Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    04-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hennepzaad tegen ontsteking

    Waarom iedereen meer hennepzaad zou moeten eten.


    (NaturalNews) Een groep van honderdjarigen in een Chinees dorp lijken te zijn gestuit op een ware fontein van jeugd dank zij een bekend zaad. De inwoners van Bama Yao hebben een gemiddelde levensverwachting van 100 jaar. Zoals andere groepen van lang levende mensen leven de inwoners van Bama Yao op een voedselrijke dieet en genieten van een ongerepte omgeving. Het geheim van hun uitzonderlijke levensduur lijkt echter te komen van een hoge consumptie van hennepzaad.

    Niet verrassend want hennepzaad is een voedingsbom rijk aan vele ziektebestrijdende voedingsstoffen. Dit zaadje bevat diverse vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten - o.a. calcium, kalium, magnesium, zwavel en ijzer, en vitaminen A, B, C, E en D. Het zit vol met omega-3 en -6 vetzuren. Hennepzaad zorgt voor een scherpe geest en robuuste cardiovasculaire gezondheid. Omdat hennep ook opmerkelijk veel fytol bevat (een krachtig antioxidant) helpt regelmatig gebruik de kans op kanker te verminderen. Hennepzaad werkt  tegen ontstekingen.

    Krachtig helend in een klein pakket.

    In verband gebracht met een verscheidenheid aan leeftijd gerelateerde aandoeningen - zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker - is chronische ontsteking een  aanzienlijke boosdoener. Door het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam kunnen we het risico op deze ziektes verlagen. Hennepzaad is een belangrijke speler in dit opzicht. Overvloedig aan het zeldzame omega-6 vetzuur GLA, blokkeert hennep de productie van pro-inflammatoire moleculen. Wat meer is, GLA uit hennepzaad vermindert verder de ontsteking door zich uiteindelijk om te zetten in prostaglandine, een sterk anti-ontstekingsmiddel .

    Eczeem - een andere inflammatoire aandoening - reageert ook goed op de helende balsem van hennepzaad. Bij naar schatting 17 miljoen volwassenen en kinderen in de Verenigde Staten openbaart eczeem zich als een ongemakkelijke huiduitslag die vaak geïnfecteerd raakt. William Gamonski in Life Extension Magazine:

    "Om de effecten van hennepzaadolie op de klinische symptomen van atopische dermatitis te testen, voerden Finse onderzoekers een gerandomiseerde, gecontroleerde crossover studie uit waarin deelnemers ofwel 2 el hennepzaadolie of olijfolie per dag innamen gedurende acht weken, gevolgd door vier weken zonder behandeling. De deelnemers ondergingen vervolgens nog eens gedurende acht weken de behandeling maar in tegenovergestelde richting. De proefpersonen moesten hun normaal dieet behouden en geen huidcrèmes smeren.

    "Tijdens de hennepzaadolie-fase ervaarden de deelnemers een statistisch significante daling van de droge huid van 29,4% en huidjeuk van 39%, terwijl er geen significante veranderingen in de olijfoliefase werden vastgesteld. Deze positieve veranderingen in de kwaliteit van de huid worden verondersteld te zijn gerelateerd met de gunstige verbetering van de plasma vetzuurprofielen bij de proefpersonen."

    Eenvoudige manieren om meer hennepzaad toe te voegen aan je dieet.

    Als u graag wilt genieten van de voordelen van hennep, maar niet weet hoe het te gebruiken volgen hier een paar suggesties:

    Meng 1 eetlepel hennepolie in smoothies;
    Strooi het zaad in granen, havermout en yoghurt;
    Meng hele zaden in gebak zoals muffins, brood, mueslirepen en cookies;
    Gebruik hennepzaad in de plaats van pijnboompitten in uw favoriet pesto recept;
    Sprenkel de olie over gekookte pasta, granen en soepen;
    Gebruik de olie als vervanger van boter op toast.

    Oorspronkelijk artikel:"Why everyone should be eating more hempseed", Wednesday, December 24, 2014 by: Carolanne Wright, Natural News.

