Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
18-02-2022
Cannabis tegen superbacterie
Cannabis verslaat superbacterie.
Cannabidiol of CBD - uit cannabis en hennepplanten - wordt al toegepast in de behandeling van epilepsie en pijn en nu hebben onderzoekers ontdekt dat het een krachtig antibioticum is, zelfs tegen ernstige infectie.
CBD is net zo effectief als sommige veelgebruikte antibiotica, zoals vancomycine en daptomycine en het is een echt antwoord op de antibiotica resistente ‘superbacteriën’ aldus onderzoekers van de University of Quensland in Australië.
Ze ontdekten het bijna toevallig. Ze hadden een synthetische vorm van CBD getest op eenvoudige huidaandoeningen toen ze beseften dat het werkte tegen ernstige stafylokokken infecties. De cannabidiol bleef gedurende lange tijd werkzaam, wat suggereert dat de bacteriën niet resistent werden.
CBD werkt ook als ontstekingsremmer, zegt onderzoeksleider dr. Mark Blaskovich, het kan dus ook schade opruimen die door de bacteriële infectie is veroorzaakt.
Het meest hoopgevend nieuws is dat CBD volgens hem met succes de antibiotica resistente ‘superbacteriën’ en biofilms bestrijdt. Biofilms zijn de fysieke vormen van bacteriegroei die leiden tot moeilijk behandelbare infecties.
Jarenlang volgden tegenstrijdige studies over notenconsumptie en kanker elkaar op en leken ze op elkaar. Behalve de laatste, die we te danken hebben aan een team van Iraanse onderzoekers.
Ze besloten een grote meta-analyse uit te voeren om enerzijds de consumptie van noten en pinda's (gecombineerd), en anderzijds de consumptie van alleen noten (alle soorten noten pistache, walnoten, pecannoten, macadamianoten, enz.) te onderzoeken en tot slot de consumptie van alleen pinda's.
Door bijna 43 studies over het risico op kanker en 9 over het risico op kankersterfte te vergelijken, ontdekten ze dat een toename van 5 gram noten en pinda's per dag werd geassocieerd met een risicoreductie van 3% voor algemene kankers, 6% voor pancreas en 25% voor darmkanker. In termen van kankersterfte zou de consumptie van noten zonder pinda's de beste resultaten opleveren met een reductie van 18% van het sterfterisico tegen 8% voor pinda's. Ten slotte werd een toename van 5 gram per dag consumptie van noten en pinda's geassocieerd met een 4% vermindering van het risico op sterfte door kanker.
Samenvattend, of het nu gaat om noten of pinda's, de resultaten zijn duidelijk: consumptie van noten heeft een positieve invloed op het risico op kanker en kankersterfte.Aan de noten dus.
Maaltijden met een hoog vetgehalte verhogen de oxidatieve stress, die verantwoordelijk is voor vroegtijdige veroudering van organen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Maar geconfronteerd met deze plaag, zouden pecannoten een mogelijke oplossing kunnen zijn. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition onderzochten wetenschappers de impact van de dagelijkse consumptie van pecannoten gedurende acht weken op verschillende markers (lipideperoxidatie, totale antioxidantcapaciteit en tocoferolen) die het mogelijk maken om een oxidatiefenomeen en een risico op hart- en vaatziekten te detecteren. In dezegerandomiseerde studie consumeerden twee groepen pecannoten als ontbijt (één met een gewoon dieet en de andere met een streng dieet), terwijl een derde groep als controle diende. Elke groep had 's ochtends een drankje genuttigd dat rijk was aan verzadigd vet en onderging twee uur later een bloedonderzoek.
De resultaten suggereerden dat de dagelijkse consumptie van pecannoten beschermde tegen oxidatieve stress die optreedt na een vetrijke maaltijd, vooral bij volwassenen met een risico op hart- en vaatziekten.
