Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    02-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chlorella supervoedsel

    Talrijke studies onderschrijven 'superfood' status van chlorella.
    ( NaturalNews ) Chlorella is een geslacht van eencellige, groene algen die groeien in de zonnigste delen van zoete wateren.  Volgens Dr Beth M. Ley , auteur van het boek 'Chlorella: The Ultimate Green Food', is het  één van de oudste levende organismen op aarde en wordt het al duizenden jaren geoogst als een bron van voedsel.  De kennis over de voedingswaarde van chlorella is pas ontstaan in de 20e eeuw toen westerse wetenschappers begonnen met het bestuderen van de chemische samenstelling van de plant.  Aan het begin van de 21e eeuw kreeg  chlorella  de status van supervoedsel. Dit artikel bevat een lijst van studies waaruit blijkt dat deze status  welverdiend is.


    Extreem hoog gehalte aan voedingsstoffen.


    Eerst en vooral zit chlorella boordevol vitaminen en mineralen.  Spectrale analyse door Self's "Nutrition Data" toont aan dat een portie gedroogde chlorella van 28 gram (1 ounce) 202 procent van de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van ijzer bevat, 287 procent van onze ADH aan vitamine A , 133 procent van onze ADH aan zink, 33 procent van de ADH aan eiwitten en grote hoeveelheden B-=vitaminen, magnesium en fosfor. Het bevat ook kleinere hoeveelheden calcium en vitamine C en E. Veel van deze vitaminen en mineralen zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen cel vernietigende effecten van vrije radicalen en zodoende tegen degeneratieve ziekten. Chlorella heeft een hoog eiwitgehalte en is dusdanig een bijzonder populaire aanvulling voor bodybuilders vooral vegetarische bodybuilders.

    Anti-kanker eigenschappen.


    Uit onderzoek blijkt dat chlorella antikanker eigenschappen heeft. Een studie van februari 1998 gepubliceerd in het tijdschrift 'Cancer Immunology Immunotherapy' heeft aangetoond dat een eiwit geëxtraheerd uit Chlorella de verspreiding van kankercellen bij muizen kan remmen.  Dit onderzoek werd bijgetreden door een latere studie uit 2009 gepubliceerd in het 'Journal of Zhejiang University SCIENCE B', die ontdekte dat Chlorella vulgaris (een veel voorkomende vorm van chlorella) "een duidelijke chemopreventief effect heeft door het induceren van apoptose."


    Beschermt tegen diabetes.


    Volgens een studie uit 2009 gepubliceerd in 'Nutrition Research and Practice', vertoonden diabetische ratten die werden gevoed met chlorella, lagere niveaus van nuchtere glucose dan ratten die niet werden gevoed chlorella. Bovendien was de HOMA  index (een score van insulineresistentie) lager bij de met chlorella gevoede ratten. Zoals elk hoog proteïne voedsel heeft chlorella ook een lage glycemische index.

    Hoog in RNA en DNA.


    In haar boek 'Natural Healing Wisdom & Know How',  merkt Amy Rost op dat chlorella onze bijnieren als gevolg van de hoge niveaus van RNA en DNA zou kunnen helpen. Deze twee nucleïnezuren, in combinatie met veel aminozuren, vezels en chlorofylgehalte kan onze bijnieren helpen verjongen en reinigen van giftige stoffen.  Bovendien kunnen volgens chlorella onderzoeker Dr Bernard Jensen voedingsmiddelen die rijk zijn aan nucleïnezuren duurzaamheid stimuleren: "Voedingsmiddelen rijk aan nucleïnezuren hebben cel beschermende effecten die  een lange levensduur helpen garanderen. Het lichaam kan nucleïnezuurcomponenten direct opnemen en gebruiken en zo energie besparen die normaal wordt gebruikt bij het synthetiseren."


    Preventie van ernstige ziekten.


    Een studie uit 2001 gepubliceerd in het 'Alternative Terapies in Health and Medicine Journal' toonde aan dat chlorella bloeddruk kan verlagen, cholesterol verlaagd, wondgenezing versnelt en het immuunsysteem ondersteunt.  Deze indrukwekkende resultaten leiden de onderzoekers tot de conclusie: "Het potentieel van chlorella om de symptomen te verlichten, het verbeteren van de kwaliteit van leven en normaliseren lichaamsfuncties bij patiënten met fibromyalgie, hypertensie  of colitis ulcerosa suggereert dat grotere, meer uitgebreide klinische proeven van chlorella gerechtvaardigd zijn."


