Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    17-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ginkgo tegen Alzheimer

    Gingko net zo effectief als een anti-Alzheimer-medicijn

    Tien jaar geleden boorde een Franse studie de hoop op ginkgo biloba om de progressie van de ziekte van Alzheimer te voorkomen de grond in.

    Door deze neuro degeneratieve ziekte, die gemiddeld op de leeftijd van 75 jaar optreedt, zien de getroffenen hun geheugen geleidelijk hun vermogen om zich uit te drukken, om gebaren van het dagelijks leven te volbrengen of om zich in ruimte en tijd te oriënteren afnemen.

    Een Chinese studie  blaast het debat nieuw leven in door de effecten van ginkgo biloba te vergelijken met die van donepezil, een medicijn dat wordt voorgeschreven aan patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

    De 150 patiënten in deze studie werden verdeeld in drie groepen, de eerste nam van 150 mg gingko drie keer per dag gedurende zes maanden. De tweede groep slikte eenmaal daags 5 mg donepezil. Ten slotte nam de derde groep beide tegelijk.

    Ginkgo biloba is net zo effectief gebleken als het medicijn en verbeterde de cognitieve, gedrags- en psychologische functies van de patiënten. 

    De auteurs benadrukken dat een gecombineerde behandeling niet nodig is en moedigt verder onderzoek aan.

    Bijlagen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22959217/   
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413779/   

    17-02-2023, 14:48 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Alzheimer, ginkgo biloba
    04-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuist tegen hypertensie

    Bal je vuist om je bloeddruk te verlagen

    Zweten in de sportschool om je bloeddruk onder controle te houden, is niet nodig; een speciaal soort oefening die je kunt doen, terwijl je aan je bureau zit werkt mogelijk net zo goed.

    Volgens een nieuwe studie is isometrische weerstandstraining (IRT) bij mensen met hoge bloeddruk net zo effectief als cardiotraining en dynamische krachttraining bij het beheersen van bloeddrukniveaus.

    IRT is een vorm van krachttraining waarbij tegen een muur duwt, je vuist toeknijpt of een zwaar voorwerp met beide armen vasthoudt, terwijl je zit en om die reden werd het altijd als gevaarlijk beschouwd voor mensen met hoge bloeddruk.

    Maar onderzoekers van de Universiteit van South Wales hebben ontdekt dat het veilig en effectief is en geschikt voor iedereen. Twee tot drie dagen per week 12 minuten lang is al voldoende om een hoge bloeddruk onder controle te houden.

    Hoewel de onderzoekers een gespecialiseerde handgreep gebruikten voor hun proeven, denken ze dat een simpele vuist-en-knijpactie net zo goed zou kunnen werken en dat je dit zelfs zittend en televisiekijkend zou kunnen doen.

    IRT heeft ook voordelen. Het verlaagt de centrale bloeddruk – de druk in de aorta, de grootste slagader van het hart – en de ambulante druk, het gemiddelde niveau tijdens het lopen.

    Gevaarlijk is het in ieder geval zeker niet; de onderzoekers ontdekten dat er juist minder bijwerkingen waren dan bij andere soorten lichaamsbeweging. ‘Dit maakt IRT een zeer aantrekkelijke oefenmethode, vooral voor mensen met mobiliteitsbeperkingen die mogelijk geen andere oefeningen kunnen doen, zoals conditietraining’, aldus onderzoeker Matthew Jones.

    Bijlagen:
    http://Hypertens Res, 2021. doi: 10.1038/s41440-021-00720-3   

    04-02-2023, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorkomen beroerte

    Gezonde leefstijl bij voorkomen beroerte.

    Volgens onderzooekers van de Universiteit van Texas kan gezonde voeding in combinatie met sporten genetischer risicofactoren bestrijden, waarbij iemand meer kans heeft op een beroerte.  

    Gedurende 28 jaar volgden deze onderzoekers de hartgezondheid en leefstijl van 11568 mensen van middelbare leeftijd.  Degenen die de Simple 7-richtlijnen van de Amerikaanse hasrtstichting volgden, hadden minder kans op een beroerte en leefden langer en gezonder.

    Zelfs degenen met een aangeboren hoog genetisch resicoprofiel verlaagde hun risico met maar liefst 45 procent wat overeenkomt met een levensverlenging van zes jaar.

