NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Magnesiumvormen
 • Astaxanthine
 • Suikervervangers
 • Alzheimer de baas
 • Walnoten tegen darmkanker

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  16-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesiumvormen

  Is magnesiumcitraat een goede vorm om in te nemen? 

  Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in ons lichaam en speelt een rol bij  meer dan 300 vitale biologische processen. Toch halen veel Westerlingen niet genoeg van dit belangrijke mineraal uit hun dagelijkse voeding. Hoewel magnesium voorkomt in veel planten zoals bladgroenten, noten, zaden en volle granen, bevatten veel van deze voedingsmiddelen slechts kleine hoeveelheden en het binnen krijgen van voldoende via de voeding vergt een zorgvuldige opvolging. Wat meer is, omdat de bodem steeds minder mineralen bevat door de moderne landbouw is de toevoer van voldoende magnesium langs de voeding bijna uitgesloten.

  Gelukkig kunnen wij magnesium aanvoeren door dagelijks een supplement te nemen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten magnesiumsupplementen zodat het niet eenvoudig is te weten welke het best bij onze behoeften past.

  Veel mensen wenden zich tot magnesiumcitraat, simpelweg vanwege de wijdverspreide beschikbaarheid ervan. Maar is sir het beste type magnesiumsupplement voor ons? 

  Magnesiumcitraat.

  Magnesiumcitraat is een combinatie van magnesium met citroenzuur. Zoals reeds aangehaald, is het één van de meest gebruikte vormen van magnesium, voornamelijk omdat het goedkoop is en het meer beschikbaar is in commerciële producten, waaronder veel laxeermiddelen. In feite kan magnesiumcitraat in de juiste dosis een effectief laxeermiddel zijn dat vaak wordt gebruikt voorafgaand aan een operatie om de darmen te reinigen.

  De laxerende effecten van magnesiumcitraat kunnen echter tot een minimum worden beperkt, terwijl de kalmerende effecten van deze vorm van het mineraal toch nog steeds aanwezig zijn. Magnesiumcitraat helpt de spieren te ontspannen (wat één van de manieren is waarop het een laxerend effect geeft), en een dosis vóór het slapen gaan kan veel mensen helpen ontspannen, sneller in slaap vallen en vredig slapen. Het wordt ook veel beter geabsorbeerd door het lichaam dan sommige andere vormen van magnesium, zoals het algemeen beschikbare magnesiumoxide, dat neigt naar een hogere magnesiumconcentratie, maar dat het lichaam heel moeilijk kan absorberen en gebruiken. Magnesiumcitraat wordt ook beter opgenomen dan een ander veel voorkomend type magnesiumsupplement, magnesiumsulfaat. 

  Omdat het commercieel gemakkelijker verkrijgbaar is en vaak goedkoper is dan andere vormen van magnesium, betekent dit niet noodzakelijk dat magnesiumcitraat de beste optie is. In feite zijn er twee andere vormen die de voorkeur verdienen, dankzij hun effecten voor de behandeling van pijn en cardiovasculaire aandoeningen en hun extreem hoge absorptieniveaus.

  Magnesiummalaat.

  In combinatie met appelzuur vormt magnesium een zout of chemische verbinding, magnesiummalaat genaamd. Appelzuur wordt geïsoleerd uit appelen, waarvan het zijn naam ontleent (malus is de Latijnse term voor appels). Magnesiummalaat is in klinische onderzoeken geassocieerd met vermindering van pijn, vooral bij mensen die lijden aan fibromyalgie. Tot nu toe hebben geen studies uitgelegd hoe magnesiummalaat precies werkt bij de bestrijding van chronische pijn, maar de onderzoekers geloven dat het werkt op cellulair niveau, waardoor het cellulaire metabolisme wordt bevorderd om meer energie te geven, waardoor de gevoelens van vermoeidheid worden verminderd en zo chronische pijnen vermindert. Ze zijn ook van mening dat magnesiummalaat op een andere manier kan werken, waardoor de concentraties van specifieke organische verbindingen die wijdverspreide pijn kunnen veroorzaken, worden verwijderd. Magnesiummalaat heeft één van de hoogste absorptiegraden van alle soorten magnesiumsupplementen, net als de volgende op onze lijst.

  Magnesium orotaat.

  Dit supplement combineert magnesium met orootzuur, een natuurlijk voorkomende stof die ook een rol speelt in de stofwisseling. Magnesiumorotaat is in verband gebracht met opmerkelijke verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid, vooral bij patiënten met coronaire hartziekte, congestief hartfalen en eerdere hartaanvallen. Ook hier weten wetenschappers niet precies hoe de verbinding werkt om de hartfunctie te verbeteren, maar net als bij magnesiummalaat geloven ze dat het werkt op het cellulair metabolisme om de manier te verbeteren waarop cellen energie kunnen gebruiken om te genezen en zich voort te planten. Op deze manier worden beschadigde cellen gemakkelijker "hersteld" of vervangen door gezonde cellen.  Magnesiumorotaat wordt in Rusland al meer dan 40 jaar op grote schaal gebruikt bij de behandeling van hartziekten. Net als magnesiummalaat wordt magnesiumorotaat ook zeer goed door het lichaam opgenomen.

  Omdat magnesium zo'n belangrijke rol speelt in zoveel natuurlijke processen van het lichaam, is het belangrijk om er voldoende binnen te krijgen. Hoewel het ideaal zou zijn om al onze voedingsstoffen, inclusief vitaminen en mineralen, binnen te krijgen langs ons voedsel is dat spijtig praktisch onmogelijk, tenzij we de hele dag zouden  menu's plannen, boodschappen doen en voedsel zelf bereiden. Zelfs een zorgvuldig samengesteld maaltijdplan kan onbedoeld tekortschieten aan essentiële voedingsstoffen.

  Het kiezen van een supplement van hoge kwaliteit dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat we de best mogelijke voeding voor een goede gezondheid krijgen. 

  Oorspronkelijk artikel: “ Magnesium citrate reviewed: Is this a good form to take?” Monday, July 21, 2014 by Aurora Gelb, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.scientificwellness.com/blog-view/which-magnesium-supplement-is-best-and-for-who-336   

  16-03-2019, 22:30 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:magnesiumcitraat, malaat, voedingssupplementen
  05-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astaxanthine

  Astaxanthine: antioxidant van de zomer

  Onderzoekers werken al een paar jaar aan een molecule geproduceerd door microalgen genaamd astaxanthine. Deze molecule wordt door velen beschouwd als een belangrijke voedingsstof voor ons om te vechten tegen sommige vormen van oxidatieve stress, vooral die geproduceerd door zonnestralen. Het is daarom een essentiële voedingsstof voor de zomer!

  Wat is Astaxanthine?

  Astaxanthine is een natuurlijk roze of roodachtig pigment dat behoort tot de grote carotenoïdenfamilie. Carotenoïden zijn voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze krachtige antioxidanten zijn die onze cellen kunnen beschermen tegen de aanvallen van bepaalde vrije radicalen. Astaxanthine is een molecule gemaakt door eencellige algen zoals de Haematococcus pluvialis.

  In de natuur heeft astaxanthine een bepaalde rol en is onmisbaar: het dient om de microalgen te beschermen wanneer ze onderworpen worden aan destructieve stress van habitatdegradatie (onvoldoende water, overmatige straling van de zon, ontoereikende temperatuur ...). Onder extreme omstandigheden, zullen deze microalgen overgaan tot zelfverdediging door de productie van natuurlijke astaxanthine dat zal fungeren als een schild om hen te beschermen.

  Astaxanthine komt in de voedselketen langs dierlijk plankton dat wordt geconsumeerd door flamingo's, zalm en garnalen. Het meest zichtbare effect van astaxanthine is de roze kleur van de dieren!