    Bijlagen:
    http://hemp.org/news/content/china-hempseed-eating-village-home-some-oldest-healthiest-people-earth   
    http://kitchen.nutiva.com/product/organic-hempseed/page/2/   
    http://science.naturalnews.com/hemp_seed.html   
    http://www.chinahighlights.com/travelguide/article-places-to-live-longest-in-china.htm   
    http://www.lef.org/magazine/2014/7/harness-the-nutritional-power-of-hemp-seeds/page-01   
    http://www.medicalnewstoday.com/articles/272024.php   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24422510   
    http://www.vegetariantimes.com/article/healing-foods-hemp-seed/   

    04-01-2015, 22:13 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hennep, vetzuren, ontsteking, eczeem
    03-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suiker tegen cariƫs

    Deze suiker vernietigt cariës.

    Niemand wil me geloven als ik praat over deze ontdekking.

    En toch is het absoluut waar en dat is de reden waarom ik het met enthousiasme meedeel aan iedereen die het wil horen.

    Ik heb het over een volledig natuurlijk product met:

    - het uitzicht van suiker (wit en kristallijn)

    - de smaak van suiker, een beetje zoeter. Men moet er dus minder van gebruiken en het smaakt niet zoals de meeste zoetstoffen

    - de mogelijkheid tot het gebruik in gebak in plaats van huishoudelijke suiker 

    Zonder de nadelen van stevia dat een heel andere textuur heeft dan suiker waardoor het in de keuken niet altijd suiker kan vervangen.,

    Maar de echte grote verrassing is dat deze "suiker":

    - goed is tegen diabetes: ze verhoogt nauwelijks de bloedglucose (suiker in het bloed); ze heeft een glycemische index (GI) van 7 tegen 70 voor tafelsuiker (met een maximum van 100);

    - ze maakt je niet dik: bevat de helft minder absorbeerbare koolhydraten dan suiker;

    - ze vermindert het risico op tandbederf door het doden van de bacteriën (Streptococcus mutans) die het tandglazuur aanvallen.

    Te mooi om waar te zijn ??

    Ja, je leest het goed: het is een suiker die de bloedsuikerspiegel bijna niet verhoogt, ze is laag in calorieën en voorkomt cariës.

    Te gmooi om waar te zijn? Nee, ik geef je alle details en wetenschappelijke referenties.

    Ik heb er vroeger reeds over geschreven maar toen was er één nadeel: de prijs.

    Maar in tussentijd is er één en ander veranderd en kunnen wij het produkt kopen tegen een aanvaardbare prijs, in de biologische winkels met eerlijke prijzen of op Internet.

    Dit geweldig product noemt xylitol, een suikeralcohol uit de berk.

    De alcohol die niet dronken maakt.

    Wees gerust, suikeralcohol wil niet zeggen dat je er dronken van kunt worden. Alcohol is een chemische stof waarvan de structuur wordt gekenmerkt door de groep OH (hydroxide).

    Wat men in het dagelijks leven "alcohol" noemt in wijn bvb., is een speciaal soort alcohol: ethanol of ethylalcohol.

    Er zijn vele andere stoffen die meer dan één OH-groep hebben die suikeralcoholen of polyolen zijn genoemd en die niets te maken hebben met ethylalcohol.

    Dit is het geval voor xylitol (sorbitol en mannitol) die men "bulk zoetstoffen" noemt omdat ze suiker kunnen vervangen in gebak of snoepgoed. Ze mogen niet worden verward met kunstmatige zoetstoffen zoals cyclamaat en aspartaam en evenmin met de natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, die naar suiker smaken maar geen koolhydraten hebben.

    Xylitol zit van nature met kleine hoeveelheden in groenten en fruit. Het wordt daarom beschouwd als natuurlijk. Echter, wordt degene die je in de handel vindt in het algemeen gewonnen uit berkenbast door een transformatie van de plantaardige vezels xylan tot xylitol.

    Xylitol voorkomt cariës.

    Gaatjes treden op wanneer het tandglazuur wordt aangevallen door zuur.

    Hoe komt men aan dat zuur op de tanden?

    Het zijn de vervelende bacteriën die leven op je tanden, genaamd Streptococcus mutans, die zich voeden met glucose en die omzetten in zuur die de holtes veroorzaken.

    Als je in slaap valt na het kauwen van zoetigheden komen er residuën vast te zitten op en tussen je tanden waarop de Streptococcus mutans zich stort. Voor de bacteriën begint het nachtelijk feest, ze vullen zich met glucose, vermenigvuldigen zich en spugen enorme hoeveelheden zuur uit.

    Als je 's morgens wakker wordt merk je niet dat je tanden iets zwakker zijn geworden. Het proces kost tijd. Afhankelijk van de natuurlijk voorkomende stammen van bacteriën in de mond verloopt het proces van cariës vlugger of trager.

