Negen nieuwe erkenningen voor Vlaamse streekproducten
De derde en laatste erkenningsronde van 2017 voor Vlaamse traditionele streekproducten levert een Vlaams streeklabel op voor 9 producten uit 4 Vlaamse provincies. De Vlaamse lijst STREEKPRODUCT.be telt vandaag 47 erkenningen uit Antwerpen, 68 uit Oost-Vlaanderen, 26 uit Limburg, 43 uit Vlaams-Brabant en 37 uit West-Vlaanderen.
Wat in deze erkenningsronde opvalt, is dat ook de steden en gemeenten hun weg vinden naar het Steunpunt Streekproducten van VLAM en initiatief nemen. Zo zet de gemeente Kontich zich in voor de erkenning van de Kontichse specfour; streeft Oostende ernaar de stad te zijn met de meeste erkende traditionele Vlaamse streekproducten en bekroonde Bocholt de lokale bakker Knapen met de erfgoedprijs.
Filet d’anvers - Aangeboden door VOF Janssens uit Mol
Ten huize Janssens wordt al sinds 1930 filet d’anvers gerookt. De verkoop was beperkt, enkel de begoede burger kon het zich permitteren. Vanaf de jaren ’50 werd de vraag echter groter.
In de beginperiode maakte men “genaaide filets”. De filet en het muisstuk werden aan elkaar genaaid omdat de stukken vlees van het Kempens roodbonte ras klein uitvallen. Naarmate de runderen zwaarder werden in de volgende decennia gebruikte men enkele nog de filet. Deze filets worden gezouten en op smaak gebracht met jeneverbessen, laurierbladeren en kruidnagels. Het roken gebeurt bij de familie Janssens met beukenhout in de originele gewelfde rookschouw. www.vofjanssens.be
Kontichse specfour - Aangeboden door Bakkerij Sint Rita, Bakkerij Peeters en Bakkerij Mylemans uit Kontich
Gebaseerd op de gevulde speculaas bracht “biscuitier” en Kontichenaar Jos De Backer omstreeks 1927 “Specfour” op de markt. Het gebak werd in houten kistjes verdeeld naar winkeliers in Kontich en omstreken. Na een woelige periode tijdens WOII werd de productie hervat om definitief stil te vallen ca. 1960.
In 2012 nam de gemeente het initiatief om het recept opnieuw op te duiken. Men vond een recept uit 1950, het gebak werd op punt gesteld en aangepast aan hedendaagse normen en het beeldmerk Kontichse Specfour werd gedeponeerd.
De Kontichse Specfour onderscheidt zich van andere gevulde speculaas door het gebruik van cocos in plaats van amandelen. De bruine speculaaskorst is broos en op smaak gebracht met kaneel en Amaretto. Je kan hem kopen “en bloc” of als kleine ronde gebakjes. www.kontich.be/specfour
Advocaat= Aangeboden als Filliers Advocaat door Filliers Distillery uit Deinze
Advocaat is een eierlikeur, typisch voor de Lage Landen, die zowel thuis bereid werd als in lokale likeurfabriekjes. Zo heeft het jenevermuseum in Hasselt in haar collectie oude flesetiketten uit Brussel, Antwerpen, Aarschot, Hasselt, …. en zelfs een 19de eeuwse advocaatmenger.
Ook in Oost-Vlaanderen is advocaat goed ingeburgerd. Filliers Distillery baseerde in 1970 zijn recept op het originele recept van grootmoeder Filliers. Het recept werd wel aangepast om langere en veilige bewaartijden te garanderen maar met respect voor de traditionele structuur en smaak.
Deze advocaat heeft een zachte, maar geen lopende structuur en een zachte smaak. Verwacht je wel aan een pittige toets graanalcohol bij de afdronk. Je kan hem op alle traditionele wijzen gebruiken: als borrel bij de koffie, bij ijs en gebak; of laat je inspireren tot nieuwe verrassende creaties.
Oost-Vlaamse oude graanjenever: Aangeboden als Filliers door Filliers Distillery uit Deinze
Jenevers zijn een traditioneel streekproduct in Vlaanderen en Nederland, met een Waalse variant “peket” en een West-Duitse variant genever.
Filliers produceert reeds 150 jaar graanjenever in Deinze, eerst op de hoeve maar al vlug in een eigen stokerij. Filliers bleef ook een warme stoker, d.w.z. dat ze zelf hun moutwijn stoken. Moutwijn is één van de belangrijkste smaakmakers van graanjenever en wordt bij Filliers gemaakt uit rogge, tarwe en mout. Met deze granen bereidt men een beslag dat vervolgens een aantal dagen moet gisten. Nadien wordt het beslag gefilterd en wordt er tweemaal gedistilleerd om zo een fijne moutwijn te verkrijgen. Het distilleren gebeurt nog steeds in traditionele koperen alambieks. De moutwijn mag vervolgens jaren rijpen op Amerikaanse eikenhouten vaten van 200l.
