NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gezondheid en milieu
Inhoud blog
 • Eeuwige jeugd
 • Veilig zonnen
 • Eieren gezond?
 • Zonlicht noodzakelijk
 • CBD bij huidproblemen

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
  Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
  27-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedzaamheid achteruit.

  Schokkende waarheid onthult dat groenten in 1950 voedzamer waren dan nu.

  Volgens The Globe en Mail en CTV News hebben groenten en fruit van vandaag minder voedingswaarde dan vroeger. Bij het analyseren van de verse producten die op de Canadese markten werden verkocht stelde men vast dat het  vitaminen- en mineralengehalte sterk gedaald was in vergelijking met de jaren vijftig.

  In de studie werden 25 soorten fruit en groenten bekeken, waaronder de meest populaire uit de Canadese keuken met o.a. aardappelen, tomaten, bananen en appels. Elk van hen bleek een lagere voedingswaarde te hebben dan voorheen. Voor de analyse werden zeven belangrijke voedingsstoffen onderzocht waarbij een belangrijke afname van veel  voedingsstoffen werd waargenomen.  Aardappelen hadden bijvoorbeeld 100 procent van hun vitamine A verloren, 57 procent aan vitamine C en ijzer en 28 procent aan calcium. Aardappelen verloren ook 50 procent van hun riboflavinegehalte en 18 procent van hun thiamine-gehalte.

  Bijna 80 procent van het onderzocht voedsel vertoonde een afname van calcium en ijzer, 75 procent vertoonde een afname van vitamine A, 50 procent vertoonde een verlies van vitamine C en riboflavine, 33 procent vertoonde een afname van thiamine en 12 procent vertoonde een daling van niacine.

  Volgens het rapport moet de daling van de voedingswaarde worden toegeschreven aan de moderne landbouwmethoden en aan de transport- en veredelingstechnieken. Bovendien merkte Phil Warman, professor in landbouwtechniek en landbouwwetenschappen aan het Nova Scotia Agricultural College, op dat "de nadruk ligt op uiterlijk, bewaarbaarheid en transporteerbaarheid", ten koste van de voedingswaarde van groenten en fruit.

  Deze bevindingen komen terug in een ander rapport, Still No Free Lunch, door The Organic Centre. Het rapport onderzocht de dalende niveaus van nutriënten in de voedselvoorziening van de Verenigde Staten, met name in fruit, groenten en granen. De onderzoekers zagen een afname van voedingsstoffen zoals ijzer, zink, eiwit, calcium, vitamine C en andere voedingsstoffen met wel 25 procent, zelfs als de opbrengst van deze voedingsmiddelen verdubbelde of zelfs verdrievoudigde.

  De studie ontdekte bijvoorbeeld dat naarmate de maïsopbrengst groeide, het eiwit- en oliegehalte ervan afnam. Op dezelfde manier hadden hogere opbrengsten van tomaten in termen van oogstgewicht een lagere concentratie aan vitamine C, lycopeen en beta-caroteen. De kwantiteit ten opzichte van kwaliteitstrend was duidelijk, zelfs bij  zuivelproducten. Volgens het rapport had melk van hoogproductieve melkkoeien een lagere concentratie vet, eiwit en andere voedingsstoffen. De koeien zelf bleken ook vatbaarder voor infecties en metabolische en vruchtbaarheidsproblemen.  

  Het rapport legde uit hoe moderne landbouwmethoden die zijn ontworpen om grote hoeveelheden gewassen te produceren van invloed zijn op de voedingswaarde.

  "De technieken die landbouwers gebruiken om de opbrengsten te verhogen - inclusief dichte plantafstand en het wijdverspreide gebruik van chemische meststoffen, irrigatie en pesticiden - voor het creëren van grote planten die snel groeien, hebben als gevolg dat de planten  minder bodemvoedingsstoffen absorberen," zegt het rapport.

  Hoge oogstopbrengsten, zoals het rapport aangaf, leiden niet noodzakelijkerwijs tot het einde van wereldwijde ondervoeding, terwijl veel mensen nog steeds lijden aan voedingstekorten als gevolg van de ondermaatse voedselvoorziening. Het rapport adviseert om terug te keren naar biologische landbouwsystemen, wat leidt tot gezondere wortels, een hoger gehalte aan micronutriënten, waterinfiltratie en retentie, en microbiële activiteit - die allemaal kunnen bijdragen aan het verhogen van de nutriëntendichtheid in gewassen.

  Volgens het onderzoek heeft biologisch voedsel een voedingsvoordeel ten opzichte van conventioneel voedsel. Ondanks het lagere volume heeft biologische producten 20 tot 30 procent meer voedingsstoffen. Dit resulteert niet alleen in een betere smaak, maar maakt het veel waardevoller in het wereldwijd tekort aan groenten en fruit.

  Oorspronkelijk artikel:”The shocking truth reveals vegetables were more nutritious in 1950 than they are now”, Tuesday, July 31, 2018 by: Bridgette Wilcox, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.organic-center.org/reportfiles/Yield_Nutrient_Density_Final.pdf   
  https://www.theglobeandmail.com/life/todays-fruits-vegetables-lack-yesterdays-nutrition/article4137315/   

  27-08-2018, 12:58 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:landbouw, chemische bestrijdingsmiddelen, landbouwmethoden, groenten en fruit, minerale inhoud, biologisch, biologische landbouw, biologische voeding, biologische producten, vitaminegehalte
  20-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega 3 voor het hart.

  Hartstudie vindt dat omega-3-inname het risico op overlijden met een derde vermindert

  Volgens een hartonderzoek zou de omega-3-index kunnen worden gebruikt als biomarker voor het algemene risico op overlijden en hart- en vaatziekten (CVD). De studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Lipidology, vond dat het risico op overlijden met ongeveer een derde minder was bij mensen die de hoogste omega-3-index hadden.

  De onderzoekers gebruikten gegevens van de 2500 deelnemers uit het Offspring-cohort van de Framingham Heart Study. De deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar en waren allemaal vrij van hart- en vaatziekten aan het begin van een onderzoek.  Het onderzoeksteam verzamelde gegevens over 18 demografische en cardiovasculaire risicofactoren voor ziekten, waarbij ze rode bloedcellen, eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en totale cholesterol maten.

  Het team voerde gedurende een gemiddelde periode van zeven jaar follow-ups uit bij de deelnemers, waarbij incidentie van overlijden, beroerte, hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten werden geregistreerd. De gegevens die werden verzameld, werden vergeleken met die van de omega-3-index en de totale cholesterol. Een resulterende waarde van meer dan acht procent wordt gecategoriseerd als optimaal of laag risico, terwijl waarden tussen vier en acht procent worden geclassificeerd als intermediair risico en lager dan vier procent als hoog risico.

  De resultaten toonden aan dat de omega-3-index nauw verbonden is met het algeheel risico op overlijden en hart- en vaatziekten. Bovendien had het een significante associatie met vier van de vijf belangrijkste uitkomsten: de incidentie van coronaire hartziekten, hart- en vaatziekten en totale mortaliteit door cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien was de omega-3-index een betere indicator dan cholesterol voor het risico op overlijden en enkele maatregelen voor hart- en vaatziekten. De onderzoekers ontdekten dat serumcholesterolwaarden niet significant geassocieerd waren met één van de uitkomsten, in tegenstelling tot de omega-3-index.

  De onderzoekers waarschuwden echter dat ze niet konden concluderen dat het verhogen van de omega-3-index de gezondheid van het hart ten goede zou komen of het leven zou verlengen omdat het onderzoek observationeel was. Desondanks gaven ze schattingen van hoeveel extra EPA en DHA nodig zouden zijn om een persoon een minimaal 30 procent lager overlijdensrisico te laten behalen. Ze stelden dat extra 1300 milligram (mg) per dag zou helpen deze toename te bereiken. Dit is mogelijk door dagelijks 100 g gekweekte zalm te eten of vier standaard vispillen per dag te consumeren.

  "Het beste bewijs dat we hebben is dat het de dosis EPA + DHA is die het belangrijkst is bij het bepalen van de omega-3-index, of die nu uit vis of supplementen komt (visolie, krillolie, algenolie)," zei William Harris , hoofdauteur van de studie.

  De studie werd uitgevoerd als een samenwerking tussen Boston University, de Global Organization voor EPA en DHA Omega-3, en Harris, die ook de president en CEO is van Omegaquant, LLC.

  Bronnen omega-3-vetzuren buiten vis.

  Volgens de National Institutes of Health is de adequate dagelijkse inname van omega-3-vetzuren voor mannen 1,6 gram (g) en 1,1 gram voor vrouwen. De meest voorkomende bron van omega-3-vetzuren is vette vis, zoals kabeljauwlever, haring, makreel, zalm, menhaden en sardines. 

  Er zijn echter andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetten:

  • Sojabonen - Sojabonen bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), dat de gezondheid van het hart bevordert. Een kom lichtgekookte sojabonen bevat meer omega-3 vetzuren dan sommige koudwatervissen.

  • Walnoten - Walnoten zijn rijk aan voor het hart gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten tot 2600 mg omega-3 vetzuren per 100gr.

  • Canola-olie - Canola-olie bevat de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren van  alle alledaagse bakolie, nl. 1300 mg ALA per eetlepel.

  • Lijnzaad of Lijnzaadolie - Lijnzaad bevat ook ALA, dat het lichaam vervolgens omzet in EPA en DHA. Twee eetlepels gemalen lijnzaad bevatten 3.800 mg ALA omega-3 vetzuren.

  • Wilde rijst - Wilde rijst is eigenlijk een gras, geen graan en bevat 240 mg omega-3-vetzuren per half kopje

  Oorspronkelijk artikel:”Heart study finds that omega-3 intake cuts your overall riks of death by a THIRD”, Thursday, April 19, 2018 by Michelle Simmons.

  Bijlagen:
  https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-sources-of-omega-3-foods-more-than-just-fish-1628557   
  https://www.nutraingredients.com/Article/2018/03/20/Omega-3-intake-linked-to-lower-risk-of-death-and-heart-disease-Framingham-data   
  https://www.rd.com/health/wellness/omega-3-foods/   

  20-08-2018, 15:43 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:hart- en vaatziekten, cholesterolgehaltes, coronaire hartziekten, overlijden, overlijdensrisico, DHA, docosahexaeenzuur, eicosapentaeenzuur, EPA, vetzuren, gezonde vetten, gezonde voeding, hartgezondheid, levensduur, sterfte, voedingsstoffen, omega 3, pre
  15-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge bloeddruk door teveel zout.

  Het maakt niet uit hoe goed je eet, te veel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

  Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension maakt het niet uit hoe gezond iemands voedingswijze is, consumeren van teveel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

  De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van verschillende instellingen, waaronder het Imperial College London en de Northwestern University, die de voeding van meer dan 4.000 mensen bekeken. Het onderzoeksteam gebruikte gegevens uit de INTERMAP-studie, die werd uitgevoerd van 1997 tot 1999, waarin ze het dieet van 4.680 mensen tussen de 40 en 59 jaar volgden uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. De onderzoekers van de INTERMAP-studie volgden de deelnemers gedurende vier dagen en namen twee urinemonsters. Bovendien maten ze de lengte, het gewicht en de bloeddruk van de deelnemers.

  In de huidige studie analyseerde het onderzoeksteam concentraties van natrium en kalium in de urinemonsters. Natrium is het belangrijkste component van zout, en kalium wordt gevonden in groene bladgroenten en wordt in verband gebracht met een lagere bloeddruk. Ze gebruikten ook voedingsgegevens om de consumptie van de deelnemers van meer dan 80 voedingsstoffen die kunnen worden geassocieerd met lage bloeddruk, zoals vitamine C, vezels en omega-3 vetzuren, te onderzoeken. Eerder werd gedacht dat het eten van grote hoeveelheden fruit en groenten, die veel vitamines en mineralen bevatten, zou kunnen helpen om het effect van veel zout op de bloeddruk te neutraliseren.

  De resultaten toonden een verband aan tussen hoge bloeddruk en hogere zoutinname, zelfs bij mensen die veel kalium en andere voedingsstoffen aten. Het onderzoeksteam schatte ook de zoutinname door natrium in de urine te beoordelen en voedingsgegevens te analyseren. Ze vonden dat de gemiddelde zoutconsumptie in het onderzoek 10,7 gram (g) per dag was. De gemiddelde inname voor de VS was 9,6 g, terwijl het verbruik voor het UK, China en Japan respectievelijk 8,5 g, 13,4 g en 11,7 g bedroeg.

  Meer over hoge bloeddruk.

  Men spreekt over hypertensie wanneer de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de bloedvaten duwt, constant te hoog is. Bloeddruk stijgt en daalt doorgaans gedurende de dag, maar kan het hart schaden en gezondheidsproblemen veroorzaken als die te lang te hoog blijft.

  Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben ongeveer 75 miljoen mensen in de VS een hoge bloeddruk, wat één op de drie volwassenen is. Hoge bloeddruk is een bekende "stille moordenaar" omdat de meeste mensen geen symptomen vertonen totdat de aandoening een kritiek niveau heeft bereikt.