  Maar de bijdrage van Astaxanthine stopt daar niet. In feite speelt deze voedingsstof een overheersende en globale rol bij het versterken van het organisme van de soort die het er het meeste van consumeert.

  Het beste voorbeeld is waarschijnlijk wilde zalm. Zalm is anadroom, wat betekent dat de geboorte plaats vindt in zoet water, in rivieren, en vervolgens een migratie gebeurt naar de zee voor het volwassen leven. Wanneer ze geslachtsrijp zijn, keren ze terug naar hun geboorteplaats langs geursporen die ze onthouden hebben.  Rivierwater is essentieel voor het broed.

  Hun vermogen om door de rivieren te navigeren, is niet uniek voor vissen, andere vissoorten zoals de steur doen het ook. Maar wilde zalm heeft een uitzonderlijke en fysieke kracht. Om de plaats van hun geboorte te vinden, gaan ze de rivieren tegenstroom op gedurende meer dan een week, wat deze migratie tot één van de meest ongelooflijke prestaties uit de dierenwereld maakt. Op mensenschaa is deze aquatische marathon gelijk aan non stop tegenstroom zwemmen gedurende een week over bijna 160 km met golven van meer dan 9 meter ... Het is niet te begrijpen.

  Wetenschappers hebben dit fenomeen onderzocht en veronderstellen dat de ongewone concentratie van astaxanthine in de spieren van wilde zalm gedeeltelijk de buitengewone weerstand zou verklaren. Wilde zalm heeft het vermogen om selectief astaxanthine uit hun dieet te accumuleren en op te slaan in hun spieren. Astaxanthine speelt dan een beschermende rol van lipidenweefsels van wilde zalm tegen peroxidatie, een vorm van oxidatieve stress die hen kan beschadigen. Zo kan wilde zalm tot 40 mg astaxanthine per kilo bevatten. Dit is 8 keer meer dan de gekweekte zalm die volgepropt wordt met synthetische astaxanthine, niet om hun voedingsinname te verbeteren, maar om de vis een smakelijke roze kleur te geven en zoveel mogelijk te lijken op die van wilde zalm!

  Een antioxidant dat bijzonder effectief is tegen singletzuurstof.

  Onderzoek naar natuurlijke astaxanthine heeft bewezen dat deze molecule krachtige antioxiderende eigenschappen heeft. Specifiek lijkt het erop dat astaxanthine de kracht heeft om de effecten van singletzuurstof, een vrij radicaal dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten van UVA-straling, te blokkeren.  

  Het is:

  14,3 keer krachtiger dan vitamine E,

  20,9 keer krachtiger dan synthetische astaxanthine,

  53,7 keer krachtiger dan beta-caroteen,

  64,9 keer krachtiger dan vitamine C.

  Astaxanthine is dus nuttig voor:

  Het beschermen van de huid tegen externe agressies (ultraviolette straling, vervuiling ...): voorbereiding op blootstelling aan de zon, vermindering van rimpels, ouderdomsvlekken, lichtdermose ...

  Het beschermen van de ogen: ogen die gevoelig zijn voor de zon, accommodatieproblemen, oogvermoeidheid, preventie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en cataract (staar),

  Behoud van de capaciteit van onze hersenen: preventie van neurodegeneratieve ziekten geassocieerd aan oxidatieve stress,

  Bescherming van ons cardiovasculair systeem: vetperoxidatie, preventie van atheromatose (aderverkalking),

  Voorkomen van kanker: dierstudies hebben een beschermend effect aangetoond tegen kankergroei in de blaas en de mond,

  Bestrijding van ontstekingspijn: artritis, tendinitis ...

  Het bijdragen tot de goede werking van het spijsverteringsstelsel: hulp bij behandelingen voor Helicobacter pylori-infecties, maagontsteking, preventie van zweren,

  Verbeteren van sportprestaties en herstel van lichamelijke inspanning: uithoudingsvermogen van de inspanning, vermindering van melkzuurniveau, versnelling van vetverbranding,

  Verbeteren van de vruchtbaarheid bij mensen met positieve effecten waargenomen op de spermafunctie.

  Astaxanthine is daarom een veelzijdig antioxidant. Het is nog effectiever in combinatie met andere carotenoïden zoals vitamine E of bèta-caroteen. Maar wat het meest voor de hand lijkt te liggen en het meest wordt ondersteund door het onderzoek is het beschermend effect van astaxanthine tegen de zonnestralen, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor onze huid. Natuurlijk moet men overmatige blootstelling aan de zon vermijden als de stralen te agressief zijn. Maar suppletie met astaxanthine helpt de huid zich van binnenuit voor te bereiden om de oxidatieve stress die gepaard gaat met blootstelling aan de zon beter te bestrijden. In regio's waar de intensiteit van de zonnestralen bijzonder hoog is, wordt astaxanthine gebruikt met zeer overtuigende resultaten om het risico op brandwonden te beperken en de huid te beschermen tegen UVA, één van de hoofdoorzaken van huidveroudering en huidziekten. 

  Met betrekking tot de gezondheid van de ogen hebben onderzoeken de positieve rol van astaxanthine aangetoond in de preventie en behandeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), staar en oogvermoeidheid. Het oog is het orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan lucht en ultraviolette stralen. Astaxanthine werkt tegen de destructieve effecten van vrije radicalen waarmee de ogen worden geconfronteerd. Het vangt singlet zuurstof op die geproduceerd wordt door stralingen zoals die afkomstig van de zon. Volgens Japanse onderzoekers die zelfs nog verder gingen met onderzoek op dit gebied, zou astaxanthine effectief zijn in het bestrijden van vermoeidheid van de ogen door het stimuleren van een betere doorbloeding van de netvaten.

  Astaxanthine is een uitstekend voedingssupplement. Maar er is een probleem ...

  Is het genoeg om zalm te eten om te profiteren van de effecten van astaxanthine?

  Astaxanthine wordt veel gebruikt in de aquacultuur om te kleuren. Deze astaxanthine is echter synthetisch en wordt door de petrochemische industrie geproduceerd voor puur commerciële doeleinden (zalm een roze kleur geven).

  Uiteindelijk is de concentratie van synthetische astaxantine in gekweekte zalm slechts 5 mg/kg. Voor mensen is de dagelijkse dosis die door de meeste wetenschappelijke publicaties wordt aanbevolen 4 mg, wat overeenkomt met de absorptie van 800 g gekweekte zalm. Dit is veel en des te minder aan te bevelen omdat gekweekte zalm in toenemende mate wordt vervuild door chemische stoffen en met name zware metalen. Het lijkt daarom beter om voedingssupplementen te gebruiken als men de aanbevolen dagelijkse dosis wil bereiken.

  Welk voedingssupplement kiezen?

  De bijzondere eigenschappen van astaxanthine zijn gekend door veel lucratieve spelers op de markt aangetrokken door een echte explosie van de wereldwijde vraag. Tegenwoordig vertegenwoordigt deze markt alleen al miljoenen euro's en worden een groot aantal producten met astaxanthine op de markt gebracht. Men kan zich echter wel voorstellen dat alle op de markt gebrachte producten niet gelijk zijn. In feite moet astaxanthine-suppletie voldoen aan 3 essentiële criteria die men moet weten voordat men aankoopt:

  Eerste criterium: moet van natuurlijke oorsprong zijn! Natuurlijke astaxanthine komt van de microalgen Haematococcus pluvialis. Deze vorm is het meest effectief en onderzoeken uitgevoerd op mensen vertonen geen nadelige effecten die verband houden met het gebruik ervan.

  2e criterium: het productieproces moet een aantal zeer specifieke stappen en processen respecteren. Op dit punt wordt het heel technisch, maar bedenk dat  astaxanthine een proces van superkritische CO2-extractie heeft doorgemaakt: dit proces maakt het mogelijk om bij lage temperaturen te werken om het beste van het origineel product te behouden. Dit type extractie maakt het ook mogelijk om 100% natuurlijke en biologische extracten te verkrijgen.