Om Oost-Vlaamse oude graanjenever te maken mengt men de moutwijn met graanalcohol, jeneverbesdistillaat en bronwater. www.filliers.be
Gentse mosterd: Aangeboden door Vve Tierenteyn-Verlent uit Gent
De Franse hofdichter Eustache Deschamps bekloeg zich in de 14de eeuw dat men in Vlaanderen bij alles mosterd serveert. Hij schreef er zelfs een mosterdsausballade over met als terugkerende klacht “ Toujours, sans demander, moustarde”.
In Gent neemt men mosterd nog steeds zeer ernstig en dit dankzij de mosterdfamilie Tierenteyn, die al sinds 1790 mosterd maken. Augustus Tierenteyn, tweede generatie mosterdmakers, huwde in 1855 Adelaïde Verlent. Na zijn dood zette de weduwe de zaak verder vandaar de bedrijfsnaam Vve Tierenteyn-Verlent. In 1958 werd de zaak overgenomen door Jean Caesens. Zijn dochter en kleindochter waken over het traditionele recept van deze donkere en vrij vloeibare mosterd. De mosterd wordt gemaakt en verkocht op de Groentenmarkt midden Gent. In het originele winkeldecor uit de late jaren 1860 worden de mosterdpotjes vers afgevuld. Menig Gentenaar loopt er langs om zijn potje opnieuw te vullen. www.tierenteyn-verlent.be
Belgische speculaas - Aangeboden door La Confiance NV uit Dendermonde
Een oud recept en een oud merk nieuw leven inblazen, de speculaas La Confiance streeft naar beide. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms. Samen met bakker-vennoot August Vincke richtte hij in de jaren 1920 het bedrijfje La Confiance op in Baasrode, nu deelgemeente van Dendermonde. Een succesvol bedrijf dat zowel speculaas als peperkoek produceerde.
Het traditionele recept van de La Confiance speculaas werd opnieuw opgenomen en aangepast aan hedendaagse, biologische ingrediënten. Er wordt gewerkt met roomboter en de typische speculaaskruiden, en dat proef je. Het bedrijf hecht ook heel veel belang aan de kwaliteit van de tarwebloem, daarom werden rechtstreekse afspraken gemaakt met de boer en molenaar. En de boer op de verpakking teelt echt de biologische bloem! www.laconfiance.be
Glazuurspeculaas van de kust - Aangeboden door Bakkerij Rivièra uit Oostende
Aan de kust lust men graag een extraatje op z’n speculaas, namelijk een versiering met suikerglazuur. Op de grote sinten worden de kenmerken van de sint bijgewerkt, de kleinere speculazen worden afgewerkt met een sierlijk zigzagmotief. Het versieren van vooral grote speculazen kwam in zwang nadat de bakkers in het recept meer boter gingen gebruiken. Dit kwam de smaak ten goede, maar de tekening werd minder duidelijk. Met al dan niet gekleurde glazuur werd dan de tekening geaccentueerd.
Bakkerij Rivièra houdt deze traditie in ere. Hun “klaeskoekjes” of “ spikkelassies”, en vooral deze met glazuur, gaan vlot over de toonbank. De bakker gebruikt geen speculaaskruiden, je proeft de boter en kandijsuiker. Ze worden gebakken tussen oktober en april. Meer info: Bakkerij Riviera - 8400 Oostende - 059 70 30 55
Zwienemutsen - Aangeboden door Slagerij Johan uit Oostende
In West-Vlaanderen geldt het Franse spreekwoord “Dans le cochon, tout est bon”, over duurzaamheid gesproken! “Zwienemutsen” zijn een bijna vergeten stukje orgaanvlees, gelukkig houden enkele slagers deze typisch West-Vlaamse bereiding in ere. In Oostende is dat Slager Johan Dobbels: “Ik heb er 4 gekend die de zwijnemutsen bereidden, ondertussen ben ik de enige in Oostende.”
Zwienemutsen zijn licht gepekelde en vervolgens gekookte varkensmagen. Het kookvocht was vroeger water met peper en zout, en eventueel flink wat laurier. Johan heeft deze bouillon aangevuld met extra kruiden en gelatine. Je kan ze zowel koud eten in kleine blokjes of reepjes bij de boterham, als opgewarmd of zelfs gegrild.