    Oorspronkelijk artikel: "Numerous studies validate chlorella's 'superfood' status", Monday, January 27, 2014 by: Michael Ravensthorpe, Natural News.

    Bijlagen:
    http://nutritiondata.self.com/facts/custom/569428/2   
    http://science.naturalnews.com/2001/6634354_A_review_of_recent_clinical_trials_of_the_nutritional_supplement.html   
    http://science.naturalnews.com/chlorella.html   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613958/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788164/   

    02-02-2014, 22:56 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Tags:chlorella
    01-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Himalayazout

    Himalayazout helpt bij mineralisatie en ontgifting van het lichaam.

    (NaturalNews) Zout is essentieel voor ons lichaam voor het transport van voedingsstoffen in en uit onze cellen en de regulering van de bloeddruk, het uitwisselen van ionen en nog veel meer. Echter, niet alle zouten gelijk. Tafelzout, ontdaan van al zijn mineralen, behalve natrium en chloride, bijvoorbeeld, zal niet dezelfde positieve biologische effecten hebben op ons lichaam als puur, ongeraffineerd zout dat over een robuust mineraal profiel beschikt.

    Eén van de meest voedzame en "complete" zouten dat we kunnen kopen is Himalaya zout , een zout dat is gevormd gedurende miljoenen jaren in de Himalaya en dat zo veel macromineralen en sporenelementen bevat dat het roze is van kleur. In dit artikel leert u meer over de voordelen voor de gezondheid van Himalaya zout en hoe het zelfs de armste maaltijden kan veranderen in een bron van voeding.

    Redenen om voor Himalaya zout te kiezen.

    De grootste troef van Himalaya zout is zijn dichte concentratie aan mineralen. Volgens een spectrale analyse door "The Meadow" bevat Himalaya zout 84 mineralen, elektrolyten en elementen - een duizelingwekkend aantal gezien het feit dat er slechts 118 elementen gekend zijn door de wetenschap. Om die reden kan het gebruik van Himalaya zout in uw dieet vrijwel elk mineralentekort dat u zou kunnen hebben, herstellen.

    Opmerkelijk bevat Himalaya zout jodium, magnesium, zink, ijzer en calcium - vijf mineralen waaraan de Westerse bevolking tekort heeft. Wijdverspreide jodiumtekorten grotendeels toegeschreven aan de aan de gang zijnde bodemerosie) is een bijzonder ernstige zaak omdat jodium een essentiële rol speelt in het functioneren van de stofwisseling controlerende schildklier. Als je meer Himalaya zout toevoegt aan je eten zul je geen zorgen meer hoeven te hebben over een tekort aan jodium.

    Natriumgehalte.

    Uiteraard is Hymalaya zout het rijkst aan natrium. Hoewel natrium een slechte reputatie heeft vanwege zijn gebruik in bewerkte voedingsmiddelen is zuiver onbewerkt natrium nodig voor ons lichaam. Het helpt het bloedvolume en dus de bloeddruk reguleren, maar helpt ook bij de controle over de spiercontracties, hart functies en zenuw transmissies. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van natrium is tussen 1500 tot 2300 milligram voor mannen en vrouwen in de leeftijd van 9 tot 50. Een theelepel Himalaya zout bevat ongeveer 400 milligram natrium.

    Ontgifting.

    Hoewel het traditioneel wordt genomen langs de voeding leent Himalaya zout met zijn indrukwekkend mineraalprofiel ook goed tot externe ontgifting. Bijvoorbeeld kun je om te ontgiften niet beter doen dan een bad te nemen met Himalayzout waarvan de mineralen en negatieve ionen gemakkelijk binnendringen in de huid waardoor een reinigende en ontgiftende werking ontstaat die uw huid en geest verjongt met nog uren nawerking. Himalaya zout heeft ook een positief effect op de ons omringende lucht. Het is geen toeval dat bijna alle gerenommeerde zoutlampen gemaakt zijn van Himalaya zout in plaats van tafelzout of zeezout; haar negatieve ionen binden zich aan positieve ionen in de lucht en neutraliseren en bevrijden het van verontreinigende stoffen .

    Aanschaf.


