Sodexo heeft een programma ontwikkeld om de voedselverspilling in haar keukens terug te dringen. Het initiatief “Waste Watch” ging in oktober 2013 van start en zal tegen eind 2014 in 200 restaurants worden toegepast. Met het programma zet Sodexo een nieuwe stap in haar beleid voor duurzame ontwikkeling. Jaarlijks wordt in België zo’n 650.000 ton voedsel verspild en dat terwijl bijna een kwart miljoen mensen voedselhulp nodig hebben om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Sodexo wil bijdragen om die sociale tegenstrijdigheid uit de wereld te helpen. Met “Waste Watch” tracht het bedrijf om medewerkers en consumenten opnieuw bewust te maken van de waarde van voeding.
Een programma in 3 fasen. Niet minder dan 150 Sodexo-vestigingen werken al mee aan “Waste Watch”. Tegen eind 2014 zullen het er zelfs 200 zijn. Het programma bestaat uit 3 fasen. In een eerste fase meet het Sodexo-keukenteam gedurende enkele dagen de voedselverspilling op diverse werkplekken. Op basis van die gegevens wordt een actieplan opgesteld per team. Enkele maatregelen zijn bijvoorbeeld kleinere porties aanbieden, het buffet niet meer volledig bijvullen na een bepaald uur, enz. Tenslotte wordt drie maanden later opnieuw gemeten hoeveel voedsel in de vuilnisbak belandt om te controleren of het actieplan al dan niet zijn vruchten heeft afgeworpen. Tijdens het hele proces wordt de keukenploeg bijgestaan door een gespecialiseerd team.
“Waste Watch” boekt succes. Dankzij “Waste Watch” heeft Sodexo kunnen vaststellen dat er minder voedsel wordt weggegooid dan aanvankelijk geraamd werd. Door de inspanningen van de keukenteams gaat ook de performance van de restaurants erop vooruitgaat. Het bedrijf heeft best practices vastgelegd om ook in de toekomst goede resultaten te blijven boeken. Bovendien staat Sodexo in contact met Comeos, de vertegenwoordiger van de handel en diensten in België, en met Leefmilieu Brussel om voortdurend ervaring en best practices uit te wisselen.
Bouwen aan een betere toekomst: In 2009 heeft de Sodexo Groep haar plan voor duurzame ontwikkeling gelanceerd, het Better Tomorrow Plan. Van toepassing in de 80 landen en de 33.300 sites waar de Groep actief is en uitgedragen door haar 428.000 medewerkers, omvat het Better Tomorrow Plan 18 concrete engagementen, opgesteld met specifieke indicatoren en doelstellingen. De strijd tegen voedselverspilling vormt daar een belangrijk onderdeel van.
|