Slagerij Dobbels - 8400 Oostende - 059/705756
Limburgse bloedworst - Aangeboden door Slagerij Molenaers uit Hoeselt
Slagerij Molenaers bereidt sinds 1898 en volgens de traditie Limburgse bloedworst. Limburgse bloedworst onderscheidt zich van pensen of beuling voornamelijk door zijn vorm, een typische ringvorm van 40 cm lang.
Deze bloedworst is licht gekruid met een toets tijm en zwarte peper en ze heeft een stevige structuur. Ze is niet zwart, maar eerder donkerrood, de Molenaers en de volksmond spreken dan ook van “roi wos”. Hun klanten lusten ze koud en warm. Ondertussen vindt de Limburgse bloedworst ook al zijn weg naar gastronomische restaurants. Slagerij Molenaers - 3730 Hoeselt - 089 41 20 36
Wie zot is van winterse gezelligheid, moet naar Leiden gaan! Deze stad heeft namelijk de ambitie om dé kerststad van het westen te worden. Je vindt er een gezellige kerstmarkt en een ijsbaan die zowaar drijven op de grachten. Er zijn verschillende evenementen zoals een lichtjesparade, een kunstzinnige route met lichtbakens en een historische kermis. Kortom, bijna twee maanden lang is Leiden dé trekpleister voor alle kerstliefhebbers.
Hoe word je (hulp)Piet: De aftrap van de Winter Wonder Weken gebeurt op zaterdag 25 november met de intrede van Sinterklaas. Hij logeert vanaf dan in het Huis van Sinterklaas in De Waag. Kinderen kunnen zien hoe Sinterklaas slaapt, hoe de Piet er pepernoten maken in de keuken, een brief afgeven in het Sinterklaas postkantoor. Ze kunnen zelf een diploma van (hulp)Piet halen. (van 26 november t.e.m. 5 december).
De gezelligste avond van het jaar in Leiden: Bij winterse gezelligheid horen lichtjes en in Leiden gaat dat gepaard met een feeëriek Lichtjesparade op vrijdag 15 december. Langs de route word je verrast door culturele acts, indrukwekkende lichtspektakels en een duurzame sfeerverlichting.
Een drijvende IJsbaan: Gedurende een maand wordt de Nieuwe Rijn, in het historisch centrum van Leiden, omgetoverd tot een waar winterspektakel met een prachtige ijsbaan midden op de gracht. 600 m² ijs met veel schaats- en glijplezier voor iedereen (van 8 december tot 7 januari, 10 tot 21 u).
De beste Kerstmarkt van Europa: Tot ver buiten Leiden is de Kerstmarkt bekend als de grootste drijvende kerstmarkt van Nederland. Hij werd vorig jaar zelfs uitgeroepen tot beste kerstmarkt van Europa! 86 sfeervol aangeklede chalets, op en rondom de Nieuwe Rijn, zorgen voor een op en top gezellige, nostalgische sfeer. (van 15 t.e.m. 27 december).
Het huis van de Kerstman: Op het Hooglandse kerstplein kan je het Huis van de Kerstman bezoeken. Daar staat ook de reusachtige Joris’ Kerstboom. Van overal komen mensen om in die boom een doorzichtige kerstbal op te hangen met daarin een foto van iemand die hen dierbaar is en die ze in het (kerst)licht willen plaatsen. (15 t.e.m. 27 december).
Water Reflections: Een hartverwarmend visueel hoogstandje tijdens de donkerste dagen van het jaar. Dat is SingelSpark, een aaneenschakeling van kunstzinnige lichtbakens langs de Leidse singels. De route, die je kan wandelen of fietsen, loopt langs lichtbakens op of naast het water. Er wordt gefocust op het belang van het water en hoe de mens zich daartoe verhoudt (van 17 december tot 6 januari, ganse dag).
De Winter Wonder Weken in Leiden beloven ook nu weer een groot succes te worden. De gezellige studentenstad wordt tijdens de laatste weken van 2017 nog leuker en nodigt uit voor een onvergetelijke en feeërieke citytrip.
Info: www.leiden.nl/winterwonderweken
Leiden combineert bezienswaardigheden uit een rijk historisch verleden met de sfeer en de gezelligheid van een hedendaagse universiteitsstad. Het Zuid-Hollandse Leiden, halfweg tussen Den Haag en Amsterdam en niet eens zo ver van het Noordzeestrand, is rijk aan musea en evenementen. De binnenstad is sfeervol, met zijn oude grachten en Leidse hofjes. Leiden is in veel opzichten een verrassende en dichtbije citytrip reisbestemming.