    Je kunt het proces niet zien in de spiegel, want holtes zijn zwarte vlekken, behalve in een vergevorderd stadium. Dan worden het witte vlekken die veranderen in bruine en als ze zwart geworden zijn zit er een gat in uw tand en voel je kiespijn. Je gaat naar de tandarts maar helaas is het onheil al geschied. De tand moet gevuld of getrokken worden.

    Geloof het of niet maar dezelfde bacteriën houden ook van  xylitol. Het verschil is dat ze xylitol niet kunnen verteren (of beter "vergisten" want dit is de manier waarop de bacteriën de suiker verbruiken). Bacteriën die xylitol hebben opgenomen vergiftigen zichzelf en sterven. Aldus kunnen het aantal Streptococcus mutans die je op je tanden hebt afnemen met 73% door eenvoudig xylitol te eten.

    Xylitol heeft ook het voordeel de productie van speeksel te verhogen dat een alkaline omgeving in de mond creeërt (het tegenovergestelde van "zuur"), en zo helpt het tandglazuur behouden, de mineralisatie bevorderen en cariës terug te dringen met 30% tot 80%. Dit feit wordt bevestigd door meerdere studies sinds de jaren '70. Onbehandelde cariës in een beginstadium, met name de kleine puntjes van de aangevallen email verharden en verliezen hun gevoeligheid door contact met xylitol.

    Uit het laatste onderzoek op xylitol blijkt dat het aantal dagelijkse contacten met xylitol belangrijker is dan de verbruikte hoeveelheid. Je kunt het gebruiken in drankjes, in desserts en er bestaat zelfs tandpasta met xylitol.

    Een leven zonder cariës is mogelijk.

    Gaatjes in de tanden zijn inderdaad een ziekte van de moderne mens. Ze bestonden nauwelijks bij onze prehistorische voorouders tot de komst van de landbouw, ongeveer 10000 jaar geleden, wat leidde tot een sterke toename van het verbruik van granen rijk aan koolhydraten. De korrel heeft geen zoete smaak maar is toch zeer rijk aan zetmeel dat een keten is van glucoseatomen (suiker). Door contact met speeksel zetten granen, brood, meel, pasta, zich om in glucose.

    Xylitol is goed tegen diabetes.

    In tegenstelling tot tafelsuiker (sucrose), wordt xylitol zeer langzaam verteerd, en slechts 50% wordt geabsorbeerd door het lichaam. Het heeft dan ook een verwaarloosbaar effect op de bloedsuikerspiegel en de insuline secretie.

    Zoals hierboven opgemerkt is de glycemische index slechts 7  wat nog lager is dan deze van peulvruchten (bonen, linzen, erwten).

    De glycemische index is een vuistregel die voedingsmiddelen klasseert op basis van de verhoging van de bloedsuikerspiegel die optreedt wanneer je ze consumeert. Hoe hoger hun index hoe hoger hun prijs en hoe sneller de stijging van de bloedsuikerspiegel.

    Deze suikertoename in het bloed veroorzaakt insulinesecretie waarvan de rol is om die toename tegen te werken.

    Aldus kan voedsel met een hoge glycemische index snel een daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken met als gevolg de werking van insuline. Deze suikerdaling stimuleert de sensatie van honger en kan een hypoglykemie crisis veroorzaken. Tafelsuiker en wit brood worden geclassificeerd als hypoglycemianten (GI 70). Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn o.a. havermout (GI 40), groene bonen (GI 30) en xylitol (GI 7).

    Diabetici die insuline secretie problemen hebben moeten in het bijzonder op hun hoede zijn voor voedingsmiddelen met een hoge glycemische index. Xylitol is voor hen een goed alternatief voor suiker. Het vermindert de eetlust en de insulinesecretie, helpt bij de strijd tegen obesitas en diabetes en het metabool syndroom.

    Xylitol vermindert risico op infectie bij kinderen

    Mond, neus en oren zijn gekoppeld. Bacteriën verplaatsen er zich gemakkelijk; de reden waarom orale bacteriën gemakkelijk oorontsteking kunnen veroorzaken (otitis) bij kinderen waar de afstanden mond-neus-oor zeer klein zijn.

    Het blijkt dat xylitol de bacteriën die tandbederf veroorzaken uithongert, vooral de gevreesde bacterie Streptococcus pneumoniae, die 40% van de oorinfecties bij kinderen veroorzaakt.