  3e criterium: volgens de meeste aanbevelingen zou een effectieve suppletie moeten plaatsvinden bij een dagelijkse inname van 4 tot 8 mg astaxanthine per dag. Dus is het aan te raden te controleren wat de samenstelling is van het supplement.

  Er blijft een klein probleem ...

  Astaxanthine heeft in zeer korte tijd aanzienlijk succes. De productie van kwaliteit astaxanthine is echter een complex en duur proces. Het gevolg is dat  natuurlijke astaxanthine een zeldzame voedingsstof is, geproduceerd in zeer kleine hoeveelheden en moeilijk te verkrijgen. Uiteindelijk is het aanbod verre van in staat om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Regelmatig bevinden fabrikanten en distributeurs zich zonder enig beschikbaar product, vooral tijdens de zomer, wanneer de wereldwijde vraag explosief toeneemt om de beschermende effecten van astaxanthine tegen de zon te genieten.

  Eén van de best gesorteerde laboratoria is Natura Mundi, die een voedingssupplement aanbiedt dat aan alle kwaliteitscriteria voldoet.  

  Oorspronkelijk artikel: “Astaxanthine: l’antioxydant de l’été”, mercredi, 24 juillet 2013, par Jean Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.

  Bijlagen:
  http://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1266   
  https://therapeutesmagazine.com/astaxanthine/   

  05-03-2019, 17:22 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:astaxanthine, huidbescherming, oogbescherming
  24-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikervervangers

  Vijf mogelijke suikervervangers voor diabetici.

  In de afgelopen 25 jaar is de prevalentie van diabetes in de US aanzienlijk gestegen. Momenteel hebben bijna 26 miljoen Amerikanen diabetes, waaronder 7 miljoen die niet zijn gediagnosticeerd. Bijna 2 miljoen mannen en vrouwen worden elk jaar gediagnosticeerd met diabetes - dat is meer dan 5.200 per dag. Bovendien speelt diabetes een primaire of bijdragende rol bij bijna een kwart miljoen doden per jaar in de VS alleen al.

  Voor diegenen die worstelen met diabetes, is de keuze van specifiek voedsel van cruciaal belang voor het beheersen van de ziekte. De meeste experts adviseren het vermijden van zoet en suikerhoudend voedsel om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel en de insuline niveaus zo stabiel mogelijk blijven; maar het volledig bannen van suiker is voor de meeste mensen niet realistisch. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke suikervervangers met zelfs gezondheidsvoordelen naast hun zoete smaak. Hier zijn vijf te overwegen alternatieven als vervanger voor geraffineerde suikers.

  Rauwe honing.

  Een geschenk van de bijen en de bloemen; honing is verkrijgbaar in 300 verschillende variëteiten in de Verenigde Staten alleen al, die allemaal unieke smaken hebben op basis van nectar. Ruwe honing - vooral de donkere soorten zoals van boekweit - bevat naast antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van celschadelijke vrije radicalen sterke antibacteriële eigenschappen. Omdat het gemakkelijk door het lichaam verwerkt wordt, melden sommige onderzoeken dat het consumeren van honing de atletische prestaties kan verbeteren in vergelijking met andere koolhydraatbronnen.

  Kokos suiker.

  Gemaakt van het sap van de kokospalm, heeft kokossuiker de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, dankzij de resultaten van eerste onderzoeken waaruit blijkt dat het een lagere glycemische index heeft dan geraffineerde suikers, waardoor de pieken in de bloedsuikerspiegel die een belangrijke rol spelen bij gewichtsbeheersing en interfereren met diabetesmanagement, kunnen  voorkomen worden. Om de suiker te verkrijgen, wordt het sap tot een dikke siroop ingedampt, gedroogd en vervolgens gemalen tot een poeder dat vergelijkbaar is met karamel. De suiker die resulteert, behoudt veel van de gezonde eigenschappen van kokosnoot, waaronder voedingsstoffen zoals ijzer, zink, calcium en kalium.

  Dadel suiker.

  Terwijl kokossuiker van het sap komt, komt de dadelsuiker van de vrucht zelf. In feite is het de gedroogde en vervolgens fijngemalen vrucht. Dat betekent dat het dezelfde hoeveelheid vezels heeft als de hele vrucht, evenals de voedingsstoffen zoals vitamine B6, ijzer en magnesium. Omdat het fijngemalen fruit is, lost het niet goed op in vloeistoffen zoals koffie of thee, maar het is geweldig om toe te voegen aan andere voedingsmiddelen en kan zelfs worden vervangen door een verhouding van 1:1 in recepten die om bruine suiker vragen.

  Melasse.

  Melasse is eigenlijk een bijproduct van het raffinageproces van rietsuiker, dat alle voedingsstoffen en vitaminen bevat die worden verwijderd door de raffinage. Met inbegrip van hoge niveaus aan ijzer, calcium, kalium, mangaan, magnesium en selenium evenals veel B-vitamines, is melasse waarschijnlijk de meest voedselrijke natuurlijke zoetstof die er is.  Melasse werd jarenlang in de eerste plaats gebruikt als veevoer, maar tegenwoordig wordt er meer aandacht besteed aan het gebruik ervan in menselijke voeding. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, maar zwarte  melasse bevat de meeste voedingsvoordelen.

  Ahornsiroop.

  Gemaakt van het sap van esdoorns, wordt het sap ingedampt om een dikke, amberkleurige vloeistof te creëren die niet alleen zoet is - het zit ook vol met calcium, kalium, mangaan, fosfor, magnesium en ijzer, evenals vitamines B2, B5, B6, niacine, biotine en foliumzuur.  Ahornsiroop is ongeveer zo zoet als 70% suiker en bevat ongeveer 50 calorieën per eetlepel - minder dan glucosestroop, die 60 calorieën per eetlepel heeft. Om de inname van vitamines en voedingsstoffen te maximaliseren, kiest men best voor de donkere, graad B-siroop in plaats van de lichtere klasse A die op  pannenkoeken wordt gebruikt. Je kunt ook esdoornsuiker kopen, die wordt gevormd wanneer de vloeistof in ahornsiroop verdampt.

  Of u nu diabetes bent of het risico loopt om de ziekte te ontwikkelen, of dat u gewoon gezondere alternatieven voor geraffineerde suikers wilt kiezen, deze natuurlijke zoetstoffen kunnen gezondere en smakelijkere alternatieven bieden voor witte en bruine suikers en kunstmatige zoetstoffen. Probeer er één of twee in uw dieet op te nemen en geniet van de voordelen van een natuurlijke  suikervervanger. En als u één van de symptomen van diabetes of prediabetes heeft, waaronder extreme dorst, verhoogde eetlust, groot gewichtsverlies of gewichtstoename of frequent urineren, raadpleeg dan uw arts om uw risicoprofiel te bespreken en praat over de tests die kunnen helpen bepalen of je de ziekte hebt.

  Oorspronkelijk artikel: “Sugar substitutes for diabetics: Five sugars that are OK to eat”, Sunday, June 22, 2014 by: Aurora Gelb, Natural News.

  Bijlagen:
  https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5573/2   
  https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6145a4.htm   

  24-02-2019, 17:15 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags: suikervervangers, diabetici, bloedspiegels
  09-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer de baas

  Combinatie van B-vitamines en omega-3-vetzuren verminderen het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. 

  Een recent onderzoek aan de Universiteit van Oxford heeft ontdekt dat een combinatie van B-vitamines en omega-3-vetzuren het risico op dementie kan verlagen door de snelheid waarmee de ziekte ontstaat te verminderen.

  Onderdeel van het Oxford Project om geheugen en veroudering te onderzoeken (OPTIMA), vond de studie dat de interactie tussen de twee voedingsstoffen de sleutel is tot het voorkomen van dementie. Als de niveaus van omega-3-vetzuren te laag waren, kon B-vitaminebehandeling niet veel vooruitgang boeken bij het willen vertragen van de aandoening.

