Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    20-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde darmflora

    3 minuten per week: het ultra eenvoudig gebaar om onze darmflora te verrijken.

       

    Wij weten ondertussen dat een rijke en diverse darmflora de basis is is voor een goede gezondheid (immuniteit, chronische ontsteking, metabool syndroom, voedselintoleranties, enz.). 

    Canadese onderzoekers hebben een zeer gemakkelijke manier gevonden om de diversiteit van deze flora enorm te vergroten. Gedurende een week in de winter stelden ze 21 vrouwen bloot aan drie sessies van één minuut UVB-licht en observeerden ze hun darmpopulatie voor en na.

    De resultaten zijn wonderbaarlijk op gebied van de toename van het aantal Lachnospiraceae, Ruminococcus en Clostridiaceae bacteriën, bekend om hun gezondheidsvoordelen.

    De onderzoekers konden aantonen dat het vermogen van licht om de samenstelling van de microbiota te moduleren de synthese van vitamine D vereiste, waarvoor UVB essentieel is. Ze ontdekten dat bij vrouwen die al supplementen met vitamine D namen (en geen tekort hadden), de blootstelling aan UVB geen invloed meer had op de kwaliteit en rijkdom van hun darmflora. 

    Deze studie bevestigt dus de resultaten van een eerder onderzoek dat het verband aantoonde tussen vitamine D-spiegels in het bloed en een overvloed aan Lachnospiraceae.  Dus naar buiten in de zon allemaal.

    Bijlagen:
    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.02410/full   

    20-04-2020, 17:11 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:darmflora, vitamine D
    19-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Insecten

    5 keer rijker aan antioxidanten dan vers sinaasappelsap.

    Moeilijk te geloven, maar volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) maken insecten deel uit van de voeding van minstens 2 miljard mensen wereldwijd. De belangrijkste zijn: kevers en rupsen. We wisten al dat eetbare insecten goede bronnen zijn van eiwitten (met alle essentiële aminozuren), meervoudig onverzadigde vetzuren, mineralen en vitamines van groep B. Maar we kenden hun rijkdom nog niet aan ... antioxidanten!

    Wateroplosbare en in vet oplosbare extracten van twaalf eetbare insecten die op de markt verkrijgbaar zijn, werden in vitro geanalyseerd door een Italiaans team om hun antioxiderende kracht te meten. Resultaat: de sprinkhanen en zijderupsen behaalden de beste TEAC-score (die de antioxiderende kracht van voedsel uitdrukt), vijf keer hoger dan die van vers sinaasappelsap! Dubbel zoveel als van olijfolie voor de cicade en de Afrikaanse rups. 

    Sprinkhanen, zwarte mieren en meelwormen bevatten de meeste polyfenolen. Het is daarom geen toeval dat onlangs uit een ander onderzoek is gebleken dat de dagelijkse consumptie bij het ontbijt van 25 g poeder van sprinkhanen gedurende twee weken de niveaus van een pro inflammatoire molecule (cytokine TNF) aanzienlijk verlaagde - in het bloed van twintig gezonde volwassenen ... Smakelijk!

    Bijlagen:
    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00106/full   
    https://www.pubfacts.com/detail/30018370/Impact-of-Edible-Cricket-Consumption-on-Gut-Microbiota-in-Healthy-Adults-a-Double-blind-Randomized-C   

    19-04-2020, 17:16 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:insecten, antioxidanten
    09-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer

    Leg ijzer vast om te voorkomen dat het neuronen vernietigt.

    Qterubine is een ijzer chelator, dat wil zeggen dat het zich kan binden aan het mineraal om de eliminatie ervan te bevorderen.  

    Alhoewel ijzer een belangrijke rol speelt in de hersenen, is een teveel bijzonder schadelijk. Het veroorzaakt oxidatieve stress, beschadigt cellulaire componenten en kan leiden tot celdood. Het draagt ook bij tot de vorming van amyloïde plaques en clusters van Tau4-eiwitten. Eén van de sporen die wordt onderzocht, is het gebruik van verbindingen die als chelaatvormers werken om ziekten te bestrijden.

    Een pilot klinische proef die de werkzaamheid van één van hen test, lactoferrine, een molecule die van nature door ons lichaam wordt aangemaakt, heeft zeer recent goede resultaten laten zien. De toediening ervan gedurende drie maanden verbeterde het profiel van de antioxidant- en ontstekingsremmende markers van het bloed, verminderde de hoeveelheid abnormale eiwitten en verbeterde de intellectuele functies van de patiënten.

