Polyfenolen bij atherosclerose.
Volgens een recente studie (zie ref.) is de impact van het consumeren van granaatappelsap bij patiënten met atherosclerose en stenose van de halsslagader (vernauwing) gedurende een periode van een jaar verbijsterend.
In de controlegroep die geen granaatappelsap innam, nam de intima-media-dikte (dikte van de twee binnenste lagen) van de halsslagader toe met 9%, terwijl bij degenen die granaatappelsap hadden gedronken er een reductie was tot 30%.
De activiteit van paraoxonase (een enzym dat vetten beschermt tegen oxidatie) bij verhoogde met 83%, terwijl de oxidatie van LDL-lipoproteïnen en hun gevoeligheid voor oxidatie beide met respectievelijk 90% en 59% waren verminderd.
Bovendien werden de serumantilichaamspiegels tegen geoxideerd LDL verlaagd met 19%. De totale antioxidantstatus in het bloed nam met 130% toe. Ten slotte daalde de systolische bloeddruk met 12%.
Dit alles door een jaar, gewoon granaatappelsap te hebben gedronken!
Gezondheid
P.S. Biologische producten bevatten meer polyfenolen omdat de planten die gebruiken als afweer tegen ziekten en insecten waaraan ze meer behoefte hebben dan chemisch geteelde daar ze niet door chemische middelen worden geholpen. Bijlagen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15158307/
15-02-2021, 00:00 geschreven door opabio
|