Iedereen lust wel eens mayonaise. Maar is mayonaise op basis van natuurlijke ingrediënten wel gezond?
Neem het voorbeeld van een eenvoudige mayonaise zonder enige toevoeging waarvan de ingrediëntenlijst zou zijn: zonnebloemolie, koolzaadolie, eidooier van buiten lopende kippen, azijn, water, Dijon mosterd, 5,3% zout.
Lijkt ok, maar is zulke industriële mayonaise inderdaad veilig voor onze gezondheid?
Het antwoord ligt in de woorden "zonnebloemolie" en "koolzaadolie". Deze oliën, zoals bijna alle oliën op industriële schaal, worden verkregen door verhitting van de oliezaden en door toevoeging van hexaan, een oplosmiddel afgeleid van aardolie. Deze werkwijze heeft verscheidene gevolgen: het vernietigt vitamine E aanwezig in vet en oxideert de vetzuren. Geoxideerde vetzuren zijn als ijzer dat verroest is: giftig en onbruikbaar. In plaats van heilzaam, versnellen deze vetten onze veroudering en creëeren ze een milieu voor ziekten.
Sommige oliën hebben dit nadeel niet nl. extravierge oliën die koud geperst zijn ... zeldzaam op de etiketten van industriële mayonaises. Dus de boodschap is duidelijk: maak je mayonaise zelf op basis van goede bij voorkeur biologische oliën. Je gezondheid zal er je dankbaar voor zijn.
Een raad van je vriend.
11-03-2017, 13:16 geschreven door opabio
|