    Cafeïne is de bondgenoot van de langzame progressie van de ziekte van Alzheimer.  Een andere verbinding die door ons organisme wordt geproduceerd en dezelfde functie vervult, alfa-liponzuur, is een andere potentiële kandidaat: een kleine klinische proef heeft zijn doeltreffendheid aangetoond bij het voorkomen van abnormale transformaties van het Tau-eiwit en bij het beperken van de degeneratie van neuronen.

    Koffie tegen de ziekte van Alzheimer. 

    De koffieboon kan de sleutel zijn om ons te helpen de ziekte van Alzheimer te bestrijden. Talrijke observationele studies hebben de consumptie van koffie in verband gebracht met het behoud van intellectuele vermogens tijdens veroudering. Een studie over tien jaar onder een grote populatie oudere mannen uit Nederland, Finland en Italië  toonde aan dat koffieconsumptie geassocieerd was met een tragere progressie van dementie.

    De beste bescherming - een achteruitgang van de mentale functie die vier keer minder significant was - werd verzekerd door een matig gebruik van koffie, in de orde van drie kopjes per dag. Een Finse studie toonde aan dat het risico op dementie op gevorderde leeftijd met 65% daalde bij consumptie van 3 tot 5 kopjes per dag.

    Een synthese van dierstudies naar de effecten van cafeïne tegen de ziekte van Alzheimer heeft de voordelen ervan aangetoond, zowel wat betreft preventie als het verlichten van de symptomen van de ziekte, met name door het vermogen om vorming van bèta amyloïde plaque te voorkomen. 

    Cafeïne blijkt ook effectief te zijn tegen de ophoping van Tau-eiwitten, zoals blijkt uit een onderzoek dat in 2014 is uitgevoerd; muizen gekweekt als model voor het bestuderen van de ziekte, kregen dagelijks cafeïne in hun drinkwater. Deze natuurlijke behandeling heeft de hoeveelheid abnormale Tau-eiwitten verminderd, ontstekingsverschijnselen in de hersenen verminderd en het ruimtelijk geheugen van dieren verbeterd.

    Op basis van deze resultaten ontwikkelde het team een nog effectievere synthetische stof dan cafeïne, MSX genaamd, die verder wordt onderzocht. Maar cafeïne is niet de enige verbinding in de drank die een neuroprotectieve werking kan uitoefenen; andere stoffen blijken nog effectiever te zijn, ontdekten onderzoekers onlangs. Het team van het Krembil Brain Institute testte drie soorten koffie: lichte, licht gebrande koffie, zwarte koffie en cafeïnevrije koffie. Ze vonden de voordelen bij Alzheimer voor deze verschillende dranken, wat suggereert dat ze niet alleen verband houden met de aanwezigheid van cafeïne. Ze slaagden erin de heilzame verbindingen, fenylindanen, te identificeren die de aggregatie van de twee soorten abnormale eiwitten tegengaan. De andere door het team geteste verbindingen hadden deze dubbele effectiviteit niet. Tijdens het branden worden fenylindanen gevormd, dus zwarte koffie is effectiever dan lichte. 

    Bijlagen:
    https://www.coffeeandhealth.org/abstract/van-gelder-bm-et-al-2007-coffee-consumption-is-inversely-associated-with-cognitive-decline-in-elderly-european-men-the-fine-study-eur-j-clin-nutr61226-32/   
    https://www.liebertpub.com/toc/jcr/5/2   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731132/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437336/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6139360/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6249341/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29126071   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30611996   

    09-04-2020, 15:39 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Alzheimer, ijzer, koffie
    08-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mobiliteit

    Mobiliteitsproblemen.

    Moeilijk lopen, traplopen enz., bij ouderen leidt onvermijdelijk tot afhankelijkheid. 

    Een studie van 635 oudere mannen en 688 vrouwen tussen 70 en 79 jaar vond een verband tussen deze aandoeningen en een tekort aan vitamine K.

    Ouderen met een laag gehalte aan phylloquinon, de vorm waarin de vitamine in het bloed circuleert, lopen het risico op een beperking van mobiliteit (gekenmerkt door moeilijk 400 m stappen of 10 treden  beklimmen tweemaal achter elkaar uitgevoerd). 

    Het is dus cruciaal om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan vitamine K, met  groene bladgroenten als beste bronnen (vooral boerenkool en broccoli) en bepaalde zuivelproducten. Een halve tas  (ongeveer 60 g) gekookte broccoli dekt bijvoorbeeld 138% van de dagelijkse behoefte.