  Wanneer de bloeddruk ongeveer 180/110 mmHg bereikt, is dit een medisch noodgeval dat bekend staat als hypertensieve crisis en in dit stadium zullen de symptomen zichtbaar worden - hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, wazig of dubbel zien, neusbloedingen, hartkloppingen en kortademigheid.

  Oorspronkelijk artikel:”No matter how well you eat, too much salt still causes high blood pressure, according to new study”, Wednesday, March 28, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm   
  https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/What-is-High-Blood-Pressure_UCM_301759_Article.jsp#.WrmbuYhuaUk   
  https://www.medicalnewstoday.com/articles/159283.php   
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm   

  15-08-2018, 12:43 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags: slechte voeding, evenwichtige voeding, cardiovasculaire gezondheid, fruit, goede voeding, hartaanval, hoge bloeddruk, hoge zoutinname, hypertensie, zout dieet, voedingsstoffen, zout, zoutinname, natrium, beroerte, groenten
  09-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede spijsvertering

  Eenvoudige broccoli uitstekend voor de spijsvertering.

  De bescheiden broccoli is één van de beste superfoods die er zijn. Voedingsdeskundigen houden van de kleine groene plant vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen; maar nieuw onderzoek bevestigt het gebruik ervan bij het bevorderen van de spijsvertering.

  Onthoud dat er een diep en intrinsiek verband bestaat tussen de gezondheid van de darmen en het algemeen welzijn. De enorme voordelen van broccoli voor de darmen, hebben een impliciet voordeel voor onze algemene gezondheid.

  De auteurs van deze nieuwe studie waren enthousiast over hun bevindingen. In het bijzonder vonden ze dat het regelmatig eten van broccoli bijdraagt tot een verhoogde weerstand tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Ze zeggen dat hun resultaten suggereren dat broccoli kan worden gebruikt om colitis, lekkende darm en andere aan spijsvertering gerelateerde ontstekingsaandoeningen te voorkomen. 

  De sleutel ligt in een samenstelling die vrijkomt wanneer broccoli wordt gegeten: indolocarbazole (ICZ). ICZ helpt het immuunsysteem en de darm in balans te houden door ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd de spijsvertering te bevorderen. Dit, op zijn beurt, vermindert het risico op darmziekten veroorzaakt door chronische ontsteking - niet het minst daarvan is colitis ulcerosa.

  Wat nog belangrijker is: ICZ helpt de barrièrefunctie in de darmen bevorderen. Stel je voor dat broccoli de grote wapens binnenbrengt om die gemene gifstoffen te annuleren die proberen in je maag in te breken.

  Broccoli is ook een krachtige ontgifter. De synergetische werking van de verschillende verbindingen elimineert carcinogenen en vrije radicalen in het lichaam. Deze superfood is ook een uitstekende bron van vezels, een essentieel  voedingscomponent van de darmgezondheid.

  Het geheim van de micronutriënten van moeder natuur: er zijn nu biologische broccoli-spruitcapsules verkrijgbaar met inclusief de buitengewone "sulforaphane" en "glucosinolate" voedingsstoffen die alleen te vinden zijn in kruisbloemig helende voedingsmiddelen. 

  Hoeveel broccoli moet men elke dag eten? Voedingsdeskundigen adviseren elke dag ongeveer 3,5 kopjes. Een gelijkwaardige hoeveelheid van de gezonde verbinding ICZ kan worden verkregen uit één kop spruitjes.

  Vergeet niet dat je bent wat je verteert (en niet wat je eet).

  Wat je in je mond stopt, speelt een cruciale rol in hoe goed je bent om ziektes te bestrijden.

  Gelukkig heeft Moeder Natuur ons voorzien van lekker eten dat onze spijsvertering kan verlichten.

  Hieronder nog enkele ervan:

  • Chia-zaad - dit is een smakeloze maar voedzame manier om de spijsvertering te verbeteren. De kleine zaadjes zijn geweldige bronnen van vezels, omega-3-vetzuren en verschillende mineralen en antioxidanten. Twee eetlepels chiazaad geven ongeveer 10 gram vezels - dat is 33 procent van de dagelijks aanbevolen inname.

  • Kokosolie - kokosolie bevat vetzuren die de spijsvertering bevorderen en tegelijkertijd energie en metabolisme stimuleren.

  • Courgette - Een krachtige kleine groente, de courgette is zowel vullend als hydraterend. Het bevordert de darmgezondheid en ontgift het lichaam. Dit komt door het hoge vezelgehalte dat fungeert als een mild laxeermiddel.

  Omgekeerd moeten deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk worden vermeden.

  • Vet en gefrituurd voedsel - Beide voedselproducten zorgen ervoor dat onze  maag meer zuur maakt om ze te verteren. Dit resulteert vaak in zure reflux en brandend maagzuur. Sommige studies hebben zelfs gesuggereerd dat een dieet dat rijk is aan voedsel met een hoog vetgehalte, lichtgekleurde ontlasting kan veroorzaken (ook bekend als steatorrhea). Dit is hoofdzakelijk overtollig vet dat aanwezig is in de ontlasting.

  • Suikerrijke dranken - slecht voor de maag en kunnen diarree en/of krampen veroorzaken.

  Een goede vuistregel voor een betere spijsvertering is om regelmatig groenten te eten in zoveel mogelijk kleuren. 

  Of u nu wel of niet voor broccoli kiest, vergeet niet dat het eten van biologisch voedsel de darmen helpt, wat u op de lange duur onvermijdelijk ten goede komt.

  Oorspronkelijk artikel:”The humble broccoli brings DRAMATIC benefits to your digestive health”, Sunday, June 24, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.tampabay.com/features/food/cooking/why-is-broccoli-americas-most-hated-vegetable/1239460   
  https://www.mindbodygreen.com/0-12848/7-foods-that-will-work-wonders-on-your-digestion.html   
  https://www.naturalhealth365.com/broccoli-gut-health-2340.html   

  09-08-2018, 22:30 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:broccoli, spijsvertering, voedsel als medicijn, kuren, goede voeding, goede voeding, darmgezondheid, helende voeding, goede voeding, superfoods, groenten
  25-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch beter

  Beter voor u EN de planeet: biologisch voedsel verbetert de gezondheid van mens en milieu.

  Biologisch voedsel is niet alleen beter en gezonder voor de mens, maar ook voor het milieu, volgens een Franse studie.

  Vermindering van het gebruik van dierlijke producten is belangrijk omdat deze producten schadelijker zijn voor het milieu dan plantaardige. Dit komt omdat de veehouderij veel energie verbruikt en sterk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien draagt de intensieve veehouderij aanzienlijk bij aan het verlies van biodiversiteit omdat natuurlijke habitats worden veranderd in land voor gras en voedergewassen.

  De manier waarop voedsel wordt geproduceerd is ook van invloed op de duurzaamheid; één van de milieuvriendelijkere voedselproductiemethoden is biologische landbouw.

  Het onderzoeksteam bestudeerde hoe verschillende diëten, met name plantaardig en biologisch voedsel, het milieu beïnvloeden. Ze onderzochten de milieu-effecten van zowel voedingspatronen en landbouwproductiesystemen als van de organische voedselconsumptie door middel van een observationeel onderzoek. Het team analyseerde de voedselconsumptie en de organische voedselconsumptie van meer dan 34.000 Franse volwassenen. Om de voorkeuren van de deelnemers voor plantaardige of dierlijke producten te bepalen, gebruikten ze een pro-vegetarische score. Bovendien voerden ze milieueffectbeoordelingen voor de productiecyclus uit op bedrijfsniveau tegenover drie milieu indicatoren: broeikasgasemissies, cumulatieve energievraag en grondgebruik.

  Het team ontdekte dat één op planten gebaseerd dieet de voedingsgerelateerde milieueffecten, met name de uitstoot van broeikasgassen, verminderden. Zij wezen erop dat de milieueffecten van productiesystemen verschillend zijn en kunnen worden beïnvloed door het klimaat, grondsoorten en bedrijfsbeheer.

  De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition, suggereren dat een dieet rijk aan groenten en fruit, vooral biologisch, beter is voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

  Voordelen van biologisch voedsel.

  Biologisch is de term die wordt gebruikt om een landbouwmethode te definiëren. Biologische producten worden gekweekt zonder gebruik te maken van synthetische pesticiden, biologisch ontwikkelde genen, op aardolie gebaseerde meststoffen en kunstmest op basis van rioolslib. Biologisch vee moet toegang hebben tot de buitenlucht en moet biologisch worden gevoed, terwijl antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten niet mogen worden toegediend.

  Hier zijn enkele voordelen van biologisch voedsel:

  Biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën - biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën omdat het geen syntetische pesticiden bevat.

  Biologisch voedsel is verser - biologisch voedsel is ook vaak verser omdat het geen bewaarmiddelen bevat die de houdbaarheid moeten verlengen.

  Biologische landbouw is beter voor het milieu - Biologische landbouw is beter voor het milieu omdat er minder bodemerosie optreedt, minder energie gebruikt wordt en minder polutie veroorzaakt. Het elimineren van het gebruik van pesticiden in de landbouw komt ook ten goede aan dieren en mensen die in de buurt van boerderijen leven.

  Het biologisch kweken van dieren is gezonder - Bij het fokken van biologische dieren krijgen ze geen antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten. Het voeren van dieren met dierenafval verhoogt het risico op gekkekoeienziekte, terwijl het gebruik van antibiotica antibioticaresistente bacteriestammen kan veroorzaken.

  Biologisch vlees en melk bevatten meer voedingsstoffen - Een Europees onderzoek uit 2016 toonde aan dat het gehalte aan voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, tot 50 procent hoger was in biologisch vlees en melk.

  Biologisch voedsel is GGO-vrij - Genetisch gemodificeerde organismen (GGO) voedingsmiddelen zijn planten waarvan het DNA is veranderd op manieren die niet voorkomen in de natuur of in traditionele kruisingen.

  Oorspronkelijk artikel: “Better for you AND the planet: Organic food found to improve human and environmental health”, Thursday, July 12, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://science.news/2018-04-19-organic-food-choices-and-farm-production-systems-provide-significant-benefits-to-environment.html   
  https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/organic-foods.htm   
  https://www.naturalnews.com/026266_organic_foods_food.html   
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180209100721.htm   

  25-07-2018, 15:40 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  Tags:milieuvriendelijke landbouw, milieu, milieuvervuiling, plantaardige voeding, voedingspatroon, duurzaamheid, groenten
  17-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren supervoedsel

  Negen redenen om eieren te eten!

  Wat gebeurt er als je eieren eet?

  Een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om één enkele cel in een kuiken te veranderen.  Een compleet kuiken, levend, met skelet, ingewanden, ogen, bloed en zelfs  veren en snavel!  Zonder enige externe toevoer dan een beetje zuurstof die door de schaal gaat.  Dat is toch wonderbaarlijk!  Gewoon het resultaat van het wit en geel van één enkel ei. Volgens voedingsdeskundigen is een ei echt het meest complete voedsel dat er is.

  Alle eiwitten.

  Het ei wordt door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie) als het perfecte voedsel beschouwd in termen van eiwitgehalte.  Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig in het ei en in de ideale verhoudingen. Dit betekent dat men perfect zou kunnen leven door eieren te eten als enige bron van eiwitten en zonder risico van tekorten.

  Een goede eiwitinname helpt de spiermassa te verhogen, vet te verliezen, de bloeddruk te verlagen en de botten te versterken.

  Een lawine aan vitamines

  Een ei bevat vitamine A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E en K.  Het is één van de compleetste voedingsmiddelen van vitamines.

  Veel choline.

  De dooier van een ei bevat 100 mg choline.  Choline is een voedingsstof die grotendeels onbekend is door het groot publiek, maar absoluut noodzakelijk. Het speelt een fundamentele biologische rol als methylgroepdonor en dient als een voorloper van S-adenosylmethionine (een stof die vaak wordt gebruikt om osteoartritis te behandelen).

  De overgrote meerderheid van de bevolking krijgt niet genoeg choline binnen. Specialist Steven Zeisel zei:"Uit een recente analyse van gegevens uit de studie NHANES 2003-2004 bleek dat onder de kinderen (behalve de jongste), mannen en  vrouwen (inclusief zwangere vrouwen), de gemiddelde inname van choline ruim onder het voorop gestelde niveau zit. "  Eieren eten verhelpt dit tekort.

  Goede vetten.

  Een groot ei bevat 5 gram goed vet; maar de kwaliteit van deze vetten hangt vooral af van de manier waarop kippen worden gefokt en gevoerd.  De meerderheid van de kippen wordt grootgebracht met graan, en in het bijzonder maïs.  Een kip is echter een alleseter: hoewel ze geen tanden heeft, is het bekend, dat ze houdt van vlees, wormen, insecten uit de bodem als ze tenminste de kans krijgt te scharrelen open lucht.  Een kip eet zelfs gras en bladeren.  Deze levensstijl en dieet dragen bij tot de vorming van goede vetten in het ei nl. omega-3 vetzuren.  Als de fokker het goede idee heeft om zijn kippen wat lijnzaad of visolie te geven zullen de eieren zelfs nog rijker zijn aan omega-3.