» Boxspring Home 350: een ontspannen setting om tv te kijken vanuit je bed » Verkrijgbaar bij Swiss Sense
Op donkere avonden of regenachtige ochtenden doen we niets liever dan onze favoriete serie of film bekijken in een knusse omgeving. Kies deze winter voor deze comfy boxspring Home 350 met ingebouwde tv-lift. Series of films bingewatchen zal nog nooit zo comfortabel zijn geweest.
‘Cocooning’ is misschien wel dé trend die je door de kille winter helpt — een periode om je terug te trekken in het comfort van je thuis, omgeven door zachte kussens en dekens; het liefst nog met een heerlijke warme chocolademelk. Die donkere avonden en koude weekends zijn bovendien perfect om wat vroeger naar de slaapkamer te trekken of langer in bed te blijven. Met boxspring Home 350, verkrijgbaar bij Swiss Sense, haal je het ideale bed daarvoor in huis.
De geïntregreerde tv-lift is geschikt voor televisies met een maximale grootte van 32”. Handige tv-lift - Naast een uitstekend slaapcomfort biedt boxspring Home 350 een ontspannen setting om tv te kijken vanuit je bed. Genoeg tv gekeken? Subtiel verdwijnt de tv-lift weer in het voetbord, alsof die nooit in de slaapkamer is geweest. Zo blijft het strakke design van de boxspring centraal staan in je slaapkamer. Boxspring Home 350 is verkrijgbaar bij Swiss Sense België. Vanaf € 1 920 (140 x 200 cm).
Helemaal van jou: Je kunt boxspring Home 350 ook helemaal personaliseren. Zo krijg je de mogelijkheid voor een andere matras en/of topper te kiezen. Zelfs de stofsoorten en -kleuren kun je helemaal naar je hand zetten. Mag het nóg comfortabeler? Vervang dan de vlakke uitvoering door een elektrische variant die je zelf bedient. Standaard is boxspring Home 350 uitgevoerd met bonellboxen, een strak hoofd- en voetenbord (de geïntegreerde automatische tv-lift inbegrepen) en comfortabele pocketveringmatrassen met 9 ergonomische comfortzones. Bovenop de matrassen ligt de kwalitatieve AEROMAX Comfort Topper die het slaapcomfort helemaal afmaakt.
In 1918 maakte Piet Diks zijn allereerste matras van stro. Vier generaties later zijn de beddenspecialisten van de familie Diks al bijna 100 jaar actief op het gebied van slaapcomfort. Met oog voor vormgeving, detail en ondersteuning produceren ze de perfecte boxspring in eigen fabrieken. Deskundige Swiss Sense-slaapadviseurs stellen daarna een persoonlijk en uniek slaapsysteem samen op basis van de wensen en behoeftes van de klant. Vandaag heeft Swiss Sense ruim 90 winkels in Europa én een webshop. In België vind je de winkels van Swiss Sense in Antwerpen, Dendermonde, Hasselt, Kampenhout, Knokke, Olen, Roeselare en Sint-Martens-Latem.
Het gaat zeer goed met het toerisme in Slovenië. In 2016 steeg het aantal Belgische toeristen met 14 %. In de eerste zeven maanden van 2017 is er zelf een stijging van 28%.
De Sloveense Toeristische Dienst focust op Slovenië als groene, actieve en gezonde bestemming en dat pakt zeer goed uit. Dat Ljubljana in 2016 de titel van European Green Capital verwierf, blijft ook niet zonder gevolg want steeds meer mensen bezoeken de Sloveense hoofdstad. 15% van het totaal aantal Belgen, reist specifiek naar Ljubljana.
Bepaalde segmenten van het Sloveense toerisme doen het uitstekend: 15 % bezoekt een spa & health resort, ruim 50 % kiest voor een hotelverblijf en ook de campingsector is succesvol.
De resultaten tonen aan dat Sloveense toeristische sector afstevent op een recordjaar 2017. Voor de komende jaren wil de Sloveense Toeristische dienst de groei bestendigen door in te zetten op duurzame ontwikkeling, op nog meer kwaliteit en op spreiding van het toerisme over de seizoenen en over de Sloveense regio’s.
Wat hebben Keith Haring, Grace Jones, Memphis, Miami Vice, hi-fi torens en de walkman gemeen? Right: de eighties, een tijdperk in volle technologische evolutie en vol contrasten. Een experimenteel decennium dat de basis gelegd heeft voor de digitale revolutie. Wouter Hoste, de ontwerper achter het Belgische label Antwrp, maakte een eigen compilatie van de jaren tachtig. Abstracte pop art prints sieren T-shirts en sweaters. Ze worden letterlijk ingekaderd in een rechthoek of vullen de letters van Antwrp die dwepen met het Nasa logo.