    Ref: Shea MK et al. Vitamin K Status and Mobility Limitation and Disability in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 May 

    Bijlagen:
    https://academic.oup.com/biomedgerontology/article-abstract/75/4/792/5485918?redirectedFrom=fulltext   

    08-04-2020, 11:59 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:mobiliteit, vitamine K
    02-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drinken belangrijk.

    Drink! Uitdroging droogt onze neuronen uit.

    De hele dag door regelmatig drinken is niet altijd gemakkelijk. Toch is drinken essentieel voor de gezondheid, vooral voor de hersenen. Een goede hydratatie zou de cognitieve prestaties ondersteunen. Dit is wat een nieuwe studie (zie ref.) suggereert die een verband aantoont tussen de scores van cognitieve tests die senioren doorstaan en hun hydratatieniveaus.

    De onderzoekers volgden bijna 2.400 mannen en vrouwen van wie het hydratatieniveau werd gecontroleerd terwijl ze cognitietests ondergingen. Deze tests analyseerden geheugen, verbale vloeiendheid, verwerkingssnelheid, aandacht en werkgeheugen. En de resultaten waren duidelijk: goede hydratatie verbetert de prestaties bij cognitieve tests, en nog meer bij vrouwen. Aandacht kan ook één van de factoren zijn die het meest worden beïnvloed door uitdroging.

    Naleving van dagelijkse aanbevelingen voor waterconsumptie is daarom essentieel voor de goede gezondheid van onze neuronen, vooral bij oudere volwassenen voor wie het risico op cognitieve achteruitgang als gevolg van de leeftijd groter is.

    Bijlagen:
    https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-019-02152-9   

    02-04-2020, 16:41 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:drinken, neuronen
    30-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine K

    Eet je genoeg spinazie?

    Spinazie is, net als alle groene bladgroenten, de belangrijkste voedselbron van vitamine K. Er zijn  nieuwe wetenschappelijke gegevens die erop wijzen dat een hoog vitamine K-gehalte in het bloed wordt geassocieerd met een lager risico op vasculaire en hartaandoeningen omdat het inwerkt op de eerste oorzaak van deze ziekten: verkalking van de slagaders, een fenomeen dat ze abnormaal stijf maakt.

    Een recent onderzoek geeft aan dat het verband nog groter is bij mensen die antihypertensiva gebruiken. Dit is een uitstekende reden om uw consumptie van groene groenten aanzienlijk te verhogen.

    Andere minder bekende voedingsmiddelen als goede bronnen van vitamine K zijn gefermenteerde producten: zuurkool of andere groenten, yoghurt. Natto en  gefermenteerde sojabonen, bevatten het meest, maar zijn door hun speciale smaak minder populair bij ons.

    Oorspronkelijk artikel: “Mangez-vous assez d’épinards”, Alternatif Bien Etre, n°85 Septembre 2013.

    Bijlagen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683819/   

    30-03-2020, 21:19 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vitamine K, spinazie, fermenteren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie vs cholesterol

    Kokosolie kan de cholesterolniveaus in het bloed verbeteren en het risico op hartziektes verminderen

    Kokosolie zit vol met verzadigde vetten, die trouwens geen schade toebrengen aan het lipidenprofiel in het bloed, zoals eerder werd gedacht. Verzadigde vetten verhogen het (goede) HDL-cholesterol en veranderen LDL-cholesterol in een goedaardig subtype. Bij een studie met 40 vrouwen bleek dat kokosolie – vergeleken met soja-olie – het totale en het LDL-cholesterol omlaag bracht, terwijl HDL toenam. Er zijn ook onderzoeken op ratten die aantonen dat kokosolie triglyceriden verlaagt en het totale- en LDL-cholesterol. HDL neemt toe en er treedt een verbetering op van bloedstollingfactors en van de antioxidante status . Deze verbetering in cardiovasculaire risicofactoren zou theoretisch moeten leiden tot een verminderd risico op hart- en vaatziektes.

    Conclusie: uit onderzoek op zowel mensen als ratten blijkt dat kokosolie belangrijke risicofactoren verlaagt, zoals het totale- , het LDL- en het HDL-cholesterol. Daaruit zou geconcludeerd kunnen worden dat het naar een verminderd risico op hart- en vaatziektes kan leiden.