Zout is een smaakversterker. Het wekt de honger op naar zoute en ... vette voedingsmiddelen zoals vleeswaren, kaas, chips. Bovendien vertraagt het vasthouden van water het spijsverteringsproces en veroorzaakt het gasvorming, waardoor een "opgeblazen" gevoel ontstaat. Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ontdekten dat diëten met veel natrium het risico op een opgeblazen gevoel met 27% verhoogden. In feite, en volgens Prof. Mueller, auteur van de studie in het American Journal of Gastroenterology, "wordt de darmflora veranderd door een teveel aan zout, en dit verandert de productie van bacterieel sulfide."
2. Zout zou bepaalde vormen van kanker bevorderen
Volgens studies uitgevoerd in verschillende landen, met name in Japan, waar zout zeer aanwezig is in menu's, is het nauw verband tussen een teveel aan zout en kanker van de maag, neus en keel, borst, baarmoeder al lang bekend.
3. Zout zou onze immuniteit verzwakken
Onze immuniteit wordt ook ernstig verzwakt door zout. Een recente studie laat zien dat granulocyten, de cellen die ons zouden moeten verdedigen tegen bacteriële aanvallen, aanzienlijk worden verzwakt als we te veel zout eten. Een ander Chinees onderzoek uit 2020 laat zien dat niet gediagnosticeerde diabetes type 2 bijna altijd gepaard gaat met een hoge zoutinname ...
Ik publiceer minder langs SeniorenNet omdat ik mijn handen vol heb aan het plaatsen van interessant nieuws rond Corona op Facebook waar je mij kunt volgen onder mijn naam Andre Teirlinck. Als je zelf iets wil doen aan je gezondheid profileer je dan als een vriend op mijn Facebook adres en geef een duimpje als je het artikel goed vind. Met dank en vooral neem zelf je gezondheid in handen en laat je niet beïvloeden door de vele propaganda en gemanipuleerde informatie waarmee wij elke dag rond de oren worden geslagen.
Als sap, compote of de hele appel? Wat is de beste keuze?
"Een appel per dag houdt de dokter buiten”, zegt het Engelse spreekwoord.
Appelen zijn inderdaad een uitstekende bron van goede voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C en mangaan. Afhankelijk van of je ze zijn geheel, als sap of als compote consumeert, zal het effect op je gezondheid echter niet hetzelfde zijn.
Dit werd bevestigd door een studie, gepubliceerd in het beroemde wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition, waaruit bleek dat de consumptie van de hele vrucht het mogelijk maakte om sneller verzadiging te bereiken dan in zijn andere gemodificeerde vormen.
De onderzoekers volgden zeven dagen lang ongeveer 20 volwassenen die appels in verschillende vormen consumeerden. Met behulp van reguliere MRI-scans konden zij de toestand van hun dunne darm en dikke darm observeren, evenals het vermogen van de maag om zich te ledigen, het watergehalte van de darmen, volheid en verzadiging.
Resultaat? De maag ledigt langzamer na het consumeren van hele appels, waardoor een groter gevoel van volheid ontstaat dan bij compote of sap. Hele appels verhogen de inhoud van de dunne darm en de dikke darm, waardoor men sneller een vol gevoel krijgt.
Dus ja, elke dag een appel maar dan in zijn geheel.
Geloof de wonderbaarlijke beloften van 'leverzuiverings'-genezingen niet.
U heeft misschien wel gehoord van de "leverkuur" van Dr. Clark of "doorspoelen".
Er zijn verschillende variaties, maar over het algemeen adviseert deze kuur om, volgens een zeer nauwkeurig protocol, Epsom-zouten (40 g magnesiumsulfaat), olijfolie (min of meer een glas) en pompelmoessap te nemen.
Deze techniek wordt verondersteld de lever uit te logen en zowel de gal als de inhoud van de galblaas te evacueren. Hoewel er volgers zijn van deze detox moet worden opgemerkt dat het bijzonder controversieel is, zowel wat betreft de werkelijke effecten als de mogelijke gevaren.
In een wetenschappelijke analyse van een groep patiënten bleek dat de beroemde "galstenen" geen cholesterol, bilirubine of calcium bevatten, maar in feite voor 75% uit vetzuren waren samengesteld. Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet waren het waarschijnlijker "spekstenen". Deze methode is dus waarschijnlijk niet effectief, omdat deze klonten de lever of de galblaas niet hebben verlaten.