  Ongezonde voeding wordt beschouwd als één van de bijdragen aan het ontstaan van verschillende vormen van dementie, zoals lichte cognitieve stoornissen (MCI) en de ziekte van Alzheimer. Lage niveaus van vitamine B en omega-3-vetzuren zijn bekende risicofactoren voor dementie.

  De Alzheimer's Association die deze statistieken publiceert wordt gesubsidieerd door Big Pharma. Het is gewoon een goed zakelijk idee dat ze willen dat mensen geloven dat elke patiënt met geheugenverlies onder de paraplu van Alzheimer valt, want dan kunnen ze hun medicijnen verkopen. Hun onderzoek heeft geleid tot een aanpak die de moeite waard is: het promoten en destigmatiseren van wat velen denken dat 'psychische aandoeningen' niet zijn te voorkomen maar beheersbaar zijn met medicijnen. Veel mensen die werken voor de Alzheimer's Association en soortgelijke organisaties bedoelen het vaak goed maar zijn zich vaak niet bewust van de connectie met Big Pharma.

  Je hebt meer controle over 'dementie' dan dat men je wil doen geloven.

  Het is geen toeval dat dementie in dezelfde tijd is toegenomen vanaf dat zowel kinderen als volwassenen overdreven veel gevaccineerd worden (griepprik) en vanaf het overdreven voorschrijven van medicijnen die impact hebben op de hersenen zoals antidepressiva.

  Een document op basis van een rapport van Harvard University meldt dat fenomeen. Volgens het rapport zijn "medicijnen veelvoorkomende boosdoeners van onze mentale achteruitgang." Naarmate het lichaam ouder wordt neemt de efficiëntie van de lever af als het gaat om het metaboliseren van medicijnen, en de nieren elimineren ze niet zo snel meer. Dit zorgt ervoor dat de medicijnen zich ophopen in het lichaam, wat betekent dat degenen die meerdere medicijnen innemen bijzonder vatbaar zijn voor dit effect.

  Opgenomen in de lijst van geneesmiddelen gepubliceerd in de gids over dementie  zijn antidepressiva, angstmedicatie, sedativa, corticosteroïden, narcotica, antihistaminica, cardiovasculaire geneesmiddelen en anticonvulsiva. Het is een zeer breed scala aan medicijnen en veel ouderen nemen medicijnen uit één of meer van die categorieën. Misschien meteen je medicijnkastje bekijken.

  Een studie gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde correleerde het gebruik van populaire medicijnen zoals Benadryl en andere anticholinergica met het begin van dementie. Volgens de onderzoekers hadden patiënten die deze medicijnen drie jaar of langer innamen 54 procent meer kans om de aandoening te ontwikkelen.

  Vaccins zijn ook verantwoordelijk voor het veroorzaken van symptomen van dementie. 40-plussers worden steeds meer gediagnosticeerd met "dementie" en experts zijn van mening dat ook milieufactoren verantwoordelijk zijn. Kwikhoudend thimerosal werd tot 2001 op grote schaal gebruikt in vaccins voor kinderen en zit tot heden nog altijd in sommige vaccins, waaronder de griepprik. Een studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease bleek dat blootstelling aan kwik veel van de veranderingen kon veroorzaken die worden gezien bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, waaronder een verminderde cognitieve functie en geheugen, evenals verwarring.

  Onderzoeker Richard Deth verklaarde: "Kwik draagt duidelijk bij tot neurologische problemen, waarvan de snelheid toeneemt met de hoeveelheid kwik. Het lijkt erop dat de twee met elkaar verbonden zijn."

  Een ander veel voorkomend ingrediënt in vaccins, aluminium, wordt ook in verband gebracht met dementie.

  Het is een vrij slimme manier om de winstmachine draaiende te houden voor Big Pharma: mensen overtuigen dat ze vaccins of medicijnen nodig hebben, en als die vaccins of medicijnen verdere bijwerkingen en ziektes veroorzaken, verkoop ze dan nog meer medicijnen om deze dan aan te pakken. En het beste deel voor hen is dat omdat mentale achteruitgang erbij betrokken is, het de kansen verkleint dat mensen wakker worden van wat hier echt gaande is.

  Oorspronkelijk artikel:”Combining B-vitamins and omega-3s found to reduce risk of dementia, Alzheimer’s’, Monday, April 02, 2018 by: Edsel Cook, Natural News.

  Bijlagen:
  https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad150777   
  https://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.30.1_supplement.407.6   
  https://www.science.news/2018-03-24-study-assesses-dementia-risk-reduction-b-vitamins-and-omega-3-fatty-acids.html   
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352385917300312   

  09-02-2019, 21:47 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:ziekte van Alzheimer, hersengezondheid, cognitieve gezondheid, dementie, foliumzuur, milde cognitieve stoornissen, voedingsstoffen, voeding, omega-3 vetzuren, , risicofactoren voor dementie, vitamine B12, vitamine B6
  27-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoten tegen darmkanker

  Walnoten beschermen de dikke darm tegen kankerachtige tumoren.

  Als je geen grote fan bent van walnoten is het nu misschien het moment om ze toch maar te eten omdat ze kunnen helpen om de groei van tumoren in de dikke darm te vertragen, volgens een onderzoek onder leiding van dr. Christos S. Mantzoros, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School en Beth Israel Deaconess Medical Center.

  De onderzoekers voerden testen uit op muizen en hun bevindingen lieten zien dat de dagelijkse consumptie van walnoten de tumorgroei van de dikke darm effectief vertraagde. Het beïnvloedde ook genetische moleculen in de tumor die cruciaal zijn voor de genexpressie.

  De studie onderzocht hoe voeding en de omega-3-vetzuren in walnoten gekoppeld zijn aan het kankerrisico door zich te richten op micro-RNA's (miRNA's), de kleine niet-coderende stukjes RNA die een rol spelen bij de celontwikkeling en apoptose (celdood).

  Eerder onderzoek leverde bevindingen op die impliceren dat zowel nutriënten als fytochemicaliën van invloed kunnen zijn op de expressie van miRNA in kankercellen. De huidige studie waarnaar verwezen wordt door hetzelfde onderzoek naar walnoten geeft "een beschermende rol bij darmkanker".

  "Dit onderzoek draagt bij aan het overwegend wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat veel alledaagse voedingsmiddelen krachtige anti-kanker voedingsstoffen bevatten die kunnen helpen bij het voorkomen, behandelen of in sommige gevallen omkeren van kanker," merkte Mike Adams, wetenschappelijk auteur van Food Forensics, op. "Maar tot op heden beweert de FDA absurd dat er geen op voedsel gebaseerde fytochemische stoffen zijn die enige werkzaamheid hebben in het voorkomen van kanker, zelfs in het kader van onweerlegbaar bewijs dat een uitgebreide reeks moleculaire bestanddelen in gewone voedingsmiddelen krachtige, wetenschappelijk gedocumenteerde anti- kanker effecten vertonen, "zei Adams.

  Walnoten bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3 vetzuur. Ze bevatten ook andere fytochemicaliën en vitamines die focus van onderzoek zijn vanwege hun rol op gezondheid en kankerbescherming.

  Voor de studie werden muizen gerandomiseerd in twee dieetgroepen. De eerste groep kreeg gemalen walnoten, die minstens twee dagelijkse porties voor de mens vertegenwoordigen. De controlegroep kreeg een vergelijkbaar dieet, maar de walnootvetten werden vervangen door maïsolie.  Na 25 dagen werden de muizen onderzocht. De colorectale tumoren waren afgenomen bij de muizen die walnoten hadden gegeten in vergelijking met de controlegroep.

