spinazie, vers of gekookt, is heerlijk in de zomer. Italianen kennen het goed: ze eten het gekookt in salade (koud), met een scheutje olijfolie, citroensap, zout en peper. Ze stoppen ze ook in de Weblogini, de heerlijke kleine snacks die in de cafés worden verkocht, met ricotta of gekookte eieren.
Spinazie is rijk aan vitamine A, C, E en K, magnesium en luteïne en heeft een zeer lage glycemische index. Uitstekend voor de spijsvertering en darmflora en bevat weinig calorieën.
Om te koken kan men het bevroren of gehakt kopen, zelfs in de zomer. Dankzij bevriezing wordt spinazie geoogst na volledige rijpheid, ter plaatse gereinigd, behandeld en gekookt door professionals die voor een optimale bereiding zorgen en vervolgens per vrachtwagen vervoerd met een verliespercentage van zijn goede eigenschappen die veel lager is dan bij verse spinazie. Je betaalt ze minder per kilo dan verse spinazie. Je besteedt geen water en heel weinig energie om thuis te koken. U bespaart tijd en het resultaat is vanuit smaakoogpunt uitstekend.
3. Broccoli.
Broccoli werkt ontstekingsremmend, tegen veroudering en is zeer rijk aan: vitamine C en K, veel antioxidanten, vezels, folaat, luteïne, calcium en sulforafaan, een antikankerverbinding die vooral aanwezig is op het moment van ontkiemen.
Broccoli is heerlijk gestoomd, net genoeg om stevig en een beetje knapperig te blijven. Het wordt gegeten met citroensap, een scheutje raapzaadolie, een beetje zout en peper. In kleine stukjes gesneden is het heerlijk gebakken in een pan met een beetje knoflook. Het wordt ook rauw gegeten, ondergedompeld in een saus (vinaigrette, mayonaise "verbeterd" met kruiden zoals paprika of curry).
Het is bij uitstek de groente die ontgift en beschermt tegen hartziekten en kanker.
4. Avocados.
Zijn een zeer ontstekingsremmend voedsel, zeer rijk aan vitamine C, K en kalium. Het is goed voor de huid, rijk aan goede kwaliteit vetzuren. Avocado-olie is trouwens één van de beste oliën voor de huid.
De avocado heeft een zeer lage glycemische index, maar is zeer voedzaam. Met een scheutje olijfolie en citroen kan het bij elke maaltijd, inclusief ontbijt, worden gegeten.
Het probleem voor advocaten is om rijpe te vinden: niet hard, niet verrot of zwart. Het geheim hiervan is om ze heel hard te kopen, in krantenpapier te verpakken en ze vervolgens in het donker in een la te bewaren tot ze rijp zijn.
5. Zoete aardappelen.
Zijn één van de grote culinaire bijdragen van de afgelopen tien jaar.
Nauwelijks te vinden in de 20ste eeuw worden ze nu in alle winkels aangeboden en dat is goed. In veel gevallen kunnen ze onze traditionele aardappelen vervangen.
Maar ze zijn veel beter voor de gezondheid dan aardappelen: rijk aan carotenoïden, vitamine C en E, ze hebben, merkwaardig genoeg, een glycemische index die veel lager is dan onze traditionele zetmeelrijke voedingsmiddelen.
Ze smaken heerlijk, zijn extreem voedzaam en helpen daarom de eetlust te reguleren.
6. Bosbessen.
Bosbessen zijn één van de mooiste geschenken van de natuur.
Onze voorouders jagers-verzamelaars plukten ze al honderdduizenden jaren geleden.
Het zijn kleine bessen, maar vol antioxidanten, anthocyanen en weinig zoet.
Ze helpen de huid te beschermen tegen de zon, stress, vervuiling en voorkomen de vernietiging van collageen.
Ze verhogen het verzadigingsgevoel en reguleren de bloedsuiker. Ze verminderen de hoeveelheid vet in vetcellen. Ze hebben een zeer gunstig effect op de bloedvaten.
7. Waterkers.
Een voedsel dat in het verleden heel gewoon was, maar helaas zeldzaam is geworden: waterkers.
Het is een plant van de kruisbloemige (kool) familie en rijk aan calcium, kalium, mangaan, fosfor, vitamine A, C, K, B1 en B2.