  Studies tonen aan dat het eten van omega-3-rijke eieren een zeer effectieve manier is om het niveau van triglyceriden in het bloed te verlagen. Triglyceriden zijn een bekende factor bij hartaandoeningen.

  Luteïne en zeaxanthin, voor de ogen.

  Eén van de gevolgen van veroudering is dat het zicht verslechtert.  Er zijn verschillende voedingsstoffen die helpen tegen dit degeneratieproces.  Onder hen zijn de meest opmerkelijke luteïne en zeaxanthine, krachtige antioxidanten die zich ophopen in het netvlies van het oog.

  Onderzoeken tonen aan dat adequate inname van deze voedingsstoffen het risico op cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie aanzienlijk kan verminderen.

  Eidooiers bevatten grote hoeveelheden luteïne en zeaxanthine.  In een gecontroleerde studie resulteerde de eenvoudige consumptie van 1,3 eierdooiers gemiddeld 4½ weken per dag in een verhoging van het gehalte aan luteïne van 28 tot 50% en zeaxanthine van 114 tot 142%.

  Daarnaast zijn eieren rijk aan vitamine A, dat ook een belangrijke rol speelt in het gezichtsvermogen.

  Eieren verhogen de cholesterol niet. 

  Eieren worden ervan beschuldigd slechte invloed te hebben op de vorming van cholesterol, en dit is de belangrijkste reden waarom wordt beweerd dat we niet meer dan 3 tot 4 per week mogen eten. Een meer gewaagde aanbeveling spreekt van 6 per week.

  Je kunt zonder problemen 3 eieren per dag eten tenzij je diabetes bent of een familiale genetische hypercholesterolemie hebt.  Het is waar dat een ei 212 mg cholesterol bevat, wat meer is dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol (300 mg).  Maar je moet weten dat cholesterol in de voeding heel weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.  80% van het cholesterol in ons bloed wordt aangemaakt door uw lever.  Bovendien varieert de reactie op cholesterol in de voeding sterk van persoon tot persoon: bij 70% van de mensen verhogen eieren het cholesterolgehalte helemaal niet. Dit kan zorgelijk lijken als u deel uitmaakt van de overige 30%, maar in feite is het dit helemaal niet; mensen met een hoog HDL-cholesterol lopen een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

  Bij mensen met een metabool syndroom (diabetes, obesitas) heeft het dagelijks eten van eieren een verbeterd bloedlipidenprofiel en insulinegevoeligheid.

  Eieren zijn goedkoop.

  Eieren zijn niet duur. Hun prijs per kilo is lager dan die van de meeste soorten vlees en vis.  Eieren geven een gevoel van verzadiging  In een onderzoek onder 30 vrouwen met overgewicht kon het eten van eieren bij het ontbijt hun eetlust beter laten beheersen.  Zonder enige moeite hadden ze hun voedselinname automatisch verlaagd in de komende 36 uur.

  Oorspronkelijk artikel:”Neuf raisons de manger des oeufs (la 3ème est ma préférée)”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 15 Juin 2018.

  Bijlagen:
  http://europepmc.org/abstract/MED/11374850   
  https://amelioretasante.com/combien-doeufs-pouvons-nous-manger-dans-la-semaine/   
  https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-42   
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177   
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711407   

  17-07-2018, 15:32 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:eieren, cholesterol
  13-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesiciden kankerverwekkend

  Het bewijs is "overweldigend", zegt EPA-wetenschapper, dat pesticiden bijdragen aan het risico op kanker.

  De vreselijke waarheid dat door de overheid goedgekeurde chemicaliën die dagelijks op Amerikaanse akkers worden toegepast kanker veroorzaken komt eindelijk in het daglicht te staan; grotendeels te danken aan het vrijgeven van een groot aantal nooit eerder geziene documenten die gezamenlijk de 'Poison Papers' worden genoemd.

  Uitgebracht door het Bioscience Resource Project (BRP) in samenwerking met het Centrum voor Media en Democratie (CMD), vertegenwoordigen de Poison Papers een tweeënhalve ton van vernietigend bewijs tegen het Environmental Protection Agency (EPA), dat al vele decennia het Amerikaanse volk voorliegt over chemische veiligheid.

  Jonathan Latham, een viroloog, oprichter van BRP, en redacteur van Independent Science News (ISN), onderzoekt dit onderwerp al vele jaren en onthulde  waarheidsgetrouwe waarheden die de EPA veroordelen voor het plegen van wat alleen kan worden beschreven als flagrante en onpeilbare misdaden tegen de menselijkheid - allemaal ten voordele van Big Chemical.

  Hij wijst op permethrin, vaak op de markt gebracht als Nix, als een prominent voorbeeld van het al lang bestaande streven van de EPA om de belangen van de chemische industrie te behartigen boven de belangen van het volk. Hoewel permethrin in 1982 door de EPA werd goedgekeurd als 'veilig en effectief', is inmiddels onthuld dat het bureau zelfs toen al wist dat het kanker zou veroorzaken bij wel 10 procent van de totale bevolking - en het toch goedkeurde.

  Een interne memo geschreven door één van de meest ervaren wetenschappers van de EPA, Adrian Gross, legt uit dat het bewijs op het moment 'overweldigend' is dat permetrine een duidelijke tumorinducerende of carcinogene activiteit heeft die tot uitdrukking komt in veel verschillende vormen.”

  Deze memo, die nu is opgenomen in het archief van Poison Papers, is in dovemansoren gevallen onder de toenmalige waarnemende directeur van de Hazevaluation Division, John Melone, van de EPA. Andere EPA-wetenschappers negeerden dergelijke bewijzen evenzeer en gingen door met het toelaten van permethrine, zelfs zo ver dat ze beweerden dat het het kankerrisico niet verhoogde.

  "Vrijwel vanaf het begin in 1970 heeft de EPA proactief de wetenschappelijke bewijzen onderdrukt en de openbare veiligheid aan de chemische industrie opgeofferd", schreef Latham in een recent stuk voor Salon.

  Willen alle EPA-klokkenluiders alsjeblieft opstaan?

  Permethrin vertegenwoordigt slechts één van de vele chemicaliën die de EPA heeft goedgekeurd, ondanks interne wetenschappelijke gegevens die aantonen dat ze gevaarlijk en kankerverwekkend zijn. Misschien is het meest opmerkelijke voorbeeld momenteel de dodelijke onkruidverdelger glyfosaat, dat als primair  actief ingrediënt dient in Monsanto's blockbuster Roundup-formule.

  Een groeiend aantal bewijzen suggereert dat glyfosaat kanker veroorzaakt bij zowel dieren als mensen, en dat Monsanto alles in het werk stelt om deze waarheid te verdoezelen. We weten nu ook dat de EPA een belangrijke speler is in deze coverup, die miljoenen mensen hun gezondheid kost.

  Wat Latham graag zou willen zien om dit te bestrijden, zijn dappere EPA-klokkenluiders die bereid zijn om naar voren te komen om hun verhalen te vertellen over de corruptie van het bureau ten voordele van de chemische industrie.

  "Klokkenluiders zijn enorme potentiële troeven voor de samenleving", schrijft Latham. "Als zij tot tevredenheid van externe rechters kunnen bewijzen dat de prestaties van hun collega's ernstig tekortschieten of corrupt zijn, moeten klokkenluiders formeel en genereus worden beloond."

  EPA-leiders moeten ook persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het Congres, dat geacht wordt op te treden als vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk, in plaats van de president. Dit zal helpen om de politisering van dit belangrijk regulerend lichaam uit te roeien. 

  "... het redden van de EPA en het garanderen van de openbare veiligheid gaat meer vergen dan het afschieten van een slechte acteur", betoogt Latham. "Het is tijd om aandacht te besteden aan de Poison Papers en van de EPA de dienaar van het publiek te maken en  niet de vriend van de industrie."

  Oorspronkelijk artikel: “Evidence is “overwhelming,” says EPA scientist, that pesticides contribute to cancer risk”, Tuesday, July 10, 2018 by:Ethan Huff, Natural News. 

  Bijlagen:
  https://www.naturalnews.com/2018-07-01-epa-in-bed-with-monsanto-bayer-burying-studies-that-show-glyphosate-causes-cancer.html   
  https://www.poisonpapers.org/2018/long-before-scott-pruitt-epa-colluded-with-industry/   
  https://www.salon.com/2018/05/19/long-before-scott-pruitt-epa-colluded-with-industry/   

  13-07-2018, 22:07 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:landbouwchemicaliën, Bioscience Resource Project, kankeroorzaken, chemische industrie, chemicaliën, corruptie, gevaarlijke chemicaliën, dodelijke toxines, milieu, milieu Protection Agency, EPA, nep wetenschap, fascisme, glyfosaat, Jonathan Latham, Monsant
  04-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer niet vanzelfsprekend

  Nieuwe wetenschap: een combinatie van B-complex vitamines kan het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen. 

  Veel jonge mensen maken de fout om de ziekte van Alzheimer als vanzelfsprekend te beschouwen - dat ondanks het feit dat het de meest voorkomende oorzaak van dementie is en de kans op het krijgen van de aandoening toeneemt met de leeftijd. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat een complex van B-vitamines het risico op hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer aanzienlijk kan verminderen door het hersenvolume te behouden en zelfs milde cognitieve achteruitgang om te keren - een symptoom dat gewoonlijk in de vroege stadia van de ziekte wordt waargenomen.

  In een studie verschenen in het International Journal of Geriatric Psychiatry hebben onderzoekers vastgesteld dat vitamine B-suppletie - met name de vitamines B6, B9 en B12 - de cognitie en geheugenfunctie van oudere volwassenen met milde cognitieve stoornissen aanzienlijk verbeterde. De auteurs van het onderzoek schreven het toe aan het vermogen van B-vitaminen om de niveaus van homocysteïne te verlagen, bekend als biologische marker voor de ziekte van Alzheimer.

  Het heeft een sinistere rol in het lichaam - veel wetenschappers geloven dat homocysteïne een pro-inflammatoire stof is die hersenbeschadiging veroorzaakt en de kans vergroot dat een persoon door de aandoening wordt beïnvloed. Meerdere studies hebben aangetoond dat patiënten met milde cognitieve stoornissen, een typische voorloper van de ziekte van Alzheimer, verhoogde niveaus van homocysteïne vertonen. Het is ook verantwoordelijk voor problemen met de circulatie in de hersenen, omdat het de oxidatieve stress verhoogt en de bloed-hersenbarrières beschadigt. De ergste (en mogelijk meest dodelijke) bijwerking is echter de opbouw van bèta-amyloïde-eiwit in de hersenen - een kenmerkend symptoom voor de ziekte van Alzheimer.

  Onderzoekers ontdekten dat mensen met verhoogde niveaus van homocysteïne het meeste baat hebben bij vitamine B-suppletie, omdat het hun hersenfunctie enorm verbetert. Het bleek ook de progressie van de cognitieve en klinische achteruitgang van een persoon aanzienlijk te verminderen, vooral als zij een milde cognitieve beperking hadden.

  De bevindingen suggereerden dat suppletie met B-complex vitamines zou kunnen worden gebruikt om symptomen van milde cognitieve achteruitgang te beheersen, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer wordt verminderd.

  In een ander onderzoek, dit keer gepubliceerd in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, hebben onderzoekers geconcludeerd dat vitamine B3, ook wel niacine genoemd, gebruikt zou kunnen worden om de effecten van neurodegeneratie te weerstaan. In het bijzonder vonden ze dat mensen met de hoogste niveaus niacine de minste kans hadden om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen en een lagere cognitieve achteruitgang ondervonden.

  Waarin vind men vitamine B?

  Het lichaam vertrouwt zwaar op B-vitaminen voor veel van zijn functies, waaronder het stimuleren van de gezondheid van de hersenen. Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die uitstekende bronnen van deze vitamines zijn.

  Thiamine (vitamine B1), regelt de eetlust en ondersteunt de metabole functie; wordt aangetroffen in donkergroene bladgroenten, volle granen, linzen en bepaalde noten.

  Riboflavine (vitamine B2), te vinden in donkergroene bladgroenten en kip, helpt een gezonde huid te behouden.

  Niacine (vitamine B3), naast het stimuleren van de gezondheid van de hersenen, helpt het ook bij een gezonde zenuwfunctie en is te vinden in peulvruchten, pinda's en volkoren.

  • Foliumzuur (vitamine B9), een essentiële vitamine voor zwangere vrouwen, vindt men in bladgroenten zoals kool en fruit.

  Vitamine B6, helpt bij de productie van rode bloedcellen, is te vinden in pluimvee, zeevruchten, aardappelen en bladgroenten.

  Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke bronnen - met name schaal- en schelpdieren - en helpt de hersenfunctie te verbeteren.

  Oorspronkelijk artikel: “New science: A combination of B complex vitamins can slow the onset of Alzheimer’s”, Friday, June 29, 2018 by: Ralph Flores, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.livestrong.com/article/22253-foods-high-b-vitamins/   
  https://www.naturalhealth365.com/b-vitamins-memory-loss-2347.html   

  04-07-2018, 15:14 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Alzheimer, hersengezondheid, dementie, voedsel als medicijn, kuren, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde, voeding, preventie, onderzoek, vitamine B
  30-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding tegen kanker

  Deze 8 krachtige voedingsstoffen doden kankercellen zonder bijwerkingen. 

