De voorbije dertig jaar bouwde vader Jan Bekaert zijn tapijtbedrijf BOMAT uit tot het kwaliteitsmerk die het nu is. Begin 2019 grepen dochters Amélie en Ann-Gaëlle de opportuniteit om BOMAT als merk verder uit te bouwen.
Terwijl vader Bekaert zich vooral focuste op de producten, het opzetten van een eigen productie-eenheid in Nepal en later India en het opzetten van een wereldwijd netwerk van klanten willen de twee zussen van BOMAT nu een sterk merk maken. Daarom heeft de zwarte, eerder zakelijke look plaatsgemaakt voor een hedendaagse, kleurrijke variant.
“Textiel is een enorm boeiende materie waar je eindeloos mee kan variëren. Bovendien behoorde België vroeger tot de beste leerlingen van de klas in de textielwereld. Daarom willen we binnen ons luik van het bedrijf nog meer inzetten op creativiteit en vernieuwing”, vertelt het duo.
Maatwerk vormt daarbij een cruciale pijler. Aangezien BOMAT over een eigen productiefaciliteit beschikt, kan het team bijzonder flexibel te werk gaan. Een veelheid aan vormen, kleuren en combinaties van materialen zijn mogelijk. Zo kunnen klanten een ontwerp uit de collectie naar hun hand zetten, maar kunnen ze ook met een totaal eigen voorstel naar BOMAT komen. Het ontwerpteam vertaalt dat dan naar de textiel variant, en vervolgens naar een sample die ze op een klein weefgetouw maken. Als alles tot in de details goed zit, wordt de opdracht naar de Indiase fabriek doorgestuurd.
Samen sterk
Doordat vader Bekaert de productie in India blijft opvolgen, kunnen de zussen het beste van de twee werelden combineren. “Als Belgisch bedrijf staan we garant voor een bepaalde kwaliteit en zienswijze, terwijl we dankzij onze Indiase fabriek zeer flexibel kunnen werken. Terwijl wij hier aan een visie op lange termijn werken, kunnen ze in India kort op de bal spelen”, vertellen ze. “Zo houden wij onze mensen die tewerkgesteld zijn in onze Indiase faciliteiten bijvoorbeeld altijd in dienst, ook als er minder werk is, waardoor we continu over een toegewijd en geschoold team beschikken. We willen op een duurzame en sociaal verantwoorde manier ondernemen.”
Binnen dat kader past ook het project Widows & Women in Need (WIN), dat in 2010 door vader Jan in het leven is geroepen. Als vrouwen in India weduwe worden of hun man verlaten, vallen ze omwille van het nog steeds heersende kastensysteem vaak buiten de maatschappij. Door die vrouwen in dienst te nemen wil BOMAT ervoor zorgen dat ze hun leven terug op de rails krijgen en zelfstandig leren organiseren. Bovendien ontmoeten ze op de werkvloer vrouwen in een gelijkaardige situatie, waardoor ze steun vinden bij elkaar. Wanneer ze terug op eigen benen staan kunnen ze al dan niet de keuze maken om te blijven.
Ontelbare mogelijkheden
Kleur, textuur, een minimalistische vormentaal, natuurlijke materialen en oog voor detail behoren tot het DNA van BOMAT. Bovendien wordt alles met de hand vervaardigd, waardoor elk tapijt uniek is, steeds met een maximaal streven naar conformiteit aan kleur, design en kwaliteit. Afhankelijk van de gewenste look & feel van het tapijt biedt BOMAT, als echt maatwerkbedrijf, de mogelijkheid om kleuren en composities naar eigen smaak samen te stellen.
Dit jaar stelt BOMAT enkele nieuwigheden voor. Er werd geëxperimenteerd met kleur, technieken en patronen. Twee soorten technieken werden voornamelijk in de verf gezet, de wellington-techniek en het jacquard weven, die technieken laten het toe complexe patronen te weven en zorgen ook voor de enorme robuustheid van het tapijt. “We houden zelf enorm van kleur en vormen, we willen die liefde via onze collecties verder verspreiden. Tegelijk is het werken met patronen en texturen een van onze sterktes, wat je bijvoorbeeld ziet in nieuwe collecties als Bilbao, Salamanca en Toledo alsook de ‘Perth’ collectie . In onze ogen moet een tapijt, nu het zijn puur functionele karakter als blokkade tegen de koude verloren is, in eerste instantie leven in huis brengen”, vertelt het duo.
BOMAT is een Belgisch familiebedrijf dat hedendaagse, luxueuze handgeweven en hand getufte tapijten, traplopers en vast tapijt ontwerpt en produceert. Kleur, textuur, een minimalistische vormentaal, natuurlijke materialen en oog voor detail behoren tot het DNA. De meeste collecties zijn zowel als traploper als vast of afgewerkt tapijt beschikbaar, en dat in de meest uiteenlopende vormen. Bijna niets is onmogelijk, maatwerk is de norm. Daarvoor kunnen de zussen Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert, die de Europese tak van het bedrijf begin 2019 overnamen, een beroep doen op de productiefaciliteit die hun vader Jan de voorbije vijftien jaar uitbouwde en nog altijd aanstuurt.
Daardoor kan BOMAT rekenen op de flexibiliteit en de ambachtelijke kennis van de meer dan 150 Indiase medewerkers, terwijl het Belgische team tegelijk de Europese normen qua kwaliteit en design garandeert. Niet alleen in de producten, maar ook in de sociaal-verantwoorde manier van ondernemen – met onder meer een project voor vrouwen en weduwen in nood -staat de mens centraal.
Praktische info : Nieuwe BOMAT showroom in Gent - Kaarderijstraat 69c - 9000 Gent - Enkel open op afspraak (tot volgende berichtgeving) - www.bomat.eu
Photography ©Alexander Popelier
|