Bovendien meldt de wetenschappelijke literatuur verschillende zorgwekkende gevallen: die van een 38-jarige man met ernstige leverschade, en het geval van overlijden door hypermagnesiëmie (te veel magnesium) bij een 40-jarige vrouw, wiens nieren toch normaal functioneerden.
Dit zijn natuurlijk zeldzame gevallen ... Maar toch voorzichtigheid is geboden als het om onze vitale lever gaat.
Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Exeter, onder mensen van 70-80 jaar, bevordert het drinken van bietensap een mix van mondbacteriën die geassocieerd zijn met gezondere bloedvaten en dito hersenfunctie.
De resultaten van het onderzoek toonden hogere niveaus van bacteriën aan die geassocieerd zijn met een goede vasculaire en cognitieve gezondheid, en lagere niveaus van bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.
De systolische bloeddruk daalde gemiddeld met vijf punten (mmHg) na het drinken van het bietensap.
“Onze deelnemers waren gezonde, actieve ouderen met over het algemeen een goede bloeddruk”, zei Prof. Vanhatalo. “Nitraat uit de voeding verlaagt hun bloeddruk gemiddeld, en we zijn benieuwd of hetzelfde zou gebeuren bij andere leeftijdsgroepen en bij mensen met een slechtere gezondheid.
Recent is de rol van melatonine (gekende als middel tegen inslaapproblemen) beschreven tegen Covid-19. Melatonine zou het aantal specifieke receptoren op longweefsel kunnen verlagen, waardoor Covid-19 minder makkelijk het longweefsel kan penetreren. Een optimale melatoninespiegel lijkt dus bescherming te kunnen bieden tegen de ernstige gevolgen van dit virus.
Melatonineproductie neemt af met de leeftijd. Dit zou kunnen verklaren waarom bij ouderen de ontstekingsreactie in de longen bij Covid-19 vele malen sterker is dan bij kinderen. Het aanvullen van lichaamseigen melatonine middels suppletie zou een optie kunnen zijn.
Vraag is tegelijkertijd of onze lichaamseigen aanmaak van melatonine werkelijk afneemt met de leeftijd, of dat het wordt veroorzaakt door onze leefstijl en regulier geneesmiddelgebruik.
Interacties.
Er is nog onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van melatonine bij zeer langdurig gebruik. Uit de diverse eigenschappen en toepassingsgebieden van melatonine, maar ook de kans op wisselwerkingen blijkt dat melatonine niet alleen een slaapverwekkende stof is.
Indien je melatonine wilt innemen en ook veel reguliere geneesmiddelen gebruikt, laat je dan goed adviseren door een expert op interactiegebied.
Volgens een recente studie (zie ref.) is de impact van het consumeren van granaatappelsap bij patiënten met atherosclerose en stenose van de halsslagader (vernauwing) gedurende een periode van een jaar verbijsterend.
In de controlegroep die geen granaatappelsap innam, nam de intima-media-dikte (dikte van de twee binnenste lagen) van de halsslagader toe met 9%, terwijl bij degenen die granaatappelsap hadden gedronken er een reductie was tot 30%.
De activiteit van paraoxonase (een enzym dat vetten beschermt tegen oxidatie) bij verhoogde met 83%, terwijl de oxidatie van LDL-lipoproteïnen en hun gevoeligheid voor oxidatie beide met respectievelijk 90% en 59% waren verminderd.
Bovendien werden de serumantilichaamspiegels tegen geoxideerd LDL verlaagd met 19%. De totale antioxidantstatus in het bloed nam met 130% toe. Ten slotte daalde de systolische bloeddruk met 12%.
Dit alles door een jaar, gewoon granaatappelsap te hebben gedronken!
Gezondheid
P.S. Biologische producten bevatten meer polyfenolen omdat de planten die gebruiken als afweer tegen ziekten en insecten waaraan ze meer behoefte hebben dan chemisch geteelde daar ze niet door chemische middelen worden geholpen.
Een recente gerandomiseerde klinische pilotstudie toonde aan dat de toediening van een hoge dosis calcifediol (25- (OH) D, een reeds geactiveerde vorm van vitamine D) de behoefte aan intensieve verzorging van Covid-19 patiënten aanzienlijk verminderde.
