NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Natuurlijke pijnstillers.
 • Wortelen voor het hart
 • Roundup vs darmflora
 • Biologisch kiezen?
 • Gevoelige tanden.

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  23-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurlijke pijnstillers.

  Zeven natuurlijke pijnstillers die beter zijn dan ibuprofen. 

  Eén van de beroemdste zinnen uit de cult-klassieker, The Princess Bride, luidt: "Het leven is pijn”. “De tactiek van farmaceutische bedrijven is gericht op het benadrukken dat giftige chemicaliën en synthetische remedies de enige manier zijn om ongemak door pijn te verlichten. Wat is tenslotte makkelijker dan een pil te nemen waardoor je je meteen beter gaat voelen?

  Toch is het gevolg van een dergelijke slordige benadering van gezondheid een ongeïnformeerd besluitvormingsproces als het gaat om het  algeheel welzijn. Studies hebben aangetoond dat vrij verkrijgbare pijnstillers eigenlijk meer kwaad dan goed doen, met gevolgen op lange termijn, waaronder een verhoogd risico op een hartaanval en verminderde vruchtbaarheid.

  Het vreemde aan dit alles is dat pijnstillers eigenlijk imitaties zijn van natuurlijke stoffen.

  Het goede nieuws is echter dat er natuurlijke manieren zijn om pijn te verlichten zonder schadelijke bijwerkingen.

  • Wilgenbast - Dit is het hoofdingrediënt van aspirine. Witte wilgenschors bevat salicine dat wordt omgezet in salicylzuur zodra het in de maag komt. Dit is een krachtige stof die ontstekingen vermindert, maagklachten corrigeert  en verschillende vormen van pijn kan behandelen. Witte wilgenbast kan ook worden gebruikt om koorts te verminderen, pijnlijke menstruatie te verlichten en migraine te elimineren. Merk echter op dat witte wilgenschors niet mag worden gebruikt door mensen met bloed- of nieraandoeningen omdat het kruid deze aandoeningen kan verergeren.

  • Capsaïcine - Capsaïcine blokkeert de productie van  de stof “P” die pijnsignalen naar de hersenen overbrengt. Dit is van nature overvloedig aanwezig in paprika's. Er is ook bewijs over het verminderen van pijn veroorzaakt door artritis.

  • Duivelsklauw - Zuid-Amerikaanse traditionele genezers schrijven dit kruid voor om pijn te behandelen. Botanische analyses hebben het vermogen van de plant waargenomen om de productie van prostaglandine te remmen, een hormoon dat bijdraagt aan ontsteking en pijn.

  • Boswellia - dit is rijk aan verschillende zuren die de bloedtoevoer naar de gewrichten verbeteren en de ontsteking verminderen. Boswellia wordt ook meestal aanbevolen voor patiënten die lijden aan artrose van de knie. Sommige onderzoekers veronderstellen dat de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van de plant eveneens kunnen worden gebruikt om de symptomen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn te behandelen.

  • Curcumine - het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine is een krachtige pijnstiller. De mechanismen zijn vergelijkbaar met die van capsaïcine.

  • Omega-3 vetzuren - Deze worden geprezen als één van de beste ontstekingsremmende geneesmiddelen die er zijn. Mensen kunnen de stof gebruiken om chronische pijn en andere ontstekingsaandoeningen te verlichten.

  • Cannabis - Als laatste, maar zeker niet de minste, is cannabis aantoonbaar de meest effectieve natuurlijke pijnstiller. Tientallen studies hebben de werkzaamheid van cannabis vastgesteld voor de behandeling van zowel chronische als acute vormen van pijn. 

  Nog een manier om pijn te verlichten.

  Een voorstelling van natuurlijke alternatieven voor pijnverlichting zou niet compleet zijn zonder te praten over acupunctuur. Deze oude kunst wint langzaam aan populariteit, zelfs onder conventionele artsen, omdat de toepassing ervan zijn nut bewijst in het behandelen van verschillende soorten pijn.

  De ingebrachte naalden op de zogezegde acupunctuurpunten stimuleren verschillende delen van het lichaam die endorfines vrijmaken; de natuurlijke pijnstillende chemicaliën van het lichaam.

  Een typische behandeling omvat zes tot twaalf sessies die over een periode van drie maanden worden uitgevoerd.

  Oorspronkelijk artikel:”7 Natural painkillers that are better than ibuprofen”, Saturday, June 30, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.bioprepper.com/2018/05/03/skip-ibuprofen-natural-cures/   
  https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/indian-frankincense.php   
  https://www.health.harvard.edu/healthbeat/relieving-pain-with-acupuncture   
  https://www.independent.co.uk/news/health/ibuprofen-regularly-one-week-heart-attack-risk-increase-painkillers-common-pills-nsaids-naproxen-a7725736.html   
  https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-willow-bark.html   
  https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/capsaicin/   

  23-09-2018, 20:17 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:alternatieve geneeskunde, Boswellia, cannabis, capsaÔcine, Cat's Claw, curcumine, kruidengeneeskunde, kruiden, geneeskrachtige planten, natuurlijke genezing, natuurlijke geneeskunde, natuurlijke remedies, natuurlijke behandelingen, omega-3 vetzuren, pijnv
  19-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen voor het hart

  Wortelen zijn één van de beste voedingsmiddelen bij  hartproblemen. 

  Hoewel deze algemene groente bekend staat om het verbeteren van het gezichtsvermogen kan de wortel veel meer betekenen zoals helpen bij hartproblemen. 

  De gezondheidsvoordelen van de wortel zijn net zo gevarieerd als de kleurrijke variëteiten. Je herkent waarschijnlijk alleen de oranje soort - degene die je tegenwoordig in bijna alle supermarkten ziet - maar hij bestaat ook in de kleuren wit, geel, rood en paars. De verschillende kleuren zijn niet alleen voor de show - ze vertellen welke fytochemicaliën het specifieke type wortel bevat.

  Oranje wortelen zijn rijk aan bèta-caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, een krachtig antioxidant dat helpt bij de gezondheid  van de ogen en de huid. Er wordt ook aangenomen dat het eigenschappen tegen kanker heeft. Gele wortelen bevatten niet zoveel bètacaroteen, maar ze zijn dan wel rijk aan luteïne voor een gezond gezichtsvermogen.