    Himalaya zout is verkrijgbaar in natuurwinkels of online en wordt meestal verkocht als fijne of grove korrels. Fijnkorrelig Himalaya zout is aan te bevelen omdat de kleine onopvallende kristallen veel gemakkelijker op te nemen zijn in de meeste maaltijden. Bij de aankoop van uw zout dien je er op te letten dat het roze van kleur is wat wijst op de dichtheid aan mineralen.

    Bijlagen:
    http://science.naturalnews.com/salt.html   
    http://www.atthemeadow.com/shop/Resources/Minerals-in-Pink-Himalayan-Salt   
    http://www.smartlivingnetwork.com/nutrition/b/the-most-common-mineral-deficiencies/   

    01-02-2014, 17:25 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Tags:Himalayazout, ontgiften, mineralen
    29-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium

    Belangrijke aanvullende informatie over magnesium


    Veel lezers vragen me waarom ik magnesiumchloride niet aanbeveel en waarom ik niet eens Nigari zout citeer dat te vinden is in de meeste natuurwinkels. Nigari zout wordt gewonnen uit de grijs zeezout in Japan en bevat van nature voorkomend 84 % magnesiumchloride maar ook mineralen en sporenelementen. Bovendien is het goedkoop. Dit lijkt op het eerste gezicht voor de hand te liggen om hiermee een tekort aan magnesium aan te pakken!

    Magnesiumchloride is populair geworden omdat het aanbevolen werd door de in 1957 overleden Dr Delbet die het voorschreef om zijn therapeutische en preventieve eigenschappen tegen bepaalde besmettelijke ziekten. Er bestaat zelfs een mengsel van magnesiumzouten "Delbiase" op de markt gebracht door Dr Delbet zelf dat voornamelijk magnesiumchloride bevat en in de meeste farmacies te koop is.

    Zoals vaak … schijn bedriegt. Magnesium chloride is nuttig in sommige gevallen maar meestal niet de oplossing die ik kan aanbevelen. Ziehier waarom.

    Magnesium chloride verhoogt de zuurtegraad van het lichaam.

    Eén van de belangrijkste redenen waarom het ons lichaam ontbreekt aan magnesium is dat onze levensstijl en ons dieet chronische verzuring veroorzaken.

    Dit fenomeen is te wijten aan overmatige consumptie van dierlijke producten, voornamelijk zuivelproducten en zout (natriumchloride).

    Om die zuurtegraad te compenseren putten wij uit onze reserves van magnesium: botten, tanden en organen. Dit is effectief op korte termijn maar eens gebruikt wordt magnesium verwijderd via de urine. Wij verminderen geleidelijk onze magnesium reserves. Dit kan leiden tot broze botten (osteoporose) en een gebrek aan magnesium nodig voor het goed functioneren van het hart, de kracht van de slagaders, de hersenfunctie, het zenuwstelsel en vele andere vitale functies waardoor het risico op depressie, hart- en vaatziekten, enz.

    Magnesiumchloride dat chloride-ionen bevat zal de zuurtegraad in het lichaam doen toenemen.

    Terug naar de schoolbank.

    Wie een beetje chemie heeft meegekregen op school zal zich herinneren: zout (natriumchloride) verhoogt de zuurtegraad in het lichaam omdat het chloorionen bevat. De chloorionen aanwezig in het natriumchloride binden zich aan de waterstofionen en produceren zo moleculen zoutzuur, erg zuur. Dit is de reden waarom het eten van veel zout het lichaam doet verzuren. Het probleem is precies hetzelfde met magnesiumchloride. De chloride-ionen aanwezig in de molecule werken precies hetzelfde als bij de natriumchloride.

    He verhoogt de zuurtegraad van het lichaam ... en doet derhalve magnesium lekken!

    Met magnesiumchloride, wordt het positief effect (basisch) van magnesium eenvoudigweg vernietigd door het negatieve (verzurende) chloor. Uw magnesium blijft lekken zoals voorheen.

    Magnesiumchloride verstoort de darmen.

    Tenslotte , het grote nadeel van de meeste magnesium supplementen , zoals magnesiumchloride is dat ze maagdarmproblemen kunnen veroorzaken en diarree.

    Dit is waarom ik grondig onderzoek heb verricht om het type magnesium te vinden dat minder agressief is voor het darmslijmvlies. Ik vond een goed malaat gedoseerd magnesium dat het voordeel heeft zacht te zijn voor de darmen en goed geassimileerd wordt. Bovendien verzuurt het niet het lichaam maar maakt het basisch.

    Moeten we echt magnesiumchloride in de prullenbak werpen?