Van de 50 met calcifediol behandelde patiënten hoefde er maar 1 op de intensieve afdeling worden opgenomen (2%), terwijl van de 26 onbehandelde patiënten er 13 moesten worden opgenomen (50%)!
Een nog recentere studie bevestigt deze vaststelling: ze toonde aan dat positiviteit voor SARS-CoV-2 sterk geassocieerd was met lage niveaus van circulerend 25 (OH) D. Een relatie die blijft bestaan onafhankelijk breedtegraad ligging, etniciteit, geslacht en leeftijd.
Vitamine C heeft meerdere effecten op het immuunsysteem. Vitamine C is bijvoorbeeld essentiëel gebleken bij de productie van type 1-interferonen (moleculen die de virusreplicatie verstoren) tijdens de antivirale immuunrespons. Het blijkt dat Covid-19-patiënten met een ernstige vorm een type 120 interferon-deficiëntie hebben ...
Sinds februari 2020 zijn er tal van klinische onderzoeken gestart of aangekondigd die verband houden met Covid-19 om het therapeutisch effect van vitamine C alleen of in combinatie met één of meer andere stoffen (vitamine D, zink, hydroxychloroquine en azithromycine).
Het is bekend dat vitamine C ontstekingsmediatoren kan onderdrukken en klinisch gunstig is bij obese, hypertensieve en/of diabetische (niet-Covid-19) volwassen patiënten. Sommige auteurs zijn van mening dat, gezien het bewijs en het feit dat vitamine C goedkoop en veilig is, een orale dosis van 1 à 2 g per dag nuttig zou kunnen zijn bij preventie en bij ernstige Covid-19 zeer hoge doses (vooral intraveneus) nuttig kunnen zijn.
• Vitamine D
Niettegenstaande er steeds meer bewijzen zijn verzameld over de waarde van vitamine D bij het beheersen van deze pandemie, werd er tot voor kort geen aandacht aan besteed. En toch toonde één onderzoek aan dat een tekort aan vitamine D het risico op een positieve diagnose verhoogde.
Een gehalte in het bloed aan vitamine D van minder dan 30 ng/ml verhoogt het risico op het ontwikkelen van ernstige symptomen of zelfs de dood!
Daarentegen wordt een voldoende niveau geassocieerd met een daling van de CRP, een marker van ontsteking, en een toename van het percentage witte bloedcellen, wat suggereert dat vitamine D ook kan helpen bij het moduleren van de immuunrespons en het verminderen van de cytokinestorm.
Het ontbreekt ons aan bewijs uit klinische onderzoeken zullensommigen zeggen ... Dit werd echter gedaan met een gerandomiseerde klinische pilotstudie die aantoonde dat de toediening van een hoge dosis calcifediol, een reeds geactiveerde vorm van vitamine D, de behoefte aan intensive care behandeling van patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen voor Covid-19, aanzienlijk verminderde. Van de 50 met calcifediol behandelde patiënten hoefde er maar één op de intensive care te worden opgenomen (2%), terwijl van de 26 onbehandelde patiënten er 13 moesten worden opgenomen (50%). Hebben we echt nog meer bewijs nodig?
. Vitamine K, de bondgenoot van vitamine D
Vitamine K2 (aanwezig in sommige kazen) wordt vaak geassocieerd met vitamine D3, omdat het verkalkingen in de slagaders helpt voorkomen door calcitonine en Matrix Gla Protein (MGP) te activeren.
Bij Covid-19-patiënten is onlangs een ernstig tekort aan vitamine K aan het licht gekomen.Ze hadden hoge niveaus van inactieve MGP. Er is gesuggereerd dat onvoldoende activering van MGP (afhankelijk van vitamine K) de elastische vezels van de longen onbeschermd laat tegen vernietiging veroorzaakt door SARS-CoV-2.