    Bijlagen:
    https://academic.oup.com/ajcn/article/67/5/828/4666151   
    https://academic.oup.com/ajcn/article/77/5/1146/4689813   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058   

    30-03-2020, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Hartziektes, cholesterol, kokosolie
    26-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado

    Avocado: een vrucht buiten de norm.

    Avocado is een uitzonderlijke vrucht.  De meeste vruchten zijn rijk aan koolhydraten.  Avocado is rijk aan goede vetten.  Vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals in olijfolie. Het is bekend dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-9) overgewicht, huidaandoeningen en diabetes type 2 voorkomen.  De goede vetten  werken samen met antioxidanten om vrije radicalen te doden.

    Iets meer over antioxidanten en vrije radicalen.

    Je hoort veel over "vrije radicalen" en "antioxidanten".  Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die onze cellen en DNA aanvallen. Dit is de reden waarom ze  veel leeftijdsgebonden ziekten, zoals zichtproblemen en kanker veroorzaken.

    Vrije radicalen dringen binnen door vervuiling, chemicaliën, sigaretten of zelfs herhaalde stress.

    Er is maar één manier om vrije radicalen te elimineren: antioxidanten. Antioxidanten zijn van nature aanwezig in ons lichaam en in vers fruit en groenten, vooral in gekleurde zoals paprika's.

    Het probleem is dat bepaalde antioxidanten, waaronder bètacaroteen, niet gemakkelijk door de cellen worden opgenomen, ze verlaten het lichaam  zonder de minste vrije radicalen te hebben vernietigd.

    Avocado verbetert de opname van antioxidanten.

    Er is een eenvoudige manier om de opname van antioxidanten drastisch te verhogen: eet groenten en fruit met een vet.

    Onderzoek heeft aangetoond dat een salade van rauwe groenten waaraan we een avocado toevoegen, zich kan vermenigvuldigen:

    De absorptiesnelheid van lycopeen met 4 (lycopeen is een antioxidant die voorkomt in tomaten).

    Het gehalte aan bètacaroteen met 2,6 (bètacaroteen is een voorloper van vitamine A die in overvloed voorkomt in wortels en, in mindere mate, in groene bladgroenten).

    Avocado olie toegevoegd aan rauwe groenten levert een vermenigvuldiging op van :

    - alfa-caroteenniveau met 7,2

    - beta-caroteen met 15,3

    - luteïnegehalte met 5,1 (luteïne is een oranjerode antioxidant dat voorkomt in eigeel, maïs, wortels, spinazie en zuring en die met name het netvlies beschermt) .

    Samen bestrijden avocadovetten en antioxidanten alle ontstekingsbronnen om vroegtijdige veroudering te stoppen. Daarom helpt avocado het lichaam van binnenuit te verjongen.

    Avocado om uw eetlust onder controle te houden.

    77% van de avocado calorieën zijn afkomstig van het vet. Deze hoeveelheid vet verklaart echter dat men met 1/2 avocado al voldaan kan zijn.  Avocado is daarom een goede manier om de eetlust onder controle te houden. Dit is handig bij neiging tot te veel eten en aankomen.

    Avocado's zijn ook rijk aan vezels die je vertering  reguleren en de darmen genezen.

    Onderzoek naar avocado gaat veel verder ... er wordt aangenomen dat avocado kanker (vooral van de prostaat) kan bestrijden, het risico op hartaandoeningen kan verminderen (door de cholesterol onder controle te houden) en artritis kan verlichten.

    20 vitamines en mineralen.

    Avocado bevat 20 verschillende vitamines en mineralen:

    Vitamine K: is belangrijk voor de bloedstolling. Het draagt ook bij aan de sterkte van de botten.

    Folaten of vitamine B9:  zijn belangrijk voor een goede celreproductie en de ontwikkeling van de weefsels. Fouten in celdeling zullen bijvoorbeeld de kwaliteit van het sperma in gevaar brengen. Een studie heeft aangetoond dat een vitamine B9-tekort gepaard gaat met een toename van genetische afwijkingen op de spermachromosomen.

    Vitamine E: beschermt weefsels tegen vrije radicalen en kan het hart beschermen.

    Luteïne: is noodzakelijk om de ogen en de huid te beschermen.

    Vitamine C:  versterkt het immuunsysteem en neutraliseert vrije radicalen.

    Vitamine B6:  versterkt het immuunsysteem, helpt bij de zenuwfuncties en de aanmaak van rode bloedcellen. 