    Samengevat kreeg ongeveer 57 procent van degenen die de Simple 7-richtlijnen het minst volgden een beroerte, tegenover slechts 6 procent van degenen die de aanbevelingen nauwgezet volgden.

    In de VS sterven elk jaar 796000 mensen aan een beroerte.  Dat komt erop neer dat elke 40 seconden iemand een beroerte krijgt en dat om de 3,5 minuut iemand daar overlijdt.

    De gemakkelijke 7:

    . beter eten

    . sporten

    . stoppen met roken

    . afvallen

    . verlagen van bloeddruk en cholesterolniveaus

    . minder suiker eten (meestal uit bewerkte voeding)

    Bijlagen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35862192/   

    02-02-2023, 13:34 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:beroerte, leefstijl
    09-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artrose

    Wandelen tegen artrosepijn.

    Wandelen is één van de beste manieren om kniepijn door artrose tegen te gaan, zeggen onderzoekers o.l.v. Dr. Grace H. Lo van het Baylor College of Medicine in Texas.

    Het is vooral goed bij mensen die slechts af en toe pijn hebben door artrose.  Toch kan beweging ook helpen bij mensen die voortdurend pijn heen.  Daarnaast kan het ook het ontstaan van gewrichtsschade door artrose vertragen.

    Bovendien draagt wandelen bij aan verbetering van de cardiovasculaire gezondeheid en anfname van het risico op obesitas, diabetes en sommige vormen van kanker.

    Bijlagen:
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.42241   

    09-01-2023, 12:22 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene thee tegen osteoporose

    Drinkers van groene thee hebben sterkere botten.

    Voor het eerst zijn vier wetenschappers van het Xiyuan ziekenhuis in Beijing er, na grondig onderzoek, in geslaagd te oordelen dat groene thee mensen kan helpen met osteoporose.

    Om dit te kunnen bestatigen hebben de Chinese wetenschappers, Ming Guo, Hua Qu, Lin Xu en Da-zhuo Shi, gegevens uit 16 studies over een totaal van 138.523 mensen bestudeerd. 

    Hiervan onthulden zeven onderzoeken dat groene thee de mineraaldichtheid van de botten verhoogt en aldus het risico op osteoporose vermindert. 

    Verder, door twee geïsoleerde onderzoeken uit te sluiten waarvan de protocollen sterk verschilden van de andere, stelden ze ook een vermindering van het risico op fracturen vast met 23%.

    Bijlagen:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531716305619   

    16-12-2022, 15:56 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:groene thee, osteoporose
    16-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspirine

    Aspirine en hartfalen.

    Rokers, zwaarlijvige personen en mensen die lijden aan hoge bloeddruk of die reeds bestaande hartproblemen hebben, lopen een verhoogd risico op hartfalen als ze het medicijn gebruiken.

    Hun risico neemt al toe tot 26 procent als ze zelfs maar één van deze risicofactoren hebben, zeggen onderzoekers aan de KULeuven.

    Ze beoordeelden het risico van het medicijn door meer dan 30.000 mensen te volgen die al één van de risicofactoren voor hartaandoeningen hadden.

    Ongeveer 25 procent van hen slikte aspirine.

    Bijlagen:
    https://cvgk.nl/2021/12/01/aspirinegebruik-geassocieerd-met-hoger-risico-op-incident-hf/   

    16-07-2022, 21:42 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:hartfalen, aspirine
    30-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantaardig Covidvaccin

    Binnenkort een plantaardig vaccin?

    Een vaccin op basis van een plant uit Australië die verwant is aan tabak, is ontwikkeld door het bedrijf Medicago in Quebec1. 

    De fase III klinische studie, willekeurig dubbelblind versus placebo, werd uitgevoerd bij 24.141 personen.

    De resultaten gepubliceerd in "preprint" zijn bemoedigend, met een totale werkzaamheid van 71% bij de preventie van symptomatische vormen van Covid-19, tot 84,5% tegen matige tot ernstige vormen. 

    Het principe ?

    Een DNA-molecuul met het gen dat codeert voor het Covid Spike-eiwit wordt in bacteriën geïnjecteerd en vervolgens in contact gebracht met de plant, die vervolgens het eiwit in grote hoeveelheden begint te produceren, dat vervolgens in het vaccin wordt gebruikt. Het lichaam krijgt het Spike-eiwit dus direct binnen zonder het zelf te hoeven aanmaken, in tegenstelling tot m-RNA-vaccins. 

