Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    15-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon tegen kanker.

    De zon, wapen tegen kanker.

    Een hoed, een zonnebril, lange mouwen, een zonnescherm, schaduw opzoeken tot zelfs binnen blijven van 's middags tot 16 uur. Zo geloven dat we ons te beschermen tegen huidkanker. Deze werkwijze bederft niet alleen de pret van de zomer en de vakantie, ze is ook ongezond!

    Ken het echt gevaar op sterven aan huidkanker.

    Er wordt veel gesproken over huidkanker omdat vanaf 1945 elke 10 jaar het aantal gevallen verdubbelt.

    Dit is verontrustend maar:

    - Op de 60 miljoen Fransen stierven er 1.672 in 2012 aan huidkanker. Terzelfdertijd stierven 150.000 mensen aan een andere vorm van kanker en ook nog eens 130.000 aan hart- en vaatziekten.

    Waarom is het belangrijk om de vergelijking te maken?

    Het ene sluit het andere niet uit zul je mij zeggen. Maar dat is het juist: buiten zijn en genieten van de zon is een belangrijke manier om het risico op hartaandoeningen te verminderen en andere vormen van kanker te voorkomen.

    Een voorbeeld. We weten dat stress, sedentaire levensstijl, overgewicht, alcohol en roken belangrijke oorzaken zijn van hart- en vaatziekten en kanker. Dus: als je gestresseerd bent als gevolg van huidkanker; als je niet buiten komt om huidkanker te vermijden, meer nog: als je thuis zit en junk food eet, een sigaret rookt om de tijd te verdrijven en zit te wachten om in alle ‘veiligheid’ buiten te komen. Dan pas maak je een slechte keuze.

    Het is veel belangrijker om het risico op hartaandoeningen en andere vormen van kanker te verminderen dan zich toe te spitsen op de preventie van huidkanker.

    De meeste ‘huidkankers’ zijn niet gevaarlijk.

    Huidkanker, net als alle andere vormen van kanker, moet zeer serieus genomen worden. Dat betekent dat het belangrijk is om een arts te raadplegen wanneer een vlek of vreemd gezwel op de huid verschijnt, in het bijzonder een wonde die niet geneest, een puist of hardnekkige korst die van uiterlijk verandert.

    Van de 80 000 tot 90 000 nieuwe gevallen van huidkanker elk jaar gediagnosticeerd in Frankrijk, zijn 85% carcinomen en geen melanomen.

    Dit onderscheid is van cruciaal belang, omdat carcinomen genezen. De meeste zijn zelfs helemaal niet gevaarlijk. Men noemt ze "basaalcelcarcinomen" of “basocellulaire carcinomen” of “basaltomen’ of “ouderdomskanker’.

    Basaalcelcarcinomen.

    80% van de carcinomen, die basaalcelcarcinomen worden  genoemd, zijn niet dodelijk.

    Dit soort carcinoom ontwikkelt zich meestal op een huidoppervlak blootgesteld aan de zon, zoals de neus, oogleden of nek, meestal bij ouderen (ouder dan 75 jaar).

    Het eerste teken is vaak een kleine rode stip, een roze of parelwitte koepel die op een eerder normale huid verschijnt. Het evolueert heel langzaam en produceert  metastasen. Onbehandeld zal het lokaal blijven groeien en nabijgelegen structuren beschadigen. Zo kan een basaalcelcarcinoom op het gezicht eroderen en schade aan neus of oor aanbrengen.

    Elke verdachte huidlaesie of -knobbel moet worden gezien door een arts.

    Op de website van het National Cancer Institute (INCA), kan men lezen dat de overgrote meerderheid van huidlaesies geneest na operatief verwijderen omdat ze langzaam werken en geen externe laesies (metastasen) veroorzaken.

    Deze verklaring is overdreven, en misschien zelfs bedoeld om cosmetische chirurgen te behagen. Want als de kanker moeilijk te bereiken is, kan de ingreep een lelijk litteken achterlaten. Volgens een oncoloog die ik hierover raadpleede is het beter om dit met contactradiotherapie te genezen; met één tot drie sessies électronentherapie kan een littekenloze genezing verkregen worden. "

    Chirurgische behandeling kan bijna altijd worden uitgevoerd op kantoor of polikliniek. Plaatselijke verdoving wordt toegepast voor de meeste interventies. Pijn en ongemak zijn meestal minimaal en de patiënt lijdt zelden daarna.