  Tumoren bij de muizen waaraan walnoten werden gevoerd, bevatten ten minste 10 keer de hoeveelheid totale omega-3-vetzuren, zoals ALA, in vergelijking met de controlegroep. Een kleinere tumorgrootte was gekoppeld aan een groter percentage omega-3's in de tumorweefsels.

  Bij nadere analyse werd vastgesteld dat de tumoren van de muizen die walnoten aten andere miRNA-expressieniveaus hadden voor verschillende van de moleculen dan de tumoren van de controlemuizen. Dit wijst op een aanzienlijke invloed van de voeding.

  Dr. Mantzoros zei dat miRNA de ontwikkeling van kanker op verschillende manieren kan reguleren, bijvoorbeeld door "apoptose, celinvasie, migratie en proliferatie" te beïnvloeden.

  Verschillende studies bij mensen hebben aangetoond dat voeding het risico op verschillende vormen van kanker kan helpen verlagen. Hoewel dit dieronderzoek niet rechtstreeks van toepassing is op mensen, kunnen de bevindingen deskundigen helpen de mechanismen met betrekking tot de ontwikkeling en groei van darmkanker verder te begrijpen.

  In het kort enkele feiten over darmkanker

  • Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, komt voor in de dikke darm of in het rectum.

  • Als de diagnose vroeg wordt gesteld, kan darmkanker worden behandeld. Zelfs als de kanker zich uitbreidt naar nabijgelegen lymfeklieren zijn chirurgische behandeling en chemotherapie effectieve behandelingen.

  • Voor ernstige gevallen, zoals bij verspreiding naar de lever, longen of andere plaatsen, kan operatie  voor sommige patiënten nuttig zijn. Deze behandeling kan ook de levenskwaliteit van een persoon verlengen.

  • De meeste gevallen van darmkanker ontwikkelen zich eerst als poliepen of "abnormale gezwellen in de dikke darm of het rectum." Poliepen kunnen kanker veroorzaken als ze niet onmiddellijk worden verwijderd.

  • Mannen en vrouwen van alle raciale en etnische groepen kunnen darmkanker krijgen, vooral bij een leeftijd boven de 50.

  • Merk op dat gevallen van darmkanker bij patiënten jonger dan 50 gestaag toenemen.

  • Darmkanker doodt elk jaar minstens 50.000 mensen.

  Oorspronkelijk artikel: “Eating walmuts found to protect the colon from cancerous tumors”, Sunday, April A5, 2018 by: Zoey Sky, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.aicr.org/press/press-releases/2015/new-study-walnut-diet-slows-tumor-growth.html   
  https://www.ccalliance.org/colorectal-cancer-information/what-is-colorectal-cancer   

  27-01-2019, 20:53 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:kankerbestrijding, antitumor, kanker, kankerpreventie, darmkanker, helende voeding, gezondheid en welzijn, gezonde voeding, ingrediënten, natuurlijke geneeswijzen, voeding, noten, fytonutriënten, rauw voedsel, tumoren, walnoten
  20-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer voor het hart

  Een komkommer per dag voor het hart.

  De oude volkswijsheid “an apple day keeps the doctor away” kreeg een upgrade dankzij het werk van Italiaanse onderzoekers. Nu zijn het komkommers in plaats van appels die de dokter weghouden. In hun studie, gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine, toonden ze aan dat de komkommer (Cucumis sativus) de endotheelcellen beschermt die het binnenste deel van het vasculair systeem bekleden. Een water/ethanol extract gemaakt van de gewone kokommer kon ontsteking, veroorzaakt door lipopolysacchariden, voorkomen.

  Het vasculair systeem transporteert bijna alles door het lichaam. Onderbreking van de integriteit ervan veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen. Endotheelcellen zijn belangrijk voor de integriteit van de bloedvaten.  Ze zijn kwetsbaar voor lipopolysaccharide dat ontstekingen in de endotheellaag veroorzaakt. Deze ontsteking resulteert in hartproblemen zoals coagulatie, trombose en vasoconstrictie.

  Er zijn beschermende moleculen die de negatieve effecten van ontstekingsremmers kunnen verzachten. Onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar bronnen van deze bioactieve stoffen in geneeskrachtige planten. In de Ayurvedische  geneeskunde wordt de komkommer gebruikt om huidirritatie en -ontsteking te behandelen. De plant is ontstaan in India, maar wordt nu over de hele wereld gecultiveerd.

  Een eerdere studie meldde dat een extract gemaakt van komkommer een sterk  antioxidant is, terwijl anderen hebben geconcludeerd dat de extracten in water de ontstekingsremmende effecten van colitis ulcerosa kunnen verminderen.

  Testen van de beschermende eigenschappen van komkommerextracten.

  Onderzoekers aan de Universiteit van Bologna testten een water/ethanol extract gemaakt van komkommer op een in vitro model van endotheelcellen. Ze gebruikten aortische endotheelcellen van geslachte varkens als basis voor hun experimentele celculturen.

  Eerst testten ze de cytotoxiciteit van het komkommer extract in doses van 0,02, 0,2 en 2 milligram per milliliter (mg/ml). Ze voerden vervolgens een aantal in vitro testen uit waarbij behandelde en onbehandelde endotheelcellen van varkensaorta aan 10 microgram inflammatoir lipopolysaccharide werden blootgesteld.

  In elke groep bepaalden de onderzoekers de genexpressie van markers van endotheelcellen, het type en de hoeveelheid cytokines en chemokines die vrijkwamen tijdens de test en het optreden van in vitro angiogenese. De laatste is de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande; het wordt beschouwd als een negatief effect als het wordt geactiveerd door lipopolysacchariden omdat de groei van de nieuwe bloedvaten niet onder controle is.

  Komkommer kan endotheelcellen beschermen tegen toxische lipopolysacchariden.

  De onderzoekers meldden dat het extract van de komkommer de ontsteking in de endotheliale celkweken van varkens verminderde. Afhankelijk van de dosis kon het de toxische effecten van lipopolysacchariden voorkomen; een endotoxine dat wordt geproduceerd door veel schadelijke bacteriën. Hoe groter de dosis, hoe beter de effectiviteit van de behandeling.

  Het extract verbeterde de expressie van ZO-1, een molecule dat de endotheelcellen aan het endotheel verbindt.  Onbehandelde culturen vertoonden grotere aantallen losse en ronde cellen.  Verder remde het extract de expressie van TLR4, een gen dat de gevoeligheid van endotheelcellen voor lipopolysacchariden regelt. Lagere niveaus van TLR4-activiteit verminderen de kansen op ontsteking in het endotheel.

  Het komkommer extract verhinderde ook de afscheiding van ontstekingsstoffen die ofwel vroeg (zeven uur) of laat (24 uur) na de behandeling verschenen. Tegelijkertijd verbeterde het de niveaus van anti-inflammatoire cytokines die ontstekingen voorkomen. Het verhoogde ook de secretie van cytokinen die inflammatoire angiogenese verhinderden.

  Last but not least, induceerde het extract de expressie van het  vasculair beschermend Hemeoxygenase-1 (HO-1), een enzym dat het aantal aanwezige beschermende genen beheert. HO-1 voorkomt apoptose, trombose en atherogenese.

  Oorspronkelijk artikel:”A cucumber a day keeps the heart doctor away”, Thursday, September 13, 2018 by: Edsel Cook, Natural News.

  Bijlagen:
  https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-018-2254-1   
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1042/CBI20110535   
  https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(16)30715-1/fulltext   
  https://www.science.news/2018-09-06-cucumbers-suppress-inflammation-in-vascular-endothelial-cells.html   

  20-01-2019, 17:18 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags: ontstekingsremmend, Ayurvedische geneeskunde, komkommer, endotheel, voedsel als medicijn, kuren, hartgezondheid, kruidengeneesmiddelen, ontsteking, lipopolysacchariden, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde
  12-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade voor het hart

  Donkere chocolade is goed voor het hart.

