Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    09-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurkuma atomair

    Wetenschappers onderzoeken hoe curcumine op atomair niveau tegen kanker werkt.

    Het is geen geheim dat kurkuma een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt. Deze smaakvolle, levendig gekleurde specerij is beroemd geworden vanwege het vermogen om vele soorten kanker te bestrijden, ontstekingen te voorkomen en ze kan zelfs nuttig zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals type 2 diabetes. Kurkuma heeft zonder twijfel een plaats verdiend op het kruidenrek en in het medicijnkastje - maar wetenschappers zijn nog steeds bezig om de mysteries van dit geneeskrachtige kruid bloot te leggen. Studies hebben al aangetoond dat veel van de gezondheidsvoordelen van kurkuma voortkomen uit één van de gespecialiseerde plantaardige stoffen van het kruid, genaamd "curcumine."

    Onderzoekers van de Universiteit van Californië aan de San Diego School of Medicine hebben onderzocht hoe curcumine op cellulair niveau tegen kanker werkt. Samen met wetenschappers van de Universiteit van Peking en de Universiteit van Zhejiang heeft het team ontdekt hoe kurkuma werkt.

    Curcumine en kanker begrijpen.

    Zoals Newswise meldt, ontdekten de wetenschappers dat curcumine op atoomniveau zich bindt aan het kinase enzym tyrosine-gereguleerde kinase 2 met dubbele specificiteit (DYRK2). Deze eerder niet gekende biochemische interactie van curcumine leidt tot remming van DYRK2 die de celproliferatie nadelig beïnvloedt en de kankerbelasting vermindert. "

    Sourav Banerjee, Ph.D., UC San Diego School of Medicine postdoctoraal wetenschapper en leider van het onderzoek, legde uit dat het vermogen van curcumine om DYRK2 te remmen, het proteasoom belemmert, een deel van de cel dat verantwoordelijk is voor het vernietigen van onnodige of beschadigde eiwitten. Bij muizen is deze onderdrukking geassocieerd met vermindering van het risico op kanker. Verschillende soorten kanker, zoals triple negatieve borstkanker en multipel myeloom, zijn aan "proteasoom verslaafde" kankers. Door proteasoom te beheren kan tumorvorming worden geremd.

    Co-senior auteur Jack E. Dixon, Ph.D., Distinguished hoogleraar Farmacologie, Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde, Scheikunde en Biochemie aan UC San Diego, merkte op: "Onze resultaten onthullen een onverwachte rol van curcumine bij DYRK2 proteasoom inhibitie en bieden een proof-of-concept dat farmacologische manipulatie van proteasoomregulatoren nieuwe mogelijkheden kan bieden voor moeilijk te behandelen triple negatieve borstkanker en multipel myeloombehandeling. "

    "Onze belangrijkste focus is nu om een chemische verbinding te ontwikkelen die zich kan richten op DYRK2 bij patiënten met deze kankers," voegde hij eraan toe.

    Oorspronkelijk artikel:”Researchers explore how curcumin works against cancer at an atomic level”, Tuesday, September 11, 2018 by: Vicky Bats, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.pnas.org/content/115/32/8155   

    09-11-2018, 16:36 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kankerbestrijding, middelen tegen kanker, kanker, kankerpreventie, kankerbehandeling, chemotherapie, curcumine, goede wetenschap, helende voeding, kruidengeneeskunde, natuurlijke geneeskunde, oncologie , onderzoek, superfoods, kurkuma
    04-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium belangrijk

    Hogere niveaus magnesium geassocieerd met minder risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen

    Magnesium is één van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor het optimaal functioneren van ons lichaam. Verantwoordelijk voor meer dan 300 biochemische reacties, is magnesium aanwezig in onze botten, cellen en organen. Helaas is de combinatie van ons modern dieet en het mineraal uitgedund kraantjeswater dat we drinken de oorzaak van een algemeen tekort in ons lichaam. Naarmate we ouder worden, nemen onze magnesiumspiegels nog verder af, waardoor we kwetsbaar zijn voor een groot aantal ziekten die direct verband houden met een tekort aan dit essentieel mineraal, waaronder beroerte en hartaandoeningen.

    Hart- en vaatziekten zijn 's werelds grootste doodsoorzaken, wat resulteert in meer dan 17 miljoen doden (meer dan 30 procent van alle dodelijke slachtoffers) per jaar. In de Verenigde Staten hebben meer dan 85 miljoen mensen een vorm van hart- en vaatziekte of hebben een beroerte gehad, en één Amerikaan sterft elke 40 seconden aan een hartziekte.

    Een studie uitgevoerd in Korea en gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases, vond een direct verband tussen lage  magnesium niveaus en cardiovasculaire aandoeningen. Het geeft aan dat het garanderen van meer van dit mineraal in ons dieet met mogelijkse aanvulling kan betekenen dat het leeftijdsgebonden ziekten voorkomt.

    Hoge magnesiumgehaltes = lager risico op ziekte.

    De meeste Amerikanen hebben een tekort aan magnesium en mensen boven de 70 hebben over 't algemeen erg weinig. Meer dan 80 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen komen er niet toe om de aanbevolen 320 mg tot 420 mg per dag te consumeren. 

    Magnesium helpt een onregelmatige hartslag te voorkomen, terwijl het de bloedvaten beschermt tegen ophopingen van calcium, waardoor het risico op atherosclerose wordt verlaagd - een duidelijke voorspeller van hartaandoeningen, beroerte en vroegtijdige dood. Daarenboven heeft magnesium het vermogen om de bloeddruk aanzienlijk te verlagen.

    Net zoals gezonde magnesiumgehaltes het hart kunnen beschermen, kunnen tekorten ervan het schaden.

    In een onderzoek uit 2015 gepubliceerd in Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, hadden deelnemers met lagere serumgehalten van magnesium meer dan tweemaal zoveel kans op coronaire arteriële calcificatie. Lage magnesiumgehaltes veroorzaken ook een 50 procent groter risico op een onregelmatige hartslag die tot beroerte kan leiden.

    Omdat magnesium van vitaal belang is voor zo'n verscheidenheid aan lichaamsfuncties, kan een tekort aan dit mineraal ook tal van andere ziekten veroorzaken. Een laag magnesiumgehalte kan het risico op alvleesklierkanker met maar liefst 76 procent verhogen.  In een studie gepubliceerd in het British Journal of Cancer, evalueerden wetenschappers de gezondheid van meer dan 66.000 deelnemers tussen de 50 en 76 jaar. In de loop van het onderzoek ontwikkelden 151 van hen alvleesklierkanker.  Na een vergelijkende analyse van magnesiumniveaus onder de deelnemers, ontdekte het onderzoeksteam dat voor elke 100 milligram (mg) afname van de dagelijks aanbevolen magnesiuminname het risico op pancreaskanker bij de deelnemers met maar liefst 24 procent toenam. Verder, als de dagelijkse inname van magnesium daalde tot minder dan 75 procent van de door de overheid aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), steeg het risico op pancreaskanker met maar liefst 76 procent.  Bovendien verminderen hogere magnesiumgehaltes het risico op diabetes met maximaal 33 procent en helpen ze bij het voorkomen van zowel migraine als depressie.

    Het magnesiumgehalte in het lichaam verhogen.

    De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ten minste 60 procent van de mensen een tekort aan magnesium heeft, dus is het redelijk dat de meesten van ons zorgvuldig moeten kijken naar hoe de niveaus van dit belangrijke mineraal te  verhogen.

    Naast het aanvullen met een schone bron van magnesium, kunnen we ons niveau verhogen langs de voeding door meer voedingsmiddelen te consumeren met een hoog vezelgehalte, waaronder amandelen, avocado's, cashewnoten, havermout, kidneybonen, pinda's, pompoen, rozijnen en volkoren brood. Donkere bladgroenten, vis, bananen en donkere chocolade zijn ook uitstekende bronnen van dit ongelooflijk belangrijk mineraal. 

    Oorspronkelijk artikel: “Higher levels of magnesium intake associated with reduced rates of high blood pressure and heart disease”, Wednesday, October 24, 2018 by: Tracey Watson, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.everydayhealth.com/pictures/foods-high-in-magnesium/   
    https://www.heart.org/idc/groups/ahamah-public/@wcm/@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_470704.pdf   
    https://www.livestrong.com/article/494159-list-of-functions-of-magnesium/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26472514   

    04-11-2018, 20:57 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags: bloeddruk, kanker, hart- en vaatziekten, hartgezondheid, magnesium, magnesiumtekort, mineralen, natuurlijke remedies, voedingsstoffen, voeding, alvleesklierkanker, preventie, beroerte, supplementen
    01-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaccinatie vs autisme

    Nieuwe studie bewijst het ONBETWISTBAAR verband tussen vaccinatie en autisme..

    Hoelang nog  kunnen degenen die van vaccins profiteren het verband tussen autisme en vaccinatie ontkennen? Met belastend bewijsmateriaal zoals het laatste rapport van het Public Health Agency of Canada, zullen hun experts op het gebied van schadebeheersing hun handen in elk geval vol hebben.

    Het agentschap staat op het punt zijn eerste nationale autisme gerelateerde gegevens vrij te geven sinds 2016, en het toont een gestage toename in de prevalentie van autisme sinds 2003. Het aantal gevallen varieerde per locatie, met de hoogste prevalentie in gebieden zoals Prince Edward Island, Quebec, en Newfound en Labrador.

    Het verhaal wordt echter veel interessanter wanneer men de gegevens uit het rapport, dat is overgenomen uit het Canadees nationaal autisme beveiligingssysteem, vergelijkt met de vaccingegevens van het Public Health Agency, die worden uitgesplitst per provincie- en vaccintype. Het laat zien dat de prevalentie van autisme het grootst is waar de  vaccinpercentage het hoogst is. Verrast?

    Laten we opnieuw de provincies bezoeken met de hoogste autismegevallen. In Newfoundland en Labrador, waar van 2003 tot 2009 een stijging van 227 procent in de prevalentie van autisme werd geconstateerd, heeft één op de 57 kinderen een bevestigde diagnose van  autisme, vergeleken met het nationale gemiddelde van één op 66. Vaccinatiepercentages voor difterie, kinkhoest en tetanus zijn respectievelijk 84,5, 84,2 en 83,9 procent.

    Een soortgelijk verhaal in Prince Edward Island, waar één op de 59 kinderen autisme heeft en de prevalentie tussen 2003 en 2015 met 254 procent is gestegen. Daar waren de vaccin percentages voor difterie, kinkhoest en tetanus respectievelijk 75,8, 74,7 en 74,3. In Quebec steeg het aantal gevallen met 349 procent in dezelfde periode, en één op de 65 kinderen jeeft autisme. De vaccinpercentages voor difterie, kinkhoest en tetanus waren respectievelijk 79,3, 79,5 en 79,3 procent.

    Zoals je kunt zien, hebben de gebieden met hoge vaccinatiepercentages een hoge prevalentie van autisme. 

    Wat gebeurt er wanneer we naar een provincie kijken met een aanzienlijk lagere prevalentie van autisme? In het Yukon gebied heeft slechts één op de 125 kinderen autisme. Is het een toeval dat hun percentage van vaccineren voor difterie, kinkhoest en tetanus respectievelijk slechts 69,9, 68,0 en 68,0 procent bedraagt? Correlatie hoeft niet noodzakelijk causaliteit te zijn, maar er is hier duidelijk een verband dat de moeite waard is om te onderzoeken.

    Een verband dat het onderzoeken waard is.

    Naast deze gegevens zijn er tienduizenden meldingen van ouders van ogenschijnlijk gezonde kinderen die autisme ontwikkelen na vaccinatie. Canadese gezinnen hebben geen wettelijk verhaal als het gaat om compensatie voor letsel door vaccins, en niet alle gevallen worden gerapporteerd, dus de werkelijke aantallen kunnen veel hoger zijn.