  Rode wortelen bevatten het antioxidant lycopeen, waarvan bekend is het lichaam te beschermen tegen kanker. Rode variëteiten bevatten ook matige hoeveelheden luteïne en alfa- en bèta-caroteen.

  Paarse en witte wortelen zijn beiden goed voor het hart. Paarse soorten bevatten anthocyanines, antioxidanten die bekend staan om hun ontstekingsremmende en cardiobeschermende eigenschappen. Witte wortelen bevatten niet zoveel anthocyanine maar zijn rijk aan kalium, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.

  Klinische studies suggereren echter dat je niet alleen de witte en paarse variëteiten hoeft te eten om de hartwerende voordelen van wortels te krijgen. Alle wortels hebben een overvloed aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden - moleculen die de cellulaire functie verstoren en de weefsels beschadigen. Het hebben van een ongecontroleerd niveau van vrije radicalen in het lichaam leidt tot oxidatieve stress die op zijn beurt resulteert in orgaanschade en ernstige ziekten zoals kanker en hartaandoeningen.

  Eén onderzoek toonde aan dat wortelsap voldoende antioxidanten heeft om het lichaam te beschermen tegen lipide peroxidatie dat leidt tot hartaandoeningen. Een andere studie voegde eraan toe dat de inname van alfa- en bètacaroteen, voedingsstoffen die in wortelen worden aangetroffen, het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten kan verminderen.  Als extra bonus helpen antioxidanten bij het verzorgen van de huid, zodat je je niet alleen jong voelt, maar er er ook jong uitziet.

  De gezondheidsvoordelen van wortelen eindigen daar niet alleen. Zoals alle groenten zijn ze rijk aan voedingsvezels, met name oplosbare vezels. In het  lichaam kan cholesterol zich als plaque in de bloedvaten ophopen. Dit vernauwt de bloedvaten en verhoogt het risico op een hartaanval. Galzuren zijn gedeeltelijk verantwoordelijk hiervoor omdat ze helpen bij de absorptie van cholesterol.  Oplosbare vezels binden zich aan galzuren waardoor ze de opname van cholesterol moeilijker maken. Dientengevolge wordt de opbouw van cholesterol en plaque voorkomen, waardoor het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen wordt verlaagd.

  Enkele gegevens over wortelen.

  De geschiedenis van de wortel is zo kleurrijk als zijn variëteiten. Hij werd voor het eerst gekweekt in Afghanistan in de zevende eeuw, maar de ontwikkeling van vorstresistente rassen verspreidde hem over vrijwel de hele wereld.

  De eerste wortelen waren alles behalve oranje. Ze waren geel met een paars innerlijk. De Nederlanders ontwikkelden de oranje variëteit, terwijl de Fransen langwerpige wortelen ontwikkelden ergens in de 17e eeuw. Het waren de Engelsen die wortelen naar de Nieuwe Wereld brachten.

  De wilde variëteit van wortelen wordt Queen Anne's Lace genoemd. Hij is eetbaar en medicinaal maar lijkt op hemlock, één van de giftigste planten op aarde.

  Te veel wortelen eten kan door het bèta-caroteengehalte de huid verkleuren. Deze tijdelijke bijwerking wordt carotenemie genoemd. Het verdwijnt zodra het lichaam de bèta-caroteen verwerkt heeft.

  Oorspronkelijk artikel: “What’s up, doc? Carrots are one of the best foods to eat if you have heart problems”, Sunday, July 22, 2018 by: RJ Johnson, Natural News.

  Bijlagen:
  http://cms.herbalgram.org/heg/volume15/04April/FoodAsMedicineCarrot_Update.html?ts=1531982087&signature=e68f658b099ec1e3800a59c15a2f432a&ts=1537386402&signature=3767c7f4a37026941445673499c6fb9d   
  http://www.foodreference.com/html/fcarrots.html   
  https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029   
  https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/cardiovascular/heart/cure-for-heart-disease.htm   
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/   

  19-09-2018, 21:50 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bŤtacaroteen, cardiovasculaire gezondheid, carotenemia, wortels, voedingsvezels, voedsel als medicijn, kuren, functioneel eten, helende voeding, hartgezondheid, luteÔne, lycopeen , voedingsstoffen, voeding, fytonutriŽnten, plantenkuren, plantengeneesmidde
  12-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roundup vs darmflora

  Roundup (glyfosaat) veroorzaakt alarmerende veranderingen in de darmflora. 

  Een nieuwe studie heeft aangetoond dat blootstelling aan Roundup leidt tot grote veranderingen in de darmflora van ratten; een bevinding die aanzienlijke gevolgen blootlegt voor de gezondheid van mensen.

  Deze studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers aan de Universiteit van Caen in Frankrijk, geleid door professor Gilles-Eric Seralini. Seralini is een Frans moleculair bioloog bekend om zijn baanbrekend  onderzoek over het verband tussen kanker en gemodificeerde maïs en glyfosaat in Roundup. Zijn bevindingen waren zo vernietigend dat Roundup-fabrikant Monsanto actie ondernam om het onderzoek te laten intrekken.

  In zijn laatste onderzoek werden fecale monsters van ratten geanalyseerd om hun darmflora te beoordelen. De wetenschappers kweekten ook bacteriën in vitro met uitwerpselen van controledieren die ze vervolgens behandelden met drie concentraties Roundup: 0,1 ppb, 400 ppm en 5000 ppm.

  De studie vond een geslachtsafhankelijke verandering in de darmflora van de vrouwelijke ratten. Er was een stijging in de Bacteroidetes-familie S24-7, terwijl de Lactobacillae-bacteriefamilie was afgenomen. Deze veranderingen deden zich voor in alle drie Roundup-doseringen die aan de ratten werden gegeven, wat erop lijkt te wijzen dat het effect meer samenhangt met de aanwezigheid van Roundup in de eerste plaats dan met de toegediende hoeveelheid.

  Wat kan er gebeuren als darmbacteriën uit balans zijn? Verschillende medische aandoeningen zijn in verband gebracht met darmmicrobiotodysbiose, waaronder inflammatoire darmaandoeningen en colorectale kanker, samen met aandoeningen die men normaal niet associeert met de darmgezondheid, zoals diabetes, astma, hart- en vaatziekten, leverziekte, obesitas en autisme. De onderzoekers wezen erop dat een recente piek in darmziektes in geïndustrialiseerde landen in het Westen niet alleen door genetische redenen kan worden verklaard; omgevingsfactoren spelen ook een grote rol.