    Deze carcinomen zijn goed voor 80% van de gevallen. De resterende 20% zijn agressiever, en noemt men “plaveiselcelcarcinomen”.

    Plaveiselcelcarcinoom (of epidermoïde).

    20% van de carcinomen zijn plaveiselcelcarcinomen (epidermoïden). Dit type carcinoom ontwikkelt zich meestal op het gezicht - meestal op of rond de oren of lippen. Echter, kan elk gebied van de huid worden aangetast.

    Het begint meestal als een kleine korst of geschubde gebied met een rode of roze basis. Kan veranderen in een tumor die een wrat kan lijken. Plaveiselcelcarcinoom kunnen een etterende wonden (ulci) of periodieke ontluchters vormen. Zonder behandeling kunnen zij zich verspreiden naar de onderliggende weefsels en de patiënt ontsieren.

    Maar geen paniek. Nog steeds volgens het National Cancer Institute: "Plaveiselcelcarcinomen zijn zeldzaam en kunnen uitzaaien. Ze zijn echter gemakkelijk te behandelen in de meeste gevallen door vroege opsporing en chirurgische behandeling. Maar nogmaals, volgens een bekende oncoloog" kan ook hier niet agressieve radiotherapie gericht genezen zonder littekenvorming met slechts een enigszins pigmentloos huidgebied. 

    Vandaar het belang om een arts te raadplegen als men iets raar op de huid opmerkt.

    De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zonder langdurige pijn.

    Dus bij een minimum aan voorzichtigheid en gezond verstand zal men niet sterven aan een carcinoom.

    De derde vorm van huidkanker is de zeldzaamste en de gevaarlijkste: het melanoom.

    Het melanoom.

    Dit is het echte zorgenkind van de familie van huidkanker.

    Melanomen zijn kankercellen die een pigment fabriceren die dat typisch kleurtje geven en die men 'melanocyten' noemt. Melanocyt betekent ‘celproductie’; afgeleid van het Grieks “melanos" (zwart) en ‘cyte" (cel).

    Ze komen meestal voor op een perfect gezond huidoppervlak, en groeien geleidelijk uit tot een kleine gepigmenteerde vlek, ongeveer 15-20% uit een simpele schoonheidsvlek.

    Er zijn 11 000 gevallen van melanoom per jaar in Frankrijk. De meeste, vroeg ontdekt, genezen na een operatie onder narcose.

    Een minderheid van de melanomen (15%) worden te laat ontdekt en uitgezaaid zodat zelfs chemotherapie ze niet kan genezen. Het resultaat is dan het overlijden van de patiënt.

    De echte rol van de zon bij melanoom.

    Zoals met alle ernstige ziekten, zijn er meerdere factoren die samenwerken om het immuunsysteem te verstoren en kanker te veroorzaken: voeding, toxinen, stress, slecht slapen, enz.

    Er zijn ook factoren die verband houden met het milieu en, onder deze, is er geen twijfel over dat zonnebrand een erkende oorzaak is van melanoom, vooral bij kinderen die herhaaldelijk zijn blootgesteld zonder dat hun huid de tijd heeft gehad om zich voor te bereiden.

    Echter, het medische tijdschrift The Lancet publiceerde in 2004 een belangrijke informatie, maar nooit herhaald in de mainstream media of door de gezondheidsautoriteiten, misschien uit angst voor het vervagen van de boodschap aan het publiek, en nog steeds beschouwd als een beetje goedkoop.

    Deze informatie was dat melanomen, in tegenstelling tot carcinomen, zelden voorkomen bij mensen die regelmatig zijn blootgesteld aan de zon.

    Het is zeer belangrijk en het moet duidelijk zijn: ja, de zon is oorzaak van melanoom als de huid te veel in één keer wordt blootgesteld. Aan de andere kant vermindert regelmatige blootstelling aan de zon, zonder overdrijving, het risico op melanomen.

    Mensen die werken in kantoren hebben meer kans op een melanoom dan mensen die buitenshuis werken.

    Ook moet opgemerkt worden dat melanomen niet noodzakelijk verschijnen op plaatsen blootgesteld aan het zonlicht.

    De British Medical Journal bevestigde deze informatie zeggende dat de zon een onbetwistbare factor is voor carcinomen maar niet als belangrijke oorzaak van melanomen wordt vastgesteld.


    De zon kan het risico op overlijden halveren.

    Meer dan 200 epidemiologische studies hebben het verband tussen een tekort aan vitamine D en het risico op kanker bevestigd.

