DOE WAD: nieuwe campagne focust op duurzaam reizen! Heb je zin om dit jaar een tripje te maken dicht bij huis waar je tegelijk je steentje kunt bijdragen voor de natuur? Dan zijn de Waddeneilanden de perfecte bestemming voor jou. Van strandjutten tot oesters plukken en op eco-safari gaan, de Wadden zetten in 2019 volop in op duurzame activiteiten. Als een van de meest kwetsbare gebieden in West-Europa zit duurzaamheid in het DNA van de Wadden met tal van groene initiatieven. Die lijn wil men nu ook doortrekken naar toerisme met de campagne Doe WAD.
Begin dit jaar werden de Waddeneilanden opgeschrikt door een containerramp. Bijna 300 containers vol jassen, speelgoed, televisies, meubels en plastic tuimelden van een enorm vrachtschip en meerdere van die containers spoelden aan op de eilanden. Eilanders en vakantiegangers staken de handen uit de mouwen en intussen is het merendeel gelukkig weer opgeruimd. Het geeft aan hoe kwetsbaar de natuur op de Waddeneilanden is. Met de campagne Doe WAD zet de toeristische dienst in op activiteiten waarbij natuurbehoud en – bescherming centraal staan.
Top 5 Doe WAD-momenten:
1.Eco-safari op Ameland : Ga samen met een van de natuurgidsen van Ameland op safari. Beleef de prachtige natuurgebieden van het eiland op een verantwoordelijke manier met eco-wagentjes die 100% elektrisch zijn. Tijdens deze rit rij je bijna geruisloos door de unieke gebieden en geniet je optimaal van de fauna en flora.
2.Strandjutten op Terschelling : Wist je dat de Waddeneilanden de breedste stranden van Europa hebben? Terschelling is dan ook een uitstekende plek om te wandelen en lekker uit te waaien. Combineer je wandeling met strandjutten en neem alles mee wat niet bij de natuur hoort.
3.Ontdek Vlieland met een elektrische tuk-tuk : Om in een Tuk Tuk te rijden hoef je geen uren in het vliegtuig te zitten! Minder CO2-uitstoot, check! Ontdek Vlieland op een unieke én duurzame manier met een elektrische Tuk Tuk. Mét als gids een echte Vlielander die je de strafste verhalen vertelt.
4.Oesters plukken op Texel : Lekker eten smaakt nog beter als het lokaal is. Op de Waddeneilanden staat de zee centraal, ook in de keuken. Oesters proeven is dan ook een echte must do als je een van de eilanden bezoekt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Tesselse Oesterman. Je kunt de lokale delicatesse niet alleen proeven maar je kunt ze ook zelf zoeken samen met een gids op het wad. Wedden dat de oesters dubbel zo lekker smaken als je ze zelf geplukt hebt?
5.Op pad met natuurliefhebber Kees op Schiermonnikoog : Kees van der Wal, natuurliefhebber én kenner neemt je graag mee naar de allermooiste plekjes van Schiermonnikoog, al fietsend of al wandelend. Ondertussen vertelt hij spannende en leerzame verhalen over het eiland. Want, niemand kent het eiland beter dan Kees.
Doe eens Wad jutterstasje
Bij elke boeking die je maakt via het VVV-kantoor (via www.wadtodo.nl/doewad) krijg je een jute jutterstasje “Doe eens Wad” cadeau. Dat krijg je bij aankomst op het eiland. Tijdens je bezoek kun je dan naar hartenlust rondslingerend plastic opruimen. Een goed gevoel verzekerd!
De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee bovendien tot UNESCO Werelderfgoed. Aan de wieg van dit succes staat de jarenlange goede samenwerking tussen de Waddenzeelanden. In 2016 werd het gebied ook verkozen tot mooiste natuurgebied in Nederland.
Duurzame ambities : De Waddeneilanden zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid; initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en water spelen een grote rol, er wordt veel gebruik gemaakt van zonne-energie en er zijn projecten om de straatverlichting om te zetten naar Ledverlichting.
Voorbeelden van duurzame projecten: Texel geeft energie -> zelfvoorzienend op het gebied van energie https://www.texelgeeftenergie.nl/ - Lab Vlieland -> aanjager van duurzame projecten waaronder de ambitie voor een circulair festival Into the Great Wide Open https://labvlieland.nl/ - Terschelling energie -> collectief voor lokale, duurzame energiebronnen http://www.terschellingenergie.nl/ - Ameland als hotspot voor duurzame energie -> http://www.duurzaamameland.nl/ - Schiermonnikoog: biodivers boeren en eigen kaas maken https://nos.nl/artikel/2232658-boeren-op-schiermonnikoog-krimpen-veestapel-vrijwillig-in.html
Meer info ? Kijk op www.wadtodo.nl/doewad
|