  Chocolade eten geeft veel mensen een schuldgevoel, maar er is niets om je slecht over te voelen als men de juiste soort eet. Melkchocolade is het type dat de meeste mensen eten maar pure chocolade is beter voor de gezondheid. De laatste bevat minder suiker en is rijk aan heilzame voedingsstoffen waardoor ze nu zelfs als een superfood beschouwen. Hoe donkerder de chocolade, hoe beter voor onze gezondheid, omdat dit product meer cacao en dus meer voedingsstoffen bevat. Eén van de organen die enorme baat hebben bij het eten van pure chocolade is het hart.

  Door de jaren heen is er bewijsmateriaal ontstaan dat aantoont dat pure chocolade goed is voor het hart. Eén van de meest voorkomende bevindingen van de  onderzoekers hebben is dat donkere chocolade rijk is aan antioxidanten zoals flavonolen, polyfenolen en catechinen. Een eerdere studie onthulde dat donkere chocolade meer van deze fytochemicaliën bevat dan bekende antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals bosbessen en acaibessen. Deze verbindingen neutraliseren op effectieve wijze vrije radicalen die schade toebrengen aan het hart en andere organen. Bovendien verminderen antioxidanten ook ontstekingen en versterken ze het immuunsysteem.

  Verschillende verbindingen in donkere chocolade, zoals epicatechine en cyclostatine, werken ook mee aan het verbeteren van de bloedstroom door de slagaders te stimuleren te ontspannen en te voorkomen dat zich plaques vormen. Hierdoor ontvangen de verschillende delen van het lichaam voldoende hoeveelheden voedingsstoffen en zuurstof om goed te kunnen functioneren. Mineralen gevonden in donkere chocolade, waaronder calcium, koper, ijzer, magnesium en kalium, reguleren eveneens de bloeddruk.

  Donkere chocolade heeft een hoger cacaogehalte in vergelijking met melkchocolade, dus heeft het ook hogere concentraties cacaoboter. Hoewel dit natuurlijk voorkomende product rijk is aan verzadigde vetten zoals stearinezuur, verhoogt het niet het cholesterolgehalte. Dit komt omdat deze verzadigde vetten snel worden omgezet in het enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Bovendien is donkere chocolade ook rijk aan vezels die op hun beurt het cholesterolgehalte verlagen. Deze voedingsstoffen werken samen om het risico op ziekten geassocieerd met een te hoog cholesterolgehalte, zoals coronaire hartziekte, perifere arteriële ziekte en hoge bloeddruk, te verminderen. Op basis van eerdere studies is één week donkere chocolade eten al genoeg om de lipidenprofielen te verbeteren.

  Andere gezondheidsvoordelen van donkere chocolade.

  Het hart is niet het enig orgaan dat baat heeft bij het eten van pure chocolade. Andere gezondheidsvoordelen omvatten:

  • Bescherming van de huid tegen de zon - Flavenolen in donkere chocolade voorkomen huidschade door de bloedtoevoer naar de huid te verbeteren en gehydrateerd te houden. Een onderzoek toonde aan dat mensen die donkere chocolade eten minder gevoelig zijn voor ultraviolette straling; dus vooraleer te  zonnen kunnen we best wat donkere chocolade eten.

  • Verbetering van de hersenfunctie - Het eten van donkere chocolade verbetert de hersenfunctie omdat het de doorbloeding stimuleert. Dit voedsel heeft ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine die korte-termijn verbeteringen in de hersenfunctie veroorzaken. Bovendien werd waargenomen dat cacao verbale  en cognitieve functies bij ouderen met neurodegeneratieve ziekten verbeterde.

  • Vermindering van kankerrisico - De belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van kanker zijn chronische ontstekingen en DNA-mutaties. Gelukkig zijn verbindingen in donkere chocolade effectief in het voorkomen van DNA-schade en het verminderen van ontstekingen.

  Pure chocolade heeft zoveel gezondheidsvoordelen in tegenstelling tot melkchocolade, zodat je er meer van kunt eten zonder je schuldig te voelen.

  Oorspronkelijk artikel:”Dark chocolade is good for your heart”, Friday, November 09, 2018 by: Eilane Castillo, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-of-dark-chocolate/   
  https://blog.paleohacks.com/health-benefits-of-dark-chocolate/#   
  https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases   
  https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate   
  https://www.uchealth.org/today/2018/02/13/heart-healthy-benefits-of-chocolate/   

  12-01-2019, 19:26 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:antioxidanten, cardiovasculaire gezondheid, chocolade, cholesterol, donkere chocolade, helende voedingsmiddelen, hartgezondheid, preventie.
  06-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suiker vs Alzheimer

  Hebben suiker en Alzheimer iets te maken met elkaar? Studies beschrijven het dodelijk verband.

  De meeste mensen denken dat suikerconsumptie en de ziekte van Alzheimer twee niet gerelateerde gezondheidsproblemen zijn. Volgens verschillende onderzoeken kan te veel suiker echter het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten.

  Overtollige suiker en Alzheimer.

  Men moet uiterst voorzichtig zijn als men suiker wil beperken, vooral omdat de meeste voedingsbedrijven suiker toevoegen aan bijna alle soorten voedselproducten. Aan de andere kant neemt  ook het aantal Alzheimer patiënten toe, samen met obesitas en het onderliggend metabool syndroom.

  Hoewel dit niets meer dan een toeval kan zijn, impliceert onderzoek dat er misschien een verband bestaat tussen een dieet rijk aan suiker en de ziekte van Alzheimer. Aangezien de aandoening de op twee na belangrijkste doodsoorzaak is in de Verenigde Staten, moet deze kwestie grondig worden onderzocht.

  Dr. Perlmutter, de auteur van het boek 'Grain Brain', waarschuwde dat het standaard westers dieet de schuld is van verschillende neurologische problemen. Ondertussen waarschuwde dr. Emily Deans van de universiteit van Harvard dat nieuwe gegevens wijzen op een verband tussen het standaard westers dieet en een kleiner hersenvolume.

  Tot op heden is er geen remedie tegen de ziekte van Alzheimer. Een kleine studie van de Universiteit van Californië, Los Angeles, heeft echter vastgesteld dat gedeeltelijk geheugenverlies kan worden omgekeerd. De onderzoekers deden dit door een eetwijze te volgen vergelijkbaar met het Paleo dieet. De bevindingen van de baanbrekende studie impliceren dat een dieet met veel koolhydraten en suiker de geestelijke gezondheid van een persoon negatief kan beïnvloeden.

  Ten minste één op de tien mensen ouder dan 65 jaar heeft Alzheimer, maar dit aantal neemt gestaag toe. Alzheimer wordt geassocieerd met symptomen die problemen met oordeel, geheugen en denken veroorzaken. De aandoening kan dementie en geheugenverlies verergeren omdat het gebeurt wanneer het menselijk brein slecht functioneert.

  Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen medicijnen gebruiken om hun symptomen te verlichten, maar de aandoening zelf blijft ongeneeslijk. Deskundigen merken op dat, hoewel genetica een cruciale factor is voor de ziekte van Alzheimer, epigenetica (voeding en levensstijl) ook van grote invloed kan zijn op de ontwikkeling van de aandoening.

  Bij iemand met de ziekte van Alzheimer verschijnen plaques en knopen in de hersenen, waardoor problematische buildups ontstaan. De accumulatie van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen of neuronen in de hersenen is één van de kenmerken van de ziekte. Neurofibrillaire knopen zijn onoplosbare, verdraaide vezels in de cellen van de hersenen.

  Deskundigen zijn het nog steeds oneens over de oorzaken van Alzheimer, maar er zijn een handvol hypotheses:

  1 De cholinerge hypothese suggereert dat Alzheimer wordt veroorzaakt door een verminderde synthese van de neurotransmitter acetylcholine. Geneesmiddelen die zijn ontworpen om dit gebied te bereiken blijken  echter niet succesvol.