    Na bovenstaand betoog ben je wel geneigd dit te denken. Maar zeker niet! In feite is magnesiumchloride een slechte vorm van magnesium als het gaat om een tekort bij te sturen of voor een langdurige toepassing maar het is bijzonder interessant in specifieke gevallen.

    Verschillende studies hebben aangetoond dat magnesiumchloride de vermenigvuldiging vertraagt van virussen en bacteriën en zo helpt vechten tegen ziektes. Dit effect wordt veroorzaakt door de synergie van drie fenomenen: enerzijds de verzurende werking van de chloride- onen die inbeuken op de normale werking van microben, directe antibacteriële werking van de chloride-ionen en ten slotte de laxerende werking van chloride dat de intestinale bacteriële flora reinigt en de groei van ziektestammen verhindert.

    Magnesiumchloride of Nigari is een goede oplossing om te vechten tegen een opkomende virale of bacteriële aanval (als men dicht bij het ​​toilet kan blijven!) maar niet voor het bijwerken van tekorten.

    Voedingsmiddelen rijk aan magnesium.

    Welke zijn de belangrijkste voedingsmiddelen rijk aan magnesium?

    Paranoten zijn één van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium net zoals amandelen met 250 mg per 100 g.

    Nog zeer interessant is boekweit dat wordt gegeten als graan (maar geen gluten) met een gehalte aan magnesium van 230 mg per 100 g en met veel minder calorieën dan chocolade of noten.

    Donkere chocolade is ook rijk aan magnesium wil men ons doen geloven echter per 100 gr (geheel tablet) donkere chocolade 70 % cacao slechts 170 mg magnesium. Alleen de zuivere magere cacao is een goede bron van magnesium (410 mg per 100 g).

    Honderd gram spirulina bevat 400 mg magnesium of de aanbevolen dagelijkse dosis. Maar deze dosis is veel duurder dan een conventioneel voedingssupplement .

    In het algemeen is een dieet rijk aan verse groenten en fruit rijk aan magnesium. Vooral groene groenten omdat chlorofyl waaruit ze hun kleur halen een magnesium atoom bevat.

    Sommige mineraalwaters staan ​​bekend om hun hoog niveau aan magnesium zoals Hepar, Courmayeur en Contrex. Mijd ze! Magnesium is is hier altijd aanwezig als sulfaat, één van de minst goed geabsorbeerde (minder dan chloride ) zouten van magnesium, waardoor winderigheid, opgeblazen gevoel of diarree en weinig of geen verbetering van uw magnesiumgehalte.

    Laatste belangrijke punten om te voorkomen dat je magnesium reserves worden overgeheveld door uw lichaam: beperk uw stress en controleer uw vitamine D-status.

    Bij lawaai gerelateerde stress bijvoorbeeld versnelt het hart en zijn je spieren gespannen. Noradrenaline, een neurotransmitter, zendt een signaal. Spiercontractie vindt plaats door de aanvoer van calcium in de cellen. Maar calcium aanvoeren verdrijft magnesium uit de cel dat in het bloed komt en afgevoerd wordt langs de urine .

    Vitamine D is een regulator van de intestinale absorptie van magnesium maar ook van de retentie in het lichaam in de nieren: vitamine D tekort dat veel voorkomt bij ons veroorzaakt onherstelbare magnesiumdeficiëntie op lange termijn.

    Het aanvullen van magnesium is één van de eenvoudigste en meest effectieve gezondheidsadviezen die wij kunnen geven aan de mensen.


    Oorspronkelijk artikel: "Complément d'info important sur le magnésium", 20 Janvier 2014, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.

    29-01-2014, 23:20 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Tags:magnesium, voeding
    27-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde industriƫle landbouw in zicht.

    De industriële landbouw heeft haar 'hoogtepunt' bereikt, zeggen wetenschappers; tijd voor een terugkeer naar kleinschalige organische landbouw.


    (NaturalNews) Het tijdperk van de grootschalige monocultuur met al zijn giftige pesticiden en ongeteste genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) ziet zijn einde naderen. Onderzoekers van de Universiteit van Nebraska-Lincoln (UNL) ontdekten onlangs dat de  opbrengst van de meeste grote industriële voedselgewassen stabiliseert of krimpt in veel gebieden van de wereld, een feit dat een  ondersteuning is voor een terugkeer naar kleinschalige, gediversifieerde biologische landbouw. 