    Naast vitamine B5, B1, B2, B3, A en kalium (meer dan in een banaan), magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink en fosfor [3].

    Avocado gebruiken.

    Als je je avocado's in de winkel aanvoelt en ze zijn zacht, betekent dat niet per se dat ze rijp zijn. Vaak zijn ze gewoon te veel betast door eerdere kopers.

    Men moet inderdaad weten dat een vaste advocaat normaal is.  Avocado rijpt niet aan de boom en inderdaad begint het rijpingsproces pas als hij geplukt is .  De vrucht begint een vluchtig hormoon, ethyleen, af te geven, waardoor die kan rijpen.

    Dit is kenmerkend voor klimatologische vruchten zoals bananen, tomaten en appels.  Om de rijping te versnellen kan men de vrucht wikkelen in krantenpapier. Hierdoor wordt ethyleen vastgehouden.

    De rijpingstijd wordt dan gedeeld vermindert van 9 naar 3 dagen.  Men kan ze ook samen opbergen met andere klimatologische vruchten die ethyleen afgeven, zoals bananen.

    Het vruchtvlees van een goede rijpe avocado heeft een prachtige amandelgroene kleur die geel wordt ... dit vlees is tegelijkertijd vast en smeltend ... en de smaak ligt dichtbij noten.

    Oorspronkelijk artikel: “Avocat: le fruit hors norme”, par Eric Müller, Neo Nutrition, 26 octobre 2016.

    Bijlagen:
    https://academic.oup.com/jn/article/135/3/431/4663712   
    https://www.berkeley.edu/news/media/releases/2008/03/19_folatesperm.shtml   
    https://www.foodrepublic.com/2012/10/18/know-your-avocado-varieties-and-when-theyre-in-season/   
    https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=acides_gras_omega-9_ps   

    26-03-2020, 21:34 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:avocado
    24-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood

    Geen geknoei met brood

    Britse wetenschappers geloveb dat ze slim zijn door een manier te vinden om wit brood te produceren waarvan wordt gezegd dat het ”beter voor de gezondheid" is.

    Hun "ontdekking" zou de vezels van wit brood verdubbelen.

    Ze  waren zo trots dat ze hun ontdekking hebben gepubliceerd in het medische tijdschrift Plus One ...  En ze beloven de komst van hun “superwit brood” in de schappen van onze supermarkten binnen 5 jaar!

    Dit is het bewijs dat ze niet begrepen hebben wat een brood "goed" of "slecht" maakt voor de gezondheid!

    Het is waar dat het een beetje ingewikkelder is dan het lijkt. 

    Wit brood, volkorenbrood: ze hebben een ENORM nadeel.

    Men heeft ons doen geloven dat volkoren brood "goed" is - althans veel beter dan witbrood.

    Maar zo simpel is het niet!

    Of het nu wit of volkoren is, de meeste broden hebben één grote fout: hun glycemische index is hoog!  Dit betekent dat deze broden de bloedsuikerspiegel te plotseling verhogen, wat veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

    Als je kijkt naar de tabel met glycemische indexen die is opgesteld door de prestigieuze Harvard University, zul je zien dat de glycemische index van wit brood en volkorenbrood ongeveer 70 is, zoals tafelsuiker.  Het is zelfs hoger dan dat van Coca Cola, dat "slechts" 63 is!

    Al met al zijn de meeste broden daarom bewerkt voedsel en rijk aan suiker (onthoud dat zetmeel suiker is!).  Dit betekent dat dit "leuke" voedingsmiddelen zijn, maar geen "gezonde".  Het is zelfs één van de eerste voedingsmiddelen om te elimineren bij afvallen of verminderen van suiker en koolhydraten.

    Dit geldt des te meer omdat er nog een groter probleem is met de broden van vandaag:

    Een andere 'dodelijke zonde' van commercieel brood.

    Of het nu "wit" of “volkoren” is, de meeste broden zijn rijk aan gluten.  En hoe  "industrieeler” (verwerkt)  hoe meer gluten het bevat!  Het is een open geheim: de meeste bakkerijen voegen gluten toe aan hun brood! Waarom? Om het  brood nog "zachter" te maken!

    Gluten zijn een soort "plakkerig goedje”, erg plakkerig, waardoor het mogelijk is om goed opgeblazen broden te hebben.  Het probleem is dat deze "lijm" moeilijk te verteren is ... en de neiging heeft om de darmen te beschadigen!