    Er is geen tekort aan studies die vaccins koppelen aan autisme, zoals een studie uit 2004, gepubliceerd in de Medical Science Monitor, die een directe relatie aantoont tussen de stijgende doses kwik in vaccins die thimerosal bevatten en autisme prevalentie. Meer bewijs is te vinden in een onderzoek uit 2001 dat aantoonde dat veel gevallen van autisme werden geïnduceerd door blootstelling aan kwik via thimerosal.

    Canada bevindt zich in de top tien van landen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa als het gaat om autisme. Als het land iets wil doen aan de stijgende prevalentie van autisme, moeten gezondheidsautoriteiten stoppen met het negeren van het verhaal dat deze statistieken vertellen en overwegen waarmee ze massaal hun kinderen laten injecteren en hoe het hen op de korte en lange termijn kan treffen.

    Oorspronkelijk artikel:”New study proces the UNDENIABLE connection between vaccination and autism”, Thursday, June 14, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://worldmercuryproject.org/news/official-canadian-data-show-that-there-is-more-autism-in-regions-where-vaccine-coverage-is-highest/   
    https://www.naturalhealth365.com/autism-news-vaccination-2563.html   
    https://www.naturalnews.com/2017-03-05-autism-mercury-thimerosal-and-vaccines-natural-news-releases-collection-of-scientific-knowledge-thats-been-suppressed.html   

    01-11-2018, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:autisme, Canada, schadelijke medicijnen, kwik, bijwerkingen, Thimerosal, vaccinatie
    31-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statines vs geheugenverlies

    Is er een verband tussen statines en geheugenverlies?

    Statines zijn in snel tempo één van de meest controversiële geneesmiddelen op de markt geworden. Experts zeggen dat er miljoenen mensen zonder reden deze gevaarlijke medicijnen voorgeschreven krijgen. Het farmaceutisch dogma is zo diep geworteld dat veel mensen zonder hartziekte statines worden voorgeschreven als een "preventieve" maatregel - ook al zijn de bijwerkingen van de medicijnen onthutsend. Onderzoek heeft aangetoond dat de beweerde voordelen van deze 'geneesmiddelen' ruimschoots niet opwegen tegen de gevolgen.

    Statines worden geassocieerd met een aantal schadelijke bijwerkingen, waaronder geheugenverlies en verhoogd risico op dementie. En om het nog erger te maken: de "wetenschap" over statines is zo vertroebeld door Big Pharma, dat velen zich beginnen af te vragen of statines enig voordeel bieden.

    Statines en geheugenverlies.

    Zoals Be Brain Fit meldt, is de link tussen statines en geheugenverlies een belangrijke zorg. Het aantal mensen dat statines wordt voorgeschreven groeit, evenals het aantal mensen dat lijdt aan cognitieve achteruitgang. De ziekte van Alzheimer en dementie nemen epidemische proporties aan en het blijkt dat sommige van de favoriete medicijnen van de farmaceutische industrie de toestand nog veel erger maken.

    De band tussen statines en geheugenverlies is moeilijk te negeren. De hersenen bestaan voor 60 procent uit vet - en het grootste deel van dat vet is cholesterol. In feite is ongeveer 25 procent van het cholesterol in ons lichaam te vinden in het zenuwstelsel.  Onze hersencellen zijn gemaakt met cholesterol en zonder voldoende ervan gaan die cellen dood.

    Cholesterol is ook nodig voor de productie van neurotransmitters - de chemicaliën die onze hersencellen gebruiken om signalen door te geven.

    Zeggen dat de hersenen cholesterol nodig hebben om goed te functioneren is een understatement: het is wat je hersencellen nodig hebben om te overleven en te communiceren. En zoals Be Brain Fit uitlegt, interfereren cholesterolverlagende statines met de productie van neurotransmitters - wat uiteindelijk leidt tot geheugenstoornissen en andere cognitieve problemen.

    Het is bekend dat een hoog cholesterolgehalte helpt bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang naarmate mensen ouder worden. Dit roept serieuze vragen op over de huidige opvattingen over cholesterol, vooral bij verouderende bevolkingsgroepen.

    Oplichterij.

    Alsof de dreiging van geheugenverlies niet genoeg was, zijn statines hopeloos ineffectief als preventieve geneesmiddelen. Ondanks de bewering van de farmaceutische industrie dat deze cholesterolverlagende medicijnen het risico waard zijn, realiseren deskundigen zich nu dat ze bij de neus genomen zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Florida hebben zich uitgesproken over de zwendel rond statines en beweren dat ondanks de cholesterolverlagende eigenschappen van statines, de medicijnen nog steeds niet in staat waren om de cardiovasculaire toestanden aanzienlijk te verbeteren.

    Dr. David Diamond en Dr. Uffe Ravnskov zeggen dat "statistische misleiding" wordt gebruikt om overdreven beweringen uit te spreken over de effectiviteit van statines.  Het effect van de medicijnen op de populatie wordt het 'absolute risico' genoemd, wat heeft aangetoond dat statines slechts ongeveer 1% van de bevolking ten goede komen. Dit betekent dat slechts één op de 100 mensen die worden behandeld met statines één minder hartaanval krijgt. De statine-onderzoekers presenteren het 1% -effect echter niet aan het publiek. In plaats daarvan transformeren ze het 1% -effect met behulp van een andere statistiek, het 'relatieve risico' genoemd, waardoor het lijkt alsof statines 30-50% van de bevolking ten goede komen.

    De artsen zeggen dat het laag niveau van werkzaamheid en de hoge kans op bijwerkingen het risico niet waard zijn. "Verhoogde percentages van kanker, cataracts, diabetes, cognitieve stoornissen en musculoskeletale stoornissen meer dan de bescheiden cardiovasculaire voordelen van statinebehandeling opruimen," aldus het team.

    Uit recent onderzoek is gebleken dat statines, afhankelijk van de leeftijd, geslacht en dosis, het risico op diabetes tot 50 procent kunnen verhogen.

    Studies hebben ook aangetoond dat deze medicijnen schadelijk zijn voor lever, nieren en hart. Onderzoek wijst uit dat patiënten die statines nemen meer kans hebben op een verminderde hartfunctie, degeneratie van de nieren en meer. Big Pharma kan wel beweren dat ze mensen helpt, maar hun chemische cocktails lijken de zaken alleen maar erger te maken.

    Oorspronkelijk artikel: “Is there a connection between statins and memory loss?”, Tuesday, October 30, 2018 by: Vicky Batts, Natural News.

    Bijlagen:
    https://bebrainfit.com/statins-memory-loss/   
    https://www.express.co.uk/life-style/health/908399/UK-statins-health-news-cholesterol-heart-pills-drug-no-millions-without-benefit   
    https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm   

    31-10-2018, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags: Alzheimer, slechte medicijnen, Big Pharma, hersenfunctie, hersengezondheid, cholesterol, cognitieve functie, dementie, ziekteoorzaken, schadelijke medicijnen, geheugenverlies, statines
    29-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huismiddeltjes.

    De zeven beste natuurlijke huismiddeltjes voor uw persoonlijke apotheek. 

    Als we onzeker zijn over het griepseizoen, is het tijd om onze eigen huisapotheek te vullen met natuurlijke middelen die kunnen helpen het seizoen te doorstaan zonder ziek te worden. Ons lichaam is van nature in staat om veel gezondheidsproblemen en -symptomen op te lossen, en Derek Henry, de grondlegger van Healing the Body, deelde met ons zijn top zeven bewezen en betrouwbare oplossingen.

    1. Dereks immuunondersteunend tonicum.

    Dit brouwsel is misschien niet het lekkerste dat je ooit hebt gedronken, maar het geeft de voedingsstoffen die wij nodig hebben om ons te beschermen tegen virussen en andere winterse onaangenaamheden.

    Ingrediënten:

    2 teentjes knoflook

    ½ kleine ui

    1 stuk kurkuma

    1 stuk gember

    1 citroen

    ½ kleine chilipeper of een scheutje cayennepeper

    1 snuifje zwarte peper

    1 scheut appelazijn

    Optioneel: 1 stuk mierikswortel, 1 theelepel rauwe honing

    Meng de ingrediënten met een blender.  Het brouwsel kan op een koele, donkere plek drie maanden bewaard worden.

    2. Olie van oregano.

    Olie van oregano is een geweldige essentiële olie om bij de hand te hebben voor ondersteuning van het immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat het pathogenen veilig en effectief kan doden. Het helpt de wildgroei van Candida tegen te gaan, en er is ook aangetoond dat het 20 verschillende E. coli-stammen verhindert te groeien, waardoor mensen worden gespaard van gastro-intestinale problemen, bloedarmoede en nierfalen. Het kan zelfs Staphylococcus aureus doden en het coronavirus dat verkoudheid en longontsteking veroorzaakt. Het kan ook de H. pylori-bacteriën bestrijden die zijn gekoppeld aan veel soorten zweren.  Deze olie nooit onverdund gebruiken; moet eerst in water worden verdund. Het kan ook topisch worden gebruikt om voetschimmel en ringworm aan te pakken.

    3. Colloïdaal zilver.

    Colloïdaal zilver bestaat uit zilveratomen gesuspendeerd in water. De deeltjes kunnen op cellulair niveau doordringen en virussen, bacteriën, parasieten en schimmelsporen vernietigen. Het kan ook helpen de genezing van brandwonden te bevorderen. Sommige mensen gebruiken het wanneer ze griep of verkoudheid voelen als hulp voor een snel herstel. Het versterkt het immuunsysteem en zorgt . voor natuurlijke eliminatie. 

    4. Vitamine C.

    Ook bekend als ascorbinezuur, biedt vitamine C een scala aan nuttige functies, waaronder het gezond houden van de huid, botten en bloedvaten en het beschermen van de lichaamscellen. Deze vitamine, die zeer veel antioxidanten bevat, komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals paprika, broccoli, sinaasappels en spruitjes. 

    5. Himalayazout.

    Dit roze zout wordt algemeen beschouwd als één van de zuiverste zouten. Het helpt ons lichaam om giftige stoffen kwijt te raken, verbetert de bloedsomloop, bevordert een gezonde slaap en verbetert de gezondheid van de bloedvaten. Geef jezelf een ontgiftend bad om te profiteren van de meer dan 80 mineralen dat het bevat of meng wat met water en spoel het rond in de mond en gorgel ermee.

    6. Kurkuma.

    Kurkuma heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat het bijna te mooi klinkt om waar te zijn. Met tot acht keer de antioxidanten van vitamine C en E, is het een hulp voor onze spijsvertering, ons immuunsysteem, lever en bloed. Verkrijgbaar onder de vorm van poeder of vloeibaar extract.

    7. Eucalyptusolie.

    Ondersteunt het ademhalingssysteem en de longen en verspreidt een aangename geur. Verdamp wat in de lucht met behulp van een etherische oliediffuser, of meng met een dragerolie en wrijf wat op de borst voor verlichting bij  ademhalingsproblemen.

    Dit is geen eindige lijst - denk aan de waarde van bijvoorbeeld probiotica en Echinacea - maar het zou genoeg moeten zijn om te voorkomen dat je deze winter te veel tijd doorbrengt in de wachtkamer van een dokter!

    Oorspronkelijk artikel:”7 best natural home remedies for your personal pharmacy”, Friday, October 26, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://healingthebody.ca/top-10-home-remedies-of-all-time/   
    https://healingthebody.ca/top-10-home-remedies-of-all-time/   

    29-10-2018, 20:19 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:colloïdaal zilver, eucalyptusolie, Himalayazout, immuunsysteem, olie van oregano, preventie, remedies, superfoods, supplementen, kurkuma, vitamine C
    25-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D tegen slapeloosheid

    De vloek van slapeloosheid.

    Iraanse onderzoekers hebben aangetoond dat slapeloosheid te wijten kan zijn aan vitamine D-tekort.

    Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen ervaren veel gezondheidsproblemen: afname van intellectuele en cognitieve kracht, afname van de immuniteit tegen ziekten, verhoogd risico op diabetes, beroertes en cardiovasculaire aandoeningen.

    Maar ze zijn ook minder gelukkig: minder gelukkig binnen hun familie, minder tevreden over hun sociaal leven, minder tevreden op het werk.

    De methodologie van het onderzoek.

    Deze dubbelblinde, gerandomiseerde klinische studie werd uitgevoerd bij 93 proefpersonen tussen 20 tot 50 jaar die in een ziekenhuis in Iran verbleven.  Alle deelnemers werd gevraagd om de Pittsburg Sleep Quality Index (QSIP) vragenlijst in te vullen - een wereldwijde referentie voor het beoordelen van de ernst van slapeloosheid. De 92 deelnemers geselecteerd voor het onderzoek waren degenen wier QSIP-testresultaat hoog was.

    De onderzoekers hebben uitgesloten van de studie: rokers, personen die slaappillen namen en tot slot degenen die de afgelopen 3 maanden een hoge dosis vitamine hadden genomen.

    Vervolgens werden de deelnemers verdeeld in twee groepen: de eerste kreeg elke twee weken een capsule met 50.000 IE vitamine D3 (3571 IE per dag); de placebogroep ontving elke twee weken een capsule paraffineolie.

    Vóór het onderzoek en na acht weken controleerden de onderzoekers het vitamine D-niveau van de deelnemers.

    Resultaten.

    Na acht weken presenteerde de placebogroep de volgende resultaten:  27,6 ng/ml vitamine D in het bloed (vrijwel onveranderd vanaf het begin van de studie), 5h10  gemiddelde slaap, 59 minuten nodig om in slaap te vallen (gemiddeld)

    De vitamine D-groep: 37,7 ng/ml vitamine D in het bloed (+ 51%), 6u30 van gemiddelde slaap (+ 25%), 33 minuten gemiddelde tijd om in slaap te vallen (-44%).

    De resultaten zijn bemoedigend voor een vrij korte klinische proef.

    Hoe beïnvloedt vitamine D onze slaap?

    De wetenschappers denken dat vitamine D de slaap beïnvloedt omdat een tekort eraan demineralisatie van de botten, zwakke punten in de spieren (myopathie) en een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaakt.

    Deze drie problemen kunnen ervoor zorgen dat men lijdt aan bot- en spierpijn, belangrijke vermoeidheid en slaapapneu.

    Al deze factoren verstoren ons slaapgedrag: hoe meer moe men is, hoe minder moed men heeft om te sporten. Dit verhoogt het risico op obesitas, en daarmee de neiging op apneus ... en zo verder.

    Elke dag 4000 IE vitamine D3 kan ons uit deze hel helpen.

    Als alles goed gaat volgt snel een vredige en rustgevende slaap.

    Oorspronkelijk artikel: “La malédiction de l’insomnie”, 11 Mai 2018, Eric Müller, Neo Nutrition.

    Bijlagen:
    https://examine.com/nutrition/can-supplemental-vitamind-improve-sleep/   
    https://examine.com/nutrition/how-important-is-sleep/   
    https://examine.com/nutrition/ten-tips-for-better-sleep/   

    25-10-2018, 19:59 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:slaapproblemen, apneu
    22-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kurkuma tegen kanker

    Wetenschappers onderzochten hoe curcumine op atomair niveau tegen kanker werkt. 

    Het is geen geheim dat kurkuma een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt. Deze smaakvolle, levendig gekleurde specerij is beroemd geworden vanwege het vermogen om vele soorten kanker te bestrijden, ontstekingen te voorkomen en omwille van zijn nut bij de behandeling van aandoeningen zoals diabetes type 2. Kurkuma heeft zonder twijfel een plaats verdiend in het kruidenrek en in het medicijnkastje - maar wetenschappers zijn nog steeds bezig om de mysteries van dit geneeskrachtige kruid bloot te leggen. Studies hebben al aangetoond dat veel van de gezondheidsvoordelen van kurkuma voortkomen uit één van de plantaardige stoffen van het kruid, genaamd "curcumine."

    Wetenschappers van de Universiteit van Californië aan de San Diego School of Medicine hebben onderzocht hoe curcumine op cellulair niveau tegen kanker werkt. Samen met wetenschappers van de Universiteit van Peking en de Universiteit van Zhejiang heeft het team ontdekt hoe kurkuma de antikanker-effecten ervan nastreeft.

    Curcumine en kanker begrijpen

    Zoals Newswise meldt, ontdekten de wetenschappers dat curcumine op atoomniveau zich bindt aan het kinase-enzym tyrosine-gereguleerde kinase 2 met dubbele specificiteit (DYRK2). Deze eerder niet-gemelde biochemische interactie van curcumine leidt tot remming van DYRK2 die de celproliferatie nadelig beïnvloedt en de kankerbelasting vermindert. "

    Sourav Banerjee, Ph.D., UC San Diego School of Medicine postdoctoraal wetenschapper en leider van het onderzoek, legde uit dat het vermogen van curcumine om DYRK2 te remmen, het proteasoom belemmert, een deel van de cel dat verantwoordelijk is voor het vernietigen van onnodige of beschadigde eiwitten. Bij muizen werd deze onderdrukking geassocieerd met vermindering van het risico op kanker. Verschillende soorten kanker, zoals triple-negatieve borstkanker en multipel myeloom, zijn "proteasoom-verslaafde" kankers. Door proteasoom te reguleren, kan tumorvorming worden geremd.

    Co-senior auteur Jack E. Dixon, Ph.D., Distinguished hoogleraar Farmacologie, Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde, Scheikunde en Biochemie aan UC San Diego, merkte op: "Onze resultaten onthullen een onverwachte rol van curcumine bij DYRK2-proteasoom-inhibitie en bieden een proof-of-concept dat farmacologische manipulatie van proteasoomregulatoren nieuwe mogelijkheden kan bieden voor moeilijk te behandelen triple-negatieve borstkanker en multipel myeloombehandeling."

    "Onze primaire focus is om een chemische verbinding te ontwikkelen die zich kan richten op DYRK2 bij patiënten met deze kankers," voegde hij eraan toe.

    Oorspronkelijk artikel: “Researchers explore how curcumin works against cancer at an atomic level”, Tuesday, September 11, 2018 by: Vicki Batts, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.pnas.org/content/115/32/8155   

    22-10-2018, 20:27 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kankerbestrijding, kanker, kankerpreventie, kankerbehandeling, chemotherapie, chemotherapie, curcumine, helende voeding, kruidengeneeskunde, natuurlijke geneeskunde, oncologie , onderzoek, superfoods, kurkuma
    21-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing tegen oogziekten

    Er zijn aanwijzingen dat honing kan worden gebruikt om verschillende oogziekten te behandelen.

    Honing is een zoete substantie die vaak wordt geassocieerd met voedsel maar het kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Onderzoeken aangetoond dat honing kan dienen als een natuurlijk middel tegen meerdere oogaandoeningen.

    Hoewel honing al heel lang medicinaal wordt gebruikt, kennen niet veel mensen de mate van de helende eigenschappen. In de oudheid werd honing op wonden aangebracht om genezing te bevorderen. Er zijn veel factoren die honing zijn wondhelingsvermogen geven. Ten eerste kunnen de meeste honingsoorten waterstofperoxide produceren, wat zorgt voor een antibacteriële activiteit. Het kan ook vochtige wondcondities handhaven en heeft een hoge viscositeit die werkt als een beschermende barrière, die voorkomt dat vreemd materiaal de wonde infecteert. Ten slotte heeft honing een lage pH-waarde en een hoog suikergehalte, wat de groei van micro-organismen belemmert. Deze eigenschappen maken honing geschikt voor wondgenezing en nog veel meer.

    Klinisch gebruik van honing voor de behandeling van oogaandoeningen komt steeds vaker voor. De volgende lijst bevat enkele oogaandoeningen die met honing kunnen worden behandeld:

    Droge ogen - Deze situatie doet zich voor wanneer de ogen niet in staat zijn om genoeg tranen te produceren, die als smering dienen. Mensen met deze aandoening ervaren pijn, jeuk en roodheid van het oog, evenals een vervaging van het gezichtsvermogen. Om droge ogen te behandelen: verdun wat honing in warm water en gebruik dit om de andere nacht als oogcompres.

    Hoornvliesoedeem - Mensen met deze aandoening ondervinden vertraging bij het herstel van het gezichtsvermogen na een oogoperatie. Het vermogen van honing om wondgenezing te bevorderen speelt een grote rol bij het verminderen van oedeem. Eenmalig gebruik van honing zal een tijdelijke vermindering van oedeem teweegbrengen, maar langdurig gebruik kan leiden tot volledige eliminatie.

    Vermoeide ogen - Veel mensen vermoeien hun ogen door de hele dag naar schermen te kijken. Om de ogen op te frissen, probeer je honing over gesloten oogleden aan te brengen en na 30 minuten af te spoelen met koud water.

    Maculaire degeneratie - Maculaire degeneratie is een ongeneeslijke ziekte waarbij het netvlies en daardoor het gezichtsvermogen verslechtert. Hoewel ongeneeslijke, maculaire degeneratie kan worden voorkomen met honing onderhoudt antioxidant-rijke honing de gezonde oogspierfuncties.

    Glaucoom - Wanneer zich vocht in het oog ophoopt, is er sprake van een toename van de oogdruk die de optische zenuwen kan beschadigen. Deze aandoening staat bekend als glaucoom en als deze vordert is er een grote kans op verlies van het gezichtsvermogen. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van honing als oogdruppels het optreden van deze ziekte met 50 procent kan verminderen.

    Slecht zicht - Het gebruik van honingoogdruppels kan voorkomen dat het gezichtsvermogen verslechtert. Antioxidanten, vitamines en mineralen in honing werken samen om een goed gezichtsvermogen te behouden. Een bijzonder nuttig mineraal dat in honing wordt gevonden, is zink, wat belangrijk is voor de werking van optische zenuwen.

    Conjunctivitis - Conjunctivitis, beter bekend als roze oog, is een aandoening waarbij het weefsel aan de binnenkant van de oogleden is ontstoken. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals bacteriën of virussen. De antimicrobiële eigenschap van honing maakt het effectief voor de behandeling van bacteriële conjunctivitis. 

    Oogaandoeningen behandelen is slechts een klein deel van de vele gezondheidsvoordelen die honing heeft, waardoor het een all-round superfood is. 

    Oorspronkelijk artikel: “Evidence shows honey can be used to treat various eye diseases”, Wednesday, October 03, 2018 by: Ellaine Castillo, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis   
    https://www.karger.com/Article/Abstract/452116   
    https://www.macular.org/what-macular-degeneration   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26390910   
    https://www.stylecraze.com/articles/how-is-honey-helpful-for-eyes/#CuresDryEye   

    21-10-2018, 21:27 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:antibacterieel, conjunctivitis, cornea-oedeem, droge ogen, oogaandoeningen, oogdruppels, glaucoom, honing, maculaire degeneratie, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde, natuurlijke remedies, roze ogen, slecht zicht, superfoods , vermoeide ogen
    02-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moedervlekken

    Geven uw moedervlekken een risico op melanoom? Ontdek het via ABCDE.