Geciteerd door de Britse krant The Guardian, beveelt dr. Rob Janssen, die deze studie uitvoerde, een vitamine K-supplement aan: "Deze behandeling heeft geen bijwerkingen. Er is één grote uitzondering: mensen die bloedverdunners gebruiken. Het is volkomen veilig voor anderen. Mijn advies zou zijn om een vitamine K supplement te nemen, hoewel het niet helpt bij ernstige Covid-19, is het goed voor de bloedvaten, de botten en waarschijnlijk ook de longen."
• Zink
Ongeveer tien jaar geleden toonden onderzoekers aan dat zink de replicatie van coronavirussen zou kunnen remmen. Bovendien is tekort aan zink gekoppeld aan een defecte immuunrespons, evenals een verhoogde vatbaarheid voor verschillende infecties. Verhoogde zinkinname kan gunstige effecten hebben op Covid-19 door gastro-intestinale en respiratoire symptomen te verminderen. Ten slotte zou een zinkopname van 30 tot 50 mg per dag gunstige effecten kunnen hebben op RNA-virussen en nog eens 15 tot 20 mg zink lijkt redelijk te werken als preventie.
• Selenium
Dit sporenelement speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Onderzoek dat is uitgevoerd in zeventien steden in China heeft een hoger herstelpercentage laten zien na infectie met Covid-19 bij een toereikende status vanselenium.
• Curcumine
Zou een natuurlijke behandelingsoptie kunnen zijn voor patiënten met het coronavirus. Het zou inderdaad de intrede van het virus in de cel blokkeren, de inkapseling van het virus en virale protease remmen en verschillende cellulaire signaalroutes moduleren. Hoewel het controversieel was met de waarschuwing van ANSES, zijn er sindsdien veel artikelen gepubliceerd. Naast zijn antivirale effecten, zou het beschermend zijn voor de longen, het cardiovasculair gebied en de nieren, organen die bij deze ziekte worden aangetast.
• Glutamine
Glutamine is een aminozuur dat als brandstof wordt gebruikt door witte bloedcellen. Een studie onderzocht het effect van orale suppletie van glutamine (10 g) in het ziekenhuis, de behoefte aan een intensive care-afdeling en de mortaliteit door Covid-19.
Het is aan dertig patiënten gegeven en dertig anderen hebben het niet gehad. De opnameduur was korter in de groep met glutamine. In de groep zonder hadden vier patiënten intensieve zorg nodig, en niemand in de groep met glutamine. Eén sterfgeval viel te betreuren in de groep zonder tegenover geen in de glutaminegroep.Glutamine zit (in lage dosis) in vlees, zuivelproducten, granen en peulvruchten.
• Probiotica
In een pilootstudie werden tijdens ziekenhuisopname ontlastingstests uitgevoerd bij patiënten met coronavirus en vergeleken met stalen van gezonde individuën. Covid-19-patiënten hadden meer pathogenen in de darmen, terwijl gezonde proefpersonen grotere hoeveelheden Eubacterium, Roseburia, Lachnospiraceae Eubacterium en Faecalibacterium prausnitzii en Lachnospiraceae hadden.
Momenteel lopen er drie klinische onderzoeken om de effecten van probiotica op patiënten met Covid-19 te beoordelen. Volgens Italiaanse onderzoekers kan het therapeutisch gebruik van probiotica zoals Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium lactis, die ontstekingsremmende effecten vertonen, en prebiotica om de aangeboren en adaptieve immuniteit te herstellen, ingevoerd worden.
Of het nu gaat om voedingssupplementen of om de voeding, omega-3 vetzuren verminderen op dezelfde manier het risico op overlijden.
Een epidemiologische studie uitgevoerd in Washington beoordeelde het effect van omega-3 vetzuren bij 70.450 personen tussen 50 en 76 jaar.
De groep werd gedurende 4 jaar gevolgd en de mensen met de hoogste omega-3-inname hadden een duidelijk lager sterftecijfer, vooral bij kanker.
Maar de meest interessante ontdekking is dat dit voordeel hetzelfde is wanneer omega-3 vetzuren worden verkregen uit vis of uit voedingssupplementen.
Tegenwoordig is vis nog steeds goed voor de gezondheid ondanks de verontreinigende stoffen die hij bevat, maar de situatie zal niet lang meer duren.