    Gepubliceerd in een recente uitgave van het tijdschrift 'Nature Communications,' helpen deze en andere bevindingen, inclusief bijgewerkte prognoses over de toekomstige gewasopbrengsten, de mythe uit de wereld dat de moderne, industriële methoden van voedselproductie (bijv. transgene modificatie, het gebruik van pesticiden en monocultuur) hebben geleid tot dramatische vooruitgang in de landbouw terwijl men eigenlijk het tegenovergestelde heeft bereikt.

     
    Volgens recente gegevens heeft maar liefst 31 procent van de wereldwijde opbrengst van rijst, tarwe en maïs zijn plafond bereikt. Dit betekent dat, ongeacht hoe veel wetenschappers verder proberen te sleutelen aan onze voedselplanten, de resulterende opbrengst niet hoger meer kan dan voorheen. Verder blijkt dat een groot percentage van die zelfde gewassen meer produceren aan een dalend tempo, wat suggereert dat het systeem uiteindelijk zal falen.


    "De dalingen en de plafonds in de productie zijn algemeen geworden ondanks de toenemende investeringen in de landbouw, wat zou kunnen betekenen dat de maximale potentiële opbrengst van het industriëel model van de landbouw reeds heeft plaatsgevonden," schrijft Nafeez Ahmed voor The Guardian."


    Uit de studie waarop Ahmed zijn conclusie steunt blijkt ook dat de productie niveaus voor veel gewassen al hun toppunt hebben bereikt en geen potentieel hebben om ooit weer aanspraak te kunnen maken op vroegere groeicijfers. De reden voor deze beweren deskundigen is dat gewassen uiteindelijk een biofysisch opbrengstplafond bereiken, wat betekent dat er slechts van een bepaald gewas een haalbare hoeveelheid kan worden gekweekt op een bepaald stuk grond.


    Sommigen proberen nu te beweren dat dit plafond in de eerste plaats is bereikt als gevolg van de zogenaamde "groene revolutie" technologieën zoals ggo's, maar dit is gewoon niet het geval. Deze technologieën werden al gedoemd vanaf het begin, want zoals de studie zelf toegeeft, waren ze "one-time innovaties" die, op basis van de wetenschap, ook daadwerkelijk geleid hebben tot afname van de opbrengsten gedurende de afgelopen decennia.

      
    "Een zorg is dat ondanks de toename van investeringen in landbouwbedrijven, onderzoek en onderwijs in deze periode [1981-2000], de relatieve winstopbrengst voor de belangrijkste voedselgewassen in de tijd is afgenomen, samen met het bewijs van hogere opbrengst plafonds in sommige van de meest productieve domeinen," zegt de studie. 


    Biologische landbouwmethoden houden het meeste potentieel in voor het verhogen van de opbrengsten, althans volgens de Verenigde Naties. 


    "Een mijlpaal rapport van de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel toonde aan dat agro-ecologie op basis van duurzame, kleinschalige, biologische methoden mogelijk dubbele voedselproductie kan creëren binnen 5 tot 10 jaar in regio's geconfronteerd met aanhoudende honger," concludeert Ahmed in zijn rapporteren voor The Guardian. 


    Oorspronkelijk artikel: "Industrial agriculture has reached its 'peak', say scientists; time for a return to small-scale organics", Thursday, January 23, 2014 by: Jonathan Benson, staff writer, Natural News.







    Bijlagen:
    http://science.naturalnews.com/gmo.html   
    http://www.srfood.org/en/report-agroecology-and-the-right-to-food   
    http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/dec/19/industrial-agriculture-limits-peak-food   

    27-01-2014, 22:50 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:industriƫle landbouw, voedselopbrengst, kleinschaligheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesiumtekorten

    900 miljoen mensen hebben tekort aan deze essentiële voedingsstof.

    In geïndustrialiseerde landen hebben bijna één op de vier vrouwen en één op de zes mannen tekort aan magnesium. Dus je hebt één kans op vijf dat je daar ook bij behoort en dat betekent dat je een veel hoger risico hebt op:

    - hart-en vaatziekten (hartinfarct, beroerte, verlamming ...)

    - hypertensie

    - geheugenproblemen, verminderd leervermogen

    - broze botten, fracturen, osteoporose

    - overgewicht, diabetes, hoge cholesterol (symptomen gegroepeerd onder de term "metabool syndroom").

    En dat is niet verwonderlijk.

    Essentieel bij vitale 300 chemische reacties.