    Moedervlekken zijn veel voorkomend op het lichaam. Deze donker gekleurde clusters van gepigmenteerde cellen verschijnen meestal tijdens de kindertijd, maar kunnen vervagen of verdwijnen met de leeftijd. Hoewel de meeste ongevaarlijk zijn, kunnen sommige moedervlekken na verloop van tijd dodelijk worden. Moedervlekken kunnen een risicofactor zijn voor melanoom, een vorm van huidkanker. Melanoom klinkt misschien angstaanjagend, maar het is eigenlijk één van de meest behandelbare vormen van kanker en kan vroegtijdig worden afgebroken door verwijdering. Dermatologen beschikken over vijf signalen om op te letten; dus als je wilt weten of je vlek kanker is, onthoud volgend ABCDE:

    • Asymmetrie - Teken een lijn door het midden van een goedaardige moedervlek en de twee helften komen overeen. Als je hetzelfde doet voor een andere  en de twee zijden zijn niet gelijk, dan is het een asymmetrische vlek. Een onregelmatig gevormde vlek geeft hoger risico op melanoom.

    • Grenzen - Een reguliere vlek heeft vloeiende en egale randen. Aan de andere kant heeft een vroeg melanoom de neiging om rafelige en onregelmatige randen te hebben, waarbij in sommige gevallen sprake is van ingekeepte of geschulpte randen.

    • Kleurverandering - Blootstelling aan zonlicht kan de vlekken donkerder maken, maar de zon zal geen enkele vlek meer kleuren geven. Een verscheidenheid aan verschillende kleuren is een waarschuwingssignaal voor kwaadaardigheid. De kleuren om in de gaten te houden zijn verschillende tinten zwart of bruin. Volgens SkinCancer.org kan een melanoom zelfs wit, rood of blauw worden.

    • Diameter - Als u merkt dat een vlek langzaam groter wordt, moet u deze laten controleren. Hoewel de meeste moedervlekken niet groter zijn dan een potloodgom (zes mm), worden de kwaadwillige meestal veel groter in diameter.

    • Hoogte of evolutie - Afhankelijk van welke dermatoloog u spreekt, kan "E" "Elevatie" of "Evolutie" zijn. Dermatologen die "Elevation" gebruiken, zullen u adviseren om op te letten voor moedervlekken met een verhoogd oppervlak, terwijl dermatologen die de voorkeur geven aan "evolutie" zullen waarschuwen voor moedervlekken die veranderingen in kleur, vorm of zelfs bloeding geven.

    Ondanks hoe gemakkelijk het is om een kankerachtige vlek te herkennen, zouden sommige mensen er niet eens last van hebben. Dr. David Fischer, directeur van het Melanoma-programm in het Massachusetts General Hospital, vertelde de DailyMail.co.uk dat de meeste mensen te bang zijn voor de controle. "Het is één van die dingen van angst en ontkenning. Mensen willen liever niet weten van iets engs of verwoestend, "zei Fisherd.  Hij voegde eraan toe:" Zes van de zeven gevallen van melanoom worden genezen door het gewoon vroeg verwijderen. Met andere woorden, vroege detectie kan levensreddend zijn. Die statistiek zou mensen moeten motiveren om echt proactief te zijn, om te beseffen dat dit een voordeel is. "

    Afgezien van moedervlekken zijn er andere factoren die een risico op melanoom geven. Als je aanleg hebt om moedervlekken te ontwikkelen, een familiegeschiedenis van melanoom hebt, vaak zonnebanken gebruikt, of veel in direct zonlicht bent, heb je misschien een grotere kans.

    Maar wees niet bang. Zoals eerder gezegd, melanoom is behandelbaar als de waarschuwingssignalen in een vroeg stadium worden opgemerkt. In de woorden van Fraser: "Niet elke vorm van kanker heeft zo'n mogelijkheid zo vroeg te kunnen ingrijpen. Dit type kanker wel. "

    Oorspronkelijk artikel: “Do your moles put you at risk of melanoma?  Find out through ABCDE”, Sunday, August 12, 2018 by: Frances Bloomfield, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.dailymail.co.uk/health/article-4497318/How-spot-mole-cancerous.html   
    https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/melanoma/melanoma-warning-signs-and-images/do-you-know-your-abcdes   

    02-10-2018, 12:12 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kanker detectie, kankerpreventie, kanker oplossingen, melanoom, moedervlekken, preventie, huidkanker, huidgezondheid
    23-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurlijke pijnstillers.

    Zeven natuurlijke pijnstillers die beter zijn dan ibuprofen. 

    Eén van de beroemdste zinnen uit de cult-klassieker, The Princess Bride, luidt: "Het leven is pijn”. “De tactiek van farmaceutische bedrijven is gericht op het benadrukken dat giftige chemicaliën en synthetische remedies de enige manier zijn om ongemak door pijn te verlichten. Wat is tenslotte makkelijker dan een pil te nemen waardoor je je meteen beter gaat voelen?

    Toch is het gevolg van een dergelijke slordige benadering van gezondheid een ongeïnformeerd besluitvormingsproces als het gaat om het  algeheel welzijn. Studies hebben aangetoond dat vrij verkrijgbare pijnstillers eigenlijk meer kwaad dan goed doen, met gevolgen op lange termijn, waaronder een verhoogd risico op een hartaanval en verminderde vruchtbaarheid.

    Het vreemde aan dit alles is dat pijnstillers eigenlijk imitaties zijn van natuurlijke stoffen.

    Het goede nieuws is echter dat er natuurlijke manieren zijn om pijn te verlichten zonder schadelijke bijwerkingen.

    • Wilgenbast - Dit is het hoofdingrediënt van aspirine. Witte wilgenschors bevat salicine dat wordt omgezet in salicylzuur zodra het in de maag komt. Dit is een krachtige stof die ontstekingen vermindert, maagklachten corrigeert  en verschillende vormen van pijn kan behandelen. Witte wilgenbast kan ook worden gebruikt om koorts te verminderen, pijnlijke menstruatie te verlichten en migraine te elimineren. Merk echter op dat witte wilgenschors niet mag worden gebruikt door mensen met bloed- of nieraandoeningen omdat het kruid deze aandoeningen kan verergeren.

    • Capsaïcine - Capsaïcine blokkeert de productie van  de stof “P” die pijnsignalen naar de hersenen overbrengt. Dit is van nature overvloedig aanwezig in paprika's. Er is ook bewijs over het verminderen van pijn veroorzaakt door artritis.

    • Duivelsklauw - Zuid-Amerikaanse traditionele genezers schrijven dit kruid voor om pijn te behandelen. Botanische analyses hebben het vermogen van de plant waargenomen om de productie van prostaglandine te remmen, een hormoon dat bijdraagt aan ontsteking en pijn.

    • Boswellia - dit is rijk aan verschillende zuren die de bloedtoevoer naar de gewrichten verbeteren en de ontsteking verminderen. Boswellia wordt ook meestal aanbevolen voor patiënten die lijden aan artrose van de knie. Sommige onderzoekers veronderstellen dat de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van de plant eveneens kunnen worden gebruikt om de symptomen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn te behandelen.

    • Curcumine - het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine is een krachtige pijnstiller. De mechanismen zijn vergelijkbaar met die van capsaïcine.

    • Omega-3 vetzuren - Deze worden geprezen als één van de beste ontstekingsremmende geneesmiddelen die er zijn. Mensen kunnen de stof gebruiken om chronische pijn en andere ontstekingsaandoeningen te verlichten.

    • Cannabis - Als laatste, maar zeker niet de minste, is cannabis aantoonbaar de meest effectieve natuurlijke pijnstiller. Tientallen studies hebben de werkzaamheid van cannabis vastgesteld voor de behandeling van zowel chronische als acute vormen van pijn. 

    Nog een manier om pijn te verlichten.

    Een voorstelling van natuurlijke alternatieven voor pijnverlichting zou niet compleet zijn zonder te praten over acupunctuur. Deze oude kunst wint langzaam aan populariteit, zelfs onder conventionele artsen, omdat de toepassing ervan zijn nut bewijst in het behandelen van verschillende soorten pijn.

    De ingebrachte naalden op de zogezegde acupunctuurpunten stimuleren verschillende delen van het lichaam die endorfines vrijmaken; de natuurlijke pijnstillende chemicaliën van het lichaam.

    Een typische behandeling omvat zes tot twaalf sessies die over een periode van drie maanden worden uitgevoerd.

    Oorspronkelijk artikel:”7 Natural painkillers that are better than ibuprofen”, Saturday, June 30, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.bioprepper.com/2018/05/03/skip-ibuprofen-natural-cures/   
    https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/indian-frankincense.php   
    https://www.health.harvard.edu/healthbeat/relieving-pain-with-acupuncture   
    https://www.independent.co.uk/news/health/ibuprofen-regularly-one-week-heart-attack-risk-increase-painkillers-common-pills-nsaids-naproxen-a7725736.html   
    https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-willow-bark.html   
    https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/capsaicin/   

    23-09-2018, 20:17 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:alternatieve geneeskunde, Boswellia, cannabis, capsaïcine, Cat's Claw, curcumine, kruidengeneeskunde, kruiden, geneeskrachtige planten, natuurlijke genezing, natuurlijke geneeskunde, natuurlijke remedies, natuurlijke behandelingen, omega-3 vetzuren, pijnv
    19-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen voor het hart

    Wortelen zijn één van de beste voedingsmiddelen bij  hartproblemen. 

    Hoewel deze algemene groente bekend staat om het verbeteren van het gezichtsvermogen kan de wortel veel meer betekenen zoals helpen bij hartproblemen. 

    De gezondheidsvoordelen van de wortel zijn net zo gevarieerd als de kleurrijke variëteiten. Je herkent waarschijnlijk alleen de oranje soort - degene die je tegenwoordig in bijna alle supermarkten ziet - maar hij bestaat ook in de kleuren wit, geel, rood en paars. De verschillende kleuren zijn niet alleen voor de show - ze vertellen welke fytochemicaliën het specifieke type wortel bevat.

    Oranje wortelen zijn rijk aan bèta-caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, een krachtig antioxidant dat helpt bij de gezondheid  van de ogen en de huid. Er wordt ook aangenomen dat het eigenschappen tegen kanker heeft. Gele wortelen bevatten niet zoveel bètacaroteen, maar ze zijn dan wel rijk aan luteïne voor een gezond gezichtsvermogen.

    Rode wortelen bevatten het antioxidant lycopeen, waarvan bekend is het lichaam te beschermen tegen kanker. Rode variëteiten bevatten ook matige hoeveelheden luteïne en alfa- en bèta-caroteen.

    Paarse en witte wortelen zijn beiden goed voor het hart. Paarse soorten bevatten anthocyanines, antioxidanten die bekend staan om hun ontstekingsremmende en cardiobeschermende eigenschappen. Witte wortelen bevatten niet zoveel anthocyanine maar zijn rijk aan kalium, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.

    Klinische studies suggereren echter dat je niet alleen de witte en paarse variëteiten hoeft te eten om de hartwerende voordelen van wortels te krijgen. Alle wortels hebben een overvloed aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden - moleculen die de cellulaire functie verstoren en de weefsels beschadigen. Het hebben van een ongecontroleerd niveau van vrije radicalen in het lichaam leidt tot oxidatieve stress die op zijn beurt resulteert in orgaanschade en ernstige ziekten zoals kanker en hartaandoeningen.

    Eén onderzoek toonde aan dat wortelsap voldoende antioxidanten heeft om het lichaam te beschermen tegen lipide peroxidatie dat leidt tot hartaandoeningen. Een andere studie voegde eraan toe dat de inname van alfa- en bètacaroteen, voedingsstoffen die in wortelen worden aangetroffen, het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten kan verminderen.  Als extra bonus helpen antioxidanten bij het verzorgen van de huid, zodat je je niet alleen jong voelt, maar er er ook jong uitziet.

    De gezondheidsvoordelen van wortelen eindigen daar niet alleen. Zoals alle groenten zijn ze rijk aan voedingsvezels, met name oplosbare vezels. In het  lichaam kan cholesterol zich als plaque in de bloedvaten ophopen. Dit vernauwt de bloedvaten en verhoogt het risico op een hartaanval. Galzuren zijn gedeeltelijk verantwoordelijk hiervoor omdat ze helpen bij de absorptie van cholesterol.  Oplosbare vezels binden zich aan galzuren waardoor ze de opname van cholesterol moeilijker maken. Dientengevolge wordt de opbouw van cholesterol en plaque voorkomen, waardoor het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen wordt verlaagd.