  Kun je kanker voorkomen met veranderingen in je dieet en levensstijl? Voor de overgrote meerderheid van de mensen is het antwoord nadrukkelijk: "Ja." Ondanks wat de kankerindustrie ook zegt, is voedsel medicijn. En het eten van het juiste voedsel kan kanker helpen tegengaan. Onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan 90 procent van alle kankers terug te voeren is op een voedingspatroon, levensstijl en omgevingsfactoren - wat betekent dat zeer weinig kankers gewoon een geval van pech of genetische loterij zijn.

  Een studie uit 2008 onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Texas in Houston heeft vastgesteld dat "kanker een te voorkomen ziekte mits een aangepaste levensstijl."

  Recentere studies bleven op deze stelling stuiten, zoals deze studie van 2016 van onderzoekers van de Universiteit van Harvard, die concludeerde: "Een substantiële kankerbelasting kan worden voorkomen door aanpassing van de levensstijl."

  Hoewel je met een plantaardig dieet niet fout kunt gaan, zijn er sommige soorten fruit, groenten en kruiden die hoog aangeschreven staan vanwege hun uitzonderlijke antikankereffecten. Deze verbazingwekkende voordelen zijn het gevolg van een aantal plantaardige voedingsstoffenwaaronder :

  1. Gingerolen

  Gingerolen zijn te vinden in de populaire gemberwortel - en ze bevatten nogal wat anti-kankerpunch. Er zijn een aantal gingerolen en andere kanker bestrijdende stoffen gevonden in gemberwortel, zoals zingerone, paradolen en shogaolen. Vooral gingerol staat bekend om zijn antikankereffecten.

  Een studie uit 2016 van het Centrum voor Plantenbiotechnologie en Moleculaire Biologie in India verklaarde gingerol als de krachtigste antikankercomponent in  gemberwortel. Andere studies hebben aangetoond dat gemberverbindingen de groei en verspreiding van kankercellen bij borst- en colorectale kankers kunnen onderdrukken.

  2. Sulforafaan

  Sulforafaan is een samenstelling die voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, mosterd. Een organosulfaatcomponent, sulforafaan, is uitgebreid bestudeerd vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. 

  Natural Health 365 rapporteert: Deze verbazingwekkende fytochemische stof vernietigt kankercellen, vermindert ontstekingen die bijdragen tot kanker, helpt DNA-veranderingen te voorkomen die tot kanker kunnen leiden, en helpt zelfs een enzym te neutraliseren dat procarcinogenen in actieve kankerverwekkende stoffen verbergt - behoorlijk indrukwekkende voordelen te behalen door een dagelijkse portie bescheiden groenten.

  3. Vitamine C

  Vitamine C staat bekend ter ondersteuning van het immuunsysteem en wondgenezing. Maar wist je dat deze essentiële voedingsstof ook kanker bestrijdt? Studies tonen aan dat vitamine C ontstekingen kan verminderen, vrije radicalen kan bestrijden en in de juiste dosis zelfs kankercellen kan doden.

  4. Quercetine

  Quercetine wordt in overvloed aangetroffen in appelen, druiven, rode ui en tomaten. Studies tonen aan dat een dieet dat rijk is aan deze plantenvoedingsstof het kankerrisico tot 50 procent kan verminderen. Deze antioxidant kan cellen en DNA beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen. Studies hebben aangetoond dat quercetine kanker weg houdt en kankercellen doodt voordat ze de kans krijgen zich te verspreiden.

  5. Vitamine D

  Vitamine D is een essentiële voedingsstof die bekend staat om zijn voordelen voor de gezondheid van botten en bij depressie, maar het helpt ook kanker te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat het kankerrisico over de hele lijn vermindert, maar het is vooral gunstig voor het afweren van prostaat-, colorectale en leverkanker.

  6. Curcumine

  Curcumine is de werkzame stof in kurkuma. Studie na studie heeft aangetoond dat deze krachtige voedingsstof kanker in bijna elke fase kan bestrijden. Eerder dit jaar werd onthuld dat iemand zijn stadium-3 myeloom (botkanker) met kurkuma, en niets anders, genas; een opmerkelijke prestatie die werd gepubliceerd in het British Medical Journal. Zelfs voorstanders van de corrupte kankerindustrie konden dat niet negeren.

  7. Proanthocyanidinen

  Gevonden in druivenpittenextract, is van proanthocyanidines bekend het risico op kanker aanzienlijk te verminderen - en wat nog belangrijker is, deze krachtige voedingsstoffen zijn in staat de kankergroei te vertragen en kankercellen te doden. Het is ook aangetoond dat proanthocyanidinen leverschade door chemotherapie helpen voorkomen.

  8. Oleocanthal

  We weten allemaal dat olijfolie goed is, maar hoe goed is het eigenlijk? Oleocanthal is een voedingsstof gevonden in olijfolie die de mogelijkheid heeft om de celwanden van kanker te scheuren, waardoor ze door hun eigen enzymen worden vernietigd.

  Oorspronkelijk artikel: “These 8 potent nutrients KILL cancer cells with no side effects”, Wednesday, June 27, 2018 by: Vicki Batts, Natural News.

  Bijlagen:
  https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2522371   
  https://www.naturalhealth365.com/cancer-prevention-2245.html   
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/   

  30-06-2018, 16:21 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:kanker, kankerpreventie, curcumine, gember, gezond eten, medicinale voeding, natuurlijke remedies, voeding, fytochemcials, preventie, quercetine, supplementen, vitamine C, vitamine D
  13-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moedermelk tegen kanker

  Een eiwit in de moedermelk kan worden gebruikt om kanker en bepaalde bacteriële infecties te behandelen.

  Moedermelk staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen voor de baby  - maar zou het ook voor volwassenen beloftevol kunnen zijn? Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat menselijke moedermelk een speciaal eiwit bevat dat kanker kan afweren en zelfs nuttig kan zijn bij de behandeling van geselecteerde bacteriële infecties. Hoewel moedermelk over het algemeen alleen als voedsel voor zuigelingen wordt beschouwd, lijkt het erop dat het binnenkort ook een perfect middel voor de bestrijding van kanker kan worden. Wie had dat ooit gedacht?

  Wetenschappers van het Instituut voor Hygiëne en Toegepaste Immunologie van het Centrum voor Pathofysiologie, Infectologie en Immunologie bij MedUni Vienna hebben zojuist een voorheen onbekende functie ontdekt van een eiwit dat bekend staat als lactoferrine en dat voornamelijk wordt aangetroffen in de moedermelk. Studieleider Hannes Stockinger zei over de bevindingen: "Deze ontdekking kan nuttig zijn bij het ontwikkelen van nieuwe therapeutische middelen voor kanker en ook voor de behandeling van bepaalde bacteriële infecties."

  Proteïne uit moedermelk bestrijdt kanker en meer.

  De wetenschappers onderzochten de effecten van lactoferrine op een sleutelenzym in het menselijk lichaam, plasminogeen. Plasminogeen speelt een cruciale rol bij de afbraak van eiwitten maar speelt in werkelijkheid een grotere rol in het lichaam: het is ook de sleutel tot orgaanontwikkeling, immuunrespons, wondgenezing en het afbreken van bloedstolsels.

  Maar om dit alles te kunnen verwezenlijken moet plasminogeen worden omgezet in zijn actieve vorm, plasmine - en dit is waar het mis kan gaan en het stadium van ziekte kan bepalen. Vladimir Leksa, een andere onderzoeksleider van MedUni Wenen, legde uit: "Kwaadaardige tumorcellen en sommige virulente soorten bacteriën, zoals Borrelia, binden en activeren bijvoorbeeld menselijk plasminogeen om weefselbarrières te doorbreken. Bijgevolg is het plasminogeensysteem een bruikbaar doelwit voor diagnostische en therapeutische strategieën bij kanker en ontstekingsziekten. "

  De wetenschappers van MedUni Vienna hebben ontdekt dat lactoferrine de activering van plasminogeen remt door zich er rechtstreeks aan te binden. Deze actie voorkomt op zijn beurt dat tumorcellen binnenvallen en heeft ook een beschermend effect tegen sommige soorten bacteriën, zoals Borrelia.

  Stockinger.  Het team vatte samen en verklaarde: "Onze resultaten dragen niet alleen bij tot een begrip van veel antimicrobiële, antitumor- en immunomodulerende activiteiten die worden toegeschreven aan lactoferrine, maar tonen ook aan dat lactoferrine nuttig kan zijn als een natuurlijk hulpmiddel voor therapeutische interventies, om te voorkomen dat kwaadaardige cellen en virulente bacteriën de gastheren binnendringen. "

  Meer kankerbestrijding dan op het eerste gezicht lijkt.

  Het toeval wil dat lactoferrine niet de enige kankerbestrijdende verbinding in  moedermelk is. In 2017 bracht onderzoek een ander eiwit aan het licht dat kanker kan afremmen: alfa-lactalbumine. De Zweedse onderzoekers die het  ontdekten, gaven het een bijnaam: Hamlet.

  Professor Catharina Svanborg, die de eerste ontdekking deed zei naar verluid over het eiwit: "Er is iets magisch aan het vermogen van Hamlet om zich op tumorcellen te richten en ze te doden."

  Svanborg is immunoloog aan de universiteit van Lund in Zweden en stuitte op de anti-kankerwerking van Hamlet tijdens het bestuderen van antibiotica. Ze legde uit dat moedermelk een geweldige bron is van nieuwe antimicrobiële middelen; haar team had humane tumorcellen uitgekozen om met 'praktische redenen' mee te experimenteren en was toen geschrokken om te zien wat er vervolgens gebeurde.

  "Tot onze verbazing stierven de tumorcellen toen we deze melkverbinding toevoegden. Het was een volkomen toevallige ontdekking, "herinnerde Svanborg zich.

  Hamlet valt kankercellen aan via verschillende paden, waaronder het vernietigen van de mitochondria van de cellen (de cellulaire krachtcentrale) en de kern - uiteindelijk leidend tot celdood of apoptose.

  In een vroeg stadium van de behandeling van blaaskanker met Hamlet begonnen patiënten binnen enkele dagen dode kankercellen langs hun urine af te scheiden. Moedermelk is zeker een geschenk uit de hemel.

  Oorspronkelijk artikel: “A protein found in breast milk can be used to treat cancer and certain bacterial infections”, Thursday, May 31, 2018 by: Vicky Batts, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-4503772/Breast-milk-accidental-cure-cancer.html   
  https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/163353?returnurl=https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/163353   

  13-06-2018, 19:47 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:kankerbestrijding, moedermelk, kankeronderzoek, kankertumoren, immuunsysteem, lactoferrine, medische wetenschappen, melkeiwitten, superfood
  06-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe bessen voor het hart.

  Een kopje bosbessen per dag beschermt je tegen hartziekten en kanker, ontdekken wetenschappers.

  Wist u dat bosbessen kanker en hartaandoeningen kunnen helpen voorkomen?

  Volgens een studie van onderzoekers aan de Florida State University zou het dagelijks eten van bosbessen het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

  Voor het onderzoek voerden de wetenschappers een dubbelblinde en placebogecontroleerde klinische studie uit. De onderzoekers observeerden 48 vrouwen na de menopauze die gediagnosticeerd waren met pre-hypertensie (eerste stadium van hypertensie).

  Elke dag kreeg de helft van de vrouwen een placebo of 22 g gevriesdroogd bosbessenpoeder dat equivalent was aan een kopje (150gr) verse bosbessen. Tijdens de proef namen de onderzoekers nota van de bloeddruk van de vrouwen en hun stikstofmonoxide niveaus.

  De wetenschappers noteerden ook de arteriële stijfheid bij de deelnemers.  Arteriële stijfheid is een symptoom van atherosclerose en duidt vaak op cardiovasculair risico. De aandoening geeft ook aan dat het hart harder moet werken om bloed naar de perifere bloedvaten te pompen.

  Na acht weken zagen de vrouwen die het bosbessenpoeder hadden genomen hun systolische druk verminderd met 5,1% en hun diastolische druk met 6,3%.  De vrouwen die het placebo hadden genomen vertoonden geen vermindering van bloeddruk.

  De arteriële stijfheid van de bosbessengroep verminderde met ongeveer 6,5% tegenover geen veranderingen bij de placebogroep.

  De onderzoekers stelden ook een 68,5 procent toename vast van stikstofmonoxide in de bloedspiegels van de vrouwen die het bosbessenpoeder hadden genomen.  Stikstofmonoxide kan de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedstroom toeneemt en de bloeddruk daalt. Er waren geen veranderingen in de stikstofmonoxide niveaus van de vrouwen die het placebo hadden genomen.

  Bosbessen het beste "medicijn" voor bloeddruk?