    Magnesium is essentieel voor meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Zonder die chemische reacties werken je cellen, je spieren en je zenuwen niet meer.

    Magnesium helpt bij een regelmatige werking van het hart, het helpt het immuunsysteem (verdediging tegen microbiële, bacteriële en virale aanvallen) en onderhoudt de botsterkte.

    Magnesium helpt ook de bloedsuikerspiegel reguleren, bevordert een normale bloeddruk en is betrokken bij de eiwitsynthese en het energiemetabolisme (productie van energie in je lichaam en geest).

    Een tragisch arm dieet.

    Over een verloop van miljoenen jaren heeft de mens een dieet ontwikkeld rijk aan magnesium. Helaas heeft de evolutie van het moderne dieet een alarmerende situatie geschapen waarin dagelijkse inname van magnesium zo laag is zodat het de helft van de Franse bevolking ontbreekt aan magnesium.

    Bovendien onderhoudt het gebruikelijk dieet in de westerse landen een permanente toestand van milde metabole acidose (verzuring), door het overwicht van dierlijke voeding op groenten en fruit. Deze metabole verzuring verhoogt de urinaire afscheiding van magnesium.

    Een ongelukkige fout die veel artsen maken.

    Kers op de taart: de meeste artsen die tekortkomingen vinden bij hun patiënten schrijven vaak eenvoudige magnesium tabletten voor zonder zich te bekommeren om de chemische formule.

    Echter in termen van magnesium bestaan er tientallen vormen die elk een bepaald effect hebben op het lichaam.

    Sommige inderdaad, hebben bijna geen effect en zijn ook goedkoper en dat is de reden waarom veel gewetenloze handelaren deze vorm van magnesium (apotheek of op het internet) verkiezen. Resultaat: uw magnesiumniveau krijgt een piek om na een paar uur sterk te verminderen zonder te stabiliseren.

    Zo lijkt het maritiem magnesium "natuurlijk" maar bestaat het eigenlijk grotendeels uit magnesiumoxide, een vorm die minder goed opgenomen wordt door het lichaam!

    De top drie vormen van magnesium zijn malaat, citraat en glycerofosfaat. Merk op dat de magnesiummalaat een chemische vorm is die de bijzondere eigenschap heeft te bestaan uit een molecule appelzuur verbonden met twee moleculen magnesium. Het is een uitstekende bron van magnesium zoals appelzuur met een hoge biologische beschikbaarheid. Appelzuur heeft de eigenschap basisch te reageren en de nieren te beschermen, waardoor het ideaal is voor fragile personen getroffen door osteoporose. Bovendien verstoort malaat niet de werking van het spijsverteringsstelsel zoals sommige andere vormen van magnesium.

    Een kuur van zes weken tot zes maanden kan zo de normale niveaus van magnesium herstellen.

    Beschermend effect op hart en bloedvaten.

    Uit onderzoek blijkt dat magnesiumtekort atherosclerose zou bevorderen [1]. Uit verschillende experimentele modellen blijkt dat magnesiumtekort dyslipidemie bevordert, lipide peroxidatie verhoogt in lipoproteïnen en ontstekingsreacties induceert. Omgekeerd is aangetoond dat magnesium ontstekingen, oxidatieve stress en endotheliale dysfunctie vermindert. Het helpt ook om bloedplaatjesaggregatie te verminderen en bijgevolg de vorming van bloedstolsels. [2]

    Onlangs hebben Britse onderzoekers de medische literatuur uitgepluisd om de werkelijke effecten van magnesium op de bloeddruk te bepalen. Resultaat: een gemiddelde suppletie van 410 mg magnesium per dag kan een daling veroorzaken van de systolische bloeddruk van 3 tot 4 punten en 2 tot 3 punten voor de diastolische bloeddruk. Zij stelden vast dat het effect afhankelijk is van de dosis: hoe hoger dosis hoe meer voordelen [3]. Magnesium kan worden gebruikt in plaats van geneesmiddelen vooral omdat het geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

    Magnesium verbetert de hersenfunctie.

    Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat magnesiumtekort het geheugen en het leervermogen verstoort, terwijl een suppletie al was het maar met de aanbevolen dagelijkse dosis (375 mg) het cognitief functioneren kan verbeteren[4].