    Enkele gegevens over wortelen.

    De geschiedenis van de wortel is zo kleurrijk als zijn variëteiten. Hij werd voor het eerst gekweekt in Afghanistan in de zevende eeuw, maar de ontwikkeling van vorstresistente rassen verspreidde hem over vrijwel de hele wereld.

    De eerste wortelen waren alles behalve oranje. Ze waren geel met een paars innerlijk. De Nederlanders ontwikkelden de oranje variëteit, terwijl de Fransen langwerpige wortelen ontwikkelden ergens in de 17e eeuw. Het waren de Engelsen die wortelen naar de Nieuwe Wereld brachten.

    De wilde variëteit van wortelen wordt Queen Anne's Lace genoemd. Hij is eetbaar en medicinaal maar lijkt op hemlock, één van de giftigste planten op aarde.

    Te veel wortelen eten kan door het bèta-caroteengehalte de huid verkleuren. Deze tijdelijke bijwerking wordt carotenemie genoemd. Het verdwijnt zodra het lichaam de bèta-caroteen verwerkt heeft.

    Oorspronkelijk artikel: “What’s up, doc? Carrots are one of the best foods to eat if you have heart problems”, Sunday, July 22, 2018 by: RJ Johnson, Natural News.

    Bijlagen:
    http://cms.herbalgram.org/heg/volume15/04April/FoodAsMedicineCarrot_Update.html?ts=1531982087&signature=e68f658b099ec1e3800a59c15a2f432a&ts=1537386402&signature=3767c7f4a37026941445673499c6fb9d   
    http://www.foodreference.com/html/fcarrots.html   
    https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029   
    https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/cardiovascular/heart/cure-for-heart-disease.htm   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/   

    19-09-2018, 21:50 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bètacaroteen, cardiovasculaire gezondheid, carotenemia, wortels, voedingsvezels, voedsel als medicijn, kuren, functioneel eten, helende voeding, hartgezondheid, luteïne, lycopeen , voedingsstoffen, voeding, fytonutriënten, plantenkuren, plantengeneesmidde
    12-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roundup vs darmflora

    Roundup (glyfosaat) veroorzaakt alarmerende veranderingen in de darmflora. 

    Een nieuwe studie heeft aangetoond dat blootstelling aan Roundup leidt tot grote veranderingen in de darmflora van ratten; een bevinding die aanzienlijke gevolgen blootlegt voor de gezondheid van mensen.

    Deze studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers aan de Universiteit van Caen in Frankrijk, geleid door professor Gilles-Eric Seralini. Seralini is een Frans moleculair bioloog bekend om zijn baanbrekend  onderzoek over het verband tussen kanker en gemodificeerde maïs en glyfosaat in Roundup. Zijn bevindingen waren zo vernietigend dat Roundup-fabrikant Monsanto actie ondernam om het onderzoek te laten intrekken.

    In zijn laatste onderzoek werden fecale monsters van ratten geanalyseerd om hun darmflora te beoordelen. De wetenschappers kweekten ook bacteriën in vitro met uitwerpselen van controledieren die ze vervolgens behandelden met drie concentraties Roundup: 0,1 ppb, 400 ppm en 5000 ppm.

    De studie vond een geslachtsafhankelijke verandering in de darmflora van de vrouwelijke ratten. Er was een stijging in de Bacteroidetes-familie S24-7, terwijl de Lactobacillae-bacteriefamilie was afgenomen. Deze veranderingen deden zich voor in alle drie Roundup-doseringen die aan de ratten werden gegeven, wat erop lijkt te wijzen dat het effect meer samenhangt met de aanwezigheid van Roundup in de eerste plaats dan met de toegediende hoeveelheid.

    Wat kan er gebeuren als darmbacteriën uit balans zijn? Verschillende medische aandoeningen zijn in verband gebracht met darmmicrobiotodysbiose, waaronder inflammatoire darmaandoeningen en colorectale kanker, samen met aandoeningen die men normaal niet associeert met de darmgezondheid, zoals diabetes, astma, hart- en vaatziekten, leverziekte, obesitas en autisme. De onderzoekers wezen erop dat een recente piek in darmziektes in geïndustrialiseerde landen in het Westen niet alleen door genetische redenen kan worden verklaard; omgevingsfactoren spelen ook een grote rol.

    Dit onderzoek is op zichzelf interessant, maar zou ook als een nuttig startpunt voor verdere studie kunnen dienen. Sommige deskundigen zouden bijvoorbeeld graag zien dat de studie wordt herhaald met een grotere groep dieren in een onderzoek dat de effecten van glyfosaat alleen en die van Roundup bij de verschillende concentraties vergelijkt. Dit zou helpen om uit te vinden welk bestanddeel van de  Roundup-herbicide - of het nu de actieve ingrediënten zijn zoals glyfosaat, adjuvantia of de combinatie van beide - deze veranderingen in de darmflora veroorzaakt.

    Roundup veroorzaakt ook leverbeschadiging.

    Daarnaast roept GM Watch op tot verder onderzoek naar het verband tussen blootstelling aan Roundup en leverschade dat al in andere studies is aangetoond.

    Inderdaad, uit een onderzoek van King's College London bleek dat Roundup een niet-alcoholische leververvetting veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer vetcellen zich ophopen in de lever om redenen die geen verband houden met alcoholconsumptie.  Dit kan problemen geven variërend van weefsellittekens die leiden tot cirrose en leverontsteking tot leverkanker en leverfalen.

    In die studie werden ratten blootgesteld aan niveaus van glyfosaat die equivalent waren aan die welke zijn goedgekeurd door de overheid. Toxiciteitstudies die op ratten worden uitgevoerd worden doorgaans als een redelijke aanwijzing beschouwd van de effecten die een bepaalde stof op de menselijke gezondheid kan hebben, dus is het logisch dat een vergelijkbaar effect bij de mens te zien is. Dit is een angstaanjagend vooruitzicht als je kijkt naar het wijdverbreid gebruik van Roundup en hoeveel daarvan niet alleen aanwezig is in onze voedselvoorziening, maar ook in regenwater en luchtmonsters. Het is al gevonden in leidingwater, voedsel en zelfs in moedermelk.

    Het zal interessant zijn om te zien welke trucs Monsanto nu uit zijn mouw zal toveren om de nieuwste studie van Seralini in diskrediet te brengen, een studie die, net als zoveel andere, bewijst hoe gevaarlijk deze producten eigenlijk zijn.

    Oorspronkelijk artikel:”Roundup (glyphosate) found to cause alarming changes in the gut microbiome”, Sunday, January 07, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/non-alcoholic-fatty-liver-disease   
    https://www.gmoseralini.org/roundup-causes-major-changes-in-gut-microbiome-of-rats/   
    https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/18051-roundup-causes-changes-in-gut-microbiome-of-rats   
    https://www.nature.com/articles/srep39328   
    https://www.wakingtimes.com/2017/01/17/is-a-recall-of-roundup-forthcoming-new-study-confirms-low-doses-of-roundup-cause-liver-disease/   

    12-09-2018, 21:25 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:chemicaliën, gevaarlijke chemicaliën, glyfosaat, darmgezondheid, darmflora, herbiciden, Monsanto, Roundup, toxines
    05-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch kiezen?

    Onmiskenbare waarheid: residuën van bestrijdingsmiddelen op niet-biologische producten veel hoger dan eerder werd gedacht. 

    Als u nog steeds niet bewust biologische producten koopt, zult u waarschijnlijk opnieuw overwegen nadat u de resultaten van een aantal recente steekproeven op fruit hebt gezien. De aanwezigheid van pesticiden op conventioneel geteelde producten is te verwachten, maar de omvang van de besmetting is schokkend.

    Volgens tests van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zijn de niveaus van pesticiden en andere gevaarlijke chemicaliën in niet-biologisch voedsel de afgelopen jaren dramatisch gestegen. Het probleem is zo erg geworden dat de Environmental Working Group (EWG) nu peren aan zijn lijst "dirty dozen" van de soorten producten die de meeste residuën bevatten, heeft toegevoegd. Tussen 2010 en 2016 zijn de residuën van bestrijdingsmiddelen op peren zelfs meer dan verdubbeld van 0,6 ppm tot 1,4 ppm.

    Wellicht nog zorgwekkender is het feit dat veel van de geteste monsters meerdere pesticiden bevatten. Wetenschappers weten niet echt wat er met het lichaam gebeurt wanneer meerdere pesticiden tegelijkertijd worden geconsumeerd, maar sommige onderzoeken tonen aan dat hun toxiciteit kan worden verhoogd wanneer ze samen worden ingenomen. In 2010 had slechts drie procent van de geteste monsters minstens vijf residuën van bestrijdingsmiddelen; in 2016 had de helft van de 678 geteste monsters vijf of meer residuën van bestrijdingsmiddelen, waaronder fungiciden en insecticiden.

    Wat stop je precies in je lichaam als je conventionele producten eet? Eén van de gedetecteerde bestrijdingsmiddelen was carbendazim. Er wordt aangenomen dat dit een hormoonverstoorder is die bijzonder gevaarlijk is voor het mannelijke voortplantingssysteem. Een ander bestrijdingsmiddel dat opdook was difenylamine, dat Europa, vanwege kankerproblemen, heeft verbannen. Insecticiden die verantwoordelijk zijn voor de sterfte van bijen werden ook gevonden, waaronder acetamiprid en imadocloprid.

    Fungiciden waren verantwoordelijk voor de hoogste concentraties pesticiden. Ze worden vaak later in het groeiseizoen of net na de oogst op de gewassen aangebracht om te voorkomen dat het fruit bederft.

    Peren zijn slechts één van de vele vruchten die schokkende hoeveelheden pesticiden bevatten

    Nu besluit je misschien deze producten zorgvuldiger te wassen, maar denk hier eens over na: de peren die werden onderzocht waren grondig gereinigd en gewassen voordat ze werden getest. Dit geeft aan dat de chemicaliën zijn ingebed in de cellulaire structuur en de huid van het fruit. De meeste betrokken peren werden gekweekt in de V.S.

    Het is genoeg om ervoor te zorgen dat je nooit meer peren wilt eten, maar ook andere vruchten zijn niet immuun voor dit probleem. Hier volgen enkele van de andere vruchten die de twijfelachtige onderscheiding hebben om op de "Dirty Dozen" lijst van de EWG te staan.

    Aardbeien: de groep meldt dat een derde van de conventionele aardbeien die werd getest, 10 of meer bestrijdingsmiddelen bevatte, waarvan er één met 22 verschillende residuën. Aardbeien moeten bovenaan uw lijst met vruchten staan om altijd biologisch te kopen, omdat hun huid zacht en poreus is en over het algemeen mee wordt geconsumeerd.

    Druiven: Druiven koop je voortaan best biologisch want meer dan 96 procent van hen is positief getest op residuën van bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld bevatten druiven vijf verschillende residuën.

    Nectarines: Nectarines staan op de derde plaats op de lijst van de Environmental Working Group, aangezien bijna 94 procent van hen twee of meer pesticiden vertoonde. Eén van de geteste monsters bevatte 15 verschillende residuën.

    Appels: Of je nu appelen rauw wilt eten als een gezonde snack of je gebruikt ze als onderdeel van een recept, het is de moeite waard om ze te schillen of te kiezen voor de biologische variëteit, want 90 procent van de conventionele appels heeft detecteerbare niveaus van pesticidenresiduën. Wat vooral zorgwekkend is, is dat vier van de vijf geteste appels difenylamine bevatten.