  Dit onderzoek is op zichzelf interessant, maar zou ook als een nuttig startpunt voor verdere studie kunnen dienen. Sommige deskundigen zouden bijvoorbeeld graag zien dat de studie wordt herhaald met een grotere groep dieren in een onderzoek dat de effecten van glyfosaat alleen en die van Roundup bij de verschillende concentraties vergelijkt. Dit zou helpen om uit te vinden welk bestanddeel van de  Roundup-herbicide - of het nu de actieve ingrediënten zijn zoals glyfosaat, adjuvantia of de combinatie van beide - deze veranderingen in de darmflora veroorzaakt.

  Roundup veroorzaakt ook leverbeschadiging.

  Daarnaast roept GM Watch op tot verder onderzoek naar het verband tussen blootstelling aan Roundup en leverschade dat al in andere studies is aangetoond.

  Inderdaad, uit een onderzoek van King's College London bleek dat Roundup een niet-alcoholische leververvetting veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer vetcellen zich ophopen in de lever om redenen die geen verband houden met alcoholconsumptie.  Dit kan problemen geven variërend van weefsellittekens die leiden tot cirrose en leverontsteking tot leverkanker en leverfalen.

  In die studie werden ratten blootgesteld aan niveaus van glyfosaat die equivalent waren aan die welke zijn goedgekeurd door de overheid. Toxiciteitstudies die op ratten worden uitgevoerd worden doorgaans als een redelijke aanwijzing beschouwd van de effecten die een bepaalde stof op de menselijke gezondheid kan hebben, dus is het logisch dat een vergelijkbaar effect bij de mens te zien is. Dit is een angstaanjagend vooruitzicht als je kijkt naar het wijdverbreid gebruik van Roundup en hoeveel daarvan niet alleen aanwezig is in onze voedselvoorziening, maar ook in regenwater en luchtmonsters. Het is al gevonden in leidingwater, voedsel en zelfs in moedermelk.

  Het zal interessant zijn om te zien welke trucs Monsanto nu uit zijn mouw zal toveren om de nieuwste studie van Seralini in diskrediet te brengen, een studie die, net als zoveel andere, bewijst hoe gevaarlijk deze producten eigenlijk zijn.

  Oorspronkelijk artikel:”Roundup (glyphosate) found to cause alarming changes in the gut microbiome”, Sunday, January 07, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

  Bijlagen:
  https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/non-alcoholic-fatty-liver-disease   
  https://www.gmoseralini.org/roundup-causes-major-changes-in-gut-microbiome-of-rats/   
  https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/18051-roundup-causes-changes-in-gut-microbiome-of-rats   
  https://www.nature.com/articles/srep39328   
  https://www.wakingtimes.com/2017/01/17/is-a-recall-of-roundup-forthcoming-new-study-confirms-low-doses-of-roundup-cause-liver-disease/   

  12-09-2018, 21:25 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:chemicaliŽn, gevaarlijke chemicaliŽn, glyfosaat, darmgezondheid, darmflora, herbiciden, Monsanto, Roundup, toxines
  05-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch kiezen?

  Onmiskenbare waarheid: residuën van bestrijdingsmiddelen op niet-biologische producten veel hoger dan eerder werd gedacht. 

  Als u nog steeds niet bewust biologische producten koopt, zult u waarschijnlijk opnieuw overwegen nadat u de resultaten van een aantal recente steekproeven op fruit hebt gezien. De aanwezigheid van pesticiden op conventioneel geteelde producten is te verwachten, maar de omvang van de besmetting is schokkend.

  Volgens tests van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zijn de niveaus van pesticiden en andere gevaarlijke chemicaliën in niet-biologisch voedsel de afgelopen jaren dramatisch gestegen. Het probleem is zo erg geworden dat de Environmental Working Group (EWG) nu peren aan zijn lijst "dirty dozen" van de soorten producten die de meeste residuën bevatten, heeft toegevoegd. Tussen 2010 en 2016 zijn de residuën van bestrijdingsmiddelen op peren zelfs meer dan verdubbeld van 0,6 ppm tot 1,4 ppm.

  Wellicht nog zorgwekkender is het feit dat veel van de geteste monsters meerdere pesticiden bevatten. Wetenschappers weten niet echt wat er met het lichaam gebeurt wanneer meerdere pesticiden tegelijkertijd worden geconsumeerd, maar sommige onderzoeken tonen aan dat hun toxiciteit kan worden verhoogd wanneer ze samen worden ingenomen. In 2010 had slechts drie procent van de geteste monsters minstens vijf residuën van bestrijdingsmiddelen; in 2016 had de helft van de 678 geteste monsters vijf of meer residuën van bestrijdingsmiddelen, waaronder fungiciden en insecticiden.

  Wat stop je precies in je lichaam als je conventionele producten eet? Eén van de gedetecteerde bestrijdingsmiddelen was carbendazim. Er wordt aangenomen dat dit een hormoonverstoorder is die bijzonder gevaarlijk is voor het mannelijke voortplantingssysteem. Een ander bestrijdingsmiddel dat opdook was difenylamine, dat Europa, vanwege kankerproblemen, heeft verbannen. Insecticiden die verantwoordelijk zijn voor de sterfte van bijen werden ook gevonden, waaronder acetamiprid en imadocloprid.

  Fungiciden waren verantwoordelijk voor de hoogste concentraties pesticiden. Ze worden vaak later in het groeiseizoen of net na de oogst op de gewassen aangebracht om te voorkomen dat het fruit bederft.

  Peren zijn slechts één van de vele vruchten die schokkende hoeveelheden pesticiden bevatten

  Nu besluit je misschien deze producten zorgvuldiger te wassen, maar denk hier eens over na: de peren die werden onderzocht waren grondig gereinigd en gewassen voordat ze werden getest. Dit geeft aan dat de chemicaliën zijn ingebed in de cellulaire structuur en de huid van het fruit. De meeste betrokken peren werden gekweekt in de V.S.