  2 Een andere hypothese stelt dat de ziekte van Alzheimer voorkomt wanneer het amyloïde precursor-eiwit zich bindt aan een dood receptor 6 (DR6), die gewoonlijk wordt aangetroffen in de getroffen gebieden van de hersenen.

  Grijze stof en diabetes type 3.

  Suikerconsumptie is gekoppeld aan Alzheimer omdat de paden van de ontwikkeling van diabetes de ziekte lijken te beïnvloeden. Gegevens impliceren ook dat een dieet met veel suiker diabetes veroorzaakt, wat slecht is voor de gezondheid van de hersenen.

  Sommige onderzoekers tonen aan dat het verbranden van te veel glucose de juiste hersenfunctie kan onderbreken. Dit zou een reden kunnen zijn waarom de studie van de UCLA "Alzheimer", waar een dieet met minder suiker werd gevolgd, effectief is.

  Alzheimer wordt zelfs geïdentificeerd als "Type 3 diabetes" omdat de hersenen insuline produceren. Het is vermeldenswaard dat de hersencellen deze insuline nodig hebben om te overleven maar als de insulineproductie wordt verstoord, lopen de hersenen mogelijk risico.

  Mensen met diabetes verliezen meer grijze stof in vergelijking met mensen die de aandoening niet hebben. Dit is een belangrijk feit omdat het verlies van grijze massa een factor is die de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Dit benadrukt het feit dat het gebruik van veel suiker slecht is voor de gezondheid van de hersenen. 

  Verschillende studies hebben een verband aangetoond tussen suikerconsumptie en Alzheimer:

  • Een in 2013 gepubliceerde studie in The New England Journal Of Medicine onthulde dat hogere glucosespiegels een risicofactor kunnen zijn voor dementie, zelfs bij personen die geen diabetes hebben.

  • Afzonderlijke onderzoeken tonen ook aan dat insulineresistentie geassocieerd is met een significant lager cerebrale glucosemetabolisme.

  • Een afzonderlijke studie uit 2013 bracht aan het licht dat Alzheimer, obesitas en diabetes type 2 aan elkaar gekoppeld zijn, vooral omdat de incidentie van type 2-diabetes de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen vanwege westerse leefstijlfactoren (bijv. calorierijke diëten en een gebrek aan beweging).

  • Er zijn studies die suggereren dat Alzheimer verband houdt met suikerconsumptie en dat suikerarme diëten gewichtstoename en insulineresistentie kunnen veroorzaken, wat het risico van diabetes type 2 voor vergroot. Gegevens suggereren ook dat Type 2-diabetes een risicofactor is voor Alzheimer en beide aandoeningen identieke klinische en biochemische kenmerken hebben (zoals insuline weerstand), demografische profielen en risicofactoren.

  Deze studies suggereren dat een dieet met veel suiker het risico op Alzheimer verhoogt, zelfs als men  geen diabetes heeft. Gelukkig kan men Alzheimer voorkomen door een Paleo dieet met weinig suiker te volgen.

  Afgezien van voor de hand liggende gezondheidsredenen moet men de suikerinname beperken om de gezondheid van de hersenen te behouden. Alhoewel experts de ziekte van Alzheimer nog steeds niet volledig begrijpen kan men beginnen met het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen om het risico op het ontwikkelen van de aandoening te verminderen.

  Oorspronkelijk artikel:”Are Alzheimer’s an sugar consumption linked?  Studies detail the deadly connection”, Thursday, December 27, 2018 by: Zoey Sky, Natural News.

  Bijlagen:
  https://blog.paleohacks.com/how-too-much-sugar-may-increase-your-risk-of-alzheimers/#   
  https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/infographic/amyloid-plaques-and-neurofibrillary-tangles   
  https://www.naturalnews.com/2018-09-12-eating-too-much-processed-sugar-increases-your-risk-of-alzheimers.html   

  06-01-2019, 12:26 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:toegevoegde suikers, Alzheimer, Alzheimerrisico, hersengezondheid, epigenetica, ingrediënten, junkfood, slecht dieet, verwerkte suiker, onderzoek, suiker , suikerconsumptie, suikerinname, suikerhoudende dranken, zoete voedingsmiddelen, zoetstoffen
  03-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetten

  De waarheid over vetten - welke zijn echt goed voor ons?

  Tientallen jaren lang zijn voedingsvetten verantwoordelijk gesteld voor alle onheil; van hartziekten tot diabetes. Verzadigde vetten waren de grote schuldigen maar de waarheid over vet komt langzaam naar de oppervlakte. In de jaren zestig betaalde de Sugar Research Foundation (een handelsgroep die tegenwoordig Sugar Association noemt) wetenschappers van Harvard om hun onderzoek naar vet, suiker en hartaandoeningen te beïnvloeden. Sindsdien is vet het "zwarte schaap" van de macronutriënten.

  Tegenwoordig toont belangloos onderzoek aan dat een bepaalde hoeveelheid voedingsvetten essentieel is, inclusief verzadigd vet - en dat suiker slechter is dan men zich ooit had voorgesteld. Tegenwoordig moeten consumenten zich ook zorgen maken om niet alleen welk type vet ze consumeren, maar ook over de bron van het vet. Bijvoorbeeld, olijfolie en koolzaadolie zijn twee zeer verschillende vetten, hoewel de meeste reguliere voedingsadviezen de neiging hebben om iets anders te zeggen.

  Verzadigde vetten.

  Terwijl de conventionele wijsheid zegt dat verzadigde vetten inherent slecht zijn,  onze slagaders verstoppen en het cholesterolgehalte verhogen, is er een groeiend aantal bewijzen dat aantoont dat deze vermeende associatie niet correct is.

  Het British Journal of Sports Medicine publiceerde een zeer controversieel redactioneel artikel waarin een groep deskundigen uitlegde dat verzadigd vet de bloedvaten niet verstopt en dat coronaire hartziekte eigenlijk een chronische inflammatoire aandoening is.

  "Ondanks het populair geloof bij artsen en het publiek, is het conceptueel model van verzadigd vet in de voeding dat het aders verstopt, gewoon verkeerd", aldus de auteurs.

  "Een systematisch review en meta-analyse van observationele studies toonden geen verband aan tussen consumptie van verzadigd vet en mortaliteit door alle oorzaken, coronaire hartziekte (CHD),  CHD-mortaliteit,  ischemische beroerte of diabetes type 2 bij gezonde volwassenen. Op dezelfde manier is er bij de secundaire preventie van CHD geen voordeel door verminderd vet, inclusief verzadigd vet, bij myocardiaal infarct, cardiovasculaire of mortaliteit door alle oorzaken, "verklaren ze verder.

  Met andere woorden, het gebruik van verzadigd vet lijkt geen invloed te hebben op de gezondheid van het hart of de algehele levensduur. Nog belangrijker is dat verzadigd vet essentieel is voor de gezondheid van ons lichaam, met name voor de gezondheid van de hersenen. Verzadigde vetten zijn essentieel voor celreparatie, regeneratie en andere functies.

  Andere soorten vet.

  Verzadigde vetten worden vaak samengenomen met transvetten op de lijst van slechte vetten, maar het verschil is dat transvetten echt giftig zijn. Transvetten worden gevonden in gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën. Deze oliën worden gemaakt via een industrieel proces dat waterstofmoleculen toevoegt aan vloeibare oliën om ze steviger te maken. Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën worden algemeen beschouwd als slecht voor de gezondheid, met onderzoeken die deze koppelen aan hartaandoeningen en diabetes, naast andere gezondheidsproblemen. Hoewel er sommige van nature voorkomende transvetten zitten in dierlijke producten, zijn de meeste transvetten die mensen consumeren industrieel verwerkt en gedeeltelijk gehydrogeneerd, en die zouden zeker moeten vermeden worden.