Voedingssupplementen met omega-3-vetzuren hebben het voordeel dat ze worden gefilterd op zware metalen, dioxines en pcb's, dus staan ze meer dan ooit op de lijst van essentiële supplementen.
Kunnen we de risico's van diabetes type 2 vanaf de leeftijd van 8 jaar voorkomen?
De diagnose diabetes type 2 wordt vaak na 40 jaar gesteld. Onderzoekers aan de Universiteit van Bristol ontdekten onlangs echter dat waarschuwingssignalen van dit type diabetes konden worden vastgesteld bij 8-jarigen, ruim voordat de ziekte begon!
Door te kijken naar de gevallen van 4.000 mensen geboren in het begin van de jaren negentig en gedurende 25 jaar gevolgd, konden de onderzoekers de profielen van volwassen diabetici koppelen aan de monsters genomen in hun kindertijd. Ze vergeleken ze vervolgens met die van volwassenen die gezond waren gebleven.
Onderzoekers hebben vroege markers kunnen identificeren die kunnen duiden op diabetes type 2.
Op de leeftijd van 8 jaar hebben deze patiënten lagere niveaus van HDL (lipoproteïne met hoge dichtheid, gewoonlijk 'goede' cholesterol genoemd). Op 16-jarige leeftijd hebben dezelfde patiënten nog steeds een lager HDL-cholesterolgehalte, maar ook een hoger LDL-cholesterol (lipoproteïne met zeer lage dichtheid, dat als 'slecht' cholesterol wordt beschouwd). Ook waren de ontstekingsniveaus hoger.
Dit betekent niet dat deze kinderen noodzakelijkerwijs diabetes type 2 zullen ontwikkelen, alleen dat de subtiele verschillen in hun metabolisme hen later kwetsbaarder maken voor deze ziekte. De bevindingen van dit onderzoek kunnen dus bijdragen aan een betere preventie van diabetes.
Te veel zonnebloemolie verhoogt het risico op borstkanker.
Nieuwe studies bevestigen dat voeding het risico op borstkanker beïnvloedt. Het evenwicht tussen de verschillende voedingsvetten zou bijzonder belangrijk zijn.
CNRS-onderzoekers hebben tientallen onderzoeken gesynthetiseerd die aantonen dat omega-6-vetzuren het risico op het ontwikkelen van borstkanker verhogen, terwijl omega-3-vetzuren belangrijke eigenschappen tegen kanker hebben.
De huidige eetgewoonten geven echter een overmatige plaats aan omega-6. Ze komen voor in een grote verscheidenheid aan industriële producten, in zonnebloem-, maïs-, druivenpit-, tarwekiem- of saffloerolie en ook in vlees.
Om de trend om te buigen en het risico op kanker te verkleinen, moeten we de consumptie van omega-3 verhogen, voornamelijk te vinden in lijnzaad, koolzaad, walnoten en vette visolie.
Onder de vele specialiteiten die zonder voorschrift kunnen verkregen worden (Doliprane®, Efferalgan®, Dafalgan®) wordt paracetamol zeer vaak gebruikt bij zelfmedicatie om koorts en alle soorten pijn te bestrijden. Omdat ze denken dat het onschadelijk is, gebruiken veel mensen het te veel. Toch is dit middel niet onschuldig.
De toxiciteit voor de lever in het geval van een overdosis (zelfs matig) is goed bekend bij artsen en vergiftiging door paracetamol is de belangrijkste oorzaak van levertransplantatie.
Minder bekend is dat een dosis van 3 g per dag (maximale aanbevolen dosis bij gezonde volwassenen) gedurende meer dan twee weken, het risico op hart- en vaatziekten met 20% verhoogt ( hartaanval en beroerte).
Paracetamol zou ook het risico op darmbloedingen en nierfalen verhogen. Bij patiënten die regelmatig 3 g paracetamol per dag gebruiken, neemt het sterftecijfer toe met 63%.
Een beetje gember zou een effectieve manier zijn om astma beter te behandelen.
Bij astma trekken de spieren in de luchtwegen samen, spannen zich aan en belemmeren de ademhaling.