  Het is genoeg om ervoor te zorgen dat je nooit meer peren wilt eten, maar ook andere vruchten zijn niet immuun voor dit probleem. Hier volgen enkele van de andere vruchten die de twijfelachtige onderscheiding hebben om op de "Dirty Dozen" lijst van de EWG te staan.

  Aardbeien: de groep meldt dat een derde van de conventionele aardbeien die werd getest, 10 of meer bestrijdingsmiddelen bevatte, waarvan er één met 22 verschillende residuën. Aardbeien moeten bovenaan uw lijst met vruchten staan om altijd biologisch te kopen, omdat hun huid zacht en poreus is en over het algemeen mee wordt geconsumeerd.

  Druiven: Druiven koop je voortaan best biologisch want meer dan 96 procent van hen is positief getest op residuën van bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld bevatten druiven vijf verschillende residuën.

  Nectarines: Nectarines staan op de derde plaats op de lijst van de Environmental Working Group, aangezien bijna 94 procent van hen twee of meer pesticiden vertoonde. Eén van de geteste monsters bevatte 15 verschillende residuën.

  Appels: Of je nu appelen rauw wilt eten als een gezonde snack of je gebruikt ze als onderdeel van een recept, het is de moeite waard om ze te schillen of te kiezen voor de biologische variëteit, want 90 procent van de conventionele appels heeft detecteerbare niveaus van pesticidenresiduën. Wat vooral zorgwekkend is, is dat vier van de vijf geteste appels difenylamine bevatten.

  Gidsen zoals "Dirty Dozen" kunnen u helpen slimmere beslissingen te nemen bij het boodschappen doen. Als u een beperkt budget heeft, kan het u helpen bepalen welk fruit het belangrijkst is om biologisch te kopen. Er is echter een betaalbare manier om er zeker van te zijn dat het fruit dat je consumeert, vrij is van pesticiden, en dat is door het zelf te kweken. Het verbouwen van biologisch fruit en groenten is niet zo moeilijk als je zou denken, en het is zelfs mogelijk als de buitenruimte krap is met behulp van producten die zijn ontworpen voor verticaal tuinieren. Een andere tip is om te kopen wat er in het seizoen voorhanden is; dan is  het fruit het verst en goedkoopst.

  Oorspronkelijk artikel:”Undeniable truth: Pesticide residu’s on non-organic produce much higher than previously thought”, Friday, August 31, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

  Bijlagen:
  http://cleanfoodwatch.com/   
  https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php   
  https://www.naturalhealth365.com/pesticides-food-news-2612.html   

  05-09-2018, 14:25 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:appelen, conventioneel fruit, gevaarlijke chemicaliŽn, difenylamine, voedselveiligheid, druiven, nectarines, biologisch, biologisch fruit, biologisch tuinieren, peren, pesticiden, aardbeien, toxines
  30-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevoelige tanden.

  Tandgevoeligheid: oorzaken en natuurlijke remedies om te proberen. 

  Tandgevoeligheid is één van de meest voorkomende problemen aan de tanden dat volgens de Academie voor Algemene Tandheelkunde minstens 40 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten treft. Het gaat om pijn of ongemak in tanden bij het eten van bepaalde spijzen - zoals zoet of zuur voedsel - of wanneer deze worden blootgesteld aan koude en warme temperaturen. Hoewel de pijn vaak scherp en plotseling is en deze in de zenuwuiteinden van de tand schiet, is deze slechts tijdelijk.

  Tandgevoeligheid kan iedereen overkomen en veel factoren kunnen er de oorzaak van zijn. Eén daarvan is te hard borstelen of het gebruik van een harde tandenborstel, waardoor het glazuur kan slijten en de recessie van het tandvlees kan worden gestimuleerd. Gezonde tanden hebben een glazuurlaag dat de onderliggende dentinelaag beschermt, die zachter. Het dentine is verbonden met de zenuw die pijn in gevoelige tanden stimuleert, en deze worden beschermd door het tandvlees. Dus als het glazuur versleten is of als de tandvleesrand is teruggetrokken, wordt het dentine zichtbaar.

  Een andere factor is de recessie van het tandvlees, die vaak voorkomt bij mensen die aan parodontitis lijden, omdat het dentine wordt blootgesteld. Gingivitis, dat ontstoken en pijnlijk tandvleesweefsel veroorzaakt, kan ook tandgevoeligheid veroorzaken omdat het de wortel van de tand blootstelt. 

  Gebarsten tanden kunnen ook leiden tot gevoeligheid van de tanden, omdat deze kunnen worden gevuld met bacteriën uit plaque en ontstekingen kunnen veroorzaken in het tandvlees. In ernstigere gevallen kan dit leiden tot abces en infecties. Andere oorzaken van gevoeligheid van tanden zijn tandenknarsen of klemmen, opbouw van tandplak, langdurig gebruik van mondwater met zuren, zuur voedsel en tandheelkundige ingrepen zoals professionele reiniging, wortelschaven, kroonvervanging en andere tandherstelprocedures.

  Natuurlijke remedies tegen tandgevoeligheid.

  Gelukkig zijn er natuurlijke remedies om gevoelige tanden te behandelen en te verbeteren. 

  • Probeer kokosolie te trekken - De pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van kokosolie kunnen helpen de pijn in de tand te verminderen. Om dit te doen, slurpt men een eetlepel verse kokosolie in de mond gedurende 15 tot 20 minuten. Spuug daarna de olie uit en poets je tanden.

  • Gorgelen met een zoutwateroplossing - Zout bevat natuurlijke antiseptische eigenschappen en kan ook ontstekingen verminderen. Meng een halve theelepel zout met een glas warm water en dan gorgelen. Gebruik deze oplossing twee keer per dag.

  • Eet yoghurt - Als u eenmaal per dag een halve kom yoghurt eet, kunt u de demineralisatie van het tandglazuur verminderen.

  • Kauwen op guavebladeren - Kauwen op guavebladeren één- of tweemaal per dag, kan gevoelige tandpijn verlichten. Dit komt omdat guavebladeren flavonoïden bevatten zoals quercetine en rutine die ontstekingsremmende eigenschappen vertonen.

