De truc om niet ziek te worden in de winter.
Elk jaar worden wij geconfronteerd met seizoensgebonden infecties: koorts, oorontsteking, bronchitis, griep voor 10 miljoen mensen, angina, bronchiolitis bij 460.000 pasgeborenen, gastro-enteritis 3,7 miljoen mensen (cijfers voor Frankrijk). Tegen de herfst is ons lichaam kwetsbaar voor virussen en hardnekkige bacteriën.
Hierdoor worden we bedlegerig, koortsig, lopende neus, verstopte keel, zelfs diarree. Er is maar één verlangen: warm blijven in bed en slapen.
Toch zijn er mensen die niet ziek worden en wiens immuunsysteem onfeilbaar blijft gedurende 365 dagen per jaar.
Toevallig zijn het dezelfde persoon die ontspannen en gelukkig leven. Iedereen benijdt hun fenomenale vorm in alle seizoenen.
Wat is dan wel de truc om infecties af te weren?
De antimicrobiële middelen, 's werelds krachtigste genezers.
Er is een goede kans dat bovenvernoemde personen vertrouwd zijn met de natuurlijke afweer van bijen.
Als er een dier is dat de immuniteit heeft begrepen is het wel de bij. Zij produceert antimicrobiële stoffen die tot de krachtigste ter wereld behoren. Hun breed spectrum beschermt tegen de meeste virussen, bacteriën en andere superbacteriën. Naast honing (vooral Manuka honing) zijn koninginnegelei, propolis en bijenwas, allemaal geproduceerd door de bijen, goed voor de gezondheid.
De beroemde Deense onderzoeker Karl Lund Aagaard bestudeerde propolis gedurende meer dan 20 jaar bij meer dan 50 000 mensen. In zijn gedetailleerd verslag rapporteert hij:
"Het gebied van de invloed van propolis is zeer breed. Het omvat kanker, urineweginfecties, keelpijn, jicht, verkoudheid, griep, bronchitis, gastritis, tandvleesproblemen, intestinale infecties, zweren, longontsteking, artritis, hoofdpijn, aandoeningen van de bloedsomloop en conjunctivitis."
15.000 jaar verzorging door bijen.
De ontdekking van de bijen is niet sedert gisteren. We hebben bewijs dat vóór de komst van de landbouw, 15 000 jaar geleden, de mens propolis oogstte.
Sinds hun ontstaan hebben de bijen geavanceerde producten ontwikkeld: honing, propolis, koninginnegelei en was zijn allen antibacteriële middelen. Sommige zijn zelfs anti-infectueus, antifungaal, hydrofoob, enz. Ze zijn essentieel voor het voortbestaan van de korf in een wereld van belagers, ziekteverwekkende schimmels en slinkse bacteriën.
Bijvoorbeeld wanneer een indringer in de bijenkorf komt kunnen de bijen het doden met hun steken. Maar ze zullen het niet opeten omdat ze planteneters zijn of het dode lichaam verplaatsen omdat het te zwaar is.
Bij het natuurlijk ontbinden van het lijk zou dat bacteriën en insecten aantrekken. Om ontbinding te voorkomen injecteren de bijen propolis in het lichaam wat beschermt tegen infecties.
In de oudheid imiteerden de Egyptenaren de bijen en gebruikten ze propolis om hun doden te balsemen. Dit verklaart de uitstekende staat en instandhouding van de Egyptische mummies.
Propolis is zo effectief in het doden van kiemen van allerlei aard dat de vioolbouwer Stradivarius het als lak gebruikte om zijn kostbare violen te beschermen die eeuwen meegaan. Ook vandaag nog wordt lak op basis van propolis gebruikt om blootgesteld hout te beschermen: zoals het "Russisch fineer".
Propolis tegen infecties van de luchtwegen.
Propolis is een coating die de bijen gebruiken om alle inwendige oppervlakken van de korf te bedekken om de dichtheid te verzekeren en in het bijzonder om te vechten tegen microbiële- of schimmelinvasies (schimmels).
Bijen maken propolis uit verschillende harsen die zij verzamelen uit de knoppen en de schors van bomen (vooral op populieren en naaldbomen), waaraan ze speeksel toevoegen.
Propolis bevat meer dan 300 werkzame stoffen. De samenstelling is afhankelijk van de beschikbare bloemen die door de bijen worden bezocht. De grote verscheidenheid van honing - kleuren, texturen en aroma's - heeft zijn equivalent in de propolis.
Krik je immuunsysteem op.
Propolis een uitgebalanceerde werking en kan gebruikt worden voor alle indicaties.