De inhalatoren die tijdens een aanval worden gebruikt, de bronchodilatoren, helpen de spieren te ontspannen om lucht door te laten.
In een recente studie verbeterden extracten van gemberwortel in combinatie met deze medicijnen de symptomen van astma aanvallen verder door de spieren verder te ontspannen.
Dit is geweldig nieuws voor astmapatiënten die hun maaltijden op smaak kunnen brengen met gemberpoeder, aangezien andere onderzoeken hebben aangetoond dat het oraal actief is (en niet alleen op cellen in het labo) en werkt als een krachtig ontstekingsremmend medicijn met een effectiviteit vergelijkbaar met die van cortisone maar zonder bijwerkingen.
Probiotica: we weten nu eindelijk het beste moment om ze in te nemen.En het is verrassend!
Probiotica zijn ingekapselde, levende micro-organismen die tal van gezondheidsvoordelen bieden. Maar door hun levend karakter zijn ze ook erg kwetsbaar omdat ze kunnen worden vernietigd door de natuurlijke zuurgraad van onze maag, lang voordat ze onze darmen kunnen bereiken waar ze hun gunstige effecten uitoefenen. Tot nu toe werd het vaak aanbevolen om ze op een lege maag in te nemen, met een groot glas water.
Italiaanse onderzoekers wilden weten of dit intuïtief advies wetenschappelijk kon worden aangetoond. Daarom rekruteerden ze een twintigtal vrijwilligers die bij verschillende gelegenheden een voedingssupplement met probiotica moesten slikken, ofwel 30 minuten voor het eten, ofwel 30 minuten erna.
Resultaat: geen verschil! In beide gevallen bereikten de probiotica de darmen in identieke concentraties.
Tweede verrassing: deze resultaten werden verkregen met vrij laaggedoseerde probiotica: slechts 5 miljard bacteriën per capsule.
Deze resultaten kunnen worden verklaard door het feit dat de maag van nature zuur bevat gedurende de dag, met weinig variatie voor of na een maaltijd.
Je kunt uw probiotica daarom op elk moment van de dag innemen, minimaal 30 minuten voor of na een maaltijd.
We weten dat magnesium meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Twee grote meta analyses, die de resultaten van tientallen onderzoeken bij enkele honderdduizenden mensen bundelen, bevestigen definitief en ondubbelzinnig twee nieuwe eigenschappen van magnesium: de therapeutische effecten ervan in het geval van diabetes (duidelijke afname van de weerstand tegen insuline) en de beschermende effecten ervan tegen arteriële hypertensie (bloeddrukdaling tot 30%).
Geconfronteerd met deze twee gezondheidsproblemen, wordt suppletie aanbevolen, met een minimale dosis van 300 mg en een maximale dosis van 600 mg (de dosis moet worden gekozen op basis van onze spijsverteringstolerantie omdat magnesium de doorvoer kan versnellen).
In voedingssupplementen zijn de meest aanbevolen vormen magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat.
In de voeding heeft alleen boekweit een therapeutische concentratie magnesium: het eten van slechts 100 g per dag levert 400 mg magnesium op (en met heel weinig calorieën)!
We lezen soms dat biologische versies van een groente of fruit vrij dicht in de buurt komen van hun conventionele equivalenten ... en je zou in de verleiding kunnen komen om te concluderen dat het niet de moeite waard is om ze te kopen.
Maar meestal houden de media alleen rekening met de meest bekende verbindingen zoals vitamines, terwijl voedsel duizenden andere bevat! Hoe zit het met polyfenolen, bijvoorbeeld die fytonutriënten waarvan wordt gezegd dat ze net zo essentieel zijn voor de gezondheid als mineralen?
Om erachter te komen, gingen onderzoekers op zoek naar het polyfenolgehalte van uien die volgens verschillende standaarden waren gekweekt, en ze ontdekten dat een biologische ui tot twee keer zoveel polyfenolen kan bevatten dan een conventionele!
Een ontdekking die aansluit bij onze indrukken: als biologisch voedsel meer smaak heeft, komt dit noodzakelijkerwijs tot uiting in hun chemische samenstelling.