  • Breng knoflookmengsel aan - Maak een knoflookmengsel door eerst een teen knoflook fijn te maken en een paar druppels water en een snuifje zout eraan toe te voegen. Breng vervolgens het mengsel aan op de betreffende tand. Na 10 tot 15 minuten afspoelen met water. Verbindingen in knoflook bieden ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die helpen bij de behandeling van kiespijn veroorzaakt door gevoeligheid.

  Andere behandelingen voor gevoelige tanden omvatten het veranderen van poetsgewoonten; afzien van van zure spijzen zoals sinaasappels en augurken en van het drinken van zure dranken zoals rode wijn, frisdrank en vruchtensappen; een einde maken aan het tandenknarsen en het laten behandelen van terugtrekkend tandvlees. Hoewel de symptomen mogelijk minder worden, zal de gevoeligheid van de tanden nooit helemaal verdwijnen, tenzij de primaire oorzaak grondig wordt aangepakt.

  Oorspronkelijk artikel:”A primer on tooth sensitivity: What causes it and natural remedies to try”, Friday, June 08, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.livescience.com/44377-sensitive-teeth.html   
  https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-for-sensitive-teeth/#gref   

  30-08-2018, 21:34 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:tandheelkundige zorg, tandheelkundige gezondheid, tandheelkunde, holistische tandheelkunde, mondverzorging, mondzorg, remedies, gevoelige tanden, tanden
  27-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedzaamheid achteruit.

  Schokkende waarheid onthult dat groenten in 1950 voedzamer waren dan nu.

  Volgens The Globe en Mail en CTV News hebben groenten en fruit van vandaag minder voedingswaarde dan vroeger. Bij het analyseren van de verse producten die op de Canadese markten werden verkocht stelde men vast dat het  vitaminen- en mineralengehalte sterk gedaald was in vergelijking met de jaren vijftig.

  In de studie werden 25 soorten fruit en groenten bekeken, waaronder de meest populaire uit de Canadese keuken met o.a. aardappelen, tomaten, bananen en appels. Elk van hen bleek een lagere voedingswaarde te hebben dan voorheen. Voor de analyse werden zeven belangrijke voedingsstoffen onderzocht waarbij een belangrijke afname van veel  voedingsstoffen werd waargenomen.  Aardappelen hadden bijvoorbeeld 100 procent van hun vitamine A verloren, 57 procent aan vitamine C en ijzer en 28 procent aan calcium. Aardappelen verloren ook 50 procent van hun riboflavinegehalte en 18 procent van hun thiamine-gehalte.

  Bijna 80 procent van het onderzocht voedsel vertoonde een afname van calcium en ijzer, 75 procent vertoonde een afname van vitamine A, 50 procent vertoonde een verlies van vitamine C en riboflavine, 33 procent vertoonde een afname van thiamine en 12 procent vertoonde een daling van niacine.

  Volgens het rapport moet de daling van de voedingswaarde worden toegeschreven aan de moderne landbouwmethoden en aan de transport- en veredelingstechnieken. Bovendien merkte Phil Warman, professor in landbouwtechniek en landbouwwetenschappen aan het Nova Scotia Agricultural College, op dat "de nadruk ligt op uiterlijk, bewaarbaarheid en transporteerbaarheid", ten koste van de voedingswaarde van groenten en fruit.

  Deze bevindingen komen terug in een ander rapport, Still No Free Lunch, door The Organic Centre. Het rapport onderzocht de dalende niveaus van nutriënten in de voedselvoorziening van de Verenigde Staten, met name in fruit, groenten en granen. De onderzoekers zagen een afname van voedingsstoffen zoals ijzer, zink, eiwit, calcium, vitamine C en andere voedingsstoffen met wel 25 procent, zelfs als de opbrengst van deze voedingsmiddelen verdubbelde of zelfs verdrievoudigde.

  De studie ontdekte bijvoorbeeld dat naarmate de maïsopbrengst groeide, het eiwit- en oliegehalte ervan afnam. Op dezelfde manier hadden hogere opbrengsten van tomaten in termen van oogstgewicht een lagere concentratie aan vitamine C, lycopeen en beta-caroteen. De kwantiteit ten opzichte van kwaliteitstrend was duidelijk, zelfs bij  zuivelproducten. Volgens het rapport had melk van hoogproductieve melkkoeien een lagere concentratie vet, eiwit en andere voedingsstoffen. De koeien zelf bleken ook vatbaarder voor infecties en metabolische en vruchtbaarheidsproblemen.  

  Het rapport legde uit hoe moderne landbouwmethoden die zijn ontworpen om grote hoeveelheden gewassen te produceren van invloed zijn op de voedingswaarde.

  "De technieken die landbouwers gebruiken om de opbrengsten te verhogen - inclusief dichte plantafstand en het wijdverspreide gebruik van chemische meststoffen, irrigatie en pesticiden - voor het creëren van grote planten die snel groeien, hebben als gevolg dat de planten  minder bodemvoedingsstoffen absorberen," zegt het rapport.

  Hoge oogstopbrengsten, zoals het rapport aangaf, leiden niet noodzakelijkerwijs tot het einde van wereldwijde ondervoeding, terwijl veel mensen nog steeds lijden aan voedingstekorten als gevolg van de ondermaatse voedselvoorziening. Het rapport adviseert om terug te keren naar biologische landbouwsystemen, wat leidt tot gezondere wortels, een hoger gehalte aan micronutriënten, waterinfiltratie en retentie, en microbiële activiteit - die allemaal kunnen bijdragen aan het verhogen van de nutriëntendichtheid in gewassen.

  Volgens het onderzoek heeft biologisch voedsel een voedingsvoordeel ten opzichte van conventioneel voedsel. Ondanks het lagere volume heeft biologische producten 20 tot 30 procent meer voedingsstoffen. Dit resulteert niet alleen in een betere smaak, maar maakt het veel waardevoller in het wereldwijd tekort aan groenten en fruit.

  Oorspronkelijk artikel:”The shocking truth reveals vegetables were more nutritious in 1950 than they are now”, Tuesday, July 31, 2018 by: Bridgette Wilcox, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.organic-center.org/reportfiles/Yield_Nutrient_Density_Final.pdf   
  https://www.theglobeandmail.com/life/todays-fruits-vegetables-lack-yesterdays-nutrition/article4137315/   

  27-08-2018, 12:58 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:landbouw, chemische bestrijdingsmiddelen, landbouwmethoden, groenten en fruit, minerale inhoud, biologisch, biologische landbouw, biologische voeding, biologische producten, vitaminegehalte
  20-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega 3 voor het hart.