    Xylitol heeft gelijkwaardige effecten tegen Candida albicans, een gist dat infecties veroorzaakt. Het voorkomt dat de gist zich vastklampt aan de darmen, in tegenstelling tot suiker dat de gist helpt om zich vast te hechten.

    Bijgevolg kan Xylitol helpen om het verbruik van antibiotica te beperken.

    Xylitol is goed voor de botten en de huid.

    Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen dat je in grote hoeveelheden vindt in de huid, botten en bindweefsel (weefsels die je organen op hun plaats houden).

    Onderzoeken bij ratten tonen aan dat xylitol de collageenproductie verhoogt, waarbij veroudering van de huid wordt tegengaan en het risico op osteoporose (botontkalking) vermindert.

    Aandacht voor onze vrienden de honden.

    Xylitol is ongevaarlijk voor de mens maar laat nooit uw hond het eten.

    In feite is het zo gevaarlijk voor honden dat ik zou adviseren in geval van honden in huis, xylitol niet in huis te nemen.

    Inderdaad, als een hond xylitol eet, neemt zijn lichaam dit bij vergissing voor glucose en begint het grote hoeveelheden insuline te produceren, waardoor de suikerspiegel ineen stort wat kan leiden tot de dood. Xylitol heeft ook katastrofische effecten op de lever van honden.

    Deze effecten manifesteren zich al bij 0,1 g xylitol per kilogram lichaamsgewicht, zodat een hond van 10 kg kan sterven bij één gram xylitol!

    Intolerantie, bijwerkingen.

    Bij mensen wordt xylitol algemeen goed verdragen, maar kan in de darmen bij sommigen leiden tot fermentatie, waardoor gas en diarree kunnen ontstaan. Wees voorzichtig als u al lijdt aan het prikkelbaar darmsyndroom en blijf in dit geval in de buurt van een toilet als je xylitol uitprobeert.

    Als je problemen ondervindt is het advies simpel: verminder de hoeveelheid, de symptomen verdwijnen, en je kunt de dosis geleidelijk opvoeren om eraan te wennen.

    Op lange termijnis de consumptie van xylitol veilig. Mensen die  1,5 kilogram per maand aten met uitschieters naar 430 g per dag, werden gevolgd door wetenschappers, die geen bijwerkingen waarnamen.

    Te onthouden.

    Voedsel zoeten met xylitol is een geweldige optie.

    Wanneer we praten over kunstmatige zoetstoffen (aspartaam) is het debat nog steeds om te weten of het giftig is of niet? Of het kanker veroorzaakt of niet?

    Bij xylitol is het tegenovergestelde: het vervangt suiker ... maar met zeer onverwachte en gunstige gezondheidseffecten!

    Het veroorzaakt geen bloedglucose piek, vernietigt tandplak bacteriën die cariës bevorderen, versterkt de botten en voorkomt bacteriële infecties.

    Wat kan je meer voan een zoetstof verlangen?

    Oorspronkelijk artikel:"Ce sucre détruit les caries", Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, Dec. 31, 2014.

    Bijlagen:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2352484/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434645/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC90255/   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10946407   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11721142   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15832042   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16434738   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22381181   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7607749   
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/783060   

    03-01-2015, 16:42 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:xylitol, zoetmiddelen, caries, diabetes
    29-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbessen gezonder dan blauwe bessen

    Bosbessen verminderen voedingsgerelateerde ontstekingen en hoge bloeddruk.

    inflammation

    (NaturalNews) Sommigen onder ons hebben kunnen lezen hoe bosbessenjam het "nachtzicht" verbeterde van WWII Royal Air Force piloten tijdens de bombardementen op Duitsland en in de verdediging tegen de Duitse bombardementen op Engeland. Dat attribuut bosbes was puur anekdotisch natuurlijk. De wetenschap moet elke medische eigenschap bevestigen en goedkeuren vooraleer kan worden gesteld dat het ook voor anderen daadwerkelijke voordelen heeft.

    Bosbessen zijn nauw verwant aan blauwe bessen. In Europa gebruikt men reeds heel lang de bladeren van bosbessen en de gedroogde bessen; lang genoeg om volkse remedies en toepassingen te ontwikkelen vooraleer wetenschappelijk onderzoek erachter kwam hoe en waarom één en ander werkt.

    Er zijn een aantal studies geweest op bosbes om te bevestigen waarom de piloten een verbeterd nachtzicht ervaarden en ook eigenschappen waarnamen over de werking tegen cataract en langzame macula degeneratie. Het blijkt dat dit komt door de verbetering van de bloedstroom in de vele kleine capillairen van de ogen.