  "Nogmaals laat wetenschappelijk onderzoek de opmerkelijke eigenschappen zien van fruit in het op gang brengen van buitengewone genezingen in het menselijk lichaam," merkte voedingswetenschapper Mike Adams op.  Adams is  de Health Ranger, auteur van Food Forensics en uitgever van Food.news. "Een verrassend aantal medicijnen op recept kan worden vervangen door voedzame therapieën op basis van fruit, groenten, noten en zaden," legde Adams uit. "Toch is er geen neiging om genezende voedingsmiddelen in de samenleving te promoten, omdat er nauwelijks winst te behalen is met blauwe bessen, terwijl er enorme winst te behalen valt bij patiënten die monopolie geprijsde medicijnen krijgen voorgeschreven."

  De onderzoekers merkten op dat de resultaten van het onderzoek aantonen dat de bloeddruk onder controle kan worden gehouden door toevoeging van een enkel voedingsbestanddeel zoals bosbessen. Zij concludeerden dat "dagelijkse Blueberry-consumptie effectief kan zijn bij het voorkomen van de progressie van pre-hypertensie tot hypertensie bij postmenopauzale vrouwen."

  Terwijl andere bessen polyfenolen bevatten die kunnen helpen de bloeddruk, de endotheliale functie en de arteriële stijfheid verbeteren, zijn blauwe bessen één van de beste bronnen van polyfenolen. Bovendien bevatten bosbessen krachtige antioxidanten zoals flavonoïden, fenolzuren en stilbenen.

  Eerdere studies hebben vastgesteld dat wilde bosbessen de endotheliale functie kunnen versterken. Een afzonderlijke studie toonde aan dat het consumeren van ten minste drie of meer porties bosbessen per week het risico op een hartaanval met ongeveer 32 procent kan verlagen. 

  Volgens een afzonderlijke studie door onderzoekers uit Noord-Carolina kan het dagelijks eten van bosbessen mensen met pre-hypertensie helpen hun diastolische bloeddruk te verlagen.  Dit onderzoek toonde ook aan dat bosbessen natuurlijke killercellen (NK) konden verhogen. NK-cellen zijn een soort witte bloedcellen die nodig zijn om het immuunsysteem van het lichaam te beschermen tegen vreemde indringers zoals virussen en tumoren.

  NK-cellen scannen het lichaam op abnormale cellen die vervolgens worden vernietigd voordat ze in kankercellen kunnen veranderen.

  Voor deze studie groepeerden onderzoekers 25 deelnemers, mannen en vrouwen, in twee groepen. 

  Elke dag kreeg een groep 38 gr bosbessenpoeder terwijl de andere groep een placebo kreeg. Het poeder was equivalent aan 250 g verse bosbessen.  Binnen de zes weken vertoonde de groep die bosbessen had gekregen een significante toename in NK-celniveaus. De resultaten van de proef waren in overeenstemming met de gegevens van eerder onderzoek door hetzelfde team dat aantoonde dat bosbessen het aantal NK-cellen, oxidatieve stress en ontstekingen bij getrainde atleten verbeterden."

  Studies door verschillende onderzoeksteams hebben ook bevestigd dat de anthocyanines in bosbessen kunnen helpen de schade door vrije radicalen als gevolg van kanker te voorkomen. Probeer dagelijks bosbessen te eten om het risico op het ontwikkelen van kanker en verschillende hartaandoeningen te verminderen.

  Andere gezondheidsvoordelen van bosbessen.

  In het geval dat u nog steeds niet overtuigd zijt, vind je hieronder andere gezondheidsvoordelen van bosbessen:

  • Bosbessen kunnen de gezondheid van de huid verbeteren - De huid heeft collageen en vitamine C nodig om huidschade te voorkomen als gevolg van vervuiling, rook en blootstelling aan de zon. Een enkele kop bosbessen bevat 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

  • Bosbessen helpen de botten gezond houden - Bosbessen bevatten calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, vitamine K en zink. Het consumeren van genoeg van deze mineralen en vitamines kan de botstructuur en zijn kracht verbeteren.

  • Bosbessen kunnen helpen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid - Volgens studies is het eten van bosbessen gekoppeld aan "langzamere cognitieve achteruitgang bij oudere vrouwen”. Naast het minimaliseren van het risico op cognitieve schade, kunnen bosbessen ook het kortetermijngeheugen verbeteren.

  Oorspronkelijk artikel: “Eating a cup of blueberries a day protects you against heart disease and cancer, scientists discover”, Monday, May 14, 2018 by: Zoey Sky.

  Bijlagen:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/blueberries-protect-against-top-2-killer-diseases#_ednref2   
  https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php   

  06-06-2018, 14:26 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bosbessen, kanker, kankerpreventie, hart- en vaatziekten, gezond eten, voedingswetenschap, fruit, kruidenier, genezende voeding.
  24-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen tegen kanker

  Eet meer bessen: Anthocyanen onderdrukken tumoren en verstoren de expressie van kankergenen.

  Het is geen geheim: bessen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Hun zoete, scherpe smaken en levendige kleuren zijn een andere belangrijke bonus - en het blijkt dat de voordelen van die mooie pigmenten die bessen hun kenmerkende diepe tinten geven, meer dan alleen maar schoonheid zijn. Deze natuurlijke pigmenten, bekend als "anthocyanins," hebben krachtige antikankereffecten. In feite zijn ze zo effectief dat zelfs de reguliere wetenschap erkent dat bessen het pad kunnen effenen voor een betere behandeling van kanker.

  Zou er ooit een wereld kunnen bestaan waarin kankerpatiënten worden behandeld met een bessenconcentraat in plaats van met toxische chemotherapie? Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Oost-Finland is dat misschien wel het geval.

  Hoe bessen kunnen helpen kanker te verslaan.

  De bevindingen uit Finland geven aan dat de anthocyanines in bessen de functie van sirtuin 6-enzymen in kankercellen verhogen. En zoals bronnen uitleggen, zijn Sirtuin-enzymen verantwoordelijk voor "regulering van de expressie van genen die de functie van cellen regelen via belangrijke cellulaire signaleringsroutes." Veranderingen in Sirtuinfunctionaliteit kunnen worden veroorzaakt door veroudering, en deze veranderingen spelen een rol bij de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. Sirtuin 6, kortweg SIRT6, wordt ook geassocieerd met glucosemetabolisme.

  Hoewel alle bessen grote gezondheidsvoordelen hebben, zeggen de onderzoekers dat enkele van de meest ingrijpende effecten werden waargenomen bij minder bekende bessen.

  Minna Rahnasto-Rilla, hoofdauteur van de studie en doctor in de farmacie, merkte op: "De interessantste resultaten van onze studie hebben betrekking op cyanidine, een anthocyanine dat overvloedig voorkomt in wilde bosbessen, zwarte bessen en rode bosbessen.

  Cyanidine bleek bijzonder effectief te zijn bij darmkanker, door het stimuleren van een toename aan SIRT6. Meer, dit krachtige fytonutriënt bleek de activiteit van twee kankergenen (Twist1 en GLUT1) te verminderen. Maar dat is nog niet alles: Cyanidine verhoogde ook de aanwezigheid van een tumor suppressor gen die bekend staat als FoXO3.

  Andere gezondheidsvoordelen van bessen.

  Bessen staan bekend om een reeks voordelen voor de gezondheid; er zijn veel soorten bessen en elke soort heeft zijn eigen unieke voedingskwaliteiten. Goji-bessen staan bijvoorbeeld bekend voor het bevatten van een assortiment van B-vitaminen, vitamine E, linolzuur, selenium en bèta-caroteen. De eenvoudige goji is ook rijk aan aminozuren en andere sporenmineralen.

  Bosbessen staan bekend om het neutraliseren van vrije radicalen op cellulair niveau en kunnen zelfs helpen om collageenafbraak te voorkomen. Dus als je op zoek bent om jong te blijven, kunnen bosbessen helpen. Drie keer kleiner dan de blauwe bes, zijn blauwe bosbessen een voedingskrachtcentrale in een echt klein pakket. Naast het ondersteunen van het bloedsomloopsysteem, zijn bosbessen bekend voor het verbeteren van de gezondheid van het oog.

  Kersen, aardbeien en braambessen staan ook hoog aangeschreven om hun talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kersen staan bijvoorbeeld bekend om het helpen verminderen van gewrichtspijn geassocieerd met jicht en bevatten ook veel meervoudige antioxidanten - waaronder anthocyanines, quercetine en ellaginezuur. Kersen flavonoïden staan erom bekend gezonde weefsels te ondersteunen.

  Bramen hebben een hoog gehalte aan ellagic acid, samen met vitamine C en E. Gecombineerd met een scala aan fytonutriënten, zijn bramen een geweldige voedingsbooster die kan helpen bij het bestrijden van ziekten.

  Er zijn veel soorten bessen om uit te kiezen, en terwijl ze elk hun eigen unieke voedingsprofielen en gezondheidsvoordelen hebben, kun je echt niet fout gaan. Elke bes is de moeite waard om in ons dieet in te sluiten!

  Oorspronkelijk artikel:”Eat more berries: Anthocyanins suppressies tumors, disrupt the expression of cancer genes”, Tuesday, April 24, 2018 by: Vicki Batts, Natural News.

  Bijlagen:
  https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-berries/   
  https://www.healthline.com/nutrition/11-reasons-to-eat-berries   

  24-05-2018, 22:21 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:anti-kanker voedingsmiddelen, anti-oxidanten, bessen, vers fruit, functioneel voedsel, goed eten, helende voedingsmiddelen, natuurlijke geneeskunde, voedingsstoffen, voeding, kanker voorkomen, ziekte voorkomen
  23-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Depressie

  Depressie is een symptoom van tekort aan voedingsstoffen; het behandelen met medicijnen is niet alleen ineffectief maar ook gevaarlijk.

  Veel te veel mensen lijden de afgelopen jaren aan depressies, waardoor er meer antidepressiva gebruikt worden dan ooit - met 13 miljoen Amerikanen die dergelijke medicijnen elke dag innemen. Tegelijkertijd zijn de eetgewoonten van mensen aanzienlijk verslechtert. Hoewel de meesten niet geneigd zijn te denken dat de twee, voeding en depressie, met elkaar in verband staan, zeggen sommige experts dat dit absoluut geen toeval is.

  Het verband tussen het ‘arm’ modern Westers dieet en problemen als obesitas of diabetes is gemakkelijk te zien vanwege de ongecontroleerde suikerconsumptie, maar depressie is meer het gevolg van wat we niet eten.

  Zo is er bijvoorbeeld veel onderzoek dat het verband aantoont tussen tekort aan vitamine D en depressie. Een studie toonde aan dat mensen met een vitamine D-spiegel die als onvoldoende werd beschouwd, twee keer zoveel kans hadden op depressieve symptomen dan personen met een lichte deficiëntie. Dat komt omdat het lichaam vitamine D gebruikt om de enzymen te reguleren die nodig zijn voor de productie van dopamine, epinefrine en norepinephrine, hormonen die worden gebruikt om humeur en stress te reguleren, evenals de energieniveaus.

  Depressie kan ook het gevolg zijn van magnesiumgebrek. Een Kroatisch onderzoek wees uit dat veel mensen die zelfmoord hadden gepleegd een zeer laag magnesiumgehalte hadden. Uit een onderzoek van de University of Vermont bleek intussen dat volwassenen met milde tot matige depressie opmerkelijke verbeteringen meldden na het nemen van magnesiumsupplementen gedurende slechts twee weken. Zo’n  68 procent van de Amerikanen krijgt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen, met 19 procent niet eens de helft van de benodigde hoeveelheid. Dit zou best een rol kunnen spelen in het stijgend  aantal depressies.

  Mensen met depressie hebben ook lagere concentraties zink in hun bloed; studies hebben aangetoond dat zinksuppletie die depressie kan omkeren.

  Antidepressiva scoren slecht in effectiviteit.

  Het verband met voeding verklaart waarom de behandeling van depressie met medicijnen zo ontoereiken is. Die medicijnen werken eenvoudig niet op de onderliggende oorzaak van de depressie. Een nieuwe studie aan de Zurich University of Applied Sciences concludeerde dat "antidepressiva grotendeels ineffectief en potentieel schadelijk zijn" en het is één van de vele onderzoeken die wijzen op het onaanvaardbare gebruiksrecord van deze medicijnen.

  Om het nog erger te maken, is het feit dat het gebruik van deze medicijnen op lange termijn iemands kansen op een terugval van depressieve episodes verhoogt met een  hoger risico op zelfmoord er bovenop. Het is moeilijk om je een slechter neveneffect voor te stellen als men weet hoeveel daders van massamoorden de laatste jaren antidepressiva gebruikten.

  Een groot probleem is dat artsen deze medicijnen veel te snel voorschrijven en veel patiënten vragen ernaar in de hoop op een eenvoudige oplossing. Het is begrijpelijk dat degenen die depressief zijn zich graag in een betere gemoedstoestand willen bevinden, maar het corrigeren van voedingstekorten is echt net zo gemakkelijk, en er komen geen bijwerkingen om de hoek kijken.

  Beter is te zorgen dat men genoeg krijgt van de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Deze verbeteren niet alleen de depressie maar ook de algehele gezondheid; een win-winsituatie. Hoewel studies hebben aangetoond dat supplementen met vitamine D, zink en magnesium effectief depressie kunnen aanpakken, kan men deze voedingsstoffen ook via de voeding aanvoeren. Oesters, cashewnoten, krab en rundvlees worden allemaal beschouwd als goede bronnen van zink, terwijl een magnesiumstoot kan bereikt worden met voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen, snijbiet, pompoenpitten, amandelen en donkere chocolade.