    Dit vaccin werd op 24 februari 2022 door de Canadese autoriteiten goedgekeurd. 

    In de toekomst zou deze techniek kunnen worden gebruikt voor  andere ziekten.

    Bijlagen:
    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.17.22269242v1   

    30-04-2022, 18:26 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Covid, vaccin
    04-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statines

    Cholesterolverlagers minder effectief dan gedacht


    Volgens een recente meta analyse blijkt het verband tussen hoge cholesterol en cardiovasculaire ziekten zwakker dan gedacht. 

    Artsen schrijven op dit moment veelvuldig cholesterolverlagers (statines) voor, maar het bewijs voor de effectiviteit van statines blijkt matig en vaak inconsistent.

    Farmaceuten brengen hun medicijnen vaak aan de man met indrukwekkende procentuele verlagingen van ziektegevallen, maar in werkelijkheid zijn de aantallen per 1000 patiënten in absolute zin vaak te verwaarlozen.

    De onderzoekers zouden graag zien dat artsen hier eerlijk over zijn, zodat de patiënt een evenwichtige afweging kan maken, gezien de bijwerkingen van sommige statines.

    Bijlagen:
    https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2790055   

    04-04-2022, 11:29 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:statines, cholesterol
    18-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cannabis tegen superbacterie

    Cannabis verslaat superbacterie.

    Cannabidiol of CBD - uit cannabis en hennepplanten - wordt al toegepast in de behandeling van epilepsie en pijn en nu hebben onderzoekers ontdekt dat het een krachtig antibioticum is, zelfs tegen ernstige infectie.

    CBD is net zo effectief als sommige veelgebruikte antibiotica, zoals vancomycine en daptomycine en het is een echt antwoord op de antibiotica resistente ‘superbacteriën’ aldus onderzoekers van de University of Quensland in Australië.

    Ze ontdekten het bijna toevallig.  Ze hadden een synthetische vorm van CBD getest op eenvoudige huidaandoeningen toen ze beseften dat het werkte tegen ernstige stafylokokken infecties.  De cannabidiol bleef gedurende lange tijd werkzaam, wat suggereert dat de bacteriën niet resistent werden.

    CBD werkt ook als ontstekingsremmer, zegt onderzoeksleider dr. Mark Blaskovich, het kan dus ook schade opruimen die door de bacteriële infectie is veroorzaakt.

    Het meest hoopgevend nieuws is dat CBD volgens hem met succes de antibiotica resistente ‘superbacteriën’ en biofilms bestrijdt.  Biofilms zijn de fysieke vormen van bacteriegroei die leiden tot moeilijk behandelbare infecties.

    Bijlagen:
    https://asm.org/Press-Releases/2019/June/Cannabidiol-is-a-Powerful-New-Antibiotic   

    18-02-2022, 22:02 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:CBD, antibiotica, bacteriƫn
    01-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten vs kanker

    Kanker versus noten: geen twijfels meer!

    Jarenlang volgden tegenstrijdige studies over notenconsumptie en kanker elkaar op en leken ze op elkaar. Behalve de laatste, die we te danken hebben aan een team van Iraanse onderzoekers.

    Ze besloten een grote meta-analyse uit te voeren om enerzijds de consumptie van noten en pinda's (gecombineerd), en anderzijds de consumptie van alleen noten (alle soorten noten pistache, walnoten, pecannoten, macadamianoten, enz.) te onderzoeken en tot slot de consumptie van alleen pinda's.

    Door bijna 43 studies over het risico op kanker en 9 over het risico op kankersterfte te vergelijken, ontdekten ze dat een toename van 5 gram noten en pinda's per dag werd geassocieerd met een risicoreductie van 3% voor algemene kankers, 6% voor pancreas en 25% voor darmkanker. In termen van kankersterfte zou de consumptie van noten zonder pinda's de beste resultaten opleveren met een reductie van 18% van het sterfterisico tegen 8% voor pinda's. Ten slotte werd een toename van 5 gram per dag consumptie van noten en pinda's geassocieerd met een 4% vermindering van het risico op sterfte door kanker.

    Samenvattend, of het nu gaat om noten of pinda's, de resultaten zijn duidelijk: consumptie van noten heeft een positieve invloed op het risico op kanker en kankersterfte.  Aan de noten dus.

    Bijlagen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33307550/   

    01-02-2022, 17:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kanker, noten
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!