  Er zijn ook vetten die algemeen worden beschouwd als "goed”, zoals meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde oliën. Maar niet elke olie is gelijk. Er zijn veel oliën die goed zijn, zoals olijfolie, sesamolie of walnotenolie - en dan zijn er oliën die niet zo geweldig zijn, zoals canola of maïsolie.

  Zoals Dr. Veronique Desaulniers meldt, heeft onderzoek ook aangetoond dat meervoudig onverzadigde vetten ook niet zo goed zijn. Een Zweeds onderzoek toonde aan dat terwijl enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld waren aan een afname van het kankerrisico, meervoudig onverzadigde vetten geassocieerd waren met een toename ervan.

  Canola-olie is een ander gevaar dat ten onrechte als "gezond" wordt bestempeld. Hoewel veel deskundigen zeggen dat canola-olie alle voordelen van olijfolie biedt tegen een lagere prijs, is canola-olie een totale schijnvertoning. Niet alleen is canola olie eigenlijk gewoon vermomde raapzaadolie; studies hebben aangetoond dat het kan worden gekoppeld aan cognitieve achteruitgang.

  Er zijn veel opties om te voldoen aan de vetbehoeften van het lichaam - maar koolzaadolie behoort daar zeker niet toe. 

  Oorspronkelijk artikel:”The truth about fats - which ones are really good for you”, Thursday, December 20, 2018 by: Vicki Batts, Natural News

  Bijlagen:
  https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111   
  https://www.naturalhealth365.com/breast-cancer-olive-oil-1980.html   
  https://www.naturalnews.com/2018-12-05-scientists-paid-suppress-truth-harmful-sugar.html   

  03-01-2019, 16:00 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:dieet, voedingsvetten, goede vetten, goede voeding, gezond eten, gezonde vetten, enkelvoudig onverzadigd vet, voeding, meervoudig onverzadigd vet, voorkomen ziekte, verzadigd vet, transvetten
  02-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superouderen

  89-jarige "SuperAger" blijkt hersenfunctie te hebben van 25-jarige ... artsen verbijsterd over de vaststelling. 

  Nieuw onderzoek bewijst dat hersenveroudering onvermijdelijk is maar totale aftakeling niet. Onderzoek bij tachtigers 'superouderen', geeft opwindend nieuw bewijs over hoe we ouderenzorg en geestelijke gezondheid ervaren.

  Er wordt algemeen aangenomen dat oude mensen dingen vergeten. De ouderen worden bedeeld met medelijden en minachting. Vrijwel zonder enige reden vergeven we de mentale fouten omdat "je een oude hond geen nieuwe trucjes leert." Een nieuwe groep oudere volwassenen daagt deze stelling echter uit. Voorbeeld: Donald Tenbrunsel is een 89-jarige met de cognitieve leeftijd van een 25-jarige. Tenbrunsel is niet alleen tien jaar ouder dan de gemiddelde mannelijke levensverwachting, zijn hersenen zijn even scherp als die van een twintiger. Hij maakt deel uit van een nieuwe groep superouderen die beweren dat "typische" tekenen van veroudering - zoals vergeetachtig zijn of niet in staat zijn om nieuwe dingen te leren - misschien niet zo typisch zijn als wordt aangenomen.

  In een baanbrekende studie hebben wetenschappers fysiologisch bewijs dat de hersenen van deze superouderen verschillen van een  gemiddeld oudere persoon. De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, tonen  aan dat de hersenen van deze tachtigers veel langzamer achteruitgaan in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. De auteur van de studie, Emily Rogalski van Northwestern University, zegt: “Als men nadenkt over normale veroudering, begint de geheugenprestatie te verminderen na ons 20ste of 30ste. Maar wanneer men naar afzonderlijke gegevenspunten kijkt, is er in latere jaren veel variatie in afname. Er zijn mensen die deze achteruitgang in geheugenprestaties lijken te ontwijken. "

  Rogalski en haar team hebben meer dan 1.000 mensen gescreend die beweerden een uitstekend geheugen te hebben. Slechts vijf procent kwalificeerde zich voor het onderzoek. Vierentwintig mannen en vrouwen werden vervolgens met behulp van MRI-technologie vergeleken met 12 volwassenen met een cognitief gemiddelde. De deelnemers werden gedurende een periode van 18 maanden gescreend. Het bleek dat terwijl beide groepen aan hersenvolume hadden verloren, het bij ‘superouderen’ veel langzamer verliep in vergelijking met de controlegroep. In feite leek de gemiddelde bejaarde tweemaal zo snel aan hersenvolume te verliezen als een ‘superoudere’.

  Rogalski zegt: "We wisten al dat de hersenen van ‘superouderen’ groter zijn dan van hun leeftijdsgenoten. Maar wat we vooral wilden weten, was het omdat ze met een groter brein waren geboren of eerder omdat ze een heel ander verouderingspad hebben en niet de hersenmassa verliezen in hetzelfde tempo als een doorsnee  oudere."

  Een beoordeling van de deelnemers toonde aan dat de dikte van de cortex - de buitenlaag van gevouwen grijze materie - bij  superouderen niet in dezelfde mate afnam als bij een doorsnee oudere. De cortex is een kritisch gebied van de hersenen en is verantwoordelijk voor denken, plannen, problemen oplossen en geheugen. Schade of krimp van dit gebied leidt tot cognitieve stoornissen. Superouderen kunnen hun levendigheid behouden omdat ze "verschillende hersenvolumes kunnen hebben ... ze verliezen hersenvolume in een ander tempo", zegt Rogalski.

  Natuur versus opvoeding.

  Deelnemers wonnen voor een deel de genetische loterij. Dr. Ezriel Kornel, een neuroloog aan het Weill Cornell Medical College in New York, zegt dat er mensen zijn die van nature met een groter brein zijn geboren. De grotere afmeting zou betekenen dat er een overschot is dat tijdens het verouderingsproces kan worden gebruikt. Hoe dan ook, Dr. Kornel benadrukt, “Er zijn zoveel factoren in het spel. Het kan zijn dat zelfs externe stressoren bij kinderen invloed kunnen hebben op hoe de hersenen zich ontwikkelen."

  Verschillende onderzoeken tonen aan dat gezonde leefgewoonten de hersenen jong kunnen houden. Een studie vond dat beweging de cognitieve achteruitgang bestrijdt. Oudere volwassenen die geregeld matig tot zeer intensief aan lichaamsbeweging doen, hadden 36 procent minder kans op enige vorm van cognitieve stoornis. Voeding wordt ook gekoppeld aan een beter geheugen en een betere uitvoerende functie.

  Oorspronkelijk artikel:”89-year-old ‘SuperAger’ found to have brain function of 25-year-old … doctors baffled as “brain decline” theories blown away”, Friday, December 28, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

  Bijlagen:
  https://finance.yahoo.com/news/theres-exciting-clue-super-agers-165600225.html?guccounter=1   
  https://www.cbsnews.com/news/brain-scans-reveal-mental-secret-of-super-agers/   
  https://www.dailymail.co.uk/health/article-4379438/Meet-SuperAger-Donald-89-brain-25-year-old.html   
  https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/12-ways-to-keep-your-brain-young   
  https://www.inc.com/wanda-thibodeaux/heres-how-to-keep-your-brain-young-according-to-neuroscience-and-psychology.html   
  https://www.statnews.com/2017/04/05/super-agers-memory/   

  02-01-2019, 16:07 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:veroudering, anti-aging, hersenen, hersenfunctie, hersengezondheid, cognitieve leeftijd, cognitieve veroudering, cognitieve achteruitgang, cognitieve functie, dementie, levensduur, geestelijke gezondheid, geestelijk welzijn, superouderen.
  Archief per week
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!