Chiné grijs, bordeaux, navy, navy chiné en galaxy blue aangevuld met med grey chiné vormen de kleuren van dit thema. Ze worden vertaald in sweaters, T-shirts, polo’s, hoodies en jacquardtruien.
MSC Cruises kondigt nieuwe routes voor de Caraïben aan
MSC Cruises, de in Zwitserland gevestigde en ‘s werelds grootste privécruiserederij en marktleider in Europa en Zuid-Amerika, kondigde vandaag nieuwe reisroutes voor de Caraïben aan. Deze geüpdate routes zijn het gevolg van het recente noodweer dat een zware impact heeft gehad op de bevolking van de Caraïbische eilanden en op de individuele bestemmingen in de regio, waaronder Philipsburg (Sint-Maarten), Road Town (Britse Maagdeneilanden) en Roseau (Dominica).
MSC Cruises blijft de komende maanden met vier schepen naar de Caraïben varen en zal in december een vijfde schip, MSC Seaside, introduceren. De onderneming werkt nauw samen met functionarissen, regeringen en andere entiteiten in de getroffen gebieden van de Caraïben om een gepaste beoordeling te maken over zowel de bestaande als de nieuwe bestemmingen. Bovendien zal ze heel nauw blijven samenwerken met alle relevante partijen om voortdurend de beschikbaarheid van de momenteel niet toegankelijke bestemmingen op te volgen en te beoordelen.
Ondertussen kunnen de gasten voor de cruises langs de Caraïbische eilanden aan boord van de MSC Divina, MSC Fantasia en MSC Seaside tijdens hun cruisevakantie genieten van een geüpdatet aanbod met alternatieve bestemmingen in de Caraïben. Dit zijn de hoogtepunten van de nieuwe reisroutes per schip:
MSC Divina
MSC Divina zal voor de drie reisroutes door de oostelijke Caraïbische eilanden met vertrek vanuit Miami op 30 september, 14 oktober en 28 oktober, die vroeger Philipsburg (Sint Maarten) en San Juan (Puerto Rico) aandeden, nu de westelijke reisroute volgen: Miami/Florida (VS), Montego Bay (Jamaica), George Town (Kaaimaneilanden), Costa Maya (Mexico), Nassau (Bahama’s) en Miami/Florida (VS)
Voor de reisroute met vertrek vanuit Miami op 11 november langs de oostelijke Caraïbische eilanden met 7 overnachtingen, zal de MSC Divina nu aanleggen in St John (Antigua en Barbuda) in plaats van in Philipsburg (Sint Maarten).
Voor de lange cruises met de MSC Divina met vertrek vanuit Miami in januari en februari 2018: Vertrek op 3 januari 2018: het schip zal aanleggen in Oranjestad (Aruba) en Willemstad (Curaçao) in plaats van in Road Town/Tortola (Britse Maagdeneilanden) en Basseterre (St Kitts & Nevis). Vertrek op 25 januari 2018: San Juan (Puerto Rico) ter vervanging van Philipsburg (Sint Maarten). Vertrek op 15 februari 2018: het schip zal aanleggen in San Juan (Puerto Rico), Bridgetown (Barbados) en Pointe-a-Pitre (Guadeloupe) in plaats van in Philipsburg (Sint Maarten), Road Town/Tortola (Britse Maagdeneilanden) en St John (Antigua en Barbuda)
MSC Fantasia: 25 november – 31 maart 2018
Voor de reisroute met 7 overnachtingen vanuit Forte de France (Martinique) en Pointe-a-Pitre (Guadeloupe), zal de MSC Fantasia nu aanleggen in La Romana (Dominicaanse Republiek) in plaats van in Road Town/Tortola (Britse Maagdeneilanden), en in Basseterre (St Kitts & Nevis) in plaats van in Roseau (Dominica), met een extra dag op zee in plaats van een stop in Philipsburg (Sint Maarten).
MSC Seaside: 23 december – 17 maart 2018
Op haar reisroutes door de oostelijke Caraïbische eilanden met vertrek vanuit Miami zal de MSC Seaside nu aanleggen in St John (Antigua en Barbuda) in plaats van in Philipsburg (Sint Maarten).
Verder blijven de reisroutes van de MSC Opera en de MSC Armonia, die de Caraïbische eilanden aandoen vanuit Havana (Cuba), ongewijzigd. Deze schepen zullen blijven aanleggen in prachtige bestemmingen zoals Montego Bay, Georgetown