  Hartstudie vindt dat omega-3-inname het risico op overlijden met een derde vermindert

  Volgens een hartonderzoek zou de omega-3-index kunnen worden gebruikt als biomarker voor het algemene risico op overlijden en hart- en vaatziekten (CVD). De studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Lipidology, vond dat het risico op overlijden met ongeveer een derde minder was bij mensen die de hoogste omega-3-index hadden.

  De onderzoekers gebruikten gegevens van de 2500 deelnemers uit het Offspring-cohort van de Framingham Heart Study. De deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar en waren allemaal vrij van hart- en vaatziekten aan het begin van een onderzoek.  Het onderzoeksteam verzamelde gegevens over 18 demografische en cardiovasculaire risicofactoren voor ziekten, waarbij ze rode bloedcellen, eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en totale cholesterol maten.

  Het team voerde gedurende een gemiddelde periode van zeven jaar follow-ups uit bij de deelnemers, waarbij incidentie van overlijden, beroerte, hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten werden geregistreerd. De gegevens die werden verzameld, werden vergeleken met die van de omega-3-index en de totale cholesterol. Een resulterende waarde van meer dan acht procent wordt gecategoriseerd als optimaal of laag risico, terwijl waarden tussen vier en acht procent worden geclassificeerd als intermediair risico en lager dan vier procent als hoog risico.

  De resultaten toonden aan dat de omega-3-index nauw verbonden is met het algeheel risico op overlijden en hart- en vaatziekten. Bovendien had het een significante associatie met vier van de vijf belangrijkste uitkomsten: de incidentie van coronaire hartziekten, hart- en vaatziekten en totale mortaliteit door cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien was de omega-3-index een betere indicator dan cholesterol voor het risico op overlijden en enkele maatregelen voor hart- en vaatziekten. De onderzoekers ontdekten dat serumcholesterolwaarden niet significant geassocieerd waren met één van de uitkomsten, in tegenstelling tot de omega-3-index.

  De onderzoekers waarschuwden echter dat ze niet konden concluderen dat het verhogen van de omega-3-index de gezondheid van het hart ten goede zou komen of het leven zou verlengen omdat het onderzoek observationeel was. Desondanks gaven ze schattingen van hoeveel extra EPA en DHA nodig zouden zijn om een persoon een minimaal 30 procent lager overlijdensrisico te laten behalen. Ze stelden dat extra 1300 milligram (mg) per dag zou helpen deze toename te bereiken. Dit is mogelijk door dagelijks 100 g gekweekte zalm te eten of vier standaard vispillen per dag te consumeren.

  "Het beste bewijs dat we hebben is dat het de dosis EPA + DHA is die het belangrijkst is bij het bepalen van de omega-3-index, of die nu uit vis of supplementen komt (visolie, krillolie, algenolie)," zei William Harris , hoofdauteur van de studie.

  De studie werd uitgevoerd als een samenwerking tussen Boston University, de Global Organization voor EPA en DHA Omega-3, en Harris, die ook de president en CEO is van Omegaquant, LLC.

  Bronnen omega-3-vetzuren buiten vis.

  Volgens de National Institutes of Health is de adequate dagelijkse inname van omega-3-vetzuren voor mannen 1,6 gram (g) en 1,1 gram voor vrouwen. De meest voorkomende bron van omega-3-vetzuren is vette vis, zoals kabeljauwlever, haring, makreel, zalm, menhaden en sardines. 

  Er zijn echter andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetten:

  • Sojabonen - Sojabonen bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), dat de gezondheid van het hart bevordert. Een kom lichtgekookte sojabonen bevat meer omega-3 vetzuren dan sommige koudwatervissen.

  • Walnoten - Walnoten zijn rijk aan voor het hart gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten tot 2600 mg omega-3 vetzuren per 100gr.

  • Canola-olie - Canola-olie bevat de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren van  alle alledaagse bakolie, nl. 1300 mg ALA per eetlepel.

  • Lijnzaad of Lijnzaadolie - Lijnzaad bevat ook ALA, dat het lichaam vervolgens omzet in EPA en DHA. Twee eetlepels gemalen lijnzaad bevatten 3.800 mg ALA omega-3 vetzuren.

  • Wilde rijst - Wilde rijst is eigenlijk een gras, geen graan en bevat 240 mg omega-3-vetzuren per half kopje

  Oorspronkelijk artikel:”Heart study finds that omega-3 intake cuts your overall riks of death by a THIRD”, Thursday, April 19, 2018 by Michelle Simmons.

  Bijlagen:
  https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-sources-of-omega-3-foods-more-than-just-fish-1628557   
  https://www.nutraingredients.com/Article/2018/03/20/Omega-3-intake-linked-to-lower-risk-of-death-and-heart-disease-Framingham-data   
  https://www.rd.com/health/wellness/omega-3-foods/   

  20-08-2018, 15:43 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:hart- en vaatziekten, cholesterolgehaltes, coronaire hartziekten, overlijden, overlijdensrisico, DHA, docosahexaeenzuur, eicosapentaeenzuur, EPA, vetzuren, gezonde vetten, gezonde voeding, hartgezondheid, levensduur, sterfte, voedingsstoffen, omega 3, pre
  15-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge bloeddruk door teveel zout.

  Het maakt niet uit hoe goed je eet, te veel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

  Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension maakt het niet uit hoe gezond iemands voedingswijze is, consumeren van teveel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

  De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van verschillende instellingen, waaronder het Imperial College London en de Northwestern University, die de voeding van meer dan 4.000 mensen bekeken. Het onderzoeksteam gebruikte gegevens uit de INTERMAP-studie, die werd uitgevoerd van 1997 tot 1999, waarin ze het dieet van 4.680 mensen tussen de 40 en 59 jaar volgden uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. De onderzoekers van de INTERMAP-studie volgden de deelnemers gedurende vier dagen en namen twee urinemonsters. Bovendien maten ze de lengte, het gewicht en de bloeddruk van de deelnemers.