    Volgens een studie van Dr. William Grant, internationaal expert op het gebied van vitamine D, zou 30% van de sterfgevallen door kanker kunnen voorkomen worden door voldoende vitamine D, wat neerkomt op het redden elk jaar van 2 miljoen levens wereldwijd.

    Volgens Dr. Cedric Garland van de Universiteit van Californië, Universiteit van Geneeskunde in San Diego (USA), specialist in vitamine D sedert 30 jaar, kunnen jaarlijks 600.000 gevallen van borst- en darmkanker wereldwijd voorkomen worden door betere inname van vitamine D.

    Optimaliseren van de vitamine D-spiegel kan 16 soorten kanker helpen voorkomen waaronder de gevaarlijkste zoals alvleesklier- en longkanker.

    Een grootschalige gerandomiseerde studie met placebo toonde aan dat vitamine D in combinatie met calcium het totaal risico op kanker kan verminderen tot 60% bij vrouwen na de menopauze.

    Vrouwen met een lichte huid die veel gespreid zonnen hebben een lager risico op het ontwikkelen van invasieve borstkanker, die zich buiten de borst ontwikkelt , volgens een studie van het American Journal of Epidemiology.

    De zon is de beste bron van vitamine D. Men kan veilig 20 000 IU vitamine D per dag aanmaken door gedurende bvb. 3 sessies van 20 minuten twee derde van het huidoppervlak aan de zon bloot te stellen.

    20.000 IE, het is enorm. Het is honderd keer meer dan de aanbevolen dosis door de autoriteiten in Europa van 200 IE per dag. Men moet in geen geval bang zijn van overdosering, omdat het lichaam op natuurlijke wijze de productie van vitamine D onder invloed van de zon regelt om nooit een gevaarlijk niveau te bereiken.

    Maar dat is nog niet alles over de goede eigenschappen van de zon.

    Onderzoekers hebben onlangs een ander voordeel van de zon ontdekt. Zij veroorzaakt nl. verhoging van het  stikstofmonoxide niveau in het bloed en veroorzaakt daardoor een daling van de bloeddruk.

    Volgens Richard Weller, een onderzoeker die gespecialiseerd is in dermatologie en die de effecten van zonlicht op de gezondheid bestudeert kan de zon effectief gebruikt worden om te vechten tegen hoge bloeddruk.

    Natuurlijk kunnen al deze gunstige effecten van de zon pas plaats vinden als men zich niet insmeert met allerlei beschermers.

    Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is blootstelling van slechts 20 minuten voldoende om van de voordelen te profiteren.


    Als voorbereiding van de huid kan men een supplement nemen van astaxanthine, een rood beschermend antioxidant zeewierextract.

    In geval van zonnebrand kan men best een crème van aloë vera op de huid aanbrengen.

    Maar bovenal, geniet van de mooie dagen die komen om vitamine D en stikstofmonoxide aan te vullen. Verder, zonder echt te weten waarom, blijkt de zon ook een pijnstillend effect te hebben en verbetert ze het moreel.

    Geniet wanneer de zon schijnt aan grote blauwe hemel. Zie je iets verdacht op uw huid, een wonde of een storende verdikking die verandert in de tijd, raadpleeg dan een dokter. Maar bovenal, geen paranoia: genieten van het zonnige weer verlaagt zelfs het risico op ziekten (vooral kanker en hart- en vaatziekten, maar ook osteoporose, multiple sclerose en depressie), veel meer dan het verhogen van de kans op sterven aan huidkanker.

    Dit geldt zolang men zonnebrand en brandwonden voorkomt.

    Oorspronkelijk artikel:”Le soleil: ene arme anti-cancel?”, par Jean-Marc Dupuis de SNI,

    Bron: www.santenatureinnovation.com

    Bijlagen:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/08/07/daily-sunlight-can-keep-cancer-away.aspx   
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/08/07/daily-sunlight-can-keep-cancer-away.aspx   
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(0415649-3/fulltext   
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(0415649-3/fulltext   

    15-07-2017, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zon, kanker
    10-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspirine slecht voor hart.

    Dagelijkse aspirine blijkt het risico op een hartaanval te verhogen met 190%.

    (Natural News) Volgens een recente studie doet, regelmatig een aspirine nemen om hartziekten onder controle te houden, meer kwaad dan goed. Onderzoekers aan de Universiteit van Southampton in de Verenigde Staten en de Universiteit van Maastricht in Nederland constateerden dat dagelijkse aspirine-inname kan leiden tot verhoogde kans op hartaanval.