    Gidsen zoals "Dirty Dozen" kunnen u helpen slimmere beslissingen te nemen bij het boodschappen doen. Als u een beperkt budget heeft, kan het u helpen bepalen welk fruit het belangrijkst is om biologisch te kopen. Er is echter een betaalbare manier om er zeker van te zijn dat het fruit dat je consumeert, vrij is van pesticiden, en dat is door het zelf te kweken. Het verbouwen van biologisch fruit en groenten is niet zo moeilijk als je zou denken, en het is zelfs mogelijk als de buitenruimte krap is met behulp van producten die zijn ontworpen voor verticaal tuinieren. Een andere tip is om te kopen wat er in het seizoen voorhanden is; dan is  het fruit het verst en goedkoopst.

    Oorspronkelijk artikel:”Undeniable truth: Pesticide residu’s on non-organic produce much higher than previously thought”, Friday, August 31, 2018 by: Isabelle Z., Natural News.

    Bijlagen:
    http://cleanfoodwatch.com/   
    https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php   
    https://www.naturalhealth365.com/pesticides-food-news-2612.html   

    05-09-2018, 14:25 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:appelen, conventioneel fruit, gevaarlijke chemicaliën, difenylamine, voedselveiligheid, druiven, nectarines, biologisch, biologisch fruit, biologisch tuinieren, peren, pesticiden, aardbeien, toxines
    30-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevoelige tanden.

    Tandgevoeligheid: oorzaken en natuurlijke remedies om te proberen. 

    Tandgevoeligheid is één van de meest voorkomende problemen aan de tanden dat volgens de Academie voor Algemene Tandheelkunde minstens 40 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten treft. Het gaat om pijn of ongemak in tanden bij het eten van bepaalde spijzen - zoals zoet of zuur voedsel - of wanneer deze worden blootgesteld aan koude en warme temperaturen. Hoewel de pijn vaak scherp en plotseling is en deze in de zenuwuiteinden van de tand schiet, is deze slechts tijdelijk.

    Tandgevoeligheid kan iedereen overkomen en veel factoren kunnen er de oorzaak van zijn. Eén daarvan is te hard borstelen of het gebruik van een harde tandenborstel, waardoor het glazuur kan slijten en de recessie van het tandvlees kan worden gestimuleerd. Gezonde tanden hebben een glazuurlaag dat de onderliggende dentinelaag beschermt, die zachter. Het dentine is verbonden met de zenuw die pijn in gevoelige tanden stimuleert, en deze worden beschermd door het tandvlees. Dus als het glazuur versleten is of als de tandvleesrand is teruggetrokken, wordt het dentine zichtbaar.

    Een andere factor is de recessie van het tandvlees, die vaak voorkomt bij mensen die aan parodontitis lijden, omdat het dentine wordt blootgesteld. Gingivitis, dat ontstoken en pijnlijk tandvleesweefsel veroorzaakt, kan ook tandgevoeligheid veroorzaken omdat het de wortel van de tand blootstelt. 

    Gebarsten tanden kunnen ook leiden tot gevoeligheid van de tanden, omdat deze kunnen worden gevuld met bacteriën uit plaque en ontstekingen kunnen veroorzaken in het tandvlees. In ernstigere gevallen kan dit leiden tot abces en infecties. Andere oorzaken van gevoeligheid van tanden zijn tandenknarsen of klemmen, opbouw van tandplak, langdurig gebruik van mondwater met zuren, zuur voedsel en tandheelkundige ingrepen zoals professionele reiniging, wortelschaven, kroonvervanging en andere tandherstelprocedures.

    Natuurlijke remedies tegen tandgevoeligheid.

    Gelukkig zijn er natuurlijke remedies om gevoelige tanden te behandelen en te verbeteren. 

    • Probeer kokosolie te trekken - De pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van kokosolie kunnen helpen de pijn in de tand te verminderen. Om dit te doen, slurpt men een eetlepel verse kokosolie in de mond gedurende 15 tot 20 minuten. Spuug daarna de olie uit en poets je tanden.

    • Gorgelen met een zoutwateroplossing - Zout bevat natuurlijke antiseptische eigenschappen en kan ook ontstekingen verminderen. Meng een halve theelepel zout met een glas warm water en dan gorgelen. Gebruik deze oplossing twee keer per dag.

    • Eet yoghurt - Als u eenmaal per dag een halve kom yoghurt eet, kunt u de demineralisatie van het tandglazuur verminderen.

    • Kauwen op guavebladeren - Kauwen op guavebladeren één- of tweemaal per dag, kan gevoelige tandpijn verlichten. Dit komt omdat guavebladeren flavonoïden bevatten zoals quercetine en rutine die ontstekingsremmende eigenschappen vertonen.

    • Breng knoflookmengsel aan - Maak een knoflookmengsel door eerst een teen knoflook fijn te maken en een paar druppels water en een snuifje zout eraan toe te voegen. Breng vervolgens het mengsel aan op de betreffende tand. Na 10 tot 15 minuten afspoelen met water. Verbindingen in knoflook bieden ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die helpen bij de behandeling van kiespijn veroorzaakt door gevoeligheid.

    Andere behandelingen voor gevoelige tanden omvatten het veranderen van poetsgewoonten; afzien van van zure spijzen zoals sinaasappels en augurken en van het drinken van zure dranken zoals rode wijn, frisdrank en vruchtensappen; een einde maken aan het tandenknarsen en het laten behandelen van terugtrekkend tandvlees. Hoewel de symptomen mogelijk minder worden, zal de gevoeligheid van de tanden nooit helemaal verdwijnen, tenzij de primaire oorzaak grondig wordt aangepakt.

    Oorspronkelijk artikel:”A primer on tooth sensitivity: What causes it and natural remedies to try”, Friday, June 08, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.livescience.com/44377-sensitive-teeth.html   
    https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-for-sensitive-teeth/#gref   

    30-08-2018, 21:34 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:tandheelkundige zorg, tandheelkundige gezondheid, tandheelkunde, holistische tandheelkunde, mondverzorging, mondzorg, remedies, gevoelige tanden, tanden
    27-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedzaamheid achteruit.

    Schokkende waarheid onthult dat groenten in 1950 voedzamer waren dan nu.

    Volgens The Globe en Mail en CTV News hebben groenten en fruit van vandaag minder voedingswaarde dan vroeger. Bij het analyseren van de verse producten die op de Canadese markten werden verkocht stelde men vast dat het  vitaminen- en mineralengehalte sterk gedaald was in vergelijking met de jaren vijftig.

    In de studie werden 25 soorten fruit en groenten bekeken, waaronder de meest populaire uit de Canadese keuken met o.a. aardappelen, tomaten, bananen en appels. Elk van hen bleek een lagere voedingswaarde te hebben dan voorheen. Voor de analyse werden zeven belangrijke voedingsstoffen onderzocht waarbij een belangrijke afname van veel  voedingsstoffen werd waargenomen.  Aardappelen hadden bijvoorbeeld 100 procent van hun vitamine A verloren, 57 procent aan vitamine C en ijzer en 28 procent aan calcium. Aardappelen verloren ook 50 procent van hun riboflavinegehalte en 18 procent van hun thiamine-gehalte.

    Bijna 80 procent van het onderzocht voedsel vertoonde een afname van calcium en ijzer, 75 procent vertoonde een afname van vitamine A, 50 procent vertoonde een verlies van vitamine C en riboflavine, 33 procent vertoonde een afname van thiamine en 12 procent vertoonde een daling van niacine.

    Volgens het rapport moet de daling van de voedingswaarde worden toegeschreven aan de moderne landbouwmethoden en aan de transport- en veredelingstechnieken. Bovendien merkte Phil Warman, professor in landbouwtechniek en landbouwwetenschappen aan het Nova Scotia Agricultural College, op dat "de nadruk ligt op uiterlijk, bewaarbaarheid en transporteerbaarheid", ten koste van de voedingswaarde van groenten en fruit.

    Deze bevindingen komen terug in een ander rapport, Still No Free Lunch, door The Organic Centre. Het rapport onderzocht de dalende niveaus van nutriënten in de voedselvoorziening van de Verenigde Staten, met name in fruit, groenten en granen. De onderzoekers zagen een afname van voedingsstoffen zoals ijzer, zink, eiwit, calcium, vitamine C en andere voedingsstoffen met wel 25 procent, zelfs als de opbrengst van deze voedingsmiddelen verdubbelde of zelfs verdrievoudigde.

    De studie ontdekte bijvoorbeeld dat naarmate de maïsopbrengst groeide, het eiwit- en oliegehalte ervan afnam. Op dezelfde manier hadden hogere opbrengsten van tomaten in termen van oogstgewicht een lagere concentratie aan vitamine C, lycopeen en beta-caroteen. De kwantiteit ten opzichte van kwaliteitstrend was duidelijk, zelfs bij  zuivelproducten. Volgens het rapport had melk van hoogproductieve melkkoeien een lagere concentratie vet, eiwit en andere voedingsstoffen. De koeien zelf bleken ook vatbaarder voor infecties en metabolische en vruchtbaarheidsproblemen.  

    Het rapport legde uit hoe moderne landbouwmethoden die zijn ontworpen om grote hoeveelheden gewassen te produceren van invloed zijn op de voedingswaarde.

    "De technieken die landbouwers gebruiken om de opbrengsten te verhogen - inclusief dichte plantafstand en het wijdverspreide gebruik van chemische meststoffen, irrigatie en pesticiden - voor het creëren van grote planten die snel groeien, hebben als gevolg dat de planten  minder bodemvoedingsstoffen absorberen," zegt het rapport.

    Hoge oogstopbrengsten, zoals het rapport aangaf, leiden niet noodzakelijkerwijs tot het einde van wereldwijde ondervoeding, terwijl veel mensen nog steeds lijden aan voedingstekorten als gevolg van de ondermaatse voedselvoorziening. Het rapport adviseert om terug te keren naar biologische landbouwsystemen, wat leidt tot gezondere wortels, een hoger gehalte aan micronutriënten, waterinfiltratie en retentie, en microbiële activiteit - die allemaal kunnen bijdragen aan het verhogen van de nutriëntendichtheid in gewassen.

    Volgens het onderzoek heeft biologisch voedsel een voedingsvoordeel ten opzichte van conventioneel voedsel. Ondanks het lagere volume heeft biologische producten 20 tot 30 procent meer voedingsstoffen. Dit resulteert niet alleen in een betere smaak, maar maakt het veel waardevoller in het wereldwijd tekort aan groenten en fruit.

    Oorspronkelijk artikel:”The shocking truth reveals vegetables were more nutritious in 1950 than they are now”, Tuesday, July 31, 2018 by: Bridgette Wilcox, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.organic-center.org/reportfiles/Yield_Nutrient_Density_Final.pdf   
    https://www.theglobeandmail.com/life/todays-fruits-vegetables-lack-yesterdays-nutrition/article4137315/   

    27-08-2018, 12:58 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:landbouw, chemische bestrijdingsmiddelen, landbouwmethoden, groenten en fruit, minerale inhoud, biologisch, biologische landbouw, biologische voeding, biologische producten, vitaminegehalte
    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega 3 voor het hart.

    Hartstudie vindt dat omega-3-inname het risico op overlijden met een derde vermindert

    Volgens een hartonderzoek zou de omega-3-index kunnen worden gebruikt als biomarker voor het algemene risico op overlijden en hart- en vaatziekten (CVD). De studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Lipidology, vond dat het risico op overlijden met ongeveer een derde minder was bij mensen die de hoogste omega-3-index hadden.

    De onderzoekers gebruikten gegevens van de 2500 deelnemers uit het Offspring-cohort van de Framingham Heart Study. De deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar en waren allemaal vrij van hart- en vaatziekten aan het begin van een onderzoek.  Het onderzoeksteam verzamelde gegevens over 18 demografische en cardiovasculaire risicofactoren voor ziekten, waarbij ze rode bloedcellen, eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en totale cholesterol maten.