  Vitamine D is misschien de gemakkelijkste tekortkoming om te corrigeren; je hoeft alleen wat tijd in de zon door te brengen zonder bescherming en de huid maakt kosteloos vitamine D aan. De benodigde tijd varieert afhankelijk van de huidskleur, het tijdstip van de dag en je geografische locatie, maar het kan een paar keer per week met 10 minuten per dag.

  Voor mensen met een ernstige depressie is het misschien moeilijk te geloven dat iets zo eenvoudig als het verkrijgen van meer voedingsstoffen een verschil kan maken, maar zij hebben niets te verliezen en alles te winnen door het te proberen.

  Oorspronkelijk artikel:”Depression is a symptom of nutriënt deficiency; treating with drug is not only ineffective but dangerous”, Friday, April 13, 2018: Isabelle Z., Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.wakingtimes.com/2018/03/17/new-study-finds-antidepressants-to-be-largely-ineffective-and-potentially-dangerous/   
  https://psychcentral.com/news/2014/01/04/depression-tied-to-low-zinc-levels-in-blood/64076.html   

  23-05-2018, 14:35 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:depressie, antidepressiva, voedingstekorten, vitamine D, zink
  16-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dirty Dozen

  Aardbeien bevatten het meest bestrijdingsmiddelen.

   Het eten van fruit en groenten is van vitaal belang voor de algehele gezondheid, maar wat als elke sappige beet een cocktail van giftige pesticiden bevat?

  De Environmental Working Group (EWG) analyseerde monsters van conventioneel geteelde producten verzameld door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en ontdekte dat bijna 70 procent residuën bevatte van bestrijdingsmiddelen.

  Me ontdekte een totaal van 230 verschillende pesticiden of afbraakproducten ervan op duizenden monsters. 

  Onderstaande producten testten positief voor een aantal verschillende residuën van bestrijdingsmiddelen en bevatte hogere concentraties van pesticiden dan enig ander fruit en groenten. Volgens de EWG-bevindingen testte meer dan 98 procent van de monsters van appels, kersen, nectarines, perziken en aardbeien positief voor het residu van ten minste één type pesticide. Een enkele aardbeienbemonstering onthulde 20 verschillende bestrijdingsmiddelen, terwijl spinaziemonsters 1,8 keer zoveel pesticidenresidu’s bevatten als enig ander product.

  De groenten en fruit waarin het meeste residu’s werden gevonden zijn: appelen, appelspijs, bosbessen, druiven, sperziebonen, bladgroenten, peren, perziken, aardappelen, pruimen, spinazie, aardbeien, rozijnen, paprika's, tomaten, en winterpompoenen.

  Matig tot laag scoorden: appelsap, avocado's, bananen, bonen, broccoli, kool, meloenen, wortelen, bloemkool, selderij, maïs, aubergines, grapefruits, linzen, sla, uien, sinaasappels, sinaasappelsap , erwten, pruimen, zomerpompoenen, zoete aardappelen, tofu, tomatensausen en courgettes.

  EWG maakte een top 12 op van groenten en fruit met de meeste residuën van bestrijdingsmiddelen (Dirty Dozen).

  1 Aardbeien

  2 Spinazie

  3 Nectarines

  4 Appelen

  5 Druiven

  6 Perziken

  7 Kersen

  8 Peren

  9 Tomaten

  10 Selderij

  11 Aardappelen

  12 Zoete paprika's

  EWG voegde ook hete pepers toe aan de productmonsters omdat deze sterk verontreinigd waren met insecticiden die toxisch zijn voor het menselijke zenuwstelsel. De USDA vond residuën van drie zeer toxische insecticiden (acefaat, chloorpyrifos en oxamyl) op een deel van 739 geteste monsters hete pepers in 2010 en 2011, in concentraties die hoog genoeg waren om erover bezorgd te zijn. In 2015, registreerde men in Californië nog steeds residuën van deze drie insecticiden bij een test van 72 ongewassen hete pepers. 

  Als je geen biologische hete pepers kunt vinden, zou het koken ervan de pesticideresidu's verminderen.

  Deze resultaten onderstrepen de gezondheidsrisico's die door pesticiden verontreinigde gewassen opleveren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Interne Geneeskunde vond een verband tussen het eten van voedingsmiddelen met hoge pesticidenresiduën en vruchtbaarheidsproblemen.

  De studie betrof vrouwen die rapporteerden dat ze twee of meer porties per dag aten van producten met hogere residuën van bestrijdingsmiddelen. Ze bleken 26 procent minder kans te hebben op een succesvolle zwangerschap tijdens het onderzoek dan deelnemers die minder porties van deze voedingsmiddelen aten.

  Een andere studie onder mannen vond vergelijkbare associaties tussen consumptie van voedingsmiddelen met hogere residuën van bestrijdingsmiddelen en reproductieve gezondheid.

  Analiste Sonya Lunder van EWG, legt uit hoe hun team elk jaar een lijst opmaakt met de Dirty Dozen en een video met de titel "Shopper's Guide to pesticides in products." Lunder belicht ook de Clean Fifteen-lijst met vijftien groenten en fruit met de minste hoeveelheid van pesticideresiduen onder de duizenden monsters die de EWG testte. De lijst bevat o.a. avocado, pompelmoezen en bloemkool

  De gids kan mensen helpen die graag weten welke voedingsmiddelen hoog scoren in de categorie met bestrijdingsmiddelen en moedigt hen aan om biologisch geteelde versies te kopen om ervoor te zorgen dat alle gezondheidsvoordelen worden verkregen zonder blootstelling aan chemicaliën.Mensen die biologische producten eten krijgen veel minder of geen pesticiden binnen. 

  Oorspronkelijk artikel:”Strawberries are the most pesticide-ridden crop you can eat”, Monday, May 14, 2018 by:: Janine Acero, Natural News.

  Bijlagen:
  http://www.wakingtimes.com/2018/04/11/see-which-produce-has-the-most-pesticides-in-ewgs-2018-dirty-dozen-list/   
  https://www.ewg.org/foodnews/summary.php#highlights   
  https://www.youtube.com/watch?v=rLUZsnnoAdg&feature=youtu.be   

  16-05-2018, 20:44 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Tags:conventioneel geteelde producten, voedselveiligheid, insecticiden, lokaal geteelde producten, organische stoffen, residuen van bestrijdingsmiddelen, pesticiden, giftige chemicaliën
  14-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langer leven

  Het eten van noten en zaden verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden met de helft.

  Eet meer noten en zaden voor een anger leven. Volgens een studie vermindert het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6-vetzuren, het risico op vroegtijdige dood met bijna de helft. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, toonde aan dat niveaus van de omega-6 vetzuren, die te vinden zijn in plantaardige oliën, een betere gezondheid van het hart waarborgen.

  Omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren staan bekend om hun gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Omega-6-vetzuren bevorderen ook de productie van ontstekingsremmende stoffen. De wetenschappers onderzochten de associaties van voedingsfactoren met het risico op het ontwikkelen van ziekten alleen door zich te concentreren op hun effecten op ziekterisicofactoren. 

  De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland. Het team bekeek de bloedvetzuurniveaus van 2.480 mannen in de leeftijd van 42 tot 60 jaar bij het begin van het onderzoek. Vervolgens werd een follow-up test uitgevoerd op de deelnemers gedurende gemiddeld 22 jaar, waarbij 1.433 mannen stierven aan verschillende ziektes. De onderzoekers splitsten de deelnemers in vijf verschillende groepen op basis van hun bloed linolzuur niveau. Linolzuur is het meest voorkomend meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur.

  Resultaten van de studie toonden aan dat een hoog niveau aan linolzuur, een veel voorkomend omega-6 vetzuur, leidde tot een 43 procent minder risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met degenen met het laagste niveau. De onderzoekers benadrukten ook dat omega-6-vetzuren de productie van ontstekingsremmende stoffen bevorderen.

  Een andere belangrijke ontdekking van het onderzoek is dat er voordeel ongeacht de gezondheidstoestand van de deelnemer voorafgaand aan het onderzoek. Conclusie: de resultaten van het onderzoek gaven aan dat hoe hoger het niveau van linolzuur in het bloed, hoe lager het risico op vroegtijdige dood. Bovendien ondersteunt de studie bevindingen uit eerdere op populatie gebaseerde onderzoeken die een hogere inname van linolzuur en een hoger niveau van linolzuur in het bloed associëren met een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen en type 2 diabetes, zonder het risico op kanker te verhogen.

  "Onze bevindingen toonden een inverse associatie van een hogere biomarker van linolzuur inname met cardiovasculaire mortaliteit en weinig bezorgdheid voor enig risico, wat de huidige voedingsaanbevelingen ondersteunt om de linolzuurinname te verhogen voor preventie van hart- en vaatziekten," verklaarde Jyrki Virtanen, één van de auteurs van het onderzoek.

  De beste bronnen van omega-6-vetzuren zijn vlaszaadolie, lijnzaad, lijnzaadmeel, hennepzaadolie, hennepzaden, druivenpitolie, zaden zoals pompoenpitten en rauwe zonnebloempitten, noten zoals pijnboompitten en pistachenoten, boragieolie, teunisbloem olie, zwarte bes zaadolie en acai.

  Naast omega 6-rijk voedsel zijn andere voedingsmiddelen die kunnen helpen het leven te verlengen veenbessen, groene thee, zalm, bosbessen, volle granen en olijfolie en wijn.

  Oorspronkelijk artikel:”Eating nuts and reeds found to cut your risk of premature death by HALF”, Sunday, April 22, 2018 by: Michelle Simons, Natural News.

  Bijlagen:
  https://foreveryoung.perriconemd.com/best-food-choices-for-omega-3-and-omega-6-and-omega-9-essential-fatty-acids.html   
  https://www.express.co.uk/life-style/health/934523/How-to-live-longer-nuts-seeds-risk-premature-death-diet-omega-6   
  https://www.huffingtonpost.com/2014/02/26/anti-aging-foods-_n_4855653.html   

  14-05-2018, 21:43 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Bloed linolieniveaus, cardiovasculaire ziektepreventie, cardiovasculaire gezondheid, ziektepreventie, ziektebehandelingen, vroege dood, vetzuren, voedsel als medicijn, voedselwetenschap, goed dieet, goede voeding, goede wetenschap, genezend voedsel, gezon
  04-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D tegen kanker

  Als je deze kostbare vitamine mist …!

  Een nieuw onderzoek, gepubliceerd eind 2017, toonde aan dat vrouwen die vitamine D te kort hebben meer agressieve borstkanker ontwikkelen en minder kans hebben om te overleven.

  Verminder het risico op borstkanker met vitamine D.

  Zoals ik reeds herhaaldelijk heb gesteld is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit voedsel alleen binnen te krijgen.  Tijdens een lange periode van het jaar hebben wij in Europa niet genoeg zon om genoeg vitamine D langs de huid aan te maken.

  Ik benadruk het belang van het nemen van vitamine D als voedingssupplement.  Maar hoeveel heeft een vrouw nodig om haar risico op borstkanker tot een minimum te beperken?

  Afhankelijk van het niveau in het bloed. 

  Er is geen eenvoudig antwoord. Het hangt allemaal af van het niveau van vitamine D in het bloed. Dit niveau hangt voornamelijk af van de frequentie en intensiteit van blootstelling aan de zon.

  Als het niveau erg laag is (minder dan 10 ng /ml) moet men 10.000 IE per dag nemen om een niveau te bereiken dat beschermt (doel is meer dan 30 ng/ml en ideaal tussen 50 en 60 ng/ml) ).

  In het hierboven aangehaald onderzoek  hadden vrouwen die meer dan 30 ng/ml vitamine D hadden een lager risico op agressieve kanker en vroege dood.

  Bij postmenopauzale vrouwen van 45 tot 75 jaar die borstkanker hadden bereikten echter slechts één derde dit niveau (30 ng/ml of meer); 48% had minder dan 20 ng/ml en 18% had 20 tot 29 ng/ml.

  Het ging dan nog over vrouwen die in Brazilië wonen, dat wil zeggen dicht bij de evenaar. In dit gebied is het gemakkelijk om jezelf regelmatig aan de zon bloot te stellen.  Daar is de zon het hele jaar door aanwezig en de straling is altijd sterk genoeg om de synthese van vitamine D door de huid mogelijk te maken.

  Groot tekort aan vitamine D bij ons!

  Bij ons weten we dat driekwart van de bevolking een tekort heeft aan vitamine D.

  Van oktober tot april maakt men geen vitamine D aan, ook niet bij zonnebaden omdat de straling tijdens die periode veel te zwak is.

  Om meer dan 30 ng/ml te bereiken en te overschrijden, heeft men geen andere keus dan dagelijks een goede vitamine D-suppletie te nemen, wat 1.500 IE per dag betekent als men al een goed niveau heeft en wil behouden; 5.000 IE bij matig tekort (10 tot 30 ng/ml) en 10.000 IE bij minder dan 10 ng/ml.