Propolis versterkt ons immuunsysteem. Daarom wordt het gebruikt tegen luchtweginfecties, influenza, bronchitis, verkoudheid en keelpijn.
Het is een uitstekende bron van caferidezuur dat de immuunrespons stimuleert.
Propolis heeft een krachtige antioxidante werking door de flavonoïden (inclusief apigenine) en heeft een remmend effect op virusreplicatie.
Propolis tegen verkoudheid.
Weinig natuurlijke stoffen zijn echt effectief tegen verkoudheid. In een studie uit 1987 gaven een team van Poolse onderzoekers een placebo of een extract van propolis aan twee groepen mensen. Propolis versnelde hun genezing met 250%.
Propolis tegen oorontsteking.
Oorontsteking, ontsteking van het slijmvlies van het oor dat vaak kinderen treft, wordt meestal behandeld met zware antibiotica waarvan de bijwerkingen ernstig zijn, zoals een verzwakt immuunsysteem. Zeer recent toonde een team van Italiaanse onderzoekers aan dat suppletie van propolistinctuur propolis gecombineerd met zink het optreden van chronische oorinfecties verminderde met 32%.
Propolis tegen Candida albicans.
Candida albicans is een schimmel die zich vastzet in de mond of op de lippen. Ze veroorzaakt vreselijke jeuk, men voelt zich ontmoedigd, angstig, afgeleid en het ontbreekt aan energie. Het gaat verder gepaard met hoofdpijn, migraine en spijsverteringsstoornissen.
Onder begeleiding van een therapeut kan men de behandeling met propolis overwegen dat de uitbreiding van de schimmelflora belemmert en de candida albicans bestrijdt.
Koninginnebrij, de kaviaar van de bijenkorf.
Nog meer dan propolis is koninginnegelei het waardevolste product van de korf.
Zoals de naam suggereert is koninginnebrij gereserveerd voor de bijenkoningin met uitzondering voor de larven in hun eerste larvestadium. Ze krijgen 180 mg per dag toebedeeld.
Het resultaat is verbluffend. Met de koninginnebrij kan de koningin 6 jaar overleven terwijl een werkbij slechts 45 dagen haalt. Koninginnebrij helpt de larven hun gewicht met 1800 maal te vermenigvuldigen in 5 dagen! Dit is een record in het dierenrijk. Ter vergelijking vermenigvuldigen de werksters hun gewicht met een factor 500.
De koningin is verantwoordelijk voor het voortbrengen van alle larven van de korf - 1000 eieren per dag tijdens het seizoen. Geen koninginnebrij ... geen koningin, geen koningin ... geen bijen. Vandaar de cruciale rol van de koninginnegelei in het voortbestaan van de korf.
Van waar komt de koninginnebrij?
Koninginnegelei wordt geproduceerd door klieren van de jonge verpleegsterbijen. Deze bijen kunnen 300 tot 800 gram per korf per jaar produceren. Tijdens haar leven, zal een bij 180 mg pollen produceren met een gemiddelde van 20% stikstof om de beroemde koninginnebrij te kunnen voortbrengen.
Zoals bij propolis is de samenstelling van koninginnegelei ingewikkeld.
Unieke verbindingen.
De smaak is scherp en zuur met een pH tussen 3,7 en 3,9.
Ze bevat:
. 65% water,
. 15% koolhydraten (met name fructose, fruit suiker en glucose)
. 13 tot 18% eiwitten,
. 1,5% mineralen en sporenelementen,
. 4 tot 6% lipiden met een specifiek vetzuur, 10-hydroxy-2-decaanzuur. Het 10-hydroxy-2-decaanzuur (10.2 HDA) is een vetzuur met een uitzonderlijke werking dat de veroudering van het lichaam vertraagt.
Dit vetzuur vindt men alleen in koninginnegelei. Dit is één van de mysterieuze onderdelen van koninginnegelei dat vroeger werd beschreven als de "R Factor". De term "R Factor" betekent verjongingsfactor.
Koninginnebrij is ook rijk aan B-vitaminen (B1, B2, B3 = PP, B5, B6, B8, B9).
Het is het rijkste natuurproduct aan vitamine B5, pantotheenzuur dat essentieel is voor elk cellulair leven. Vitamine B5 is betrokken bij de productie van energie, de reactie op stress, de synthese van hemoglobine en de overdracht van zenuwimpulsen.
Mensen met een tekort aan vitamine B5 kunnen last hebben van brandende voeten, alopecia areata of zelfs haaruitval.
Koninginnebrij bevat ook vetoplosbare vitamine E, nuttig voor de vruchtbaarheid.