    Het team voerde gedurende een gemiddelde periode van zeven jaar follow-ups uit bij de deelnemers, waarbij incidentie van overlijden, beroerte, hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten werden geregistreerd. De gegevens die werden verzameld, werden vergeleken met die van de omega-3-index en de totale cholesterol. Een resulterende waarde van meer dan acht procent wordt gecategoriseerd als optimaal of laag risico, terwijl waarden tussen vier en acht procent worden geclassificeerd als intermediair risico en lager dan vier procent als hoog risico.

    De resultaten toonden aan dat de omega-3-index nauw verbonden is met het algeheel risico op overlijden en hart- en vaatziekten. Bovendien had het een significante associatie met vier van de vijf belangrijkste uitkomsten: de incidentie van coronaire hartziekten, hart- en vaatziekten en totale mortaliteit door cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien was de omega-3-index een betere indicator dan cholesterol voor het risico op overlijden en enkele maatregelen voor hart- en vaatziekten. De onderzoekers ontdekten dat serumcholesterolwaarden niet significant geassocieerd waren met één van de uitkomsten, in tegenstelling tot de omega-3-index.

    De onderzoekers waarschuwden echter dat ze niet konden concluderen dat het verhogen van de omega-3-index de gezondheid van het hart ten goede zou komen of het leven zou verlengen omdat het onderzoek observationeel was. Desondanks gaven ze schattingen van hoeveel extra EPA en DHA nodig zouden zijn om een persoon een minimaal 30 procent lager overlijdensrisico te laten behalen. Ze stelden dat extra 1300 milligram (mg) per dag zou helpen deze toename te bereiken. Dit is mogelijk door dagelijks 100 g gekweekte zalm te eten of vier standaard vispillen per dag te consumeren.

    "Het beste bewijs dat we hebben is dat het de dosis EPA + DHA is die het belangrijkst is bij het bepalen van de omega-3-index, of die nu uit vis of supplementen komt (visolie, krillolie, algenolie)," zei William Harris , hoofdauteur van de studie.

    De studie werd uitgevoerd als een samenwerking tussen Boston University, de Global Organization voor EPA en DHA Omega-3, en Harris, die ook de president en CEO is van Omegaquant, LLC.

    Bronnen omega-3-vetzuren buiten vis.

    Volgens de National Institutes of Health is de adequate dagelijkse inname van omega-3-vetzuren voor mannen 1,6 gram (g) en 1,1 gram voor vrouwen. De meest voorkomende bron van omega-3-vetzuren is vette vis, zoals kabeljauwlever, haring, makreel, zalm, menhaden en sardines. 

    Er zijn echter andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetten:

    • Sojabonen - Sojabonen bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), dat de gezondheid van het hart bevordert. Een kom lichtgekookte sojabonen bevat meer omega-3 vetzuren dan sommige koudwatervissen.

    • Walnoten - Walnoten zijn rijk aan voor het hart gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten tot 2600 mg omega-3 vetzuren per 100gr.

    • Canola-olie - Canola-olie bevat de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren van  alle alledaagse bakolie, nl. 1300 mg ALA per eetlepel.

    • Lijnzaad of Lijnzaadolie - Lijnzaad bevat ook ALA, dat het lichaam vervolgens omzet in EPA en DHA. Twee eetlepels gemalen lijnzaad bevatten 3.800 mg ALA omega-3 vetzuren.

    • Wilde rijst - Wilde rijst is eigenlijk een gras, geen graan en bevat 240 mg omega-3-vetzuren per half kopje

    Oorspronkelijk artikel:”Heart study finds that omega-3 intake cuts your overall riks of death by a THIRD”, Thursday, April 19, 2018 by Michelle Simmons.

    Bijlagen:
    https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-sources-of-omega-3-foods-more-than-just-fish-1628557   
    https://www.nutraingredients.com/Article/2018/03/20/Omega-3-intake-linked-to-lower-risk-of-death-and-heart-disease-Framingham-data   
    https://www.rd.com/health/wellness/omega-3-foods/   

    20-08-2018, 15:43 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hart- en vaatziekten, cholesterolgehaltes, coronaire hartziekten, overlijden, overlijdensrisico, DHA, docosahexaeenzuur, eicosapentaeenzuur, EPA, vetzuren, gezonde vetten, gezonde voeding, hartgezondheid, levensduur, sterfte, voedingsstoffen, omega 3, pre
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge bloeddruk door teveel zout.

    Het maakt niet uit hoe goed je eet, te veel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

    Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension maakt het niet uit hoe gezond iemands voedingswijze is, consumeren van teveel zout veroorzaakt nog steeds hoge bloeddruk.

    De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van verschillende instellingen, waaronder het Imperial College London en de Northwestern University, die de voeding van meer dan 4.000 mensen bekeken. Het onderzoeksteam gebruikte gegevens uit de INTERMAP-studie, die werd uitgevoerd van 1997 tot 1999, waarin ze het dieet van 4.680 mensen tussen de 40 en 59 jaar volgden uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. De onderzoekers van de INTERMAP-studie volgden de deelnemers gedurende vier dagen en namen twee urinemonsters. Bovendien maten ze de lengte, het gewicht en de bloeddruk van de deelnemers.

    In de huidige studie analyseerde het onderzoeksteam concentraties van natrium en kalium in de urinemonsters. Natrium is het belangrijkste component van zout, en kalium wordt gevonden in groene bladgroenten en wordt in verband gebracht met een lagere bloeddruk. Ze gebruikten ook voedingsgegevens om de consumptie van de deelnemers van meer dan 80 voedingsstoffen die kunnen worden geassocieerd met lage bloeddruk, zoals vitamine C, vezels en omega-3 vetzuren, te onderzoeken. Eerder werd gedacht dat het eten van grote hoeveelheden fruit en groenten, die veel vitamines en mineralen bevatten, zou kunnen helpen om het effect van veel zout op de bloeddruk te neutraliseren.

    De resultaten toonden een verband aan tussen hoge bloeddruk en hogere zoutinname, zelfs bij mensen die veel kalium en andere voedingsstoffen aten. Het onderzoeksteam schatte ook de zoutinname door natrium in de urine te beoordelen en voedingsgegevens te analyseren. Ze vonden dat de gemiddelde zoutconsumptie in het onderzoek 10,7 gram (g) per dag was. De gemiddelde inname voor de VS was 9,6 g, terwijl het verbruik voor het UK, China en Japan respectievelijk 8,5 g, 13,4 g en 11,7 g bedroeg.

    Meer over hoge bloeddruk.

    Men spreekt over hypertensie wanneer de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de bloedvaten duwt, constant te hoog is. Bloeddruk stijgt en daalt doorgaans gedurende de dag, maar kan het hart schaden en gezondheidsproblemen veroorzaken als die te lang te hoog blijft.

    Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben ongeveer 75 miljoen mensen in de VS een hoge bloeddruk, wat één op de drie volwassenen is. Hoge bloeddruk is een bekende "stille moordenaar" omdat de meeste mensen geen symptomen vertonen totdat de aandoening een kritiek niveau heeft bereikt.

    Wanneer de bloeddruk ongeveer 180/110 mmHg bereikt, is dit een medisch noodgeval dat bekend staat als hypertensieve crisis en in dit stadium zullen de symptomen zichtbaar worden - hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, wazig of dubbel zien, neusbloedingen, hartkloppingen en kortademigheid.

    Oorspronkelijk artikel:”No matter how well you eat, too much salt still causes high blood pressure, according to new study”, Wednesday, March 28, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm   
    https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/What-is-High-Blood-Pressure_UCM_301759_Article.jsp#.WrmbuYhuaUk   
    https://www.medicalnewstoday.com/articles/159283.php   
    https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm   

    15-08-2018, 12:43 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags: slechte voeding, evenwichtige voeding, cardiovasculaire gezondheid, fruit, goede voeding, hartaanval, hoge bloeddruk, hoge zoutinname, hypertensie, zout dieet, voedingsstoffen, zout, zoutinname, natrium, beroerte, groenten
    09-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede spijsvertering

    Eenvoudige broccoli uitstekend voor de spijsvertering.

    De bescheiden broccoli is één van de beste superfoods die er zijn. Voedingsdeskundigen houden van de kleine groene plant vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen; maar nieuw onderzoek bevestigt het gebruik ervan bij het bevorderen van de spijsvertering.

    Onthoud dat er een diep en intrinsiek verband bestaat tussen de gezondheid van de darmen en het algemeen welzijn. De enorme voordelen van broccoli voor de darmen, hebben een impliciet voordeel voor onze algemene gezondheid.

    De auteurs van deze nieuwe studie waren enthousiast over hun bevindingen. In het bijzonder vonden ze dat het regelmatig eten van broccoli bijdraagt tot een verhoogde weerstand tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Ze zeggen dat hun resultaten suggereren dat broccoli kan worden gebruikt om colitis, lekkende darm en andere aan spijsvertering gerelateerde ontstekingsaandoeningen te voorkomen. 

    De sleutel ligt in een samenstelling die vrijkomt wanneer broccoli wordt gegeten: indolocarbazole (ICZ). ICZ helpt het immuunsysteem en de darm in balans te houden door ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd de spijsvertering te bevorderen. Dit, op zijn beurt, vermindert het risico op darmziekten veroorzaakt door chronische ontsteking - niet het minst daarvan is colitis ulcerosa.

    Wat nog belangrijker is: ICZ helpt de barrièrefunctie in de darmen bevorderen. Stel je voor dat broccoli de grote wapens binnenbrengt om die gemene gifstoffen te annuleren die proberen in je maag in te breken.

    Broccoli is ook een krachtige ontgifter. De synergetische werking van de verschillende verbindingen elimineert carcinogenen en vrije radicalen in het lichaam. Deze superfood is ook een uitstekende bron van vezels, een essentieel  voedingscomponent van de darmgezondheid.

    Het geheim van de micronutriënten van moeder natuur: er zijn nu biologische broccoli-spruitcapsules verkrijgbaar met inclusief de buitengewone "sulforaphane" en "glucosinolate" voedingsstoffen die alleen te vinden zijn in kruisbloemig helende voedingsmiddelen. 

    Hoeveel broccoli moet men elke dag eten? Voedingsdeskundigen adviseren elke dag ongeveer 3,5 kopjes. Een gelijkwaardige hoeveelheid van de gezonde verbinding ICZ kan worden verkregen uit één kop spruitjes.

    Vergeet niet dat je bent wat je verteert (en niet wat je eet).

    Wat je in je mond stopt, speelt een cruciale rol in hoe goed je bent om ziektes te bestrijden.

    Gelukkig heeft Moeder Natuur ons voorzien van lekker eten dat onze spijsvertering kan verlichten.

    Hieronder nog enkele ervan:

    • Chia-zaad - dit is een smakeloze maar voedzame manier om de spijsvertering te verbeteren. De kleine zaadjes zijn geweldige bronnen van vezels, omega-3-vetzuren en verschillende mineralen en antioxidanten. Twee eetlepels chiazaad geven ongeveer 10 gram vezels - dat is 33 procent van de dagelijks aanbevolen inname.

    • Kokosolie - kokosolie bevat vetzuren die de spijsvertering bevorderen en tegelijkertijd energie en metabolisme stimuleren.

    • Courgette - Een krachtige kleine groente, de courgette is zowel vullend als hydraterend. Het bevordert de darmgezondheid en ontgift het lichaam. Dit komt door het hoge vezelgehalte dat fungeert als een mild laxeermiddel.

    Omgekeerd moeten deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk worden vermeden.

    • Vet en gefrituurd voedsel - Beide voedselproducten zorgen ervoor dat onze  maag meer zuur maakt om ze te verteren. Dit resulteert vaak in zure reflux en brandend maagzuur. Sommige studies hebben zelfs gesuggereerd dat een dieet dat rijk is aan voedsel met een hoog vetgehalte, lichtgekleurde ontlasting kan veroorzaken (ook bekend als steatorrhea). Dit is hoofdzakelijk overtollig vet dat aanwezig is in de ontlasting.