  Bij bloedtest en een tekort (minder dan 30 ng/ml), adviseer ik om een supplement te nemen en een bloedtest binnen de 4 maanden te herhalen.

  Moeten we bevreesd zijn voor een overdosis aan vitamine D?

  Aangezien gezondheidsautoriteiten 400 IU per dag vitamine D aanbevelen, lijken doses van 5.000 of 10.000 IU kolossaal.

  Als het gaat om voedingssupplementen waarschuwt men voor de risico's van vergiftiging, vooraleer zelfs iets te zeggen over de voordelen. De voordelen worden meestal verzwegen.  Er wordt ons wijs gemaakt: "Het heeft geen zin iets te nemen zolang men maar geen pijn voelt ..."

  Deze scepsis is niet wetenschappelijk verantwoord. Zoals deze recente Braziliaanse studie heeft aangetoond, en zoveel anderen, kan men het risico op kanker met een goede vitamine D-suppletie aanzienlijk verminderen. Waarom er niet over praten? Waarom grapjes maken over mensen die de consequenties van wetenschappelijke studies ter harte nemen en de controle over hun gezondheid zelf in handen nemen?

  Men waarschuwt al vlug tegen het risico van overdosis. Maar in het geval van vitamine D wordt in de wetenschappelijke literatuur melding gemaakt van gevallen van overdosis bij mensen die ampullen nemen die in apotheken zijn gekocht in medische doses van 300.000 IE per dag, negen dagen achter elkaar genomen [2].  Dat vertegenwoordigt 2.700.000 IU in negen dagen !!

  Zo'n dosis heeft niets te maken met de niveaus die men bereikt met een natuurlijk voedingssupplement, in fysiologische doses, zoals ik het aanbeveel (en op mezelf uittest).

  Vitaminen worden gemeten op zeer kleine schaal. We spreken soms van milligrammen (duizendsten van gram, bijvoorbeeld voor vitamine C), maar vaker microgrammen (een duizendste van een duizendste van een gram).

  Dit is de reden waarom de doseringen die in het bloed worden gezocht oneindig klein zijn: voor vitamine D wordt dat gemeten in nanogram per milliliter, wat overeenkomt met een duizendste van een microgram, dat is een miljardste van een gram!

  Dus, stel je niet voor dat je "hoge" doses vitamine D inneemt wanneer je 5.000 of 10.000 IU per dag gebruikt.  Neen er is geen gevaar op overdosis met de hoeveelheden die wij voorschrijven.

  Bedenk dat het huidige onderzoek aantoont dat een hoger niveau van vitamine D niet alleen helpt bij het voorkomen van borstkanker, maar ook bij andere vormen van kanker en ook, zoals ik reeds vroeger heb opgemerkt bij het voorkomen van diabetes, depressie, dementie, obesitas en hart- en vaatziekten.

  Oorspronkelijk artikel:”Si vous manquez de cette précieuse vitamine”, Vendredi le 4 Avril 2018, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.

  Bijlagen:
  https://geobiologie-sante.com/2018/03/22/manquez-vous-de-vitamine-d/   

  04-05-2018, 16:29 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:vitamine D, borstkanker, supplementen
  30-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikers

  De verschillen tussen suikers: witte, bruine, ruwe, melasse, honing, agave. 

  Inmiddels zijn de meesten zich bewust van de gevaren voor de gezondheid van high-fructose glucosestroop en de meeste gezondheidsbewuste onder ons zullen zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose links laten liggen. Vasthouden aan natuurlijke suiker is echter niet zo eenvoudig, gezien de vele beschikbare opties. Welk type natuurlijke suiker is superieur vanuit een gezondheidsoogpunt? Het antwoord is gecompliceerd.

  Allereerst is het belangrijk op te merken dat natuurlijke suiker nog steeds suiker is en dat iedereen ernaar moet streven om de inname van elke soort suiker te verminderen om het risico op diabetes type 2, kanker en andere ziekten te minimaliseren. Simpel gezegd, als je te veel suiker eet, zal je lichaam de prijs betalen en maakt het niet uit of het van suikerriet, bieten, dadels, kokosnoten, cactus of bijen komt.

  Toch zullen er toestanden zijn dat men suiker moet gebruiken voor een recept, of het nu een dessert is of iets hartigs, en wij vragen ons wellicht  af wat het beste type is om te gebruiken. Hieronder een korte bespreking van enkele van de meest populaire natuurlijke opties.

  Witte suiker

  Dit is de meest gebruikte suiker thuis voor koken en bakken. Deze is afkomstig van de raffinage en verwerking van suikerriet of bieten. Tijdens dat proces worden de mineralen en andere stoffen die de suiker kleuren eruit gehaald, waardoor geraffineerde witte suiker achterblijft. Ze is sterk verwerkt en bevat geen voedingsstoffen.

  Ruwe suiker

  Ruwe suiker is vergelijkbaar met witte suiker, maar het proces stopt voor de laatste raffinage, waardoor het zijn bruinachtige tint behoudt.

  Melasse / bruine suiker

  Is het bijproduct dat ontstaat wanneer de mineralen en verbindingen uit geraffineerde suiker worden gehaald; staat bekend als melasse en wordt teruggemengd met geraffineerde witte suiker om bruine suiker te maken. Daarom heeft het meer mineralen en antioxidanten dan zijn verfijnde witte tegenhanger en heeft het een klein voordeel ten opzichte van de gezondheid. Toch zijn de antioxidanten in melasse vrij mager vergeleken met voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals bosbessen. Melasse bevat voedingsstoffen zoals magnesium, selenium, ijzer en calcium; de zwarte versie bevat de meeste voedingsvariëteit.

  Agave

  Agavesiroop komt van het sap van de agave cactus. Nadat het sap uit de cactus is geëxtraheerd, wordt het vervolgens gefilterd en verwarmd voordat het in siroopvorm wordt geconcentreerd. Het wordt beschouwd als 1,5 keer zoeter dan witte suiker, dus  moet men er minder van gebruiken om dezelfde algemene smaak te krijgen. Het bevat zeer kleine hoeveelheden calcium, magnesium en kalium, en de ruwe, organische variëteit is het best.  Omdat agave veel lager scoort op de glycemische index dan witte suiker en andere variëteiten is het  onwaarschijnlijk dat het snelle insulinepieken veroorzaakt. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat het hoge fructose gehalte problematisch kan zijn. Omdat fructose meestal door de lever wordt gemetaboliseerd, wordt het als één van de meest schadelijke suikersoorten beschouwd.

  Kokos suiker

  Eén van de meest trendy suikers op dit moment is kokossuiker dat wordt gemaakt door het sap uit de kokospalm tot een siroop te laten koken en vervolgens te drogen en in een fijn poeder te malen. Het heeft een lagere glycemische index dan geraffineerde suiker en bevat enkele van de voedingsstoffen die in kokosnoot worden gevonden, zoals kalium, calcium, zink en ijzer.

  Honing

  Is een stroperige nectar die  door bijen uit bloemen wordt verzameld, en het relatief hoge fructosegehalte maakt het zoeter dan andere keuzes. Dit betekent dat men minder dan witte suiker nodig heeft om hetzelfde zoetheidsniveau te bereiken. Bovendien betekent het watergehalte van 17 procent dat een directe substitutie door gewicht een lager suikergehalte oplevert dan witte suiker. Honing wordt ook beschouwd als een superieure keuze vanwege zijn antimicrobiële kracht; het vermogen om ziektekiemen te doden wordt niet gevonden in andere soorten suiker. Kies waar mogelijk voor ruwe honing, want het is één van de minst verwerkte suikers die je kunt krijgen.

  Nogmaals als men de inname van alle soorten suiker tot een minimum wil beperken is het misschien verstandig om bijvoorbeeld honing in plaats van glucosestroop te gebruiken, maar val niet in de val te denken dat het veilig is om zoveel te consumeren als men wil, vooral als men diabeet is.

  Oorspronkelijk artikel:”Understanding the differences between sugars: white, brown, raw, molasses, honey, agave”, Monday, April 02, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

  Bijlagen:
  https://theconversation.com/white-brown-raw-honey-which-type-of-sugar-is-best-91074   
  https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/sugar-substitues-agave   
  https://www.naturalnews.com/045675_sugar_substitutes_diabetics_blood_levels.html   

  30-04-2018, 21:30 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Agave, bruine suiker, kokossuiker, glycemische index, honing, ingrediënten, melasse, ruwe suiker, suiker, zoetstoffen, witte suiker
  28-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vezels en diabetes

  Nut van vezels onderschat bij behandeling van diabetes type 2.

  Meer vezels is niet alleen goed voor de spijsvertering. Volgens een recente studie kan het ook de symptomen van diabetes verminderen en helpen bij het afvallen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, onthulde dat voedingsvezels de darmmicrobiota kunnen 'herbalanceren', wat de ontwikkeling van specifieke soorten darmbacteriën stimuleert die de bloedglucoseregulatie verbeteren.

  In de studie onderzocht hoofdauteur Liping Zhao van de School voor Milieu- en Biologische Wetenschappen aan de Rutgers University New Brunswick en zijn team de relatie tussen de darmbacteriën en diabetes. De darmflora, waar miljarden bacteriën leven, bevat zowel nuttige als schadelijke microben. Toch werken ze allemaal om niet alleen voor een goede spijsvertering te zorgen, maar ook om het immuunsysteem en andere dingen te ondersteunen, zoals recente studies hebben benadrukt.

  Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat een verhoging van de vezelinname de kans op diabetes type 2 verlaagt, zijn de individuele reacties hoogstens variabel. In andere gevallen hielp een vezelrijk dieet het nuchter glucosegehalte verlagen van diegenen die al diabetes hadden. 

  De studie had niet op een beter moment kunnen komen. Volgens het National Diabetes Statistics Report 2017 van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meer dan 30 miljoen mensen - 9,4 procent van de Amerikaanse bevolking - diabetes. Hoewel de gegevens geen onderscheid maken tussen de soorten diabetes, zegt de CDC dat tot 95 procent van alle gemelde gevallen kenmerkend zijn voor diabetes type 2.

  Type 2-diabetes ontstaat wanneer het lichaam de insuline niet goed gebruikt - een aandoening die bekend staat als insulineresistentie. Wanneer dit gebeurt, wordt de bloedsuikerspiegel (glucose) niet efficiënt in het lichaam gebruikt, waardoor cellen uitgehongerd geraken. De conditie kan op de duur de ogen, nieren, zenuwen en het hart schaden.

  Voor de studie had Zhao, samen met wetenschappers van Jiao Tong University in Shanghai, China, willekeurig patiënten met type-2 diabetes verdeeld in twee groepen. De controlegroepen ondergingen standaard patiëntenvoorlichting en dieetaanbevelingen. Aan de andere kant kregen de experimentele groepen voedingsvezels als aanvulling op hun dieet. Het vezelrijke dieet omvatte volle granen, evenals traditioneel Chinees medicinaal voedsel dat hoge niveaus voedingsvezels en prebiotica bevatte die de "groei van korteketen vetzuren [SCFA] producerende darmbacteriën bevorderden".

  Na 12 weken ontdekten onderzoekers dat degenen die een vezelrijk dieet volgden hun gemiddelde bloedglucosespiegel significant zagen verminderen. Bovendien namen hun nuchtere bloedglucosewaarden ook af en verloren ze meer gewicht dan die in de controlegroep.

  Onderzoekers identificeerden ook 15 SCFA-producerende darmbacteriën die verbeterden na het eten van meer voedingsvezels, die zij als "belangrijkste oorzaken" van een betere gezondheid hebben toegeschreven. In het bijzonder werden deze bacteriën dominante stammen na het vezelrijke dieet. Ze verhoogden ook de niveaus van het SCFA-butyraat en -acetaat die een mild zure darmomgeving creëerden waardoor het aantal schadelijke bacteriën in de darmen verminderde. Dit verhoogde de insulineproductie en verbeterde de bloedglucosecontrole.

  Op basis van deze bevindingen zijn Zhao en het team van mening dat de studie nieuwe benaderingen zal bieden voor het voorkomen en beheersen van type 2 diabetes.

  "Onze studie legt de basis en opent de mogelijkheid dat vezels gericht op deze groep darmbacteriën uiteindelijk een belangrijk onderdeel van het dieet en de behandeling kunnen worden," voegde hij eraan toe.

  Vezels staan bekend voor het verbeteren van de spijsvertering vooral de darmflora. Het is in deze regio dat vezels worden geconsumeerd door de bacteriën, wat kan resulteren in een aantal gezondheidsgerelateerde voordelen.

  De aanbevolen dagelijkse inname (RDI) voor mannen is 38 g, en 25 g voor vrouwen, maar veel mensen eten veel minder en consumeren slechts 15 tot 17 g vezels per dag.  Hieronder volgen enkele voedingsmiddelen die veel vezels bevatten.

  1 Peren: deze populaire vrucht is niet alleen smakelijk, maar bevat ook 3,1 procent vezels - wat overeenkomt met 5,5 g in een middelgrote peer.

  2 Avocado's: bevatten gezonde vetten en essentiële vitamines en een vezelgehalte van 6,7 procent.

  3 Frambozen: bevatten 6,5 procent vezels - een kopje geeft ongeveer 8 gram vezels.

  4 Artisjokken: zitten boordevol voedingsstoffen en 5,4 procent vezels.

  5 Linzen: één van de voedzaamste voedingsmiddelen bevatten 7,9 procent vezels, evenals eiwitten en andere voedingsstoffen.

