Huidkanker voorkomen? Eet meer tomaten … nieuw onderzoek vindt krachtig anti-kanker effect.
Als u zich zorgen maakt over huidkanker, maar u niet wilt onderdompelen in toxische zonnebrandcrème voordat u buiten gaat, hebt u wellicht het advies al gehoord dat een goed dieet vol antioxidanten een natuurlijke bescherming voor uw huid kan bieden. Hoewel dit een effectieve benadering blijft blijkt uit een nieuwe studie dat vooral tomaten heel belangrijk zijn.
Volgens een studie aan de Ohio State University kan een dagelijkse consumptie van tomaten de ontwikkeling van huidkanker met 50% verminderen.
De studie, die werd gepubliceerd in Scientific Reports, ontdekte dat mannelijke muizen na blootstelling aan ultraviolet licht die gedurende 35 weken elke dag een dieet kregen met 10 procent tomatenpoeder, 50 procent minder kans vertoonden op kankertumoren.
Eigenaardig genoeg werd hetzelfde effect niet gezien bij de vrouwelijke muizen. Uit vroeger onderzoek is gebleken dat mannelijke muizen sneller tumoren ontwikkelen na blootstelling aan UV-licht, en dat hun tumoren de neiging hebben om groter, groter in aantal en agressiever te zijn.
De wetenschappers geloven dat de carotenoïden in de tomaten zijn die verantwoordelijk zijn voor dit beschermende effect tegen schade door UV-licht bij de mannelijke muizen. Deze pigmenterende verbindingen geven tomaten hun rode kleur en eerdere studies hebben aangetoond dat ze in de menselijke huid worden opgeslagen na het eten van tomaten. In feite hebben eerdere menselijke proeven gevonden dat consumptie van tomatenpasta kan helpen bij het genezen van zonnebrand.
De primaire carotenoïde in tomaten, lycopeen, is het effectiefste antioxidant onder de verschillende pigmenten, maar ook andere verbindingen worden geacht een rol te spelen, omdat gesynthetiseerde lycopene supplementen geen roodheid voorkomen na UV-blootstelling zoals het consumeren van de gehele tomaat in de vorige studie wel deed.
Senior auteur van het laatste rapport, Tatiana Oberyszyn, zei dat de nieuwe bevinding laat zien hoe het in acht nemen van het geslacht nuttig kan zijn bij het ontdekken van passende preventieve strategieën tegen huidkanker, aangezien maatregelen die bij mannen werken mogelijk niet werken bij vrouwen.
Vroegere studies ondersteunen de huidbescherming door tomaten.
Voorgaande studies hebben aangetoond dat het eten van tomatenpasta als een interne zonnebrandcrème werkt. In een experiment dat in Engeland werd uitgevoerd, vonden onderzoekers dat vrijwilligers die elke dag gedurende drie maanden 55 gram tomatenpasta hadden gegeten, 33 procent meer bescherming tegen zonnebrand vertoonden dan de controlegroep. Daarnaast hadden ze aanzienlijke hogere niveaus van een eiwit dat de huidstructuur, bekend als procollage, beschermt. Onderzoekers in die studie hebben gezegd dat een tomatendieet kan helpen om het verouderingsproces van de huid te herstellen en ze hebben erop gewezen dat de hoeveelheid tomaten niet erg hoog was. In feite kunnen de meeste mensen genieten van deze voordelen door regelmatig gerechten op basis van tomaten te eten.
Zij kozen voor tomatenpasta in de studie omdat het koken de biologische beschikbaarheid van lycopeen verhoogt. Het lycopeen gevonden in ruwe tomaten is gebonden in een vorm die niet zo gemakkelijk opgenomen wordt.
Tomaten beschermen tegen een reeks kanker types.
Er zijn tal van andere redenen om biologische tomaten te eten. Terwijl ze misschien niet alle aandacht van andere superfoods krijgen, kunnen ze helpen om het risico op verschillende vormen van kanker te verminderen buiten huidkanker.
Ze werken bijzonder beschermend tegen prostaatkanker. Een studie stelde vast dat het eten van tomaten of op tomaten gebaseerde producten zoals tomatensaus meer dan tweemaal per week het risico op prostaatkanker met 34 procent kan verminderen. Zij hebben ook een vermogen aangetoond om long-, borst-, lariks-, keel- en mondkanker te verminderen.
Ondertussen blijkt dat in Italië, waar tomaten een basisvoedingsstof zijn, degenen die zeven porties ruwe tomaten per week hadden gegeten, 60 procent minder kans op kanker hadden, met name die van het spijsverteringskanaal.
Oorspronkelijk artikel:”Want to prevent skin cancer? Eat more tomatoes … new science confirms powerful anti-cancer effect”, Wednesday, July 26, 2017 by: Isabelle Z., Natural News. Bijlagen: http://www.naturalnews.com/024298_skin_sunscreen_tomatoes.html http://www.naturalnews.com/054498_tomatoes_cancer_prevention_phytonutrients.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170713153023.htm
02-08-2017, 16:13 geschreven door opabio
|