  In de huidige studie analyseerde het onderzoeksteam concentraties van natrium en kalium in de urinemonsters. Natrium is het belangrijkste component van zout, en kalium wordt gevonden in groene bladgroenten en wordt in verband gebracht met een lagere bloeddruk. Ze gebruikten ook voedingsgegevens om de consumptie van de deelnemers van meer dan 80 voedingsstoffen die kunnen worden geassocieerd met lage bloeddruk, zoals vitamine C, vezels en omega-3 vetzuren, te onderzoeken. Eerder werd gedacht dat het eten van grote hoeveelheden fruit en groenten, die veel vitamines en mineralen bevatten, zou kunnen helpen om het effect van veel zout op de bloeddruk te neutraliseren.

  De resultaten toonden een verband aan tussen hoge bloeddruk en hogere zoutinname, zelfs bij mensen die veel kalium en andere voedingsstoffen aten. Het onderzoeksteam schatte ook de zoutinname door natrium in de urine te beoordelen en voedingsgegevens te analyseren. Ze vonden dat de gemiddelde zoutconsumptie in het onderzoek 10,7 gram (g) per dag was. De gemiddelde inname voor de VS was 9,6 g, terwijl het verbruik voor het UK, China en Japan respectievelijk 8,5 g, 13,4 g en 11,7 g bedroeg.

  Meer over hoge bloeddruk.

  Men spreekt over hypertensie wanneer de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de bloedvaten duwt, constant te hoog is. Bloeddruk stijgt en daalt doorgaans gedurende de dag, maar kan het hart schaden en gezondheidsproblemen veroorzaken als die te lang te hoog blijft.

  Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben ongeveer 75 miljoen mensen in de VS een hoge bloeddruk, wat één op de drie volwassenen is. Hoge bloeddruk is een bekende "stille moordenaar" omdat de meeste mensen geen symptomen vertonen totdat de aandoening een kritiek niveau heeft bereikt.

  Wanneer de bloeddruk ongeveer 180/110 mmHg bereikt, is dit een medisch noodgeval dat bekend staat als hypertensieve crisis en in dit stadium zullen de symptomen zichtbaar worden - hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, wazig of dubbel zien, neusbloedingen, hartkloppingen en kortademigheid.

  Oorspronkelijk artikel:”No matter how well you eat, too much salt still causes high blood pressure, according to new study”, Wednesday, March 28, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm   
  https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/What-is-High-Blood-Pressure_UCM_301759_Article.jsp#.WrmbuYhuaUk   
  https://www.medicalnewstoday.com/articles/159283.php   
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm   

  15-08-2018, 12:43 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags: slechte voeding, evenwichtige voeding, cardiovasculaire gezondheid, fruit, goede voeding, hartaanval, hoge bloeddruk, hoge zoutinname, hypertensie, zout dieet, voedingsstoffen, zout, zoutinname, natrium, beroerte, groenten
  09-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede spijsvertering

  Eenvoudige broccoli uitstekend voor de spijsvertering.

  De bescheiden broccoli is één van de beste superfoods die er zijn. Voedingsdeskundigen houden van de kleine groene plant vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen; maar nieuw onderzoek bevestigt het gebruik ervan bij het bevorderen van de spijsvertering.

  Onthoud dat er een diep en intrinsiek verband bestaat tussen de gezondheid van de darmen en het algemeen welzijn. De enorme voordelen van broccoli voor de darmen, hebben een impliciet voordeel voor onze algemene gezondheid.

  De auteurs van deze nieuwe studie waren enthousiast over hun bevindingen. In het bijzonder vonden ze dat het regelmatig eten van broccoli bijdraagt tot een verhoogde weerstand tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Ze zeggen dat hun resultaten suggereren dat broccoli kan worden gebruikt om colitis, lekkende darm en andere aan spijsvertering gerelateerde ontstekingsaandoeningen te voorkomen. 

  De sleutel ligt in een samenstelling die vrijkomt wanneer broccoli wordt gegeten: indolocarbazole (ICZ). ICZ helpt het immuunsysteem en de darm in balans te houden door ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd de spijsvertering te bevorderen. Dit, op zijn beurt, vermindert het risico op darmziekten veroorzaakt door chronische ontsteking - niet het minst daarvan is colitis ulcerosa.

  Wat nog belangrijker is: ICZ helpt de barrièrefunctie in de darmen bevorderen. Stel je voor dat broccoli de grote wapens binnenbrengt om die gemene gifstoffen te annuleren die proberen in je maag in te breken.

  Broccoli is ook een krachtige ontgifter. De synergetische werking van de verschillende verbindingen elimineert carcinogenen en vrije radicalen in het lichaam. Deze superfood is ook een uitstekende bron van vezels, een essentieel  voedingscomponent van de darmgezondheid.

  Het geheim van de micronutriënten van moeder natuur: er zijn nu biologische broccoli-spruitcapsules verkrijgbaar met inclusief de buitengewone "sulforaphane" en "glucosinolate" voedingsstoffen die alleen te vinden zijn in kruisbloemig helende voedingsmiddelen. 

  Hoeveel broccoli moet men elke dag eten? Voedingsdeskundigen adviseren elke dag ongeveer 3,5 kopjes. Een gelijkwaardige hoeveelheid van de gezonde verbinding ICZ kan worden verkregen uit één kop spruitjes.

  Vergeet niet dat je bent wat je verteert (en niet wat je eet).

  Wat je in je mond stopt, speelt een cruciale rol in hoe goed je bent om ziektes te bestrijden.

  Gelukkig heeft Moeder Natuur ons voorzien van lekker eten dat onze spijsvertering kan verlichten.

  Hieronder nog enkele ervan:

  • Chia-zaad - dit is een smakeloze maar voedzame manier om de spijsvertering te verbeteren. De kleine zaadjes zijn geweldige bronnen van vezels, omega-3-vetzuren en verschillende mineralen en antioxidanten. Twee eetlepels chiazaad geven ongeveer 10 gram vezels - dat is 33 procent van de dagelijks aanbevolen inname.

  • Kokosolie - kokosolie bevat vetzuren die de spijsvertering bevorderen en tegelijkertijd energie en metabolisme stimuleren.