Het fungeert als een intern antisepticum voor de huid en bevordert de bloedsomloop en de toevoer van mineralen in de cellen, waardoor de oxygenatie wordt verhoogd. Het helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en vertraagt het verschijnen van rimpels.
Vaak gebruikt in soep kan waterkers ook rauw worden gegeten, in salade. Verwijder gewoon de dikste stengels en bereid met appels en noten, gearomatiseerde azijn (balsamico of framboos) en een scheutje olijfolie.
8. De granaatappel.
De "superster" van "superfoods": granaatappel en meer specifiek, granaatappelsap.
Granaatappel is een exotisch fruit afkomstig uit het Midden-Oosten, dat tegenwoordig vooral in Zuid-Europa en Californië wordt geteeld. Het is niet ongewoon om ze te zien in de straten en tuinen van Griekenland.
Het heeft een antioxidanteffect dat superieur is aan dat van groene thee en rode wijn.
Sinds 2010 heeft het National Center for Biotechnology Information (NCBI) uitgebreid medisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van Amerikaanse gezondheidsinstellingen van de overheid (NIH).
De NCBI verklaart dat "Granaatappelzaden hebben sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen vanwege hun hoog tanninegehalte. (...) De antioxidanten in granaatappel lijken uniek vanwege een combinatie van een breed scala aan polyfenolen die werken tegen verschillende soorten vrije radicalen. Dit is de oorsprong van hun beschermende effect tegen kanker, omdat antioxidanten vechten tegen vrije radicalen die cellen beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat ze in kankercellen muteren.
Let ook op een opmerkelijk voordeel van granaatappelsap: de strijd tegen mannelijke impotentie. Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) ontdekte dat 47% van de mannen een verbetering van hun probleem ervaarden na het drinken van granaatappelsap gedurende slechts twee weken!
9. Eieren (zelfs eieren met mayonaise!!).
Eieren zijn erg goed voor de gezondheid: ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten enkele zeldzame voedingsstoffen zoals choline en luteïne.
In de jaren '70 en '80 kregen ze een slechte reputatie en veel mensen geloven nog steeds dat eierdooier hartaandoeningen veroorzaakt vanwege de cholesterol. Dit is onterecht: het grootste deel van onze cholesterol in het bloed wordt door glucose in onze lever aangemaakt.
Ik durf verder te gaan door mayonaise met eieren aan te bevelen. Inderdaad, een goede zelfgemaakte mayonaise wordt gemaakt met een eierdooier, een lepel mosterd, een scheutje azijn en een hoge omega-3 raapzaadolie en/of een extra vierge olijfolie, een snufje zout en peper. Geen gevaarlijke ingrediënten dus. Het eten van twee hardgekookte eieren met wat zelfgemaakte mayonaise is daarentegen een geweldige manier om je eetlust onder controle te houden, met een voedsel met een zeer lage glycemische index.
10. Sardines in olie.
In dezelfde geest zorgen oliesardines voor goede eiwitten en goede lipiden.
Zeer voedzaam en heerlijk met wat citroensap en een beetje zout, eet je gezond voedsel, met veel omega-3, bijna geen suiker, en veel zeldzame voedingsstoffen, vooral minerale botzouten. Sardines zijn zeer rijk aan heemijzer (ijzer met hoge biologische beschikbaarheid) en worden aanbevolen voor vrouwen die veel bloed verliezen en vermoeid zijn.
11. Noten.
Altijd in dezelfde geest, voedende producten, goede smaak, goed voor de gezondheid, en dat we vaak kunnen eten zonder dat het tegen steekt: walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, paranoten, macadamia noten. Onze suikerspiegel blijft onaangeroerd en je krijgt veel goede kwaliteit vetzuren en mineralen binnen.
Merk op dat cacaobonen tot dezelfde familie behoren, die van "oliehoudende zaden". Oliehoudende zaden zijn die planten die specifiek voor hun vetrijke zaden worden geteeld. Cacaovet is één van de meest stabiele van allemaal. Je kunt het vijf jaar bewaren voordat het ranzig is, dankzij de vele antioxidanten. Als je cacaobonen in de handel vindt, kun je ze gerust eten. Het zal je alleen maar goed doen.
Oorspronkelijk artikel:”11 aliments anti-âge à consommer après 40 ans”, van Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 10/08/2019. Bijlagen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17568759 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555620 https://www.santenatureinnovation.com/11-aliments-anti-age/
16-08-2019, 13:40 geschreven door opabio
|