    Maar als dat het geval is, welke invloed heeft het op andere toestanden gehinderd door trage circulatie en ontsteking? Om dat te beantwoorden, nam een Finse groep de bosbesuitdaging aan maar niet alleen voor onderzoek op nachtzicht. De Finse groep had een grotere vis te pakken met blauwe bosbessen. Wetenschappers aan de Universiteit van Oost-Finland onderzochten wat bosbessen zouden kunnen doen tegen hoge bloeddruk en ontstekingen tengevolge van voeding.

    Een persbericht van 18 december 2014 van de Universiteit van Oost-Finland luidt als volgt: "Bosbessen worden geassocieerd met verschillende effecten die heilzaam zijn voor de gezondheid en hun gebruik gaat gepaard met tal van traditionele wijsheden".

    "De gezondheidsvoordelen van bosbessen worden verklaard door polyfenolen, anthocyaninen bijzonder, waarvan het niveau in bosbessen beduidend hoger is dan in commercieel gekweekte blauwe bessen."

    Dat is nogal een statement als men weet hoe hoog blauwe bessen al aangeschreven staan voor het verbeteren van diverse gezondheidsproblemen.

    De Finse bosbesenstudie.

    De studie werd gepubliceerd in het peer-reviewed open-access tijdschrift PLoS ONE in december 2014 na de indiening van het geschrift in april 2014 als "Wilde Bosbessen (Vaccinium myrtillus). Verlichten Ontsteking en Hypertensie geassocieerd met Ontwikkelende Obesitas bij muizen gevoed met een vetrijk dieet." (Open-access betekent dat u niet hoeft in te schrijven of te betalen om de hele studie te lezen).

    Het project waaronder dit onderzoek plaats vond noemt "Effecten van bosbesgebruik op met obesitas geassocieerde metabole stoornissen." Misschien moet vetrijk dieet (HFD) niet letterlijk worden genomen. Het is misschien beter te focussen op het obesitas-inducerend resultaat. De zwarte ratten gevoed met een HFD waren gevoelig voor obesitas, maar onder mensen is het al gebleken dat voedingsmiddelen zoals kokosolie kunnen bijdragen tot gewichtsverlies.

    Verder onderzoek heeft uitgemaakt dat een vetrijk dieet bij mensen als bron van obesitas een voorbijgestreefde stelling is. Hoge hoeveelheden suiker en HFCS (high fructose maïssiroop) in verwerkte voedingsmiddelen hebben de rol van obesitasoorzaak overgenomen, terwijl verwerkte vetten zoals margarine en andere gehydrogeneerde oliën worden gezien als veroorzakers van ontstekingen. Goede vetten, zelfs verzadigd, hebben de laatste tijd groen licht gekregen voor de gezondheid.

    Obesitas wordt geassocieerd met het metabool stoornissyndroom dat leidt tot diabetes type 2, ontsteking en hypertensie of hoge bloeddruk, allemaal bedreigingen voor de gezondheid van het hart.

    De studie toonde aan hoe de consumptie van bosbesextract vooral of zelfs bosbeswater een krachtige invloed heeft op de markers geassocieerd met metabool stoornissyndroom bij de ratten met overgewicht.

    Blijkbaar hebben Europese bosbessen, of "wilde bosbessen," meer invloed dan de Amerikaanse binnenlandse bosbessen. Maar verschillende studies hebben geconcludeerd dat onze eigen rassen ook hoog scoren in anthocyanen (ANC) en andere polyfenolen.

    Het is het hoog ANC gehalte dat het meeste verschil maakt op het verminderen van metabole aandoeningen tengevolge van het standaard Amerikaanse dieet (SAD). Dat betekent niet dat je een hoge suikerinname en voedsel met slechte vetzuren bewerkt voedsel kunt compenseren met bosbessen.

    Maar bosbessen hebben hun plaats voor het verbeteren van de gezondheid en de bescherming van aandoeningen van het immuunsysteem.

    Oorspronkelijk artikel:"Bilberries naturally reduce diet-related inflammation and high blood pressure", Wednesday, December 24, 2014 by: PF Louis, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=148370&CultureCode=en   
    http://www.herbwisdom.com/herb-bilberry.html   
    http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0114790   

    29-12-2014, 22:05 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Tags:bosbessen, ontstekingen, hoge bolladura
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!