  • Courgette - Een krachtige kleine groente, de courgette is zowel vullend als hydraterend. Het bevordert de darmgezondheid en ontgift het lichaam. Dit komt door het hoge vezelgehalte dat fungeert als een mild laxeermiddel.

  Omgekeerd moeten deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk worden vermeden.

  • Vet en gefrituurd voedsel - Beide voedselproducten zorgen ervoor dat onze  maag meer zuur maakt om ze te verteren. Dit resulteert vaak in zure reflux en brandend maagzuur. Sommige studies hebben zelfs gesuggereerd dat een dieet dat rijk is aan voedsel met een hoog vetgehalte, lichtgekleurde ontlasting kan veroorzaken (ook bekend als steatorrhea). Dit is hoofdzakelijk overtollig vet dat aanwezig is in de ontlasting.

  • Suikerrijke dranken - slecht voor de maag en kunnen diarree en/of krampen veroorzaken.

  Een goede vuistregel voor een betere spijsvertering is om regelmatig groenten te eten in zoveel mogelijk kleuren. 

  Of u nu wel of niet voor broccoli kiest, vergeet niet dat het eten van biologisch voedsel de darmen helpt, wat u op de lange duur onvermijdelijk ten goede komt.

  Oorspronkelijk artikel:”The humble broccoli brings DRAMATIC benefits to your digestive health”, Sunday, June 24, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.tampabay.com/features/food/cooking/why-is-broccoli-americas-most-hated-vegetable/1239460   
  https://www.mindbodygreen.com/0-12848/7-foods-that-will-work-wonders-on-your-digestion.html   
  https://www.naturalhealth365.com/broccoli-gut-health-2340.html   

  09-08-2018, 22:30 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:broccoli, spijsvertering, voedsel als medicijn, kuren, goede voeding, goede voeding, darmgezondheid, helende voeding, goede voeding, superfoods, groenten
  25-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch beter

  Beter voor u EN de planeet: biologisch voedsel verbetert de gezondheid van mens en milieu.

  Biologisch voedsel is niet alleen beter en gezonder voor de mens, maar ook voor het milieu, volgens een Franse studie.

  Vermindering van het gebruik van dierlijke producten is belangrijk omdat deze producten schadelijker zijn voor het milieu dan plantaardige. Dit komt omdat de veehouderij veel energie verbruikt en sterk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien draagt de intensieve veehouderij aanzienlijk bij aan het verlies van biodiversiteit omdat natuurlijke habitats worden veranderd in land voor gras en voedergewassen.

  De manier waarop voedsel wordt geproduceerd is ook van invloed op de duurzaamheid; één van de milieuvriendelijkere voedselproductiemethoden is biologische landbouw.

  Het onderzoeksteam bestudeerde hoe verschillende diëten, met name plantaardig en biologisch voedsel, het milieu beïnvloeden. Ze onderzochten de milieu-effecten van zowel voedingspatronen en landbouwproductiesystemen als van de organische voedselconsumptie door middel van een observationeel onderzoek. Het team analyseerde de voedselconsumptie en de organische voedselconsumptie van meer dan 34.000 Franse volwassenen. Om de voorkeuren van de deelnemers voor plantaardige of dierlijke producten te bepalen, gebruikten ze een pro-vegetarische score. Bovendien voerden ze milieueffectbeoordelingen voor de productiecyclus uit op bedrijfsniveau tegenover drie milieu indicatoren: broeikasgasemissies, cumulatieve energievraag en grondgebruik.

  Het team ontdekte dat één op planten gebaseerd dieet de voedingsgerelateerde milieueffecten, met name de uitstoot van broeikasgassen, verminderden. Zij wezen erop dat de milieueffecten van productiesystemen verschillend zijn en kunnen worden beïnvloed door het klimaat, grondsoorten en bedrijfsbeheer.

  De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition, suggereren dat een dieet rijk aan groenten en fruit, vooral biologisch, beter is voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

  Voordelen van biologisch voedsel.

  Biologisch is de term die wordt gebruikt om een landbouwmethode te definiëren. Biologische producten worden gekweekt zonder gebruik te maken van synthetische pesticiden, biologisch ontwikkelde genen, op aardolie gebaseerde meststoffen en kunstmest op basis van rioolslib. Biologisch vee moet toegang hebben tot de buitenlucht en moet biologisch worden gevoed, terwijl antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten niet mogen worden toegediend.

  Hier zijn enkele voordelen van biologisch voedsel:

  Biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën - biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën omdat het geen syntetische pesticiden bevat.

  Biologisch voedsel is verser - biologisch voedsel is ook vaak verser omdat het geen bewaarmiddelen bevat die de houdbaarheid moeten verlengen.

  Biologische landbouw is beter voor het milieu - Biologische landbouw is beter voor het milieu omdat er minder bodemerosie optreedt, minder energie gebruikt wordt en minder polutie veroorzaakt. Het elimineren van het gebruik van pesticiden in de landbouw komt ook ten goede aan dieren en mensen die in de buurt van boerderijen leven.

  Het biologisch kweken van dieren is gezonder - Bij het fokken van biologische dieren krijgen ze geen antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten. Het voeren van dieren met dierenafval verhoogt het risico op gekkekoeienziekte, terwijl het gebruik van antibiotica antibioticaresistente bacteriestammen kan veroorzaken.

  Biologisch vlees en melk bevatten meer voedingsstoffen - Een Europees onderzoek uit 2016 toonde aan dat het gehalte aan voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, tot 50 procent hoger was in biologisch vlees en melk.

  Biologisch voedsel is GGO-vrij - Genetisch gemodificeerde organismen (GGO) voedingsmiddelen zijn planten waarvan het DNA is veranderd op manieren die niet voorkomen in de natuur of in traditionele kruisingen.

  Oorspronkelijk artikel: “Better for you AND the planet: Organic food found to improve human and environmental health”, Thursday, July 12, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://science.news/2018-04-19-organic-food-choices-and-farm-production-systems-provide-significant-benefits-to-environment.html   
  https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/organic-foods.htm   
  https://www.naturalnews.com/026266_organic_foods_food.html   
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180209100721.htm   

  25-07-2018, 15:40 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  Tags:milieuvriendelijke landbouw, milieu, milieuvervuiling, plantaardige voeding, voedingspatroon, duurzaamheid, groenten
  Archief per week
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!