    Magnesium is essentieel voor de activiteit van veel enzymen in de hersencellen die de werking van de cellen en van het geheugen regelen. Het is ook betrokken bij de vrijmaking van neurotransmitters. Onderzoekers vonden ook dat magnesium helpt bij het herstel van de cognitieve functies na een experimenteel geïnduceerd hersenletsel [5]. Het handhaven van een optimaal niveau van magnesium kan met name belangrijk zijn om achteruitgang van het geheugen, dat gepaard gaat met veroudering, te voorkomen of te compenseren.

    Magnesium, essentieel voor de gezondheid van de botten.

    Magnesium is een essentieel element voor de bescherming tegen osteoporose, verminderde botmassa en dichtheid. In twee afzonderlijke studies vonden de onderzoekers dat onvoldoende inname van magnesium de botdichtheid vermindert, terwijl een adequate inname via de voeding het risico op osteoporose en botbreuken vermindert. Beide studies hebben aangetoond dat hoe hoger het verbruik van magnesium hoe hogere de botdichtheid [6] [7].

    Antiverouderingseffect.

    Magnesium is een mineraal dat absoluut noodzakelijk is om een ​​optimale gezondheid te behouden ondanks het verstrijken van de jaren. Studies benadrukken dat magnesium een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de gezondheid van botten en hart, en de goede werking van het zenuwstelsel. Magnesium kan veel gezonheidsproblemen helpen verlichten waaronder ernstige astma en migraine.

    Het beschermende effect van magnesium tegen het metabool syndroom.

    In een epidemiologische studie van vijf jaar bij meer dan 1000 gezonde individuën hebben wetenschappers aangetoond dat een hoge inname van magnesium geassocieerd is met een verbeterde insulinegevoeligheid [8]. In een ander zeer overtuigende studie onderzochten wetenschappers de relatie tussen de inname van magnesium en de ontwikkeling van het metabool syndroom bij jonge gezonde volwassenen. Bijna 5.000 Amerikanen tussen 18 en 30 jaar werden gevolgd gedurende 15 jaar. De resultaten toonden aan dat een significant verbruik van magnesium het risico vermindert op metabool syndroom met 31 % . Hoe hoger de magnesiuminname hoe lager de bloedglucose en hoe hoger de dichtheid van lipoproteïne HDL of "goede" cholesterol). Een hoge inname van magnesium kan dus beschermen tegen het metabool syndroom [9] .

    Magnesiumtekort kan vooral bij diabetici een factor zijn voor insulineresistentie die kan bijdragen tot een vicieuze cirkel van progressieve verslechtering van metabole veranderingen. Het is ook betrokken bij de ontwikkeling van diabetes complicaties.

    Oorspronkelijk artikel: "900 millions de personnes manquent de ce nutriment essentiel", Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Janvier 16, 2014

    Bronnen:

    [1] Rayssiguier Y. et al., « Inflammatory response in magnesium deficiency », Advances in Magnesium Research, 1 : Magnesium in Cardiology, Smetana R. ed., John Libbey and Co, London 1995, 415-416.

    [2] Bo S. et al., « Role of dietary magnesium in cardiovascular disease prevention, insulin sensitivity and diabetes », Curr. Opin. Lipidol., 2008 Feb, 19(1):50-6. Kass L, Weekes J, Carpenter L. Effect of magnesium supplementation on blood pressure : a meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2012 Apr;66(4):411-8.

    [3] Slutsky I. et al., « Enhancement of synaptic plasticity through chronically reduced Ca2+ flux during uncorrelated activity », Neuron., 2004 Dec 2, 44(5):835-49.

    [4] Sen A.P. et al., « Use of magnesium in traumatic brain injury », Neurotherapeutics, 2010 Jan, 7(1):91-9.

    [5] Tucker K.L. et al., « Potassium, magnesium and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men and women », Am. J. Clin. Nutr., 1999 Apr, 69(4):727-36.

    [6] New S.A. et al., « Dietary influence on bone mass and bone metabolism : further evidence of a positive link between fruit and vegetable consumption and bone health », American J. Clin. Nutr., 2000 Jan, 71(1):142-51.

    [7] Ma B. et al., « Dairy, magnesium and calcium intake in relation to insulin sensitivity : approaches to modeling a dose-dependent association », Am. J. Epidemiol., 2006 Sep 1, 164(5):449-58.

    [8] He K. et al., « Magnesium intake and incidence of metabolic syndrome among young adults », Circulation, 2006 Apr 4, 113(13):1675-82.

    27-01-2014, 21:50 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Tags:magnesium, voeding
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!