Koninginnengelei bevat uiteindelijk sporenelementen (ijzer, goud, calcium, kobalt, silicium, magnesium, mangaan, nikkel, zilver, zwavel en acetylcholine (1 mg/g).
Het bevat ook een eiwit dat een belangrijke rol speet bij de differentiatie van de bijen tussen koningin en arbeidsters. Dit is het 57-kDa eiwit wat ook Royalactine wordt genoemd.
Koninginnebrij valt pathogene bacteriën, schimmels en virussen aan.
Koninginnegelei bevat ook antibiotica eigenschappen die bijzonder actief zijn tegen bacteriën van het geslacht Proteus en Escherichia coli B (E. coli). Dit is wat de onderzoekers Royalysine noemen. Dit is een peptide groep die een sterke werking heeft tegen grampositieve bacteriën.
Een antibioticum screeningtests met koninginnebrij toonde sterk remmende activiteiten tegen pathogene bacteriën, schimmels en virussen.
In totaal werden meer dan 150 bacteriën, schimmels en virussen getest. Een kuur met koninginnegelei beschermt tegen ziektekiemen en virussen dankzij haar antimicrobiële-, antifungale- (tegen schimmels) en ontstekingsremmers. Ze moduleert de expressie van meer dan 260 genen.
Ze kan gedurende het hele jaar worden genomen en vooral in tijden van een griepepidemie of bij achteruitgang van vitaliteit.
Opgepast, de aanwezigheid van groeifactoren en lipoproteïnen maakt haar ongeschikt voor gebruik bij kankerpatiënten. Bovendien kan koninginnegelei net als propolis allergieën veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden bij allergie voor honing.
Welke koninginnegelei kiezen?
Ze is in verschillende vormen op de markt: vers, gevriesdroogd, opgelost ...
In Frankrijk bedraagt de produktie niet meer dan 2 ton per jaar.
Niettemin komt 98% van de koninginnegelei verbruikt in Frankrijk helaas uit Azië, voornamelijk uit China. Daar worden de productie-omstandigheden niet gecontroleerd: bijen worden kunstmatig gevoed, antibiotica wordt frauduleus ingezet, herhaaldelijke bevriezing is niet zeldzaam. Door middel van genetische selectie bekomen de Chinezen aanzienlijke rendementen van 5 tot 7 kg per jaar per met koninginnen die slechts 1 jaar overleven.
Dan liever inlandse koninginnebrij.
Een formulering koninginnebrij + propolis + tijm
Er bestaan op de markt unieke formules om het immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden.
Dit supplement combineert de kracht van propolispoeder met gevriesdroogde koninginnegelei. Deze gevriesdroogde koninginnebrij is 3 maal geconcentreerder dan verse.
Het is een logische alliantie want propolis en koninginnegelei worden naast elkaar gebruikt in de korf om een maximale bescherming van de zwerm te garanderen tegen aanvallen van buitenaf. De twee stoffen werken samen voor een betere efficiëntie.
Tijm is ook een effectieve natuurlijke behandeling bij hoest veroorzaakt door bronchitis.
In een grote studie van 7.000 mensen vergeleken onderzoekers de werkzaamheid van siroop op basis van tijm tegen bronchitis met de klassieke behandelingen: N-acetylcysteïne en ambroxol. Hieruit bleek dat tijm net zo effectief is als de standaardbehandelingen.
Er zijn geen contraindicaties voor zwangere vrouwen wat betreft propolis, koninginnegelei en tijm. Echter moet men wel aandacht hebben voor allergieën in de 3 gevallen. Als men allergisch is voor honing is er hoogst waarschijnlijk ook een probleem voor koninginnebrij en propolis.
Propolis, koninginnegelei en tijm zijn drie zwaargewichten in de natuurlijke behandelingen tegen infecties van de luchtwegen: bronchitis, verkoudheid, griep, keelpijn, en bronchiolitis. Geef een boost aan je immuunsysteem, neem niet langer het risico op het indringen van een passerende microbe die verkoudheid, oorontsteking, candida albicans, enz veroorzaakt.
Oorspronkelijk artikel:"L'astuce pour ne pas tomber malade en hiver", Eric Müller, Neo-nutrition, La lettre de la nutrithérapie, 14 nlv 2014. Bijlagen: http://www.invs.sante.fr/Dossiers-thematiques/Maladies-infectieuses/Risques-infectieux-d-origine-alimentaire/Gastro-enterites-aigues-virales http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2695883?dopt=Abstract http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=gelee_royale_ps http://www.who.int/mediacentre/factsheets/2003/fs211/fr/
27-11-2014, 17:39 geschreven door opabio
|