  6 Bruine bonen: met een vezelgehalte van 6,4 procent zit deze peulvrucht ook vol met plantaardige eiwitten en andere voedingsstoffen.

  7 Chia-zaad: deze kleine zwarte zaadjes bevatten maar liefst 34,4 procent vezels naast fosfor,  magnesium en calcium.

  Oorspronkelijk artikel:"Fiber found to be an underutilized treatment for type-2 diabetes", Sunday 08, 2018 by: Ralph Flores, Natural News.

  Bijlagen:
  http://science.sciencemag.org/content/359/6380/1151   
  http://www.diabetes.org/assets/pdfs/basics/cdc-statistics-report-2017.pdf   
  http://www.diabetes.org/diabetes-basics/type-2/facts-about-type-2.html   
  https://news.rutgers.edu/high-fiber-foods-may-boost-gut-bacteria-control-diabetes/20180306#.WuTRYcguBE7   
  https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods   
  https://www.medicalnewstoday.com/articles/321150.php   

  28-04-2018, 21:56 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:diabetes, diabetisch dieet, voedingsvezels, spijsvertering, vezels, vezelinname, darmflora, insuline, insulineresistentie, microben, voeding voor diabetici, prebiotica, SCFA, vetzuren, diabetes type 2
  25-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D vs magnesium

  Heb je genoeg vitamine D? Als u geen magnesium inneemt, neemt u mogelijk uw "D" niet op. 

  Volgens een onderzoek gepubliceerd in de 'The Journal of the American Osteopathic Association' moet men om voldoende vitamine D in het lichaam te hebben over een voldoende hoeveelheid magnesium beschikken.

  Onderzoekers van het ‘University of Rwanda College of Medicine & Health Sciences’ en de ‘Harvard University’ werkten samen om de rol van magnesium in de activatie en functie van vitamine D te onderzoeken.

  De wetenschappers ontdekten dat vitamine D niet goed zal metaboliseren en opslaan en inactief kan blijven zonder voldoende magnesium. Ze legden uit dat magnesium het mogelijk maakt dat vitamine D omzet in een bruikbare vorm in het lichaam.  Magnesium is nodig voor het tweestapsproces in de lever en de nieren, waarbij vitamine D wordt omgezet in zijn biologisch actieve vorm 1,24-dihydroxyvitamine D (1,25 [OH] 2D). Op dezelfde manier is de activiteit van het vitamine D-bindend eiwit, dat verantwoordelijk is voor het transport van de vitamine in het bloed, ook afhankelijk van magnesium. 

  "Magnesium is essentiel voor de vitamine D-synthese en -activering maar vitamine D kan op zijn beurt de darmabsorptie van magnesium verhogen en een feed-forward-lus tot stand brengen om de homeostase te handhaven," zei Mohammed Razzaque, co-auteur van het onderzoek.

  Hun bevindingen zijn belangrijk omdat er een hoge prevalentie van magnesiumgebrek is. In feite wordt geschat dat ongeveer 75 procent van de bevolking onvoldoende magnesium in het lichaam heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium is 310 milligram (mg) per dag voor vrouwen en 420 mg per dag voor mannen. In de Verenigde Staten bevat het gewoon dieet echter slechts ongeveer de helft van de ADH voor magnesium. Het westerse dieet bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen met veel geraffineerde granen, vetten, fosfaten en suikers, maar is arm aan magnesium.

  "Door een optimale hoeveelheid magnesium te consumeren, kan men mogelijk het risico op vitamine D-tekort verlagen en de afhankelijkheid van vitamine D-supplementen verminderen," stelde Razzaque voor.

  "Mensen nemen vitamine D-supplementen maar realiseren zich niet hoe het wordt gemetaboliseerd. Zonder magnesium is vitamine D niet echt nuttig of veilig, "voegde Razzaque eraan toe.

  Magnesium zit in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals noten,  amandelen, bananen, bonen, broccoli, bruine rijst, cashewnoten, eigeel, visolie, lijnzaad, groene groenten, melk, champignons, havermout, pompoenpitten, sesamzaadjes, sojabonen, zonnebloempitten, zoete maïs, tofu en volle granen.

  Het magnesiumgehalte van verschillende voedingsmiddelen is echter sinds 1950 met ongeveer 25 tot 80 procent gedaald, aldus de onderzoekers. Dit is een gevolg van het toegenomen gebruik van pesticiden en meststoffen, en door het raffinageproces van granen en oliën die magnesium verwijderen.

  Tekens en symptomen van magnesiumtekort.

  Om te bepalen of je voldoende magnesium hebt of niet, is hier een lijst met enkele tekens en symptomen van magnesiumtekort.

  • Gebrek aan slaap - Volgens onderzoeken verhoogt magnesium gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen, een neurotransmitter die ontspanning en slaap stimuleert. Dus wanneer de magnesiumgehaltes laag zijn, is het moeilijker om in slaap te blijven.

  • Spierspasmen - Magnesium reguleert, samen met calcium, de spierbeweging. Als het lichaam teveel calcium heeft, maar onvoldoende magnesium, kunnen de spieren van elk deel van het lichaam in spasmen raken, zoals krampen in de benen, spierpijn, benauwdheid en algemene pijntjes.

  • Oogtrekkingen - Eén van de meest voorkomende symptomen van magnesiumtekort is oogtrekkingen. Dit symptoom houdt verband met het vermogen van magnesium om spierbewegingen te reguleren.

  • Onregelmatige hartslag - Magnesium helpt om een normaal hartritme te behouden. Het wordt ook soms intraveneus toegediend door artsen in het ziekenhuis om het risico op atriale fibrillatie en hartritmestoornissen te verlagen. Het mineraal kan hierbij helpen, omdat het betrokken is bij het transport van andere mineralen, waaronder calcium en kalium in de cellen. Een tekort aan magnesium verhoogt dus de onregelmatige hartslag omdat het de niveaus van voedingsstoffen zoals calcium in het bloed doet dalen.

  Oorspronkelijk artikel:”Are you getting enough vitamin D?  If you don’t take magnesium, you may not be absorbing your ‘D’”, Tuesday, March 27, 2018 by: Michele Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  http://vitamind.news/   
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-5250109/Nine-symptoms-magnesium-deficiency.html   
  https://www.naturalnews.com/023511_magnesium_body_deficiency.html   
  https://www.nutraingredients.com/Article/2018/03/02/Keep-up-your-magnesium-intake-to-make-vitamin-D-effective#   

  25-04-2018, 22:00 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Magnesium, magnesiumtekort, magnesiuminname, mineralen, voedingsstoffen, voeding, goed dieet, goede suppletie, supplementen, vitamine D, vitamine D-tekort, vitamine D-supplementen, vitaminegebrek, vitamines, westers dieet
  23-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beet it!

  "Beet it”! Een stof uit rode biet kan Alzheimer vertragen.

  Er kan nu nog een voordeel toegevoegd worden aan het eten van bieten, nl. het vertragen van de ziekte van Alzheimer. Volgens een studie bevat extract van bieten een verbinding genaamd betanine, die zou kunnen helpen bij het voorkomen van het opbouwen van verkeerd gevouwen eiwitten en het vertragen van de progressie van de ziekte van Alzheimer.

  Eerdere studies uitgevoerd door andere onderzoekers suggereerden dat bietensap de zuurstoftoevoer naar de verouderende hersenen kan verbeteren en mogelijk de cognitieve prestaties kan verbeteren. Op basis van deze studie wilde een team van onderzoekers aan de Universiteit van Zuid-Florida bepalen of betanine de effecten van koper op bèta-amyloïde zou kunnen remmen en uiteindelijk het verkeerd vouwen van deze peptiden en de oxidatie van neuronen zou kunnen voorkomen. Betanine  wordt gebruikt in commerciële kleurstoffen die gemakkelijk aan metalen binden.

  “Blootstelling aan koper komt veel vaker voor dan de meeste mensen vermoeden," verklaarde Mike Adams, de Health Ranger, uitgever van Medicine.news en oprichter van CWC Labs, een ISO-geaccrediteerd mass-spec laboratorium voor analyse van voedingssamenstellingen. "Alarmerend genoeg bevatten veel multivitaminen verrassend veel koper die, indien dagelijks ingenomen, zich in combinatie met andere bronnen van blootstelling aan koper kan vermengen met langdurige toxiciteit bij de consument", waarschuwt Adams. "Op dezelfde manier als gemeentelijke waterleidingen in Flint, Michigan, bewoners blootstelden aan giftig lood, komt elementair koper uit de koperen buizen die gewoonlijk worden aangetroffen in moderne huizen ook voor in het leidingwater."

  Dit nieuwe onderzoek stelt dat de fytochemicaliën die in bieten worden gevonden de hersenen kunnen helpen zich te beschermen tegen kopertoxiciteit.

  Wat is nu echt de oorzaak van Alzheimer?

  Onderzoekers over de hele wereld blijven zoeken naar de oorzaak van Alzheimer. Ze vermoeden dat beta-amyloïde, een kleverig eiwitfragment of peptide zich in de hersenen opstapelt. Dit veroorzaakt op zijn beurt een onderbreking in de communicatie tussen de hersencellen, neuronen genaamd. 

  Li-June Ming, één van de huidige onderzoekers, legde uit dat wanneer beta-amyloïde zichzelf verbindt met metalen, de meeste schade optreedt. Metalen, zoals ijzer en koper, kunnen ervoor zorgen dat bèta-amyloïde peptiden zich verkeerd omvouwen en zich aan elkaar hechten, waardoor klontjes worden gevormd die ontsteking en oxidatie in nabije neuronen kunnen veroorzaken. Dientengevolge sterven neuronen af.

  Het onderzoeksteam voerde meerdere experimenten uit waarbij 3,5-di-tert-butylcatechol oftewel DTBC werd gebruikt, een stof die wordt gebruikt als modelsubstantie voor het bewaken van de chemie van oxidatie. Ze maten de oxidatieve reactie van DTBC bij blootstelling aan beta-amyloïde alleen, beta-amyloïde gebonden aan koper en beta-amyloïde gebonden aan koper in een betaninemengsel. Zichtbare spectrofotometrie werd gebruikt om deze te meten.

  De onderzoekers ontdekten dat beta-amyloïde alleen weinig of geen oxidatie van DTBC veroorzaakte. Bèta-amyloïde gebonden aan koper leidde echter tot aanzienlijke DTBC-oxidatie. Het aan koper gebonden beta-amyloïde in het betaninemengsel verminderde de oxidatie met maar liefst 90 procent. Dit gaf aan dat misvouwing van de peptiden potentieel geremd was. Op basis van de resultaten van de studie kan betanine mogelijk bepaalde chemische reacties in de hersenen remmen die bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

  De wetenschappers legden uit dat, hoewel betanine niet volledig het uitvouwen stopte, het toch de oxidatie verminderde. Vervolgens kan minder oxidatie een deel van het misvouwen stoppen.

  "Minder oxidatie kan verkeerd uitvouwen voorkomen, misschien zelfs tot het punt dat het de aggregatie van beta-amyloïde peptiden vertraagt, waarvan wordt gedacht dat het de uiteindelijke oorzaak van Alzheimer is," legde Darrell Cerrato uit.

  De onderzoekers hopen dat hun bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van behandelingen die enkele van de langetermijneffecten van de ziekte van Alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie wereldwijd, kunnen verlichten. Volgens het National Institute on Aging lijden meer dan vijf miljoen mensen in de VS aan de ziekte van Alzheimer. De kans op de ziekte  neemt toe met de leeftijd en treft 1 op 10 Amerikanen van 65 jaar en ouder, en 1 op 3 vanaf 85-jarige leeftijd.

  De studie werd gepresenteerd op de 255e Nationale Ontmoeting & Expositie van de American Chemical Society (ACS).

  Alzheimer voorkomen.

  De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door de opeenhoping van klitten (tau) en plaques (amyloïde-bèta) - twee soorten eiwitten in de hersenen. Het is een onomkeerbare, progressieve hersenstoornis die geleidelijk aan geheugen en denkvaardigheden vernietigt, en uiteindelijk het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren aantast. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen die kunnen helpen de ziekte te voorkomen. Eén van de manieren om dit te voorkomen, is door gezonde veranderingen in de levensstijl aan te brengen, zoals regelmatig sporten, een Mediterraan dieet volgen en voldoende en goede nachtrust.

  Oorspronkelijk artikel:”http://neurosciencenews.com/beet-alzheimers-8670/”, Wednesday, April 18, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

  Bijlagen:
  http://neurosciencenews.com/beet-alzheimers-8670/   
  https://www.health.harvard.edu/alzheimers-and-dementia/what-can-you-do-to-avoid-alzheimers-disease   
  https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-disease-fact-sheet   

  23-04-2018, 21:10 geschreven door opabio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Alzheimer, bietenextract, rode biet, biet, betanine, hersenfunctie, hersengezondheid, dementie voeding, preventie, superfood, superfoods, groenten
  Archief per week
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!