    Wetenschappers onderzochten 30.000 patiënten met atriale fibrillatie - een aandoening die wordt gekenmerkt door snelle en vaak onregelmatige hartslag - en wat bleek: patiënten die dagelijks aspirine namen hadden 1,9 keer meer kans op een acute hartaanval in vergelijking met degenen die warfarine namen, een vitamine K antagonist. “Orale anticoagulant behandeling met vitamine K antagonisten (VKA’s) is al decennia lang de hoeksteen voor het voorkomen van beroerte bij patiënten met atriale fibrillatie. We vonden een verhoogd risico op hartaanvallen bij huidige en vroegere aspiringebruikers in vergelijking met VKA's. Er bestaat ook twijfel over het nut van aspirine bij atriale fibrillatie. Aspirine wordt niet langer aangeprezen, "zei studieleider dr. Leo Stolk.

    De studie heeft ook aangetoond dat directe orale anticoagulantia ook een verhoogd risico geven op een hartaanval bij patiënten met atriale fibrillatie. De resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

    Meerdere studies vinden verband tussen aspirine en het risico op een hartaanval.
    Het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, meer algemeen bekend als pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine om verkoudheid en griep te behandelen, wordt geassocieerd met een groter risico op een hartaanval. Een analyse van meer dan 9.000 patiënten onthulde dat degenen die pijnstillers namen, zoals aspirine om ademhalingsinfecties te verlichten, meer dan drie keer hoger risico op een hartaanval hadden. Onderzoekers vonden ook dat intraveneuze toediening van pijnstillers het risico op een hartaanval meer dan zevenvoudig kan verhogen.

    De onderzoekers concluderen dat pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen de water- en zoutretentie kunnen verhogen, waardoor hogere bloeddrukniveaus worden veroorzaakt. Patiënten moeten hun arts of apotheker raadplegen alvorens pijnstillers te gebruiken tegen ademhalingsinfecties, waarschuwden de onderzoekers.

    "Artsen moeten zich ervan bewust zijn dat het gebruik van NSAID's tijdens een acute luchtweginfectie het risico op een hartaanval verder kan verhogen," zei studieleider Dr. Cheng-Chung Fang van het Nationaal Universitair Ziekenhuis van Taiwan. Dr Charlotte Warren-Gash van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, zei dat zowel medische aandoeningen als vroeger bestaande ziekten in aanmerking zouden moeten genomen worden bij het voorschrijven van pijnstillers bij ademhalingsinfecties.

    De bevindingen wijzen op een correlatie tussen pijnstillersgebruik en verhoogd risico op hartaanval bij patiënten. De resultaten laten echter geen oorzakelijk verband zien, aldus de onderzoekers. Meer onderzoek is nodig om het verband tussen het gebruik van pijnstillers en hartaanval te verduidelijken en hoe de conditie effectief kan worden beheerd, voegen de onderzoekers eraan toe. De bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Infectious Diseases.

    Uit een andere studie bleek dat regelmatige inaame van aspirine de kans op een hartaanval bij risicopatiënten niet verminderde. Schotse onderzoekers constateerden dat risicopatiënten die dagelijks aspirine hadeen den genomen, een vergelijkbaar risico op beroerte- en hartaanval hadden als bij de placebobehandeling. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Ongeveer drie jaar geleden heeft Bayer AG gevraagd om aspirine als een geneesmiddel voor preventie van hartaanval goed te keuren. Dit werd later geweigerd door de FDA, die zijn beslissing baseerde op een Schotse studie uit 2010. De FDA heeft ook patiënten die bloedverdunners nemen gewaarschuwd tegen het gebruik van aspirine.

    Andere ernstige bijwerkingen die verband houden met de inname van aspirine zijn inwendige bloedingen, peptische zweren, astma en nierziekte.

    Oorspronkelijk artikel:”Daily aspirine found to increase risk of heart attack by 190%”, Sunday, March 26, 2017 by: Russel Davis

    Bijlagen:
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-4337050/Aspirin-double-risk-suffering-heart-attack.html   
    http://www.healthline.com/health-news/aspirin-heart-attack-stroke-050614#1   
    https://www.thesun.co.uk/living/2770676/taking-aspirin-and-ibuprofen-increases-your-risk-of-a-heart-attack-if-you-take-them-to-combat-flu/   

    10-07-2017, 11:06 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:aspirine, pijnstillers, hartaanval
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!