    Het is wetenschappelijk bewezen: gluten verhoogt de doorlaatbaarheid van de darm bij iedereen, inclusief degenen die niet intolerant of gevoelig zijn voor gluten.  Het is echter zeer gevaarlijk om een "poreuze" darm te hebben: het is het risico nemen dat gevaarlijke stoffen in het bloed terechtkomen die onze gezondheid kunnen belagen!

    En als je je afvraagt hoe onze voorouders het deden, die veel brood aten, herinner ik je eraan dat moderne tarwe twee keer zoveel chromosomen bevat als oude tarwe ... en veel meer gluten dan voorheen!  Bovendien zijn onze voorouders gespaard gebleven van moderne stoffen die schadelijk zijn voor de darmflora, zoals antibiotica, bisfenol A, pesticiden of zware metalen.

    Daarom konden ze zonder veel problemen veel brood eten.  En met fysiek werk in de velden of fabrieken verbrandden ze snel de suiker uit het brood ... wat niet het geval is als je de dag achter een bureau doorbrengt!

    Zelfs de "voordelen" van volkorenbrood zijn problematisch.

    Het is waar dat volkorenbrood vezels, vitamines en mineralen bevatten, wat goed is voor de gezondheid.  Maar met een voeding rijk  aan fruit, groenten en oliehoudende zaden (noten, amandelen ...), heb je nog meer vezels, magnesium, kalium en groep B-vitamines ... zonder de tekortkomingen van volkorenbrood!

    Weet je waarom volkorenbrood meer vezels, vitamines en mineralen bevat dan witbrood?  Dit komt omdat het de 3 elementen van de tarwekorrel bevat:

    de zemelen, de buitenste schil van het graan;

    het endosperm, de middelste laag;

    en de kiem, de binnenste laag.

    Wit brood bevat echter alleen de middelste laag.  Daarom bevat volkorenbrood meer vezels en voedingsstoffen dan witbrood.  Maar om dezelfde reden heeft volkorenbrood drie belangrijke tekortkomingen:

    Niet-biologisch volkorenbrood bevat meer pesticiden dan witbrood.  Dit is logisch, omdat de buitenste schil van het graan (zemelen) meer wordt blootgesteld aan sproeien met pesticiden.  Integendeel, het endosperm van witte bloem is beter beschermd omdat het zich in de korrel bevindt.

    Volkorenbrood bevat meer fytinezuur dan witbrood.

    Fytinezuur is een "anti-agressor" substantie, die de tarwekorrel beschermt tegen indringers - het zit daarom ook geconcentreerd in de buitenste schil van de tarwekorrel (zemelen).  Het probleem is dat dit fytinezuur ervoor zorgt dat het lichaam essentiële mineralen zoals zink, calcium, ijzer of magnesium niet goed opneemt.

    Volkorenbrood bevat meer acrylamide dan witbrood.  Dit is niet ideaal, omdat volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) "acrylamide in voedsel mogelijk het risico op kankerontwikkeling verhoogt voor consumenten van alle leeftijdsgroepen".  Kortom, u ziet dat "volkoren" brood niet de schat van de gezondheid is die onze autoriteiten ons nu al jaren proberen te verkopen, onder invloed van de tarwelobby.

    Gelukkig zijn er andere broden  …

    Aanvaardbaar commercieel brood.

    Als je niet zonder brood uit een bakkerij kunt, is er één soort dat de voorkeur heeft: biologisch volkoren, zuurdesem.

    Met biologisch vermijd je de pesticiden van volkorenbrood, terwijl je profiteert van de vitamines en mineralen.  Met de gisting van zuurdesem (in plaats van bakpoeder), heb je ook een veel beter verteerbaar brood, omdat het rijker is aan enzymen ... en armer aan gluten en fytinezuur!  En als je bang bent voor acrylamide, vermijd dan teveel brood te roosteren en leg de korst altijd opzij als deze donker of verbrand is.

    Xavier Bazien

    Oorspronkelijk artikel: “Non au pain trafiqué, oui au pain NATUREL!”, Xavier Bazin, Santé Corps Esprit, 19 février 2020; https://www.sante-corps-esprit.com/non-au-pain-trafique-oui-au-pain-naturel/

    Bijlagen:
    Hollon J, Puppa EL, Greenwald B, Goldberg E, Guerrerio A, Fasano A. Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1565-76. doi: 10.   
    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7970697/High-fibre-white-bread-sale-Britain-5-years-thanks-new-wheat.html   
    https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25734566   

    24-02-2020, 19:15 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:brood
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!