    • Suikerrijke dranken - slecht voor de maag en kunnen diarree en/of krampen veroorzaken.

    Een goede vuistregel voor een betere spijsvertering is om regelmatig groenten te eten in zoveel mogelijk kleuren. 

    Of u nu wel of niet voor broccoli kiest, vergeet niet dat het eten van biologisch voedsel de darmen helpt, wat u op de lange duur onvermijdelijk ten goede komt.

    Oorspronkelijk artikel:”The humble broccoli brings DRAMATIC benefits to your digestive health”, Sunday, June 24, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

    Bijlagen:
    http://www.tampabay.com/features/food/cooking/why-is-broccoli-americas-most-hated-vegetable/1239460   
    https://www.mindbodygreen.com/0-12848/7-foods-that-will-work-wonders-on-your-digestion.html   
    https://www.naturalhealth365.com/broccoli-gut-health-2340.html   

    09-08-2018, 22:30 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:broccoli, spijsvertering, voedsel als medicijn, kuren, goede voeding, goede voeding, darmgezondheid, helende voeding, goede voeding, superfoods, groenten
    25-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch beter

    Beter voor u EN de planeet: biologisch voedsel verbetert de gezondheid van mens en milieu.

    Biologisch voedsel is niet alleen beter en gezonder voor de mens, maar ook voor het milieu, volgens een Franse studie.

    Vermindering van het gebruik van dierlijke producten is belangrijk omdat deze producten schadelijker zijn voor het milieu dan plantaardige. Dit komt omdat de veehouderij veel energie verbruikt en sterk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien draagt de intensieve veehouderij aanzienlijk bij aan het verlies van biodiversiteit omdat natuurlijke habitats worden veranderd in land voor gras en voedergewassen.

    De manier waarop voedsel wordt geproduceerd is ook van invloed op de duurzaamheid; één van de milieuvriendelijkere voedselproductiemethoden is biologische landbouw.

    Het onderzoeksteam bestudeerde hoe verschillende diëten, met name plantaardig en biologisch voedsel, het milieu beïnvloeden. Ze onderzochten de milieu-effecten van zowel voedingspatronen en landbouwproductiesystemen als van de organische voedselconsumptie door middel van een observationeel onderzoek. Het team analyseerde de voedselconsumptie en de organische voedselconsumptie van meer dan 34.000 Franse volwassenen. Om de voorkeuren van de deelnemers voor plantaardige of dierlijke producten te bepalen, gebruikten ze een pro-vegetarische score. Bovendien voerden ze milieueffectbeoordelingen voor de productiecyclus uit op bedrijfsniveau tegenover drie milieu indicatoren: broeikasgasemissies, cumulatieve energievraag en grondgebruik.

    Het team ontdekte dat één op planten gebaseerd dieet de voedingsgerelateerde milieueffecten, met name de uitstoot van broeikasgassen, verminderden. Zij wezen erop dat de milieueffecten van productiesystemen verschillend zijn en kunnen worden beïnvloed door het klimaat, grondsoorten en bedrijfsbeheer.

    De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition, suggereren dat een dieet rijk aan groenten en fruit, vooral biologisch, beter is voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

    Voordelen van biologisch voedsel.

    Biologisch is de term die wordt gebruikt om een landbouwmethode te definiëren. Biologische producten worden gekweekt zonder gebruik te maken van synthetische pesticiden, biologisch ontwikkelde genen, op aardolie gebaseerde meststoffen en kunstmest op basis van rioolslib. Biologisch vee moet toegang hebben tot de buitenlucht en moet biologisch worden gevoed, terwijl antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten niet mogen worden toegediend.

    Hier zijn enkele voordelen van biologisch voedsel:

    Biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën - biologisch voedsel vermindert blootstelling aan chemicaliën omdat het geen syntetische pesticiden bevat.

    Biologisch voedsel is verser - biologisch voedsel is ook vaak verser omdat het geen bewaarmiddelen bevat die de houdbaarheid moeten verlengen.

    Biologische landbouw is beter voor het milieu - Biologische landbouw is beter voor het milieu omdat er minder bodemerosie optreedt, minder energie gebruikt wordt en minder polutie veroorzaakt. Het elimineren van het gebruik van pesticiden in de landbouw komt ook ten goede aan dieren en mensen die in de buurt van boerderijen leven.

    Het biologisch kweken van dieren is gezonder - Bij het fokken van biologische dieren krijgen ze geen antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten. Het voeren van dieren met dierenafval verhoogt het risico op gekkekoeienziekte, terwijl het gebruik van antibiotica antibioticaresistente bacteriestammen kan veroorzaken.

    Biologisch vlees en melk bevatten meer voedingsstoffen - Een Europees onderzoek uit 2016 toonde aan dat het gehalte aan voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, tot 50 procent hoger was in biologisch vlees en melk.

    Biologisch voedsel is GGO-vrij - Genetisch gemodificeerde organismen (GGO) voedingsmiddelen zijn planten waarvan het DNA is veranderd op manieren die niet voorkomen in de natuur of in traditionele kruisingen.

    Oorspronkelijk artikel: “Better for you AND the planet: Organic food found to improve human and environmental health”, Thursday, July 12, 2018 by: Michelle Simmons, Natural News.

    Bijlagen:
    https://science.news/2018-04-19-organic-food-choices-and-farm-production-systems-provide-significant-benefits-to-environment.html   
    https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/organic-foods.htm   
    https://www.naturalnews.com/026266_organic_foods_food.html   
    https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180209100721.htm   

    25-07-2018, 15:40 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Tags:milieuvriendelijke landbouw, milieu, milieuvervuiling, plantaardige voeding, voedingspatroon, duurzaamheid, groenten
    17-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren supervoedsel

    Negen redenen om eieren te eten!

    Wat gebeurt er als je eieren eet?

    Een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om één enkele cel in een kuiken te veranderen.  Een compleet kuiken, levend, met skelet, ingewanden, ogen, bloed en zelfs  veren en snavel!  Zonder enige externe toevoer dan een beetje zuurstof die door de schaal gaat.  Dat is toch wonderbaarlijk!  Gewoon het resultaat van het wit en geel van één enkel ei. Volgens voedingsdeskundigen is een ei echt het meest complete voedsel dat er is.

    Alle eiwitten.

    Het ei wordt door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie) als het perfecte voedsel beschouwd in termen van eiwitgehalte.  Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig in het ei en in de ideale verhoudingen. Dit betekent dat men perfect zou kunnen leven door eieren te eten als enige bron van eiwitten en zonder risico van tekorten.

    Een goede eiwitinname helpt de spiermassa te verhogen, vet te verliezen, de bloeddruk te verlagen en de botten te versterken.

    Een lawine aan vitamines

    Een ei bevat vitamine A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E en K.  Het is één van de compleetste voedingsmiddelen van vitamines.

    Veel choline.

    De dooier van een ei bevat 100 mg choline.  Choline is een voedingsstof die grotendeels onbekend is door het groot publiek, maar absoluut noodzakelijk. Het speelt een fundamentele biologische rol als methylgroepdonor en dient als een voorloper van S-adenosylmethionine (een stof die vaak wordt gebruikt om osteoartritis te behandelen).

    De overgrote meerderheid van de bevolking krijgt niet genoeg choline binnen. Specialist Steven Zeisel zei:"Uit een recente analyse van gegevens uit de studie NHANES 2003-2004 bleek dat onder de kinderen (behalve de jongste), mannen en  vrouwen (inclusief zwangere vrouwen), de gemiddelde inname van choline ruim onder het voorop gestelde niveau zit. "  Eieren eten verhelpt dit tekort.

    Goede vetten.

    Een groot ei bevat 5 gram goed vet; maar de kwaliteit van deze vetten hangt vooral af van de manier waarop kippen worden gefokt en gevoerd.  De meerderheid van de kippen wordt grootgebracht met graan, en in het bijzonder maïs.  Een kip is echter een alleseter: hoewel ze geen tanden heeft, is het bekend, dat ze houdt van vlees, wormen, insecten uit de bodem als ze tenminste de kans krijgt te scharrelen open lucht.  Een kip eet zelfs gras en bladeren.  Deze levensstijl en dieet dragen bij tot de vorming van goede vetten in het ei nl. omega-3 vetzuren.  Als de fokker het goede idee heeft om zijn kippen wat lijnzaad of visolie te geven zullen de eieren zelfs nog rijker zijn aan omega-3.

    Studies tonen aan dat het eten van omega-3-rijke eieren een zeer effectieve manier is om het niveau van triglyceriden in het bloed te verlagen. Triglyceriden zijn een bekende factor bij hartaandoeningen.

    Luteïne en zeaxanthin, voor de ogen.

    Eén van de gevolgen van veroudering is dat het zicht verslechtert.  Er zijn verschillende voedingsstoffen die helpen tegen dit degeneratieproces.  Onder hen zijn de meest opmerkelijke luteïne en zeaxanthine, krachtige antioxidanten die zich ophopen in het netvlies van het oog.

    Onderzoeken tonen aan dat adequate inname van deze voedingsstoffen het risico op cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie aanzienlijk kan verminderen.

    Eidooiers bevatten grote hoeveelheden luteïne en zeaxanthine.  In een gecontroleerde studie resulteerde de eenvoudige consumptie van 1,3 eierdooiers gemiddeld 4½ weken per dag in een verhoging van het gehalte aan luteïne van 28 tot 50% en zeaxanthine van 114 tot 142%.

    Daarnaast zijn eieren rijk aan vitamine A, dat ook een belangrijke rol speelt in het gezichtsvermogen.

    Eieren verhogen de cholesterol niet. 

    Eieren worden ervan beschuldigd slechte invloed te hebben op de vorming van cholesterol, en dit is de belangrijkste reden waarom wordt beweerd dat we niet meer dan 3 tot 4 per week mogen eten. Een meer gewaagde aanbeveling spreekt van 6 per week.

    Je kunt zonder problemen 3 eieren per dag eten tenzij je diabetes bent of een familiale genetische hypercholesterolemie hebt.  Het is waar dat een ei 212 mg cholesterol bevat, wat meer is dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol (300 mg).  Maar je moet weten dat cholesterol in de voeding heel weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.  80% van het cholesterol in ons bloed wordt aangemaakt door uw lever.  Bovendien varieert de reactie op cholesterol in de voeding sterk van persoon tot persoon: bij 70% van de mensen verhogen eieren het cholesterolgehalte helemaal niet. Dit kan zorgelijk lijken als u deel uitmaakt van de overige 30%, maar in feite is het dit helemaal niet; mensen met een hoog HDL-cholesterol lopen een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

    Bij mensen met een metabool syndroom (diabetes, obesitas) heeft het dagelijks eten van eieren een verbeterd bloedlipidenprofiel en insulinegevoeligheid.

    Eieren zijn goedkoop.

    Eieren zijn niet duur. Hun prijs per kilo is lager dan die van de meeste soorten vlees en vis.  Eieren geven een gevoel van verzadiging  In een onderzoek onder 30 vrouwen met overgewicht kon het eten van eieren bij het ontbijt hun eetlust beter laten beheersen.  Zonder enige moeite hadden ze hun voedselinname automatisch verlaagd in de komende 36 uur.

    Oorspronkelijk artikel:”Neuf raisons de manger des oeufs (la 3ème est ma préférée)”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 15 Juin 2018.

    Bijlagen:
    http://europepmc.org/abstract/MED/11374850   
    https://amelioretasante.com/combien-doeufs-pouvons-nous-manger-dans-la-semaine/   
    https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-42   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711407   

    17-07-2018, 15:32 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:eieren, cholesterol
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!